A koju bi filozofiju primjenili protiv morskih pasa ?
Nije ni naša civilizacija/ciliviliziranost bazirana na tehnici nego je tehnika/tehnologija nusproizvod naše znatiželje, nužnosti i pričanja o filozofiji i sl.
Smirena, pacifistička vrsta na nekom planetu/sustavu može postojati samo ako već jako dugo (jako, jako dugo) vremena nije imala prirodnog neprijatelja u svom okruženju i ako već jako dugo vremena nema problema s pronalaskom ni jedne od potrebnih joj stvari za preživljavanje (pa se ne bori međusobno).
Idemo nesto sasvim hipotetski : nadjemo odgovarajuci planet, uspijemo pronaci nacin da dodjemo do njega, na njemu su domacini koji su na razini ili nesto ispod nase civilizacijske razine
i nikako se ne mogu nagovoriti na suzivot a nasa rodna planeta je na izdisaju. Postoje dvije opcije ili idemo dalje u potragu ili postupimo po vec prokusanom receptu : smanji populaciju i
stavi u rezervate. Sto je izglednije???
Mislim da je preopasno zadržati ijednog pripadnika te civilizacije, pa makar i u rezervatima i u malom broju. Tako da je najbolja treća opcija gdje ih potamanimo sve do jednog (ako nema drugog pogodnog planeta u okruženju).
Mi smo jako daleko od tehnologije kojom bi mogla sonda, a kamoli covjecanstvo doc do nekog nastanjivog planeta. Gledat u ovim danasnjim okvirima da li bi ih osvojili ili bi kohabitirali nema smisla. Osobno smatram da ce nam bit isplativije i tehnoloski pristupacnije rjesit sve probleme na planetu kakvi god bili nego ga napustit (uvijek pod uvjetom da sami sebe ne unistimo). U nekoj dalekoj buducnosti prije vidim da ce planet zemlja postat 'veliki svemirski brod' koji ce plutat svemirom u potrazi za izvorima energije nego da cemo ga napustit u ovom danasnjem 'star trek' konceptu. Iz ove perspektive nam se tehnologije poput umjetne intelignecije, genetske manipulacije, medjuzvjezdanog putovanja, teleportacije cine jednako udaljene, a nisu. Neke cemo sigurno 'otkriti' u 21 st., a za neke ce nam trebat jako puno. Od tehnologije medjuzvjezdanog putovanja smo jako udaljeni i mnoge stvari cemo otkirt 'usput' koje nam uopce ne padaju na pamet, a samim time ce se i covjecanstvo drasticno promjenit pa to moramo (koliko mozemo) gledat u svom kontekstu.
Mi smo jako daleko od tehnologije kojom bi mogla sonda, a kamoli covjecanstvo doc do nekog nastanjivog planeta. Gledat u ovim danasnjim okvirima da li bi ih osvojili ili bi kohabitirali nema smisla. Osobno smatram da ce nam bit isplativije i tehnoloski pristupacnije rjesit sve probleme na planetu kakvi god bili nego ga napustit (uvijek pod uvjetom da sami sebe ne unistimo). U nekoj dalekoj buducnosti prije vidim da ce planet zemlja postat 'veliki svemirski brod' koji ce plutat svemirom u potrazi za izvorima energije nego da cemo ga napustit u ovom danasnjem 'star trek' konceptu. Iz ove perspektive nam se tehnologije poput umjetne intelignecije, genetske manipulacije, medjuzvjezdanog putovanja, teleportacije cine jednako udaljene, a nisu. Neke cemo sigurno 'otkriti' u 21 st., a za neke ce nam trebat jako puno. Od tehnologije medjuzvjezdanog putovanja smo jako udaljeni i mnoge stvari cemo otkirt 'usput' koje nam uopce ne padaju na pamet, a samim time ce se i covjecanstvo drasticno promjenit pa to moramo (koliko mozemo) gledat u svom kontekstu.
A zašto bi vukli hrpu beskorisnog kamenja s nama?
U nekoj dalekoj buducnosti prije vidim da ce planet zemlja postat 'veliki svemirski brod' koji ce plutat svemirom u potrazi za izvorima energije nego da cemo ga napustit u ovom danasnjem 'star trek' konceptu.
Ovo si mislio doslovno ili si mislio da će cijelo čovječanstvo biti na jednom svemirskom brodu? Pretpostavljam da ovo drugo jer ako si mislio da ćemo imati tehnologiju da promijenimo orbitu planete, usmjerimo kamo želimo, nađemo način da ljudi prežive xy godina bez zvijezde u blizini onda gotovo sigurno ćemo imati tehnologiju da pošaljemo svemirski brod u drugi sustav bez potreba da vučemo planetu sa sobom.
A što ti primjenjuješ protiv morskih pasa? Imati civilizaciju ne znači pobiti oko sebe sve što te ugrožava. Mislim, za neke ljude znači, ali nije to jedina moguća vrsta civilizacije. I ljudi imaju filozofske pravce u kojima se smrt prihvaća kao normalan dio životnog ciklusa i ne radi se od toga velika drama.
A što ti primjenjuješ protiv morskih pasa? Imati civilizaciju ne znači pobiti oko sebe sve što te ugrožava. Mislim, za neke ljude znači, ali nije to jedina moguća vrsta civilizacije. I ljudi imaju filozofske pravce u kojima se smrt prihvaća kao normalan dio životnog ciklusa i ne radi se od toga velika drama.
S obzirom da se svake godine ubije između 50 i 100 milijuna morskih pasa valjda je jasno kaj se primjenjuje, a ne ide baš niti sve za hranu. Neki to rade i iz zabave.
Nije ni naša civilizacija/ciliviliziranost bazirana na tehnici nego je tehnika/tehnologija nusproizvod naše znatiželje, nužnosti i pričanja o filozofiji i sl.
Naša civilizacija je bazirana na tehnici. Što god da je pokretač, ne mijenja tu činjenicu.
Smirena, pacifistička vrsta na nekom planetu/sustavu može postojati samo ako već jako dugo (jako, jako dugo) vremena nije imala prirodnog neprijatelja u svom okruženju i ako već jako dugo vremena nema problema s pronalaskom ni jedne od potrebnih joj stvari za preživljavanje (pa se ne bori međusobno).
I u čemu je tu problem, zašto tako nešto ne bi postojalo? Pa evo i spomenuti dupini su vrlo pacifistični.
Čoporativnu. Kada ih cucak vau, vau vidi nekoliko zajedno ne usudi se baš napasti afaik. :)
Koliko sam shvatio iz dokumentaraca, male su šanse da će razinu inteligencije kao što je naša imati nehumanoidno stvorenje. Mislim da dupini nikad neće doći do ovog nivoa, oni mogu razviti "neku drugu vrstu inteligencije" ali teško da će vrsta koja nema udova zakačenih za trup (što je predložak koji se vidi u 90% slučajeva na našem planetu, kopiran toliko puta u toliko vrsta, tako očekuju i da će se taj rado korišten predložak u prirodi, pojavljivati i na drugim planetima, ako ikad dođemo do njih) se popeti na našu razinu. Majmuni su već druga priča.
Koliko sam shvatio iz dokumentaraca, male su šanse da će razinu inteligencije kao što je naša imati nehumanoidno stvorenje. Mislim da dupini nikad neće doći do ovog nivoa, oni mogu razviti "neku drugu vrstu inteligencije" ali teško da će vrsta koja nema udova zakačenih za trup (što je predložak koji se vidi u 90% slučajeva na našem planetu, kopiran toliko puta u toliko vrsta, tako očekuju i da će se taj rado korišten predložak u prirodi, pojavljivati i na drugim planetima, ako ikad dođemo do njih) se popeti na našu razinu. Majmuni su već druga priča.
Evolucuija je na Zemlji otišla u jednom smjeru i naravno da sve što vidimo međusobno sliči, no negdje drugdje su otvorene nebrojene druge mogućnosti, a većina njih nam je nezamisliva. Dakle jedino što trebamo očekivati je nešto neočekivano.
Što se indijanaca tiče, tko kaže da već nismo naišli na superiorniju inteligenciju? A znamo kako je to završilo.
"Kada su bljedoliki došli u ovu veliku zemlju, njom su vladali crveni ratnici. I kako je tada bilo? Nije bilo poreza. Nije bilo banki i dugova. Bilo je mnogo bizona, mmnogo dabrova. Vrači su lječili ljude besplatno. Žene su obrađivale zemlju i radile sve kućne poslove. Ratnici su se odmarali, lovili i pecali. Bjeli čovjek je bio toliko glup da je htjeo da promjeni takav svijet!"
Čoporativnu. Kada ih cucak vau, vau vidi nekoliko zajedno ne usudi se baš napasti afaik. :)
uvjek se može nać par divljih morskih pasa, zaskočit dupina dok sam šeta i recitira poeziju, pa ga silovat
Evolucuija je na Zemlji otišla u jednom smjeru i naravno da sve što vidimo međusobno sliči, no negdje drugdje su otvorene nebrojene druge mogućnosti, a većina njih nam je nezamisliva. Dakle jedino što trebamo očekivati je nešto neočekivano.
Ne znam baš.
Recimo ako na nekom planetu, sličnih karakteristika kao Zemlja (odnos kopna i vode, kompozicija plinova u atmosferi, udaljenost od zvijzde - Zemlja br.2), postoji veliki ocean i u tom oceanu postoji život - zbog čega taj život nebi izgledao kao riba, rak, hobotnica.
To je predložak koji već pali. Idealni oblik za život u fluidu.
Ono što leti po zraku će najvjerovatnije imati krila, najvjerovanije perje, i najvjerovatnije će izgledati baš kao - ptica.
Itd.
Nisi shvatio. Nisu jednog dana prije 10.000 godina ljudi odlučili umjesto puta filozofije, kulture i duhovnosti odlučili krenut putem tehnike/tehnologije. Tehnologija je nusproizvod civilizacije i naše prirode općenito. A to da se naša civilizacija bazira na tehnologiji nije istina. Tehnologija je jedan od dijelova naše civilizacije, kao što je to kultura, duhovnost... Tehnologija nije cilj već samo jedno od mnogobrojnih sredstava.
Dupini nisu ni malo pacifistični. Kao prvo su mesojedi što od njih zahtjeva agresivnost. Kao drugo nisu na vrhu hranidbenog lanca što opet zahtjeva agresivnost. Parenje uključuje borbe za ženke kao i kod drugih vrsta što opet zahtjeva agresivnost.
Dolphins engage in acts of aggression towards each other. The older a male dolphin is, the more likely his body is to be covered with bite scars. Male dolphins engage in acts of aggression apparently for the same reasons as humans: disputes between companions and competition for females. Acts of aggression can become so intense that targeted dolphins sometimes go into exile after losing a fight.
Male bottlenose dolphins have been known to engage in infanticide. Dolphins have also been known to kill porpoises for reasons which are not fully understood, as porpoises generally do not share the same diet as dolphins and are therefore not competitors for food supplies.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin
@Kiki3000
Slažem se s tobom, jer sve to određuju fizički zakoni a sad biologija, pa samo ovisi tko se prvi odvažio da izađe iz vode a ona je samo nebo/svemir granica.
Ne znam baš.
Recimo ako na nekom planetu, sličnih karakteristika kao Zemlja (odnos kopna i vode, kompozicija plinova u atmosferi, udaljenost od zvijzde - Zemlja br.2), postoji veliki ocean i u tom oceanu postoji život - zbog čega taj život nebi izgledao kao riba, rak, hobotnica.
To je predložak koji već pali. Idealni oblik za život u fluidu.
Ono što leti po zraku će najvjerovatnije imati krila, najvjerovanije perje, i najvjerovatnije će izgledati baš kao - ptica.
Itd.
Evolucija je ustvari prilagođavanje okolini, tako da ako naiđemo planet čija okolina je slična Zemlji nije nelogično i da se život na tom planetu prilagodio na sličan način ovom na Zemlji.
Ako biljke proizvode energiju iz sunca, treba im klorofil. Zašto je klorofil baš zelen? Da li postoji neki drugi element koji bi tvorio sličan pigmen koji radi istu stvar, pa da biljke budu plave? Naša krv je crvena jer sadrži željezo, da li je moguće da neki drugi element zamjeni željezo u krvi pa da krv bude zelena? I ako može zašto uopće bi kad je željezo vrlo čest element i "zgodno" je da život treba željezo jer ga ima puno. Bilo bi vrlo nezgodno da je uvjet recimo platina koje ima jako malo.
Jedna stvar o kojoj jos nismo rapravili je pitanje Gravitacije. Što ako je drugačija od naše +/- 50%
Što se indijanaca tiče, tko kaže da već nismo naišli na superiorniju inteligenciju? A znamo kako je to završilo.
"Kada su bljedoliki došli u ovu veliku zemlju, njom su vladali crveni ratnici. I kako je tada bilo? Nije bilo poreza. Nije bilo banki i dugova. Bilo je mnogo bizona, mmnogo dabrova. Vrači su lječili ljude besplatno. Žene su obrađivale zemlju i radile sve kućne poslove. Ratnici su se odmarali, lovili i pecali. Bjeli čovjek je bio toliko glup da je htjeo da promjeni takav svijet!"
Ne da nije bilo pojedinih prednosti, ali društvo ili vrsta koje nikako ne napreduje i ne uči o prirodi oko sebe, završit će kao i oni prije njih koji to isto nisu radili - dinosauri...
Jedna stvar o kojoj jos nismo rapravili je pitanje Gravitacije. Što ako je drugačija od naše +/- 50%
We will adapt
Za manju nije problem, samo će nam mišići i kosti oslabiti, a kod veće će u početku biti malo teže dok ne ojačamo.
Ako je manja pa koliki bi prasci bili???
A tek pršuti....
Kaze House:
...tri pećinska čovjeka oko vatre, prema njima trči čovjek sa kopljem, jedan od one trojice bježi, jedan skače da se bori, a jedan ga poziva da porazgovaraju ko ljudi, koji nije ostavio gene?...
Evolucija svojom prirodom i svojim smislom ponistava miroljubivost, delfini nam se umiljavaju iz prozdrljivosti, visoko inteligentne orke su brutalne i promišljeno krvoločne do neba, one slatke čimpanze su ustvari brutalne ubice kad dođe do sukoba po nekoliko njih izmarise jednog do smrti itd itd., miroljubivost je portuprirodna stoga kad sljedeci put vidite uljudnost i prijatnost iz čiste ljudskosti znajte to cijeniti.
i da duhovno guštaju u tome da ih se tamani kao hranu i vide u tome svoju svrhu postojanja o.O'
Ovo je razmatranje iz naše perspektive.
A možda bi ti visokocivilizirani nas stavili u neke staklene kaveze i promatrali nas sa svekolikom ljubavi i simpatijom ....
We will adapt
Za manju nije problem, samo će nam mišići i kosti oslabiti, a kod veće će u početku biti malo teže dok ne ojačamo.
Ovisi koliko jaca. Mislim da na 2g pocinje otkazivati probavni sustav, ali me nemoj drzati za rijec.
uvjek se može nać par divljih morskih pasa, zaskočit dupina dok sam šeta i recitira poeziju, pa ga silovat
SumLJam on je predator sam ide a dupini su sa druge strane društvena bića ali nije tema.
Nisi shvatio. Nisu jednog dana prije 10.000 godina ljudi odlučili umjesto puta filozofije, kulture i duhovnosti odlučili krenut putem tehnike/tehnologije. Tehnologija je nusproizvod civilizacije i naše prirode općenito. A to da se naša civilizacija bazira na tehnologiji nije istina. Tehnologija je jedan od dijelova naše civilizacije, kao što je to kultura, duhovnost... Tehnologija nije cilj već samo jedno od mnogobrojnih sredstava.
Izgleda da ti ne razumiješ što znači baziranje na nečemu. To ne označava cilj kojemu se teži nego upravo sredstva kojiima se to postiže. Svemirska istraživanja se baziraju (između ostaloga i) na fizici, što ne znači da im je fizika cilj, nego sredstvo. Tehnoligija nije jedino, ali je jedno od ključnih sredstava naše civilizacije.
Dupini nisu ni malo pacifistični. Kao prvo su mesojedi što od njih zahtjeva agresivnost. Kao drugo nisu na vrhu hranidbenog lanca što opet zahtjeva agresivnost. Parenje uključuje borbe za ženke kao i kod drugih vrsta što opet zahtjeva agresivnost.
Dolphins engage in acts of aggression towards each other. The older a male dolphin is, the more likely his body is to be covered with bite scars. Male dolphins engage in acts of aggression apparently for the same reasons as humans: disputes between companions and competition for females. Acts of aggression can become so intense that targeted dolphins sometimes go into exile after losing a fight.
Male bottlenose dolphins have been known to engage in infanticide. Dolphins have also been known to kill porpoises for reasons which are not fully understood, as porpoises generally do not share the same diet as dolphins and are therefore not competitors for food supplies.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin
Ako je to najgore što si uspio naći o dupinima usporedi sa Srebrenicom, Ruandom ili nekim drugim od tisuća pokolja kroz našu povijest (i sadašnjost), pa reci da nisu pacifisti u odnosu na nas.
Inače, ja sam govorio o nekim još naprednijim bićima, a dupine sam samo uzeo kao pojam blagih bića. Izgleda da je ljudima teško misaono izaći 'iz kutije' i uopće zamisliti postojanje neagresivne inteligentne vrste ili bilo čega totalno različitog od onog što ih okružuje (a da se opet ne otiđe u fantazije koje se protive prirodnim zakonima).
Ako je to najgore što si uspio naći o dupinima usporedi sa Srebrenicom, Ruandom ili nekim drugim od tisuća pokolja kroz našu povijest (i sadašnjost), pa reci da nisu pacifisti u odnosu na nas.
Inače, ja sam govorio o nekim još naprednijim bićima, a dupine sam samo uzeo kao pojam blagih bića. Izgleda da je ljudima teško misaono izaći 'iz kutije' i uopće zamisliti postojanje neagresivne inteligentne vrste ili bilo čega totalno različitog od onog što ih okružuje (a da se opet ne otiđe u fantazije koje se protive prirodnim zakonima).
Dupini nisu blaga bića nego izgledaju kao da se smiju pa su ljudima slatki, znaju izvodt trikove i snimaju se filmovi o njima. A to što dupini ne rade genocide nema veze sa njihovom blagošću nego sa mogučnošću jer im fali tehnologija i inteligencija i na kraju krajeva brojnost da bi nešto takvo mogli napraviti. Osnovni razlozi koji pokreću čovjeka na agresivnost su isti oni koji pokreću dupina i sve druge životinje, a vuku korjene iz evolucije koja direktno nagrađuje agresivnost. Ubij ili budi ubijen (pojeden) i dominiraj ili budi dominiran (odnosno nećeš se razmnožavati). Čak i danas kod čovjeka se vide relikti toga. Šta misliš da je slučajno da cure vole visoke, jake, bad boy dečke? Iako je u današnjem svijetu fizička snaga u principu nepotrebna. I da se mladići ko pjetliči sukobljavaju po narodnjačkim klubovima i sl.
Tako da je civilizacija koju ti opisuješ moguća samo ako vrsta nije nastala evolucijom ili ako već jako jako jako puno vremena je dominantna vrsta na planetu i ako jako jako jako dugo vremena su joj u potpunosti ispunjene apsolutno sve potrebe pa se ne sukobljavaju međusobno. Odnosno takva civilizacija nije moguća i takva bića nisu moguća jer bi ima agresija bila sastavni dio genetskog koda. Bića kakva ti opsiuješ bi bili Eloi no takva bića nisu moguća u stvarnosti. Biti stoka za klanje ne ide ruku pod ruku s biti dominantna ili inteligentna vrsta.
Tako da je civilizacija koju ti opisuješ moguća samo ako vrsta nije nastala evolucijom ili ako već jako jako jako puno vremena je dominantna vrsta na planetu i ako jako jako jako dugo vremena su joj u potpunosti ispunjene apsolutno sve potrebe pa se ne sukobljavaju međusobno. Odnosno takva civilizacija nije moguća i takva bića nisu moguća jer bi ima agresija bila sastavni dio genetskog koda. Bića kakva ti opsiuješ bi bili Eloi no takva bića nisu moguća u stvarnosti. Biti stoka za klanje ne ide ruku pod ruku s biti dominantna ili inteligentna vrsta.
I u čemu je problem treba puno vremena? Imali su milijarde godina na raspolaganju. Njihovi uvjeti su mogli biti dramatično različiti od naših. Ukoliko nisu imali faktore koji potiču na sukobe (spolno razmnožavanje, nedostatak resursa), a imali su faktore koji potiču na suradnju, mogli su postići bolje rezultate nego mi. Bitno je shvatiti da nije sve nužno moralo ići kao kod nas.
Ljudi imaji i inteligenciju i primitivne nagone. Problemi nastaju kada se inteligencija koristi za provođenje primitivnih nagona umjesto za njihovo potiskivanje. U nekim zemljama žena ne smije izaći sama na ulicu da ne bi bila silovana, dok u drugima može ležati gola na plaži i ništa joj se neće dogoditi. Znači postoje gradacije nasilja čak i u našem društvu, pa ne vidim zašto ne bi postojalo društvo sa sasvim drugačijom povijesti u kojem je sve to otišlo za nekoliko redova veličina dalje.
Ovdje govorimo o vrsti toliko inteligentnoj da ne čini nepotrebne akte nasilja.Probaj zamisliti nekoga deset puta inteligentnijeg od sebe. Bi li on mogao biti manje agresivan od tebe?
Imaš i korelaciju niskog IQa i agresivnog i antisocijalnog ponašanja
I u čemu je problem treba puno vremena? Imali su milijarde godina na raspolaganju. Njihovi uvjeti su mogli biti dramatično različiti od naših. Ukoliko nisu imali faktore koji potiču na sukobe (spolno razmnožavanje, nedostatak resursa), a imali su faktore koji potiču na suradnju, mogli su postići bolje rezultate nego mi. Bitno je shvatiti da nije sve nužno moralo ići kao kod nas.
Ljudi imaji i inteligenciju i primitivne nagone. Problemi nastaju kada se inteligencija koristi za provođenje primitivnih nagona umjesto za njihovo potiskivanje. U nekim zemljama žena ne smije izaći sama na ulicu da ne bi bila silovana, dok u drugima može ležati gola na plaži i ništa joj se neće dogoditi. Znači postoje gradacije nasilja čak i u našem društvu, pa ne vidim zašto ne bi postojalo društvo sa sasvim drugačijom povijesti u kojem je sve to otišlo za nekoliko redova veličina dalje.
Ovdje govorimo o vrsti toliko inteligentnoj da ne čini nepotrebne akte nasilja.Probaj zamisliti nekoga deset puta inteligentnijeg od sebe. Bi li on mogao biti manje agresivan od tebe?
Imaš i korelaciju niskog IQa i agresivnog i antisocijalnog ponašanja
Pa u ovom prvom slučaju (da su već milijunima, milijardama dominantna vrsta na svom planetu bez prirodnog neprijatelja i ikakve druge vrste koja bi im predstavljala opasnost) čak i nema puno problema, no u ovom drugom ima jako puno. Kooperacija i međusobno pomaganje je prisutno tek kod inteligentnijih životinja, što znači da su se razvili iz manje inteligentnih (koje su bili pojedinci) što znači da sa sobom vuku gen za agresiju, a i unutar grupe nisu svi jednaki. Dokle god agresivan pojedinac ima prednost pred neagresivnim evolucija će ga preferirat, odnosno evolucija ne preferira nego takav pojedinac ima više izgleda prenjeti svoje gene dalje. Čak i danas gdje i nije toliko bitna fizička agresija još uvijek je bitan faktor kod razmnožavanja (kod nespolnog razmnožavanja varijacije u vrsti nastaju isključivo mutacijom (greškom) i sporije se prilagođavaju novonastalim uvjetima, tako da recimo evolucija "preferira" spolno razmnožavanje), a drugi oblici agresije i danas (pošto se fitzička smatra socijalno neprihvatljivom) direktno utječu na uspjeh pojedinca. No doboro kako sam rekao čak i nije toliki problem da je neka vrsta nečega na nekom planetu već 100 milijuna godina dominantna jer je istrijebila sve ostale koje bi joj mogle stvarat prijetnju i da nema razloga za agresiju.
Ono što je veći problem je da takva civilizacija ne poznaje nikakve nepravednosti, obmane, nejednakosti, svi imaju apsolutno sve što požele i svi imaju potpuno identične ciljeve i načine kako doći do tih ciljeva te ne postoje nikakvi sukobi unutar vrste oko bilo čega i tako već milijunima godina. Znači Eloi s planete Utopija.
Pa ni mi ne činimo nepotrebne akte nasilja. Pitanje je samo zašto je taj koji je napravio nasilje to smatrao potrebnim. Isto kao što ni pas ne ugriza bez razloga, ne ugriza ni čovjek. Problem je samo što u očima drugih taj razlog možda nije valjan ili je reakcija pretjerana ili jednostavno ne opravdava fizičko nasilje pa mu ni jedan razlog nije opravdan. Žene u svim kulturama mogu ležat jednako gole jer postoji otprilike jednak broj pojedinaca u društvu koje bi ju silovalo, razlika je samo što u nekim kulturama postoje prijetnje nasiljem koje te pojedince u određenoj mjeri kontroliraju (zakoni i policija). Još nešto, svaki pojedinac koliko god inteligentan bio je sposoban za agresiju i ponašat će se agresivno ako to smatra potrebnim ili dopuštenim (Stanford prison experiment i Milgram experiment).
I normalno da mogu postojati manje ili više agresivna društva, no ne postoji društvo/vrsta koja bi bila lišena agresije. Agresija donosi prednost, kako evolucijski tako i unutar društva što znači da je za pojedinca pozitivna karakteristika (iako u današnjem društvu pretjerana fizička agresija je otežavajuća okolnost). Nemoj biti agresivan i nemoj se braniti i pojest će te za doručak.