HT ima prvu TeraStream mrežu

poruka: 119
|
čitano: 24.212
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "HT ima prvu TeraStream mrežu".
14 godina
neaktivan
Re: HT ima prvu TeraStream mrežu
Old Iggy kaže...
segregator kaže...

Zbog takve formulacije rečenice meni se čini da se ne radi o pristupu Internetu gigabitnom brzinom, nego pristupu t-com uslugama...

virtualnom desktopu, max-tvu, videoteci, audio i video telefoniji itd

Je, samo za to ne treba gigabit. Zato baš ne vidim poveznicu...

Mislim da je Segregator u pravu. To je vjerojatno poveznica od doma do kompa u cloudu, a ne od kompa u cloudu (ili od doma) do YouTubea recimo.

17 godina
zoki.zlikowski kaže...

Mislim da je Segregator u pravu. To je vjerojatno poveznica od doma do kompa u cloudu, a ne od kompa u cloudu (ili od doma) do YouTubea recimo.

Potpuno je besmisleno imati gigabit do računala u cloudu jer je tu optimizacija rađena za bitno slabije linkove. Realno, ne vidim nijednu potrebu za takvim enduser linkom osim za enormni download.

17 godina

Bitno je da ima ovakvih projekata, pa možda se napokon krene sa masovnijim uvodom optike...

Obožavam ove koji govore "zagreb ovo, zagreb ono" {#}

Ja sam 20min pješice udaljen od glavnog trga u Zagrebu, i opet muku mučim sa brzinom i dostupnošću. Što kaže kolega, navečer kad je "sulejman" mogu komotno zaboraviti nirmalno surfanje, jer brzina pada ispod 1mbit...

Ja da mogu platiti otiku, ja bi to uredno platio, makar potpisao ugovor na 15 godina{#}

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
rooswelt1991 kaže...

Bitno je da ima ovakvih projekata, pa možda se napokon krene sa masovnijim uvodom optike...

Nažalost, teško na ovakav način. Treba biti organiziranija akcija, po mogućnosti pod patronatom države kako bi se krenulo u tom smjeru.

17 godina
Old Iggy kaže...
zoki.zlikowski kaže...

Potpuno je besmisleno imati gigabit do računala u cloudu jer je tu optimizacija rađena za bitno slabije linkove. Realno, ne vidim nijednu potrebu za takvim enduser linkom osim za enormni download.

Ja vidim...recimo, šest HD MaxTV streamova za malo veću familiju sa puno televizija, nekoliko video telefona, cloud usluge

na nekoliko računala

za http://www.tcloud.hr/

itd

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
Old Iggy kaže...
rooswelt1991 kaže...

Nažalost, teško na ovakav način. Treba biti organiziranija akcija, po mogućnosti pod patronatom države kako bi se krenulo u tom smjeru.

Meni nije jasno zašto nedaju recmo neku ponudu, recimo 5000kn za uvod optike do tvoje kuće, siguran sam da bi se brzo skuplio dosta ljudi.

Ovako oni mene j€bu s brzinom, ja njima stalno prigovore da mi smanje račun, i tako u nedogled...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
16 godina
Old Iggy kaže...
zoki.zlikowski kaže...

Nit za išta veće od 512 KB (ili koliko je već bilo) RAMa?

Koliko sam shvatio, ovo je pilot-projekt, odnosno HT Hrvatska je pokusni zamorac. Što će ta tehnologija donijeti trenutno, vjerojatno ni oni sami ne znaju, al je zgodno za busati se o prsa ako nikome drugome, onda marketinškom odjelu. Za desetak godina vjerujem da će 1Gb/s biti isto što je danas 1Mb/s.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
Bukva kaže...

Nit za išta veće od 512 KB (ili koliko je već bilo) RAMa?

Koliko sam shvatio, ovo je pilot-projekt, odnosno HT Hrvatska je pokusni zamorac. Što će ta tehnologija donijeti trenutno, vjerojatno ni oni sami ne znaju, al je zgodno za busati se o prsa ako nikome drugome, onda marketinškom odjelu. Za desetak godina vjerujem da će 1Gb/s biti isto što je danas 1Mb/s.

Realno, za cloud potrebe ti treba par desetina kilobita, osim ako nemaš neki enorman audio / video (a i tu su mjere u par stotina kilobita, ovo je enormno previše).

Sasvim sigurno je ovo pilot za nešto, iako je teško na prvu znati za što, osim za jako uske potrebe (telemedicina, specifični management projekti i slično). Za običnog korisnika skupo i nepotrebno.

16 godina
segregator kaže...

"Cloud" je nastao istog onoga trenutka kada se rodio internet. Onda se krenulo na njegovu decentralizaciju. Nakon nekoga vremena, netko je sjectio da bi mogao na tome zarađivati, nazvali to cloud i danas, kao što znamo, inetrnet se opet centralizira. Nekako baš sumnjam da su prvi podaci na internetu poslani preko optike. 

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Moš malo pojasnit ovo boldano, što bi značilo da ja sada kažem da su radili optimizaciju  za jače linkove. Koliko bi bio u krivu?

17 godina
Bukva kaže...

"Cloud" je nastao istog onoga trenutka kada se rodio internet. Onda se krenulo na njegovu decentralizaciju. Nakon nekoga vremena, netko je sjectio da bi mogao na tome zarađivati, nazvali to cloud i danas, kao što znamo, inetrnet se opet centralizira. Nekako baš sumnjam da su prvi podaci na internetu poslani preko optike. 

Teško baš možeš reći da nastanak neta ima osnove za cloud.

16 godina
Old Iggy kaže...

Realno, za cloud potrebe ti treba par desetina kilobita, osim ako nemaš neki enorman audio / video (a i tu su mjere u par stotina kilobita, ovo je enormno previše).

Nisam niti pričao za cloud - see my upper post.

Vjerojatno se radi o testiranju brzina slijedeće generacije gdje HT glumi napaljenog zamorca. Prije desetak godina svi smo svršavali na brzine 56k, ja deset godina 20Mb/s će vjerojatno biti označen kao brzina dimnih signala.

17 godina
vgetik kaže...
Old Iggy kaže...

Moš malo pojasnit ovo boldano, što bi značilo da ja sada kažem da su radili optimizaciju  za jače linkove. Koliko bi bio u krivu?

Cloud servisi su dimenzionirani za sve vidove korisnika i sve vrste linkova, gdje je end user device (posebno uz BYOD princip) te kvaliteta linka osnovni tehnološki problem za pristup korisnika. Stoga su sve cloud usluge maksimalno optimizirane za rad sa slabim linkovima i osnovnim zahtjevima za sam uređaj.

Ono što korisnik treba je pristup i rad sa servisom u realnom vremenu, a sam link ovisi o vrsti servisa, optimizaciji prometa i zahtjevima korisnika. Za poslovne potrebe (klasično "uredsko računalo") minimumi su par desetina kilobita linka po korisniku.

17 godina
Bukva kaže...

Nisam niti pričao za cloud - see my upper post.

Vjerojatno se radi o testiranju brzina slijedeće generacije gdje HT glumi napaljenog zamorca. Prije desetak godina svi smo svršavali na brzine 56k, ja deset godina 20Mb/s će vjerojatno biti označen kao brzina dimnih signala.

A gle, brzine stalno rastu, problem je što se potrebe mijenjaju i imaš direktan nesrazmjer između potreba i mogućnosti financiranja.

Oni koji trebaju takve brzine obično nemaju para za njih.

17 godina

Recimo, Zli Luđak će moći držati par terabajta slika u cloudu, to ipak zahtijeva solidne

brzine kod pristupa :)

Old Iggy kaže...

Cloud servisi su dimenzionirani za sve vidove korisnika i sve vrste linkova, gdje je end user device (posebno uz BYOD princip) te kvaliteta linka osnovni tehnološki problem za pristup korisnika. Stoga su sve cloud usluge maksimalno optimizirane za rad sa slabim linkovima i osnovnim zahtjevima za sam uređaj.

Ono što korisnik treba je pristup i rad sa servisom u realnom vremenu, a sam link ovisi o vrsti servisa, optimizaciji prometa i zahtjevima korisnika. Za poslovne potrebe (klasično "uredsko računalo") minimumi su par desetina kilobita linka po korisniku.

Neke stvari ipak se možeš optimizirati, npr dropbox...optimizirao ti ili ne, onaj ko ima gigabajte podataka uvijek će čekati

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.12.2012 11:53 (segregator).
17 godina
segregator kaže...

Recimo, Zli Luđak će moći držati par terabajta slika u cloudu, to ipak zahtijeva solidne

Jeftinije će ga doći kreiranje DC-a i vlastite redundantne opreme. {#}

17 godina
Old Iggy kaže...
segregator kaže...

Jeftinije će ga doći kreiranje DC-a i vlastite redundantne opreme. {#}

Ovisi, Koreanci ciljaju na $25 mjesečno za gigabitni flat pristup, i to pristup Internetu.

T-Com će ti moći dati možda i povoljnije brzinu ako uz to vežu još i hrpu usluga

koje dodatno naplaćuju

17 godina
segregator kaže...

Ovisi, Koreanci ciljaju na $25 mjesečno za gigabitni flat pristup, i to pristup Internetu.

T-Com će ti moći dati možda i povoljnije brzinu ako uz to vežu još i hrpu usluga

koje dodatno naplaćuju

Ma ne možeš to uspoređivati, mi još ne znamo ni čiji je DTK, kamoli što više od toga.

16 godina
Old Iggy kaže...
Bukva kaže...

Cloud nije ništa drugo nego centralizacija podataka. Počeci interneta su bili na akademskoj razini kada su se umrežavala sveučilišta da bi razmjenili svoje podatke. Međutim, u to vrijeme zbog storage unita koji su bili veličine omanje zgrade i isto takve cijene, povlačiti kompletne podatke prema sebi je bilo užasno skupo i neracionalno. S pojavom modernije memorije, taj problem nestaje i kreće se na to da je sve snimljeno lokalno jer je usko grlo net. Sada kada su brzine otišle nebu pod oblake (realno gledajući, u poslovnim aplikacijama za koje je namjenjen cloud ti ćeš razmjenjivati xml zapise) ide se opet na to da se sve pohrani na jednom mjestu jer je tako, i dalje, jeftinije.

Da, internet nije nastao da zbog potrebe za cloudom, niti je prvotni internet imao cloud u naumu, ali jednostavno takav princip je bio na počecima i sada se opet kreće prema takvom principu, samo se sada on zove cloud i reklamira kao nešto novo i fancy. Još malo pa sponze neće samo gledati kakav auto voziš nego i iz kojeg clouda povlačiš hitove Jelene Karleuše.

17 godina
Bukva kaže...
Old Iggy kaže...

Cloud nije ništa drugo nego centralizacija podataka.

Moram priznati da mi je ovo do sada najinventivniji opis clouda. {#}

16 godina
Old Iggy kaže...

{#} A profulo sam... Kako?

17 godina
Bukva kaže...
Old Iggy kaže...

{#} A profulo sam... Kako?

Po tome ti je cijela informatika - cloud.

Formalno je meni ANSI-jeva definicija OK.

16 godina

Pa nije baš cijela, i dalje ima dosta posla koji se odvija na klijentu. Ali da, to i cijelo vrijeme govorim, sve je jako dugo u "cloudu", samo su sada smislili fancy naziv i prodaju muda pod bubrege. Koje je razlika između nekoga dedicated clouda (ajmo uzet ovaj tcloud) i Google Docsa?

17 godina
Bukva kaže...

Pa nije baš cijela, i dalje ima dosta posla koji se odvija na klijentu. Ali da, to i cijelo vrijeme govorim, sve je jako dugo u "cloudu", samo su sada smislili fancy naziv i prodaju muda pod bubrege. Koje je razlika između nekoga dedicated clouda (ajmo uzet ovaj tcloud) i Google Docsa?

Čitava informatika je ciklično prodavanje uvijek istih stvari pod drugim nazivom :)

Najprije su bili glupi terminali, pa je PC postao hit skupa sa klijent/server, pa onda opet

java terminali, citrix, ovo-ono, pa onda opet pisijada, pa sad cloud (koji je opet neka vrsta terminalskog rada)...

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.12.2012 12:26 (segregator).
17 godina
Bukva kaže...

Pa Google Docs je klasični dedicated cloud. {#}

segregator kaže...

Čitava informatika je ciklično prodavanje uvijek istih stvari pod drugim nazivom :)

Najprije su bili glupi terminali, pa je PC postao hit skupa sa klijent/server, pa onda opet

java terminali, citrix, ovo-ono, pa onda opet pisijada, pa sad cloud (koji je opet neka vrsta terminalskog rada)...

Naravno, ako gledaš samo IaaS/PaaS. Tu je još i brdo servisa koji su dodatne usluge.

17 godina

Ukratko:

Radi samo preko optike, uz standardni router, dobije se još jedan poseban uređaj koji se spaja na standardni router (sx763) i onda taj uređaj funkcijonira kao svojevrstan switch.

Ostali lanportovi i wireless sa primarnog routera gube svrhu. ne funkcijoniraju u prijevodu a računalo se spajaju na ovaj dodatni uređaj koji dobijete. Pošto on ima 4 lan porta, dobili ste 2 više izlaza nego na standardnim routerima {#}

Postoji i problem s wireless-om, odnosno "problem". Trenutno nije moguće mjenjati ime mreže, odnosno ono je generirano, dok je lozinka, isto nepromjenjiva, nalazi se na poleđini dodatnog uređaja.

Radi se na principu IPv6, i brzine nisu ni približno "gigabitnim" (osim naravno u idealnim uvijetima za prezentaciju) {#}

Recimo još samo da trenutno uslugu testira 80 ljudi, i da se testira u stvarnim uvijetima. Brzina koja se njima isporučuje je 40mbit DOWN / 20mbit UP.

I to je za sad to, odkud znam, ne pitajte. Zašto? e pa zato {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.12.2012 21:52 (rooswelt1991).
Moj PC  
5 0 hvala 4
15 godina
Tih 40 mbita mi ne zvuci uopce spektakularno. Imam na bnetu 16 mbita a neko vrijeme sam imao i 32. 20 mbita upload je vec druga prica. Ali svejedno daleko od spektakularnih 1Gbit koji cemo dobiti kad na vrbi zasvrbi.
Potpis!
17 godina
Ezio kaže...
Tih 40 mbita mi ne zvuci uopce spektakularno. Imam na bnetu 16 mbita a neko vrijeme sam imao i 32. 20 mbita upload je vec druga prica. Ali svejedno daleko od spektakularnih 1Gbit koji cemo dobiti kad na vrbi zasvrbi.

U stvari, zvuči kao VDSL2

16 godina
neaktivan

dajte vi prvo nama omogućite 3G (21.1 mb/s) po cijeloj hrvatskoj, a ne samo u centrima grada

Sex is like Nokia (connecting people), like Nike (just do it), like Pepsi (ask for more) and like Samsung ( everyone is invited)

2 0 hvala 0
17 godina
Ezio kaže...

Pa tebi ne zvuči idealno, ali ljudima koji mogu dobiti jedva 2mbita to je definitivno spektakularno.

Ovo je Gbit mreža, samo što je stavr da opet neće svi imati takvu mrežu. Određen dio ljudi će imati, vjerovatno oni do kojih dođe optika i budu blizu centrala, ostalima će isporučiti gore navede brzine.

Sa 1-2mbita na 40mbita je osječaj sličan tvom sa 20mbita na 1Gbit...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice