vidim problem s ovim nacinima otkljucavanja i zastite opcenito...
ukoliko citac cip moze procitat, tada ga prakticki nista ne sprijecava da ga i kopira, a ako se moze kopirati, onda to moze uciniti i netko u prolazu, npr. na dok stojis na semaforu. isto vrijedi bilo da se radi o nfc, rfid ili kakvoj drugoj bezicnoj tehnologiji koja se temelji na jedinstvenom broju...
super je to da ti ga netko fizicki ne moze ukrast i ne mozes ga izgubit, ali ovako ga je jos lakse elektronski ukrast i to neprimjetno...
Ne znam kako radi NFC, ali to ne mora biti istina. To bi bilo kao da kažeš da kad imam upaljen BT da mi možeš upasti u mobitel, ne možeš. NFC (opet ponavljam, ne znam da li tako radi, RFID nije tako radio) može imati public i private key i prije prvog otvaranja vrata "spariti" se sa bravom. U stvarnosti, razmijeniti ključeve. U tom slučaju i da slušaš komunikaciju nećeš ništa moći s tim.
Buduci da se bavim s NFC/RFIDom, mogu pouzdano reci da nije samo tak kopirati tag, pogotovo ako se bude radilo o Type 2 tagu, poput: http://www.nfcworld.com/2012/10/31/320871/nxp-launches-new-generation-of-nfc-tags-with-built-in-security-features/ Neki tagovi koje je vrijeme pregazilo, tipa MIFARE Classic se daju kopirati i emulirati specijalnim uređajima npr. proxmark3...
na google playu imaju aplikacije koje prikazuju svaki byte svega što je pohranjeno u NFC kartici...