Što se krije iza litija u Srbiji? zaključana tema

poruka: 85
|
čitano: 22.421
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Što se krije iza litija u Srbiji?".
15 godina
Re: Što se krije iza litija u Srbiji?
picajzla0707 kaže...
konjRR kaže...

Molim da procitas sto sam napisao. Gdje su ljudi spremniji na fizicki obracun sa vlasti i kapitalizmom tamo te svinjarije teze prolaze. Moram ponoviti jos koji put? 

Kakva sloboda, diktatura i slicne demagogoije i propagande imaju veze sa time? 

p.s. naravno negdje su i spremni na borbu ali su jednostavno visestruko nadjacani...

p.p.s. tri mornara jadrolinije mrtva. Zasto? I tko ce odgovarati? Jeli hrvatska diktatura ili?

ne radi se o fizičkom obračunu, nego o demokraciji, a to ponajprije znači izbore i mirne prosvjede

tamo gdje ljudi moraju biti spremni na fizički obračun s vlasti demokracija nije baš na visokom nivou

ofkors da ima nerazvijenih demokracija poput hrvatske, da ima demokracija gdje su ljudi skloniji nasilnim prosvjedima poput francuske, ali ne pričamo o izuzecima

da li će švedska ili britanska ili norveška vlast pokušato provući neku svinjariju, ofkors da hoće i ne boje se da će završiti obješeni na banderu, ali se boje gubitka izbora i iole većih prosvjeda koliko god bili mirni, jer im to spušta rejting i ponovo šanse na izborima

u kini, rusiji i sjevernoj koreji toga nema, ljudi uglavnom niti nemaju informaciju, a i ako imaju riskiraju dugogodišnji zatvor samo ako kažu nešto protiv vlasti, a kamo li da izađu na ulice

Dakle demokracija nije na visokom nivou igdje. Kada raspravljamo zanima me jeli pricas o stvarnom svijetu ili nekom svijetu iz tvoje maste?

14 godina
picajzla0707 kaže...
konjRR kaže...

Molim da procitas sto sam napisao. Gdje su ljudi spremniji na fizicki obracun sa vlasti i kapitalizmom tamo te svinjarije teze prolaze. Moram ponoviti jos koji put? 

p.s. naravno negdje su i spremni na borbu ali su jednostavno visestruko nadjacani...

p.p.s. tri mornara jadrolinije mrtva. Zasto? I tko ce odgovarati? Jeli hrvatska diktatura ili?

ne radi se o fizičkom obračunu, nego o demokraciji, a to ponajprije znači izbore i mirne prosvjede

tamo gdje ljudi moraju biti spremni na fizički obračun s vlasti demokracija nije baš na visokom nivou

ofkors da ima nerazvijenih demokracija poput hrvatske, da ima demokracija gdje su ljudi skloniji nasilnim prosvjedima poput francuske, ali ne pričamo o izuzecima

da li će švedska ili britanska ili norveška vlast pokušato provući neku svinjariju, ofkors da hoće i ne boje se da će završiti obješeni na banderu, ali se boje gubitka izbora i iole većih prosvjeda koliko god bili mirni, jer im to spušta rejting i ponovo šanse na izborima

u kini, rusiji i sjevernoj koreji toga nema, ljudi uglavnom niti nemaju informaciju, a i ako imaju riskiraju dugogodišnji zatvor samo ako kažu nešto protiv vlasti, a kamo li da izađu na ulice

Nego, šta kažeš na litij u Srbiji? Imaju li ljudi u Sj. Koreji o tome ikakvu informaciju? Zna li Sjeverna Koreja šta je spodumen, a šta jadarit ili kupe jeftine baterije preko Alibabe jer je jeftinije nego se zamarat s osnovama kemije?

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
12 godina
picajzla0707 kaže...

Kada pričamo o "demokratskim prosvjedima" tada moramo neke stvari jasno reći i razlučiti razlike.

U Njemačkoj i Francuskoj se takvi prosvjedi odvijaju po mjesec dana. >> Koliko je bio najdulji prosvjed ikad u HR?

Većina ih se svodi na mirne šetnjice i malo zviždanja te pokoji transparent, zato i nema rezultata jer se oni protiv kojih se prosvjeduje slatko nasmiju i znaju da je sutra novi dan i mogu po starom.

Da li je kod nas netko od kada postoji država  opalio šamarčinu bilo kojem premijeru ili predsjedniku kao što se to radilo po demokratskim zemljama gdje je narod vješao svoje vladare i gilotinjama riješavao svoje probleme kroz povijest. 

Odgovor je nije, a znamo da nismo mi ništa finiji od njih nego nikako da nam dođe u glavu da je i takav prosvjed naše demokratsko pravo izuzev giljotinje i vješanja jer to nije autohtono kod nas.

Koliko smo pravna i demokratska država se vidjelo na primjeru onog lika koji je organizirao nekakav prosvjed na trgu pa su ga mislim 6-7 mjeseci držali u pritvoru bez optužnice,ne mogu se sada sjetiti imena, lik je držao mitinge okolo na par mjesta.

Kod nas Cezih padne 5-8 puta mjesečno i ministar i dalje nije opozvan? Te dane ljudi po cijeloj RH ne obave niti jedan pregled u institucijama i vraćaju se neobavljenog posla doma. Šteta po sve građane ne mjerljiva.

Ovi u Srbiji brate mili kod prošlih prosjveda zapalili skupštinu, blokiraraju se ceste opći dernek. Mi jedino kada zakrčimo ceste je na dočecima ovih što šutaju loptu.

Deomkracija se uči a mi smo još u nekakvoj predvrtičkoj grupi.

Po ZG-u smeća na sve strane, odvoz nedovoljan, ovaj lik dobio izbore na paroli Jakuševca i riješavanja smeća, i nitko da mu dođe u ured i pred novinarima istrese jednu poveću kantu na kojoj bi bilo zaljepljen program na kojem je dobio izbore.

Mislim da smo svi skupa kao narod jako omekšali i kao da smo postali imuni na sva dešavanja, kao da se nas ne tiču niti jedan posto.

Iskreno za Srbiju je iskapanje možda dobro financijski ali da li je dobro za mjesto gdje će se to raditi iskreno sumnjam. Taj kraj koliko sam upućen se većinom bazira na poljoprivredi i stočarstvu i da se time bavim mislim da bih bio sa traktorom na svakom prosvjedu jer to za takve ljude znači kraj.

15 godina
konjRR kaže...

Dakle demokracija nije na visokom nivou igdje. Kada raspravljamo zanima me jeli pricas o stvarnom svijetu ili nekom svijetu iz tvoje maste?

kakva god jest bolja je od diktature

Shvacam da imas osobna misljenja i predrasude. I to je u redu. Samo bi trebao prihvatiti to kao takve a ne kao cinjenice.

Jer to sto si sad napisao je toliko neistinito da cak ides sam protiv svoje logike kada meni kazes, da citiram, "banaliziranje i izjednačavanje nikad nije dobro".

p.s. trolas?

7 godina
@UncleJimbo svaka čast na komentaru i dodao bih još da pronađu u RH litij, nitko živ ne bi prosvjedovalo (možda nekoliko junaka uz Ivana Pernara) nego bi narod ljubio ruke vlasnicima tvrtke Rio Tinto.
11 godina
konjRR kaže...

Shvacam da imas osobna misljenja i predrasude...

kakve predrasude? ne poznajem ama baš nikoga tko će reći da je diktatura bolja od demokracije, nekako mislim da je to uvriježeno mišljenje vrlo velike većine, ne samo moje osobno

ako je tebi zaključak da je demokracija bolja od diktature neistinit i trolanje, onda nemamo dalje što raspravljat

8 godina
neaktivan
Picajzla0707:

Naravno da ideš sa predrasudama i ničim utemeljenim povezivanjem demokracije u Kini i količinom štetnih tvari ispuštenih iz njihovih rafinerija. Nemaš nikakav dokaz za usporedbu istog tipa rafinerije u SADu vs u Kini. Možda si u ppravu, možda nisi - ali dokaza nemaš.
Ja rekoh
12 godina
U kratko. Sta je ikad bilo postignuto mirnim prosvjedima? Nikad nista. Ljudima je pun k... Barem u nekim zemljama. A i ovdje ce pomalo.
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
Što se krije iza litija u Srbiji?

Tko o cemu, picajzla i Kini.

Ne da mi se, pa samo ostavljam link da se covjek educira.

Gledam te!

2 0 hvala 1
16 godina

Picajzla misli da smo mi demokratskija zemlja od kine. Ajde da je naivan i mlad ali je star.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
8 2 hvala 0
15 godina
picajzla0707 kaže...
konjRR kaže...

Shvacam da imas osobna misljenja i predrasude...

kakve predrasude? ne poznajem ama baš nikoga tko će reći da je diktatura bolja od demokracije, nekako mislim da je to uvriježeno mišljenje vrlo velike većine, ne samo moje osobno

ako je tebi zaključak da je demokracija bolja od diktature neistinit i trolanje, onda nemamo dalje što raspravljat

Ne poznajem ikoga da trci 100m manje od 10 s. To znaci? 

Uvrijezeno misljenje vecine je da treba glasati za HDZ i partnere. To znaci? Nekada je uvrijezeno misljenje velike vecine u nekim zemljama bilo da su ljudi druge boje koze manje vrijedni ili jos gore. Pa? Da je zemlja ravna ploca. Koliko trebam nabrajati?

I dalje trolas?

Moj osobni zakljucak je da nije bilo kakava demokracija bolja od bilo kakve diktature! Probaj malo istrazivati i citati...

p.s. stvarno bi bilo dobro da pretanes brkati misljenja i cinjenice ili cak osjecaje...

p.p.s. nadao sam se da trolas jer me druga mogucnost vise brine/smeta...

6 godina
dery kaže...

Picajzla misli da smo mi demokratskija zemlja od kine. Ajde da je naivan i mlad ali je star.

89. su studenti ginuli da se izbore za demokraciju u Kini (nažalost neuspješno), a ti si se ovdje praviš pametan.

Što šta Kina ima, ali slobode i demokracije u komunističkom režimu nema. 

8 godina
neaktivan
Chayy kaže...
dery kaže...

89. su studenti ginuli da se izbore za demokraciju u Kini (nažalost neuspješno), a ti si se ovdje praviš pametan.

Ta činjenica ne znači da je sve iz Kine automatski lošije od bilo čega iz demokracije.

Ja rekoh
16 godina
Chayy kaže...
dery kaže...

Evo ga još jedan na objavu se hvataju naivci ko miševi na ljepilo. Ova naša diktatura ti je tako lijepo upakirana demokratskim ukrasnim papirom da si se i tu zaljepio.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2024 10:32 (dery).
10 godina

Pitajte Libiju jel joj gore bilo pod "strašnim" diktatorom Gadafijem ili nakon "oslobođenja". 
Nego, otišla tema u off topic. Mene zanima što se krije iza litija u Srbiji. Možda zlato (a možda ustaše i partizani). 

Moj PC  
3 0 hvala 2
11 godina
konjRR kaže...

Moj osobni zakljucak je da nije bilo kakava demokracija bolja od bilo kakve diktature! Probaj malo istrazivati i citati...

možda si me krivo shvatio, kakva god bila ne znači bilo koja demokracija i bilo koja diktatura

i također to ne znači, kako se odmah glupavo zaključuje, da sam rekao da je 'automacki sve lošije iz kine'

ako je trenutno tema litij i prosvjedi u srbiji, pa kažem da se čak i kilava demokracija poput srbije pokazala kao bolja, jer ljudi ipak mogu doći do informacija i mogu prosvjedovati, pa to usporedim s kinom gdje je trenutno 3/4 svjetske prerade litija izgrađeno bez prosvjeda, onda to znači to što sam rekao, ne da je automacki sve iz kine lošije

vučić bi dao lijevo jaje da može tako kao kinezi provuć rio tinto bez da se o tom uopće piše ili prosvjeduje

15 godina
Chayy kaže...
dery kaže...

U kini nema komunizma osim u nazivu vladajuce "stranke". Prouciti sto je to komunizam.

picajzla0707 kaže...
konjRR kaže...

možda si me krivo shvatio, kakva god bila ne znači bilo koja demokracija i bilo koja diktatura

i također to ne znači, kako se odmah glupavo zaključuje, da sam rekao da je 'automacki sve lošije iz kine'

ako je trenutno tema litij i prosvjedi u srbiji, pa kažem da se čak i kilava demokracija poput srbije pokazala kao bolja, jer ljudi ipak mogu doći do informacija i mogu prosvjedovati, pa to usporedim s kinom gdje je trenutno 3/4 svjetske prerade litija izgrađeno bez prosvjeda, onda to znači to što sam rekao, ne da je automacki sve iz kine lošije

vučić bi dao lijevo jaje da može tako kao kinezi provuć rio tinto bez da se o tom uopće piše ili prosvjeduje

Da zelis lako bi se informirao o pustim prosvjedima koji su se desavali ili desavaju u kini. I iz kojih razloga. 

Shvacam sto je napisano, ne citam misli. Ovo sam mislio da samo zenama treba napominjati 

Tebi je srbija demokracija? Zato sto im to negdje u ustavu pise? Neznam kako tebi, ali meni je relevantnije sto je u praksi nego sto je na papiru ili nekome u glavi. Dojam mi je ( osobni ) da je sloboda medija veca u kini nego u srbiji 

7 godina
Ponekad mi dođe, ono kad uzmem glasački listić a na listiću popis budala (čast iznimkama) , tad razmišljam... "koji K nas gnjave s time kad nema razlike nit promjena, i poželim jednostranačku partiju i nek se sami biraju među sobom ti ljudi koji žele ići u politiku".
15 godina
ajimerej kaže...
Ponekad mi dođe, ono kad uzmem glasački listić a na listiću popis budala (čast iznimkama) , tad razmišljam... "koji K nas gnjave s time kad nema razlike nit promjena, i poželim jednostranačku partiju i nek se sami biraju među sobom ti ljudi koji žele ići u politiku".

Pa tako i je unatoc tome sto su ti dali listic da biras. Izbor je prakticki prividan.

Trenutno pricamo o litiju u srbiji i tema je vise manje ekologija i javno dobro. Koliko ljudi je ovdje na forumu culo za stranku javno je dobro? Naravno da su na izborima dobili cca 160 glasova i dao sam im glas iako sam znao da vise od toga dobiti nemogu jer idu protiv "vladajucih". Sto mislis zasto je to tako? 

Iako iznimke se i dogode vise je to "iznimka koja potvrduje pravilo".

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2024 15:58 (konjRR).
11 godina
konjRR kaže...

Da zelis lako bi se informirao o pustim prosvjedima koji su se desavali ili desavaju u kini. I iz kojih razloga. 

Shvacam sto je napisano, ne citam misli. Ovo sam mislio da samo zenama treba napominjati 

Tebi je srbija demokracija? Zato sto im to negdje u ustavu pise? Neznam kako tebi, ali meni je relevantnije sto je u praksi nego sto je na papiru ili nekome u glavi. Dojam mi je ( osobni ) da je sloboda medija veca u kini nego u srbiji 

o svemu o čemu raspravljam najprije se informiram, ne izvlačim iz dupeta zaključke

neš ti danas problema informirat se - amnesty international

pusti prosvjedi svode se na tu i tamo, milijradu ljudi u 30 godina i nabrojiš prosvjede na prste, s tim da za litij još nisam čuo da prosvjeduju - ako ćemo ostati na temi

čitaš pogrešno, nisam napisao ono što si ti mislio da sam napisao, probaj još jednom pročitat

16 godina

Čekaj čekaj sad će ga picajzla upicajzlit i vratit će se 1000g unazad pa kad on nama objasni demokraciju i otvori oči sljepcima.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2024 16:51 (dery).
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
dery kaže...

Čekaj čekaj sad će ga picajzla upicajzlit i vratit će se 1000g unazad pa kad on nama objasni demokraciju i otvori oči sljepcima.

Dolazim do zakljucka da je picajzla zensko jer napise jedno a misli drugo pa ti kaze da citas opet jer misli vjerojatno trece. 

U svakom slucaju pokazao je da se informira iz dupeta i na osnovu svog dupeta donosi zakljucke u vecoj kolicini svojih postova. 

Da citiram da je napiao sunce sija, nebo je vedro i ja zakljucim da on tvrdi da je suncano vjerojatno bi mi rekao da nije to mislio i da citam opet. A proste izjave tumaci kako mu dode. Pa hdz glasnogovornik na 2 

Malo ljudi na ovom forumu zna sto je to demokracija ili komunizam tako da bas ni ne ocekujem od njega vise.

A za njegov uzitak jedna tupa definicija demokracije je kada dva vuka i jedna ovca glasaju sto je za veceru 

U srbiji je sto se tice rudnika litija vise vukova nego ovaca i brojcano i novcano tako da ako ovce nisu spremne se izboriti za diktaturu manjine u tom slucaju tesko da ce sprijeciti taj projekt....

p.s. ispricavam se na mizogoniji na pocetku ovog postu ali nisam mogao odoljeti stereotipskom podbadanju.

11 godina
konjRR kaže...

Dolazim do zakljucka da je picajzla zensko jer napise jedno a misli drugo pa ti kaze da citas opet jer misli vjerojatno trece. 

tvoji zaključci ionako nemaju veze s onime što je netko drugi napisao, jer ionako ne čitaš

konjRR kaže...
picajzla0707 kaže...

probaj razmisliti kako si iz moje rečenice izvukao zaključak da 'demokracije nije na visokom novou IGDJE'

taj igdje je tvoj potpuno proizvoljni zaključak koji si izvukao iz guzice i veze nema s onim što sam ja napisao, a izvukao si ga iz guzice kako bi podržao svoj narativ da su svi isti pa i 'demokracija nije na visokom nivou igdje', aka, jednaka je kao i diktatura

za tvoju informaciju, u demokratskim zemljama odvijaju se tisuće prosvjeda, većina mirnih, postoji i pritisak neovisnih medija, pritisak oporbe, referendumi i hrpe demokratskih alata kojim narod u demokratskom društvu mirnim putem može utjecati i utječe na vlast, pa kad i to ne upali, jednostavno na izborima smijeni vlast

to što si ti umislio da jedino nasiljem se nešto mijenja, pa su zato isti kujac diktatura i demokracija, je samo tvoje izvrnuto shvaćanje svijeta

vezano uz temu, mirni prosvjedi u srbiji prije tri godine natjerali su vučića da se privremeno povuče s rio tintom - dakle čak i takva demokracija gdje je wannabe diktator uzurpirao slobodu medija i gdje se prosvjednike naziva raspalom bandom, može nešto postići i bez nasilja

doduše, vučko je pokazao da je spreman i na spinove poput dojave rusa o državnom udaru, masovnom angažmanu državnih medija koji su pljuvali po prosvjednicima, pa čak i nuđenju referenduma o samom sebi, a ne referenduma o rio tintu za koji zna da bi vrlo vjerojatno popušio itd. itd., a nastavak tek slijedi

dakle, čak i takva kilava demokracija te demantira i to baš u temi o kojoj raspravljamo

a sad ti dalje možeš nastavit s ad hominem 'pošalicama', to više govori o tebi nego o meni 

8 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...

U Srbiji se ne prosvjeduje zbog PRERADE već rudarenja. U Kini se vrlo malo rudari litij, nemaju baš nešto rezervi i ne bi vjerovao - itekako je bilo prosvjeda i obustave rudarenja zbog toksičnih tvari koje su završile u rijekama. NajPrljaviji dio litija se događa na mjestu vađenja i tu su primjedbe. Oni ga kupuju od Australaca, full demokratska zemlja i od Čilea, također demokracija.

Ja rekoh
15 godina
picajzla0707 kaže...
konjRR kaže...

tvoji zaključci ionako nemaju veze s onime što je netko drugi napisao, jer ionako ne čitaš

konjRR kaže...
picajzla0707 kaže...

probaj razmisliti kako si iz moje rečenice izvukao zaključak da 'demokracije nije na visokom novou IGDJE'

taj igdje je tvoj potpuno proizvoljni zaključak koji si izvukao iz guzice i veze nema s onim što sam ja napisao, a izvukao si ga iz guzice kako bi podržao svoj narativ da su svi isti pa i 'demokracija nije na visokom nivou igdje', aka, jednaka je kao i diktatura

za tvoju informaciju, u demokratskim zemljama odvijaju se tisuće prosvjeda, većina mirnih, postoji i pritisak neovisnih medija, pritisak oporbe, referendumi i hrpe demokratskih alata kojim narod u demokratskom društvu mirnim putem može utjecati i utječe na vlast, pa kad i to ne upali, jednostavno na izborima smijeni vlast

to što si ti umislio da jedino nasiljem se nešto mijenja, pa su zato isti kujac diktatura i demokracija, je samo tvoje izvrnuto shvaćanje svijeta

vezano uz temu, mirni prosvjedi u srbiji prije tri godine natjerali su vučića da se privremeno povuče s rio tintom - dakle čak i takva demokracija gdje je wannabe diktator uzurpirao slobodu medija i gdje se prosvjednike naziva raspalom bandom, može nešto postići i bez nasilja

doduše, vučko je pokazao da je spreman i na spinove poput dojave rusa o državnom udaru, masovnom angažmanu državnih medija koji su pljuvali po prosvjednicima, pa čak i nuđenju referenduma o samom sebi, a ne referenduma o rio tintu za koji zna da bi vrlo vjerojatno popušio itd. itd., a nastavak tek slijedi

dakle, čak i takva kilava demokracija te demantira i to baš u temi o kojoj raspravljamo

a sad ti dalje možeš nastavit s ad hominem 'pošalicama', to više govori o tebi nego o meni 

Vidim da ne postoji sansa da prestanes trolat. Samo si jos jedan zbog kakvih hdz, vucic i sl. prodaju pricu od demokraciji i dalje rade sto ih i kako ih je volja. 

Cijela "drama" oko rudarenja litija u srbiji je vucicu na korist i to jako veliku. Ta vrsta marketinga/PRa nije komplicirana i vrsi se svugdje po svijetu od kine do amerike. Nadam se da jos uvijek ima ljudi koji to shvacaju, bar neka znacajna skupina jer cini mi se da je u zadnje vrijeme to tako mala manjina da su se reakcije "naroda" mnogo vise bojali srednjovjekovni "diktatorski" vladari nego danasnji "demokratski" vladari. 

Mislim da je nas demokratski izabran predsjednik, pogodite koji , rekao: "Birali su , sada neka trpe!"

Demokracija je danas samo metoda da se narodu objasni da je sam kriv za ono sto im "vlast" radi. Diktator ipak nemoze narodu kazat sami ste izabrali  

Imate pravo izaci na ulicu, i da se desi apsolutno nista ako niste pokazali zube. U "razvijenim" demokracijama uredno pokazu "zube" pa "vlast" ipak reagira. Dakle razvijena demokracije je narod spreman na nasilje ako se vlast odmetne previse. Da banalizriam.

A sad primjera radi Occupy_movement je pravi primjer demokracije kako mirnim prosvjedom mozes promjeniti skoro apsolutno nista. Cak ga se i lagano brise sa interneta jer tadasnje clanke o istom postaje sve teze i teze pronaci. Probajte.

Ali u konacnici vratio bi se radije na ekologiju, tj. javno dobro bi to radije zvao. Kako bi ostali clanovi foruma definirali nesto kao sto je javno dobro, da ne kazem drustveno dobro pa da me napadnu da sam jugonostalgicar .

Ja bi rekao da je je cista voda, cist zrak i sl. neotudivo javno dobro. A cini mi se da demokratski procesi u velikoj vecini zemalja to vise ne priznaju. Jesam li u krivu? 

11 godina
Feudalac kaže...

U Srbiji se ne prosvjeduje zbog PRERADE već rudarenja. U Kini se vrlo malo rudari litij, nemaju baš nešto rezervi i ne bi vjerovao - itekako je bilo prosvjeda i obustave rudarenja zbog toksičnih tvari koje su završile u rijekama. NajPrljaviji dio litija se događa na mjestu vađenja i tu su primjedbe. Oni ga kupuju od Australaca, full demokratska zemlja i od Čilea, također demokracija.

rekao bi da insinuiraš da prerade u srbiji neće biti, što je potpuno netočno - link na razgovor sa direktorom rio tinta

pitanje novinara:

Da li se slažete da je razlog ovolikog negodovanja loša kampanja koju je „Rio Tinto” vodio u Srbiji, ali i činjenice da nedostaju dokumenti koji treba da objedine rudnik, postrojenje za preradu rude i deponije

direktor nije demantirao da se radi isključivo o rudniku, dapače, u jednom od daljnjih odgovora potvrđuje preradu:

Rizicima od prerade litijuma može da se upravlja na odgovoran način. Kompanija može sa sigurnošću tvrditi da život u dolini Jadra može da se nesmetano nastavi uporedo sa podzemnim rudarenjem i preradom rude.

Savremena tehnologija i hidrometalurški procesi koje bismo koristili za preradu jadarita su vrhunski po pitanju globalne bezbednosti. Metod proizvodnje borne kiseline, koji već preko 50 godina koristimo u našim fabrikama u Kaliforniji, SAD, primenili bismo i ovde. Takođe bismo koristili filtere za prečišćavanje industrijskih gasova dokazane efikasnosti, koji se uspešno koriste decenijama. Tim testovima koji su prošli nezavisne revizije, potvrđeni su izvodljivost i bezbednost tehnologije prerade jadarita, a dobijeni su i uzorci otpada na kojima su vršena dodatna ispitivanja.

nadalje, u kini itekako imaju rezervi, litij se rudari u slanim jezerima u tibetu i nalazištima lepidolita u regiji yichun za koja najavljuju učetverostručenje domaće proizvodnje

a nalazišta imaju i u drugim regijama - China discovers 1-million-ton lithium mine, largest in Asia

istina jest da najviše rude dobivaju iz stranih rudnika (u kineskom vlasništvu ili u partnerstvu) u australiji, čileu, africi, itd., ali najviše se prerađuje u samoj kini, ali itekako imaju zaliha litijevih ruda i namjeravaju ih kopati

najprljaviji dio je prerada, ne rudarenje

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2024 19:55 (picajzla0707).
11 godina
konjRR kaže...

blablabla

da se vratimo na početak:

konjRR kaže...

Gdje su ljudi spremniji na fizicki obracun sa vlasti i kapitalizmom tamo te svinjarije teze prolaze. Moram ponoviti jos koji put? 

može li biti gluplje pitanje od toga kakve veze imaju diktatura i demokracija?

primjer srbije, kakva god demokracija bila, a jadna je obzirom koliko je vučić elemenata diktature uveo, jasno pokazuje kakve veze imaju demokracija i diktatura

igdje gdje narod ima bar mrvu slobode medija i slobode izražavanja može demokratskim alatima itekako utjecati na sprečavanje ovakvih svinjarija

tamo gdje narod nema slobode medija, nema oporbe, nema referenduma i baš nikakvog načina da se usprotivi vlasti, osim tu i tamo kojeg prosvjeda s praznim trasparentima - jer išta napisano na njima vodi direktno u zatvor, tamo se bez problema instalira 3/4 svjetske proizvodnje litija

ne, nije nužno da ljudi budu spremni na fizički obračun, to su tlapnje slične američkim da im pravo na oružje daje slobodu protiv samovolje države

to možda vrijedi za diktature, ali u demokraciji ljudi svakodnevno utječu na vlast mirnim putem, to i jest bit demokracije bez obzira koliko vlasti u pojedinim demokracijama više ili manje to nastojale obuzdati i spriječiti

u jednoj švicarskoj koja ima manje od 9 milijuna stanovnika svake godine održe više referenduma nego što je cijela kina sa milijardu i pol stanovnika imala prosvjeda zadnjih 35 godina

i većina tih referenduma je uspjela, za razliku od kineskih prosvjeda

EDIT to ne znači da su švicarci išta sposobniji ili pametniji ili na bilo koji drugi način drukčiji od kineza, to samo pokazuje razliku diktature i demokracije po pitanju sloboda

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2024 20:12 (picajzla0707).
16 godina

Evo ga krenio je vračamo se 35 g u prošlost švicarske demokracije. Švicarske ahahahah  

Ajmo dalje znaš ti i bolje od toga ne mogu više ovo pratit puknit ću

Moj PC  
1 1 hvala 0
11 godina

što ti nije jasno?

švicarci bi u ovakvom slučaju raspisali refrendum i začas zaustavili projekt poput rio tintovog u srbiji

da, referendum je jedan od demokratskih alata kojima narod može mirnim putem obuzdat ovakve svinjarije, zato se vlast u vukojebinama pobrinula da je referendum zapravo nemoguće dobiti kad to vlast ne želi

pa opet, i bez toga srbi su prije tri godine mirnim putem spriječili prvi pokušaj vučića da im uvali rio tinto

15 godina
picajzla0707 kaže...

što ti nije jasno?

švicarci bi u ovakvom slučaju raspisali refrendum i začas zaustavili projekt poput rio tintovog u srbiji

da, referendum je jedan od demokratskih alata kojima narod može mirnim putem obuzdat ovakve svinjarije, zato se vlast u vukojebinama pobrinula da je referendum zapravo nemoguće dobiti kad to vlast ne želi

pa opet, i bez toga srbi su prije tri godine mirnim putem spriječili prvi pokušaj vučića da im uvali rio tinto

Kako te nije sramota ovako bezocno lagati??

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice