Od Linuxa kao mainstream distribucije se isprofilirale Ubuntu i Fedora kao dvije glavne distribucije. Dosta velik dio ljudi spominje LinuxMint (zbog jednostavnosti prelaska s WIndowsa), ali ja bih osobno preporučio Fedoru ili Ubuntu svima koji žele probati. Da, bit će nešto navikavanja, no workflow u modernom Gnome DE je nakon što se navikneš takav da se više ne bi vratio na Widnowse nikad pa ni tad.
Linux (Gnome DE) koristim kao primarni privatni OS od 2006. (Ubuntu sam user, probao Fedoru kroz sve skupa godinu dana u zadnjih 20 i isto je OK). Winowse samo poslovno zbog prije svega kompatibilnosti s Microsoft Office setom alata, dok će npr. profesionalci koristiti Windowse zbog korištenja Autocada, Adobe seta alata.... Što se privatnog korištenja tiče kad se navikneš na Ubuntu u mojem slučaju, to je to, npr. ne bih mijenjao ovaj workflow s modernim Gnome DE na laptopu s onim na Windowsima da me netko kolje...
Rekao bih, za nekog prosječnog korisnika, Linux je svo ovo vrijeme bio ok, a da mu popularnost raste i rast će, hoće. Trenutno je boljka igranje multiplayer AAA naslova koje mahom nije moguće jer LInux kako je sad građena struktura kernela ne dopušta Anti cheat softwareu da se spaja u root. Ali da, radi se na tome da se i modificira linuxova struktura kernela da to bude podržano. Nisam gamer pa me ne dotiče, ali razumijem one koji jesu. Većina drugih AAA igara radi preko Steama i Proton layera kompatibilnosti.
Samo OS je po prvi put ove godine u SAD prešao 5% desktop market sharea (izvor: Statcounter), ima postojan (premda polagan jer govorimo o niskim jednoznamenkasitm postotcima) rast i polako s tim rastom postaje relevantan faktor na OS tržištu.

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS