Microsoft napokon poboljšava tamni način rada u Wi

poruka: 19
|
čitano: 3.925
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Microsoft napokon poboljšava tamni način rada u Wi".
16 godina

Pohvale sto su nakon 10 godina uspjeli skuziti kako dark mode funkcionira i sto njihovi korisnici zele.

A kad se samo sjetim kako sam bio uvrijedjen kada ih je Apple podbadao kada su konacno odustali od iskljucivo 8.3 file naming-a.......

Micros....

Ma znate vec sto cu reci.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

1 0 hvala 0
9 godina
Re: Microsoft napokon poboljšava tamni način rada
35 godina nakon Win 3.1 imamo ovo. Stari Windowsi su još tada omogućavali podešavanje svakog dijela sučelja (od rubova prozora, preko boja scroll traka, do boja gumba). Zašto, o zašto Microsofte?
Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
syncmaster245b kaže...

Micros....

Ma znate vec sto cu reci.

Sto tocno? 

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are
16 godina

Indijci su to već davno trebali napraviti. Baš me zanima kako i da li će riješiti prozore onoih sistemskih alata (GP Editor, Task Scheduler, Event Viewer, etc...) koji im datiraju još od win 95 i gdje desetljećima nisu napravili apsolutno ništa, a rađeni su na potpuno zastarjelim platformama i samo su preslikavani iz verzije u verziju. Sumnjam da će ih pisati nanovo.

Ja sam već davno jedan dio toga riješio s StartAllBack programom, kojega i imam samo zbog bojanja bijelih prozora i dijaloga u tamno. U dark modu iskakanje bijelih prozora stvarno spali oči! A kada su to Indijci iz Redmonda vodili računa o estetici?

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2025 5:15 (BlackMoon).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
BlackMoon kaže...

Indijci su to već davno trebali napraviti. Baš me zanima kako i da li će riješiti prozore onoih sistemskih alata (GP Editor, Task Scheduler, Event Viewer, etc...) koji im datiraju još od win 95 i gdje desetljećima nisu napravili apsolutno ništa, a rađeni su na potpuno zastarjelim platformama i samo su preslikavani iz verzije u verziju. Sumnjam da će ih pisati nanovo.

Ja sam već davno jedan dio toga riješio s StartAllBack programom, kojega i imam samo zbog bojanja bijelih prozora i dijaloga u tamno. U dark modu iskakanje bijelih prozora stvarno spali oči! A kada su to Indijci iz Redmonda vodili računa o estetici?

Uff kad si ih vec spomeuo, da li gpedit.msc i regedit konacno pamte zadnju geometriju podprozora nakon zatvaranja? 

Izuzetno iritantno mi je oduvijel bilo kako regedit pamti zadnju lokaciju koju si otvorio, ali ne i geometriju podprozora (lijevi podprozor se uvijekl otvarao stisnuto)

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
16 godina

.. težak i čemeran život, kako smo uopće do sad preživjeli grafičke strahote nijanse pixela uz posljednju kap, ne-pamćenje lijevog dijela regedita.. rasplakao bi se kao dijete, od muke-čuda!!.. :)) ... ne zbog teme, naravno, nego kad to traži pingvin koji ne podnosi ms ni kuhanog.

-istina, svatko bira za sebe, temu, sudjelovanje + isprika, nhf.. brbljam nadam se ne uvredljivo.. no za sve postoji granica, rezistencije, kad balon pukne (od smijeha) .. :)) pa eto me.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
16 godina
ihush kaže...

.. težak i čemeran život, kako smo uopće do sad preživjeli grafičke strahote nijanse pixela uz posljednju kap, ne-pamćenje lijevog dijela regedita.. rasplakao bi se kao dijete, od muke-čuda!!.. :)) ... ne zbog teme, naravno, nego kad to traži pingvin koji ne podnosi ms ni kuhanog.

-istina, svatko bira za sebe, temu, sudjelovanje + isprika, nhf.. brbljam nadam se ne uvredljivo.. no za sve postoji granica, rezistencije, kad balon pukne (od smijeha) .. :)) pa eto me.

A sto ocekujes.

Pogledaj samo zadnjih nekoliko vijesti Micorsoftovog "napretka" na BOL-u.

https://www.bug.hr/operacijski-sustavi/tri-microsoftova-kompanjona-mini-aplikacije-naselit-ce-se-u-taskbar-windowsa-52859

https://www.bug.hr/operacijski-sustavi/od-ovoga-tjedna-plavi-ekran-smrti-polako-nestaje-iz-windowsa-11-52398

https://www.bug.hr/softver/snipping-tool-u-windowsima-11-moci-ce-izradjivati-animirane-gif-ove-51505

.....

Majstori se doslovno igraju bojicama i to predstavljaju kao napredak.

Recimo ja sam jos uvijek nepopravljivi optimist i ocekujem iz 2003. godine obecani WinFS.

16 godina

-u ovim trenutcima mi je zanimljivo, 'tko' umjesto 'što', tj subjektivno-objektivno, komentar osobe ili sadržaja-teme.. :)

-točno.. promjena ponekog pixela, fičer koji je sporedan.. no možeš to 'čitati' i ovako, kad imaš zreli os, kad je sve ok, dobro.. tad ne diraš, 'ne popravljaš'.. samo prefarbaš, počistiš.. toliko da gazda misli da se radi i da plaću.. :)

-ono 'tko'.. pri čemu u većini prilika pljucneš (recimo opravedano, kao navedeni linkovi za nevažno..) ms, jer on naprosto 'smrdi'.. no time si win-boy, ne pingvin.. jer (treba li?..).

-pogledaj 'objektivno' npr snipping i animirani gif.. to je loše? nije važno što nam nije važno ili trebamo li.. loše? nabrojano kao primjer-argument lošeg osa, ms-a.. ? ono zašto ms smrdi? kako, kojom logikom-argumentom? :)

-no ok.. ms smrdi. .. no to je kompanija, dok je os-win. .. a ovo su appsi, dodatci-ukrasi osa, ne ms.

-koliko god pljuckaš, os ili kompaniju, koristiš ih i komentiraš.. tj moraš ih koristiti da bi mogao kvalitetno komentirati, prigovarati.. bez tog uvjeta nema smisla... no ponašaš se upravo suprotno tj neke veće razlike između nas nema, osim što ti kritiziraš win-ms, ja hvalim sve oseve.. svaki je odličan, .. osim reactosa :) .. koji obećava i ništa..

-tj tako dođemo do FSa.. koji nikako da izađe.. a ti ga čekaš? -zašto?

- fs je važan, stabilnost-mogućnosti, performanse, sumirano u jednu riječ 'kvaliteta' ili dobar (vs loš) FS.

- što to trebaš od mrtvorođenča a da nemaš? -obećanja-maštu-priče? .. :)

- ms ima fat32, kojeg daje 'free' (obećanje).. i koristi se za sve kao zajednički nazivnik, temelj, boot-os-razno.. uz naravno ograničenja i najniže mogućnosti u odnosu na 'jače' (nećemo reći bolje, semantika..) fsove.. jer je stvar namjene, razloga zbog kojeg se koristi 'slabiji' fat32.. za ostalo ms ima ntfs, koji je odličan.

- winfs ili re-fs.. je bajka, tj koliko dobiješ na jednoj strani, toliko izgubiš na drugoj.. balans-smisao-potrebe. ili zaboravljaš što je win-os? .. gdje dominira? .. desktop, ne server gdje recipročno dominira lin .. ok? :)

- to je razog, ne da ms ne može napraviti fs, može, kao što je i napravio, kao što ima i os + ostalo.. no pitanje je namjene, za laike usporedba s klasama vozila-automobila.. mada su to sve vozila, postoje avioni, brodovi, vlakovi, .. i osobna, cestovna vozila, poljoprivredna, specijalna.. posotij bolid f1, postoji traktor.. ljudi kupuju aute, osobna cestovna vozila, ne šleper-bus-traktor-brod-vlak.. .. hint, namjena. .. pa do tog da dimenzije vozila moraju biti unutar nekih standarda npr širine da može u parking mjesto, garažu.. što je na vlaku-pruzi-tramvaju još konkretnije zadano..

- pa tako postojeći ntfs bolje zadovoljava potrebe deskotpa-juzera-appsa.. ne serverske potrebe koje možda poneki juzer ima, manje od loto omjera ili od par milijardi poneki.. npr brzina čitanja-pisanja vs robustnost, što je važnije za npr gaming.. ili imati-nemati jaču korekciju-rezistenciju-toleranciju na grešku, što ima svaka 'memorija' (neovisno o podjeli ram-disk-rom-sve..) npr više ili manje crc-bitova, čime se poveća rezistencija, smanji korisna količina, direktni utjecaj na brzinu-performanse, mada je ekšli brzina ista, prenesena količina podataka u jedinici vremena nije jer je tad manje podataka u istom paketu jer je više korekcijskih bitova a sve je ograničeno paketom neovisno o mjernoj jedinici metar ili bit..

-što je kome važnije.. na utrci ili poslu.. rizik ili sigurnost itd..

-usput, radni naziv tog fs-a je rezilient, refs, ne winfs :) .. znam dovoljno da znam što pričam ili zašto.. :) i ekšli imaš ga, odavno, naravno ne na svim win, točnije win je jedan-isti, ovisi o licenci-verziji-novcu.. pa onak, ako trebaš, imaš.. čemu kukati-tražiti nešto što ne znaš da imaš .. osim kao mogućnost pljucnuti ms jer smrdi? ... loš argument, pogrešan .. zadrži se na dark temi ili poziciji rastegnutog prozora :))

-jer, kad pingvin treba takav FS, ima ga, koristi.. npr zfs .. ili za direktnije-jasnije, btrfs, kojem sam akronim-naziv kaže da je b+tree fs.. odnosno ono što je re-fs ms-a.. isto-slično, nije šija nego vrat, vlasništva itd.. primarno za servere s ogromnim količinama podataka .. ne za kućne juzere, namjena, pa i performanse, cijena.. svega..

-jedno je njurgati, pljuckati.. drugo je promašivati drvo ili stadion :)

-opet, ovakve teme preskačem, za ovo postoji izuzetak-razlog, ne sama tema nego način-argumet koji je sveden na 'ms-smrdi'.. a to je loše, možeš bolje.. :)

edit: ili možda kompjuterašima zgodnija usporedba-sličnost, kao usporedba hdd i raid-a, prednosti-mane-razlike-namjene.. takva sličnost-razlika je i s FSovima, od samog kapaciteta pojedinog diska-storagea pa do datacentara-servera .. zbog kojh je raid i 'izmišljen' kao jefikaner zamjena skupih sustava pri čemu je iz akronima slovo I značilo independed ali i inexpensive.. .. jeftino.

-na raznim kapacitetima se već zbog kapaciteta koriste različiti kontroleri, diskovi, .. i FSovi, s razlogom.. ne zato jer 'smrde ili mirišu'.. :) kao što o samom uzorku-veličini ovisi koji će se npr sort algoritam primjeniti u nekom konkretnom slučaju pri čemu neki može biti brži, drugi 'veći' do neograničenog seta uzoraka kad drugi to ne može pa brzina nije kriterij-izbor itd.. a sort je bitan fičer koji se primjenjuje za svaku obradu podataka pa se nakupi, dok takvi sustavi traže recimo copy on write itd. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2025 13:22 (ihush).
16 godina
ihush kaže...

-u ovim trenutcima mi je zanimljivo, 'tko' umjesto 'što', tj subjektivno-objektivno, komentar osobe ili sadržaja-teme.. :)

Nisam skuzio na sto mislis sa ovim?

I imaj milosti, sazmi koliko god je moguce.

ihush kaže...

-tj tako dođemo do FSa.. koji nikako da izađe.. a ti ga čekaš? -zašto?

Konacan napredak iz odaja MS-a?

Nesto novo i iskljucivo samo njihovo sto ce donijeti realan napredak I.Ti-ja, u kojem ce zarad od toga biti nusproizvod izvrsnog proizvoda?

Dokle ces biti sretan sa novom rukom  boje preko, a skoro pa doslovno, VAX / VMS-a  ( cast iznimkama Win9X serijama, ali one su su se naslanjale na VMS)?

Microsoft nikada, i to od svog postanka nije donio revoluciju niti izmislio ista svoje, a ovo sto danas se donekle moze smatrati napretkom je tudji trud postignut akvizicijama (sto softvera, a sto ljudi (kao na primjeru VMS-a)) i onda ih pritom potpuno unistion (Skype npr.)

Uostalom nije li smijesno je da na Microsoft Azureu najveci profit im donose Linux serveri.

Microsoft smrdi.

16 godina

-tko-što.. pa u pravilu ne gledam tko piše, nego što piše.. a sad je obrnuto :) tj nije.. ili ovisi, jer ili si pingvin-linux uz bsd ili si win-boy.. problem si 'ti-tko'.. nejasno, koristiš win jer stalno navodiš probleme, teme uz smad.. onak, istovremeni true-false, da-ne.. tko-što u tvom primjeru gubi distinkciju :))

-napredak ms-a? -dakle nisi čitao, fs je tu, no ne za svakoga.. :) i opet ono tko-što.. kao da si noob i guru istovremeno, kao da (ne)znaš ili (ne)možeš u sekundi saznati ako ti nešto zatreba.. npr fs ili bilo koji drugi ako za time imaš potrebe, čak ako potrebe-stvarne nema.. jer se i žaba može potkovati kao konj.. :) .. imaš fsova koliko želiš.. ili trebaš? -ako baš trebaš kako to da ih već nemaš, ne koristiš.. čekaš ms koji smrdi, mada je i to već deseljeće tu.. itd.

-smiješno? gle, smiješni su stanlio-olio, padnu-razbiju se a gledatelj se smije (njihovoj nezgodi).. ili tom&jerry, kalup je isti, publika također ili mlađa :) ..

.. a ti u ms-linuxu vidiš razlog za smijeh? kao protivnik-antagonist kojem ms smrdi? :)) .. ne vidiš smajlić na licu b.gatesa? .. ma on je glup, smrdi.. :)) no zarađuje trilijarde, na linuxu!

-od st.sedmog.. par dana kasnije, eto win killera, linux! .. i samo što nije.. ne da nije nego je obrnuto, ms se širi na lin, koristi lin, biz-interes.

-gle ovo, dok billy, koji smrdi, jadan mora održavati os, krpati ga, prodavati.. da bi zaradio neku crkavicu... i sad jadan bježi od pordaje tog osa, na lin, tj servisi koje ms vrti su kao i sve ostalo serverskog u serverskim statistikama na +90% na lin.. pa tako i ms servisi-usluge.. kojima zarađuje tko? smrdljivi billy-win ili linux? tko kome što plaća-zarađuje? npr canonical za ubuntu-boot-licence msu? :) ... gle ovaj smrdljivi trik, billy sad više ne radi win, ne održava, ne supporta, ne brine.. nema win-osa.. (recimo, pucnemo prstićima i nestao je..).. no zarađuje, servisima na lin.. bez troška, održavanja, odgovornosti.. jer boli ga kiki za lin, netko drugi će krpati, održavati, npr canonical-ubunut-deb-fedora-arč.. neki guru, neki samaritanac, koji ne traži ni hvalu (zahvalu ili protuvijednost plaću-novac..) pa radi đabe, dok ms komercijala i dalje zarađuje.. a tebi je smiješno, mada se na kraju vica smije gates.. :)

-ili nisi skužio vic, .. no možda jednom.. ili ne znaš u čemu je vic, što je vic itd..

-skype.. užas, .. no ms je pokupovao ono što novac može kupiti (ili zakupiti) .. u pokušaju da se gurne u ocean s velikim kitovima, mobilne ... dobio po njonji, isčvrgalo ga .. naučio je lekciju i ide na lin.. sa smješkom i novcem..

-kupili su sve što su mogli, većinu upropastili, kao ono proliveno mlijeko-krava koja se ritne i glupi ivica.. no podsjetnik, stanlioolio su na tome što smo im se smijali zaradili .. tko se smije a tko posljednji? :)

-što ms nije pokrao, kopirao.. izgled nekad osa, pa i os koji je radio za ibm, uz obiteljske veze slično kao musk itd.. zatim novo doba, nakon što je eliminirao konkurenciju, nakon ie6.. što radi? kopira ubuntu skoro u pixel.. i eto ti win8.. ubuntu izlazi 04-10, ms zato mora 03-09.. no to je tek bio smijeh-kašnjenja.. :) .. no opet, gates ima smješak i novac u džepu.. ubuntu nema.. ms je u win ubacio ubuntu-subsys.. ms se širi na lin, npr smiješno i antivirusom.. :) .. no tko se smije? zašto? biz-interes.. ms je komercijala, radi ono što stvara novac.. posao prepusti volonterima i naivcima kao što kaže delboyova serija onlyfools&horses (work).. :) i to rade za njega, đabe..

-da, ms serveri na lin.. sveti gral za pružanje usluga, ms to radi, može.. ms je the-nešto, važan, ima alate-poluge, canonical to želi ali nema te poluge, nema dominantni desktop os, nema dx, nema mp3, nema uefi boot, nema .. ms ima. licence-patenti i kontrola, time komercijalni temelj-zaradu.. dok će posao raditi netko treći, savršen model.. kar razmisliš, nije b.gates ili ms tako blesav.. ili tko-što-kako-zašto itd..

-no barem da se nasmijemo, makar i dan nakon ispričanog vica.. :))

**

edit: i copilotova pomoć u 'prijevodu'.. možda konciznije-jasnije :)

npr

🎭 Komedija i kapitalizam
Stanlio-Olio, Tom&Jerry – smijeh na tuđoj nezgodi. Gates pada, razbija se, ali se smije jer je publika platila ulaznicu. MS kupuje, uništava, ali zarađuje. Smijeh je na kraju njegov.

Only Fools and Horses – rad je za budale, zarada je za one koji znaju kako monetizirati tuđi rad. MS je shvatio da ne mora raditi – samo treba imati platformu.

🐧 Microsoft vs Linux: Smijeh, biznis i ironija
MS smrdi, ali zarađuje na Linuxu – to je srž vica. Gates se smije jer je shvatio da ne mora "voljeti" Linux da bi na njemu zarađivao. Ne mora održavati OS, jer to rade drugi – volonteri, entuzijasti, idealisti.

Canonical plaća MS-u za boot – kapitalizam u svom najčišćem obliku. MS ne mora imati najbolji OS, samo mora imati poluge: patente, licence, DX, UEFI, kontrolu.

Ubuntu u Windowsu – kao da je neprijatelj pozvan na večeru, ali mora prati suđe. I to besplatno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2025 15:05 (ihush).
16 godina
Kod mene directory opus koji sve to ima i radi nemjerljivo stabilnije od windows explorera.

0 0 hvala 0
16 godina
ihush kaže...

-napredak ms-a? -dakle nisi čitao, fs je tu, no ne za svakoga.. :) 

Gdje je WinFS?

Mislim kuzim da zelis okrenuti na saljivu stranu, no realno meni nakon 30 godina profesionalnog bavljenja informatikom (znaci, zivim od toga) mi nije smijesno.

Microsoft nakon 2000-tih se pozicionirao kao doslovan middleman, odnosno smetalo koje, da sutra nestane, nikome nebi nedostajao.

Da ne spominjemo koliko su sansi profuckali (WindowsMobile, 7 godina prije iPhonea, anyone?)

Nevjerojatno je koliko ta kompanija je unazadila napredak.

16 godina
syncmaster245b kaže...
..

Gdje je WinFS?

..

-opet, nisi čitao.. :)

-nema winfs, ima refs.. ili što je već neki kao službeni naziv nečeg.. google ne radi?

-odsnosno.. možemo svaku win-app nazvati upravo tako pa i win-fs.. nativni, podržani su fat-ovi 12-16-32.. (od floppya nadalje) i ntfs (par verzija, nt-nadalje.. kroz xp stigao juzerima..).. a uz driver može i npr ext linuxa ili macosa itd. no svaki os za rad, boot-sys traži nativni FS, no winfs nije neki fs ili se ne razumijemo u semnantici :) .. tj radni naziv, koji bi bio win-fs je tad bio .. pa radni naziv, kao što su nazivi za win bili čikago i sl. .. a akronim FS nije bio FileSys nego u tom trenu, radni naziv, značaj.. FutureSys.. budući :) .. kao što je posljednji win x bio posljednji, nakon kojeg je došao 11 a postpona se 12.. (i jedino realno za sad da će klasično 13-broj biti preskočen na 14 ..) dok je x rimski X-10.. a za to su iz potrebe okruglog zgodnog broja ili slova X skočili verzijski brojevi sa 6.3 na 9.x u beti da bi rtm bio 10-ka.. onak, nazivi, renumeracije ili kako će se koji akronim pročitati, promijeniti.. npr pravilo KISS .. koje ima par varijacija prijevoda, no značenje je i dalje isto itd..

-pa tako win-fs za sad ostaje nešto za future.. ili nikad, a imaš Re-FS,  i imaš ntfs .. kao što s autima imamo dizel-super, dizel za radne strojeve, super za lake autiće.. :) .. a fat32 bi bio električni-pomoćni :)) ..

-i što bi s tim-takvim, budućim fsom? treba ti što? koji fičer? btree? kapacitet-brzina? čekaš ga na večeri s praznim stolcem +20 godina? .. nije li to neka drama? -dramiš.. :)) ..

edit: unazadila napredak.. hmmm .. gdje bi bili bez ms-a? ..

-ili druge kompanije, npr nekadašnji lider nokia.. koju je u propadanju ms rentao kao brand kraće vrijeme zadjedno s kupnjom skypea.. i u tom trenu je izgledalo da ms ima sve u rukama.. no dobio je čvrge od pravih igrača, sitna girica u tim vodama..

-jel ms upropastio nokiju? -ne, to je napravila sama, prije.. i sad je minorna, mada je i dalje ime..

-upropastio skype, koji je do tad bio sinonim ip-telefonije.. samo ime je bilo brand ranga cocacole.. no sve se mijenja, kovači su par tisuća godina bili traženo zanimanje, danas.. carstva propadaju, mijenjaju se.. vhs-beta, kasete, cd, dvd.. nema više videoteka po kvartovima.. imamo internet-digitaliju-iptv.. telekomi su biti za telefoniju, sad je sve isto, kabelska je bila za filmove, sad je sve isto.. digitalizacija, izmjene.. mobač je bio za direktore u kadilacima, pa skupa cigla u džepu, danas nužan za sve, osobna-vozačka, iptv, fotić, internet, uz flat i roaming postalo bagatelno a nekad skupo sama minuta razgovora odnosno i razlog nestanka skype i sl. appsa koje su tad zbog cijene telefonije bili popularni-potrebni.. danas nisu, kao ni konji i kovači.. past-tense za razliku od futurizma :) ..

-tko bi rekao prije par desetljeća, kad je ms bio na vrhuncu bez konkurencije, apple u bankrotu, gates jobsu kao frend posudi 200milja.. ostalo je povijest a sad je apple najpoželjniji brand.

-gledali smo startrekove prije par desetljeća i trikodere-telekomunikaciju-transportaciju.. mobače sad imamo i rade više-bolje nego što je u scifiju bilo predviđeno, jeftinije.. promjena, u doba kad je poštarski posao bio tražen a sad ni nepalci neće.. itd. npr google-maps-navigacija.. đabe, radi..

.. i sam google, tražilica.. u doba kad je yahoo bio nešto, velik.. i gdje je sad a google ne zna kamo s novcem iz ničeg, nema rudnik zlata-dijamanata, ne prodaje robu.. google.. -tražilica... gje je onaj, kako se zove.. ya-hoo? .. tko?  .. odjaho u suton kao šejn.. :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2025 15:56 (ihush).
16 godina
ihush kaže...
syncmaster245b kaže...
..

Gdje je WinFS?

..

-opet, nisi čitao.. :)

-nema winfs, ima refs.. ili što je već neki kao službeni naziv nečeg.. google ne radi?

-odsnosno.. možemo svaku win-app nazvati upravo tako pa i win-fs.. nativni, podržani su fat-ovi 12-16-32.. (od floppya nadalje) i ntfs (par verzija, nt-nadalje.. kroz xp stigao juzerima..).. a uz driver može i npr ext linuxa ili macosa itd. no svaki os za rad, boot-sys traži nativni FS, no winfs nije neki fs ili se ne razumijemo u semnantici :) .. tj radni naziv, koji bi bio win-fs je tad bio .. pa radni naziv, kao što su nazivi za win bili čikago i sl. .. a akronim FS nije bio FileSys nego u tom trenu, radni naziv, značaj.. FutureSys.. budući :) .. kao što je posljednji win x bio posljednji, nakon kojeg je došao 11 a postpona se 12.. (i jedino realno za sad da će klasično 13-broj biti preskočen na 14 ..) dok je x rimski X-10.. a za to su iz potrebe okruglog zgodnog broja ili slova X skočili verzijski brojevi sa 6.3 na 9.x u beti da bi rtm bio 10-ka.. onak, nazivi, renumeracije ili kako će se koji akronim pročitati, promijeniti.. npr pravilo KISS .. koje ima par varijacija prijevoda, no značenje je i dalje isto itd..

-pa tako win-fs za sad ostaje nešto za future.. ili nikad, a imaš Re-FS,  i imaš ntfs .. kao što s autima imamo dizel-super, dizel za radne strojeve, super za lake autiće.. :) .. a fat32 bi bio električni-pomoćni :)) ..

-i što bi s tim-takvim, budućim fsom? treba ti što? koji fičer? btree? kapacitet-brzina? čekaš ga na večeri s praznim stolcem +20 godina? .. nije li to neka drama? -dramiš.. :)) ..

Niti jednom rijecju nisi odgovorio na moj upis kojeg si citirao.

16 godina

-winfs? .. ok, nema, ne postoji.. tj naziv ili akronim može biti bilo što, radni naziv koji se promjeni.. kao što svaki win-filesys možemo nazvati win-fs ili msov-fs kao vlasnik, tj jedno je vlasnik a drugo je nativni fs osa, onaj koji je podržan bez dodatnog-vanjskog drivera i koji je nužan za osnovni rad kao boot do učitavanja ostatka osa kad to može preuzeti app-driver-treći.. itd.

gdje je win-fs? nigjde, svugdje.. a ti ga čekaš? trebaš? .. ako misliš na re-fs, na bilo koji drugi, zfs, btree.. imaš, linux itd.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2025 16:01 (ihush).
16 godina
ihush kaže...

gdje je win-fs? nigjde, svugdje.

Canceliran je.

16 godina

-pa da.. i to znaš već desetljećima.. kao što znaš googlati ili čitati, future..

-a ako te zanima zašto? .. jer je besmislen, višak.. overload.

-svaka 'prava' baza ima internu strukturu, indexe-adrese-lokacija.. hdd je ista stvar, toc tablica, sektor, particija.. kao grad-ulice, translatorske tablice bilo kojeg brojevnog sustava-ograničenja na potrebnu količinu prostora do beskonačnog npr LBA .. ili poštanski i pozivni brojevi za gradove-ljude..

-u čemu je stvar.. filesys, particija-shema.. ima određeni kapacitet, storage, adrese da bi mogla do pojedinog podatka-sektora.. čitati-zapisati.. ok?

-baza, ima interno svoju strukturu, ekšli isto (u srži-biti).. tj ono što za os radi fs za bazu radi 'baza' kao engine.. i prave-velike baze ne koriste neki fs na hdd-u, ne trebaju, pristupaju direktno-raw sektoru upravo zato jer imaju interno 'adresar'.. tj ako na hdd-u imaš fs i na tome bazu, tad nepotrebno radiš dupi posao internom kontroleru diska, jer ga tad pozicionira-traži fs i baza, tj baza ne treba fs jer ima podatak o adresi.. jedan je višak i kad ga odbaciš imaš performanse-bolje,.. a to je tad važno, jer je ogromno.. ne za juzere nego servere, ne tera nego više.. 

-no u srži-osnovi su to 'iste' (slične) stvari, pa ih recimo vmovi koriste, kreiraš volumen, dodaš storage u neki kontejner neovisno kako ćemo klasificirati-grupirati-nazvati.. npr u bazu dodati još storage prostora ili neko raid-polje.. ono što juzer kućne klase ne treba, dok serveri s petabajtima trebaju jer imaju stotine ormara soragea..

-tj baze su postale fs ili obrnuto, isto.. nije šija nego vrat... pri čemu svaki vlasnik ima svoje, ibm, oracle.. ne dječje-kućno nego baš veliko.. :)

-tebi treba takav fs? nemaš ga? ako ga trebaš, koristiš, tad ga već moraš imati.. ako ga trebaš inemaš.. što tad imaš? :) .. a ako ga ne trebaš, samo tražiš.. nema ga, jer nikad nije zaživio pod tim nazivom winfs, odnosno imaš refs i ntfs ili relacijske baze kao kompletne platforme oraclea i sl. imaš vmove s kontejnerima, volumenima, diskovima.. storage-prostor u najširem smislu pa i bez ograničenja raznih standarada kao što je pod win to američka abeceda na 26 slova .. ili prastaro ograničenje koje nasljeđuje i linux-macos kao scsi nasljeđe s do 16 aktivnih particija po disku, pa ako disk ima više, ostale u istom trenu nisu dostupne mada sam broj diskova ili particija nije ograničen, opet nije šija nego vrat.. standardi i nasljeđe-ograničenje.. npr audio cd i broj traka tad zamišljenog standarda koji je predvidio do 99 traka-sešna prevedeno pjesama na 74minute kapaciteta ili 650mb.. što nije bilo porblem jer je pjesma prosječno zauzela cca 20mb i na cd je tad stalo 20-30 pjesama.. ako su duže, manje.. pa je taj broj 99 bio dovoljan.. i ostao kao ograničenje na sešne, pri čemu za svaki sešn trebaš 20mb prostora za adresiranje (jer je jednokratni zapis i mora se svaki put zapisati novi toc-sadžaj-adresar, za razliku od izbirsivih medija gdje možeš preko istog prostora ponovo zapisati, briši-piši vs jednokratno piši.. i tad bi za sam adresar kroz 20-30 zapisa imao potrošen sav prostor kapaciteta odnosno minimalna dužina unutar standarda za audio je bila 4sec što se kumulativno uzme i kao pauza, 2+2sec, prije-poslje pjesme.. tj matematički si ograničen kapacitetom medija i brojem pjesama koje ako traju 4sec + pauza + toc potroše prostor medija prije nego potroše malih 99 ograničenih mjesta u standardu.. no to je to.. nasljeđe nekog vremena..

-i to vremena kad je mb bio velik-puno.. sad gb ili tb.. usb stikići ili sd-kartice od 2mb.. danas cpu ima više lev1 keša a storage je u tb..

-a za kapacitet je potrebno osim prostora i adresar, adresa gdje se koji podatak nalazi jer inače nema smisla.. ima samo ako je podatak na znanoj adresi, bez tog je kao da ga nema-izgubljen...

-to svaka baza može riješiti za sebe, bolje nego to radi univezralni fs koji je primjeren recimo kućnom računalu i prosječnom hdd-disku ili driveu-storageu kao danas m2-nvme od recimo 2-4tb što je do prije par godina bilo nedostižno-skupo, a prije desetljeća scifi.. i takve nakupine clustera-računala tvore kapacitete kojima takvi fsovi trebaju baratati.. dok ako si juzer win-osa 99% koristiš ntfs i time 'dokazuješ' da je dovoljan, radi itd..

-winfs je dio priče kad su .. ma nitko ne zna :) .. tj treba i kontekst vremena, sličnost velikih baza i fs-a, ideja-želja da se to unaprijedi na viši level kao i virtualizacija u to isto vrijeme.. a danas je to već banalno-lako-jednostavno i mala kutijica kao server na nuc-u vrti glatko u vmu par oseva što bi tad jedva vrtio server-workstation tog doba.. 

-u tom trenu su željeli 'jači' fs i fičere kao što ih imamo na npr raidu.. no fs se ne radi preko noći, a u nekom vremenu imaš problem sporosti pa i realnih potreba koje se mijenjaju.. pa smo eto dobili umjesto stare particijske sheme mbr-a gpt.. koji uklanja ograničenje na 2(+2) tb adesnog prostora, tj staro 32bitno ograničenje-kompatibilnost iz tih vremena od prije par desetljeća, tadašnjih dostupnih količina rama-diska i samog cpu-registra koji tad postaju 32bitni, desetljeće kasnije 64bitni.. itd..

-nije jedna stvar, nego suma-sinergija.. kao cpu-instrukcije x64 kao preduvijet za gpt.. a tad ne moraš kemijati s particijama kao primarna-extended da bi iskoristio veći disk itd.. a to si morao dok je bio samo stari mbr s ograničenjem primarne, dok je extended bila.. itd bla-bla.. :))..

16 godina

WinFS je napušten projekt, odavno. Firma poznata po tome da sve što kupe (jer im je konkurencija) namjerno unište ili počupaju iz toga samo ono šta ih zanima. Malo toga su samo stvorili, aplikacije su im čista nula, bilo vizualno bilo funkcijski. Uvijek puni bugova, hantavi, neuredni, nespretni. Davno im je kvantiet i zarada daeko ispred kvalitete. Kvaliteta im je pala pogotovo otkad su masovno uveli jeftine i siromašne Indijce u posao, dosta toga prebacili u Out Source. Puno firmi i kod nas koristi jeftine i nedorađene indijske programe, imam prijatelja koji radi tj radio j nacrte u Acadu, sada sve nacrte dobije gotove iz Indije, koji dolaze u takvom stanju da ima posla kao da ih je on sam radio iz nule. Nije dovoljno sam poznavati engleski jezik i raditi za šaku dolara (što je puno više od vrijednosti rupija), treba imati nešto i u "glavi". Toliko o Indijcima. Takve i MS zapošljava...Naravno, iznimaka uvijek ima...

Polako uklanjam iz windowsa sve Microsoftovo, ostao mi je još One Drive i to najviše zbog sinkronizacije datoteka mobitela i računala, ali bojim se da će i on dobiti izgon, jer postoje druga, lakša rješenja.

O stalnom naprasitom ažuriranju MS Edgea i WebView platforme i trpanju korisničkih diskova raznim smećem,  da i negovorim. Kao da svaki korisnik ima disk od 2-3 terabajta...

Mislim da sam Linuxu sve bliži i bliži, jer ovdje pomoći nema...

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Postaje poluproizvod. I sad još ovaj problem s diskovima i updejtima.

Katastrofa.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice