Bolja podrška za GLONASS

poruka: 14
|
čitano: 3.759
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Bolja podrška za GLONASS".
16 godina
neaktivan
Bolja podrška za GLONASS

Kako nepotrebno, tolike navigacije imati (US, Rusija, EU, Kina). Kažu hoće komercijalizirati, a vjerovatno više će se koristiti za vojne svrhe.

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
Moj PC  
0 7 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Bolja podrška za GLONASS
MassEffect kaže...

Kako nepotrebno, tolike navigacije imati (US, Rusija, EU, Kina). Kažu hoće komercijalizirati, a vjerovatno više će se koristiti za vojne svrhe.

Konkurencija je uvijek zdrava. Zašto da svi ovisimo o Americi?

A upravo ti USA najviše i koristi GPS za vojne svrhe s daleko većom preciznošću nego za javne svrhe.

U zrakoplovstvu se to još nekako i rješilo upotrebom zemaljske stanice koja kalibrira GPS, tj. ispravlja umjetno izazvano odstupanje (mjernu pogrešku) od strane US Army.

"Yesterday is a history, tommorow a mistery, but today is a gift. Thats why it's called present"
16 godina
Bolja podrška za GLONASS

Pa nije GPS (koji je i pokrenuo GNSS) nastao za geodete ili druge struke koje ga koriste.... naravno da je nastao u vojne svrhe :D

A konkurencija nikad nije loša, više satelita, bolja pokrivenost, točnost i slično... s time da Glonass sam po sebi ne sluti na dobro, projekt bez budućnost rekao bi, Rusi su se malo precijenili....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bolja podrška za GLONASS

Zna li netko hoće li se moći kombinirati sateliti različitih sustava za bolju preciznost i/ili brže određivanje položaja?

Svakom poklopcu lonac!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
vec se kombinira u profi GPS uredjajima za npr. geodete
Volim jabuke :) | bugcraft.info
16 godina
Just Lost kaže...
 s time da Glonass sam po sebi ne sluti na dobro, projekt bez budućnost rekao bi, Rusi su se malo precijenili....

Nisam previse upucen u ovu tematiku. Ako ti nije problem mozes malo pojasniti?

Problem vulgaris u pitanju aka novac?

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
15 godina
neaktivan
MassEffect kaže...

Just Lost kaže...

s time da Glonass sam po sebi ne sluti na dobro, projekt bez budućnost rekao bi, Rusi su se malo precijenili....

GLONASS nije nastao jucer. Nastao je u jeku hladnog rata, i prvenstvena namjena mu je bila vojna. Dakle vojska se vec dugo igra s njime, a ako su rekli da ga sada zele komercijalizirati nema razloga da im ne vjerujes...

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
16 godina

Nije problem u samoj komercijalizaciji... nego kroz godine se broj njihovih satelita smanjivao, prije 10-ak godina, nakon 20-30 godina od prvog lansiranja pali su na svega par satelita... jednostavno projekt je imao velikih financijskih i problema s pouzdanosti uređaja... istina da se zadnje godine uložilo puno novca u modernizaciju i da su pomaci vidljivi, iskreno ne znam kakvi su zadnji podaci i da li su ispravili poteškoće koje su ih desetljećima mučile, ali mislim da samostalno Glonass nema neku budućnost. Recimo Europski Galileo kroz ovo desetljeće bi treba biti bolji sustav i ozbiljna konkurencija GPS-u... istina je da je budućnost vjerojatno u kombiniranju i korištenju više njih (doduše imaju drugačije inklinacije satelita i mnoge karakteristike ali opet), ali koliko će Glonass samostalno uspijeti potisnut GPS u to jako sumnjam s obzirom na prošlost... ali ajde, neka igre počnu, uvijek je zanimljivije kad dođe konkurencija {#}

16 godina
neaktivan
FlyBoy kaže...
(...)

A upravo ti USA najviše i koristi GPS za vojne svrhe s daleko većom preciznošću nego za javne svrhe.

U zrakoplovstvu se to još nekako i rješilo upotrebom zemaljske stanice koja kalibrira GPS, tj. ispravlja umjetno izazvano odstupanje (mjernu pogrešku) od strane US Army.

Ometanje signala (Selective availability) isključeno je 1. svibnja 2000. godine i od tada i vojska i civili imaju jednaku preciznost. WAAS (u SAD) / EGNOS (u Europi) sustavi smanjuju pogrešku u pozicioniranju za zrakoplovstvo sa cca 2,5 m (horizontalno) / 4,7 m (vertikalno) na 0,9 m (H) / 1,3 m (V).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan
hrx kaže...

Ometanje signala (Selective availability) isključeno je 1. svibnja 2000. godine i od tada i vojska i civili imaju jednaku preciznost. WAAS (u SAD) / EGNOS (u Europi) sustavi smanjuju pogrešku u pozicioniranju za zrakoplovstvo sa cca 2,5 m (horizontalno) / 4,7 m (vertikalno) na 0,9 m (H) / 1,3 m (V).

To je priča za tukce :)

Pogotovo kad je neka vojna akcija u tijeku.

"Yesterday is a history, tommorow a mistery, but today is a gift. Thats why it's called present"
16 godina
neaktivan

Na području na kojem se odvija vojna akcija jednostavno blokiraju civilne GPS frekvencije (prvenstveno L1 i L2) pomoću jammera, a vojska koristi vojnu GPS frekvenciju (M-code). GPS signal je vrlo slab, tako da ometanje nije problem - jednostavno ga prekriju šumom. Razvoj GPS jammera je razlog zašto je SA ukinut tako brzo - po prvotnom planu preciznost se trebala postupno povećavati, a potpuno gašenje SA bilo je planirano za 2006. godinu.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.8.2011 23:20 (hrx).
17 godina
neaktivan
Bolja podrška za GLONASS

Sto ce nam 3-4 sistema? Neka svi zajedno naprave jedan da valja...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
salecg kaže...

Sto ce nam 3-4 sistema? Neka svi zajedno naprave jedan da valja...

Aha right...na primjer kao da se UN nesto pita u svijetu?NASA poslala u vecna lovista space shuttle i sad se svi na putu do svemira vozikaju u jedina dva ruska shuttla koji lete put zvijezda.Sad zamislite da ameri ugase gps iz bilo kog razloga?pise li negde da su ameri duzni i obvezni da drze GPS u funkciji?Uvijek treba konkurencija u bilo kojoj sferi zivota.

dasHHa
16 godina
dasHHa kaže...

NASA poslala u vecna lovista space shuttle i sad se svi na putu do svemira vozikaju u jedina dva ruska shuttla koji lete put zvijezda.

Nitko se nikada nije vozio u ruskom shuttlu. Pa cak ni rusi.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice