Cijene iPhonea 6 u Hrvatskoj

poruka: 76
|
čitano: 13.367
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Cijene iPhonea 6 u Hrvatskoj".
16 godina
neaktivan
Re: Cijene iPhonea 6 u Hrvatskoj
naxeem kaže...
RobertS kaže...

U "cirkusu" u kojem zivis je 80% stvari i 100% usluga bitno jeftinije nego u vecini zemalja EU (osim mozda Bugarske, Rumunjske i sl.).

Vidiš, recimo jedan od najskupljih gradova u Europi, London, baš i ne drži vodu za tvoju priču. Istina je, kad se vozikam taksijem, jedem u top restoranu nasred Picadillyja, oderu me cca. duplo bolje nego u Hrvatskoj. Fino papam, ali to i platim. Fino se vozim, to i platim. Nekretnine (stanarina i kupovina) skuplje su 5 puta od onih uz obalu i 7 od onih u ZG. Da i plaća u UK je veća (barem za ICT posao) nekih 5 puta.

No, da ti budem iskren, kad odem u Tesca (nešto a'la Konzum) kupiti RedBull naplate mi ga 7 kuna, a doma 12. Piće, kruh, maslo, salamu, povrće, voće... sve je cca. 50-75% naših cijena. Uđem li u Zare, H&M i sl. cijene su kao kod nas. Uđem li u neki dućan s tehnikom sve je kao kod nas ili manje. To je generalno.

A Apple Store prodaje iPhone 6 za 540 funti, što je jedva preko 5000 HRK. Dakle, kolika je razlika? 20% čistog profita čak od maloprodajne cijene za THT i bahatih 40% od strane Vipneta. Ma daj nemoj me...

Oprosti, ali time sto si napisao si potvrdio ono sto sam gore napisao. Osim cijena hrane gdje nisi u pravu, otidji u Hrvatskoj u Lidl pa provjeri. Isto tako izjava da su ICT place 5x vece je pausalna, ovisi sto s cime usporedjujes. Znam ljude u Hrvatskoj koji u ICT-u zaradjuju preko 20.000kn mjesecno, isto kao sto znam ljude u DE koji za slican posao dobivaju 1.500€. Dakle sve ovisi, pogotovo kad izracunas koliko ti od te ICT place realno mjesecno ostane nakon sto platis stan, rezije, poreze, osiguranja i sve ostalo.

16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

RobertS, gdje radiš?

Gdje u smislu grada ili gdje u smislu u kojoj firmi?

Ovo prvo München, ovo drugo se nikog ne tice.

17 godina
neaktivan

Raspravu smo završili onog trenutka kad si napisao da nije točno ono što iz prve ruke znam da jest, tako da zaista nema smisla ni ovo ostalo, barem što se mene tiče. Svakako, znam i ja čovjeka koji ne dobija plaću za posao koji drugi radi za dnevnicu od tisuću kuna. Znam i jednog jednoroga s dva roga.

14 godina
neaktivan
RobertS kaže...
BlueMax kaže...

Ne znam, ovo stvarno prvi put cujem. Da nemas mozda iPhone pa ga nepravilno drzis?

Ne, imam Nokiu Lumiu 920. Na zeninom iPhone-u koji je na O2 mrezi situacija je minimalno bolja, od 5 mogucih tockica u kuci pokazuje 1-3, ovisno o polozaju. LTE mogu sanjati.

Da se razumijemo, LTE je sve dostupniji i mreze se svakodnjevno nadogradjuju, ali jako daleko od toga da je svugdje dostupan. Posebno ako si u pokretu.

Hrvatska je telekomunikacijski profitirala od rata jer je nakon istog veliki dio infrastrukture moderniziran i dovuceni su najmoderniji opticki kablovi i izgradjeni mobilni repetitori i u zadnje selendre gdje ih nitko ne treba. U Njemackoj je infrastruktura zastarjela i obnova tece daleko sporije nego u Hrvatskoj jer se obnavlja samo tamo gdje se brzo isplati. To znaci da jako puno prigradskih naselja i sela jos i danas ima maksimalno ISDN brzinu pristupa fiksnom internetu.

Sto se opticke infrastrukture tice znam da smo jedna od najrazvijenijih zemalja u svijetu. I ta opticka povezanost je krenula dosta prije rata. Nakon rata je samo dovrsena pa prodana  bescijenje. Medjutim ono sto me cudi je to sto kazes da imas problema sa mobilnim signalom jer sam veoma cesto u kontaktu s ljudima koji zive u Njemackoj i nikad mi se nitko nije pozalio na signal koji ima doma ili pohvalio ovaj koji ima tu. Dapace, bilo je dosta prituzbi koje su mi jasne jer bi mogao neku igru napraviti "pogodi na kojoj sam mrezi" jer mi u 5 minuta 10 puta prebaci izmedju H, 3G i LTE iako stojim na mjestu.

15 godina
neaktivan

Najjednostavnije je da čovjek ode na Amazon i vidi kakve su cijene 6-ice, krecu se cca od 999-1200$, a ovisi o MB prostora na 6-ici. Dakle rasprave da li 6-icu kupujemo za kes ili na rate je sasvim nesto drugo jer svi dobro znamo da cijena za kes nije ista kao cijena na rate a posebno ako isto uzimamo iz ponude operatera koji mora zaracunati sve zavisne i nezavisne dodatne troskove a vezane uz dodatnu garanciju uredjaja i servisiranja istoga te da ne nabrajam dalje jer svi to znamo.

Svi imamo neku od kartica i znamo koliko nam banka opegla sa racuna kad uzimamo na istu kao kesom ili na rate tako da cijena nikad nije fer za nas male ljude koji imamo 'standarna' primanja.

informatika je kao labirint, jednom uđeš i više nikako da izađeš
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.10.2014 14:39 (dagoberhr).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Kineski smartphone za 1000 kuna sasvim dobro odrađuje posao koji smartphone-i trebaju odrađivati.

Ovo je postalo bolesno. Prebolesno. Konzumerizam i idioti.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
3 5 hvala 0
15 godina

ja sam sebi u tele 2 kupio kineza  ,platio sam ga 99 kn i plačam dvije godine 99 kn pretplatu i otplačivanje mobitela,u toj pretplati imam 250 minuta razgovora  i 250 poruka i gigabajt interneta,mobitel mi jako dobro služi i za razgovor i za poruke i za internet,jedino nisam zadovoljan kamerom,mobitel me u dvije godine dođe 2500 kn sa svim troškovima ,sa razlikom u novcima što nisam potrošio na skuplji mobitel ili nedajbože iphone sebi sam kupio odličnu entri-levelel hi-fi liniju  ,svojim mobitelom mogu  uraditi 90 % funkcija što mogu iphonom i mislim da se ne isplati platit razliku između 2500 kn i tko zna koliko samo da bih imao nagriženu jabuku na poleđini

nije važno sudjelovati važno je pobijediti
Moj PC  
2 6 hvala 0
11 godina
neaktivan

o ukusima se ne raspravlja :)

16 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Sto se opticke infrastrukture tice znam da smo jedna od najrazvijenijih zemalja u svijetu. I ta opticka povezanost je krenula dosta prije rata. Nakon rata je samo dovrsena pa prodana  bescijenje. Medjutim ono sto me cudi je to sto kazes da imas problema sa mobilnim signalom jer sam veoma cesto u kontaktu s ljudima koji zive u Njemackoj i nikad mi se nitko nije pozalio na signal koji ima doma ili pohvalio ovaj koji ima tu. Dapace, bilo je dosta prituzbi koje su mi jasne jer bi mogao neku igru napraviti "pogodi na kojoj sam mrezi" jer mi u 5 minuta 10 puta prebaci izmedju H, 3G i LTE iako stojim na mjestu.

Opcenito govoreci, mreza je razvijena ali ima puno "Funkloch"-ova, dakle rupa gdje ili uopce nema signala, ili samo 3G ili Edge (https://www.t-mobile.de/netzausbau/0,25250,15400-_,00.html). Taj fenomen sa prebacivanjem sa H na 3G pa na LTE i tako u krug je posljedica nejednolike pokrivenosti, dosta je da se centimetar pomaknes ili da pored tebe prodje auto pa da ti se LTE izgubi, to je dio tog problema. Deklarativno i za novine, teoretska pokrivenost LTE-om je >90%, u praksi to izgleda malo drugacije.

Ove godine je pokrenut drzavni investicijski program "Digitale Agenda" sa ciljem da do 2018. kompletna Njemacka bude pokrivena sa brzim internetom minimalne brzine od 50Mbit/s. Trenutacna pokrivenost je ca. 80% u gradovima i 20% na selima (http://www.t-online.de/computer/internet/id_70697978/digitale-agenda-kommt-deutschland-erhaelt-schnelles-internet.html). Dio ce se pokriti kablovima, dio LTE-om. Koliko znam, kod nas je bolja situacija, dijelom jer smo puno manji, dijelom jer se investiralo u obnovi gdje je trebalo i gdje nije.

15 godina
neaktivan

Meni je fora što apple stavi cijenu za iphone6 istu kao što je imao i iphone 5 kad je tek izašao, a iphonu5 smanje cijenu za 100$. U t-mobilu izađe iphone 6, cijena iphona 5s ostane ista a šestici samo nadodaju 1000+ kn.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.10.2014 15:28 (Ivastinovic).

8 0 hvala 0
15 godina

Jedni se žale da je skupo, a drugi pričaju kako je kineski mobitel maltene bolji od iPhonea... Svašta.

Cijene su pristupačne, začuđujuće niže nego na zapadu obzirom da jedan od providera ne nabavlja direktno od Applea nego od posrednika, naime Apple je toliko gnjavio sa svojim glupavim pravilima da su ljudi izgubili volju poslovati s tim budalama. Ipak, kupci žele iPhone i potrudili su se isporučiti ga. Pri tome je i cijena još uvijek iznenađujuće niska. Mene iPhone uopće ne zanima ali onaj tko ga želi stvarno ne može reći da je preskup.
A da je kineski mobitel (dobro, i iPhone je iz Kine... ) bolji od iPhonea ili bilo kojeg brand name uređaja ne bi koštao 1000kn. Već bi Kinezi digli cijenu da imaju kvalitetu. Naravno da kad nešto platiš malo para i ne očekuješ previše pa su tim uređajima ljudi uglavnom zadovoljni, ali realno bilo koji brand name uređaj je bar za klasu bolji od tih noname Kineza.

Moj PC  
3 6 hvala 0
16 godina
neaktivan

glupi vip. opet nista nema.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Koristim LG G3 jer nemam para za iPhone 6 plus
15 godina
neaktivan
U tarifi obitelj L 180 kn + 40 kn telefon i radiske...što je nekih 250 kn mjesečno za 280 kn smo dobili xperiu z1 compact...bilo je tu i bodova i nekih popusta...E sad ....u toj tarifi smo već 5 godina..Prvi iphone 3g u toj tarifi smo dobili za 1 kn........za novo produljenje drugi iphone 3gs smo dobili za 100 kn...E a sadaa da se zakenjaš :-D
17 godina

Znaci Vip isti uredjaj bez ugovorne obveze naplacuje 1100kn vise. Gdje je tu logika?

Tragikomicno je sto je jeftinije otic u Bec po iPhone (5350kn + ~400kn autobus). (Iako, tek treba vidjeti koja ce biti cijena u iSTYLE-u.)

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.10.2014 17:47 (Šime).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Šime kaže...

Znaci Vip isti uredjaj bez ugovorne obveze naplacuje 1100kn vise. Gdje je tu logika?

Tragikomicno je sto je jeftinije otic u Bec po iPhone (5350kn + ~400kn autobus). (Iako, tek treba vidjeti koja ce biti cijena u iSTYLE-u.)

To nije tragikomicno, nego je to poslovna politika Vipa - Vip ne zaradjuje na telefonima nego na tarifama i zato nema interesa prodati telefon bez pretplate. Ako bas zelis telefon bez pretplate, kupi ga negdje drugdje. Mene cudi sto mobilni provideri uopce nude telefone bez ugovora, ne vidim kakvog to smisla ima za njih i tko uopce kod njih kupuje takve uredjaje i zasto.

15 godina
Razočarao me VIPnet. Prije dvije godine kad sam uzimao iPhone5 32GB s tarifom Sve za mene 250, platio sam telefon 2400 kn i još dobio darova zbog čekanja u redu vrijednosti više stotina kuna. Sada me iPhone 6, i to najslabiji, stoji točno duplo više (2400 kn uz tarifu L + 100 kn mjesečno uz mjesečnu pretplatu tijekom 2 godine). Trebam li reći da je tarifa L lošija od Sve za mene 250? Za mene jest! Također, VIPnet nudi samo 16 GB model, moja je cijena bila za onaj "srednji" model. Nadam se samo jednu stvar: možda ove VIPnetove cijene nisu konačne. Možda su ove previsoke za gubitnike koji telefon moraju imati prije drugih. Za nas "normalne" nakon 31. 10. valjda idu i "normalnije" cijene. Zašto bi inače VIPnet naglasio da su ove njihove cijene u ponudi DO 31. 10.?!

0 0 hvala 0
16 godina

ova tema je zid plača svi kukate jer vam je skup. pa onda si kupite mobitel u skladu sa mogučnostima i stvar riješena!

Intel Core i7 980x @4.2 GHZ, Asus P6T, 12 GB DDR3 1600, Radeon 2x6970 CrossFire,Samsung T260, vertex2 60gb + 4x2TB WD BLACK
Moj PC  
4 1 hvala 0
11 godina
protjeran
RobertS kaže...
BlueMax kaže...

Opcenito govoreci, mreza je razvijena ali ima puno "Funkloch"-ova, dakle rupa gdje ili uopce nema signala, ili samo 3G ili Edge (https://www.t-mobile.de/netzausbau/0,25250,15400-_,00.html). Taj fenomen sa prebacivanjem sa H na 3G pa na LTE i tako u krug je posljedica nejednolike pokrivenosti, dosta je da se centimetar pomaknes ili da pored tebe prodje auto pa da ti se LTE izgubi, to je dio tog problema. Deklarativno i za novine, teoretska pokrivenost LTE-om je >90%, u praksi to izgleda malo drugacije.

Ove godine je pokrenut drzavni investicijski program "Digitale Agenda" sa ciljem da do 2018. kompletna Njemacka bude pokrivena sa brzim internetom minimalne brzine od 50Mbit/s. Trenutacna pokrivenost je ca. 80% u gradovima i 20% na selima (http://www.t-online.de/computer/internet/id_70697978/digitale-agenda-kommt-deutschland-erhaelt-schnelles-internet.html). Dio ce se pokriti kablovima, dio LTE-om. Koliko znam, kod nas je bolja situacija, dijelom jer smo puno manji, dijelom jer se investiralo u obnovi gdje je trebalo i gdje nije.

Moram podrzati Roberta,naime ja sam na O2 mrezi,koja je standardno besprijekorna,no drugi puta u godinu dana,rade i dogradjuju infrastrukturu,tako da zna biti po nekoliko tjedana "ajme majko",kada je u pitanju komunikacija..Interesantno je sto direktno u gradu ne mogu primiti poziv,iako je mailbox iskljucen,pozive mogu obaviti,sms jako kasni,mail pushanje oke...Odem 15 km dalje u jedno selo,smjesteno izmedju nekih brijegova,jako niskih,imam samo Edge,niti poziv uspostaviti,sve van funkcije..Vracam se i zastanem u jednom mjestu,par tisuca ljudi,uredno radi sve...Nema pravila..Tamo gdje je mreza korektno izvedena i pokriveno sve,radi kao metak,gdje nije,e tamo stvarno nije..

Bajke o savrsenosti njemacke mrezne tehnologije su malo prenapuhnute..Naime dosad im je americki verizon hardwareski i softwareski to uredjivao na nivou drzave..U IT-u uglavnom rulaju Pakistanci i Indijci,dok su sami Nijemci,prilicno lijevoruki,u najboljem slucaju prosjecni...Vodafone je ove godine investirao 4 milijarde Eura u Fastnetz,pa budemo sveukupno pratili,kako se sve bude razvijalo..

U globalu,zadovoljan sam uslugom svojeg operatera,mali prigovor sporom pristupanju nadogradnje sustava,a ogroman prigovor tehnickom suportu,radi kojeg sam umalo hard-resetirao svoju ni krivu ni duznu Lumiju,jer su me preusmjeravali na brdo brojeva,zapisivali generalije,da bi mi na kraju neki lik u O2 shopu rekao da se mreza nadogradjuje na najvece brzine,i da ona sam ima jedva funkcionalan smartfoun...

Dakle,nije bas sve niti u Njemackoj,med i mlijeko..

17 godina
neaktivan

Super! Sad ce ljudi po 'rvackoj cekati u red za crni kruh sa iBroke 6 u ruci.

Usput, moja zena nije platila ni lipe za iphone 6 (2 godine ugovor) Verizon Wireless u USA a sa svojom platom moze kupit zlatni (od pravog zlata). 

Hocu reci ne bacajte pare na te budalastine.  Operatori moraju vama dolazit na koljenima i sa besplatnim ponudama.

Eventualno svaki supak dobije hemoroid.
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.10.2014 19:22 (borgware).
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

A proizvodnja košta 2.5k kn... da nije tužno bilo bi smiješno. Krađa sa svih strana od Applea do ovih naših derača.

Gdje su oni koji govore da su drugi mobiteli istih cijena kao iPhone sad...

Slušaj svoje srce! o_O ..... Eem. Who am I kidding? Samo budi logičan! :-)
Moj PC  
1 3 hvala 0
11 godina
neaktivan
borgware kaže...

Super! Sad ce ljudi po 'rvackoj cekati u red za crni kruh sa iBroke 6 u ruci.

Usput, moja zena nije platila ni lipe za iphone 6 (2 godine ugovor) Verizon Wireless u USA a sa svojom platom moze kupit zlatni (od pravog zlata). 

Hocu reci ne bacajte pare na te budalastine. Operatori moraju vama dolazit na koljenima i sa besplatnim ponudama.

Dug je put od needuciranog kupca do educiranog kupca koji razumije što je za njega dobro. Mi smo došli jako daleko u tome s obzirom gdje smo bili, ali je pred nama još dug put.

11 godina
neaktivan
BarbaVeli kaže...
Razočarao me VIPnet. Prije dvije godine kad sam uzimao iPhone5 32GB s tarifom Sve za mene 250, platio sam telefon 2400 kn i još dobio darova zbog čekanja u redu vrijednosti više stotina kuna. Sada me iPhone 6, i to najslabiji, stoji točno duplo više (2400 kn uz tarifu L + 100 kn mjesečno uz mjesečnu pretplatu tijekom 2 godine). Trebam li reći da je tarifa L lošija od Sve za mene 250? Za mene jest! Također, VIPnet nudi samo 16 GB model, moja je cijena bila za onaj "srednji" model. Nadam se samo jednu stvar: možda ove VIPnetove cijene nisu konačne. Možda su ove previsoke za gubitnike koji telefon moraju imati prije drugih. Za nas "normalne" nakon 31. 10. valjda idu i "normalnije" cijene. Zašto bi inače VIPnet naglasio da su ove njihove cijene u ponudi DO 31. 10.?!

Meni ni dan danas nije jasno kako su uopće ponudili kako su tarifu Sve za mene pustili u promet. :-) To im je valjda najbolja tarifa koju su ikada imali.

11 godina
neaktivan

gdje se sve može nabaviti novi iPhone u HR ?.osim što će ga ponudit mobilni operateri pročitio sam da ga hgspot nudi, u inbox mi je došla poruka od ekupi da se i kod njih može nabaviti 6-ica. osim njih dali ga još tko nudi u HR? apple storeovi u susjednim zemeljama? u Italiji? je li tamo dostupan?

Fejzore na pozdrav kad vidiš komandanta, fejzore u zrak kad vidiš komandanta!!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Lieutenant commander Data kaže...

gdje se sve može nabaviti novi iPhone u HR ?.osim što će ga ponudit mobilni operateri pročitio sam da ga hgspot nudi, u inbox mi je došla poruka od ekupi da se i kod njih može nabaviti 6-ica. osim njih dali ga još tko nudi u HR? apple storeovi u susjednim zemeljama? u Italiji? je li tamo dostupan?

Ti si najgori trol koji se pojavio na ovom portalu.

17 godina
RobertS kaže...
BlueMax kaže...

iPhone 6 sa 16GB:

t-mobile.de (u tarifi koju si polinkao 1,5GB prometa na max 50Mbit/s) nakon 24 mjeseca ukupno (53,95*12) + (59,95*12) + 99,95 = 1466,75€ = ca. 11000kn

t-mobile.hr XXL (5GB na max 75Mbit/s) (24*375) + 1598 = 10598kn

iPhone 6 Plus 128GB:

t-mobile.de (3GB, 50Mbit/s): (12*62,95)+(12*69,95)+299,95 = 1894,75€ = ca. 14210kn

t-mobile.hr (5GB, 75MBit/s): (24*375) + 3398 = 12398kn

Dakle ponuda hrvatskog t-mobile-a je jeftinija nego njemackog, i to uz vise prometa i vecu brzinu i unatoc tome sto je u DE PDV 19%, a u Hrvatskoj 25%.

Prosvijetli nas, sto je tu tocno tragikomicno?

Njemacka nije jedina clanica EU i moras uzet u obzir kolko zaradujes ti a kolko neko u RH.

iPhone 6 16GB kosta u Austriji 9540kn na ugovor od 24 mjeseci sa 6GB, 150Mbit/s. 1GB vise sa duplo vecom brzinom.

iPhone 6 plus 16GB je 10396kn na ugovor od 24 mjeseci sa 6GB, 150Mbit/s. 1GB vise sa duplo vecom brzinom.

Imamo manje place nego njemci ali jos uvijek 3x vece nego hrvati. Žena i ja imamo ok poslove te ako usporedimo sa RH ne da je tragikomicno nego je zesca tragedija!

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.10.2014 11:03 (NEW_MAN).
11 godina
neaktivan

zašto bih bio trol?? jednostavno nisam u toku. dobro sad znam da se ga može nabaviti u italiji i ostalim razvijenijim zemaljama, a od 31 i kod nas, kod HT-a i sada . recite mi samo tko još prodaje iPhone 6 u HR osim mobilnih operatera. za hgspot znam,ekupi isto. još netko?

Fejzore na pozdrav kad vidiš komandanta, fejzore u zrak kad vidiš komandanta!!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

zašto bih bio trol?? jednostavno nisam u toku. dobro sad znam da se ga može nabaviti u italiji i ostalim razvijenijim zemaljama, a od 31 i kod nas, kod HT-a i sada . recite mi samo tko još prodaje iPhone 6 u HR osim mobilnih operatera. za hgspot znam,ekupi isto. još netko?

Zato sto si vrijeme koje si potrosio postavljajuci jedno te isto pitanje u svakoj temi na bug forumu mogao potrositi na pretrazivanje ponude domacih ducana. Hvala sto si nas obavjestio kako se iPhone 6 prodaje u Italiji i ostalim razvijenim zemljama. Ima ga i u Dominikanskoj Republici, Meksiku i Poljskoj. Nadam se da sam pomogao.

15 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Zato sto si vrijeme koje si potrosio postavljajuci jedno te isto pitanje u svakoj temi na bug forumu mogao potrositi na pretrazivanje ponude domacih ducana. Hvala sto si nas obavjestio kako se iPhone 6 prodaje u Italiji i ostalim razvijenim zemljama. Ima ga i u Dominikanskoj Republici, Meksiku i Poljskoj. Nadam se da sam pomogao.

Potpuno se slazem, umjesto da se poigra sa Google-om on postavi bedasto pitanje ovdje i cudi se odgovoru.

informatika je kao labirint, jednom uđeš i više nikako da izađeš
16 godina
neaktivan
NEW_MAN kaže...

... i moras uzet u obzir kolko zaradujes ti a kolko neko u RH.

Zasto, kakve to tocno veze ima jedno s drugim? Kakve veze imaju place u Hrvatskoj s bilo cime na svijetu? Nadam se da ne mislis kako bi iPhone (ili bilo koji drugi uvozni proizvod ili usluga) u Hrvatskoj trebao kostati duplo manje nego u Njemackoj jer su place duplo manje?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice