Apple je neinovativan, precijenjen, smeće… ma LOL!

poruka: 429
|
čitano: 55.857
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Apple je neinovativan, precijenjen, smeće… ma LOL!".
14 godina
neaktivan
Re: Apple je neinovativan, precijenjen, smeće… ma
A tim da i onaj bolji asus ekran ima ozbiljnih problema, low power proc a opet losija baterija.
14 godina
neaktivan
A tim da i onaj bolji asus ekran ima ozbiljnih problema, low power proc a opet losija baterija.
14 godina
Tonči kaže...
ivicask kaže...

256GB SSD, i7 (do 2.7GHZ), 8GB RAM-a, ekran je 1600x900, kostao me nesto manje od 8000..

a recimo

http://www.protis.hr/products/details/prijenosno-racunalo-apple-macbook-pro-13-retina-dualcore-i5-27ghz-8gb-256gb-ssd-intel-i-mf840zea/96585

To je otprilike isti laptop, s tim da mac ima i slabiji proc, jedino ima "bolji" ekran, al to je opet diskutabilno, na 13.3 incha sve iznad FULL HD je po meni nepotrebno..

I što oces rec da ovi iz protisa deru cijenama?Ovo sam uzeo samo kao primjer, drugi su jos i skuplji.

Dobro. Dakle, 256GB SSD, okljaštreni i7 (koji je po performansama lošiji od i5, ali ajmo reći da nije), 8GB memorije oko 1100 eura. 

Mac nema slabiji procesor. Kako ti to nije jasno? Taj Asus ima i7 ali U.

MBP 13" s drastično boljim ekranom košta 1500 eura. Razlika od 400 eura za ekran i nešto bolje kućište je osjetna, ali kako ti nije jasan koncept High-PPI ekrana pa ti savjetujem da uživo pogledaš neki MacBookPro ili čak obični MacBook. Sad, pitanje je samo koliko su ti bitni bolji trackpad, bolja tipkovnica (igrom slučaja probao sam tipkovnicu na takvom Asusu) i kućište. Osobno bih samo ekran platio tih 400€ više jer je high-PPI IPS, a ne TN. 

Ali stvarno, probaj neki MacBook :) Razlika gledanja u običan TN monitor i IPS je već ogromna, a kamoli 200% gušći ekran.

Dobro, realno gledano obadava su U (low voltage modeli), i na kraju su jednaki po brzini (CPU)... 

Što se tipkovnice tiće, tipkao sam ja na MBP, makar ne vidim nikakve razlike u tipkovnici, što se tiće touchpada tu se slažem, apsolutni svi proizvođači imaju totalno lošije touchpade od apple-a, no s druge strane ja generalno ne koristim touchpad već miš tako da mi je svjedno.

Nego svi pričate o tim fenomelnnim cijenama od 1500 eura, ja mora da sam glup jel nemogu naći može jedan bar link, sa takvim specifikacijama MBP a da košta ispod 14 000 KN..

14 godina
grzzi kaže...

I to sa baterijom nije točno, ono je neki stariji test sa win 8.1, ovaj Asus sa WIN10 isto drži bez problema 7-8 sati na bateriji ovisno što se radi, na njemu..

I moraš računati s tim da je MAC OS već gotovo maximalno optimiziran, dok ovaj laptop sa update na WIN 10 + i raznih drivera dobio dodatni softerski "boost", i može bez problema parirati MBP u bateriji..

16 godina
odjavljen
14 godina
Tonči kaže...

Da, vani, tako sam i mislio, vani je i asus opet jeftiniji, tako da smo opet u istim omjerima..

Ako bi trošio novce onda bi rađe uzeo ovu 15inch mrcinu..

http://www.computershopper.com/laptops/reviews/asus-zenbook-pro-ux501

...

Za istu cijenu 4k touch screen ekran, M2 512GB SSD koji čita do 1400MB/S, mrcinski Core i7-4720HQ CPU (do 3.6Ghz), Nvidia 960m...

Al dobro, nebitno sad ulazim u neke potpuno druge stvari, ionako nebi kupio Apple nikad samo radi tog sramotnog 1G jamstva, pa da moram za 1G kad prođe davat još 1000 eura za novi MBO ko što se desilo frendu, no thanks.

Sorry na offtopicu...

14 godina
neaktivan
Pa poslao sam ti trenutnu cijenu u iStyle 12100 (pdv uračunat)
14 godina
neaktivan
Btw dokupis 3 god jamstvo za 500kn ... Cisto opcija
14 godina
grzzi kaže...
Btw dokupis 3 god jamstvo za 500kn ... Cisto opcija

Neznam di to gledaš, meni za taj model na istyle piše Sveukupno s PDV-om13 859 kn

I za dodatno jamsto za još 2 godine za MAC BOOK PRO je 1.899 sa tim nekim 20% popustom..

500kn je mac mini modele..

I u jamstvo ne ulazi posao servisa to se dodatno naplaćuje, i u jamstvo ne spadaju baterija, ventilatori i SL...stvari koje i najčeše riknu..

Al, hvala svim na info, neda mi se više raspravljat o ovome :D

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.9.2015 17:12 (ivicask).
14 godina
neaktivan
Popust je 12% dodatni na sve.
Ja gledam taj asus nema nigdje ispod 9500, opet znaci neki popust. Razliku od 2500-3000 kn za ukupno u svemu bolji Mac nekom se isplati nekom ne.
16 godina
odjavljen
ivicask kaže...
Tonči kaže...

Da, vani, tako sam i mislio, vani je i asus opet jeftiniji, tako da smo opet u istim omjerima..

Ako bi trošio novce onda bi rađe uzeo ovu 15inch mrcinu..

http://www.computershopper.com/laptops/reviews/asus-zenbook-pro-ux501

...

Za istu cijenu 4k touch screen ekran, M2 512GB SSD koji čita do 1400MB/S, mrcinski Core i7-4720HQ CPU (do 3.6Ghz), Nvidia 960m...

Al dobro, nebitno sad ulazim u neke potpuno druge stvari, ionako nebi kupio Apple nikad samo radi tog sramotnog 1G jamstva, pa da moram za 1G kad prođe davat još 1000 eura za novi MBO ko što se desilo frendu, no thanks.

Slažem se da je jamstvo od 1 god. smeće. No, mene je nešto malo došla nadoplata za +3. Ništa to nije off-topic. Inače, 4K touch, 512GB kakav je u Macu (nažalost, opet upola manji), nešto slabiji CPU i bolja dGPU svakako su primamljiva alternativa, to priznajem bez ustručavanja.

14 godina
grzzi kaže...
Popust je 12% dodatni na sve.
Ja gledam taj asus nema nigdje ispod 9500, opet znaci neki popust. Razliku od 2500-3000 kn za ukupno u svemu bolji Mac nekom se isplati nekom ne.

Nemožeš naći jel točno takvog modela više nema u ponudi sa tim specifikacijama, i platio sam ga 7500, doduše sad je ASUS digao cijene tim laptopima radi požara u jednoj od tvornica gdje su proizvodili kučišta..

"Sorry to inform you that UX303 is facing a very tough situation on the mechanical supply.
Due to explosion in factory in Kunshan, China government officially asked all the metal vendors in Jiangsu and Shanghai to stop manufacture process temporarily which will cause metal dust.
Therefore, vendor producing metal parts for UX303 had to stop production and wait for government further inspection now and we are losing severe ME supply"

:D

15 godina

Sad gledam Eurocom M4. 13,3" QHD+ IPS zaslon, GTX860M, i7 4810MQ, 16GB RAMa, 850EVO 500GB mSATA SSD za 1530€.  Za 90€ više ide i GTX960M.

I onda gledam onaj Macbook gore. Pa gledam opet ovaj M4.

I ne kužim foru.

Uračunam na to 10% popusta(isto ko i ovi mekići u RH, samo za one povezane s obrazovnim ustanovama) i našao sam best buy u toj kategoriji. Čak i bez popusta.

Na stranu što nikad ne bih kupio 13" laptop jer se ne mogu zamisliti raditi išta korisno na tome. Onaj tko može raditi na tome nešto drugo osim odgovarat na mailove, surfat netom i napisat koju stranicu dnevno u Wordu svaka čast.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.9.2015 17:53 (mystik).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
mystik kaže...

Sad gledam Eurocom M4. 13,3" QHD+ IPS zaslon, GTX860M, i7 4810MQ, 16GB RAMa, 850EVO 500GB mSATA SSD za 1530€.  Za 90€ više ide i GTX960M.

I onda gledam onaj Macbook gore. Pa gledam opet ovaj M4.

I ne kužim foru.

Uračunam na to 10% popusta(isto ko i ovi mekići u RH, samo za one povezane s obrazovnim ustanovama) i našao sam best buy u toj kategoriji. Čak i bez popusta.

Na stranu što nikad ne bih kupio 13" laptop jer se ne mogu zamisliti raditi išta korisno na tome. Onaj tko može raditi na tome nešto drugo osim odgovarat na mailove, surfat netom i napisat koju stranicu dnevno u Wordu svaka čast.

ti si ozbiljan? 3 sata baterije, škripavo negrapno bučno, vruće kučište, 2 kila ... to je gaming laptop koji treba stalno biti spojen na struju ... a zašto bi netko gejmao na laptopu koji mora biti spojen u zid je tek misterij.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.9.2015 18:02 (grzzi).
15 godina
grzzi kaže...

ti si ozbiljan? 3 sata baterije, škripavo negrapno bučno, vruće kučište, 2 kila ... to je gaming laptop koji treba stalno biti spojen na struju ... a zašto bi netko gejmao na laptopu koji mora biti spojen u zid je tek misterij.

A zašto bi netko kupio MBP 13 za 1500€? Pa imam upola jeftiniji Surface Pro i dobijem jednako koristan uređaj?

Ako dam 1500€ za laptop, i to onaj od 13", onda bolje da je u stanju i gejmat GTA V na Ultra.

Od kad su to dvije kile problem? Što su svi postali modni mački pa ne do bog da digne više od pola kile, slomit će kičmu?

Naravno, ako imaš love na bacanje ili je najvažnije se pokazat u društvu, onda jasno kupit će se ovakvi mekići gore, zasjest na terasu, i pravit fin poslovni čovjek dok čita bug forum ili 24sata.

Čisto dodatak. Dosad nikad nisam čuo lošu riječ o kvaliteti Clevo/Sager uređaja, što su u biti ovi uređaji samo pod Eurocom brandingom. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.9.2015 18:49 (mystik).
14 godina
neaktivan
mystik kaže...
grzzi kaže...

A zašto bi netko kupio MBP 13 za 1500€? Pa imam upola jeftiniji Surface Pro i dobijem jednako koristan uređaj?

Ako dam 1500€ za laptop, i to onaj od 13", onda bolje da je u stanju i gejmat GTA V na Ultra.

Od kad su to dvije kile problem? Što su svi postali modni mački pa ne do bog da digne više od pola kile, slomit će kičmu?

Naravno, ako imaš love na bacanje ili je najvažnije se pokazat u društvu, onda jasno kupit će se ovakvi mekići gore, zasjest na terasu, i pravit fin poslovni čovjek dok čita bug forum ili 24sata.

Čisto dodatak. Dosad nikad nisam čuo lošu riječ o kvaliteti Clevo/Sager uređaja, što su u biti ovi uređaji samo pod Eurocom brandingom. 

uspoređuje se neusporedivo. prijenosnik treba biti prijenosan i imati poštenu autonomiju ... pa onda sve ostalo.

što se kvalitete tiče ne znam, al vidim po reviewima da je jedva 3 zvjezdice skupio.

12 godina
neaktivan
mystik kaže...

A zašto bi netko kupio MBP 13 za 1500€?

Zato sto moze. I zato sto je sexy. I na koncu, nebitno je u citavoj prici.

Znas kako na ovim prostorima kruzi apokrifna legenda o konverzaciji izmedju mlade djevojke i bake na <umetni trznicu po zelji> - "nije ćerko skupo, nego si se ti lose udala".

Izbor gotovo svega u zivotu temelji se na dva parametra: svrsishodnost i osobne preferencije. Prevaga svrsishodnosti za moderno PC i Mac racunalo za gotovo vecina stvari naginje ka PC-u, ukljucujuci i ekonomski dio. Svejedno, osobna preferencija ili trzisno zanemarivi segment (jednako tehnicki pokriven bez ikakve ekskluzive) jasno mogu odvuci korisnika na Mac. I, ponovno, to nije niti lose, niti neobicno, niti krivo.

Krivo je sto se, barem po prvi puta koliko pratim IT medije na Balkanu, neko ovako javno odlucio izblamirati demagogijom, floskulama te sijasetom logickih pogresaka u argumentaciji. Da je zadacnica, pao bi razred. Da je forumski post, bio bi zaboravljen za tri dana. Ovako, da nije zalosno, bilo bi komicno.

http://www.pci-z.com/
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...
grzzi kaže...

renderiranje fontova

Vidi kako Windowsi renderiraju 

Tonči kaže...

U praksi postoji činjenica da Windows niti u verziji 10 nije složen tako da renderira različiti DPI kako treba, nego radi upscale na 5K a renderira na onome što je nativna rezolucija. Tako da fontovi (i sve ostalo) na 5K izgledaju kako vidiš ako je 1440 primarni, a kad je 5K primarni, čist je k'o lijeva slika, no tada 1440 izgleda k'o da slikar u ulju kerning radio na fontu i - svemu ostalome.

Sad sam tek skontao o kakvom renderiranju fontova pričaš ti, a i autor teksta. Prikaz fonta pri ne-nativnoj rezoluciji monitora? Zašto bi pobogu uopće ganjao lcd monitor ne-nativnom rezolucijom??!?

Vjerojatno jer u setupu maca imaš nekoliko postavki skaliranja, gdje je u pravilu najbolji prikaz pri nativnoj ili pola nativne rezolucije (pitam se pitam, zašto je to tako), siguran sam da nećeš koristiti druge postavke. Premda je bolje skalirano nego na win, tvrdnja da je zato os x bolji je bedasta..

Popljugali ste foru, subsampling and shit. Koristi nativnu rezoluciju monitora..

Da neusporedivo bolji način baratanja tipografijom i skaliranje sučelja os-a na razne rezolucije, lol..

16 godina
odjavljen
bed kaže...
Tonči kaže...
grzzi kaže...

renderiranje fontova

Vidi kako Windowsi renderiraju 

Tonči kaže...

U praksi postoji činjenica da Windows niti u verziji 10 nije složen tako da renderira različiti DPI kako treba, nego radi upscale na 5K a renderira na onome što je nativna rezolucija. Tako da fontovi (i sve ostalo) na 5K izgledaju kako vidiš ako je 1440 primarni, a kad je 5K primarni, čist je k'o lijeva slika, no tada 1440 izgleda k'o da slikar u ulju kerning radio na fontu i - svemu ostalome.

Sad sam tek skontao o kakvom renderiranju fontova pričaš ti, a i autor teksta. Prikaz fonta pri ne-nativnoj rezoluciji monitora? Zašto bi pobogu uopće ganjao lcd monitor ne-nativnom rezolucijom??!?

Vjerojatno jer u setupu maca imaš nekoliko postavki skaliranja, gdje je u pravilu najbolji prikaz pri nativnoj ili pola nativne rezolucije (pitam se pitam, zašto je to tako), siguran sam da nećeš koristiti druge postavke. Premda je bolje skalirano nego na win, tvrdnja da je zato os x bolji je bedasta..

Popljugali ste foru, subsampling and shit. Koristi nativnu rezoluciju monitora..

Da neusporedivo bolji način baratanja tipografijom i skaliranje sučelja os-a na razne rezolucije, lol..

Nisi skontao, očito. :) Sve je na nativnoj rezoluciji monitora.

17 godina
Davor kaže...

Nazdravimo drugovi, ovo je upravo postao najkomentiraniji članak u povijesti Bug Onlinea  Ajmo sad još do 300 pa onda možemo svaki svojim putem... 

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2015 11:54 (ukay1000).
14 godina
neaktivan
bbanelli kaže...
mystik kaže...

A zašto bi netko kupio MBP 13 za 1500€?

Zato sto moze. I zato sto je sexy. I na koncu, nebitno je u citavoj prici.

Znas kako na ovim prostorima kruzi apokrifna legenda o konverzaciji izmedju mlade djevojke i bake na <umetni trznicu po zelji> - "nije ćerko skupo, nego si se ti lose udala".

Izbor gotovo svega u zivotu temelji se na dva parametra: svrsishodnost i osobne preferencije. Prevaga svrsishodnosti za moderno PC i Mac racunalo za gotovo vecina stvari naginje ka PC-u, ukljucujuci i ekonomski dio. Svejedno, osobna preferencija ili trzisno zanemarivi segment (jednako tehnicki pokriven bez ikakve ekskluzive) jasno mogu odvuci korisnika na Mac. I, ponovno, to nije niti lose, niti neobicno, niti krivo.

Krivo je sto se, barem po prvi puta koliko pratim IT medije na Balkanu, neko ovako javno odlucio izblamirati demagogijom, floskulama te sijasetom logickih pogresaka u argumentaciji. Da je zadacnica, pao bi razred. Da je forumski post, bio bi zaboravljen za tri dana. Ovako, da nije zalosno, bilo bi komicno.

u pravu si da su moderni OSevi podjednako iskoristivi, da na njima rade sve bitne aplikacije i da je sve ostalo više manje stvar navika ili preferenci.

mislim da je poanta članka i ono što i ja osobno mislim da apple radi kvalitetan proizvod u gotovo svemu u vrhu u kategorijama u kojima se natječe, dakle recimo višem cjenovnom rangu. 

Ponekad je to izraženije, na početku ciklusa trajanja koji kod applea traje cca god dana pogotovo.  Retina iMac npr, kad izađe, bilo to 27" 2009 ili 5k sad nije imao alternativu, a ako si išao složiti sličnu spec sa kvalitetnim monitorom ispadalo bi i skuplje. 

laptopi su im redovno po specifikaciji i ostalim kvalitetama usporedivi cjenovno sa drugim brandovima, često i povoljnija kupnja kad sve uzmeš u obzir.

Trenutni izuzetak je macpro koji nije updatean dvije godine ( nije ni bilo velike potrebe jer se ciklus zamijene tehnologije usporio ), a apple ne spušta cijenu. 

toliko.

16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Nisi skontao, očito. :) Sve je na nativnoj rezoluciji monitora.

Daj me onda prosvijetli..

Ako govoriš o nativnoj rezoluciji, onda skaliraš os na razne rezolucije čega? Monitor ima više nativnih rezolucija??

Lagano si se pogubio. Ako pričaš o filozofiji ili načinu prikaza fonta, a to je omiljena mantra mac usera, tek tada si krivo predstavio problematiku. Radi se o različitom pristupu problematici ili bolje rečeno filozofiji kako bi se fontovi trebali prikazivati. Mac useri se kunu da je njihov pristup bolji, a isto tvrde i win useri. Bez obzira tko je u pravu, pogrešno si prikazao primjer s povećanjem, jer je situacija upravo suprotna. Opalio sam ti screenshot, povećao na 200%, pa vidi..

Daj se dogovori sa sobom (može i s autorom) na što točno misliš..

win win
16 godina
odjavljen
bed kaže...
---

Mislim da ne razumiješ materiju, a dosta bahato upadaš s "gubljenjem". Čemu taj pristup kad si ti taj kojem nije jasno ni što je skaliranje ni što je rezolucija ni kako se to razlikuje od skaliranja na monitoru/driveru? Vidim u komentarima da nisi jedini koji prvi put čuje za DWM, a da je arogantno nastupio, ali dosad nisi imao ovakve ispade. Najprije prouči temu, eventualno dobij neko iskustvo s tim, a onda ćemo moći ravnopravno o problematici i raspravljati. Previše je u ovoj temi hipotetskih kritika i komenatara i na druge stvari, a kamoli ne specifične probleme.

14 godina
neaktivan
grzzi kaže...

Ponekad je to izraženije, na početku ciklusa trajanja koji kod applea traje cca god dana pogotovo.  Retina iMac npr, kad izađe, bilo to 27" 2009 ili 5k sad nije imao alternativu, a ako si išao složiti sličnu spec sa kvalitetnim monitorom ispadalo bi i skuplje. 

Ovdje se kriju neke cake. Ako si slozio konfiguraciju slicnih specifikacija s usporedivim monitorom mozda bi i prosao skuplje u trenutku izlaska iMac-a ali bi ti taj monitor na kojeg otpada vecina cijene takve konfiguracije sluzio i u sljedecim nadogradnjama ili kupovini novog racunala. Za nekoga kome racunalo sluzi za office, net i multimediju to nije problem jer racunalo ne mora mijenjati 10 godina ali za nekoga ko se bavi zahtjevnijim poslovima to je veliki problem. Pod windowsima AIO ti ne bi palo na pamet kupiti. Apple nudi AIO i workstation. Upravo spomenutim Adobe korisnicima Apple sve manje postaje prvi izbor. Svake godine nova verzija gladnija RAM-a i procesorske snage. Za 2-3 godine ili novo racunalo ili gubis na produktivnosti. Naravno, za profesionalce tu je Mac Pro ali i on ima smisla jedino ako workstation kupujes u trenutku izlaska osvjezene verzije. To je ono sto mi kod Applea najvise smeta. Oni "misle" umjesto tebe i govore ti koji proizvod je za tebe i kad ga trebas kupiti.

U mojoj bransi je postalo uobicajeno da samo pozeri (ne mislim kao ljudi nego oni koji u poslu obavljaju tu funkciju) koriste Apple dok sljakeri oru s Windowsima. Ne znam koja to "pro" aplikacija danas brze radi pod OSX nego pod Win na istom hardwareu.

Uglavnom, da sam se u svom uredu prije 10 godina odlucio za Mac (a umalo nisam) da bi odrzavao nivo produktivnosti kakav sad imam, do sad bi potrosio bar dvostruko sa iMacovima a mozda i trostruko s Pro-ima.

17 godina
odjavljen
BlueMax kaže...

Uglavnom, da sam se u svom uredu prije 10 godina odlucio za Mac (a umalo nisam) da bi odrzavao nivo produktivnosti kakav sad imam, do sad bi potrosio bar dvostruko sa iMacovima a mozda i trostruko s Pro-ima.

Kaže tonči da se sa macom puno više zaradi!

Freak Show Inc.
17 godina

Meni su super one tvrdnje da im mac radi vec godinama bez ikakvog problema.

Ja sam svoj PC kupio 2007/2008. godine. Doduse Q6600 je onda bio top procesor koji se mogao kupiti, ploca je Gigabyte P35DSL, dakle neka srednja zalost, napajanje je nekakvo fortronovo govno od 400w, memorija je mix OCZ-a i jos neceg, ne sjecam se.

Istina, nadogradio sam ga sa SSD-om i novom grafickom, ali u sustini, taj PC radi bez ikakvog problema i to poprilicno brzo vec godinama.

Na njega su instalirani Win 8 (ne Win 8.1) koje sam instalirao cim ih se moglo kupiti. PC radi stabilno, brzo... Iako cu ga ovih dana ubiti jer si zelim instalirati nove Win 10 kad su vec gratis..

Rvat katolik!

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

@BlueMax argumentirani komentar je blago pa ga treba cijeniti. :)

Da, imaš pravo, monitor je za budućnost. Jedan razlog zašto ja nisam kupio MacPro je zato što su pretjerali s ograničenjima nadogradnje; dok mogu zamijeniti CPU i RAM, ne mogu GPU, a dobijem već tada zaostali hardver, što mi je apsolutno neprihvatljivo na desktopu. S druge strane, laptop je posve drugačija mašina i jednostavno nemam potrebu za promjenama. Još od 2012 i prve Retine ne vidim razlog za mijenjanje bilo čega što bih mogao na nekom drugom laptopu. Ono što bih mijenjao (GPU) ne mogu. E sad. Za profesionalnu upotrebu i MBP je sasvim dobar. Za one taskove gdje sirova snaga nije najvažnija stvar (a često nije).

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2015 14:36 (Tonči).
14 godina
neaktivan
Friday kaže...
BlueMax kaže...

Tonči pravi aplikacije za iOS na kojima se zaradi puno više nego na Android ili WP aplikacijama a Mac je (bar mi tako kazu, nije moje podrucje) puno bolja opcija za taj posao.

14 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
grzzi kaže...

Ovdje se kriju neke cake. Ako si slozio konfiguraciju slicnih specifikacija s usporedivim monitorom mozda bi i prosao skuplje u trenutku izlaska iMac-a ali bi ti taj monitor na kojeg otpada vecina cijene takve konfiguracije sluzio i u sljedecim nadogradnjama ili kupovini novog racunala. Za nekoga kome racunalo sluzi za office, net i multimediju to nije problem jer racunalo ne mora mijenjati 10 godina ali za nekoga ko se bavi zahtjevnijim poslovima to je veliki problem. Pod windowsima AIO ti ne bi palo na pamet kupiti. Apple nudi AIO i workstation. Upravo spomenutim Adobe korisnicima Apple sve manje postaje prvi izbor. Svake godine nova verzija gladnija RAM-a i procesorske snage. Za 2-3 godine ili novo racunalo ili gubis na produktivnosti. Naravno, za profesionalce tu je Mac Pro ali i on ima smisla jedino ako workstation kupujes u trenutku izlaska osvjezene verzije. To je ono sto mi kod Applea najvise smeta. Oni "misle" umjesto tebe i govore ti koji proizvod je za tebe i kad ga trebas kupiti.

U mojoj bransi je postalo uobicajeno da samo pozeri (ne mislim kao ljudi nego oni koji u poslu obavljaju tu funkciju) koriste Apple dok sljakeri oru s Windowsima. Ne znam koja to "pro" aplikacija danas brze radi pod OSX nego pod Win na istom hardwareu.

da, napisao sam nešto slično, da je meni karika koja nedostaje nekakav iMac bez glave, jače i nadogradivije od minija, a jeftinije od macproa. Ne volim ni ja ovisiti o eventualnom kvaru ili degradaciji kvalitete monitora ( što se događa ) , a koji me veže uz zamijenu čitavog računala. 

a ovo ostalo, opet ovisi što i kako radiš, kakav ti je workflow i koliko ti budget opravdava da biraš baš računalo kakvo želiš.

imamo dosta macova i pc ja u firmi ... zadnjih 5-6 godina smo više uzimali macova i to baš iMacove ali teško mi je procijeniti opravdanost investicije. istina je da imamo 4-5 komada iz 2009 koji su koštali 15 ak tisuća svaki (i7, 27 inča) na jednom takvom radim i ja još uvijek ... zapravo svi su još uvijek u funkciji i dovoljno su dobri da ih još ne treba mijenjati, dakle evo skoro 6 godina bez ikakve investicije daljnje. Ot toga je jedan bio 2 put na servisu ... HD i grafička ( garancija ).

ima još nekoliko komada novijih i jedan stariji, dakle cca 7 ili 8 godina koji je isto ok i na kojem se kodiralo iOS/android/frontend ... 

PCje smo mijenjali ili nadograđivali tako da ne znam točan iznos po komadu + dell monitori ali svakako su jeftiniji, na njima se uglavnom kodira php i slično pa su i konf. manje zahtijevne.

i ima još par komada u print produkciji gdje su jači pc ji tipa xeoni i slično ... ti isto nisu bili jeftini.

Ali uglavnom uzimamo ono što osoba koja će na tome raditi želi ... zadnji iMac je 27 i5 cca 11/12 + PDV ... ako bude trajao 5-6 godina to je cca 2000 kn / god konfiguracija po glavi ... software i ostali troškovi povezani sa radnim mjestom su dosta viši pa je to sve prihvatljivo.

17 godina
odjavljen
BlueMax kaže...
Friday kaže...
BlueMax kaže...

Tonči pravi aplikacije za iOS na kojima se zaradi puno više nego na Android ili WP aplikacijama a Mac je (bar mi tako kazu, nije moje podrucje) puno bolja opcija za taj posao.

Sorry, ja kenjam bezveze a ti bi to trebao znati!

Freak Show Inc.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice