Najmanji mm-wave primopredajnik na svijetu s vojno

poruka: 13
|
čitano: 4.663
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Najmanji mm-wave primopredajnik na svijetu s vojno".
16 godina

Ovo mi malo nema smisla.

Ranih 90-tih sam bio radio-amater, vecinom u na CB-u, nesto malo na VHF-u.

CB koliko god bila smece od frekvencije (27Mghz) ima 11m duzinu vala i u odnosu na VHF (ili pogotvo UHF) uvijek je imala/ima  veci doseg (bez repetitora) preko otvorenog prostora. Cak stovise, kada se poklope atmosferski uvjeti (tzv. propagacija) dozvoljava komunikaciju na ekstremnim udaljenositma. Pojednostavljeno receno radio valovi duljih valnih duljina (kao CB npr.)i se mogu odbijati od atmosfere ili cak povrsina (posebice vodenih) i time produlljiti doseg, a ako sam to dobro izracunao 60GHz duljina vala mora biti ispod 1cm.

Moj najdalji razgovor je bio sa Juznoafrickom Republikom ,ako se dobro sjecam, i  covjek je bio iz mjesta Dinwindie (ili tako nesto) na SSB-u (mislim da imam jos uvijek negdje njegovu QSL karticu).

S druge strane, prednost kratkih ili ultrakratkih valova je penetracija.

Pojednostavljeno receno (kada je doseg u pitanju), zelis li komunicirati na kracim udaljenostima, kroz nekoliko slojeve betona, kraci val je bolji.

Zelis vecu udaljenost (otvoreni prostori) duza valna duljina je bolja.

Rekavsi to, cudi me da su naglasili kao primjere upotrebe "Visokozahtjevni scenariji, poput vojnih operacija ili uspostavljanja veza za hitne službe ..." s obzirom da na vec preko 2km (oko puta Pi, neznam o kojoj snazi primopredajnika se radi, ali zasigurno nije velika u tako malom pakiranju) i recimo jednog brda (prepreke)  izmedju sugovornika, veza ce biti neupotrebljiva.

Ovaj moderni marketing me zbunjuje.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

1 0 hvala 1
7 godina

To je backhaul uređaj, piše u članku.
Spaja se na backbone. a na njega se spaja LAN i slično.

0 0 hvala 1
16 godina
Re: Najmanji mm-wave primopredajnik na svijetu s v
gpd kaže...

A eto previdio sam taj dio, no  s druge strane, tada se tesko moze naglasavati njegova primjena "u krizniom situacijama" ako moras imati "ready to go backbone"?

Koja je prednost u odnosu na vec postojecu i funkcionalnu mobilnu mrezu? 

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
16 godina

-mora zbunjivati jer se neke stvari ne govore svima.. :) a marketing ili radoznali novinar usprkos tog želi nešto reći, 'pohvaliti se'..

-brojke koje govoriš su ok za civilnu primjenu (oko 2km).. ili možda za ovaj mini-model.. no u tome smo mi jaki, dok su švedi u tom dijelu 'samo' ono što se odnosi na ericson :) .. mi radimo pravi biz, usporedivo s npr kacigama i sl. .. a ako nisi primjetio u posljednje vrijeme postoji riječ dron..

-naš vojni model.. pokrivenost prostora vukovarska-hipdrom.. 3 komada i pokriveno pola grada. ovo je manja-slabija 'dječija' verzija.. :)

-radiovalovi, komunikacija ... sve to je tu već odavno, stoljeće.. dok napredak tehnologije, pojedini čip-gate, određuje clock-max-frekvenciju, normalan čip do recimo 5ghz, klasificirano-vojno 50-100ghz.. prije 20god je sve iznad 1ghz bilo scifi :) .. prije 10-20god, mobitel navigacija iz vojnih razloga nije bila precizna, +greška od 50-300m dodana u lokaciju.. prestankom te zabrane za civilstvo smo dobili mobač-navigaciju preciznosti 2-3m .. kao primjer što vojska kao nato ima i kad to ne može ili može za civile..

-ali u ovom nije više stvar clocka, mogućnost kao brzina-kapacitet prijenosa podataka, nego sigurnost vojnih potreba, neprobojnost, ometanje.. enkripcija kanala i shema randomizacije dovoljna da drugoj strani vrijeme poredstavlja problem.

-zatim, osobna stanica za vojnika na terenu.. udaljenosti do par km su one koje su potrebne, male taktičke jedinice, tj pogledaj malo aktualni primjer rusi-ukrainci.. vidiš li divizije u pokretu ili grupu 5 ljudi, par vozila i sl. .... a oni su nužni za npr markere itd. dok tad važniji cilj rokneš odgovarajućim oružjem, nisu više ovo napoleonski ratovi .. :)

-zbunjuje što se ovakve stvari pojavljuju u medijima.. nije ta vrsta robe, klasifikacija.. namjena, tržište.. kao da je ovo nova reklama za drugu stranu, npr potreba da talibanci-hamas i sl. opet kupe nove pejđere jer je prethodne mosad iskoristio :) .. kao kad se mob reklamira kao siguran-neprobojan, baš za narkobossove, pa ih oni moraju kupiti... a pola godine nakon tog čitamo o interpol akciji itd. :)

.. tj ako nisi primjetio, eu se 'naoružava' barem novčano-papirnato, tj pokreću se proizvodni resursi za tisuće 'sporednih' sitnica kao npr vojna proizvodnja municije, ne ono šanžer za svadbu nego masa.. jer u prosječnom ratu se potroše milijuni metaka... dok se sad kao efikasnije rade dronovi, a naši kapaciteti... švedi su pitchkindim za djecu :) .. naravno, zajedno, ne mi sami i švedi su tu itd.

-recimo koliko raketa, dronova se ispali na istočnom frontu dnevno? 50? obje strane.. puta broj dana recimo ove godine.. recimo 2 do 5 tisuća u godini. .. orca, trenutno kapaciteti 100.000 god.. ako treba i 5x.. znaš što ta brojka može napraviti? no to treba skladištiti, transportirati, čuvati, traži resurse materijala, radne snage.. ogroman novac, no kap u moru vanderljakinih 800milijardi.. kao odgovor na istočni front dok sjev.koreja slavi poginule 'heroje' koji brane komunizam od kapitalizma, mada je ping-pong njih prodao za novac i igračke.. itd.

-da, sve ima cijenu, oružje, municija.. no sloboda-život su vrijedniji a ponekad nije pametno baš sve reći, odnosno, može i to kao za nuklearke, umjesto upotrebe odvraćanje.. pa nije baš da nema logike zašto se nešto pojavi u medijima a da većini čitatelja nije baš jasno zašto.. zato. :)

-ugl, dok se pitaš za domet, upotrebu, sad je više stvar neprobojnost-ometanje-sigurnost.. domet je ok tj za sve ima odgovarajući odgovor, veći problem je npr baterija.. nije da ti je nešto što radi par sati dovoljno, mora par dana.. itd. pa minijaturizacija-portabilnost više ne ovise o čipu nego struji a snaga emitiranja time i domet su ... naravno da ti taj kriterij za amaterski radio nije bio u fokusu, no za vojno je itd itd..

-ostaje upitnik zašto se ovakve vijesit pojavljuju.. možda kao odvraćanje, možda kao mamac, možda su u šumici.. i to je ok, planeri valjda znaju što rade (nadam se..) :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
ihush kaže...

-mora zbunjivati jer se neke stvari ne govore svima.. :) a marketing ili radoznali novinar usprkos tog želi nešto reći, 'pohvaliti se'..

-brojke koje govoriš su ok za civilnu primjenu (oko 2km).. ili možda za ovaj mini-model.. no u tome smo mi jaki, dok su švedi u tom dijelu 'samo' ono što se odnosi na ericson :) .. mi radimo pravi biz, usporedivo s npr kacigama i sl. .. a ako nisi primjetio u posljednje vrijeme postoji riječ dron..

-naš vojni model.. pokrivenost prostora vukovarska-hipdrom.. 3 komada i pokriveno pola grada. ovo je manja-slabija 'dječija' verzija.. :)

-radiovalovi, komunikacija ... sve to je tu već odavno, stoljeće.. dok napredak tehnologije, pojedini čip-gate, određuje clock-max-frekvenciju, normalan čip do recimo 5ghz, klasificirano-vojno 50-100ghz.. prije 20god je sve iznad 1ghz bilo scifi :) .. prije 10-20god, mobitel navigacija iz vojnih razloga nije bila precizna, +greška od 50-300m dodana u lokaciju.. prestankom te zabrane za civilstvo smo dobili mobač-navigaciju preciznosti 2-3m .. kao primjer što vojska kao nato ima i kad to ne može ili može za civile..

-ali u ovom nije više stvar clocka, mogućnost kao brzina-kapacitet prijenosa podataka, nego sigurnost vojnih potreba, neprobojnost, ometanje.. enkripcija kanala i shema randomizacije dovoljna da drugoj strani vrijeme poredstavlja problem.

-zatim, osobna stanica za vojnika na terenu.. udaljenosti do par km su one koje su potrebne, male taktičke jedinice, tj pogledaj malo aktualni primjer rusi-ukrainci.. vidiš li divizije u pokretu ili grupu 5 ljudi, par vozila i sl. .... a oni su nužni za npr markere itd. dok tad važniji cilj rokneš odgovarajućim oružjem, nisu više ovo napoleonski ratovi .. :)

-zbunjuje što se ovakve stvari pojavljuju u medijima.. nije ta vrsta robe, klasifikacija.. namjena, tržište.. kao da je ovo nova reklama za drugu stranu, npr potreba da talibanci-hamas i sl. opet kupe nove pejđere jer je prethodne mosad iskoristio :) .. kao kad se mob reklamira kao siguran-neprobojan, baš za narkobossove, pa ih oni moraju kupiti... a pola godine nakon tog čitamo o interpol akciji itd. :)

.. tj ako nisi primjetio, eu se 'naoružava' barem novčano-papirnato, tj pokreću se proizvodni resursi za tisuće 'sporednih' sitnica kao npr vojna proizvodnja municije, ne ono šanžer za svadbu nego masa.. jer u prosječnom ratu se potroše milijuni metaka... dok se sad kao efikasnije rade dronovi, a naši kapaciteti... švedi su pitchkindim za djecu :) .. naravno, zajedno, ne mi sami i švedi su tu itd.

-recimo koliko raketa, dronova se ispali na istočnom frontu dnevno? 50? obje strane.. puta broj dana recimo ove godine.. recimo 2 do 5 tisuća u godini. .. orca, trenutno kapaciteti 100.000 god.. ako treba i 5x.. znaš što ta brojka može napraviti? no to treba skladištiti, transportirati, čuvati, traži resurse materijala, radne snage.. ogroman novac, no kap u moru vanderljakinih 800milijardi.. kao odgovor na istočni front dok sjev.koreja slavi poginule 'heroje' koji brane komunizam od kapitalizma, mada je ping-pong njih prodao za novac i igračke.. itd.

-da, sve ima cijenu, oružje, municija.. no sloboda-život su vrijedniji a ponekad nije pametno baš sve reći, odnosno, može i to kao za nuklearke, umjesto upotrebe odvraćanje.. pa nije baš da nema logike zašto se nešto pojavi u medijima a da većini čitatelja nije baš jasno zašto.. zato. :)

-ugl, dok se pitaš za domet, upotrebu, sad je više stvar neprobojnost-ometanje-sigurnost.. domet je ok tj za sve ima odgovarajući odgovor, veći problem je npr baterija.. nije da ti je nešto što radi par sati dovoljno, mora par dana.. itd. pa minijaturizacija-portabilnost više ne ovise o čipu nego struji a snaga emitiranja time i domet su ... naravno da ti taj kriterij za amaterski radio nije bio u fokusu, no za vojno je itd itd..

-ostaje upitnik zašto se ovakve vijesit pojavljuju.. možda kao odvraćanje, možda kao mamac, možda su u šumici.. i to je ok, planeri valjda znaju što rade (nadam se..) :)

Ako ces krenuti u tom smjeru (sigurnost, ometanje, dronovi...) na zalost covjecanstva, trenutno je u tijeku sukob koji zorno prikazuje sve nedostatke radio valova po toj metrici.

Ne znam koliko pratis, ali svi najmoderniji dronovi su sada povezani optickim kablovima upravo iz tih razloga (sigurnost, omentanje, propusnost...) i imaju veci domet nego primopredajnika na 60Ghz u pakiranju od kutije sibica.

----

Kako sam previdio dio na kojeg me gpd  upozorio, isao sam procitati jos jednom clanak.

Sad me zivo zanima na koji nacin ovo moze konkurirati Starlinku?

16 godina

-konkurirati? starlink je vojna stvar, neovisno što je vlasnik musk-privatnik.. par deseljeća od kad ujkosem ne razlikuje privatno-državno kao nekad :)..

-nije konkurencija nego dodatak-alternativa.. i satelit se relativno lako eliminira recimo ramanjem što su kinezi prije par godina demonstrirali 'slučajno'.. 

-optički kabel... kao npr maljutka na običnoj žici.. imaš problem, doseg, opet nije vrijeme napoleona i praćke.. :)

-naravno da je kabel sigurniji u odnosu na bežičnu komunikaciju.. i kad može, tad se koristi.. no na terenu, .. onak, treba li objašnjavati razlike? :)

-kažeš najmoderniji dronovi na optičkom.. :) .. civilni, za civilne potrebe kad to može, kad je primjenjivo.. kao što avion ima svjetlo za označavanje, no kad ne želi biti vidljiv, isključi..

-mada nije jasno što misliš s rečenicom da imaju veći domet? na optici? :) .. nemaju domet, tj imaju koliko žice razvučeš po terenu.

-brzina mreže, ono što procječan juzer vidi je download-propustnost.. dok previdi 'pravu' brzinu, latenciju, kašnjenje, odziv.. a to je važno, važnije, npr za gaming .. pri čemu je rat-upotreba ista osim dijela da nije u stanu nego na terenu pa nema optike nego bežično i mora imati agregat, može vozilo.. no treba i za pojedine vojnike, itd. a tad je problem baterija, ne čip itd..

-recimo na jedan dron umjesto exploziva postaviš modem, dok dron mora imati kapacitet za let od više sati, ne minuta.. jer opet, ne goviri se o igri u dvorištu, nego vojnim potrebama, stotinama km..

-da, bolje je ako čovjek jede ručak iz tanjura, zdravije.. no na terenu jede sendvič.. praktičnost-portabilnost.. isto je. :)

7 godina
Baba bi upisala fakultet...jel bi ovo moglo pomoći kad nije spremna za ispite....pitam za Dida
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
ihush kaže...

1)-konkurirati? starlink je vojna stvar, neovisno što je vlasnik musk-privatnik.. par deseljeća od kad ujkosem ne razlikuje privatno-državno kao nekad :)..

2)-nije konkurencija nego dodatak-alternativa.. i satelit se relativno lako eliminira recimo ramanjem što su kinezi prije par godina demonstrirali 'slučajno'.. 

3)-optički kabel... kao npr maljutka na običnoj žici.. imaš problem, doseg, opet nije vrijeme napoleona i praćke.. :)

-naravno da je kabel sigurniji u odnosu na bežičnu komunikaciju.. i kad može, tad se koristi.. no na terenu, .. onak, treba li objašnjavati razlike? :)

4)-kažeš najmoderniji dronovi na optičkom.. :) .. civilni, za civilne potrebe kad to može, kad je primjenjivo.. kao što avion ima svjetlo za označavanje, no kad ne želi biti vidljiv, isključi..

5) -mada nije jasno što misliš s rečenicom da imaju veći domet? na optici? :) .. nemaju domet, tj imaju koliko žice razvučeš po terenu.

-brzina mreže, ono što procječan juzer vidi je download-propustnost.. dok previdi 'pravu' brzinu, latenciju, kašnjenje, odziv.. a to je važno, važnije, npr za gaming .. pri čemu je rat-upotreba ista osim dijela da nije u stanu nego na terenu pa nema optike nego bežično i mora imati agregat, može vozilo.. no treba i za pojedine vojnike, itd. a tad je problem baterija, ne čip itd..

6)-recimo na jedan dron umjesto exploziva postaviš modem, dok dron mora imati kapacitet za let od više sati, ne minuta.. jer opet, ne goviri se o igri u dvorištu, nego vojnim potrebama, stotinama km..

-da, bolje je ako čovjek jede ručak iz tanjura, zdravije.. no na terenu jede sendvič.. praktičnost-portabilnost.. isto je. :)

Opet pokusavas odgovoriti samo zato da odgovoris i pritom zatrpas gomilom teksta ( a sada vec ozbiljno sumnjam da se nadas da nitko nece citati), no evo ti mojih odgovora:

1) Da. U tekstu jasno je napisano "....pa se time on postavlja kao konkurent sustavima kao što je Starlink."

2) Procitaj pod jedan

3) neznam koliko pratis, ali trenutno dronovi sa optickim kabelom unistavaju i opremu i zivu silu na udaljenostima od 30+km (ukrajina javila da testiraju FO dronove sa dometom od 40km), sto je uodnosu na maljutku (bio u vojsci u oklopnistvu pa sam intimno upoznat sa maljutkom), koja radi na zicu i ima maksimalan domet od 3Km

4) Jos jednom u tekstu kazu jasno: "Visokozahtjevni scenariji, poput vojnih operacijaili uspostavljanja veza za hitne službe, otežani su zbog sporih i glomaznih uređaja, visokih troškova, ranjivosti na presretanje i ometanje te neadekvatne mrežne propusnosti."

5) procitaj pod 3 ( i po mogucnosti klikni na prilozeni link)

6) Sve to postoji vec i sada i jednako se ometa kao sto bi se ometao i ovaj od 60Ghz. Jednostavno ne vidim prednosti ovog 60Ghz-e verzije a da bi opravdalo ovakvu euforiju u tekstu.

Znaci vecina tvojih upisa se moze opisati kao "filibuster" ( iako ti se tu i tamo zalomi da budes konkretan i jezgrovit)

7 godina
syncmaster245b kaže...
gpd kaže...

A eto previdio sam taj dio, no  s druge strane, tada se tesko moze naglasavati njegova primjena "u krizniom situacijama" ako moras imati "ready to go backbone"?

Koja je prednost u odnosu na vec postojecu i funkcionalnu mobilnu mrezu? 

I to piše u članku,
radi se o military-grade uređaju, dok je postojeća mobilna mreža consumer-grade.A to znači da uređaj izvodi nekakve vojne kerefeke , mijenja frekvencije i slično, da zaj.be radijsko ometanje.

16 godina
gpd kaže...

....radi se o military-grade uređaju, ....

aha, kao kada narucujes tactical maskicu za mobitel.

Usput radijsko ometanje ne radi tako.

7 godina
syncmaster245b kaže...
gpd kaže...

....radi se o military-grade uređaju, ....

aha, kao kada narucujes tactical maskicu za mobitel.

Usput radijsko ometanje ne radi tako.

Nego kako radi radijsko ometanje?

16 godina

-tako da upališ tomos-automatik bez filtera-smetnji... i čitavoj ulici pokvariš prijem :) ..

-odnosno, tako da na frekvenciju signala nosioca pustiš svoj, jači.. ili random smetnje što ide pod emc šok bombe i sl. .. dok svaki uređaj koji radi na nekoj frekvenciji (kao motor..) može interferirati smetnjama i zato postoji podjela spektra, ograničenja, izolacija itd.. a suprotno od tog je ometanje.

1 0 hvala 0
10 godina

Radio backhaul "glomazan i nepokretan"?

Nisu oni čuli za Tetra modeme? To je samo jedan od primjera... Ok, brzine nisu svemirske ali daleko je to od loseg i neupotrebljivog...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice