Oracle kupuje Sun Microsystems

poruka: 8
|
čitano: 2.226
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Oracle kupuje Sun Microsystems".
16 godina
neaktivan

joj....te dionice..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zbogom MySQLu!!!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo i par komentara sa foruma:

Is 8am too early to start drinking?

R.I.P.

Sun Microsystems

1982 - 2009

Sun = Poorly run company with great products
Oracle = Masterfully run company with shitty products

I wonder how that DNA is going to come together...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Oracle kupuje Sun Microsystems
alCos kaže...

odlično rečeno!

kvragu, zašto ga IBM nije kupio. Eh, živi bili pa vidjeli što će biti sa Sunom....
If it ain't broke, you haven't tweaked it enough.
16 godina
niki kaže...
alCos kaže...

odlično rečeno!

kvragu, zašto ga IBM nije kupio. Eh, živi bili pa vidjeli što će biti sa Sunom....

Žao mi je što je Sun izgubio neovisnost, uvijek su mi se sviđali kao kompanija i radili su dobar posao, no ipak počeli su gomilati gubitke, ne znam zašto se nisu mogli izvući.

Što se tiče citata sa foruma, smatrat dio oko Oracla papzjanijom i (prilično lošim) pokušajem da se bude efektan u svojim izjavama, nauštrb činjenica. Oracle baza je izvrstan i sjajno podržan proizvod (iako vrlo složen, skup i, jasno, ne bez bugova i quirkynessa) i moje je skromno mišljenje da joj se jedino na tržištu približava MS SQL baza. Reći da je Oracle baza usran proizvod može samo tendeciozan čovjek ili neznalica - vrlo vjerojatno oboje.

Što se tiče IBM-a, koliko god mi je žao što Sun više nije samostalan, toliko mogu zaplakati od sreće što ti momci nisu preuzeli Sun - bio bi to vrlo tužan i bolan kraj jedne zbilja inovativne kompanije.

Iskreno vjerujem da će Oracle to mudrije handlati - lošije od IBM-a mislim da (valjda) ne ide.
17 godina
neaktivan
Quantum kaže...

Žao mi je što je Sun izgubio neovisnost, uvijek su mi se sviđali kao kompanija i radili su dobar posao, no ipak počeli su gomilati gubitke, ne znam zašto se nisu mogli izvući.

Što se tiče citata sa foruma, smatrat dio oko Oracla papzjanijom i (prilično lošim) pokušajem da se bude efektan u svojim izjavama, nauštrb činjenica. Oracle baza je izvrstan i sjajno podržan proizvod (iako vrlo složen, skup i, jasno, ne bez bugova i quirkynessa) i moje je skromno mišljenje da joj se jedino na tržištu približava MS SQL baza. Reći da je Oracle baza usran proizvod može samo tendeciozan čovjek ili neznalica - vrlo vjerojatno oboje.

Što se tiče IBM-a, koliko god mi je žao što Sun više nije samostalan, toliko mogu zaplakati od sreće što ti momci nisu preuzeli Sun - bio bi to vrlo tužan i bolan kraj jedne zbilja inovativne kompanije.

Iskreno vjerujem da će Oracle to mudrije handlati - lošije od IBM-a mislim da (valjda) ne ide.

Ono oko cega se apsolutno slazem s tobom jest cinjenica da je netko posve neupucen u Oracle i njegove proizvode mogao na tako besmislen i cak bezobrazan nacin ocijeniti ono sto Oracle jest. Uostalom, da se radi o losoj platformi zasigurno ne bi bio jedan od apsolutno vodecih igraca na enterprise i mission critical trzistu.

Takodjer, doista je velika steta da jedna toliko inovativna tvrtka kao sto je Sun gubi trzisnu utrku. No, razloga za njihov pad je i vise nego dovoljno. Pocevsi od vrlo travljavog vodjenja razvoja i sirenja Java platforme, vrludanje s procesorskom platformom SPARC, nesnalazenje u novonastaloj situaciji u kojoj su hiper-skupe graficke radne stanice rapidno gubile svoju poziciju u high-end segmentu zbog prodora Intel-temeljenih rjesenja (ok, tu bi se dalo raspravljati o puno stvari, ali temeljni razlog je zasigurno portanje svih kljucnih inzenjerskih, dizajnerskih, itd softvera na X86)... a da ne spominjemo i najblaze receno posve nekontrolirano glavinjanje Suna na trzistu X86 servera s nedorecenim i iznimno skupim uredjajima. Pa onda kupovine StorageTEK-a, MySQL-a... komercijalizacija OpenOffice-a, VirtualBox za kojeg nitko ne zna tko ga zeli i tko ga uopce koristi (osim rijetkih Sunovih korisnika koji svejeno puno radije odabiru VMware i druge igrace u domeni virtualizacije)...  Uglavnom, Sun se nakon internet bubblea doslovce poceo urusavati. Steta.

No, ipak... ono sto se definitivno ne mogu sloziti jest tvrdnja da bi Sun lose prosao u kombinaciji s IBM-om.

Prije svega, iako rivali u enterprise zoni, IBM je najveci pobornik i najjaci Sunov partner u Javi. Mozda ce ovo zvucati pomalo pretjerano, ali Java danas, siguran sam, ne bi bila niti tu gdje je da nije IBM-a. Takodjer, IBM ipak ima uvjerljivo najveci udio na istom tom enterprise trzistu (4 puta veci udio od treceplasiranog Suna), i nekako mislim da bi ta kombinacija donijela dobar vjetar u Sunova jedra. Sudim to i temeljem brojnih clanaka visokostrucnih analiticara koji su itekako ozbiljno i intenzivno pratili dok su IBM i Sun pregovarali. IBM mozda je velik, ogroman... ali IBM je istovremno tvrtka koja patente vadi "kao iz rukava", ali ne patente u stilu Microsoftvog "Page Up i Page Down" patenta, vec one koji donose kvantne pomake u hardverskoj tehnologiji, algoritmima, itd.

To sto je IBM odlucio u potpunosti se povuci iz cijele price, i nakon sto se sam Sun tjedan dana kasnije gotovo bezuvjetno ponudio IBM-u na kupnju a IBM izjavio "ne kupujemo ni pod koju cijenu" (doslovce), govori puno vise o stanju u Sunu. Kako ce se Oracle nositi s time, iskreno, ne znam...

Larry Elison, CEO Oraclea i njegov pristup trzistu pali na softverskom trzistu. Ali, kad god se Oracle ulovio i hardvera - njegov mentalitet nije palio, nije prolazio. Podsjecam na sjajan primjer - potpuni fijasko Oracleovog Network Stationa.

No, tko u svemu tome gubi? Iskreno, moje osobno misljenje je - HP.
A to mislim iz vise razloga.
Prvi je, HP nema svoje softversko rjesenje , platformu za enterprise servere baza podataka. Sun ce kupnjom od strane Oraclea dobiti mogucnost sjajne integracije Oracle DB-a sa svojim SPARC serverima i Solarisom.IBM ima svoj DB2 server baza koji je No.2 na globalnom trzistu.
Drugi je upitna buducnost Oracle DB Machine (Exadata) koje je Oracle razvio u suradnji s HP-om i nudio kroz svoj kanal. HP je ulozio pristojne novce u cijelu pricu, a sada nekako sumnjam da ce Oracle gurati takvo sto s HP-om kada sad dobijaju Sun.
Financijske institucije, telekom kompanije - sve su to najveci Sun korisnici. Enterprise trziste voli Oracle. Spoj te dvije cinjenice, cini mi se, vise ce pogoditi HP-ovu prisutnost nego bilo koga drugoga, osobito zato sto isti taj trzisni segment realno vise naginje RISC tehnologiji, a tu je HP tanak. Itanium lose prolazi u srazu sa Sun SPARC-om i IBM POWER-om.

Ipak, na kraju se svejedno moram zapitati o dugorocnoj buducnosti Suna pod okriljem Oraclea. Ili bilo koga drugoga.

Eto, to je moje skromno misljenje.
17 godina
neaktivan
Quantum kaže...
niki kaže...
alCos kaže...

odlično rečeno!

Kao osoba koja jedno duže vrijeme radi s Oracleom mogu reći da je istina negdje između. Baza je uistinu vrhunska, no ako izuzmemo Siebel sve ostalo je uistinu samo vrhunski zapakirani proizvod. Odakle početi? Od Formsa i Reportsa, krajnje nestabilnih razvojnih alata? Od njihovih pokušaja za uvođenjem SOA alata pomoću JDevelopera kojeg većina izbjegava. Od pokušaja uvođenja ASP.NET/Flex-sličnih tehnologija da bi kasnije složili svoje neke portale upravo u - Adobe Flexu. Što se tiče aplikacijskih servera, sve je to solidno, ali da postoji bolje, postoji.

Treba li naglasiti kako neki njihovi razvojni alati uopće ne koriste moć baze, već je očito kako su alati samo skupljeni ispod jednog branda, što je rezultat masovne kupovine firmi i timova.

Uostalom, mislim da su ljudi nedavno mogli otići na Oracle Technology Day u Hypo Centeru, pa su mogli vidjeti kako stvari stoje. Oracle ima svoju bazu, nažalost koliko vidim i čujem, i tu rade neke strašne pogreške, ali ljudi koji su na Oracleu, jednostavno ostaju na Oracleu. Oracle je nažalost postao veleprodajna kompanija.
www.cartmanlee.net
16 godina
neaktivan

Interesantni komentari i razmisljanja.

Moram reci da je interesantno pratiti opstajanje SUN-a dugi niz godina, vise puta su se dizali poput fenixa iz pepela ali ocito dalje nije islo.

Ono sto su napravili za internet pa i Unix mislim da je stvarno izuzetno i vrijedno svake pohvale.

Igra koja se sada igra puno je grublja od nacina kako je to naucio igrati SUN.

Tko stvarno gubi a tko dobiva mislim da jos nije jasno.

Nisam siguran da je HP gubitnik jer sumnjam da je Oracle stvarno uso u hardvare trziste. Larry Elison je jasno rekao da ga zanima Java i Solaris znaci softvare i mislim da on planira hardvare prepustiti/prodati nekom drugom.

Ako se pogleda slijed dogadaja posljednih par mjeseci lako je moguce da je to bas HP.

Oracle je prvo napravio dogovorom s HP-om oko Exadata hardvera a HP je brzo iza toga objavio strateski partnership sa SUN-om o podrsci Solarisa na HP Proliant serverima.

Iz svega ovoga imam osjecaj da se je ekipa negdje u Kaliforniji dogovorila kako podjeliti kolac da svi budu zadovoljni.

Mislim da u konacnici ostaju dvije hardverske tehnologije u enterprise segment i to IBM Power i Intel/HP Itanium.

Itanium tehnologija nikako ne prolazi lose jer je enterprise Unix trziste bilo podjeljeno izmedu IBM-a, HP-a i SUN-a a sada ce ostati samo IBM i HP dok ce se Solaris pomaknuti prema Linux trzistu.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice