Čista instalacija Windowsa 10 nakon nadogradnje

poruka: 43
|
čitano: 15.144
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Čista instalacija Windowsa 10 nakon nadogradnje".
16 godina
Re: Čista instalacija Windowsa 10 nakon nadogradnj
Mitch kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Što OEM radi u slobodnoj prodaji?

Mislim da su sad OEM verzije one koje možeš 3 puta instalirati, ali vrtiti samo 1 odjednom.

-ne.

OEM i Retal (svaka jednokratna) licenca se 'troši' aktivacijom. Razlika što MS na svojim serverima ima podatke, kad se spojiš.. i ako se pojave dvije istovremene aktivacije bana key (tolerira kraće vrijeme). OEM je povezan IDom hardwarea, Retail nije. To je jedina razlika.

-možeš svaku od njih instalirati bezbroj puta ako se držiš gornjeg pravila (znači za OEM isiti HW-PC), oba samo jedna aktivna instanca. S tim da postoji i neki nedokumentiran podatak npr ako se u kraćem roku (nema podataka, tjedan-mjesec i koliko reinstallacija, mijenja se..) pojavi više aktivacija mogu biti blokirane, tad to rješavaš pozivom MS hrvatska..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2015 16:44 (ihush).
17 godina
neaktivan
spiderhr kaže...

Dobro ne baš automatski ali da ti ponudi da staviš korisničke stvari na drugu particiju radi ponovne instalacije ako ti se nešto dogodi s Windowsima a događa se svašta.

A kasnije moraš ručno mijenjati lokaciju što je nepotrebno. Bilo bi bolje da je cijeli korisnik na drugoj particiji. Uglavnom svim korisinicama napravim da imaju sve te mape na drugoj particiji. Lakše je onda defragmentirat i počistit sistemsku particiju.

I da, znam da ćete uvijek lupati kontre i da se sve može i bla bla bla... samo što bi bilo jednostavno kada može komplicirano.

A s Linuxom se kao ne događa ništa? Može naravno i "cijeli korisnik" biti na drugoj particiji. Opet, 3 sec posla. 

Znači ako dobro razumijem, Linux nakon reinstalacije zna da su korisnički podaci na drugoj particiji, sam od sebe, bez da mu to iko kaže. Hmmm...

Što je to toliko komplicirano? Ako je ovo u Windowsima komplicirano, onda Linux nije OS za vas.

Yes, I work for Microsoft!
14 godina
neaktivan

Pozdrav svima, jedno pitanje. Imam "Windows 7 Ultimate N", legalan (aktiviran), retail. Dobio sam "Get Windows 10" notifikaciju, no kroz sljedećih nekoliko mjeseci planiram kupiti potpuno novo računalo. Zanima me dali mogu prebaciti licencu na novo računalo (na starom deaktivirati), ali bez aktivacijskog ključa koji se vremenom negdje zagubio...

Here’s To The Crazy Ones ... The ones who see things differently...

0 0 hvala 0
16 godina

Pa sam ustekaj taj hard u novi komp (osim ako je key vezan uz CPUID?/HWID a vjerojatno jest kao i uvijek), i kad ides radit upgrade na 10, instaliraj taj upgrade na neku drugu particiju (odnosno na najnoviji hard/ssd)

Probaj...mozda ce radit offline ako skines prvo upgrade dok si jos na starom kompu

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011. http://500px.com/mihovilm
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2015 19:12 (Mitch).
16 godina
mfrankovic kaže...
..

Znači ako dobro razumijem, Linux nakon reinstalacije zna da su korisnički podaci na drugoj particiji, sam od sebe, bez da mu to iko kaže. Hmmm...

..

-..zapravo, da.  (ako postoji već od prije /home kao i ostale npr /swap, ali to kod prve instalacije ne postoji..). Zgodno ako se koristi više distri (inače beskorisno, multiboot je ugl za druge OSeve, ne iste.. a tad je ovo zgodan fičer, zgodniji od migrationtoolsa i win rješenja koje ne predpostavlja neku newin/OS particiju za user podatke mada je normalno moguća).

Problem nastane kad se želi reči da win nema neke mogućnosti ... umjesto da se potraži info.

btw, šteta što win ne nudi juzerski tools za kompletan user-move, nego pjedinačne podfoldere, kao i neki klikajući bootmanager, i još par 'zgodnih' dodataka. Kad se podaci tako muvnu zapravo se dobije (korisnija u odnosu na lin) funkcionalnost dijeljenja doc.foldera s različitih win.ver

... za usporedbu, win defrag, notepad, charmap.. standardno u svakoj win.ver, dok za ovo uvjek neki 3rd party soft.. koliko juzera bi moglo npr bez charmapa ili wordpada u odnosu na bootmanager ili migration tools (koji bi služio ovakvoj migraciji, ne upgradeu OSa..). To se netko u MSu treba sjetiti...

TTCO kaže...

.."Windows 7 Ultimate N", ...negdje zagubio...

-ultimatedišn je nevažno kao i N..

-dovoljno je ugooglati win 7 key find, view key ili bilo koju takvu kombinacijau riječi.. i čudesa se dese. Probaj.

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2015 19:34 (ihush).
17 godina

Kako će znati da je za biznis? Aktivacija je npr.. na direktora. 

Ako nekog zanima kako maknuti ikonu nadogradnje. 

http://www.dedoimedo.com/computers/windows-7-to-10-gwx-how-to-remove.html

Glupo mi da mi to stoji godinu dana, mogli su stavit remove ili no thanks. Trebat će neku skriptu složit da korisnici ne klikaju

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2015 22:08 (hrvooje).

1 0 hvala 0
17 godina
mfrankovic kaže...

A s Linuxom se kao ne događa ništa? Može naravno i "cijeli korisnik" biti na drugoj particiji. Opet, 3 sec posla. 

Marine,

može li neki info kako se može cijeli korisnik prebacit na drugi disk, a da se ne rade hard linkovi, to jest, da windowsi znaju da je profil na D (recimo) a ne na C.
Koliko znam, izvedivo je, no ima problema sa windowsima. Možda su se stvari promijenile, zadnje sam gledao sa Win 7.

I da, linuxi, kad radiš reinstalaciju, nađu home particiju i ne formatiraju ju (ako to installer podržava, Ubuntu i Debian to podržavaju). Ako sam dobro shvatio proces, ako kreiraš istog usera tijekom instalacije, samo se napravi chown user foldera. 

Bilo bi odlično kada bi to windowsi podržavali - da tijekom instalacije pitaju želim li users folder na D disku. Za sada su mi tamo dokumenti i slike, Thunderbird i Chrome profili, ručno prebačeni.

ihush kaže...

btw, šteta što win ne nudi juzerski tools za kompletan user-move, nego pjedinačne podfoldere, kao i neki klikajući bootmanager, i još par 'zgodnih' dodataka. Kad se podaci tako muvnu zapravo se dobije (korisnija u odnosu na lin) funkcionalnost dijeljenja doc.foldera s različitih win.ver

Windowsi imaju, kako ga ti zoveš, klikajući bootmanager. Koristio sam ga još davnih dana za dual boot windowsa xp i linuxa (nisam htio Grub).

Who would have thought being hit by lightening would land you in hospital?
16 godina
neaktivan

Load of crap. Disableanje updatea?! Yeah right, jako pametno, nema šta.

A uostalom, pingvin daje savjete o Windowsima, ništa čudno.

(ne ti, nego naj na linku, da se nebi uvrijedio)

Samo treba otvoriti Installed updates, naći KB3035583 i deinstalirati ga, te ga staviti na ''Hide'' kad se ponovno pojavi.

ihush kaže...

Problem nastane kad se želi reči da win nema neke mogućnosti ... umjesto da se potraži info.

... za usporedbu, win defrag, notepad, charmap.. standardno u svakoj win.ver, dok za ovo uvjek neki 3rd party soft.. koliko juzera bi moglo npr bez charmapa ili wordpada u odnosu na bootmanager ili migration tools (koji bi služio ovakvoj migraciji, ne upgradeu OSa..).

To se netko u MSu treba sjetiti...

Zapravo, uz malo prčkanja po registry-u, bez problema se može muvnuti i cijeli user folder gdje god hoćeš.

Problem je samo u tome što će se u Users folderu ponovno ''stvoriti'' folder istog imena pošto mnogo aplikacija ''ne zna'' drugačije nego spremati svoje smeće u Users\''User''\AppData folder.

Tak da bi prvo trebalo naučiti proizvođače softwarea da počnu misliti na to.

A onda lako za sam MS ...

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2015 23:33 (kizo2703).
17 godina
kizo2703 kaže...

Load of crap. Disableanje updatea?! Yeah right, jako pametno, nema šta.

A uostalom, pingvin daje savjete o Windowsima, ništa čudno.

(ne ti, nego naj na linku, da se nebi uvrijedio)

Samo treba otvoriti Installed updates, naći KB3035583 i deinstalirati ga, te ga staviti na ''Hide'' kad se ponovno pojavi.

Zašto bi updateao na Win10, ako firme imaju podršku za Win7 još 4 godine i ne misle uložiti pola milijuna kn za novi OS na par stotina računala prije isteka te podrške? Uopće nije load of crap kako ti kažeš nego muke administratora iz realnog svijeta. Jedan desni klik na ikonu i 'Don't show this again' ne bi škodilo.

Kad deinstaliraš update, GWX.exe ostaje, javljaju neki.

Čovjek piše o svemu i svačemu zadnjih deset godina, pa tako i o Windosima. http://www.dedoimedo.com/computer_software-archive.html#windows

Pokušaj diskreditacije autora više govori o tebi nego o njemu

There is no job like cron job!
16 godina
Father_Dougal kaže...
..

Windowsi imaju, kako ga ti zoveš, klikajući bootmanager. Koristio sam ga još davnih dana za dual boot windowsa xp i linuxa (nisam htio Grub).

- koji? najbliže tome je msconfig? -  možda sam trebao napisati editor, pravi editor... .. mislim na easybcd i sl. ne znam za neki windowsov (unutar OSa, by MS, ne 3rd party jer bi to bio koristan utils/tweak.. kako god ga nazvali, pa i za npr promjenu kasnije spomenutog User foldera itd..). Neki utils koji bi useru istovremeno olakšao npr popravak ili izradu boot diska, kreiranje ili editiranje menija itd.. upravo kako to radi easybcd + još par opcija koje nisu sam bootmeni nego razni tweakovi, upravo zbog izbjegavanja CMDa, dodatnog softa i sl.

.. mogu li to sve iz CMDa, diskpart i sl? Da. No lakše je klikati i eliminira probleme većini juzera.

kizo2703 kaže...
..

Zapravo, uz malo prčkanja po registry-u, bez problema se može muvnuti i cijeli user folder gdje god hoćeš.

..

Tak da bi prvo trebalo naučiti proizvođače softwarea da počnu misliti na to.

A onda lako za sam MS ...

-da, naravno da se može, ipak bi radije nešto klikajućeg.. (i nije ništa lakše-brže), normalna procedura, kreiram folder npr x:users, nakon tog desni klik, move, c:->x:, ok. za cca desetak podfoldera (jer se kompletan userski ne da, to zapravo prigovaram..) traje koliko traje promjena slova i samo fizičko kopiranje-muvanje.. na čistom sistemu sve za minutu.. Jednostavno ne vidim razlog nepostojanja GUIa za istu stvar, koja nije beskorisna.. (kao i mogućnost izbora u installu).

- da, appsi su tudumski, ostavljaju smeće ili imaju hardkodiran path.. ali %user% je odavno tu kao i sve ostale varijable, nema 'isprike', samo treba tako kreirati aplikaciju da koristi sys.variable. Previše prljavog koda se dopušta..

- to nije opravdanje zašto MS nije to već napravio.. jedan davni primjer, simantecov speeddisk, kupili ga, kupili su i skype, 'kupili' su i Russinovitchev sysinternals+bezbroj utilsa.. ne vidim zašto bi tako 'banalna' app bila ispuštena iz arsenala OSa. Umjesto potrebe za čačkanjem po reg. ili 3rd... pa bar da je neka batch skripta ili štoveć.. Zašto ne kupe i easyja?

hrvooje kaže...
kizo2703 kaže...
..

Zašto bi updateao na Win10, ako firme imaju podršku za Win7 još 4 godine i ne misle uložiti pola milijuna kn za novi OS na par stotina računala prije isteka te podrške? Uopće nije load of crap kako ti kažeš nego muke administratora iz realnog svijeta. Jedan desni klik na ikonu i 'Don't show this again' ne bi škodilo.

..

-da. Opicja prvo iz pristojnosti može pitati, želiš li, nakon tog može 'nestati' umjesto da juzer traži koji je to KBxxx i 'deinstalira' ga.

Formalno, to nije update, to je ponuda za rezervaciju-narudžbu upgradea. Ne vidim (logičko/pravno) ovjašnjenje zašto se pojavljuje tako na silu kroz update, jer to nije update (to je ponuda-rezervacija-predbilježba za upgrade)...

-juzer koji ima w7, ne mora željeti w10. Jednako, ako se predomisli, moći će bez obzira na ovu rezervaciju unutar godine. Ako je EUkomisija mogla kažnjavati za npr WMP i IE, za ovo bi trebalo streljati..

(humano).

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Kad deinstaliraš update, GWX.exe ostaje, javljaju neki.

Čovjek piše o svemu i svačemu zadnjih deset godina, pa tako i o Windosima. http://www.dedoimedo.com/computer_software-archive.html#windows

Pokušaj diskreditacije autora više govori o tebi nego o njemu

Firma koja ima podršku i uposlenog sysadmina neće uopće ni dobiti KB3035583 za DL, pošto on niti nije za bussines VLK licence.

GWX ne ostaje, samo treba napraviti reboot.

Za ostatak priče na onim PC-ima koji imaju pojedinačne licence, neka sysadmin zaradi plaću!

Ma svaka čast, ali za mene je samo još jedan über geek koji misli da je popil svu pamet ovog svijeta.

ihush kaže...

- to nije opravdanje zašto MS nije to već napravio.. jedan davni primjer, simantecov speeddisk, kupili ga, kupili su i skype, 'kupili' su i Russinovitchev sysinternals+bezbroj utilsa.. ne vidim zašto bi tako 'banalna' app bila ispuštena iz arsenala OSa. Umjesto potrebe za čačkanjem po reg. ili 3rd... pa bar da je neka batch skripta ili štoveć.. Zašto ne kupe i easyja?

Onda nebi bilo interesantno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.6.2015 15:02 (kizo2703).
16 godina

A što ako sam sada na win10 TP verziji, a imam legalan win8.1? Da li moram instalirat nanovo osmicu pa onda upgrade na 10 ili bi mogao ovaj TP verziju pretvorit u punokrvnu verziju kad izađe?

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Stoja kaže...

A što ako sam sada na win10 TP verziji, a imam legalan win8.1? Da li moram instalirat nanovo osmicu pa onda upgrade na 10 ili bi mogao ovaj TP verziju pretvorit u punokrvnu verziju kad izađe?

Lijepo ćeš vratit Osmicu, napravit upgrade na 10 RTM kad izađe i gotovo.

(a možda, ako si napravio system image backup Osmice prije upgradea na 10 TP, samo vratiš taj image i onda napraviš upgrade)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice