U "cirkusu" u kojem zivis je 80% stvari i 100% usluga bitno jeftinije nego u vecini zemalja EU (osim mozda Bugarske, Rumunjske i sl.).
Vidiš, recimo jedan od najskupljih gradova u Europi, London, baš i ne drži vodu za tvoju priču. Istina je, kad se vozikam taksijem, jedem u top restoranu nasred Picadillyja, oderu me cca. duplo bolje nego u Hrvatskoj. Fino papam, ali to i platim. Fino se vozim, to i platim. Nekretnine (stanarina i kupovina) skuplje su 5 puta od onih uz obalu i 7 od onih u ZG. Da i plaća u UK je veća (barem za ICT posao) nekih 5 puta.
No, da ti budem iskren, kad odem u Tesca (nešto a'la Konzum) kupiti RedBull naplate mi ga 7 kuna, a doma 12. Piće, kruh, maslo, salamu, povrće, voće... sve je cca. 50-75% naših cijena. Uđem li u Zare, H&M i sl. cijene su kao kod nas. Uđem li u neki dućan s tehnikom sve je kao kod nas ili manje. To je generalno.
A Apple Store prodaje iPhone 6 za 540 funti, što je jedva preko 5000 HRK. Dakle, kolika je razlika? 20% čistog profita čak od maloprodajne cijene za THT i bahatih 40% od strane Vipneta. Ma daj nemoj me...
Oprosti, ali time sto si napisao si potvrdio ono sto sam gore napisao. Osim cijena hrane gdje nisi u pravu, otidji u Hrvatskoj u Lidl pa provjeri. Isto tako izjava da su ICT place 5x vece je pausalna, ovisi sto s cime usporedjujes. Znam ljude u Hrvatskoj koji u ICT-u zaradjuju preko 20.000kn mjesecno, isto kao sto znam ljude u DE koji za slican posao dobivaju 1.500€. Dakle sve ovisi, pogotovo kad izracunas koliko ti od te ICT place realno mjesecno ostane nakon sto platis stan, rezije, poreze, osiguranja i sve ostalo.