United States - The land of the fee.
To je moguće samo u SAD-u: Hitna srušila biciklist
- poruka: 6
- |
- čitano: 3.801
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Zdravstvo (dostupno svima) na kakvo smo navikli više ne postoji.
Bilo kakva ozbiljnija pretraga u HR se čeka 3-6-9 mjeseci, terapije se čekaju također po par mjeseci, dobivanje nekakvih toplica i slično je razina SF-a.
Iz zdravstvenog sustava godšnje odlazi 2-3x više ljudi nego što novih ulazi unutra, za par godina sustav će se raspasti kompletno jer ljudi koji ostaju unutar njega će dignuti sidro.
U SAD-u i Kanadi se odradi pretraga u instuciji po izboru ista se plati na licu mjesta, nakon toga se potražuje novac od svog osiguravatelja kojeg plaćate.
Kod nas ljudi plaćaju zdravstveno i dopunsko zdravstveno koje je nekakav minimum, na kraju opet plate dodatno privatno jer ne mogu čekati toliko dugo nekakav nalaz ili terapije.
Zaključak priče mi smo trenutno niti tamo niti vamo gledajući plaćanje i uslugu, kroz 5 godina ako se nešto ne promjeni pitanje je kako će sve skupa izgledati.
Zdravstvo (dostupno svima) na kakvo smo navikli više ne postoji.
Bilo kakva ozbiljnija pretraga u HR se čeka 3-6-9 mjeseci, terapije se čekaju također po par mjeseci, dobivanje nekakvih toplica i slično je razina SF-a.
Iz zdravstvenog sustava godšnje odlazi 2-3x više ljudi nego što novih ulazi unutra, za par godina sustav će se raspasti kompletno jer ljudi koji ostaju unutar njega će dignuti sidro.
U SAD-u i Kanadi se odradi pretraga u instuciji po izboru ista se plati na licu mjesta, nakon toga se potražuje novac od svog osiguravatelja kojeg plaćate.
Kod nas ljudi plaćaju zdravstveno i dopunsko zdravstveno koje je nekakav minimum, na kraju opet plate dodatno privatno jer ne mogu čekati toliko dugo nekakav nalaz ili terapije.
Zaključak priče mi smo trenutno niti tamo niti vamo gledajući plaćanje i uslugu, kroz 5 godina ako se nešto ne promjeni pitanje je kako će sve skupa izgledati.
Slicno mozes kazati za sve djelove "drzavne sluzbe". Pa vidim da nikoga briga...
p.s. u USA se takoder redovito dogodi da medicinska ustanova odbije lijecenje jer joj se ne svida osiguranje koje te "pokriva" i sl.
Birala se ekipa koja ga je usrala, zato ne funkcionira. Ali to je problem koji se sam rjesava jer oni kojima zdravstvo najvise treba su najstariji, a vecina njih bira zna se. Kroz par ciklusa dolazi promjena strukture drustva i zna se tko ce prirodno otpasti u vjecna biralista. Samo treba cekati.
Postavite mene za ministra zdravstva i rjesim sve liste cekanja u jednom danu.
Birala se ekipa koja ga je usrala, zato ne funkcionira. Ali to je problem koji se sam rjesava jer oni kojima zdravstvo najvise treba su najstariji, a vecina njih bira zna se. Kroz par ciklusa dolazi promjena strukture drustva i zna se tko ce prirodno otpasti u vjecna biralista. Samo treba cekati.
Postavite mene za ministra zdravstva i rjesim sve liste cekanja u jednom danu.
Političari dolaze iz naroda, nema to veze sa orijentacijama, strankama itd...
Liste čekanja su višeslojni problem za koji ne postoji magični štapić već sustavna postepena promjena.
Djelomično popuštanje pritiska su odradile privatne ustanove međutim za razliku od SAD-a gdje pacijent bira kod koga će odraditi plaćanje/uslugu koje će pokriti odabrani osiguravatelj kod nas to nije moguće i to je srž problema jer plaćaš dva puta.
Ponavljam, taj izbor je takoder prividan cesto, dapace precesto kada se uzme u obzir cijena. Tkoder treba uzeti u obzir i participaciju koja se placa iako si osiguran... Tako da USA zdravstvo, hvala ali ne hvala ( osim ako nisam miljarder, a nisam , a i tada bi vjerojatno bio radije u svicarskoj i sl. )