11% korisnika Windowsa XP prelazi na Linux?

poruka: 174
|
čitano: 23.808
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "11% korisnika Windowsa XP prelazi na Linux?".
17 godina
neaktivan
Re: 11% korisnika Windowsa XP prelazi na Linux?
Drazen kaže...

Znate kaj meni nije jasno, ako je Linux badava i za njega postoji vecina aplikacjja kao i za Winse, te da ljudi nemaju previse novaca kako to da Linux drzi 1% trzista?

Nije li to suludo ili se radi o nekakvoj uroti?

A uz sve to je i "bolji" od svega ostalog.....

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 17:41 (1domagoj1).
16 godina
g12356 kaže...

...

Ali ono šta mene fascinira oko free and open source proizvoda je to da se svatko može pridružit njihovom razvoju,stoga kada bi Linux imao 10x više korisnika vjerojatno bi imao i 10x više razvijatelja,pa bi potencijalno i proizvod bio 10x bolji.

{#} hajd, objasni mi kako bi generalpopulation juzer poboljšao OS? Jednako kao što averagejoe poboljšava MS-Win. Dok je to OS za geekove, ta matematika vrijedi. Ovom matematikom bi došao do 10x problema, ne kvalitete. Pošto govorimo o free alternativi, tad ni juzer ne znači novac, koji bi tad mogao dati kvalitetu....

-suprotno, svaki OS je odličan, linux je odličan, ne treba ga popravljati. Distre mogu biti zbrčkane, ali to je stvar izbora na nivou wallpapera.

Problem je nerazumijevanje, win app je win app, nije linux nativna. Ako koristiš linux, tad koristiš njegove app. Kućni juzeri uvjek navode alternativu Photoshopu ili MS-Officeu, nema alternative ako je job u pitanju. Obrnuto, svaku distru se može instalirati ili kao live i vjerojatno bi zadovoljila 99% kućnih potreba, tj nešto natipkati i sl. Problem nastane kad juzer Windoza misli koristiti (free) linux distru jednako kao da ima windoze, bez da uopće zna išta o distrama ili aplikacijama koje želi koristiti. Takvom je linux potrebno 'popravljati' jer mu npr ne radi logitechov driver miša (za win) ili DukeNukem, Corel, Adobe...

Baš gledam te linux kante (koje trebaju popravak?) i razmišljam dali da počistim prašinu, upgradeam HW ili da čekam još koje desetljeće kad se nešto stvarno pokvari... radi, čak sam zaboravio koja distra je u kanti, milsim SLES, moram isčupati todo iz arhive ali nisam ni siguran za godinu koju tražim. Eto, to je taj linux kojeg bi juzer domestikus brojčanom zastupljenošću popravio? LOL.

Obrnuto, dok je postotak DE usera mali, siguran je od malicioznijih stvari, meni to više odgovara.

vratimo se prognozi tranvestita? Može kladionica tko pogodi broj (postotak ili apsolutni br.).

- ja nudim 42 (broj) juzera, koja zalutaju. Ostali će nastaviti kao da travnja ni nema...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
ČAP kaže...
... Mana linuxa su komplikacije koje nastaju običnom smrtniku kada pokuša instalirati orginalne drivere za nešto jer instalacije nisu tipa Next, next i zahtjevaju ručno podešavanje nekih parametara dok instalacija programa ide iz repozitorija i mnogo je jednostavnija nego na win.

Za graficke drivere i wireless drivere postoji veoma lagan nacin instalacije, klik na Activate i to je to (lakse od next, next :D):

Stvar ne radi ako je u pitanju neki stvarno egzotican i opskurni komad hardvera, ali to opet nije krivica Linuxa, vec ljudi ili firme koja stoji iza tog komada hardvera jer oni su ti koji nisu napisali drivere. Oni su ti koji zanemaruju platformu. Kad je Torvalds spicio srednjaka Nvidiji, zacas su driveri postali bolji. Srecom, iz dana u dan je podrska sve bolja i bolja, tu je i Valve koji gura sa svoje strane i u konacnici jedino sto je bitno da imamo dobre drivere i po mogucnosti AAA aplikacije.

Imam ATI Radeon HD 3100 graf integrisanu i na taj način ( kod minta) sebi samo srušim xorg-server , da bi instalirno catalist moram ručno izbrisat generičke drivere , downgrejdati xorg i kernel pošto šupci iz AMD ne prate razvoj i tjera me da koristim "Automated installer and Display Drivers for Xorg 6.9 to Xserver 1.12 and Kernel version up to 3.4", momci iz manjara posjeduju mhwd tool koji automaski zakrpi ove amd ove drivere "prevari njihovu provjeru verzije xorga i kernela" i sve sam instalira zbog toga i koristim manjaro, a dok sam bio na mintu sve sam radio to ručno, možda su sada i ispravili ali znam da su se mnogi žalili. Nemoj mi samo govorit da mi je gaf sranje ili toliko stara da se odbacuje podrška za nju.

15 godina
neaktivan
ihush kaže...

Nabrajanje appsa koje postoje pod nekim OSom je promašaj, nit je problem linuxa juer koji misli da je oro MS-Win(DOS)... RAZLOG prelaza s jednog na drugi OS i upetljavanje linuxa.

Moj se post zapravo i ne tiče ove teme, samo je protuteža tvrdnji jednog forumaša. Moglo bi se reći da offtopičarim :D

ihush kaže...
btw, @ rusty, wine nije dobar za nove office, nema aero-dx... pitaš se zašto? Pa moguće da je to razlog, jer samom officeu je taj fičer bitan ko piletu sisa.

{#}

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
17 godina
neaktivan
ČAP kaže...

Imam ATI Radeon HD 3100 graf integrisanu i na taj način ( kod minta) sebi samo srušim xorg-server , da bi instalirno catalist moram ručno izbrisat generičke drivere , downgrejdati xorg i kernel pošto šupci iz AMD ne prate razvoj i tjera me da koristim "Automated installer and Display Drivers for Xorg 6.9 to Xserver 1.12 and Kernel version up to 3.4", momci iz manjara posjeduju mhwd tool koji automaski zakrpi ove amd ove drivere "prevari njihovu provjeru verzije xorga i kernela" i sve sam instalira zbog toga i koristim manjaro, a dok sam bio na mintu sve sam radio to ručno, možda su sada i ispravili ali znam da su se mnogi žalili. Nemoj mi samo govorit da mi je gaf sranje ili toliko stara da se odbacuje podrška za nju.

Sry, ali grafa ti spada pod onaj dio "Stvar ne radi ako je u pitanju neki stvarno egzotican i opskurni komad hardvera", bar sto se tice AMD-a i njihovog stava prema tvojoj grafi. Nazalost, tako je to kad su u pitanju firme i proprietary driveri (aplikacije), nikad ne znas kad ce se firmi sprdnuti pa odbaci podrsku. Tako da, dobro si rekao, "supci iz AMD-a" i oni su krivci, nikako nije Linux kriv, dapace, vidis da su ti dobri Linux momci omogucili da koristis te drivere s tom grafom za razliku od momaka iz AMD-a.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 18:03 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...
g12356 kaže...

...

Ali ono šta mene fascinira oko free and open source proizvoda je to da se svatko može pridružit njihovom razvoju,stoga kada bi Linux imao 10x više korisnika vjerojatno bi imao i 10x više razvijatelja,pa bi potencijalno i proizvod bio 10x bolji.

{#} hajd, objasni mi kako bi generalpopulation juzer poboljšao OS? Jednako kao što averagejoe poboljšava MS-Win. Dok je to OS za geekove, ta matematika vrijedi. Ovom matematikom bi došao do 10x problema, ne kvalitete. Pošto govorimo o free alternativi, tad ni juzer ne znači novac, koji bi tad mogao dati kvalitetu....

-suprotno, svaki OS je odličan, linux je odličan, ne treba ga popravljati. Distre mogu biti zbrčkane, ali to je stvar izbora na nivou wallpapera.

Problem je nerazumijevanje, win app je win app, nije linux nativna. Ako koristiš linux, tad koristiš njegove app. Kućni juzeri uvjek navode alternativu Photoshopu ili MS-Officeu, nema alternative ako je job u pitanju. Obrnuto, svaku distru se može instalirati ili kao live i vjerojatno bi zadovoljila 99% kućnih potreba, tj nešto natipkati i sl. Problem nastane kad juzer Windoza misli koristiti (free) linux distru jednako kao da ima windoze, bez da uopće zna išta o distrama ili aplikacijama koje želi koristiti. Takvom je linux potrebno 'popravljati' jer mu npr ne radi logitechov driver miša (za win) ili DukeNukem, Corel, Adobe...

Baš gledam te linux kante (koje trebaju popravak?) i razmišljam dali da počistim prašinu, upgradeam HW ili da čekam još koje desetljeće kad se nešto stvarno pokvari... radi, čak sam zaboravio koja distra je u kanti, milsim SLES, moram isčupati todo iz arhive ali nisam ni siguran za godinu koju tražim. Eto, to je taj linux kojeg bi juzer domestikus brojčanom zastupljenošću popravio? LOL.

Obrnuto, dok je postotak DE usera mali, siguran je od malicioznijih stvari, meni to više odgovara.

vratimo se prognozi tranvestita? Može kladionica tko pogodi broj (postotak ili apsolutni br.).

- ja nudim 42 (broj) juzera, koja zalutaju. Ostali će nastaviti kao da travnja ni nema...

Nisi pročitao onako kako sam mislio.

Ono što sam htio reći:

Statistička je vjerojatnost da su neki od tih novih korisnika developeri.Ti developeri bi da žele se mogli pridružiti razvoju kernela bez ikakvih prepreka.Više developera=bolji Linux.Idemo i dalje,više developera i odmah je veća statistička vjerojatnost da je neki od tih developera genije.

E sada,to je usporedbe radi moguće još na FreeBSD-u ali nije na Mac OS-u  i Windowsima.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
11 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
pic mic kaže...
Prekompliciran je linux za nas obične smrtnike odrasle na windowsima. Imam doma ubuntu 12.04. i učim se osnovama no jednom kad ih svladam neznam što dalje. Niti jednog ozbiljnog programa, samo sitne java aplikacije za zabavu.

Libre office / Open office
Octave / Matlab
Blender / Houdini / Maya / Softimage
Gimp
Krita
CinePaint
Inkscape
Lightworks
Nuke
LightZone
GCC / ICC / Clang
SVN / Mercurial / GIT
Eclipse / Netbeans / QT Creator / CodeWarrior / IntelliJ
Valgrind
Guitar Pro
Hydrogen
Ardour
Audacity
Renoise
LMMS

BRL-CAD

WINE (ne ovo nije vic, ponekad baš trebaš tu jednu aplikaciju koja radi samo na winsima a wine upravo to omogućava).

Neki su FOSS, neki su zatvoreni i komercijalni. I to su samo oni za koje sam ja čuo a koje bi mogao smatrati "ozbiljnim programima". Ne pokušavam prevagnuti na neku stranu, ovo je samo ispravak netočnog navoda.

Malo sam cunjao po netu i zbilja sam se provalio sa Matlabom i Abaqusom, postoje verzije za unix/linux što je jako pohvalno. No opet, nema ih po onim švedskim stranicama za distribuciju :D, pa me baš zanima di se ljudi snalaze za tave programe i zanimaju me iskustva u korištenju, koliko je sve to skupa stabilno. Napr. da li simulink radi normalno?

13 godina

Unazad jedno 3 godine nisam imao pojma što je linux, ali kako sam malo malo imao problema sa virusima, spywarima (koji su me dovodili doslovce do ludila), štekanjem registrya i svakih par mjeseci trebalo je reinstalirati windowse da bi radili glatko...

Onda sam čuo da postoji Linux, OS za kojeg nema virusa i te se računalo ne usporava nakon nekog vremena jer nema registrya kao kod win-sa. No bio sam upozoren da većina aplikacija neće raditi kao na windows OS-u i da treba malo "muke" da bi se prilagodilo svemu tome. Ali za uzvrat se može više nikad ne čuti za virus ili defragmentaciju.

Rekoh si dovraga s tim, idem probati. Prvo sam instalirao ubuntu i zaista je bilo drugačije i morao sam se potruditi "skužiti" i naučiti kako se neke stvari rade. Onda sam čuo i za druge distribucije i počeo eksperimentirati. Sve što mi nije bilo jasno čitao sam na forumima i gledao kako se radi na youtube-u.

No bilo je vraški teško za neke stvari. Posebice kad sam naletio na arch ili debian gdje dosta toga treba znati da bi instalirao i uštimao sve kako spada. Instalacija odgovarajućih drivera dok nisam skužio mi se činila kao smrtna kazna... Za wireless, grafičku, ajme majko. Pa instalacija flasha, pojedinih programa...

No malo po malo, uspio sam naučiti i instalirati ovaj driver, onaj driver, uštimati ovo i ono i tako učih ja o linuxu i isprobao sam do sada 30-ak distri sigurno. Ne mogu reći da sam ekstra napredan korisnik, ali linux mi više nije bauk i sasvim dobro sam se naučio služiti njim.

Trenutno koristim Debian, jer je uvjerljivo najstabilnija distribucija. Radi zaista kao švicarski sat.

Za početnike po meni je najbolje uzeti Mint jer treba najmanje čačkanja da bi se sve složilo što ti treba. Ali Mint Debian, jer ima debian kao bazu i najstabilnija mint distra po mom iskustvu.

Odmah iza Debiana najbolje fercera Manjaro što i ne čudi jer je baziran na Arch-u i to mi je druga omiljena distra.

No ipak Windows je teško sasvim izbaciti iz života prosječnog korisnika. Najprije jer se ipak većina igara i neki programi ne mogu raditi na linuxu.

Ali za to ima vrlo jednostavno riješenje. Dual boot. Istovremeno imati instalirana oba OS-a i pokrenuti bilo koji kada se želi.

Imam Win7 i Debian u dual bootu. Windows koristim samo za igre i rijetko ga pokrećem, a za surfanje, skidanje filmova, malo xxx-a glazbe sam stalno na Linuxu.

Susjedu koji je najobičniji korisnik i koji koristi komp samo za malo guglanja, čitanje novina, igranja na playtoyu i slušanje glazbe sam predložio Debian i evo skoro godinu dana nikad me nije pitao oko nekog problema, koje je redovito imao dok je koristio Windowse, jer je uvijek uspio nekako skinuti neki virus ili spyware pa onda razbija po kući od ljutnje kad sve počne štekati. Kaže da ne može vjerovati kako nema virusa i sve radi jednako kao i prvog dana kada je instaliran.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 18:22 (flatino).

6 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Ne, šansa je da bi samo imao 10x više sound servera, desktop environmenta, media playera, package sustava, distribucija...

Kvaliteta ne dolazi kroz kvantitetu, kvaliteta dolazi kroz jako dobre i pametne ideje. Ako poliraš g*vno dovoljno dugo, ono neće prestati biti g*vno, bit će samo sjajno g*vno. Barijera za upad u razvoj nekih fundamentalnih podsustava linuxa je veoma visoka (čitaj treba jako puno znanja, kompetentnosti, strpljenja, i slobodnog vremena).

Sviđalo se to tebi ili ne, ali ljudi koji imaju kompetenciju i volju za rad na takvim stvarima već rade na takvim stvarima (bilo kao zaposlenici MS-a ili opensource gurui). Ostali su samo oni koji nemaju znanje i/ili volju i možeš se smatrati presretnim ako ti barem bugove prijavljuju (što je rijetka pojava, čak i na ovom forumu).

11 godina
protjeran

Wine na linuxu je rješenje za vecinu windows aplikacija ali ne za sve. Ako neka aplikacija zahtijeva pristup nekim sistemskim ili hardwerski specifičnim zahtjevima, lutrija je dal bu ispravno radila na wineu...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
g12356 kaže...

Ne, šansa je da bi samo imao 10x više sound servera, desktop environmenta, media playera, package sustava, distribucija...

Kvaliteta ne dolazi kroz kvantitetu, kvaliteta dolazi kroz jako dobre i pametne ideje. Ako poliraš g*vno dovoljno dugo, ono neće prestati biti g*vno, bit će samo sjajno g*vno. Barijera za upad u razvoj nekih fundamentalnih podsustava linuxa je veoma visoka (čitaj treba jako puno znanja, kompetentnosti, strpljenja, i slobodnog vremena).

Sviđalo se to tebi ili ne, ali ljudi koji imaju kompetenciju i volju za rad na takvim stvarima već rade na takvim stvarima (bilo kao zaposlenici MS-a ili opensource gurui). Ostali su samo oni koji nemaju znanje i/ili volju i možeš se smatrati presretnim ako ti barem bugove prijavljuju (što je rijetka pojava, čak i na ovom forumu).

Ha čuj gle opet od nekud moraju dolaziti novi developer jer stari odlaze u mirovinu.Pod preprekama sam mislio na one pravne prirode.A pod doprinosom sam isto mislio metodu 'ako prođe prođe'.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Ha čuj gle opet od nekud moraju dolaziti novi developer jer stari odlaze u mirovinu..

Ja ti pokušavam reći da su ti developeri već tamo, neovisno o broju korisnika. Oni ne dolaze iz ove baze desktop korisnika koji bi trebali migrirati nego su mahom ljudi koji imaju interese i znanje za rad na nekom području, i rad na nekim linux podsustavima je jedan od načina kroz koji mogu raditi na svome području interesa.

Da ti to ovako objasnim, ako imaš ideje kako recimo implementirati/poboljšati audio stack možeš ili otići raditi za MS i pokušati svoje ideje realizirati u windowsima 9, ili se infiltrirati u linux zajednicu i raditi na svom rješenju neovisno o tome hoće li biti prihvaćeno. I to je sve neovisno o tome koriste li Perica i Marko iz susjedstva windowse ili linux, pa čak koristiš li i ti windowse ili linux kao glavni operacijski sustav.

15 godina
neaktivan

Ok shvaćam.Ali mislim da je lakša infiltracija u Linux.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Jest. Zaposliti se u MS-u i onda još progurati neke svoje ideje dok si još nov je užasno teško. S druge strane po linuxu svašta možeš čačkati ne i moraš biti član nekog službenog tima da bi imao pristup kodu i mogao eksperimentirati. Za nekakvog hobista takvog kalibra idealna situacija.

Ali je jednako tako teško progurati svoje ideje u zajednicu, u tom dijelu nema razlike od MS-a, jer postoji veliki otpor ljudi prema promjeni, a često se i nečiji ego nađe na putu, i to sve sa pretpostavkom da je ideja koju pokušavaš progurati zapravo i dobra, ako nije šanse su gotovo nikakve. Linux zajednica je ponekad sam svoj najgori neprijatelj. Sukobi između nekih skupina unutar zajednice su puno gori (i ponekad nevjerojatno glupavi) od onih na Windows - Linux frontu. Ako imalo pratiš stvari znaš o čemu pričam, ponekad dobijem grč u želucu kad vidim kakve se nebuloze pišu.

15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
g12356 kaže...

Jest. Zaposliti se u MS-u i onda još progurati neke svoje ideje dok si još nov je užasno teško. S druge strane po linuxu svašta možeš čačkati ne i moraš biti član nekog službenog tima da bi imao pristup kodu i mogao eksperimentirati. Za nekakvog hobista takvog kalibra idealna situacija.

Ali je jednako tako teško progurati svoje ideje u zajednicu, u tom dijelu nema razlike od MS-a, jer postoji veliki otpor ljudi prema promjeni, a često se i nečiji ego nađe na putu, i to sve sa pretpostavkom da je ideja koju pokušavaš progurati zapravo i dobra, ako nije šanse su gotovo nikakve. Linux zajednica je ponekad sam svoj najgori neprijatelj. Sukobi između nekih skupina unutar zajednice su puno gori (i ponekad nevjerojatno glupavi) od onih na Windows - Linux frontu. Ako imalo pratiš stvari znaš o čemu pričam, ponekad dobijem grč u želucu kad vidim kakve se nebuloze pišu.

O da to je istina.Na primjer kako postoji front između Ubuntu-a i ostatka zajednice.Ili šta se sve pred 3-4 godine događalo kada su nastali gnome 3 i Ubuntu unity.Ili kako je LO preko noći progutao OO(Koji se tek sada ponovo nalazi).Sva sreća da obično tu bolji softver obično pobijed ipak.

A o famoznim vi vs emacs ratovima da ne govorim.

16 godina
g12356 kaže...
..

postoji front između Ubuntu-a i ostatka zajednice.Ili šta se sve pred 3-4 godine događalo kada su nastali gnome 3 i Ubuntu unity....

- to je Canonical, ne želja devova... slušaj malo rustya. Ostatak linux distri je divlji zapad. Debian, Suse, Ubuntu (i ArtistX)... ostalo su geekovi koji se svađaju oko foobara ili conkyja.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
pic mic kaže...
 Proteus, i sl. uglavnom sve što koristim na win i što mi stoji u programskoj traci nije napisano za linuxe.

Ako ne radiš čudesa od shema, nego ono što se može proizvesti kod lokalnih štancača PCB-a, pogledaj KiCAD.

Ima verzije za Linux/Windows.

11 godina

Postotak zastupljenosti linuxa se u zadnjih 6 mjeseci udvostručio. To je lijep podatak.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Ako si studoš, srednjoškolac ili nekakav odrasli besposličar na budžetu staraca, ili imaš taj luksuz da ti netko (tvrtka za koju radiš) plaća vrijeme provedeno na "infiltraciju", onda da, je, lakše je.

Isto važi i za poneki BSD, Minix i one NikadČuo OS-ove (Haiku, ReactOS)...

16 godina
neaktivan

Naslov vijesti je potpuno promašen - stvar nije u tome da 11 posto ispitanika ove ankete (radi se o tvrtkama, a ne o pojedincima) razmatra prijelaz na Linux, nego je naslov trebao biti "37% tvrtki nastavlja koristiti Windows XP nakon isteka podrške" ili slično. To je prava vijest i tema kojom se bavi istraživanje. Čini mi se da je ihush jedini koji je to uočio. Naslov od 11% očekujem od sitea koji se bavi Linuxom i kojem je to najbitniji dio istraživanja, ali na BOL-u izgleda kao da je naslov namjerno odabran da se raspiri flame war...

Malo o razlozima ostanka:

• 21% cijena i 40% "if it ain't broke, don't fix it" (tj. radi, nema potrebe za zamjenom) - vjerujem da su svjesni da instalirana baza WinXP računala neće nestati preko noći, nego će i dalje predstavljati metu razvijateljima malicioznih programa, što bi moglo dovesti do gubitaka (podataka i/ili financijskih). Nadam se da su to uzeli u obzir kada su radili cost-benefit analizu (ako su ju uopće napravili) i da imaju dobar sistem backupa.
  • 39% za ključni softver koji ovisi o Windowsima XP - možda proizvođač tog softvera više ne postoji, možda nema novije verzije za nove OS-ove, možda je cijena tog softvera previsoka za nabavku nove verzije, nekako mi se čini da sve proizlazi iz toga da se radi o dobro plaćenom proprietary softveru (slučaj je upravo ono o čemu govore proponenti otvorenog softvera). Rješenje bi mogla biti instalacija WinXP i softvera u virtualni stroj bez pristupa netu i drugim vektorima širenja malicioznih programa (USB, ...) pod novijim i podržanim OS-om, ali opet može doći do problema ako softver koristi hardversku zaštitu od kopiranja (dongle). Takva zaštita često ne radi u kombinaciji s virtualnim strojevima, što predstavlja dobar razlog ostanka na WinXP, ali je nužno dobro osiguranje računala od napada.

Što se tiče MATLAB-a i Simulinka pod Linuxom, iz mojeg iskustva, rade bez ikakvih problema.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 20:54 (hrx).

3 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
Djuro von Prekoplotovich kaže...
pic mic kaže...
 Proteus, i sl. uglavnom sve što koristim na win i što mi stoji u programskoj traci nije napisano za linuxe.

Ako ne radiš čudesa od shema, nego ono što se može proizvesti kod lokalnih štancača PCB-a, pogledaj KiCAD.

Ima verzije za Linux/Windows.

Prouteus ima simulator o kojem KiCAD moze sanjat, a sheme i pcb mozes radit i u Eagle i nizu drugih besplatnih schematic/pcb editora... 

Ne znam da pravu zamjenu za Proteus na linuxu. 

XP ce se i dalje zadrzat na dosta racunala, a poglavito tamo gdje je jedini moguci izbor zbog specificnih hardversko-softverskih zahtjeva. U nekim uvjetima cak ni noviji Windowsi nece moc pomoc. 

15 godina
neaktivan
flatino kaže...

Unazad jedno 3 godine nisam imao pojma što je linux, ali kako sam malo malo imao problema sa virusima, spywarima (koji su me dovodili doslovce do ludila), štekanjem registrya i svakih par mjeseci trebalo je reinstalirati windowse da bi radili glatko...

Onda sam čuo da postoji Linux, OS za kojeg nema virusa i te se računalo ne usporava nakon nekog vremena jer nema registrya kao kod win-sa. No bio sam upozoren da većina aplikacija neće raditi kao na windows OS-u i da treba malo "muke" da bi se prilagodilo svemu tome. Ali za uzvrat se može više nikad ne čuti za virus ili defragmentaciju.

Rekoh si dovraga s tim, idem probati. Prvo sam instalirao ubuntu i zaista je bilo drugačije i morao sam se potruditi "skužiti" i naučiti kako se neke stvari rade. Onda sam čuo i za druge distribucije i počeo eksperimentirati. Sve što mi nije bilo jasno čitao sam na forumima i gledao kako se radi na youtube-u.

No bilo je vraški teško za neke stvari. Posebice kad sam naletio na arch ili debian gdje dosta toga treba znati da bi instalirao i uštimao sve kako spada. Instalacija odgovarajućih drivera dok nisam skužio mi se činila kao smrtna kazna... Za wireless, grafičku, ajme majko. Pa instalacija flasha, pojedinih programa...

No malo po malo, uspio sam naučiti i instalirati ovaj driver, onaj driver, uštimati ovo i ono i tako učih ja o linuxu i isprobao sam do sada 30-ak distri sigurno. Ne mogu reći da sam ekstra napredan korisnik, ali linux mi više nije bauk i sasvim dobro sam se naučio služiti njim.

Trenutno koristim Debian, jer je uvjerljivo najstabilnija distribucija. Radi zaista kao švicarski sat.

Za početnike po meni je najbolje uzeti Mint jer treba najmanje čačkanja da bi se sve složilo što ti treba. Ali Mint Debian, jer ima debian kao bazu i najstabilnija mint distra po mom iskustvu.

Odmah iza Debiana najbolje fercera Manjaro što i ne čudi jer je baziran na Arch-u i to mi je druga omiljena distra.

No ipak Windows je teško sasvim izbaciti iz života prosječnog korisnika. Najprije jer se ipak većina igara i neki programi ne mogu raditi na linuxu.

Ali za to ima vrlo jednostavno riješenje. Dual boot. Istovremeno imati instalirana oba OS-a i pokrenuti bilo koji kada se želi.

Imam Win7 i Debian u dual bootu. Windows koristim samo za igre i rijetko ga pokrećem, a za surfanje, skidanje filmova, malo xxx-a glazbe sam stalno na Linuxu.

Susjedu koji je najobičniji korisnik i koji koristi komp samo za malo guglanja, čitanje novina, igranja na playtoyu i slušanje glazbe sam predložio Debian i evo skoro godinu dana nikad me nije pitao oko nekog problema, koje je redovito imao dok je koristio Windowse, jer je uvijek uspio nekako skinuti neki virus ili spyware pa onda razbija po kući od ljutnje kad sve počne štekati. Kaže da ne može vjerovati kako nema virusa i sve radi jednako kao i prvog dana kada je instaliran.

ROFL, daj molimte, sta ti radis sa kompom da nakupis toliko malewarea da trebas svakih par mjeseci reinstalirat win?!? nisu win krivi sta si skidas i instaliravas svakakva smeca na komp...

kakav je smisao dual boota da bi igrao na win, a surfao i "malo xxx" na linuxu?!?! facepalm

Battlelog: just_mau5
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 21:15 (berto).
16 godina
odjavljen

Opet gluparije po temi...

Priča se o poslovnim userima, dakle ona skupina koja ne može ništa tweakati po sustavu da bi radilo kako spada jer nema ovlasti (nadamo se). Dežurni "tweaker" je ili član MSove partije još od DOSa 1.0 ili priučeni sistemac koji je u CVu napisao da zna sve (pa sve i radi - od "narančasti dokumenata", "nema mi interneta (IE nestao)", zaglavljenog papira u kopirki do prčkanja po ADu koji je prethodni postavio još na 2k serveru) ali ustvari niš ne zna pa bi na njegovo mjesto morao doći novi, skuplji i možda nesposobniji sistemac.

Nisu to kućni PCji gdje reinstalacija traje sat-dva - to su u pravilu kaotični sistemi od 20 računala minimalno sa mrežom sastavljenom od svih dobavljivih komponenti, printera i ostale opreme koja se vucara od početka tvrtke (to uključuje i onog igličnog Epsona kod tajnice koji samo nekim čudom radi na XPu jer nema objašnjenja za njega osim voodoo magije). Da ne spominjemo i softversku stranu - prastari knjigovodstveni programi, čuda u skladištu i još veća čuda u proizvodnji.

Tu je i bajka o tome da OO/LO otvaraju Office dokumente, intranet aplikacije koje ovise o IE6 i nekoj activex kontroli napisanoj prije 100 godina...

Koliko god linux bio dobar i simpatičan za kućnog usera, toliko je loš i antipatičan za tvrtke jer ponekad je daleko jednostavnije (i jeftinije) pomiriti se sa MSom, zatvorenim sustavom i bonus problemima i fičerima koje donosi ta platforma.

Dakle, uvođenje linuxa bi neku tvrtku izašlo daleko skuplje nego da jednostavno sve prebace na Win7 i natjeraju tih par problematičnih stavki da rade - manje posla nego kod tranzicije na npr. Mint.

Druga stvar ako su konfe iz vremena XPa. Dakle, single core, do 2ghz, ~512MB RAMa. Tada treba sjesti i doobro se potruditi oko izračuna - primjerice - 50x brand-name konfi + 50 Win7 licenci + 40 Office + AV + 2 servera (oba Win) ili prekrižiti MS i prijeći u drugi tabor ako bi se mogao dobiti prihvatljiv ERP (ili što već fali). Čista matematika.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
2 1 hvala 2
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

CAD-ova postoje, naravno niti jedan u rangu AutoCAD-a, ali koliko sam skuzio da se obaviti posao, mario.L_hr je strojar i cesto radi s CAD softverima, tako da je on osoba koja ce puno vise znati reci od mene.

Što se tiče AutoCAD alternative, punokrvne i usporedive, na Linuxu je nema. Da je ima odavno bi cjelokupno poslovanje ureda prebacio na Linux. Možda to iz mene progovara dugogodišnji korisnik AutoCAD-a i netko ko ima priliku zaviriti u novotarije koje se valjaju iz Autodeska, prije ostalih. Od alternativa koje sam koristio i koje mogu preporučiti tu su dvije, DraftSight i BricsCAD. Čuo sam da neki vrte CATIA-u na Linuxu ali to nije alat za mene pa ne znam ništa o tome.

Sad natrag na vijest. Nekolicina je već prije primjetila da je naslov teme promašen i da je poanta u tome da veliki broj korisnika ostaje na WinXP. Unatoč svim pritiscima da upgradeaju XP, ostaju na njemu. Za zamisliti se.

Shvatio sam da nema mira u svijetu, unatoč zalaganju tolikog broja Miss-ica, glad neće biti iskorijenjena, ljudi neće prihvatiti besplatni OS u širokom broju (kad ponoviš mantru toliki broj puta da besplatni OS ne valja, Drago, štuca li ti se, što se može očekivati). Nadam se da će zbog Steama biti bolja situacija s driverima a to hoće li ga prihvatiti široka masa i nije mi bitno. Meni je dobar, a za druge ne znam.

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Sad natrag na vijest. Nekolicina je već prije primjetila da je naslov teme promašen i da je poanta u tome da veliki broj korisnika ostaje na WinXP. Unatoč svim pritiscima da upgradeaju XP, ostaju na njemu. Za zamisliti se.

Normalni korisnici (koji se cijelo vrijeme spominju u ovoj temi) ne mijenjaju OS-ove da budu hip ili moderni već se drže onog koji odlično radi i njima odgovara.

To je isto kao da kupite kadu i proizvođač kade kaže da će od tog i tog datuma postojati šansa da netko dođe u vašu kuću dok se kupate i pobije vas i porodicu. I još naglasi da bi bilo dobro da kupite novu kadu jer je neki tip 100 000 km dalje od vas izvagan na 500 kg i da možda ne stane u tu kadu.

Ja bih se nastavio kupati u toj kadi jer nova kada predstavlja nepotreban trošak.

14 godina
neaktivan

Daj ne kenjaj. Pogledaj malo oko sebe, tu na forumu. Jamčim da pola ekipe ima nelegalne Winse "Ultra Turbo 16v Edition" i čim se pojave novi (na torrentu naravno) skidaju odmah i instaliraju. pa pogledaj malo teme u kojima se vapi za pomoć. Normalan korisnik je sve samo ne normalan. U ovom zakutku svijeta normalno ne postoji.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
odjavljen

"Normalni" korisnik sa ovih prostora ima kantu sa XPom Blek Edišin natovarenu piratskim igrama, spywareom i pornjavom + crackirani AV ili u boljoj varijanti, Win7 Ultimate sa prije spomenutim dodacima.

Tako izgleda PC od jedno 60-70% korisnika. Pitajte ISKa.

Ostatak ima Vistu, neku od x distri linuxa (ako sam naletio na 2 od 10 linux usera sa istom distrom) ili pak Maca. Zanimljiv je podatak da skoro pola može do legalnih windowsa (učenici, studenti) ali svejedno imaju piratske verzije. Postotak crackiranih AVa je zabrinjavajuć a veliki broj Mac usera su žene. To je po mom iskustvu u ovih par zadnjih godina intenzivnog bavljenja servisom.

P.S. lijepi pozdrav onoj trojci sa Win8 Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 23:32 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
4 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Evo sad kako je jedna javna tvrtka presla na Linux ovo vam je cisti prijepis razgovora koji se dogodio vadim iz sjecanja bez zamjerki na vremenske propuste:
sve je pocelo kada sam poceo cesce pojavljivati i petljati s jednom zaposlenicom tamo, nakon sto sam bio na onako poznatoj bazi sa zaposlenicima,
upoznao voditelja citaj: direktora poslovnice u razgovoru rasprava o primjecivanju problema s glavnim serverskim Pc koje nadzirale ostala racunala (dakako na winsima)
dakako dalje spominjanje o trosku novca za ovlastenog administratora i servisera pa protupitanje sto i koliko zaposlenici rabe na racunalu nakon kratkog dobivenog odgovora i mog smijeha...
-"nista samo programe za validaciju i jedino ako surfaju po netu dok negledam ali tko nebi i ja to radim" direktorov komentar,slijedi odgovor znate li da imate besplatne alternativne programe koji rade isto kao ti placeni bez potrebe za licenciranjem i da postoji rjesenje za zasebno nadziranje racunala glavnim serverskim i rjede potreba servisa, zasupnutim pogledov direktorov upit: "Koje zar stvarno ima nesto takvo?", tu pocme igra na ljudsku pohlepu odgovorom:
-"Da ima slican malo drukciji ako nerabite nista vise kao sto vidim necete primjetiti razliku a sto je i najbolje besplatan je tako da nemorate placati stalno licence i koristenje programa jer su programi isto besplatni zamislite koliko bi ste ustedjeli neplacajuci stalno za to, a i nece vam trebati ono serversko racunalo pa cete i osloboditi jednu extra prostoriju jer ce sva racunala biti vec zakljucana i samo par osoba zna glavnu sifru za pristup ostali imaju samo lozinke za osnovno koristenje"

Dakako ovome je jos puno pomogao Linic sa svojim fosiranjem fiksalne blagajne i online racuna jer vise nije trebalo pdfati printati itd sve te racune neko ig automatski obraditi na netu ili sto od vec tad vec pocinjalo i trebalo....

Direktor: "zar stvarno netreba placati?".  isplatilo se bacanje udice na profitiranje njegom upotrebom odgovorom:
-" Da, to se zove Free ili Open source koji je potpuno besplatan i znade se kako radi tj. svatko moze nauciti kako i sto radi tako da netrebate placati zasebno strucnjaka, trenutno neznam toliko o njemu tek malo ucim o tom Os-u(tu je tek prvi put spomenut da je to drukciji os i da ce trebati nanovo staviti na racunala ako nema nista vazno na vecini njih nista se nece izgubiti) a i pocinje biti sve jednostavniji za koristenje, pa da vidite kako radi veoma je slicno sto imate po izgledu se moze naci dosta slicnost i u programima pa mozete poslati na tecaj nekoga svoga koji ce biti zasluzen u slucaju nekih vecih izmjena".

dakako jos zadnja pojasnjenja na radost direktora prilikom razocaranja da nije za igru tako da odjelima za gaming gdje prijasnji Os ostao receno i da za to ima alternativa (Wubi) ali nije bas stabilno, ali da nema brige jer se u posljednje vrijeme igre prebacivaju da mogu rabiti na njemu tako da se mogu predstavljati.

-"a ovo sto vi placate zove se Closed source tako da nitko nezna sto oni rade i nemoze nitko osim njih developera nemoze nista mjenjati, tako moze biti i do nekih programa cak i na ovome iako je to rijetko opet ovisi tko (ili sto) ih proizveo citaj: korporacije.

----------
ako vas zanima kako je proslo tvrtki povecali place s viskom sto im ostao stavili hotspot nabavili tablete stakleni pokrov (krovni vanjski dio ma necu sad objasnjavati) i jos se dogovara sto bi se jos moglo dakako povremeno se mene gnjavi na sto bi se mogao visak uloziti....{#}
ako sto nema smisla napisan je samo vrhunac i spojen u jednu kratku pricu jer razgovor je trajao nekih par mjeseci da nepisem cijelu agnetodu jer bilo je vise u kratkim komentara svakih nekoliko dana vise kao nabacivanje i razmjene ideje.

P.S.
za ove zadrte windows usere koji se kunu da je windiows bog i batina kada sljedeci  put zaigraju MMO, ja ih samo pitam jeste li znali da taj vas ruter/modem radi na Linuxu
hm molim niste znali ajde upisite u browseru 192.168.1.1 brojku i nakon sto se ulogirajte kliknite About i recite mi sto tamo pise ili jos bolje slika ma vidi cuda

OMG....!!! OMG....!!!
TD collector

3 1 hvala 1
16 godina
odjavljen
Killua kaže...

...

17 godina
neaktivan
berto kaže...

ROFL, daj molimte, sta ti radis sa kompom da nakupis toliko malewarea da trebas svakih par mjeseci reinstalirat win?!? nisu win krivi sta si skidas i instaliravas svakakva smeca na komp...

kakav je smisao dual boota da bi igrao na win, a surfao i "malo xxx" na linuxu?!?! facepalm

Eto, ja igram tu i tamo na Win, ako drugacije nije moguce, za sve drugo tu je Linux, pa i za igranje.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice