Francuzi usvojili zakon

poruka: 283
|
čitano: 66.772
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Francuzi usvojili zakon".
17 godina
neaktivan
RE: Francuzi usvojili zakon

Da pitaš nekog drugog? Ja oko sebe imam cirka 20 'pravnika', što odvjetnika, što sudaca, pa ti se mogu raspitati, ali prilično sam siguran da te, ako si im sumnjiv, mogu itekako pretresti. Npr. ako traže pljačkaša banke, postave fino punkt i zaustave i pretresu onoga tko im je sumnjiv.

Pravo na privatnost nestaje tamo gdje počinje kriminal.

Tako jest i tako treba biti i s Internetom.

I ja se povlačim iz rasprave jer je sve rečeno. Ostaju jedino naklapanja onih koji na bilo koji način žele opravdati svoj lopovluk.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
17 godina
neaktivan

Ne znam:) Ja se ne bojim da će me uhvatiti da downloadam piratski sadržaj:)

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
naxeem kaže...

ne bojim se ni ja, ali svejedno sam protiv ovakvog i bilo kojeg slicnog zakona

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
17 godina

@M_dipl.

Mislim da bi trebo prestat koristit internet

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 16:20 (Kant).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
M_dipl. kaže...
Kant kaže...

@M_dipl.

O Immanuele, reci mi, molim te, što je pjesnik htio reći? Zašto bih trebao?

Principa radi!

Ugrozeno je tvoje elementarno pravo na privatnost!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zzz kaže...

prije ili kasnije piraststvoce biti zaustavljeno,toje nazalost tuzna istina

sjetitese piratskih video kazeta po video klubovima,preko nocisu sve nestale i ostali samo orginali

Mislim da to nije idealna usporedba.

Naime, tada nije bilo interneta kao medija, već je ekipa morala fizički presnimavati kazete (baš kao kasnije CD-ove i DVD-ove).

Otkad je raširen broadband internet, nestalo je i klasično piratstvo jer si ljudi sami skidaju što požele - opet oblik piratstva, ali neprofitnog za pojedince Namigiva

Piratstvo u nekakvom obliku će egzistirati dok je svijeta i ljudi.

Lijep pozdrav ;)
17 godina
M_dipl. kaže...
Kant kaže...
M_dipl. kaže...
Kant kaže...

@M_dipl.

O Immanuele, reci mi, molim te, što je pjesnik htio reći? Zašto bih trebao?

Principa radi!

Ugrozeno je tvoje elementarno pravo na privatnost!

Da, samo nije tako lako.

Ja (kao i svaki samosvjestan korisnik) sam sada (pretpostavimo da smo u Francuskoj) u lose/lose poziciji; ili ću se principa radi odreći interneta - ostati nenadziran no također i bez slobode korištenja neta, ili pak ostati online no po cijenu drugog oblika zadiranja u slobodu i privatnost.

Zato ovakav zakon nije smio proći, jer ti ostavlja dvije mogućnosti, a obje su za pojedinca poražavajuće i impliciraju smanjenje opsega slobode građanina.

Sva ironija svijeta ti neće pomoći da se ovdje ne složiš da se radi o nedopustivoj situaciji, avatar ti se u grobu okreće na ovakve stvari...

Paaa...

...poznavajuci njegovu politicku filozofiju, i nebi bas reko da se nesto okrece

Apsolutna sloboda bez kontrole su relativno moderne tekovine...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Francuzi usvojili zakon

Ja ne znam što se toliko brineš? Pa PGP-aj fino mailove i to je to.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
grimyHR kaže...
igy kaže...
grimyHR kaže...
policija nemoze traziti pregled prtljaznika, mislim moze traziti, ali nemoze zahtjevati bez naloga, mada moze traziti da provjeri dal imas rezervnu gumu i sl.

znači da ti carina na granici daje nalog za pregled? ili policija kad traži a pokažeš opremu koju trebaš imati?

carina moze pregledavati vozilo pri prelazu granice, policija nemoze bez tvoje dozvole ili naloga raditi pretres

Za kontrolu vozila u prometu (redovnu) je zadužena prometna policija (dali već pogađate..), to su oni s bijelim kapicama i rukavima... samo oni. U izvanrednim situacijama kao plačka banke ili teroristički čin npr. na ulicama se postavljaju kontrolni punktovi, izlaze 'duge cijevi', i radi se kontrola.. ili u raznim akcijama 'štibre'/hvatanja... jedno i drugo je pravno pokriveno i postoji sudski nalog (to su izvanredne situacije, u ostalom). Dakle sama prisutnost dugih cijevi je već pod kontrolom, postoji procedura. Dali je to uopće slično downloadu (leglalnom?)?

-btw. ja sam za kontrolu, i puno češće i detaljnije.. Pogotovo kad postoji razlog, potreba i barem neka osnovana sumnja. Nek' svakog registriranog prijestupnika ograniče na sve moguće načine, pa i komunikaciju. Možemo tu govoriti o kriminalcima, pedofilima, teroristima, navijačkim huliganima.. to su već 'prepoznate' osobe, nipošto nevini.

naxeem kaže...

Da pitaš nekog drugog? Ja oko sebe imam cirka 20 'pravnika', što odvjetnika, što sudaca, pa ti se mogu raspitati, ali prilično sam siguran da te, ako si im sumnjiv, mogu itekako pretresti. Npr. ako traže pljačkaša banke, postave fino punkt i zaustave i pretresu onoga tko im je sumnjiv.

Pravo na privatnost nestaje tamo gdje počinje kriminal.

Tako jest i tako treba biti i s Internetom.

I ja se povlačim iz rasprave jer je sve rečeno. Ostaju jedino naklapanja onih koji na bilo koji način žele opravdati svoj lopovluk.

- šteta, za povlačenje. Treba nam netko tko nas podsjeća da je to ipak protiv piratiziranja (kao i Igy..). (za ostalo redak iznad..)

naxeem kaže...

- da, ali si skinuo ISO .. s MSDNa. Legalno!

(edit: nema nelegalnog downloada...-to se tek ovim zakonom antilegalizira, )

-po čemu, ako su hashevi način kontrole će netko (agencija) znati da je ili nije legalno? -a mogu te isključiti itd.

naxeem kaže...

Ja ne znam što se toliko brineš? Pa PGP-aj fino mailove i to je to.

- i kakve sad ima veze mail (jedan promil sadržaja...) sa samom komunikacijom. Recimo Skipe i IP telefonija? TV, Vijesti, posao... sigurnosni nadzor (znaš ono kamera/alarm....) i sve ide preko interneta.

-Možda je rješenje zabraniti P2P i distibuciju torrent klijenta? Time bi velik dio piratskih sadržaja bio nedostupan.

EDIT: -dodatak, jer misao nije objašnjena.

-Ako se osobi zabrani pristup internetu, što s ostalim stvarima koje se također obavljaju internetom? Jer nije internet=download. Internet je komunikacija, što se i zatvorenicima omogućuje..

-P2P, zabraniti, naravno nebulozno, ali u čemu je razlika ako cilj opravdava sredstvo, a ovim bi piratiziranje bilo ozbiljno smanjeno (downloadom). Ostaju 'shopovi u kvartu'... Napomena da je distibucija DVDdecryptera također (polu)zabranjena (a to je software).

-Podsjetnik da osuđenici (teški kriminalci) u zatvoru imaju pravo na: redovne posjete, vjenčanje, SEX (da, postoji i seksaona..), ... i medije.

Možemo se zadržati na Microsoftu kao proizvođaču čiji se soft. često piratizira ili nekoj igri.. Oni imaju pravne mehanizme, tužbe i ostalo za zaštitu svojih interesa, dodatno za audio-video su puno 'jače' pravne klauzule i vidimo kako je kad RIAA tuži... -dolazi do nebuloznih presuda. No u osnovi se slažem s njima (samo ne s visinom). Ali zašto bi sad taj dio industrije bio na ovaj način od države dodatno zaštićen? Dali to isto vrijedi za neku drugu industriju, proizvodnju, uslugu, osobu?

Već je netko postavio pitanje u vezi malwarea, što već spada jako blago u obvezu ISPa kao zaštita korisnika.. -zašto to nije sarkozy malo pogurao?

Šteta je 'napustiti' relativno korektnu raspravu. Usput, Igy, dali jednog dana kad recimo budeš advokat, misliš braniti krivce ili nevine? Znaš li da 'krivci' imaju pravo na odbranu. Bez obzira na tvoje osobne stavove, morat ćeš ih braniti kako najbolje znaš. Ovo ti može biti 'mala vježba..'.

BTW-kontorla već postoji, samo 'tiha'. Proučite malo i proceduru za sve firme koje imaju bazu osobnih podataka, zaštite i klauzule koje moraju ispoštovati...  jer meni npr. već nekoliko puta stiže reklama od Gorenja, na htnet (onaj prastari) mail, dakle netko im je 'prodao' adresar? RidersDigest? Ili da tužim T-com? Kome, kako...? A pravila postoje.

Nisam pirat, netrebam piratski software (no daleko da bi mogao baciti prvi kamen..) tako da me ovo samo revoltira, nikakve druge interese nemam u toj priči.. samo dokoličarenje i prepirka oko nekih prava, bezveze.... bolje da ja odustanem, jer su bottom line, naxeem i Igy u pravu.

No onda ostaje pitanje 'njegove borbe' i doktrine koja je tamo opravdana, za recimo 'konačno rješenje'. U zdravom tijelu, zdrav duh. ;-)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 19:16 (ihush).
17 godina
neaktivan

(I) Da, skinuo sam ISO s MSDN-a, i? Gdje je tu problem? Zašto bih se ja trebao brinuti za nadgledanje u tom slučaju?

(II) Osim što su drski, pirati i lopovi su i strašno egoistični? Zabraniti tehnologiju (p2p) zbog piratstva? Meni je to smiješno.

(III) Skype enkriptira komunikaciju, IP telefonija je prisluškiva kao i svaki telefon, ne kužim u čemu je razlika. Ako ti žele slušati telefon, slušaju ga i na POTS-u.

(IV) I nije problem samo u velikim kompanijama; i mali developeri se štite na ovaj način.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 19:00 (naxeem).
16 godina
naxeem kaže...

(I) Da, skinuo sam ISO s MSDN-a, i? Gdje je tu problem? Zašto bih se ja trebao brinuti za nadgledanje u tom slučaju?

(II) Osim što su drski, pirati i lopovi su i strašno egoistični? Zabraniti tehnologiju (p2p) zbog piratstva? Meni je to smiješno.

(III) Skype enkriptira komunikaciju, IP telefonija je prisluškiva kao i svaki telefon, ne kužim u čemu je razlika. Ako ti žele slušati telefon, slušaju ga i na POTS-u.

(IV) I nije problem samo u velikim kompanijama; i mali developeri se štite na ovaj način.

-OK, by.

ipak, moram.. pod (I), s MSDNa ili nekog web shopa.. ili trial direktno od proizvođaća, nema razlike... kako će to 'neka agencija' razlikovati? Po hashevma?? -pa to je original, legalan.. meni ostaje samo koji način dobijam za aktivaciju, dali platim ili iz drugog osnova -to agencija zna? -KAKO?

-Logika govori da je izvor taj koji daje legalnost npr MS.com, dok neki iz .ru ili malog zabaćenog otoćića oko tahitija, vjerojatno nije legalan, no u oba slučaja je potrebna aktivacija (ili crack) zar ne?

-automatski podpitanje, ako znaju za .ru site, zašto ga ne onemoguće? zašto ga ne zatvore-blokiraju? Trebali bi! Kao i TPB.

16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Carinici i policija mogu zatražiti bez ikakvog naloga pregled tvog prtljažnika i automobila bilo gdje na državnoj cesti. U garažu ti ne smiju ući, ali itekako mogu van nje.

Previše gledate filmove.

Dozivjeh i vise puta ,samo sto sam krivo pogledao talijanskog carinika u dva poslije ponoci , zsvrsio sam na detaljnom pregledu i saslusavanju vise sati ,bez ikakva razloga,imaju pravo itekako,sto naravo nije u redu ...ali ......

Private
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

ipak, moram.. pod (I), s MSDNa ili nekog web shopa.. ili trial direktno od proizvođaća, nema razlike... kako će to 'neka agencija' razlikovati? Po hashevma?? -pa to je original, legalan.. meni ostaje samo koji način dobijam za aktivaciju, dali platim ili iz drugog osnova -to agencija zna? -KAKO?

-Logika govori da je izvor taj koji daje legalnost npr MS.com, dok neki iz .ru ili malog zabaćenog otoćića oko tahitija, vjerojatno nije legalan, no u oba slučaja je potrebna aktivacija (ili crack) zar ne?

-automatski podpitanje, ako znaju za .ru site, zašto ga ne onemoguće? zašto ga ne zatvore-blokiraju? Trebali bi! Kao i TPB.

Ti polaziš od pretpostavke da će novoutemeljena agencija tražiti one koji skidaju piratski sadržaj na način da će kontrolirati i pregledavati cjelokupni promet koji napraviš na Internetu i pokušati prepoznati je li unutar njega i nešto ilegalno. Na toj pretpostavci se razvila i rasprava na zadnjih nekoliko stranica u pogledu ugrožavanja privatnosti i slobode pojedinca.

Ja u tekstovima koje sam čitao o ovom novom zakonu nisam našao da će se to 100% raditi na taj način.

Po meni, puno je vjerojatnije da će se skidači piratskog sadržaja pronalaziti na način na koji ih se danas pronalazi u SAD-u ili Njemačkoj, odnosno na način na koji se danas pronalazi one koji razmjenjuju i skidaju npr. pedofilske sadržaje. Agencija, policija ili netko treći će najprije pronaći nelegalan sadržaj na Internetu, a potom utvrditi koje su ga IP adrese skinule. Tko je koristio neku IP adresu u određeno vrijeme obično nije problem utvrditi. Umjesto da policajac "čuči na Internetu" i čeka kad ćeš skinuti nešto piratsko npr. novi Tarentinov film, on će kao što to rade svi ostali npr. preko Googla potražiti linkove za Rapidshare za Inglorius Bastards i od Rapidsharea dobiti koje su ga IP adrese skinule. Potom će pronaći tko je te adrese koristio i ukoliko je tvoja među njima, dobit ćeš prvu opomenu. Ili mogu npr. od telekoma zatražiti koji su njihove IP adrese spajale na tu tvoju .ru adresu. To je puno jednostavniji, jeftiniji način i ne ugrožava se ničija privatnost. Postoje tvrtke koje upravo ovo rade za glazbenu i filmsku industriju (npr. njemački DigiRights - vidi ovu poruku na forumu). Slično se rješava i s torrentima. Ni privatni nisu rješenje, jer ako neki prištavac može dobiti pozivnicu za privatni tracker, ne vidim zašto je ne bi mogao dobiti i netko iz FBI (ne koristim torrente, pa ako nemam pravo u vezi torrenata, ne zamjerajte mi).

Može se onda postaviti pitanje, a zašto je onda ovaj zakon bio potreban? Telekomi kada su do sada dobivali pritužbe da neki njihovi korisnici skidaju autorskim pravima zaštićene materijale, takve poruke su obično proslijeđivali u smeće, jer ne žele ostati bez korisnika, a sada će morati kažnjavati takve svoje korisnike. Kod nas trenutno jedino Carnetova abuse službe pošalje upozorenje korisniku.

Ostaje nam pričekati da vidimo na koji će način hvatati prekršitelje - zahtjevnim, skupim, nepraktičnim načinom upitnim po privatnost građana ili jednostavnijim i jeftinijim koji ne ugrožava ničiju privatnost, a jako je učinkovit.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 20:27 (klimama).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
naxeem kaže...

-OK, by.

Pa jesu... očekivati gašenje tehnologije zbog opasnosti za krađu? Mislim da neće ići.

Ne, ima razlike... dakle ... klimama je sve odlično objasnio.

17 godina
ihush kaže...

To je i meni totalna enigma - zašto se zločin radije ne spriječi (dakle, cenzura), nego da se dozvoli, ISP se u sve skupa uplete kao sukrivac, downloader se kazni, uploader(i) nikoga ne zanima(ju)? I konačno, za naše tržište (OK, znam da zakon kod nas još nije donešen, ali reda radi) - kako provesti ovako nešto ako sam download zapravo nije ilegalan?

EDIT:

@klimama - pa to je ono što govorim - ako će policija službenim putem dolaziti do podataka temeljem nekakvih osnovanih sumnji i ciljano ganjati prekršitelje, onda je to OK. Ali ako planiraju legalizirati opciju da ISP mora njima dojaviti čim ti izađeš izvan okvira onoga što je netko propisao (dakle da konstatno prate tvoj promet i reagiraju čim vide nešto sumnjivo), onda imamo veliki problem.

No, malo mi je nejasno i ovo što si opisao, da su se ISP-ovi oglušivali na zahtjeve... Čije zahtjeve? Ako se radi o zahtjevima vlasnika autorskih prava (TV kuće, BSA, ...), onda normalno da su se oglušivali - pa ISP niti nema pravo njima dati te podatke. Ako su se oglušivali na zahtjeve policije, onda je to druga priča, ali to mi se nekako čini nevjerojatno. Zato mi i dalje nije jasna baš potreba za ovim zakonom i bojim se da stvari nisu baš tako jednostavne - ako se ide preko policije, svi već postojeći zakoni bi trebali pokrivati sva potrebna rješenja.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 20:38 (Veliki Brat).
17 godina
naxeem kaže...
Zabraniti tehnologiju (p2p) zbog piratstva? Meni je to smiješno.

Ne znam čemu drugom uopće i služi realno gledajući.

Sjećam se kad je KaZaa rulala - ona je bila P2P....

Kupim orginal CD, ripam pesme i hoću dati frendovima prek p2p - kažnjivo - copyright

Kupim igru bla bla... p2p                                                                    - kažnjivo - copyright

Da šaljem svoje slike na p2p - glupo, imam (nemam) famozni fejs pa se mogu duriti kolko hoću!

Imam i e-mail - zaboravih, i njih kontroliraju.

Opcija, otići živjet u pećinu ko pračovjek :)

Ne stojim na ničijoj strani, samo tak sa strane komentiram.

You must take your opponent into a deep dark forest where 2+2=5, and the path leading out is only wide enough for one.- Mihail Talj
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
ihush kaže...

To je i meni totalna enigma - zašto se zločin radije ne spriječi (dakle, cenzura), nego da se dozvoli, ISP se u sve skupa uplete kao sukrivac, downloader se kazni, uploader(i) nikoga ne zanima(ju)? I konačno, za naše tržište (OK, znam da zakon kod nas još nije donešen, ali reda radi) - kako provesti ovako nešto ako sam download zapravo nije ilegalan?

To se i radi, barem s onim većim i poznatijim. Npr. jedan od takvih siteova (Ava*****) je prije koristio domene .com i .ru, a lani su im zaplijenjeni serveri (mislim da su bili u Njemačkoj) i bili su jedno vrijeme nedostupni. Nove severe su kupili zahvaljujući donacijama svojih korisnika i sada su registrirani na jednom egzotičnom otoku (Zapadna Samoa .ws).

Veliki Brat kaže...

No, malo mi je nejasno i ovo što si opisao, da su se ISP-ovi oglušivali na zahtjeve... Čije zahtjeve? Ako se radi o zahtjevima vlasnika autorskih prava (TV kuće, BSA, ...), onda normalno da su se oglušivali - pa ISP niti nema pravo njima dati te podatke. Ako su se oglušivali na zahtjeve policije, onda je to druga priča, ali to mi se nekako čini nevjerojatno. Zato mi i dalje nije jasna baš potreba za ovim zakonom i bojim se da stvari nisu baš tako jednostavne - ako se ide preko policije, svi već postojeći zakoni bi trebali pokrivati sva potrebna rješenja.

Oglušivali su se na prijave koje su vlasnici autorskih prava ili njihovi pravni zastupnici slali abuse službama telekoma, a koje se odnose na to da neki njihov korisnik koristi telekomovu uslugu za nelegalne aktivnosti (nisu to zahtjevi tipa dajte nam njegovo ime i prezime, nego više tipa: korisnik vam je zločest - poduzmite nešto). Kod nas samo Carnetova abuse služba nakon takve prijave pošalje upozorenje korisniku (vidi npr. ovu poruku), dok ostali telekomi takve prijave niti ne čitaju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 21:06 (klimama).
17 godina
neaktivan
Armor kaže...
naxeem kaže...

Sjećam se kad je KaZaa rulala - ona je bila P2P....

Kupim orginal CD, ripam pesme i hoću dati frendovima prek p2p - kažnjivo - copyright

Kupim igru bla bla... p2p                                                                    - kažnjivo - copyright

Da šaljem svoje slike na p2p - glupo, imam (nemam) famozni fejs pa se mogu duriti kolko hoću!

Imam i e-mail - zaboravih, i njih kontroliraju.

Opcija, otići živjet u pećinu ko pračovjek :)

Ne stojim na ničijoj strani, samo tak sa strane komentiram.

Možda je među tinejdžerima sve ostalo nebitno jer nemju veliku potrebu, a i istina je da su torrenti kao oblik p2p tehnologije jako popularni za razmjenu ilegalnog sadržaja, ali realno gledajući, služi za jako puno drugih i bitnijih stvari.

Ja, primjerice, konstantno dijelim poslovni sadržaj, backupe i mnogo toga torrentima. Mnoge firme softver prodaju tako da ga nabavljaš torrentima. Sve novije MMO igre torrentima dijele klijente i patcheve, a čak i softver koji sam nedavno radio web-wide upgrade čini upravo preko torrenta i centralnih trackera. Mnoge firme koje rade s puno podataka također ih šire torrentima, linux distribucije dobavljaju se torrentima.

Znaš li uopće što je tehnologija torrenta? Za razliku od klasičnog HTTP/FTP prijenosa gdje server mora imati ogroman bandwidth i raspoloživ plaćeni promet za posluživanje sadržaja, torrent sadržaj dijeli u puno malih paketa koje je moguće nabavljati pojedinačno, a server služi samo kao tracker dobavljivih adresa, što u konačnici daje neopisivo više raspoloživog bandwidtha, a to rezultira iznimno fleksibilnim, sigurnim i brzim dijeljenjem sadržaja neosjetljivim na rušenje pojedinačnih izvora.

Torrent P2P princip dijeljenja datoteka toliko je moćna i korisna tehnologija da je već odavno vjerojatno preuzela većinu prometa na Internetu, a od toga je ilegalan promet tek stavka.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 20:54 (naxeem).
17 godina
naxeem kaže...

Znaš li uopće što je tehnologija torrenta?

Ne, bar ne na način s čijim bi rezultatom tebi pasal odgovor :)

Drugo, nisam tinejđer.

I treće, nisam došel raspravljat, onaj post sam napisal samo iz razloga jer mi je na pamet sinula KaZaa dok si napisal p2p.

A i otprilike sam probal reći moje viđenje stvari vezanih uz p2p.

Eto, iskren odgovor.

Ja sam svoj jedini pravi komentar ostavil prije nekoliko stranica (EDIT: točnije, pri kraju 6.), uživajte u daljnjim raspravamaCool

You must take your opponent into a deep dark forest where 2+2=5, and the path leading out is only wide enough for one.- Mihail Talj
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 21:01 (Armor).
16 godina
klimama kaže...
..

Ti polaziš od pretpostavke da će novoutemeljena agencija tražiti one koji skidaju piratski sadržaj na način da će kontrolirati i pregledavati cjelokupni promet koji napraviš na Internetu i pokušati prepoznati je li unutar njega i nešto ilegalno. Na toj pretpostavci se razvila i rasprava na zadnjih nekoliko stranica u pogledu ugrožavanja privatnosti i slobode pojedinca.

Ja u tekstovima koje sam čitao o ovom novom zakonu nisam našao da će se to 100% raditi na taj način.

Po meni, puno je vjerojatnije da će se skidači piratskog sadržaja pronalaziti na način na koji ih se danas pronalazi u SAD-u ili Njemačkoj, odnosno na način na koji se danas pronalazi one koji razmjenjuju i skidaju npr. pedofilske sadržaje. Agencija, policija ili netko treći će najprije pronaći nelegalan sadržaj na Internetu, a potom utvrditi koje su ga IP adrese skinule. Tko je neku IP adresu u određeno vrijeme obično nije problem utvrditi. Umjesto da policajac "čuči na Internetu" i čeka kad ćeš skinuti nešto piratsko npr. novi Tarentinov film, on će kao što to rade svi ostali npr. preko Googla potražiti linkove za Rapidshare za Inglorius Bastards i od Rapidsharea dobiti koje su ga IP adrese skinule. Potom će pronaći tko je te adrese koristio i ukoliko je tvoja među njima, dobit ćeš prvu opomenu. To je puno jednostavniji, jeftiniji način i ne ugrožava se ničija privatnost. Postoje tvrtke koje upravo ovo rade za glazbenu i filmsku industriju (npr. njemački DigiRights - vidi ovu poruku na forumu). Slično se rješava i s torrentima. Ni privatni nisu rješenje, jer ako neki prištavac može dobiti pozivnicu za privatni tracker, ne vidim zašto je ne bi mogao dobiti i netko iz FBI (ne koristim torrente, pa ako nemam pravo u vezi torrenata, ne zamjerajte mi).

Može se onda postaviti pitanje, a zašto je onda ovaj zakon bio potreban? Telekomi kada su do sada dobivali pritužbe da neki njihovi korisnici skidaju autorskim pravima zaštićene materijale, takve poruke su obično proslijeđivali u smeće, jer ne žele ostati bez korisnika, a sada će morati kažnjavati takve svoje korisnike. Kod nas trenutno jedino Carnetova abuse službe pošalje upozorenje korisniku.

Ostaje nam pričekati da vidimo na koji će način hvatati prekršitelje - zahtjevnim, skupim, nepraktičnim načinom upitnim po privatnost građana ili jednostavnijim i jeftinijim koji ne ugrožava ničiju privatnost, a jako je učinkovit.

-upravo sam htio staviti link na tu temu.. baš u tom kontekstu.

Dakle, i sad se to može, zapravo se i radi. Kao što to rade i RIAA, MS-hr. ili ZAMP... netreba nova agencija ili sarkozy.

Primjer s pedofilijom (opet pedofilija?), no OK. Ako netko recimo preko googlea dođe do linka, za koji se zna da je pedofilski, pitanje zašto nije odmah izbačen-onemogućen, već od samog googlea jer surađuje s policijom? Što ako netko zbog virusa (možda spam u mailu) dođe na isti link, što ako npr dijete klikne na neku reklamu, stvarno neznajući itd... dakle, treba ga odmah eliminirati. I nema potrebe postavljati 'zasjedu' jer logovi već postoje, samo ih treba filtrirati prema otkrivenoj stranici. Za taj dio mislim da bi se svi brzo složili. Ali i potvrđuje tezu da je izvor odgovoran za taj sadržaj -njih treba maksimalno kazniti i onemogućiti. Korisnike, svakako barem upozoriti.

A što sa softwareom? i ostalim stvarima, kao npr. gledanje na youtoubeu? U2 će imati koncert za neke zemlje online, dali je korisnik koji nađe stranicu za striming kriv i za to a da zapravo nezna da stream za njega nije legalan? Što s 'lažnjacima' koji imitiraju sličnost stranice i ime? pa recimo gooogle prebaci korisnika.. koji nezna... i na većini proizvpđačkih stranica je moguć download MS, Adobe... što ako neki 'lažnjak' imitira takvu ponudu ili kupiš u web-shopu, koji znači nemora biti imitiran prema originalu? A da istovremeno prodaje piratsku verziju? točnije samo pravom proizvođaču ne plača njegov dio, porez itd. ... možda to radi i HGspot? možda moja legalno kupljena verzija nije legalna?.... Kako to može znati korisnik? To bi agencije već sad trebale raditi, tj. eliminirati takve izvore, što bi i eliminiralo mogućnost većine korisnika za nabavom takvih sadržaja.

Dakle, što ako korisnik kupi-plati, a ipak je nelegalno? Čemu priča o hashevima, kad je u tvom primjeru uopće nepotreban hash ili usporedba original/legalno.

Iz zadnjih podcrtanih rečenica, zapravo ISP je dio tog problema jer njemu odgovara promet-profit. Postoji i druga teorija da zapravo proizvođači stavljaju 'demo' na net.... -što u tom slučaju? Što u slučaju kad ISP da moje podatke nekom RidersDigestu? Kad će se osnovati agencija za zašitu korisnika? (ne nasmijavajte me s Druš.Zaš.Potr..., udruga građana s manjim pravom od ribičkog saveza).

Dali znate na koji način radi RidersDigest, ako naivan korisnik ikad krene u korespodenciju s njima, obično završi tako da mora kupiti nešto što neželi i netreba... i to po cijeni koju oni odrede. Nema izlaza, ali nema ni zakona. Kao i kod statistike koja je u Klimama-link-u vrlo isplativa. Kao da je to cilj a ne iskorjenjivanje piratizma. Nova lova i razni vračevi su u EU uglavnom zabranjeni, s razlogom. Internet je pun takvih stvari.

I slažem se da je ovaj (od Klimame opisan) način zapravo dobar, nema zadiranja u privatnost i paranoidnog praćenja. Samo treba prije počistiti internet od smeća i zaštiti nevine/naivne korisnike, jer jednim klikom postaju pedofili. Dok oni koji stvarno skidaju takve sadržaje (što se onda vrlo lako utvrđuje logovima) mogu i trebaju biti kažnjeni. Samo dali je važnije/kažnjivije up/down load.

17 godina
neaktivan
Armor kaže...
naxeem kaže...

Znaš li uopće što je tehnologija torrenta?

Ne, bar ne na način s čijim bi rezultatom tebi pasal odgovor :)

Drugo, nisam tinejđer.

I treće, nisam došel raspravljat, onaj post sam napisal samo iz razloga jer mi je na pamet sinula KaZaa dok si napisal p2p.

A i otprilike sam probal reći moje viđenje stvari vezanih uz p2p.

Eto, iskren odgovor.

Ja sam svoj jedini pravi komentar ostavil prije nekoliko stranica (EDIT: točnije, pri kraju 6.), uživajte u daljnjim raspravamaCool

Ne kažem da si ti nužno tinejdžer, već je to skupina koja ne radi, nije na poslu, nije zaposlena i nema vjerojatno potrebu za razmjenama podatka, osim piratluka tj. glazbe, igara, filmova... Mogao sam reći umirovljenici, al' je blesavo.

Uglavnom "tinejdžeri" = skupina koja ne treba poslovnu primjenu i ne koristi softver koji se ditribuira torrentima (MMO igre, patchevi neki i sl.).

Gore sam ti objasnio:

Za razliku od klasičnog HTTP/FTP prijenosa gdje server mora imati ogroman bandwidth i raspoloživ plaćeni promet za posluživanje sadržaja, torrent sadržaj dijeli u puno malih paketa koje je moguće nabavljati pojedinačno, a server služi samo kao tracker dobavljivih adresa, što u konačnici daje neopisivo više raspoloživog bandwidtha, a to rezultira iznimno fleksibilnim, sigurnim i brzim dijeljenjem sadržaja neosjetljivim na rušenje pojedinačnih izvora.

Torrent P2P princip dijeljenja datoteka toliko je moćna i korisna tehnologija da je već odavno vjerojatno preuzela većinu prometa na Internetu, a od toga je ilegalan promet tek stavka.

17 godina
Armor kaže...
naxeem kaže...

Da ne citiram sve - mislim da sve linux distribucije imaju svoje torrente. Sigurno ima još puno primjera legalne distribucije softvera, a vjerojatno i ostalih sadržaja u digitalnom obliku.

EDIT: sry, imam posla nekog sa strane, pa prođe i po dvadesetak min. dok završim i postam.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 21:35 (Veliki Brat).
16 godina
odjavljen
Francuzi usvojili zakon

Bez obzira na zakone, piratstvo će postojati dok se ne ponudi povoljna legalna alternativa. Kod nas dosta korisnika skida serije s neta samo zbog toga što ćemo te serije legalno moći gledati 2020 i to samo ako ih se neka televizija sjeti izvući ispod tone prašine i otkupiti prava koja će isplatiti jednom reklamom po epizodi. Da se te serije mogu gledati preko neta uz neku naknadu, recimo 15 dana nakon izlaska na matičnoj televiziji, ljudi bi plačali. Ja sam se svojedobno išao učlaniti u videoteku, a kako studiram u drugom gradu nisam se mogao učlaniti jer nemam osobnu koju je izdala PU u gradu u kojem studiram (u kojem je i videoteka). Koja ja alternativu imam: ili kino, koje prikazuje film kad njima odgovara, ili kupnja DVD po masnoj cijeni, ili vožnja cca 80 km do videoteke ili piratstvo. S glazbom je situacija kod nas relativno loša kad gledamo situaciju u drugim državama i naš standard.

Što se programa tiće, zamislite da nema načina da imate ilegalne Windowse. Kupili biste PC, tek ulazite u taj svijet, potrošili ste dosta para na hardware, ipak se odlučujete uštedjeti, pa ne uzimate Windows već platite puno povoljnije instalaciju Linuxa (plačate samo instaliranje jer ne znate sami, Linux je besplatan). Nešto vas zeza, malo pogledate na netu, riješite problem. Malo po malo naučili ste jako dobro koristiti Linux.

Sad već dosta ljudi radi na Linuxu, te firmama više nije velik trošak edukacija ljudi za korištenje Linuxa, pa odlučuju koristiti Linux.

Proizvođači igara se prebacuju na veće tržište - izlaze igre za Linux. Naravno, prije nego se ovo sve dogodi M$ mora spustit cijenu i time spriječit ovaj scenarij. Na kraju zaradi isto ili manje.

Software bi za kućne korisnike trebao biti povoljniji. Ako ja doma imam piratsku verziju Photoshopa s kojom restauriram za sebe i obitelj stare fotografije i te usluge ne radim za novce, ja nisam oštetio nikoga. Da ne mogu instalirati taj program već moram platiti, koristio bih besplatnu alternativu, međutim, ako bih se poslje profesionalno bavio time, koristio bih onaj program na koji sam naviknut. Dosta programa ima free licencu za nekomercijalno korištenje, što bi trebalo biti kod većine (ne mora biti free ali puno povoljniju).

Off-topic

@ihush:

Kod nas da ti virus otvori link pedofilsnog sadržaja, ime bi ti se vuklo po novinama i godinu dana nakon što bi bio oslobođen jer je dokazano da je to virus napravio.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

1 0 hvala 0
16 godina
MrBlc kaže...

..

... nisam 'inquistor', niti osuđujem 'sitnu pirateriju', ali načelno se ne slažem (mada thumbs up). Jer:

-Instalacija (danas) ikojeg OSa stvarno nije teška, svodi se na 15-45min klikanja. Ako se ima za računalo (VGA-igre?) onda cijena OEMa nemože biti isprika za piratski OS. Naravno nakon tog dolazi ostatak softwarea... pa se ukupna cijena penje, što si realno nemogu svi priuštiti, kao ni Ferrarija. Za kućnu upotrebu npr. MS ima povoljniju licencu... u rangu jedne originalne igre. Dakle nije cijena officea i sl. opravdanje. Pogotovo jer postoji besplatna alternativa. Zašto onda 'toleriram'? Jer su korisnici (osobni ili firme) prisiljeni na korištenje jednog OSa, jednog officea, jednog explorera, jednog medija playera... pogodite kojeg. Dali treba objašnjavati kako-zašto? I ja jesam u grupi MS-funboya. Zato.

Dok za Adobe CS, ACAD, ... nema nikakvog opravdanja, niti logike po kojoj običan korisnik to mora imati, a da istovremeno nemože osnovne stvari obaviti alternativom. Poslovno, naravno da treba platiti, student-ima na faxu i ima besplatno... itd.

Ali sam opet protiv ovakvog zakona, mada uz neka objašnjenja koja je dao klimama (hvala) ima i kvalitetnih načina.

btw. ispada da je bolja zarada izdavačima preko piratskih kanala... -možda zato nisu iskorjenjeni? -porčitajte malo, dobro je...

Veći problem je što RIAA može zbog jedne pjesme... -no znato već to. Ili licenca, a odgovornost, garancija, kvaliteta... itd. Ako žele imati status materijalnog dobra (u vezi krađe) onda moraju prihvatiti i taj dio, tj. garantirati. Npr antivirus koji nije zaštitio računalo? Tko je kriv? MS-OS+ie, ili AV... ili neki treći program kao skype, acrobatreader i sl. jer je otvorio 'rupu'... itd. Što je s odgovornošću? Neka prava povlače i to.

(-Zato.)

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.10.2009 10:40 (ihush).
16 godina
neaktivan
Francuzi usvojili zakon

Ja mislim da se ovaj zakon moze sagledati sa dvije tocke:

**

Sa tocke piratstva: Piratstvo je nista drugo doli oblik krađe, koji treba iskorijeniti. Ne znam nijedan argument koji bi govorio za piratstvo. Kazu svi skupo je, igra 400 kuna. Pa radni sat jednog developera koji je radio na igri vjerovatno kosta toliko. Meni se igre cine jako jeftine, dapace. Kao i filmovi i glazba, i software. Ne znam, mozda ja tu ne shvacam neke stvari, mozda sam malo caknut, ali nikad mi se nije cinilo prirodnim imati i koristiti bilo sta ukradeno. Kupujem i igre, i filmove, i glazbu, i software, kao i recimo auto, robu, bicikli i tako dalje. Piratluka imam jako malo, jer mp3 me nervira (slusam na harman kardon sustavu), divx jos vise, a software mi je sve free (sem windowsa al nesta kontam da si kupim 7). Cak i knjige ne volim, nema mi nista gore i gluplje nego blejiti u monitor citajuci knjigu u pdf formatu. Tako da i to sto imam ne diram - prije godinu dana dobio sam od kolege 50-ak dvd ova punih divx-a, i nisam jos ni jedan cd ubacio da vidim sta ima a kamoli pogledao nesta.

Kako ja pojednostavljeno gledam na piratstvo: valjda je ljudima dosadno u zivotu pa samo konzumiraju ponudjeno sto brze, ne mareci za kvalitetu i uzivanje u necemu. Vrhunac neukusa, i dobar pokazatelj da vam je vjerovatno jako dosadno u zivotu. Mislite da se ne bi mogla napraviti poveznica izmedju piratluka na racunalu i asocijalnosti? E, pa ja mislim da bi mogla, itekako.

**

A druga tocka..

A da je ovaj zakon prerigorozan to je istina sasvim, kao i drzak. Stvar je u kontroli naroda, nista vise.

Da je nekome stalo do gasenja piratstva - jednostavno bi fbi i nsa pogasili torrente i to je to. Napravili biblioteku sveg zivog i nezivog, digli ju na net, i za 10$ mjesecno mozes odatle slusati i gledati sta hoces, ako ti se svidja ¸mozes i kupiti.

Ne mogu to izvesti? Ih, price za malu djecu..dali su nam gotovo neogranicenu slobodu skidanja, samo da bi sada imali izliku za kontrolu naroda putem interneta, uz sve ostalo..navukli nas kao majmune..i vidjet cemo to jos puno puta. 

Veliki brat nas stize, sasvim sigurno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.10.2009 11:12 (!mpact35).

3 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Bez obzira na zakone, piratstvo će postojati dok se ne ponudi povoljna legalna alternativa. Kod nas dosta korisnika skida serije s neta samo zbog toga što ćemo te serije legalno moći gledati 2020 i to samo ako ih se neka televizija sjeti izvući ispod tone prašine i otkupiti prava koja će isplatiti jednom reklamom po epizodi. Da se te serije mogu gledati preko neta uz neku naknadu, recimo 15 dana nakon izlaska na matičnoj televiziji, ljudi bi plačali. Ja sam se svojedobno išao učlaniti u videoteku, a kako studiram u drugom gradu nisam se mogao učlaniti jer nemam osobnu koju je izdala PU u gradu u kojem studiram (u kojem je i videoteka). Koja ja alternativu imam: ili kino, koje prikazuje film kad njima odgovara, ili kupnja DVD po masnoj cijeni, ili vožnja cca 80 km do videoteke ili piratstvo. S glazbom je situacija kod nas relativno loša kad gledamo situaciju u drugim državama i naš standard.

Što će ti nove serije? Imaš Dadilju, hrpu dobrih domaćih serija poput Bračnih voda, Krim tima 1 i 2...

A ova videoteka... LOL.

16 godina

Bez obzira ne ovaj zakon, trenutno internet je divlji zapad.

Kršenje sloboda. Ali i jedna od definicija države kaže da je to životna zajednica ljudi koji su dio osobne slobode prenijeli na više tijelo koji ih predstavlja. Ako ćemo o kršenju sloboda onda imamo primjera u svakodnevnom života koliko hoćemo - zabranjem pristup vojnim objektima, nemogućnost parkiranja auta na zelenoj površini, vožnja u krivom smjeru, restrikcije u kretanju zaposlenika u kompaniji, restrikcije u uvid u informacije (tajne, osobno podaci,...).

No, sve je tako da bi bilo nekog reda. Da recimo nema policije, cesta bi izgledala na ratnu zonu. Da nema pogranične policije (granica - restrikcija u kretanju) Slovenci bi pol Jadrana zvali svojim. Itd. Itd. Međutim, te zabrane su potrebne da bi mi mogli normalno živjeti.

Trenutno je takva situacija na netu. Uglavnom, bez nadzora; nedefiniranost zakona, pa možemo reći i manjak standarda.

Piratstvo jest loša i nepoželjna stvar i tome se treba polako stajati na kraj (čisto sumnjam da će ikada biti istrebljena).

Cijena softwarea? Je, skup je. Odurno, bezobrazno skup... Međutim, oprema koja treba za izradu istoga je bezobrazno skupa, ljudi sa potrebnim znanjima su besramno bezobrazno skupi, znanje potrebano je vanserijsko, školovanje traje dosta dugo itd. Ima tu i druga strana medalje te cijene.

Što mislim o zakonu? Zakon kao samog pozdravljam. Međutim, problem će vrlo vjerojatno biti (barem kod nas) što ne će sjediti u komisiji čovjek koji se bavi računalnom forenzikom i kriminalistikom, već čovjek koji je svoju zamolbu za posao počeo s "Barba Luka,..."

I tu onda dolazi do s*anja.

Recimo... Neki dan sam čisto u razgovoru dobio zapravo najbolji argument protiv ovako nečega (sva sreća da tu nakon 50tak stranica, kada se sve teme zbroje, nisam čuo jedan jedini koji drži vodu...). Naime, frajer ima trenutno 12 igara instaliranih na komp koje zahtjevaju CD za pokretanje. Naravno, sve orginalne i on ima sve kutije poslagane na policu iznad računala. Rekao je nešto ovako:"Svih 12 igara je krekano. Pa nisam je***ni DJ da cijelo vrijeme mjenjam CDe."

Suma sumare - piratstvo je kriminal (bilo da ga ti skidaš ili distribuiraš), treba mu stati na kraj, ali neka se njime bave ljudi koji barem znaju objasniti FTP / P2P i razliku između njih.

@ihush - stvar s garancijom ni baš takva. Recimo, da ja zamjenim Intelov stock cooler i tebi ga poklonim, ja gubim garanciju na proc (mislim, što neki ne-stock cooler puše drugačiji zrak koji procu ne paše?). Ili, još bolje. Trenutno se preznojavam kako da ugradim TV tuner u komp. Zašto? Komp je u VŽu, garancija u ADMu, a ne smijem otvarat kućište, inače gubim garanciju. Mislim, trebam samo PCIex1 karticu lupit u utor i doviđenja. Al, ne može...

Kako bi izgledalo da proizvođač AVa kaže - "Imate garanciju ukoliko pored AV i Windowsa nije instalirano apsolutno ništa!" Malo blesavno, jel?

Every hole is a goal!
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.10.2009 11:29 (Bukva).
16 godina
Bukva kaže...

Bez obzira ne ovaj zakon, trenutno internet je divlji zapad.

..

. Naravno, sve orginalne i on ima sve kutije poslagane na policu iznad računala. Rekao je nešto ovako:"Svih 12 igara je krekano. Pa nisam je***ni DJ da cijelo vrijeme mjenjam CDe."

Suma sumare - piratstvo je kriminal (bilo da ga ti skidaš ili distribuiraš), treba mu stati na kraj, ali neka se njime bave ljudi koji barem znaju objasniti FTP / P2P i razliku između njih.

..

Kako bi izgledalo da proizvođač AVa kaže - "Imate garanciju ukoliko pored AV i Windowsa nije instalirano apsolutno ništa!" Malo blesavno, jel?

-Da (divlji zapad).

-primjer, za koji se vjerojatno slažemo da je legalan, a opet bi mogao biti kažnjen.. -znači problem u startu (zakona), kako pravnici kažu 'presumpcija krivnje'?

-zakon nezna razliku... (vidi pod ''policijske izvide...'' i zakon, pardon nema ga, u vezi)

-da, ali bi svaki proizvod morao imati neki 'atest' i raditi ono što deklarira... zapravo, nek srede izvor zaraze pa nema ni potrebe.

''Barba ....'' (svaka ti dala) :)))

16 godina
protjeran
štojedosadnaovaregistracija kaže...

Gledajte to s pozitivne strane - umjesto da toliko čamimo uz filmove i igre imat ćemo više vremena za šetnje na svježem zraku, druženje s prijateljima, radne akcije i ostalo što je uveseljavalo narod u Rumunjskoj 80-ih. A i manje ćemo trošit na hardver i internet jer nam neće biti potrebni.

KAD SE MALE RUKE SLOZE SVE SE MOZE SVE SE MOZE!!!Smijeh

born to be gamer
17 godina
Bukva kaže...

Kao prvo - slažem se da zakoni moraju kvalitetnije regulirati čitavo područje, kako sudjelovanja u mreži svih mreža, tako i izrade i konzumacije softvera općenito. Ali mislim da je to jedina stvar u kojoj se s tobom slažem (pa te neću pretjerano citirati). A sad dalje...

Zašto misliš da se dobar dio trenutno aktualnih zakona ne prenosi na veliku većinu situacija koje se tiču bilo čega u vezi softvera i interneta? Osim zakona koji štite prava intelektualnog vlasništva (a pokrivaju i softver i glazbu i filmove i štojaznamštosvene) postoje i razni drugi zakoni, koji reguliraju tonu toga; Internet je jedan (relativno) novi medij, ali je dosta slilčan bilo kojem drugom obliku komunikacije, dok se informacije koje se njime prenose opet mogu većinom svrstati u raznorazne podgrupe već postojećih informacija. Razlike postoje, ali se uz određenu dozu znanja i dobre volje izuzetno lako mogu prevladati (i dopuniti potrebnim dopunama već postojećih zakona).

Uzmimo ovaj primjer s ISP-ovima, njihovim abuse službama i izdavačima - bilo bi idealno da ISP-ovi rade ono što je moralno prihvatljivo, no dok nema zakonske osnove da se nešto napravi, nema niti realne odgovornosti. Meni je recimo sasvim normalno (čitaj: očekivano; ne opravdano) da ISP-ovi nisu željeli maltretirati svoje korisnike, jednako kao što mi je logično da CarNET ipak to radi, jer je državna institucija (pa kvragu, ti isti izdavači ti na CD s jednim hitom utrpaju tonu smeća i kome se bilo tko od nas može žaliti?). Ali ne razumijem otkud se javlja potreba da:

a) izdavači uopće provjeravaju tko to nelegalno skida njihov softver (mislim, jasno mi je ako se već nitko ne brine za njih, ali to bi trebala raditi policija, zar ne - ipak se radi o KAZNENOM djelu?);

b) izdavači i ISP-ovi uopće moraju komunicirati u cijeloj priči?

Pa kvragu sve, ako se već radi o kaznenom djelu, nije li barem logično da se time pozabave policija i sudstvo? Što tu imaju raditi izdavač (osim kao oštećena strana) i ISP (osim kao izvor informacija organu kojemu je te informacije dozvoljeno tražiti - policiji)? Bilo kakav zakon koji dozvoljava da se pitanja (kako ovo dovoljno naglasiti?!) KAZNENE ODGOVORNOSTI rješavaju mimo za to određenih tijela (policija i sudstvo) je nelegalan, nemoralan, kako god želiš. OK, sad su uveli pet minuta suda, veliki napredak, koga briga za ustav, koji bi ti, kao, trebao garantirati mogućnost obrane.

Policija ima izuzetno striktne pravilnike prema kojima se dokazi skupljaju, tj. što sud priznaje kao dokaz (službene osobe, svjedoci, zapisnici, vrijeme, lokacija, ...) - nije sve što postoji u svemiru automatski dokaz. Razloga za to ima puno, ali jedan od najvažnijih je da bi se spriječila zloupotreba. Meni se (kao laiku) nekako čini da se takvi, inače standardni elementi pravne države, lagano zaobilaze. I to mi se baš ne sviđa previše (ali dobro, to sam samo ja).

Sve to nas dovodi do još jedne stvari (djelomično offtopic, ali zapravo jako bitno) - ovo je forum koji velikom većinom okuplja informatičare, uglavnom nekakve pojedince koji se na ovaj ili onaj način bave tehnologijom ili ih barem zanima. Sve to dovodi do jednostranog gledanja na stvari - ne možeš na ova pitanja gledati samo iz perspektive informatike, kao niti prava. Sve struke trebaju biti uključene u to, jer se ovakve stvari tiču cijelog društva i imaju izuzetno velik utjecaj na njega. Slično kao i kod pitanja prava na pobačaj, odn. kada počinje život - medicina, sociologija, vjera, ... - svi imaju različite poglede na ovu temu; reći da je samo jedan pogled ispravan je suludo, u rangu pračovjeka s toljagom, koji baš i nije svjestan okoliša koji ga okružuje, niti posljedica koje njegovi postupci izazivaju.

A što se tiče tvog frenda - pa tek je njegov razlog bezveze, čista komocija. Osim što ne vjerujem da paralelno igra 12 igara koje traže CD-check, osim što može (ako želi) napraviti disc image za sve što mu se ne da svako malo ubacivati, također može s neta (na koji god način) skinuti samo noCD crack (što nikako nije piratstvo, ne krši autorska prava, i osobno nikako ne vidim kako može biti kazneno djelo; zapravo bi se usudio reći da spada pod domenu DVD Jona i njegove slobode govora; BTW, što je bilo s njim, jesu li ga zatvorili zbog majice s kodom za CSS decrypter? :).

Piratstvo je kriminal, apsolutno - činjenica da to još netko piše na ovoj temi samo pokazuje koliko slabo taj netko razumije argumente 'druge strane'. Zakoni također nisu problem (pa znaš i sam - po nama i našoj jadnoj državi) - većinom već postoje i primjenjivi su, ali nekako je lakše donijeti novi zakon i sačekati rezultate njegove primjene, pa onda sve ponoviti za par godina, nego se potruditi da se postojeći zaista i provode.

A softver? O njemu se nekako zakotrljala  priča u nanovo pokrenutoj temi Piratstvo – svjetski trendovi, pa baci oko tamo, jer (osobno) smatram da softverske kompanije upravo najviše uživaju u divljem zapadu pravne (ne)reguliranosti njihovih proizvoda (čak i daleko više i daleko dulje nego internet).

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.10.2009 17:12 (Veliki Brat).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice