Piratstvo – svjetski trendovi

poruka: 368
|
čitano: 414.141
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Piratstvo – svjetski trendovi".
16 godina
protjeran
RE: Piratstvo – svjetski trendovi
netko,netkovic kaže...

Ja mislim da se protiv piratstva nebi ni trebali boriti, kad im se već neda plačat za ozbiljnu zaštitu onda neka pate, a i nemogu si svi korisnici priuštit da kupuju svaku igru. a ipak postoje ljudi kojima se je ljepše pohvaliti da imaju original igru. a i crackeri kupuju te igre, pa onda rade crackove :)btw mislim da ja napravim neki program i netko drugi ga kopira , ja nebi izgubio stvarne novce, već one koje sam MOGAO dobiti, a pošto ti ljudi nisu kupili program, to znaci da ga vjerojatno ni nebi kupili sto znaci da sam dobio novce koje bih otprilike i inace dobio. opet filozofiram :)

nepostoji zaštita koju niko nebi mogao probiti. možda bi posao trajao koj tjedan više ali bi zaštitu probili!

Sk8er Boi
16 godina
neaktivan

Zaštite od piratstva na razini običnog korisnika ne postoji (niti će ikad postojati ),osim  ako se ne vratimo u nedemokratski uređenu državu, negdje na forumu je video što se sve događa u dvije ili  tri minute....otprilike sam zapamtio da se 600 000 mp3-ca skida u toliko vremena iliegalno...znači običan korisnik, a ne neka firma.Firme , tvrtke itd itd... se mogu dovesti u red bar 90% što se tiče piraterije  , ali obični korisnik ne i nikada neće , žao mi je što imam ovakav stav ali to je u biti sve gore i gore na razini pojedinačnog korisnika , i tu mislim da baš i nema pomoći osim neke globalne restrikcije ili zabrane  što bi dovalo do katastrofe. Sve što govorite o licencama je ok ,  sve to pravno stoji ali recimo "pirat" da se tako izrazim,  jednostavno može to i prihvatiti ali onda s guštom "crack-a" taj proizvod i distribuira dalje , a da ne govorim koji je gušt razbiti neke zabrane , prema tome nekome je to zabava .Naravno da se time načini ogromna šteta autoru koji je krvavo radio na tome proizvodu ali mislim da tome  i takvom "piratu" nema pomoći  a oni će uvijek postojati i biti "svjetski trend" osim ako nekim genetskim ustrojem ne promjenimo sami odgoj maldog "pirata" jer je stavr u tome , ne toliko u novcu ili bogatstvu neke zemlje , premda dotično ima jak utjecaj , ali odgoj i preodgoj je ključan  .Ali ,opet moje mišljenje iz dosad viđenog ,to je sve katastrofa i pirati se množe  i množe .....Prema rome sve te pravne zavrzlame su dobre , zaštite su sve bolje i bolje  i neka....budu još i bolje ." Pirati" će također biti još i bolji .Jedno bez drugog jednostavno ne može i nikada neće prestati.Čitam postove i nikako da sama tema završi jer se naravno o ovome može pisati ako ne godinama onda i desetljećima jer  pobjednika jednostavno neće biti.

Uvijek će negdje biti svjetski trend "piratizirati" , zakoni tu ništa ne znače.Neki dan tako ,rasprava pokraj mene se vodila o tome da li si stavio ili nisi w7.I naravno većina jest, i pitam dečke da li imaju legane ili ne ,a oni meni da na netu jednostvno imaš nekoliko loadera koji ti aktiviraju što ti srce poželi i radi sa svim update-ima.Prema tome ,pogotovo mlađi u našoj okolini se jednostavno odluče na taj korak i to je neiskorijenjivo! Sve rasprave na razini pojedinačnog korisnika ovdje padaju u vodu ,ali to je realnost.

Pjenite se koliko god hoćete ali tu licence i kojekakvi zakoni ne pomažu i samo se može raspravljati o velikim organizacijama koje moraju platiti proizvod i legalno ga koristiti.

Private
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2009 9:27 (Private).
16 godina
odjavljen
naxeem kaže...
skank666 kaže...

ma sve su to gluposti, nitko nije propao zbog pirata, cak mislim da im je to u neku ruku reklama!! moja taktika: igru skinem, odigram,svidi mi se, kupim, ne svidi mi se, brisem s harda!!!!

Ne pričaj gluposti, kakva mrtva reklama.

http://www.rlslog.net/piracy-isnt-that-bad-and-they-know-it/

JESUS SAVES!!!
16 godina
odjavljen
M_dipl. kaže...

Ti se isto naxeem na svašta nađeš odgovarat'..

FGT!!!

JESUS SAVES!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
skank666 kaže...
naxeem kaže...
skank666 kaže...

ma sve su to gluposti, nitko nije propao zbog pirata, cak mislim da im je to u neku ruku reklama!! moja taktika: igru skinem, odigram,svidi mi se, kupim, ne svidi mi se, brisem s harda!!!!

Ne pričaj gluposti, kakva mrtva reklama.

http://www.rlslog.net/piracy-isnt-that-bad-and-they-know-it/

Glup tekst. Glup autor.

Sve što napišem ili sam napisao isključivo je moje osobno mišljenje, koje se ne može niti smije uzimati kao činjenica niti tvrdnja. Sve što napišem može biti neistina i pogrešna tvrdnja.
16 godina
odjavljen

odgovor ti je svjetski!!!

JESUS SAVES!!!
16 godina
protjeran
alexspalato kaže...

ja ne znam nikoga ko zna nekoga da ima originalne windowsePlač

hahahaha

evo imam ja

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2009 13:00 (sablja).
16 godina
odjavljen
M_dipl. kaže...
skank666 kaže...

odgovor ti je svjetski!!!

Ni približno toliko k'o tvoj link..

TEBE LAPRDALO NITKO NIJE NISTA PITAO!! ULIZICO

JESUS SAVES!!!
Moj PC  
0 3 hvala 0
17 godina
neaktivan

Naxeem, car si...Odakle ti samo više snage pisat po ovakvim temama, koliko god puta se to raspravilo i objasnilo uvijek ce uletit netko ko ovaj iznad mene i mozes sve ispocetka Smijeh

17 godina
neaktivan
mislav_01 kaže...

Naxeem, car si...Odakle ti samo više snage pisat po ovakvim temama, koliko god puta se to raspravilo i objasnilo uvijek ce uletit netko ko ovaj iznad mene i mozes sve ispocetka Smijeh

U trenucima dosade. Onaj gore tekst sam dobio u jednom mailu :)

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
17 godina
neaktivan

Iako se obično smatra da vlasnici autorskih prava zbog pirata trpe samo gubitke, prema Powerpoint prezentaciji njemačke tvrtke DigiRights Solutions (DRS), koja se bavi proganjanjem pirata, to ne mora biti tako. Vlasnici autorskih prava mogu od ilegalnih dowloada zaraditi i do 150 puta više nego prodajom glazbe preko iTunesa i sličnih servisa. Oni koji su ilegalno skinuli glazbu, ukoliko budu uhvaćeni, dobiju mail od DigiRightsa u kojem se od njih traži da plate 450€ po skidanju. 80% posto toga novca zadrži DigiRights kao naknadu za svoje troškove, a preostalih 20%, odnosno 90€ proslijedi vlasnicima autorskih prava, koji kod legalnog skidanja glazbe dobiju samo oko 0,60€ po skladbi, dakle 150 puta manje. To znači da im se više isplati da ljudi ilegalno skidaju njihovu glazbu i da potom te ilegalce proganjaju.

Naravno, svi oni koji dobiju ovaj mail ne plate, ali ih čak 25% to učini bez ikakvih pitanja, što je mnogo više nego što se do sada mislilo. DigiRights tvrdi da može po pojedinoj skladbi mjesečno pronaći oko 5000 onih koji su je skinuli ilegalno. Budući da ih 25% plati, vlasnici autorskih prava mogu mjesečno očekivati od pirata onoliko novca koliko bi dobili da su prodali 150.000 pjesama, a što je u Njemačkoj dovoljno za zlatnu ploču. DigiRightsu u biti nije cilj zaštiti autorska prava sprečavanjem piratstva, nego izvući što više novca od pirata.

DigiRights trenutno djeluje u Njemačkoj i Velikoj Britaniji (skupa s ACS:Law), ali je samo pitanje vremena kada će svoje lovište proširiti i na ostale države.

Illegal Downloads 150x More Profitable Than Legal Sales 

Podjela plijena Podjela plijena
Odnos zarade legalno/ilegalno Odnos zarade legalno/ilegalno
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.10.2009 17:00 (klimama).

1 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

svi smo mi PIRATI.

3 1 hvala 0
16 godina
odjavljen

http://www.guardian.co.uk/technology/2008/mar/27/piracy.digitalmusic

http://www.tomshardware.com/forum/99482-13-video-game-piracy-problem-symptom-problem-long

i da: piratstvo im sluzi kao reklama. ne mogu vjerovat da to jos ne kuzite, ne mozete biti toliko naivni ali jbg ima svega

JESUS SAVES!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da je cd wina 600 kuna, vecina bi ga imala, da je cad 5.000 svi bi ga imali

ovako je cd wina 2,500 a cad 15.000

potpis :D
Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...

Da je cd wina 600 kuna, vecina bi ga imala, da je cad 5.000 svi bi ga imali

ovako je cd wina 2,500 a cad 15.000

Za windowse neću ništa pričati, ali za cad se nemaš što buniti - on stvarno vrijedi svoje novce. Jedan dobar arhitekt otplati taj autocad jednim projektom.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
16 godina
neaktivan

IMO ova stopa je u HR daleko veća jer je ovih 54% smiješno. Kolege iz razreda odreda imaju piratske Windowse/Photoshop/što ja znam što već ne, kod tate u ministarstvu (!) informatičar je uzeo retail windowse i poinstalirao na deset kompjutera i crackao activation (svako malo javlja komp da je piratska kopija) a situacija ništa nije bolja ni kod majke koja radi u knjižnici jedne srednje škole. Kao i kada platiš (!) za novi komp sa Windowsima u dućanu ili serviseru da ti instalira Windowse (sa time da ti on naplati tih 700 kuna + masnih 150 za "sat rada" što se svodi na poklikavanje dva gumbića i pitanje "imate li pive", no zašto bi itko pogledao besplatni tutorial i isprintao ga u knjižnici te to napravio sam doma, kada ti to može napraviti "stručnjak"!) dobiješ neku retail kopiju koja je instalirana na 20 kompjutora nekom batch skriptom i krekirana za WGA.

Da se softver prodaje po 20-30 kuna (ko kod cige pripadnika romske nacionalne manjine na pjaci tržnici) garant bi bilo manje piratstva a da se Microsoft nije tako uvukao pod kožu klinaca koji nabavljaju windowse besplatno od frendova ljudi bi vjerovatno više koristili besplatne i legalne linuxe.

... this might be a debatable question but what on earth is a fatal exception? ... vau kako sam smiješan... boli glava...
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
alexspalato kaže...

svi smo mi PIRATI.

to se traži...xd

http://modernwarfare.sputn1k.co.uk/mw2_countdown_sidebar.swf
16 godina
protjeran
klimama kaže...

Iako se obično smatra da vlasnici autorskih prava zbog pirata trpe samo gubitke, prema Powerpoint prezentaciji njemačke tvrtke DigiRights Solutions (DRS), koja se bavi proganjanjem pirata, to ne mora biti tako. Vlasnici autorskih prava mogu od ilegalnih dowloada zaraditi i do 150 puta više nego prodajom glazbe preko iTunesa i sličnih servisa. Oni koji su ilegalno skinuli glazbu, ukoliko budu uhvaćeni, dobiju mail od DigiRightsa u kojem se od njih traži da plate 450€ po skidanju. 80% posto toga novca zadrži DigiRights kao naknadu za svoje troškove, a preostalih 20%, odnosno 90€ proslijedi vlasnicima autorskih prava, koji kod legalnog skidanja glazbe dobiju samo oko 0,60€ po skladbi, dakle 150 puta manje. To znači da im se više isplati da ljudi ilegalno skidaju njihovu glazbu i da potom te ilegalce proganjaju.

Naravno, svi oni koji dobiju ovaj mail ne plate, ali ih čak 25% to učini bez ikakvih pitanja, što je mnogo više nego što se do sada mislilo. DigiRights tvrdi da može po pojedinoj skladbi mjesečno pronaći oko 5000 onih koji su je skinuli ilegalno. Budući da ih 25% plati, vlasnici autorskih prava mogu mjesečno očekivati od pirata onoliko novca koliko bi dobili da su prodali 150.000 pjesama, a što je u Njemačkoj dovoljno za zlatnu ploču. DigiRightsu u biti nije cilj zaštiti autorska prava sprečavanjem piratstva, nego izvući što više novca od pirata.

DigiRights trenutno djeluje u Njemačkoj i Velikoj Britaniji (skupa s ACS:Law), ali je samo pitanje vremena kada će svoje lovište proširiti i na ostale države.

Illegal Downloads 150x More Profitable Than Legal Sales 

bravo, sad da znam ako dobim mail da ne platim

Sk8er Boi
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.10.2009 20:41 (filip avril_fan).
16 godina
neaktivan
i542 kaže...
...

Ne znam zaista koliko je piratstvo zastupljeno - moj krug ljudi je doista razgranat i većina ima piratski software no taj isti krug ljudi je vjerojatno premalen za ikakav reprezentativan uzorak.

Jedno znam - piratstvo nije opravdano. Postoje indikacije da piratstvo ono, piratstvo ovo - no da ja vam uzmem vase djelo i ne platim - zar vi ne biste bili ogorčeni? Priznajem cijene software-a nisu najbolje u RH, nisu astronomske no npr. znam da W3:TFT (RoC + TFT, nema Chestova normalno...) bi u Algoritmu platio tipa 238,00 kuna ~ 48.58$ dok od Blizzarda kupis (Chest) za 39.99$ a pojedinačno 39.98$. Razlika nije dramatična no ipak možda pretjerana - posebno kod skupljih stvari jer očito da je poskupljenje neki %.

Piratstvo možda i ima "dobre strane" - npr. "reklamiranje" dijeljenjem piratiziranog sadržaja na memorijskim ključevima i slično - osobno znam da ljudi koji imaju novaca za original software obično i daju dalje isti (original) - gdje ljudi kojima to daju obično kupe također original soft. To jest - oni koji dijele piratizirani software obično nemaju namjeru kupiti ga (vjerujem da većina, ne svi, vas tako razmišlja, dok anonimnost na forumu možda vam daje hrabrosti napisati da kupujete).

To što si ne možete priustiti svih 100 novih hit-igara ovaj mjesec/godinu koje su izašle ama bas ništa ne znači - tko vam je govorio da upravo vi morate imati bas sve, sve sto ikad poželite? Ako želite - imate kartice pa se "pokrivajte duže od vašeg pokrivača", ako ipak nećete - pogledat ćete par reviewa ili jednostavno na preporuku prijatelja kupiti par igri.

@i542: "free software" u Linuxu ne znači da je (uvijek) besplatan. Važna razlika IMO.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.10.2009 21:35 (kajmak).
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

@i542 Za ovo gore pitanje pročitaj ovo, jer dosta ljudi buni ta linux ideja o slobodnom software-u. U grubo, razlika je u tome da software nije slobodan po tome da je besplatan (uopće ne mora biti besplatan) već po tome da nakon što ga kupiš ili besplatno skineš imaš svo pravo izravno vidjeti njegov source code te ga pomoću toga i dorađivati ako hoćeš...

Hvala na linku ^^ no i dalje je većina softvera koja treba nekom normalnom korisniku (Linuxi, OpenOffice i sl.) besplatna a pritom i legalna, tako da ne vidim razlog da se ne koristi u zamjenu za komercijalni (čitaj: skupi) software.

... this might be a debatable question but what on earth is a fatal exception? ... vau kako sam smiješan... boli glava...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
i542 kaže...

Hvala na linku ^^ no i dalje je većina softvera koja treba nekom normalnom korisniku (Linuxi, OpenOffice i sl.) besplatna a pritom i legalna, tako da ne vidim razlog da se ne koristi u zamjenu za komercijalni (čitaj: skupi) software.

Nije baš sav skup, primjer je Office 2007 Home i student za 444 kn, to stvarno nije puno, još ako se uspoređuje npr. s tim da se godišnje za licencu antivirusa izdvoji oko 300 kn.

Plin je za kuhanje, dizel je za traktore, a benzin je za aute!
16 godina
neaktivan
i542 kaže...
M_dipl. kaže...

@i542 Za ovo gore pitanje pročitaj ovo, jer dosta ljudi buni ta linux ideja o slobodnom software-u. U grubo, razlika je u tome da software nije slobodan po tome da je besplatan (uopće ne mora biti besplatan) već po tome da nakon što ga kupiš ili besplatno skineš imaš svo pravo izravno vidjeti njegov source code te ga pomoću toga i dorađivati ako hoćeš...

U principu se slazem, u praksi postoji jedan 'majusni' problemcic: vecinu poslodavaca interesira iskustvo i sposobnost rada sa odredjenim softwareom koji glasi kao nominativ za struku (recimo archi-cad i auto-cad za arhitekte i projektante, 3DMax, Maya i Photoshop za produkcijske artiste),  i radije ce uzeti nekoga tko poznaje te alate nego npr. Blender.

Iako definitivno ne podrzavam piratstvo i koristim uglavnom opensource software (koji je takodjer uglavnom i besplatan), ne vjerujem da ikoji student ima oko 2000eura za izdvojiti za jedan legalni auto cad... a poznavanje istog mu diktira zivot i posao.

"Just so you know, if you bathe within my light, you diminish your own might, the illusionist in everyone"
16 godina
neaktivan
filip avril_fan kaže...
alexspalato kaže...

ja ne znam nikoga ko zna nekoga da ima originalne windowsePlač

ja znam neke koj imaju orginal....

...jer su ga dobili u paketu s kompom

Pa kako onda MS prezivljava?! Mislio sam da firme moraju imati legalno ali gore pise da se i tu piratizira (post gdje se spominju firma i knjiznica)?

Znam da je Hrvatska mala ali ljudi ipak nisu toliko razliciti - ako moze besplatno, uzet ce. Dakle, kako pobogu opstaju?

Ako ima netko upucen neka napise...

17 godina
neaktivan

Studenti nemaju, ali zanimljivo je da je veći dio, inače skupog komercijalnog softvera, u akademskim oblicima zapravo besplatan. Dovoljno je da fakultet dogovori tj. zatraži softver od kompanije i dobit će ga. Kompanijama to itekako odgovara, a fakulteti i studenti ne moraju plaćati uglavnom ni lipe.

Nažalost, nije problem cijena softvera, nego nesposobnost i inertnost.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
16 godina
neaktivan

Ja neznam kako je u vas u Cro ali ovde u Bosni čak se i po ulicama se prodaju pirati. Policija ništa ne pita, to je kao normalna stvar.

Ja radim kao dobljavač piratskog materiajala za lokalne šopove i "buvljak".  To mi dođe kao lagana dodatna zarada. Skinem sa neta nešto novo (filmove,igre uglavnom) , Narežem 100 komada i super. Naplaćujem 20km (80 kn) po filmu ili čemu već a  prodavači kasnije prodaju za 5 km  ili 20 kn.

Smiješno je to što često dolaze ljude iz Hrvatske ovde (živim u gradu odma pored granice) i kupe oko 30 dvd-a igrica,filmova svega, I vidim klince kako se smiješe kao da su dobili 1 million na lotu.

Meni dobro.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2009 9:28 (Arxi).

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Arxi kaže...

Ja neznam kako je u vas u Cro ali ovde u Bosni čak se i po ulicama se prodaju pirati. Policija ništa ne pita, to je kao normalna stvar.

Ja radim kao dobljavač piratskog materiajala za lokalne šopove i "buvljak".  To mi dođe kao lagana dodatna zarada. Skinem sa neta nešto novo (filmove,igre uglavnom) , Narežem 100 komada i super. Naplaćujem 20km (80 kn) po filmu ili čemu već a  prodavači kasnije prodaju za 5 km  ili 20 kn.

Smiješno je to što često dolaze ljude iz Hrvatske ovde (živim u gradu odma pored granice) i kupe oko 30 dvd-a igrica,filmova svega, I vidim klince kako se smiješe kao da su dobili 1 million na lotu.

Meni dobro.

Ne samo da zaradjujes na tudjem radu, cak nisi toliko ni altruistican da bi klincima i tim ljudima objasnio koliko jednostavno dodjes do toga, nego naplacujes punih 80 kn po filmu ili igri.

Na Steamu za 80kn mozes cesto dobiti cijele packove igara.

Svi mi svakodnevno putujemo kroz vrijeme i to brzinom od jedne sekunde u sekundi. -hrx
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Arxi kaže...

Meni dobro.

Ne samo da zaradjujes na tudjem radu, cak nisi toliko ni altruistican da bi klincima i tim ljudima objasnio koliko jednostavno dodjes do toga, nego naplacujes punih 80 kn po filmu ili igri.

Na Steamu za 80kn mozes cesto dobiti cijele packove igara.

Jes vraga. Znaju skinuti Cover i sve žive naljepnice nalijepti a neznaju kucati "buy ****" na googlu. Ma daj

EDIT: Kada bih im svima pokazao, ja ne bih imao para da izvedem curu u grad malo. Kako sam ja robovo u servisima i googlao dan i noć (ne mislim bukvalno) termin "warez" i "priv tracker" da bih tek sada znao. Ovo je kapitalizam. Ko nezna neka kupuje od onog ko zna.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2009 10:22 (Arxi).
17 godina
Deus ex machina kaže...

U principu se slazem, u praksi postoji jedan 'majusni' problemcic: vecinu poslodavaca interesira iskustvo i sposobnost rada sa odredjenim softwareom koji glasi kao nominativ za struku (recimo archi-cad i auto-cad za arhitekte i projektante, 3DMax, Maya i Photoshop za produkcijske artiste),  i radije ce uzeti nekoga tko poznaje te alate nego npr. Blender.

Iako definitivno ne podrzavam piratstvo i koristim uglavnom opensource software (koji je takodjer uglavnom i besplatan), ne vjerujem da ikoji student ima oko 2000eura za izdvojiti za jedan legalni auto cad... a poznavanje istog mu diktira zivot i posao.

student može proći i 7 x jeftinije, sa 2000 kn bricscad - postoji čak i native linux verzija. pitao sam prijatelja koji radi s autocadom da ih usporedi i nakon 5 minuta mi je rekao da je pljunuti autocad, barem GUI

photoshop cs4 je bolji od gimpa 2.6 , ali nije baš bolji za 650$ koliko košta. ne vjerujem da lupino ne bi uspio napraviti sve što treba i u gimpu (naravno, da mu netko pokaže kako)

tko određuje normativ za struku? ti šefu napravi posao, a on te neće pitat kako si to napravio.

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

photoshop cs4 je bolji od gimpa 2.6 , ali nije baš bolji za 650$ koliko košta. ne vjerujem da lupino ne bi uspio napraviti sve što treba i u gimpu (naravno, da mu netko pokaže kako)

Vidi se da nisi profesionalni artist. Pokusaj ponuditi Blender ili Gimp bilo kojem profesionalnom artistu.

Jedina iznimka koju bi ja odmah napravio su Microsoft Office ili Open Office - oboje sasvim odlicno ispunjavaju svoju namjenu.

Napravio bi je cak i za Blender i 3D Max, ALI... Blender je program koji odmah 'sjedne' programerima - artisti se gube u njemu. Fale im ikonice, meniji, etc etc etc.. takav je njihov mozak, i tocka.

Ali Photoshop i GIMP? Vjeruj mi na rijec, govorim iz iskustva, nemas pojma o cemu pricas. Photoshop ljudi u svijetu ne koriste za croppati fotografiju, resizati je, i slicne idiotarije koje se mogu svakim besplatnim softwareom. Treba vidjeti artista u radu sa photoshopom i olovkom, i vidjeti kako se koriste njime da bi ti postalo jasno....

tko određuje normativ za struku? ti šefu napravi posao, a on te neće pitat kako si to napravio.

A bogme se vidi i da ne radis u nekoj kompaniji. U normalnom bussinessu shef itekako brine s cime ces ti napraviti posao, jer ti danas sutra mozes dati otkaz pa netko mora nastaviti tvoj posao, a ne uciti novi alat. Takodjer su tu razni popusti na licence odredjenog softwarea, ugovori, la la la.... sta mislis da vecina gamer firmi dodaje onaj "NVIDIA - the way its meant to be played" onako za foru?

Neko je jednom na nekoj sasvim desetoj temi pricao kako njega totalno drugacije impresionira covjek koji je na poslovni sastanak dosao sa PC laptopom ili sa Macom. Koliko god je to bezvezno, tako danas funkcionira 99% rukovodecih ljudi.

Svi mi svakodnevno putujemo kroz vrijeme i to brzinom od jedne sekunde u sekundi. -hrx
17 godina

odem premjerim kuću, kod kuće nacrtam, odnesem datoteku arhitektu, budem plaćen. nitko me nije pitao s čim sam crtao.  nisam profesionalni artist i nemam pojma o čemu pričam, ako ti pričaš iz iskustva onda je tako. al zamisli da jedan profesionalni iskusni artist nakon godine dana učenja gimpa 8 sati dnevno od tvoraca gimpa,  proba napraviti sve na jednoj slici gimpom što inače radi i u photoshopu, bi li mogao?

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice