Windows 10 na Windows 11

poruka: 11
|
čitano: 3.410
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
neaktivan
Windows 10 na Windows 11

Pozdrav 

Zanima me imam orginal Windows 10 i sada mi nudi Windows update na windows 11 dali mislite da ga treba nadograditi ili još sačekati

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Windows 10 na Windows 11
Windows 11 kaže...

Pozdrav 

Zanima me imam orginal Windows 10 i sada mi nudi Windows update na windows 11 dali mislite da ga treba nadograditi ili još sačekati

To je sve individualno... Nitko ti ne može reći da nadogradiš ili ne, moraš sam odlučiti. U ostalom na internetu imaš x stranica na kojima piše koje su razlike između Windows 10 i Windows 11, osim dizajna naravno, pogledaj pa sam odluči što želiš i što ti se sviđa.

Softwer
13 godina

Pregledaj bug forum, imaš teme o w11, nekome je super, a netko se morao vraćati na w10.

http://d-u-d.deviantart.com http://500px.com/Dado_D https://dariodrvodelic.wordpress.com/ https://www.flickr.com/photos/95774435@N02/?hide_photostream_welcome=1
13 godina
Windows 10 na Windows 11

Ne razumijem se previše u ovu tematiku, ako ima koja dobraduša da mi da neku ideju.

Imam Tosiba Qosmio laptor pre star ali meni drag, kako preći na win11?
Odbija me da moje računalo ne zadovoljava minimalne sistemske preduvjete za instalaciju sustava win11.

Postoji li neko rješenje?

0 0 hvala 0
15 godina

-postoji. Daje ga sam MS, upute, lakše s Rufusom, dok je neka vijest-najava da će ili već je ms ukinuti requirementse (jer realno nisu važni za računalo-os, razlog guranja npr TPMa je biznis-ms...).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
5 godina
nsutalo kaže...

Ne razumijem se previše u ovu tematiku, ako ima koja dobraduša da mi da neku ideju.

Imam Tosiba Qosmio laptor pre star ali meni drag, kako preći na win11?
Odbija me da moje računalo ne zadovoljava minimalne sistemske preduvjete za instalaciju sustava win11.

Postoji li neko rješenje?

1. Kupis noviji lap,

2. ostanes na windows koji vec imas.

Zasto bi prelazio na win11 ako ti sve radi? Ioanko ne buljis u wondowse vec u igru ili neki drugi soft...

13 godina
Windows 10 na Windows 11

Treba paziti i nije više tako jednostavno ni sa Rufusom, stvar je u tome što se neke stvari izbjegnu sa Rufusom poput TPM i ne znam još kojeg ograničenja, aliii ako skineš najnoviji Win11 onda je verzija 24H2 i ne podržava starije procesore, ne znam sad do koje generacije, i što god da Rufus zaobiđe na nekim procesorima se više neće moći nikako instalirati W11. NA isti komp sam prije instalirao Win11 verzije 22h2 ali ova najnovija ne.

http://d-u-d.deviantart.com http://500px.com/Dado_D https://dariodrvodelic.wordpress.com/ https://www.flickr.com/photos/95774435@N02/?hide_photostream_welcome=1

0 0 hvala 0
10 godina
Dud kaže...

Treba paziti i nije više tako jednostavno ni sa Rufusom, stvar je u tome što se neke stvari izbjegnu sa Rufusom poput TPM i ne znam još kojeg ograničenja, aliii ako skineš najnoviji Win11 onda je verzija 24H2 i ne podržava starije procesore, ne znam sad do koje generacije, i što god da Rufus zaobiđe na nekim procesorima se više neće moći nikako instalirati W11. NA isti komp sam prije instalirao Win11 verzije 22h2 ali ova najnovija ne.

Rufus radi i s 24H2. Instalirao sam na stari haswell pc prije par dana

15 godina
Dud kaže...

.. aliii ako skineš najnoviji Win11 onda je verzija 24H2 i ne podržava starije procesore,..

-netočno, ne posotji konkretan kriterij za cpu, odnosno, SIMD-instrukcije koje se traže nisu se desetljeće+ promijenile, kao SSE3x.. ili ovisno što se želi-traži za korištenje, npr ako se želi pričati mora se imati microfon, što nema veze s cpu-mogućnostima ili touch-dodirni ekran i sl. .. sve što se tiče takvih dodatnih fičera-opcija kao virtualizacija ima (može imati) dodatni kriterij kao SLAT, dok su već odavno svi cpu x64bitni i iz ponude nestali 32bitni osevi osim par izuzetaka itd.

-rufus radi, jednako kao i ms-ove upute-načini, dok sam ms kaže da će ukinuti ta ograničenja-uvjete (kako bi sve juzere gurnuo na w11), odnosno ti uvjeti nikad nisu ni bili povezani s ograničenjem cpu i slličnih mogućnosti HWa, npr kriterij AERO traži dx90c kompatibilnu grafiku, koja je još iz doba xp-a, ali je zbog konzola-ostalih i dalje prisutna kao kriterij, dok je idući novi za win12 dx12, koji kao minimum traži 4gb vrama što prevedeno za intel-integrušu kaže da mora imati barem 16gb rama jer dio za sebe tad uzme gpu.. pa će tako kriterij za w12 biti 16gb, mada ekšli veze ni sa čime nema tj kad se koristi dodatna-diskretna gpu tad je to besmisleno, odnosno svako novije računalo zadovoljava, dok je za os i appse dovoljno 4-8gb, pa i gaming kao početna granica dok se u gamingu podrazumijeva gpu dovoljne snage-resursa.. igre imaju relativno konkretne zahijeve, win nema.. isti je, sam os, win-lin-mac već desetljeće traže-rade isto, .. odnosno macos za iza 11-metal traži konkretno sse4.2 jer taj fičer u cpu je važan za rad gpu i to je tad konkretan kriterij za cpu, dok cpu bez (stariji) ne može na noviji macos.. win jednostavno nema taj kriterij.. pa ni za gpu, odnosno starija gpu, čak nije važno koliko starija, dovoljno da nema noviji wddm2.0 driver pa neće biti prikazana u taskmanageru, ali radi.. zadovoljava osnovne aero kriterije, rezolucije itd.. a to sve uopće ne traži os, nego praktična upotreba jer bez npr miša i ekrana korisnik ne može ni kliknuti-button install-next, mora ga vidjeti što određuje minimalnu rezoluciju ekrana pa ako je niža tad taj ekran-slika ne stanu i juzer ne vidi gdje kliknuti 'next' kao banaliziran opis što se traži ili što se stvarno traži.. 

-a na to sve.. ms ima razne uvjete-licence, dok juzeri primarno znaju-razlikuju npr home-pro, ostale su za ovo važnije, kao IoT, .. i 'isti' win, jer je isti, jer je os-kernel identičan, jer radi isto, izgleda isto.. jer je isti, osim razlike u nazivu, no iot podržava čak i 32 bita, arm.. tj nije ograničen umjetnim ograničenjima, pa ni ovim kao uvjetom.. kao tpm2.0 i sec boot, tj isti win 10-11 u iot verziji ne uvjetuje.. želi-preporuča ali najnormalnije bez kemijanja podržava i bez tih fičera install-rad.. dok ms i dalje prijeti da bez tih uvjeta neće dati ažuriranja, no to je laž, mora, jer su takvi uvjeti licence i jamčene nadogradnje pa npr 10-iot ima support do 2027me, dok normalan završava iduće ljeto-jesen 2025te.. .. .isti os, različiti uvjeti, uz laži i lažne uvjete, uz interese i želje ms-a.. kao i to da će juzeru koji plaća dati support duže-neograničeno, što opet kaže da nema veze s verzijama nego interesu-novcu i roadmapu-cilju ms-a .. pri čemu je os samo os, soft, radi.. ostalo je marketing, interesi, laž itd..

edit: za usporedbu, cpu gen.serije intel 7xxx i 8xxx.. sam cpu je identičan, svi fičeri-mogućnosti, razlika je u litografiji klasično intelovo tik-tok.. no zbog matičnih+biosa je granica gen8, jer tek od 2018me je sve zajedno, cpu+mbo+bios .. i tad je kao pojednostavljen kriterij (pogrešno-netočno) rečeno da je cpu granica, tj cpu7-ne može, cpu8-može (ako i ostatak matična-bios podržavaju tj imaju tpm..) .. dok je sve gluparija, tj može nešto postojati kao čip, no u biosu imam opciju enable-disable.. ako ja ne koristim tpm ili secboot ili uefi.. cpu je i dalje isti, identičan.. vrlo jednostavno dokazati da upće nije kriterij cpu nego sve zajedno-računalo i da je tako podešeno, pa recimo noviji laptopi u opcijama biosa imaju jednu stavku-opciju, npr nema cms, isključivo uefi-gpt boot shemu, dok je u izboru menija jedna stavka, nonsens, no uz oem proizvođače je na laptopima tako, dok za desktop mbo i dalje postoje opcije jer ih juzer slaže-podešava i ne može se unaprijed znati koji cpu, ram.. ili os će instalirati, tj ovo rade zbog toga jer mogu, jer je laptop kompletan i tad može biti s predinstaliranim win-osom i postavkama koje eliminiraju moguću promjenu, npr instalirati xp (kao primjer, jer je to sve x86 kompatibilna platforma i tad sve što podržava x86 može-mora raditi..)

-cpu koji ne zadovoljava.. poneki od početka core serije, dual-core.. sa sse2.. nema slat, nema x64 registre.. tad taj cpu ne zadovoljava uvjete, no to je cpu star +15god.. praktički nema ispravnog računala točnije matične a da bi bila upotrebljiva danas ako ništa zbog nedovoljne količine rama jer je tad bilo manje, 1-2gb.. kao i grafička bez koje je danas bilo što neupotrebljivo npr browseri.. no sam os bi mogao, radi, može čak na 512mb kao minimalna količina za gui installere svih oseva win-lin-mac.. a ispod tog uz kemijanje može, pa je tako npr win10 uspješno podignut na recimo 64mb rama.. (izvađeno nakon installa..) čisto kao prufofkoncept-test.. no takav os je beskoristan za bilo što, na klik mišem se čeka, na boot.. 

-npr današnja računala imaju m2-nvme diskove.. starija računala-mbo nemaju.. to je tad realna granica koja približno odgovara i ovoj važećoj granici s 2018.moj godini .. pa se (netočno ali približno) može jednako reći da bez m2 ne može win10-11.. može, no za korisnika je svakako bolje baciti-zamijeniti mbo-računalo za novije, jer je neusporediva brzina rada od paljenja nadalje.. a sve što je staro +10god osim kvara zastarjeva i baca se, dok se u gaming klasi recimo samo zamijeni gpu jačom, ponekad i napajanje mada nema veze sa specifikacijama osa ali ima sa strujom koju tad traži nova-jača gpu.. a tad možemo baciti i staro kućište jer novo je ljepše.. :) no to sve s osom kao uvjet-kriterij nema veze, dok ono što želimo raditi, kao gpu-snaga ili printer-skener, logički određuje što moramo imati da bi neki fičer radio, npr prepoznavanje govora, tj osim softa koji to radi, treba i hw-snaga-resursi, naravno više rama nego da to ne koristimo ali i microfon.. tj ulazna jedinica, koja s cpu ili osom ekšli nema veze kao uvjet, no to je logičan-kauzalni uvjet, a to se tad (često) pogrešno interpretira kao uvjet koji traži os.. ne to je uvjet koji tad traži apps, tj korisnik ako će tako koristiti računalo, kao što je i printer potreban da bi isprintali papir..

-eto, kao objašnjenje što je ili nije uvjet, dok os, osevi rade.. ostalo je biznis i marketing ..

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.12.2024 16:15 (ihush).
13 godina
ihush kaže...
Dud kaže...

.. aliii ako skineš najnoviji Win11 onda je verzija 24H2 i ne podržava starije procesore,..

-netočno, ne posotji konkretan kriterij za cpu, odnosno, SIMD-instrukcije koje se traže nisu se desetljeće+ promijenile, kao SSE3x.. ili ovisno što se želi-traži za korištenje, npr ako se želi pričati mora se imati microfon, što nema veze s cpu-mogućnostima ili touch-dodirni ekran i sl. .. sve što se tiče takvih dodatnih fičera-opcija kao virtualizacija ima (može imati) dodatni kriterij kao SLAT, dok su već odavno svi cpu x64bitni i iz ponude nestali 32bitni osevi osim par izuzetaka itd.

-eto, kao objašnjenje što je ili nije uvjet, dok os, osevi rade.. ostalo je biznis i marketing ..

Vidišovaj redit thread, to se meni desilo kad sam htio instalirati 24H2 na stari quad core mislim da je q8400. Pa sad ne znam tko kaj kaže i gdje kaj piše, ja kažem iz prve ruke da mi nije dao instalirati (preku Rufusa sam radio stick za instalaciju). 
Edit: nisam se nikad poslije imao vremena gnjavit s time da probam preko Cmd-a ono nešto maknut bla, bla da probam. Ali ovako na prvu "običnim putem" nije išlo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.12.2024 16:27 (Dud).
15 godina

-radi.. tj pitanje što si s rufusom napravio (ograničenja) a što je nešto drugo-treće, postavke biosa, driveri itd..

-taj cpu je prastar, prije core serije.. i problem intel-grafike onboard (na matičnoj-chipset..) iz vremena kad su imali epitet deakcelerator, uz povlačenje specifikacija za aero-dx90c.. jer ne zadovoljava minimum, a to je jedan od uvjeta koje traži win7-8-11... itd.

-veći problem te generacije računala je imati dovoljno rama, upotrebjivu gpu, ukupna sporost pogotovo ako je mehanički hdd.. vs ssd ili m2-nvme.. pa i banalno bez usb3.0, sporija mreža ili sata2.. može kao hobi, ne kao korisno.

-sam cpu podržava npr sse4.1, time može glumiti hakintoša do macos-11.. kao realna granica konkretnog fičera koji traži 4.2 za metal grafiku, sve ostalo je za sve oseve isto, tj linux ima desetke frontend guija-izbor dok win ima aero i radi. .. ako neće problem je nešto drugo..

možda lakše .. win11 i yt klipići na takvom cpu i starijem-slabijem..

edit: evo jedan post na redu, kaže neće jer nema 4.2.. ali nisam naišao na to da je to stvarno uvjet, moguće da priča napamet kao macos i sl. dok je konkretan fičer povezan s nasljednikom sse, avx, avx2.. koji služi ubrzanju grafike kao koporocesor, korisit se za razno-sve-svašta, ne samo grafiku kao gaming nego sve što ispod haube može, npr nvidia cuda ili video kompresor-dekompresor, kao važan kriterij za videoediting (i playanje filmića što je ipak lakše..) itd. .. koliko znam, win 11 ne uvjetuje sse4.2, ali to ne znači da recimo dodatna grafička to ne traži, kao što grafička može tražiti pci-gen3-novije pa ne mora raditi na starijoj matičnoj kao što je socket 775.. no to tad nije ograničenje osa nego komponente-hw-a, kao što se nema gdje ubosti m2-nvme ili ddr4-5 ram ili usb3-4 jer naprosto ih nema ..

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.12.2024 19:02 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice