Pono prema planu

poruka: 4
|
čitano: 1.824
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pono prema planu".
12 godina
protjeran
Pono prema planu

Prije svega, pozdravljam odluku o izradi kvalitetnijih playera koji bi u konačnici možda mogli stati uz bok HiFi opreme koju koriste audiofili.

Međutim, što se tiće samog formata za nosač zvuka, ovaj uređaj će imati opravdanje samo ako bude koristio manju ili barem jednaku veličinu datoteke kao sadašnji mp3 standard. Naime, jako malo slušaoca ćuju "razliku" u "sirovom"(RAW,Wav,Aiff) i kompresiranom (mp3,ogg) formatu, ako je stupanj kompresije iznad 192Kbps.

Pomalo sam skeptićan kako možda tržište kao i sami izdavači, neće imati interesa za "novim" standardom glazbene distribucije; prvenstveno što sadašnja scena odgovara prosjećnom slušaocu, dok vrsni audiofili ionako bježe od bilo kakve kompresije "ko vrag od tamjana" kak bi se reklo.

Sve ovo skupa me podsjeća na "zaboravljen" Yamahin VQF format kompresije zvuka, koji je pri 96Kbps bolje zvućao nego mp3 na 128Kbps.

Ali ako player Pono bude mogao čitati sve formate pa i wav, radije bih se na njihovom mjestu posvetio izradi i ugradnji kvelitetnijh komponenti unutar samog playera, kako bi raznim filterima dobili poboljšan zvuk na izlazu.IMHO.

..svira u molu dok dura :)
Moj PC  
2 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pono prema planu
Nazalost matematika je neumoljiva. Visok sampling rate znaci i puno podataka. Jedino kompresija moze umanjit kolicinu. Ali jedino lossy kompresija postize velike omjere.
No to na stranu. Kvaliteta reprodukcije iskljucivo ovisi o najslabijoj karici u lancu - zvucniku. Dobar zvucnik mora biti velik da bi mogao reproducirati baseve i to je glavni razlog zasto imamo suplji zvuk.

0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Pono prema planu
Drazen kaže...
Nazalost matematika je neumoljiva. Visok sampling rate znaci i puno podataka. Jedino kompresija moze umanjit kolicinu. Ali jedino lossy kompresija postize velike omjere.
No to na stranu. Kvaliteta reprodukcije iskljucivo ovisi o najslabijoj karici u lancu - zvucniku. Dobar zvucnik mora biti velik da bi mogao reproducirati baseve i to je glavni razlog zasto imamo suplji zvuk.

Zvucnik je u ovoj prici nebitan. Bitan je format i kvaliteta komponenti playera. Netko ce ovaj uredjaj spajati na zvucnike i slusalice na kojima je nemoguce uociti razliku izmedju izvornog i visoko komprimiranog zapisa ali netko ce ga spajati na high end slusalice i high end pojacalo + zvucnici. Cilj ovog uredjaja i formata je da na tim high end izlaznim komponentama pruzi puno veci kvalitet nego sto ga danas imaju iPod i slicni i sa mp3 ali i sa lossless formatima.

16 godina
neaktivan
Pono prema planu

Čovjek fino objasnio zašto nema smisla enkodirati u 192 KHz / 24 bita:

http://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html

TL;DR: Nema potrebe za kvalitetom zapisa iznad 44/16, ljudsko uho to jednostavno ne može čuti. Svako ko tvrdi drugačije je u zabludi.

Moj PC  
2 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice