Microsoft ponovno kažnjen

poruka: 116
|
čitano: 11.658
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Microsoft ponovno kažnjen".
17 godina
neaktivan
RE: Microsoft ponovno kažnjen

Sure. :) Kao i što iz zaklade Za djecu Hrvatske lovu dobiju djeca u Hrvatskoj :)

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
17 godina
neaktivan

Tak im i treba imaju love ko blata. Ubijaju konkurenciju tako da kupe firmu koja je napravila nešto bolje od njih kao npr. tvrtku koja je napravila Front Page.

Pozdravljam sve koji rade u Micro$osoftu.Cool

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.2.2008 14:19 (izmethoro).

0 0 hvala 0
17 godina

Opet malo svetih ratova, ali kao i obično, stavovi su uglavnom bazirani na nedostatku informacija ili čistim dezinformacijama. Naxeem je dao nekoliko vrlo dobrih argumenata, a ja bih dodao još nekoliko.

Microsoft je korporacija kao i svaka druga - pokušava privući svom proizvodu što je moguće više korisnika jer to donosi više novaca. Kada ti je jedan od dva osnovna produkta od kojih živiš operativni sustav (drugi je famozni Office) onda, da bi ponukao korisnike da ga koriste, u njega uvaljuješ što je moguće više dodatnog softvera, pomoćnih programa i mogućnosti kako bi krajnji kupac bio zadovoljan što odmah po instalaciji samog OS-a ima i barem neke rudimentarne aplikacije s kojima može nešto i uraditi. Upravo je uključivanje Media Playera u distribuciju Windowsa bio razlog za prvu presudu EU komisije protiv Microsofta. Kao - ako staviš taj player plus IE - što će druge nezavisne tvrtke raditi? Od čega će živjeti? Kazna Microsoftu.

Ovo bi bilo jednako presudi da se iz neke Linux distribucije izbaci kompajler za C, neki editor, medijski player ili bilo što drugo. Po istom principu, Linux bi trebao dolaziti samo s kernelom i nekim osnovnim sučeljem, a sve dodatne aplikacije koje dobiješ u paketu zapravo nanose štetu nekom trećem developeru koji, eventualno, želi napisati komercijlani program za Linux.
U ova slučaja radi se o kazni od koje KRAJNJI KORISNICI nemaju i ne mogu imati bilo kakve koristi. Ono što si dobivao u paketu za iste novce, sada moraš kupiti odvojeno za dodatnu lovu. Ova presuda ide na ruku isključivo neovisnim proizvođačima softvera, nikako krajnjem korisniku.

Drugo, trenutna presuda vezana uz API je stara boljka Microsofta, još od Windowsa 3.0, kada su nezavisni proizvođači, prije svega Borland, problem sa skrivenim API-jima rješavali vlastitim programskim bibliotekama (sjeća li se tko OWL-a ili sam ja jedini koji je imao Borlandov C kompajler?).

S jedne strane, Microsoftu jest stalo da i nezavisni proizvođači rade programe za njihov OS jer to samo pridonosi popularizaciji platforme. S druge strane, MS ne proizvodi samo OS, već i druge aplikacije za njega, pa je s poslovnog stanovišta "nezgodno", posebno netom nakon izlaska OS-a odmah objaviti i dokumentirati svaki API poziv i dati mogućnost konkurenciji da jednako koristi sve resurse kao i tvrtka koja ih je izmislila. Na koncu, do sada se pokazalo, MS uvijek nakon određenog vremena daje specifikacije čitavog API-ja, kada prođe određeno vrijeme u kojem stignu prvi na tržištu iskoristiti sve njegove mogućnosti.
Od mandatornog otvaranja API-ja, za razliku od prve presude, krajnji korisnici IMAJU koristi, koristi imaju i novisni razvijatelji softvera, ali Microsoft može imati isključivo štete.

Ako se vodimo načelom "općeg dobra", pa sav kod treba biti otvoren, onda Microsoft s pravom pjeni kada se isti standardi, kazne i zabrane koje se pred njega postavljaju ne postavljaju i pred sve druge developere komercijalnog softvera koji nije otvorenog koda.
Dakle, ne može se od jedne komercijalne i ne-karitativne ustanove tražiti jedno, makar na opću korist, ako se to ne traži i od svih drugih organizacija istog tipa.

Stvar da li će neki softver izaći kao otvoreni kod ili zatvoreni, posve je u domeni onoga tko ga proizvodi, a na kraju je korisnik slobodan odabrati koji će od ta dva tipa softvera koristiti na svom računalu. Ako se nekome sviđa simpatična i socijalistička ideja otvorenog koda, (koju moj avatar, hrabri sovjetski vojnik koji iz janjeće kože istjeruje nacističkog vuka načelno simpatizira), slobodan je koristiti programe otvorenog koda i koristiti ih prema pravilima njihovog korištenja.

Kome se to ne sviđa, slobodan je koristiti komercijalne OS-ove i programe koji dolaze sa svojim pravilima.
Nepošteno je od deklariranih proizvođača komercijalnog softvera tražiti da se ravnaju prema načelima koja vrijede za besplatni softver otvorenog koda, a onda čak i ne dosljedno i od svih, već samo od jednoga.

Na koncu, netko je rekao da je "percipirano" tržište igara za Linux malo. Ne radi se ni o kakvoj percpeciji, već o stvarnom stanju stvari. Svojedobno je postojao Loki Games koji je igre s Windowsa prebacivao na Linux i vrlo brzo su propali, ostavši mnogima dužni za tantijeme (među njima i id Softwareu koji je među prvima pristao dati svoje igre za portanje na Windowse), a i ove koje su bile prebačene bile su tehnički vrlo, vrlo loše urađene.

Lako je pričati teoretski o tome kako postoje sučelja za razvoj igara na Linuxu, implicirajući na taj način da su usporediva s DX-om kojeg imamo na Windowsima. To uopće nije tako.

Razvoj igara na Linuxu je težak, sučelja su inferiorna u odnosu na ono što imamo na Windowsima (dokaz su rijetke igre koje su tehnički daleko ispod onoga što imamo na Windozama), a k tome i prepuna bugova (opet - pogledati postojeće portove). DX u svojim raznim reinkarnacijama, od verzije 3, pa do sadašnje 10-tke prošao je mnoštvo ispravki, dorada, zakrpa i to ne bez razloga. Ne rade u Microsoftu najgluplji programeri na svijetu, pa je njihove programe potrebno stalno ipsravljati i krpati, a ostatak svijeta nastavaju pametni programeri čiji programi rade iz prve i bez greške. Posve pogrešno. Dapače, kontrola kvalitete koda je kudikamo bolja u komercijalnom okruženju koje nudi Redmond, nego u neformalnim grupama koje razvijaju programe otvorenog koda iz entuzijazma.
Appleovi sprocketsi, Linuxova sučelja i driveri za 3D graifčke kartice - sve to nije u rangu onoga što imamo za Windowse za koje se softver polira i održava (i zakrpama) ne da bi se maltretiralo korisnike, već da bi im se olakšao život.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.2.2008 15:00 (Drago).
17 godina
neaktivan
dado kaže...

O takvim stvarima se radi u tuzbi. Koristenje pozicije za guranje svojih proizvoda. To bi svaka firma napravila i to svaka firma radi (inace propada) no sud zamjera MS-u jer je premocan i lako gazi male proizvodjace softvera sto bas i nije u potpunosti istinito.

MS je u zadnjih 2 godine ubacio podrsku za XML svugdje u svoje proizvode. Nisu vise tako jako "zatvoreni".

Kuzite o cem se radi? O REKETU!

1.  hoćeš ovime reći da cilj opravdava sredstva... a ja ću ti reći. NE NE OPRAVDAVA SREDSTVA, TO JE SAMO LOŠ IZGOVOR JOŠ LOŠIJIH BIZNISMENA.

to što netko radi u microsoftu ne znači da je kvalitetan manager ili programer....

2. vau... otvorio se jako... mogu misliti... no tu bi se sad dalo protegnuti raspravu od nemila do nedraga...

3. momak.. ti živiš u nekom fancy svijetu... reket se nikada ne naplaćuje preko suda i medija.... to tko ti je pričao da se tako radi.. gledao je više
sapunica od tebe.

samo vi blebećite no...  microsoftu je vrlo blizu opasna prijetnja raspadom.
opensource sve više uzima maha i možete se tome opirati koliko želite... linux je sve lakši za korištenje a kvalitetom je windows prešišao još
dok je izašao debian 2.0

u debianu su napravili veliku revoluciju zadnjom verzijom (mislim na težinu instalacije tj. njeno grafičko sučelje po prvi put)

ka kompanije popud adobea uoče dovoljnu kritičnu masu korisnika na linuxu... prilagodit će software i njima... a onda je samo pitanje
vremena kada će broj korisnika windowsa  u profesionalnom okruženju pasti sa 90 na 50%.

home korisnici.... ah.. pa oni svejedno u 70% slučajeva koriste ilegalan software i nema baš puno koristi od njih.

drago malo prouči GNU licencu.. ako ne znaš gdje ju naći reci pa ću ti poslati link.
čini mi se da baš nisi na ti sa zaštitom autorskih prava u opensource svijetu jer ove tvoje
paralele win-linux u najmanju ruku su smiješne i pro microsoftski orijentirane.
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.2.2008 15:10 (hondo).
17 godina
neaktivan

@Drago, kako je GNU/Linux slobodna (Free) i besplatna platforma, stavljat ograničenja na to kakav software se smi ili ne smi isporučivat s njim je besmisleno. Eventualno bi se moglo uvest takva ograničenja za komercijalne distribucije (npr. Xandros ili Red Hat Enterprise Linux Desktop) ali SAMO u slučaju da se takva Linux distribucija nalazi instalirana na priko 50% svih desktopa (znači u slučaju tržišnog monopola te distre). Kako se Microsoft nalazi u monopolističkom položaju, globit ih zbog isporučivanja web browsera i media playera je potpuno opravdano, i ponavljan još jedan put: kad i ako bi se kojin slučajon OS iz Red Hata ili Applea ili Novella ili neke druge tvrtke nalazija u istom položaju kao i OS iz Microsofta, onda bi bilo opravdano postavljanje istih zahtjeva (znači unbundle software ili globa) i prid njih.

anonimni privremeni email je zakon
17 godina
neaktivan

Nema potrebe za strahom nece Microsoft jos neko vrijeme propasti. Osobno nemam nis protiv njih samo sam nekim proizvodima zadovoljan, nekima nisam uopce. MS fanboys koliko vas ima originalan MS-ov softver na vasem racunalu?? Konkurencija je jako lijepa stvar jer zbog nje profitiramo mi....krajnji korisnici. Kako broj korisnika Linuxa bude rastao rast će i podrška. Do tada DUAL BOOT Smijeh

Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
17 godina
neaktivan

http://forum.bug.hr/forum/post/komentari_it_vijesti/microsoft_ponovno_kaznjen/12850.aspx

Pročitaj taj post, pa onda pričaj dalje.

A ove smiješne izjave da to nije reket su tragikomične, pa ih neću dalje komentirati.

I nije mi nikako jasna jedna stvar... čim je netko realan i objektivan po pitanju MS-a i čim netko ne mrzi sve Microsoftovo, automatski je fanboy. Uz to je i korisnik piratskog softvera.

Nisu svi odgojeni u balkanskom ukradi ako možeš mentalitetu.

reket se nikada ne naplaćuje preko suda i medija

microsoftu je vrlo blizu opasna prijetnja raspadom.

Ovome se ne treba smijati zar ne? /giggle

home korisnici.... ah.. pa oni svejedno u 70% slučajeva koriste ilegalan software

Kao što rekog, jugoistočna Europa i ostale zemlje trećeg svijeta nisu cijeli svijet.

Kako se Microsoft nalazi u monopolističkom položaju, globit ih zbog isporučivanja web browsera i media playera je potpuno opravdano,

Ovo je tek smiješno licemjerna i bezobrazna izjava. A tko određuje jednom Mercedesu što da ugrađuje u svoje automobile?

Ja koristim i IE (Firefox je ogroman žderač resursa pun curenja memorije) i Media Player. Sasvim ok programi. Ne vidim što mi treba neki drugi.

Daj ne pričaj gluposti jer prestaje biti smiješno.

Radi se tek o dokazivanju Europe Americi o tome tko je gazda i maltretiranju američkog kapitala.

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.2.2008 15:56 (naxeem).
17 godina
neaktivan
LUXX kaže...

Ja pozdravljam kažnjavanje M$-a ali budimo iskreni.

M$ neće nikad otvoriti kod u potpunosti.

Rađe placaju kazne.

Otvaranje koda bi istovremeno moglo znaciti i da bi druge firme imale predložak kako napraviti konkurentan OS windowsu.

Love imaju dosta za placanje pa nek plate.

A otvaranje koda bi automatski znacilo i puuuuuno više virusa i ostale gamadi iz interneta.

To se mislim neikom nebi sviđalo.

Nisam fan M$-a ali na jednu stranu ih razumijem.

zašto onda za linux ili bsd nema virusa i gamadi, a sve otvoreno i previše sigurno!
17 godina
neaktivan
dado kaže...

Tuzbe se ne odnose na monopol OS-a. MS ima prirodni monopol na OS. Nitko te ne sili da koristis Windowse.

Tuzbe se odnose na nedokumentirane i zatvorene APIe za Office, WMP i ostale jezgre.

Da bi neka firma otvorila ili generirala Excel dokument iz svoje aplikacije, na klijent masini mora biti instaliran Office ili moraju kupiti neki vanjski  (.NET/COM) objekt koji to moze bez instaliranog Officea.

O takvim stvarima se radi u tuzbi. Koristenje pozicije za guranje svojih proizvoda. To bi svaka firma napravila i to svaka firma radi (inace propada) no sud zamjera MS-u jer je premocan i lako gazi male proizvodjace softvera sto bas i nije u potpunosti istinito.

MS je u zadnjih 2 godine ubacio podrsku za XML svugdje u svoje proizvode. Nisu vise tako jako "zatvoreni".

Ali ova presuda mi je apsurdna jer nigdje nisam uspio naci kamo idu ti novci. Oni traze ogromnu svotu od MS-a koji ce je morati platiti (a vjerojatno nece) da mu ne zabrane izlazak na EU trziste.

No mogli su jednostavno kao kaznu reci da ce od tog-i-tog dana zamrznuti uvoz MS proizvoda u Europsku uniju. Ali ne, oni koriste situaciju i potrazuju novac koji ide u neki cudan fond EU od kojeg ce korist imati samo stare clanice EU. Ajde da taj novac daju opensource zakladama i dobrotvornim ustanovama.

Kuzite o cem se radi? O REKETU!

ne mogu zabraniti jer dosta njih koriste windowse i bilo bi prosvjeda!
17 godina
neaktivan
MarkoCro kaže...
 zašto onda za linux ili bsd nema virusa i gamadi, a sve otvoreno i previše sigurno!
 Odakle ti to da za Linux nema virusa i gamadi? - To što to nije razvikano i što je korisnika Linuxa premalo, pa je tržište nezanimljivo, ne znači da ih nema.
Osim toga, od kada je Vista primijenila sistem Linuxa tj. razine pristupa sistemu (UAC) stvar je jako svijetla i na Win strani.

17 godina
neaktivan
zato što je drugačije napravljen i ima uvijek ograničenog korisnika.
Windows userima je to pre glupo pa idu kao admin u internet.
Cijeli sistem je drugacije napravljen.
I nemoj se varati.I za linux ima virusa
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ovo je tek smiješno licemjerna i bezobrazna izjava. A tko određuje jednom Mercedesu što da ugrađuje u svoje automobile?

A je li Mercedes ima priko 50% tržišnog udjela, reci ti meni? JE LI IMA? Nema. Super, kad bude ima, onda neka im se postavljaju antimonopolistički uvjeti da bi i drugi proizvođači auta mogli "živit". Do onda neka stavljaju u svoje aute šta ih je volja.

17 godina
neaktivan

Drago odličan post. Jedan od rijetkih koji razmišlja svojom glavom, a ne zalijeće se za masama koje skandiraju.

Moram te samo ispraviti: tržište igara za Linux nije tako strašno nemoguće jer OpenGL postoji predugo. Problem je u tome što je OpenGL tehničkim napredovanjem iza DirectX-a. Daleko je tromiji API.

Međutim, jako dugo je OpenGL (po mom osobnom mišljenju kao programera koji je radio na nekoliko platformi) bio puno bolji od tadašnjeg smeća DirectX-a. Presudila je raširenost platforme, a ne sam API.

I danas se igre rade za OpenGL i nisu ništa lošije od onih za DirectX. Mali problem je samo u tome što se nikome ne isplati niti prekompajlirati to za Linuxe.

17 godina
neaktivan
nema_šanse3 kaže...
naxeem kaže...

A je li Mercedes ima priko 50% tržišnog udjela, reci ti meni? JE LI IMA? Nema. Super, kad bude ima, onda neka im se postavljaju antimonopolistički uvjeti da bi i drugi proizvođači auta mogli "živit". Do onda neka stavljaju u svoje aute šta ih je volja.

Apsolutno je svejedno koliko tržišnog udjela ima. U tržišnom udjelu skupih automobila ima jako puno. Hajdmo zgazit malo i Mercedes? BMW?

17 godina
neaktivan

MS izdao .net koji je čista kopija jave, pa vi recite dali MS ne krade tuđe i prerađuje u bolje.

i zašto su jedno vrijeme imali servere na linuxu, a možda još uvijek imaju?

i kad kažete da rade kvalitetan software, rade kvalitetan, ali izbacuju na tržište poluproizvod tj. nedovršen.da su pričekali još 1 godinu sa vistom i pokrpali cijelu onda bi se moglo reći da su napravili dobar posao.ali onda time gube lovu.

nitko nije protiv MS-a.ponašaju se bezobrazno kao i T-com kod nas.što se tiće na području servera tu zaostaju i gube sve više i više.pogoovo kako je sun kupio mysql, sad će još više gubiti.

slijedeća stvar je program  MCTS i to vezano uz ADO.net.

isključivo se od baza radi Ms sql server što opet nije uredu.

ja sam stavio debian leny koji dolazi sa 21000 paketa.ima sve šta treba.nisam morao skinuti ni jedan dodatnu aplikaciju i sve radi stabilno.

dok se za windowse ne može reći.

sve što jedan prosječan korisnik može sa win, to ja mogu na linuxu.

ono što treba znati jest instalacija linuxa i instalirati pakete preko managera.

i to je dosta prosječnom korisniku.što je puno jednostavnije od instalacije  win programa.

govorim o početnicima ili prosječnim korisnicima.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

naxeem: "Odakle ti to da za Linux nema virusa i gamadi?"

Ha ha ha, je istina je postoju Linux virusi. Njih 50 odprilike (3-4 reda veličine manje nego za Winslows), od čega 40 i nešto namjerno razvijeni laboratorijski primjerci. Ha ha virusi za Linux, dobra šala, napokon si pokaza svoju humorističnu stranu, naxeem.

17 godina
neaktivan

na linuxu konzola postoji od početka,

više desktopa kod linuxa preko 10 godina.i sad je microsoft to ugradio u windowse.

ne govorim o dosu, nego o konzoli na visti.

također postoje i druge grafičke biblioteke kao što su allegro, clanlib.

ne kažem da su bolje, ali i u njima se mogu raditi solidne igrice.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.2.2008 16:12 (MarkoCro).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
MarkoCro kaže...

MS izdao .net koji je čista kopija jave, pa vi recite dali MS ne krade tuđe i prerađuje u bolje.

i zašto su jedno vrijeme imali servere na linuxu, a možda još uvijek imaju?

i kad kažete da rade kvalitetan software, rade kvalitetan, ali izbacuju na tržište poluproizvod tj. nedovršen.da su pričekali još 1 godinu sa vistom i pokrpali cijelu onda bi se moglo reći da su napravili dobar posao.ali onda time gube lovu.

nitko nije protiv MS-a.ponašaju se bezobrazno kao i T-com kod nas.što se tiće na području servera tu zaostaju i gube sve više i više.pogoovo kako je sun kupio mysql, sad će još više gubiti.

slijedeća stvar je program  MCTS i to vezano uz ADO.net.

isključivo se od baza radi Ms sql server što opet nije uredu.

ja sam stavio debian leny koji dolazi sa 21000 paketa.ima sve šta treba.nisam morao skinuti ni jedan dodatnu aplikaciju i sve radi stabilno.

dok se za windowse ne može reći.

sve što jedan prosječan korisnik može sa win, to ja mogu na linuxu.

ono što treba znati jest instalacija linuxa i instalirati pakete preko managera.

i to je dosta prosječnom korisniku.što je puno jednostavnije od instalacije  win programa.

govorim o početnicima ili prosječnim korisnicima.

.NET nije nikakva kopija Jave niti je prepisana Java niti je ukraden. Daleko ljepši framework od Javinog. O brzini većoj od JVM-a da i ne govorim. Čak je i language independent.
C# je s druge strane jedan fantastičan jezik koji svakom iteracijom postaje sve bolji. Java stagnira.
Vista je na tržište izašla sasvim OK. Problem je u počecima bio s driverima koji su domena proizvođača hardvera, a ne Vistom.
MySQL je inferioran SQL Serveru i ne ugrožava ga u segmentu tržišta kojem je SQLS namijenjen.
ADO.NET nije ograničen na MS SQL Server. Informiraj se.

Da, izgleda da si prosječan korisnik jer si sasvim prosječno neinformiran i drzneš se pričati o stvarima o kojim, najblaže rečeno, nikakve veze nemaš (.NET, ADO, Vista...).

nema_šanse3 kaže...

naxeem: "Odakle ti to da za Linux nema virusa i gamadi?"

Ha ha ha, je istina je postoju Linux virusi. Njih 50 odprilike (3-4 reda veličine manje nego za Winslows), od čega 40 i nešto namjerno razvijeni laboratorijski primjerci. Ha ha virusi za Linux, dobra šala, napokon si pokaza svoju humorističnu stranu, naxeem.

LOL? A korisnika Linuxa je za 3-4 reda veličine manje nego korisnika Windowsa.

17 godina
neaktivan

a ti malo  bolje pročitaj šta sam napisao.

kažem na seminarima za mcts se radi isključivo sql server, zašto nije proizvoljno da svatko polaže na bazi koja mu se sviđa?

nije se problem spojiti sa .net-a ni na jednu bazu ako postoji konektor.

.net je poboljšana kopija  jave.trebat će proći još najmanje godina dana, dok vista ne dođe na razinu na kakvoj je xp po stabilnosti.

mada ni xp nije završen do kraja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.2.2008 16:24 (MarkoCro).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
I tako smo sa kažnjavanja Microsofta došli na viruse.
Samo prepucavanje.
17 godina
neaktivan

Ma fina je ovo rasprava o tržištu radije nego direktnoj kazni MS-u.

Sasvim je nebitno što se na seminarima radi. Na seminaru si da naučiš ADO.NET, a ne neki RDBMS. Tražiti da na seminaru koriste npr. Oracle, a imaju SQL Server je smiješno.

.NET nije kopija Jave. Daj guglaj čovječe, Google je tvoj prijatelj!

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.2.2008 16:27 (naxeem).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
nema_šanse3 kaže...
naxeem kaže...

Apsolutno je svejedno koliko tržišnog udjela ima. U tržišnom udjelu skupih automobila ima jako puno. Hajdmo zgazit malo i Mercedes? BMW?

Ali baš je tržišni udjel bitan, u tomu je stvar, jer ako Microsoft ima 80% ili više svih desktopa, onda su oni de facto monopolisti i poziciji su da zbog proširenosti svoje platforme nameću standarde. Nego reci ti meni, bi li volija da Mercedes određije specifikacije autoceste ili sirovine, tj.asfalta (kao MS-ovo uplitanje u specifikacije HTML-a, Jave i sl. - a zbog Jave su popušili čini mi se 2 miljarde $$ zbog Sunove tužbe)? A da "korisničko sučelje" svih auta bude određeno Mercedesovon specifikacijon (svi moraju poznavat rad na Windowsu i Officeu)? A da kemijski sastav goriva bude točno onakav kakvog ga propišu u Mercedesu? A da Mercedes postane jedini proizvođač djelova za aute, tako da svi drugi proizvođači moraju kupovat sastavne djelove od njih (Visual Studio, općenito MS-ovi razvojni alati, .not platforma)? A da Mercedes kupi sve manje inovativne tvrtke i zaustavi njihove projekte ili ih uklopi u svoje aute (visual basic, powerpoint, visio, internet explorer,...) ili tuđe inžinjere (glavni dev. .net-a (iz borlanda) ili najnoviji pokušaj - Yahoo (u kojen radi tvorac php-a)). Za kraj zamisli još kad bi mercedes moga propisivat i specifikacije samih vozača, npr. nisi dovoljno visok/mršav i sl. (npr. nemaš MSCE, ili nemaš MS-ov implant u kori velikog mozga - još malo pa ćemo i to doživit).

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

.NET nije kopija Jave. Daj guglaj čovječe, Google je tvoj prijatelj!

otom potom.kopiranje MS-a potjeće još od davnina.
dobro je prikazano u filmu.kao prvo apple kopiran od xeroxa, a onda bill kopirao od appla, menu i ostali dio.
pa se ne bi čudio da sad sve kopiraju obrade i na svoj način izdaju i prezentiraju.
kao što su od linuxa pokupili veći broj desktopa i konzolu.
i sad MS sv jezike gura na .net. tako postoji cobol za .net, ruby za .net, python za .net, fortran za .net itd...ž
da MS ne ostane bez dijela kolača i da zadrži korisnike na .net-u i windowsima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.2.2008 16:37 (MarkoCro).
17 godina
hondo kaže...
1.  hoćeš ovime reći da cilj opravdava sredstva... a ja ću ti reći. NE NE OPRAVDAVA SREDSTVA, TO JE SAMO LOŠ IZGOVOR JOŠ LOŠIJIH BIZNISMENA.

to što netko radi u microsoftu ne znači da je kvalitetan manager ili programer....

2. vau... otvorio se jako... mogu misliti... no tu bi se sad dalo protegnuti raspravu od nemila do nedraga...

3. momak.. ti živiš u nekom fancy svijetu... reket se nikada ne naplaćuje preko suda i medija.... to tko ti je pričao da se tako radi.. gledao je više
sapunica od tebe.

samo vi blebećite no...  microsoftu je vrlo blizu opasna prijetnja raspadom.
opensource sve više uzima maha i možete se tome opirati koliko želite... linux je sve lakši za korištenje a kvalitetom je windows prešišao još
dok je izašao debian 2.0

u debianu su napravili veliku revoluciju zadnjom verzijom (mislim na težinu instalacije tj. njeno grafičko sučelje po prvi put)

ka kompanije popud adobea uoče dovoljnu kritičnu masu korisnika na linuxu... prilagodit će software i njima... a onda je samo pitanje
vremena kada će broj korisnika windowsa  u profesionalnom okruženju pasti sa 90 na 50%.

home korisnici.... ah.. pa oni svejedno u 70% slučajeva koriste ilegalan software i nema baš puno koristi od njih.

drago malo prouči GNU licencu.. ako ne znaš gdje ju naći reci pa ću ti poslati link.
čini mi se da baš nisi na ti sa zaštitom autorskih prava u opensource svijetu jer ove tvoje
paralele win-linux u najmanju ruku su smiješne i pro microsoftski orijentirane.

LOL
Ja ne znam s kim se ti to boris?

Ne znast sto je zakonski reket? Evo ti jedan primjer: HRT pretplata je zakonski reket. Platis do sljedeceg mjeseca 60ak kn i nitko ti ne sere. Ako ne platis, onda ti seru. A reket je zato sto te nitko ne pita zelis li ti uopce gledati HRT ili ne - ti si jednostavno "po defaultu" platisa.

Ocito te neki fanatizam zaludio pa se boris protiv vjetrenjaca i ne vidis da ce ovdje biti puno novih vila i automobila politicara koji sjede u EU parlamentu. Ne radi se tu o "zatvorenosti" nego o tome da MS u EU zaradjuje a ostavlja samo porez. To se EU ne svidja pa hoce dio kolaca. Daj citaj izmedju redova. Zasto onda traze novac? Nigdje ne pise da ce bojkotirati proizvode MS-a u EU ako ne plate kaznu. Do the math...

Ti si taj koji zivi u fancy my-little-pony svijetu. Kada linux dobije na popularnosti to ne znaci da ce sav kvalitetan software biti opensource i besplatan. I dalj ces placati igrice i aplikacije. Jer, guess what, i mi programeri moramo zivjeti od necega. I vjeruj mi, nama je tako svejedno da li zaradjujemo svoj kruh pomocu MONO-a ili .NET-a. Bitno nam je da se posao napravi sto brze, sto lakse i sto kvalitetnije kako bi mogli zivjeti.

Volim raditi freeware jer sam trenutno studnet i imam vremena za to jer imam druge izvore prihoda. I podrzavam opensource projekte. Cak i sudjelujem u nekima. Ali kada magistriram vise necu imati toliko vremena za razvoj besplatnog softwarea jer ce mi primarno biti da si osiguram egzistenciju.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.2.2008 17:33 (dado).
17 godina

Cekaj... vi se zaista opterecujete tko je koga kopirao?? Pa kakve koristi vi imate od toga? Linux, Win, OSX, Sun, BSD... tako mi je to malo bitno dokle god ja mogu obaviti ono sto zelim.

A tko ima veceg pimpaca ostavite za pjescanik...

17 godina
neaktivan

@nema šanse, postovi su ti čista trolovska naklapanja. Daj se sredi.

@hondo/dado,

Samo da potvrdim nešto vrlo kratko: nama programerima je, kao što je dado rekao, bitno program napraviti što brže, jednostavnije i kvalitetnije. Trenutno je .NET jedna od najboljih platformi i baza korisnika zbog toga raste. Windowsi su naprofitabilnija i najraširenija platforma (uz to što su kao OS okvirno najbolji) i time najdraža programerima.

Lijepo je napraviti alatić i dati ga svima, ali ja (ni većina) nemam namjeru ništa raditi besplatno. Beskonačne noći i dane svog učenja sigurno ću naplatiti jer dok meni netko ne da besplatan stan, besplatan Internet, besplatne režije, besplatnu hranu, besplatne kondome... do tada ni ja neću ništa dati besplatno.

Svi bi mi radije živjeli u Federaciji planeta, ali to je zemlja Utopija.

17 godina
neaktivan

OK. Moj zadnji post danas. Pozivanje na pravedno tržišno natjecanje i provedbu zakona (EU), pa i onih antimonopolističkih je trolanje? No, dobro, ostajem pri svojoj tvrdnji: budući da je Microsoft monopolist (>80% svih desktopa), nad njima se tribaju provodit anti-monopolističke mjere (dakle, moraju skinut IE i Media Player iz OS-a). Budući da Apple i Linux vendori zajedno imaju ispod 20% desktopa, odnosno NISU monopolisti, ne postoji osnova da se iste navedene regulacijske mjere i nad njima provedu. Toliko je jednostavno. Kraj priče.

17 godina

@Drago, kako je GNU/Linux slobodna (Free) i besplatna platforma, stavljat ograničenja na to kakav software se smi ili ne smi isporučivat s njim je besmisleno.

Zašto bi to bilo besmisleno? To što je Linux besplatan ne brani ti da za njega razvijaš komercijalni softver. Ako se nađu tvrtke koje žele razviti komercijalni C kompajler za Linux, onda bi s jednakim pravom mogle tražiti da se iz Linux distribucija izostavi C-kompajler ne zato jer netko na njemu zarađuje, već stoga što one ne mogu zarađivati na svom proizvodu, što je upravo RAZLOG zbog kojeg je Microsoft prvi puta kažnjen od EU.

Eventualno bi se moglo uvest takva ograničenja za komercijalne distribucije (npr. Xandros ili Red Hat Enterprise Linux Desktop) ali SAMO u slučaju da se takva Linux distribucija nalazi instalirana na priko 50% svih desktopa (znači u slučaju tržišnog monopola te distre).

Zašto bi za besplatnim distribucijama bilo to dozvoljeno, a komercijalnim ne? Ne radi se o tome da netko previše zarađuje ili ne zarađuje, već o tome da postojanje neke aplikacije u ovkiru distribucije onemogućava nekom drugome da zaradi na prodaji vlastite aplikacije iste namjene.

Da se razumijemo, ja ne bih ni MS-u, ni besplatnim ni komercijalnim distribucijama zabranjivao da imaju bilo što uključeno u distirbuciju. Kasnije vađenje pojedinih komponenti je totalno arbitrarno. Zašto izbaciti c kompajler (ili Media Player), a ostaviti Notepad, Write, Sound Recorder, Paint ili nešto deseto? Radi se o posve arbitraranoj procjeni što "prirodno" spada u distribuciju, a što ne spada. Po meni, u distribuciju nekog OS-a "prirodno" spada sve ono što proizvođač stavi. Ako netko smatra da može napraviti to bolje - samo naprijed. Ponudi, pa ćemo vidjeti - ako stvarno valja ekipa će to bez problema uzeti umjesto defaultnog, a nekvalitetnog komada sofvtera.

Kako se Microsoft nalazi u monopolističkom položaju, globit ih zbog isporučivanja web browsera i media playera je potpuno opravdano, i ponavljan još jedan put: kad i ako bi se kojin slučajon OS iz Red Hata ili Applea ili Novella ili neke druge tvrtke nalazija u istom položaju kao i OS iz Microsofta, onda bi bilo opravdano postavljanje istih zahtjeva (znači unbundle software ili globa) i prid njih.

Prvo, MS se ne nalazi u monopolističkom položaju. I vi sami zagovaratelji otvorenog koda i Linuxa tvrdite da je ovaj sve popularniji. Čak i kad ne bi bio, a navodno se na njemu može raditi sve isto što i na Windowsima, sama činjenica da postoji Linux, MacOS, Solaris, razni Unixi i slično za PC platformu govori da Microsoft NIJE monopolist.

Riječ monopol označava isključivu kontrolu nad isporukom neke vrste robe. Sada je tumače kao veliki tržišni udjel. Veliki tržišni udjel, a gdje postoji više alternativnih ponuđača istog tipa robe nije monopol - pogotovu ako ostaje korisnicima na izbor koji će tip odabrati.

Arbitrarno predlagati da sve što je preko 50% tržišnog udjela znači monopol je to što je besmisleno. Nitko ne tjera bilo koga da koristi Windowse, kada postoje komercijalne, a i besplatne alternative. Zašto nekoga kažnjavati zato jer ima dobar proizvod kojega najveći dio kupaca želi kupiti, čak i kad im se besplatno nudi alternativa?

This space for rent!
17 godina

OpenGL je jedno (i ja se sjećam kako sam prije dosta godina slinio nad njime), a njegova implementacija na Linuxu nešto drugo.

Driveri za grafičke kartice na Linuxu su vrlo loši, dolaze s velikim zakašnjenjem u odnosu na drivere za grafičke kartice na Windowsima, a o ukupnoj "sinergiji" OpenGL-a i drivera na Linuxu mogu suditi na osnovu onih par igara koje je Loki prepravio za Linux, a koje su bile beskonačno bugovite i gdje je "običan" problem s clippingom bio "norm of the day", a ekipu je jedino zabrinjavalo onda kada im se čitavi dijelovi scene ne bi uopće iscrtali.

Dakle, OpenGL svaka čast, implementacija na Linuxu - "dizasta".

This space for rent!
17 godina
protjeran

@ Drago & @Nexeem

Molim da navedete izvore te dokaze svojih potvrdenih informacija. Vasi tekstovi protezu teze od social-komunizma do samog kernela koda os-a.  Mislim da imate i moralnu obvezu informirati nasu javnost o ovakvim nalazima...

"""Opet malo svetih ratova, ali kao i obično, stavovi su uglavnom bazirani na nedostatku informacija ili čistim dezinformacijama. Naxeem je dao nekoliko vrlo dobrih argumenata, a ja bih dodao još nekoliko.""""

Zlo i Naopako
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.2.2008 20:35 (bestia).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice