Linux je shvatio da treba podilaziti prosiječnom korisniku i maksimalno postaje user friendly. Da li je to zato što je open source zajednica altruistična? Naravno da ne, to je zato što svi veliki proizvođaći Linux distribucija dobrano naplaćuju svoja Enterprise izdanja.
"Ther is no such thing as free lunch."
Kako ne? Ako ces zasukati rukave uci u kuhinju i skuhati , rucak te nece kostati nista.
Veliki proizvodjaci linux distribucija (pretpostavljam da si pod ovime mislio Red Hat) ne naplacuju dobrano svoja izdanja, nego support odnosno nivo supporta. Ne treba ti ili nezelis placati support? Evo ti Cent OS koji je binarno kompatibilan sa RHEL-om. Dakle postoji besplatan rucak ukoliko si voljan malo potruditi se oko njega. No jos jednom, sam spomen linuxa u ovoj temi je off topic. Idemo probati izbjeci vec 500 puta prezvakana prepucavanja.
on topic:
Ono sto Microsoftu, odnosno Windowsima bolno nedostaje je koncept repozitorija, iTunesa.... Jednim udarcem bi se rijesio velike vecine virusa, spyware i ostale gamadi, korisnicima bi se maksimalno olaksao izbor, pregled i kupovina aplikacija, a i sam MS bi mogao dodatno zaraditi od svake prodane aplikacije prodane za njihov sistem bez da itko digne glas. Zasto to vec nije ucinjeno meni jednostavno nije dokucivo.
Izgleda da je lakse platiti advokate (sljam modernog drustva u velikoj vecini, cast iznimkama) i natezati se po sudovima, nego sjesti i uciniti svoj proizvod pozeljnijim od konkurentnog. Najbolji primjer kako ta filozofija funkcionira je sam Apple. Nazalost, kako vrijeme odmice i samom Appleu novci postaju vazniji od korisnika. Valjda je to cijena uspjesnosti.
Ako zasučeš rukave i sam skuhaš ručak, taj ručak će bit besplatan samo ako tvoje vrijeme ne vrijedi ništa i ako si sastojke dobio od susjeda, jel se možemo složit da je to elementarna matematika ? (ovdje ne računamo kuhanje iz razonode vikendom i u slobodno vrijeme).
on topic:
Ono što Microsoftu, odnosno Windowsima bolno nedostaje je što nemaju luksuz da se na njima vrti toliko malo korisnih aplikacija da mogu mijenjat arhitekturu OSa i platforme kad god požele (hint: Apple OS8 -> OS9 -> OSX). Jeli znaš što znači pomiriti razvoj i napredak s brigom za stotine milujuna korisnika koji koriste stotine tisuća, pa vjerojatno danas i milijune aplikacija napisanih za tvoj OS ? Znaš li koliko u praksi postoji korisnika koji kažu "ne diraj mi to, taj program na tom kompjuteru mi radi već 10 godina, možeš li mi složit novi isti takav" ? Koji vražji iTunesi, ljudi PCe koriste svaki dan za stvari bez kojih ne mogu.
Misliš stvarno da razvojne odjele u MSu vode pravnici i da tamo rade budale od programera ? Vi se hvatate Windowsa, a tu postoji još i kompletna konvergentna serverska infrastruktura. Koliko tvrtki danas može isporučit out-of-the-box klijent, server, database server, messaging server, kolaboraciju, security, data protection, virtualizaciju, ERP i upravljanje svim time, sve na jednom mjestu ? Ja znam za jednu - Microsoft ! I zbog toga sam ih odabrao još davno dok sam programirao. Kad gledam koji je put cijela ta platforma prešla od onda (NT4, SQL 6.5, Exchange 5) do danas, oduševljen sam. Čak i nesretna Vista (meni nažalost dobro radi gdje god sam ju instalirao) je bila bitna zbog - developera. Programeri su dobili 2-3 godine dok su se ljudi nečkali za tranziciju sa XPa da upoznaju .NET 3.5 i migriraju svoja stara rješenja na njega, a Microsoft da ispolira OS - sad sve to sjeda u smislenu cijelinu, i opet programeri imaju fantastično okruženje za razvoj, a korisnici po prvi puta OS koji radi bolje i zahtjeva manje od starog (mislim da proizvođači računala čak malo zbog ovoga mrze MS :). Ako ćemo i ozbiljno, onaj Ballmerov "Developers, developers, developers ..... (unedogled)" show i te kako ima smisla - ne titraš li njima jajca, slabo ti se piše platformi. Ljudima svakiu dan trebaju rješenja, svakakva, a za one koji misle da računalo služi za surfanje i slušanje glazbe, ima izbora napretek.
I za kraj, ne znam što spominješ ovo potezanje po sudovima, zar Microsoft uokolo tužaka tvrtke koje su napravile bolji OS ? :) Apple je nešto sasvim drugo, drugačije filozofije, i ove priče o poželjnosti su opet s aspekta neambicioznog korisnika kojemu je bitnije da ima osjećaj da je to sve ljepše, al nećemo se zavaravat, i ptice na grani znaju da PC cjenovne klase Maca ostavlja tog istog u prašini a naročito otkad se zadnjih godina Photoshop, Freehand i Premiere pišu nativno za PC pa portaju na Maca, a ne obrnuto kao nekad prije kad je Mac bio nešto sasma drugo nego "Yet another PC" :)
Pozdrav,
Nikša