Računaju da su dobili samo 30 tisuca prigovora, ali vecina nikad nista ne prijavi. Ja skoro uvijek po posiljku moram u postanski ured i nikad ne pisem prigovor jer jednom jesam i odgovor je bila hrpa besmislica bez ikakvog zakljucka. Nema smisla ista pisati.
Pitali smo Hrvatsku poštu: kasne li pošiljke i zaš
- poruka: 30
- |
- čitano: 5.555
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Bas me zanima kakav im je odjel odrzavanja.
Radim u njemackoj u slicnom logistickom centru u kojem saljemo 100-150k paketa dnevno, u 1.5-2 smjene... Vidim da imaju sortirku kao sto su i nase, cak mi se cini da je Beumer proizvodjac, kao i kod nas..
Naime, odrzavanje je jako bitno jer u posti sortirka radi 24h na dan a to je jako zahtjevno.
Naravno da tu bude zagubljenih artikala, padnu sa sortirke, otkotrljaju se, padnu sa neke trake itd...
Takodjer cijeli sustav vezac uz QR i BAR codove mora raditi perfektno, precizno i tu takodjer IT i tehnicari imaju jako vaznu ulogu jer ukoliko se nesto zmrda, ode sve k vragu i naravno da posiljke kasne ili uopce ne budu isporucene.
Naravno, ima i drugih stvari koji mogu uzrokovati kasnjenja ili neisporuke ali odjel tehnike i IT su tu najbitniji i glavni kamen temeljac za sve ono sto dolazi poslje.
Stoga, ako imaju nedovoljno obucene ljude, lose tehnicare, mehanicare, eletricare, elektronicare, mehatronicare, bravare... kasnjenja su neminovna, kao i ako imaju premalo ljudi u odjelu tehnike.
Kod mene nas je u grupi 8, da je ovo firma u hr, ne bi nas bilo vise od 3, max 4... bili bi rastegnuti i nategnuti kao tijesto za burek... pa kad je jedan bolestan drugi na godisnjem, zaboravi odrzavanje, popravke itd... tu nas je 8 i zna biti da po cijeli dan sjedimo i ne radimo nista, tu i tamo neka mala intervencija u stilu prevrnula se kaseta, ispravis ju i vozi dalje... ali zato kada zapne, 16 ruku, ociju i nogu i 8 glava kad se uhvati u kostac sa problemom nema toga sto se nece rijesiti u najkracem mogucem roku i na takvim se slucajevima sav novac koji firma trosi na nas dok sjedimo i igramo se (i ovo pisem sa radnog mjesta) se vrati nekoliko puta jer sat vremena zastoja kosta 5-10 tisuca eura... 10 sati zastoja u mjesec dana je puno vise nego sve nase place skupa, al to su njemci jbg, svjesni su toga i znaju gdje se smije stedjeti a gdje ne.
Zato, imaju stalno spremne, odmorne i raspolozene tehnicare i dovoljan broj istih u svakom trenutku na raspolaganju kako bi se povremeni, veci zastoji i kvarovi, rijesili u roku odmah, a ne da se mora cekati dan dva da dodje tehnicar iz engleske, amreike, danske i dok on dodje eo 30 sati zastoja pa vi vidite koliko je novca izgubljeno.
Teški muljatori. Usluga na razini nule. Ostavili mi vani pošiljku dok sam bio na godišnjem 2 tjedna, kad sam došao kutija smočena i otvorena. A upisali su da je pošiljka uručena. Kome??? onom tepihu ispred kućnih vrata??? Da su je uručili na vrijeme bio bi doma, a ne 3 tjedna zakašnjenja!!!
Znači da falsificiraju dokumente i lažu. Toliko o HP-u.
Cijene slanja u rangu hrvatskih.
Možda da menađeri HP odu na na tjedan dana u poslovni posjet...

DPD i ostali dostavljači se barem jave na telefon/odgovore mailom pa uspiješ nekako doći do pošiljke. Probaj nazvati HP nakon što ti popuše pošiljku, javi kako je prošlo.
HP je firma koja je davnih dana trebala biti ugašena. Tko nju drži na životu i zašto, ne znam.
Zadnja iskustva su mi najčešće sa UPS-om i GLS-om i ne mogu reći apsolutno ništa loše, a Hrv pošta je tipična državna firma, lopovi na pozicijama kradu i shodno time ono ispod ne funkcionira, kašnjenju, gubljenju paketa, nejavljanju dostavljača kad je hp u pitanju se više uopće ne čudim, naprotiv ne očekujem ništa pa me niti ne razočaraju.

Meni su preporucen poziv od suda dali susjedi koja se nije ni znala potpisat (jako stara zena bila) vec je stavila X na mjesto potpisa... kad sam to otisao prijavit nisu vidjeli problem. Jos jedna prijava koje nema u onih 30k.
HP je drzavna firma. Znaci u rangu HEPa, ViKa i slicno. Nebitno je ima li 30 ili 300 tisuca prigovora. Prigovarali smo HEPu nedavno i unatoc prijavi policiji i borbi uz odvjetnikom dobili smo odgovor nakon 2 god. Ova drzava naprosto nema nikakve sanse. HDZ i ekipa su u svakoj pori drustva.

Nece. Evo ti prvi primjer BUG. Poslao sam im valjda 5 prigovora. Pricao s korisnickom podrskom. Jer iako sam pretplatnik vec par godina casopis mi redovito ili kasni ili uopce ne dode. Kad istekne ova pretplata to je to. Nema smisla vise... a ljudi u BUGu jednostavno nisu voljni ponudit dostavu preko ikog drugog...
Neeee ovo je postala takva katastrofa da to nije za vjerovat...
Ovu nazovi-to-Poštu bi trebalo po hitnom postupku zatvoriti, rastjerati uhljebe i privatizirati!
Nekoliko primjera koje sam doživio (imao sam firmu svojedobno pa sam se svačega nagledao):
- Pismo iz Zagreba do Rijeke putuje 2-3 tjedna
- Pismo iz grada u susjedno selo (udaljeno 5 km) putuje 3 tjedna
- Pošiljka trebala doći na adresu (adresa firme bila je ista kao i adresa djeda i bake koji su slabo pokretni i ne idu dalje od dvorišta) - više puta ostavljena cedulja ili niti nije pokušana isporuka jer 'nikoga nije bilo doma'
- Po trackingu je 'pokušano isporučiti ali nikoga nije bilo' - u tipa 9 ujutro, kad poštari tek kreću, tj. nije ni pokušana dostava ali poruka je tu, što je potvrđeno istog dana na šalteru uz komentar 'pa to se tako radi kad ne stignemo taj dan (uopće pokušati dostavu!!!)!
- Dokumenti za firmu (fakture) ostavljene kod susjeda na ogradi, bez da je ikome rečeno
- Paket poslan namjerno 'post restante' (ostaje u pošti/ne dostavlja se/osobno preuzimanje) - upravo zbog nesposobnosti dostave, neka niti ne pokušavaju --- otišlo je na dostavu, vratilo se i onda su naplatili dodatno jer je preuzeto u pošti?!?
- Jedna praćena osigurana pošiljka jednostavno je 'nestala' - nitko nije znao gdje je - pošta pošiljatelja kaže da je stigla u HR nakon 2 dana, naša divna Pošta nema pojma o ničemu i takav paket ne postoji... Zovi poštu, pritužbe, carinu, polaznu poštu (Francuska)... ništa, ne postoji... Odjednom se pojavljuje skoro tri mjeseca kasnije...
- Važna pošiljka poslana hitno/NR, slučaj kao i prije, 'pokušana dostava, nikog nije bilo' - poslano četvrtak za petak i poslano žurno s 'jamstvom' da stiže 'od danas do sutra' - naravno, tek u ponedeljak se moglo pokupiti!
- Lokalna pošta radi od 10:30 do 14:00...
- Forma za pritužbe toliko je us*ano napravljena da se 3 puta pogubiš dok je nađeš, odgovore nakon mjesec+, a ako zoveš, čekaš min 45 min na liniji...
- Da ne spominjem prisilnu daću za 'tjedan solidarnosti' u kojem su derali 50% više bez da su ti išta rekli, i to si saznao tek naravno kad su sve marke nalijepili
- Kad smo kod maraka, više nego jednom sam morao ja lijepiti marke na pošiljke jer 'one ne stignu' (a važno da jedna d*ka po mobitelu a druga si radi/miješa kavu... cijelo vrijeme što ja stojim tamo)
...
Ima toga još ali da ne dužim, got my point...

Tko god da je napisao ovaj dopiz iz Pošte, da oprostite, se*e naveliko.
Paket je trebao doći preko pošte prije Božića.
Dođe do Zagreba, ali jave da trebam na drugi kraj grada u poštanski ured doći da ga podignem.
Ja naravno - WTF - kako sad tamo, pa jel može bliže.
Ne, gužva, paketi, preveliko opterećenje - 5 radnih dana (ili tako neki broj) ili paket odlazi u vječna lovišta.
Tako da sjedaj u auto i ja glumim poštara i trošim svoje vrijeme i novac koji sam već njima platio jer u su nesposobni idio*i.
Nikada, ali nikada kada bih zaprimio paket nije bilo opcije da mi se ipak isporuči na adresu. Uvijek moram na poštu i to po principu - ako ne podigneš u roku par dana, gubiš paket.
Bratu i roditeljima sam par puta podizao pakete jer nisu bili u Zagrebu u vrijeme tih "5 radnih dana", što je isto posebno iskustvo (sva sreća pa je isto prezime, da imam sestru koja se udala, to bi bilo zanimljivo).
Uglavnom, nadam se da postoji poseban krug pakla za ekipu u Upravi pošte.
A isti taj paket poštar (kad i ako ga nosi) može dati i susjedu .... to su ti pravila "moderne pošte" ...
Ja sam s HP-om već imao jedan slučaj koji nisu bili u stanju riješit 6 mjeseci - tek kad sam ih prijavio HAKOM-u se riješilo za tjedan dana. I tu moram pohvalit HAKOM koji je odradio odličan posao.
Evo i dva friška slučaja.
1.) Primjer 1
- Paket pokupljen u uredu 25.02 i treba se poslat za Rumunjsku
- Primjetili smo da se ništa ne događa na trackingu pa smo ih zvali. Tek tada smo dobili informaciju da oni nisu paket poslali jer im nismo platili ništa. Ja ih pitam da kome su dostavili račun/ponudu da se plati? Odgovor - nikome. Tek nakon šta smo reagirali su poslali ponudu koju smo platili i onda su poslali paket - da ih nisam zvao nikad ga ne bi ni poslali nego bi stajao negdje u pošti. Praksa je inače da samo naknadno dobiješ račun za poslan paket.
- paket poslan 5.03 - danas 28.03 ne znaju gdje je, nikad nije došao na odredište potrebno napraviti potragu za paketom
2.) Primjer 2
- poslano preporučeno pismo s povratnicom 15.03 iz samobora
- pošiljka zaprimljena 19.03 u zagrebu
- 28.03 - povratnice nema
Ajde ovo s povratnicom još ok, međutim radi se o prijavi projekta i u slučaju problema moram imat povratnicu.
I meni se konstantno događa da dobivam račune za 2-3 tjedna od datuma na njima kada su zaprimljeni u pošti i to naravno nakon rokova dospijeća. Već sam nekoliko puta svjedočio nemilim scenama u pošti gdje su ljudi dolazili vikati na njih da gdje su im računi jer su već prošli svi rokovi dospijeća plaćanja. Pa su onda, ajde nekako, šalteruše počele govoriti ljudima da dođu prije 9 sati prije nego poštari odu na teren pa će im potražiti poštu i dati. I tako je to funkcioniralo par mjeseci. I ja sam također koristio tu mogućnost do prije jedno 2 mjeseca kada su se šalteruše počele kilavit i govoriti da poštari "upravo sortiraju" poštu za moj kraj i da ću dobiti poštu danas ili sutra, očito im se nije radilo. Pogodite kada sam je dobio - za tjedan dana. Uz to sam primijetio i povećanu bahatost koja samo dodatno diže ljudima tlak.
Ja ne znam kako se ne boje da ne zajebu npr. nekog labilnog ili bolesnog koji nema što izgubiti. Nekog koji čeka npr. poziv, pismo, rješenje od suda ili ovrhu gdje piše ako ne uloži žalbu u roku 15 dana donijet će presudu bez njega i ostat će bez kuće, stana, love na računu... i taj onda popizdi i dođe i sve ih pobije tamo. Jednom sam zamalo svjedočio takvoj sceni gdje je lik uletio u poštu punu ljudi koji su svi došli plaćati zakašnjele račune i bez pardona uletio preko reda i do šaltera gdje je počeo toliko vikati po pošti i je*bati im majku uz takve prijetnje da su ljudi počeli izlaziti napolje, i ja sa njima, jer nam nije bilo svejedno. Otišao sam stoga obaviti par stvari i kasnije kad sam se vraćao vidio sam i policiju kod pošte, valjda su ih pozvali na intevenciju zbog njega, taj put su se izvukli ali ne bih im bio u koži kad lik izađe. Samo čekam naslov u crnoj kronici jer očito odgovorni u upravi neće poduzeti ništa dok netko ne strada. To je već viđeno previše puta kao i prebacivanje odgovornosti i pranje ruku kad se sranje dogodi.

Oni su jedna velika sramota i uz to radne na rubu zakonu, naime ovjera javnobilježničkog potpisa uredno vrijedi za banke kada se navedu detalji ali za ove to ne igra, oni imaju svoju punomoć koju je kako si i sam naveo moguće odratiti u pošti uz prisutnost opunomočenika i opunomočitelja što je van svake pameti jer gubi svrhu i smisao.
Nadam se samo da će im netko sa viškom vremena stisnuti tužbu za taj dio.
Meni je HP ok.
Imao sam problem jer su mi paket uvijek dostavljali do 15 h kada smo supruga i ja na poslu.
Ostave uredno poruku; Preuzeti pošiljku na xxxxxx poštanskom uredu.
Problem je bio što taj poštanski ured subotom ne radi, a ovim danima samo do 15 h.
Pisao sam pritužbu, popunio nekakav obrazac s weba (HP stranica) i sad redovno dostavljaju od 17 do 20h.
Uveli su i paketomate. Modernizirali su se.
Iako mi do sada paket preko pošte nije kasnio, kad god mogu birati, biram Overseas, GLS ili DPD, samo zbog loših komentara koje sam čuo još ranije, iako osobno nisam imao problem s kašnjenjem pošiljke.
Nedavno su imali unutarnje restruktuiranje, pa je dosta ljudi otišlo uz otpremninu, a ovi koji su ostali, rade preko svake mjere.
Meni su danas za "kašnjenje" uglavnom krivi trgovci s rokom isporuke od 7 do 15 dana, a stigne za dvadeset.
Ili piše 1do 3 dana, a stigne za 15 dana.
Tu dostavne službe nisu ništa krive, pa ni HP.

Tada sam, prije sljedećeg odlaska, napravio punomoč kod njih u Pošti. Kad je istekla više mi i nije trebala jer sam se umirovio.

meni je žao da zbog nesposobnih na višim pozicijama ispaštaju ovi na šalterima
Pa evo ja da dodam, da oni jedini od dostavnih službi naplaćuju kod pouzeća povratak novca preuzetog od kupca. I to čak 3.2%+PDV.
Dodatno, govna su jer to skrivaju u cjeniku.
Nikad više preko njih ako ne moram.
Ostalo klasika.. Isporučuju račune samo jednom mjesečno kad se skupe, obično tamo negdje 20-tog za tekući mjesec.
Od tri puta, dva puta lažu da nema nikog kod kuće a da su probali dostavu.
Kad dolazi paket iz inozemstva kojeg moraju isporučiti jer su ga pruzeli od DHL-a, onda lažu da su ga probali isporučiti jer imaju vjerojatno obavezu brze isporuke prema Njemcima. Onda ipak isporuče sljedeći dan.
I da , nisam mogao vjerovati kad su me prvi put zvali da li bih bio voljan da dođem po paket kod njih ( izvan grada , u tri pm daleko.. ) ili da ga čekam par dana. Koji bezobrazluk
Nece. Evo ti prvi primjer BUG. Poslao sam im valjda 5 prigovora. Pricao s korisnickom podrskom. Jer iako sam pretplatnik vec par godina casopis mi redovito ili kasni ili uopce ne dode. Kad istekne ova pretplata to je to. Nema smisla vise... a ljudi u BUGu jednostavno nisu voljni ponudit dostavu preko ikog drugog...
Za dostavu tiskanica jednostavno nema alternative. Sve tvrtke koje su se time bavile preuzeli su (tijekom godina) Tisak ili Pošta. A Tisak sada traži način da se riješe čak i dostave vlastitim prodajnim mjestima - po svemu sudeći vjerojatno će i to završiti u rukama Pošte.
Za plaćanje robe u poštanskim uredima ne naplaćije se provozija za plaćanje karticom.
Za plaćanje računa situacija je drugačija jer je provizija koju pošta ima po naplaćenom računu vrlo mala i naknade po kartici doslovno pojedu svu zaradu pošti.
Za plaćanje robe u poštanskim uredima ne naplaćije se provozija za plaćanje karticom.
Za plaćanje računa situacija je drugačija jer je provizija koju pošta ima po naplaćenom računu vrlo mala i naknade po kartici doslovno pojedu svu zaradu pošti.
ne pričamo o provizi za plaćanje računa, nego kod plaćanja npr. otkupnine karticom njihov POS se ponaša kao bankomat i naplati se provizija kao da je u poštanskom uredu podignita gotovina
kada sam im se žalio na to, otkantali su me i prebacili odgovornost na banku koja je vlasnik kartice
"Poštovani,
nastavno na Vaš prigovor koji smo zaprimili elektroničkom poštom dana xyz. godine, obavještavamo Vas kako naknadu za podizanje gotovine putem POS uređaja naplaćuje matična banka. U poštanskim uredima koriste se POS uređaji HPB-a, što je regulirano Ugovorom. Napominjemo također da u poštanskim uredima nije moguće platiti uslugu karticom već se može samo isplatiti gotovina. Plaćanje karticom moguće je samo u slučaju kada korisnik plaća robu u maloprodaji.
Ovim putem ističemo, na svakom šalteru je obavijest za korisnike na kojoj su navedeni uvjeti plaćanja.
Slijedom navedenog, nažalost, nismo u mogućnosti uvažiti Vaš prigovor, no ovim putem Vam upućujemo iskrene isprike ako ste doživjeli negativno iskustvo kao korisnik usluge Hrvatske pošte te ukoliko Vam prethodno navedene informacije nisu pružene na adekvatan način."
Kada pročitaš ovu rečenicu nekoliko puta pa nakon toga pogledaš video sa njihovim predsjednikom uprave imaš dojam da čovjek upravlja sa nekom drugom tvrtkom a ne ovom o kojoj mi pričamo. Puna kapa digitalizacije i usluga a padaju na koraku koji su privatne tvrtke imali od 90'tih godina.