Mene bi više zanimala kemijska analiza ovih ulja koja u dućanima vidimo na policama, koja sumnjam da su hladno prešana. Prije su to ultraprocesirana ulja koja se masovno proizvode na visokoj temperaturi, s kojekakvim otapalima i visokiotlačnom prešama. Vidio sam na yt tehnologiju proizvodnje ulja iz sjemenko suncokreta, i to izgleda više kao tvornica građevinskog materijala a ne hrane :)
Ja sam vidio pogon za proizvodnju biljne masti, katalitičkom hidrogenizacijom sojinog ulja. Ono što izlazi iz reaktora ne sliči ni na mast, ni na ulje nego na kolomaz - crno je i smrdi k'o sam vrag. No onda se to sve poričisti, pa se dobije biljna mast, a na kraju dodatkom vode i emoulgatora margarin. Pouka iz kemije: važan je kemijski sastav, a ne postupak.
Mene bi više zanimala kemijska analiza ovih ulja koja u dućanima vidimo na policama, koja sumnjam da su hladno prešana. Prije su to ultraprocesirana ulja koja se masovno proizvode na visokoj temperaturi, s kojekakvim otapalima i visokiotlačnom prešama.
Vjerojatnost da se na policama trgovina u EU nalaze prehrambeni artikli čiji realni sadržaj NE odgovara priloženoj deklaraciji proizvoda, u današnje vrijeme i u legislativnom okruženju propisa i kontrolnih mehanizama Unije, ravna je nuli.
Mene bi više zanimala kemijska analiza ovih ulja koja u dućanima vidimo na policama, koja sumnjam da su hladno prešana. Prije su to ultraprocesirana ulja koja se masovno proizvode na visokoj temperaturi, s kojekakvim otapalima i visokiotlačnom prešama.
Vjerojatnost da se na policama trgovina u EU nalaze prehrambeni artikli čiji realni sadržaj NE odgovara priloženoj deklaraciji proizvoda, u današnje vrijeme i u legislativnom okruženju propisa i kontrolnih mehanizama Unije, ravna je nuli.
deklaracija?
neki artikli nemaju deklaraciju.
Mene bi više zanimala kemijska analiza ovih ulja koja u dućanima vidimo na policama, koja sumnjam da su hladno prešana. Prije su to ultraprocesirana ulja koja se masovno proizvode na visokoj temperaturi, s kojekakvim otapalima i visokiotlačnom prešama.
Vjerojatnost da se na policama trgovina u EU nalaze prehrambeni artikli čiji realni sadržaj NE odgovara priloženoj deklaraciji proizvoda, u današnje vrijeme i u legislativnom okruženju propisa i kontrolnih mehanizama Unije, ravna je nuli.
deklaracija?
neki artikli nemaju deklaraciju.
Ako artikl nema garanciju na hrvatskom jeziku negdje na proizvodu i/ili na pomoćnom pakiranju ako se radi manjim proizvodima koji nemaju svoju ambalažu - voće, meso na pultu, pisaći pribor - to je prekršaj i može se prijaviti.
Mene bi više zanimala kemijska analiza ovih ulja koja u dućanima vidimo na policama, koja sumnjam da su hladno prešana. Prije su to ultraprocesirana ulja koja se masovno proizvode na visokoj temperaturi, s kojekakvim otapalima i visokiotlačnom prešama.
Vjerojatnost da se na policama trgovina u EU nalaze prehrambeni artikli čiji realni sadržaj NE odgovara priloženoj deklaraciji proizvoda, u današnje vrijeme i u legislativnom okruženju propisa i kontrolnih mehanizama Unije, ravna je nuli.
deklaracija?
neki artikli nemaju deklaraciju.
Ako artikl nema garanciju na hrvatskom jeziku negdje na proizvodu i/ili na pomoćnom pakiranju ako se radi manjim proizvodima koji nemaju svoju ambalažu - voće, meso na pultu, pisaći pribor - to je prekršaj i može se prijaviti.
https://pisalica.com/izbjegnite-placanje-kazne-saznajte-sto-sve-treba-pisati-na-deklaraciji-proizvoda/
bio danas u dućanu, kupio kruh, nije bilo deklaracije...
To što ti ne znaš kako ju naći i dobiti, ne znači da ona ne postoji.
Mene bi više zanimala kemijska analiza ovih ulja koja u dućanima vidimo na policama, koja sumnjam da su hladno prešana. Prije su to ultraprocesirana ulja koja se masovno proizvode na visokoj temperaturi, s kojekakvim otapalima i visokiotlačnom prešama.
Vjerojatnost da se na policama trgovina u EU nalaze prehrambeni artikli čiji realni sadržaj NE odgovara priloženoj deklaraciji proizvoda, u današnje vrijeme i u legislativnom okruženju propisa i kontrolnih mehanizama Unije, ravna je nuli.
deklaracija?
neki artikli nemaju deklaraciju.
Ako artikl nema garanciju na hrvatskom jeziku negdje na proizvodu i/ili na pomoćnom pakiranju ako se radi manjim proizvodima koji nemaju svoju ambalažu - voće, meso na pultu, pisaći pribor - to je prekršaj i može se prijaviti.
https://pisalica.com/izbjegnite-placanje-kazne-saznajte-sto-sve-treba-pisati-na-deklaraciji-proizvoda/
bio danas u dućanu, kupio kruh, nije bilo deklaracije...
Pisati ću Biljani Borzan da stave deklaraciju u kruh kao u kineskim kolačićima.
gdje ima za kupiti hladno presanog, djevicanskog repicinog ulja? po dalmaciji se vrlo lako moze nabaviti domace maslinovo ulje, ali nisam bas vidio da se po slavoniji prodaje hladno presano repicino ulje, a po ovom clanku, to je najbolje ulje za pripremu jela na visokoj temperaturi...
To što ti ne znaš kako ju naći i dobiti, ne znači da ona ne postoji.
Mene bi više zanimala kemijska analiza ovih ulja koja u dućanima vidimo na policama, koja sumnjam da su hladno prešana. Prije su to ultraprocesirana ulja koja se masovno proizvode na visokoj temperaturi, s kojekakvim otapalima i visokiotlačnom prešama.
Vjerojatnost da se na policama trgovina u EU nalaze prehrambeni artikli čiji realni sadržaj NE odgovara priloženoj deklaraciji proizvoda, u današnje vrijeme i u legislativnom okruženju propisa i kontrolnih mehanizama Unije, ravna je nuli.
deklaracija?
neki artikli nemaju deklaraciju.
Ako artikl nema garanciju na hrvatskom jeziku negdje na proizvodu i/ili na pomoćnom pakiranju ako se radi manjim proizvodima koji nemaju svoju ambalažu - voće, meso na pultu, pisaći pribor - to je prekršaj i može se prijaviti.
https://pisalica.com/izbjegnite-placanje-kazne-saznajte-sto-sve-treba-pisati-na-deklaraciji-proizvoda/
bio danas u dućanu, kupio kruh, nije bilo deklaracije...
Pisati ću Biljani Borzan da stave deklaraciju u kruh kao u kineskim kolačićima.
Nemoj pitati zobg mene, ...
Možda ta deklaracija postoji tamo negjde, pored deklaracije za burek.
Orgula, Ekstra djevičansko maslinovo ulje 1 l … 14,5€ u Konzumu.
Najprodavanije maslinovo ulje u Hrvatskoj!?
Uvoz iz Španjolske, puni se u boce u Hr. nova deklaracija na bocama: Zemlja podrijetla: EU.
- 2022. godine odlukom Općinskoga suda u Koprivnici firma je kažnjena s 15 tisuća kuna,
- a njezin direktor s 4.500 kuna za plasiranje na tržište proizvoda opasnog po ljudsko zdravlje,
- proizvod NIKAD nije povučen s tržišta.
- Odluka suda temelji se na analizi "extradjevičanskog ulja" u nastavnom zavodu za
- javno zdravstvo u Splitu kao i instituta za poljoprivredu u Poreču.
Zatim je uslijedio novi šooook.
Iz španjolske Valencije, laboratorija s kojim Orgula inače surađuje, njihov nalaz stavio je to ulje u kategoriju nejestivog, a državni inspektorat je u konačnici tražio kaznu za pogrešno etiketiranje.
Da ponovim … nikad to ulje nije povučeno s/sa našeg tržišta.
To ulje je i dalje NAJPRODAVANIJE maslinovo ulje u Hr. …
jer to ulje su "ODABRALE MAME".
Iako je to ulje poljoprivredni inspektor svrstao u kategoriju "lampante" !??
Prevedeno s/sa Italijanskog: olio lampante ... lamp oil.
Pitam za frenda, kaže li se buĆino ili buČino ulje?
Uzgred, kemijska analiza je prilično beskorisna u smislu dokazivanja koja vrsta je zdravija. Niti jedno od analiziranih ulja nema potvrđeno štetnih sastojaka. Sva ta nadogradnja u ovom radu je slična efektu koji je izazvala tiskarska pogreška kod špinata. Bezukusna travuljaga je proglašena posebno zdravom jer su pedijatri primjetili da ima jako puno (nepostojećeg) željeza.
Vjerojatnost da se na policama trgovina u EU nalaze prehrambeni artikli čiji realni sadržaj NE odgovara priloženoj deklaraciji proizvoda, u današnje vrijeme i u legislativnom okruženju propisa i kontrolnih mehanizama Unije, ravna je nuli.
Definitivno nije ravna nuli, znam iz prve ruke. Često se u tvornicama improvizira pa sastav na kraju ne odgovara točno deklaraciji. A to se jako rijetko provjerava.
Pitam za frenda, kaže li se buĆino ili buČino ulje?
Uzgred, kemijska analiza je prilično beskorisna u smislu dokazivanja koja vrsta je zdravija. Niti jedno od analiziranih ulja nema potvrđeno štetnih sastojaka. Sva ta nadogradnja u ovom radu je slična efektu koji je izazvala tiskarska pogreška kod špinata. Bezukusna travuljaga je proglašena posebno zdravom jer su pedijatri primjetili da ima jako puno (nepostojećeg) željeza.
Bučino ulje, bezukusna travuljaga je tebi, špinat je jedna od najboljih namirnica koje čovjek može pojesti, krcat mikronutrijenata, antioksidansa i minerala ali kao i u svemu treba biti umjeren i pravilno ga kulinarski obraditi, ne jesti ga sirovog radi oksalata, antinutrijent koji na sebe vezuje kalcij te može izazvati bubrežni kamenac primjerice međutim benefiti daleko nadmašuju nedostatke.
Autor članka me je jako razočarao. Nigdje ni slova o maslinovom ulju, koje je najzastupljnije u priobalju. Nadam se da će u narednom članku ispraviti ovaj neoprostivi propust.
Autor članka me je jako razočarao. Nigdje ni slova o maslinovom ulju, koje je najzastupljnije u priobalju. Nadam se da će u narednom članku ispraviti ovaj neoprostivi propust.
Pa spomenuo ga je par puta ali članak se vrti oko poljskog istraživanja koje nije uključivalo maslinovo ulje.
Orgula, Ekstra djevičansko maslinovo ulje 1 l … 14,5€ u Konzumu.
Najprodavanije maslinovo ulje u Hrvatskoj!?
Uvoz iz Španjolske, puni se u boce u Hr. nova deklaracija na bocama: Zemlja podrijetla: EU.
- 2022. godine odlukom Općinskoga suda u Koprivnici firma je kažnjena s 15 tisuća kuna,
- a njezin direktor s 4.500 kuna za plasiranje na tržište proizvoda opasnog po ljudsko zdravlje,
- proizvod NIKAD nije povučen s tržišta.
- Odluka suda temelji se na analizi "extradjevičanskog ulja" u nastavnom zavodu za
- javno zdravstvo u Splitu kao i instituta za poljoprivredu u Poreču.
Zatim je uslijedio novi šooook.
Iz španjolske Valencije, laboratorija s kojim Orgula inače surađuje, njihov nalaz stavio je to ulje u kategoriju nejestivog, a državni inspektorat je u konačnici tražio kaznu za pogrešno etiketiranje.
Da ponovim … nikad to ulje nije povučeno s/sa našeg tržišta.
To ulje je i dalje NAJPRODAVANIJE maslinovo ulje u Hr. …
jer to ulje su "ODABRALE MAME".
Iako je to ulje poljoprivredni inspektor svrstao u kategoriju "lampante" !??
Prevedeno s/sa Italijanskog: olio lampante ... lamp oil.
Da li je moguće da je i dalje na policama iz razloga što je sada drugi sastav u bocama a ne više onaj po kojem je rađeno prvobitno uzorkovanje?
..špinat je jedna od najboljih namirnica koje čovjek može pojesti, krcat mikronutrijenata, antioksidansa i minerala...
još bolja je loboda, inače se smatra korovom, ali je bogatija od špinata i ukusnija
ocijenio bi je negdje na pola puta između blitve i špinata, ali bolja i ukusnija od oboje
može se raditi kao blitva na dlamatinski lešo s krumpirom i puno je ukusnija, a može i kao špinat pasirana s vrhnjem, isto meni osobno ukusnija
jako potcijenjena biljka, a raste sama i bez ikakve potrebe za održavanjem
Pitam za frenda, kaže li se buĆino ili buČino ulje?
Uzgred, kemijska analiza je prilično beskorisna u smislu dokazivanja koja vrsta je zdravija. Niti jedno od analiziranih ulja nema potvrđeno štetnih sastojaka. Sva ta nadogradnja u ovom radu je slična efektu koji je izazvala tiskarska pogreška kod špinata. Bezukusna travuljaga je proglašena posebno zdravom jer su pedijatri primjetili da ima jako puno (nepostojećeg) željeza.
Bučino ulje, bezukusna travuljaga je tebi, špinat je jedna od najboljih namirnica koje čovjek može pojesti, krcat mikronutrijenata, antioksidansa i minerala ali kao i u svemu treba biti umjeren i pravilno ga kulinarski obraditi, ne jesti ga sirovog radi oksalata, antinutrijent koji na sebe vezuje kalcij te može izazvati bubrežni kamenac primjerice međutim benefiti daleko nadmašuju nedostatke.
hvala na informciji, nisam razmišljao o tome da postoje i antinutrijenti...
Mene bi više zanimala kemijska analiza ovih ulja koja u dućanima vidimo na policama, koja sumnjam da su hladno prešana. Prije su to ultraprocesirana ulja koja se masovno proizvode na visokoj temperaturi, s kojekakvim otapalima i visokiotlačnom prešama.
Vjerojatnost da se na policama trgovina u EU nalaze prehrambeni artikli čiji realni sadržaj NE odgovara priloženoj deklaraciji proizvoda, u današnje vrijeme i u legislativnom okruženju propisa i kontrolnih mehanizama Unije, ravna je nuli.
A izvor informacija da je tomu tako je...?
Razočaravajuća tvrdnja kraj gomile dokaza da se vrstama i kvalitetama ulja više manipulira nego ne. Doc, fight the system, don't be a part of it. (premda jesi, jbg)
..špinat je jedna od najboljih namirnica koje čovjek može pojesti, krcat mikronutrijenata, antioksidansa i minerala...
još bolja je loboda, inače se smatra korovom, ali je bogatija od špinata i ukusnija
ocijenio bi je negdje na pola puta između blitve i špinata, ali bolja i ukusnija od oboje
može se raditi kao blitva na dlamatinski lešo s krumpirom i puno je ukusnija, a može i kao špinat pasirana s vrhnjem, isto meni osobno ukusnija
jako potcijenjena biljka, a raste sama i bez ikakve potrebe za održavanjem
hvala na informaciji, nikad čuo za to.
Sva ta ulja za siću možete testirati u obližnjem domu zdravlja.
Ljudi što kupuju sebi po 50l ulja.. izvade ex-200kn i dobiju na A4 svaku molekulu iz ulja.
Sva ta ulja za siću možete testirati u obližnjem domu zdravlja.
Ljudi što kupuju sebi po 50l ulja.. izvade ex-200kn i dobiju na A4 svaku molekulu iz ulja.
stvarno? nisam znao za to.
Što još možeš?
jel se može vidjeti koliko je sumpora u dizelu?
EDIT: ovaj topic je stvarno poučan.
U mom gradu da.
I to je dvosjekli mač.. znam desetke slučajeva gdje su se ljudi zavadili.
Dok jedan traži pravo maslinovo za lijek i potrebu, ovaj drugi mu se kune u svoje ulje i nudi.
Onda onaj prvi odnese u dom zdravlja i vraća se s motikom.
hvala na informciji, nisam razmišljao o tome da postoje i antinutrijenti...
Danen (Nenad Raos) je pisao baš tu na bugu o antinutrijentima u jednom članku, mislim o fitinskoj kiselini...
Kaže hrvatski wiki... "Antinutrijenti su prirodne ili sintetičke tvari koje utječu na absorpciju nutrijenata.", mislim da je engleska verzija bolja, treba riječi "utječu na" zamijeniti s "ometaju...".
Maslinovo ulje i med su najraširenije lažirane namirnice na policama i nitko nemre ništa poduzet po tom pitanju
Ima bezbroj slučajeva razrjeđivanja maslinovog ulja suncokretovim, repičinim i pitajboga kojim, dodavanja bojila i aroma da više liči na maslinovo
Za med svake godine bar jednom bude
o nađenom lažnom medu na policama, U med se dodaje šečer, boja i razni aditivi da se dodavanje šećera prikrije. Razni "stručnjaci" pametuju kako prepoznati pravi med - jedan mjehur se diže u boci kad preokreneš staklenku, kristalizira se med, ima ovakvu, onakvu boju/konzistenciju....
Zapamtite - ako je lopov dobroo napravio svoj posao, nemoguće je razlikovati pravo ulje ili med od lažnog
...osim kombinacijom laboratorija i kušača
Pretpostavi da je sav med i maslinovo ulje na akcijama u trgovini lažno i nećeš fulat.
Ako znaš nekoga da radi domaće, od njega kupuj, makar platio više
Mene bi više zanimala kemijska analiza ovih ulja koja u dućanima vidimo na policama, koja sumnjam da su hladno prešana. Prije su to ultraprocesirana ulja koja se masovno proizvode na visokoj temperaturi, s kojekakvim otapalima i visokiotlačnom prešama. Vidio sam na yt tehnologiju proizvodnje ulja iz sjemenko suncokreta, i to izgleda više kao tvornica građevinskog materijala a ne hrane :)
Vecina ulja u dućanima nisu hladno prešana, već rafinirana ulja. Zakon nalaže da nije potrebno naglasiti da je ulje rafinirano nigdje na ambalaži. Ali ako je na ambalaži napisano "hladno prešano", extra djevičansko" ili slično, onda su to ulja koja nebi trebala biti na nikakav način procesirana, tj. rafinirana.
Ja sam vidio pogon za proizvodnju biljne masti, katalitičkom hidrogenizacijom sojinog ulja. Ono što izlazi iz reaktora ne sliči ni na mast, ni na ulje nego na kolomaz - crno je i smrdi k'o sam vrag. No onda se to sve poričisti, pa se dobije biljna mast, a na kraju dodatkom vode i emoulgatora margarin. Pouka iz kemije: važan je kemijski sastav, a ne postupak.
Da, upravo kemijski sastav. A nusprodukt djelomične hidrogenizacije su industrijske transmasti, one koje dokazano povisuju LDL i snizuju HDL kolesterol. Iste te su zabranjene u Americi, a mi ih u EU još toleriramo.
Vjerojatnost da se na policama trgovina u EU nalaze prehrambeni artikli čiji realni sadržaj NE odgovara priloženoj deklaraciji proizvoda, u današnje vrijeme i u legislativnom okruženju propisa i kontrolnih mehanizama Unije, ravna je nuli.
Da inspektorat ispita random 100 proizvoda s polica, povuko bi ih X. A taj X nije 0. Greške se nažalost događaju, što slučajno, što zbog nemara, što namjerno (promijene sastav, ali ostalo viška starih etiketa...). S ovim problemima, mi u ScanEat-u se redovito borimo. Jedino na što se osjetno više pazi su alergeni jer tu lako dođe tužba.
bio danas u dućanu, kupio kruh, nije bilo deklaracije...
Za pekarske proizvode zakon definira da deklaracija ne mora biti navedena na ambalaži već ista mora biti uručena kupcu na zahtjev. Točnije, ako pitaš prodavača, on ti mora dat sve informacije o proizvodu, a najčešće je to u obliku prašnjave knjige koja u sebi ima detaljnu deklaraciju za svaki proizvod koji prodaju.
gdje ima za kupiti hladno presanog, djevicanskog repicinog ulja? po dalmaciji se vrlo lako moze nabaviti domace maslinovo ulje, ali nisam bas vidio da se po slavoniji prodaje hladno presano repicino ulje, a po ovom clanku, to je najbolje ulje za pripremu jela na visokoj temperaturi...
Ima u dm-u. Ali umjereno s repičinim uljem. U ovom članku nedostaje činjenica da je repičino ulje prirodno pogato eruka kiselinom i po stavu EU-a ono predstavlja dugoročni zdravstveni rizik za djecu mlađu od 10 godina. U prehrambenoj industriji se koristi modificirana repica (LEAR) kojoj je prisutnost eruka kiseline ispod 0.5% masnih kiselina, no u proizvodnji najčešće dolazi do onečišćenja i s HEAR sortom u kojoj je prisutnost oko 40%. Cak i da se zadrzimo na ovih 0.5%, jedna zlica repicinog ulja prelazi podnošljive granice eurka kiseline za dijete od 10 kg.
Obavezno pogledati ako vam je stalo do vašeg zdravlja:
Siže
Trošiti ulja dobivena hladom prešom.
Članak
Uz dužno poštovanje autoru, ovo je prvi put da se izrazito ne slažem sa sadržajem članka i informacijama koje su iznesene.
U predavanju, link sa početka poruke, nalazi se vrlo detaljno objašnjenje.