Linux kao jamac privatnosti i slobode (od Microsof

poruka: 139
|
čitano: 16.113
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux kao jamac privatnosti i slobode (od Microsof".
14 godina

Od Linuxa kao mainstream distribucije se isprofilirale Ubuntu i Fedora kao dvije glavne distribucije. Dosta velik dio ljudi spominje LinuxMint (zbog jednostavnosti prelaska s WIndowsa), ali ja bih osobno preporučio Fedoru ili Ubuntu svima koji žele probati. Da, bit će nešto navikavanja, no workflow u modernom Gnome DE je nakon što se navikneš takav da se više ne bi vratio na Widnowse nikad pa ni tad.

Linux (Gnome DE) koristim kao primarni privatni OS od 2006. (Ubuntu sam user, probao Fedoru kroz sve skupa godinu dana u zadnjih 20 i isto je OK). Winowse samo poslovno zbog prije svega kompatibilnosti s Microsoft Office setom alata, dok će npr. profesionalci koristiti Windowse zbog korištenja Autocada, Adobe seta alata.... Što se privatnog korištenja tiče kad se navikneš na Ubuntu u mojem slučaju, to je to, npr. ne bih mijenjao ovaj workflow s modernim Gnome DE na laptopu s onim na Windowsima da me netko kolje...

Rekao bih, za nekog prosječnog korisnika, Linux je svo ovo vrijeme bio ok, a da mu popularnost raste i rast će, hoće. Trenutno je boljka igranje multiplayer AAA naslova koje mahom nije moguće jer LInux kako je sad građena struktura kernela ne dopušta Anti cheat softwareu da se spaja u root. Ali da, radi se na tome da se i modificira linuxova struktura kernela da to bude podržano. Nisam gamer pa me ne dotiče, ali razumijem one koji jesu. Većina drugih AAA igara radi preko Steama i Proton layera kompatibilnosti.

Samo OS je po prvi put ove godine u SAD prešao 5% desktop market sharea (izvor: Statcounter), ima postojan (premda polagan jer govorimo o niskim jednoznamenkasitm postotcima) rast i polako s tim rastom postaje relevantan faktor na OS tržištu.

Moj PC  
5 0 hvala 4
5 godina
Re: Linux kao jamac privatnosti i slobode (od Micr
Mint je Ubuntu sa drugim skinom...
17 godina

Linux je slobodan samo ako imas svoju verziju, inace je slobodan samo za prijatelje amerike. Vidjeli nedavno sa skandalom oko maintainers liste i ruskih developera.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2025 10:56 (SupremeCommander).
Moj PC  
6 3 hvala 0
11 mjeseci
može neki link?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
16 godina

Za privatnost me zaboli. Kaj se vlasništva i slobode tiče sve dok ga mogu na vlastiti zahtjev upaliti, ugasiti i zamijeniti...kaj se mene tiče vlasnik sam i slobodan.

Linux može dobiti šansu kad će gaming performase i kompatibilnost sa hardveromo biti 1/1 sa windowsima. I to ne iz neke potrebe nego zbog znatiželje i dosade.

Moj PC  
3 8 hvala 0
5 godina
Pristup Linux kernelu ima svatko i može ga prilagoditi svojim potrebama. Kina je od Linuxa napravila svojim nacionalni OS i mogu ga razvijati u kojem god smjeru hoće. Isto kao i RISCu. Jedino ne prihvaćaju kontribucije od određenih entiteta. Što je glupo jer možda imaju nešto pametno za dodati projektu.
5 godina
U mnogo slučajeva steamOS(Linux) ima čak i bolje performanse od Windowsa, a lista podržanih igara je svakim danom veća.
17 godina
Sirotanovic kaže...
može neki link?

16 godina
Gallu kaže...
U mnogo slučajeva steamOS(Linux) ima čak i bolje performanse od Windowsa, a lista podržanih igara je svakim danom veća.

Performanse su 10-15% lošije na linuxu, hardver je preskup da bi se pare bacale u vjetar :D

Također problem sa online igrama zbog anticheat softvera...igre su pre skupe da bi se zajebavao sa linuxom.

Kad se nešt takvoga složi i kad bude redovno i pravovremeno nadograđivano, zašto ne.

5 godina
16 godina

Pa ne igram se na digitronu :D, to vrijedi za tu PC/konzolu za koju optimiziraju OS kao i profil detalja u igrama.

Na tome linux svakako ima smisla jer nebuš instalirao igre sa još desetak launchera, koristio periferiju od XY proizvođača, mijenjao komponete, instalirao nove drivere na mjesečnoj bazi itd.

"As of June 2025, the most frequently used OS by users of the gaming platform Steam was Windows, at almost 97 percent. Linux followed in second place, with 2.57 percent, ahead of OSX with 1.76 percent share. Add this content to your personal favorites."

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2025 11:50 (forumaš).
15 godina
Gallu kaže...
Mint je Ubuntu sa drugim skinom...

I Ubuntu je Debian sa drugim skinom :)

Zelenoidne aritmetičke metamorfoze zelenog konja u jednadžbi zelenojeda s travom zelenom.
12 godina

Ne zaboravimo da je i jamac (zasad) od guranja takozvanog AI-a doslovno u grlo. Razno ranih kopajlota, četđipitija i ostalih statističkih smeća.

Nadglednik dina
Moj PC  
8 0 hvala 0
15 godina

I ja se gledam maknit sa windowsa, jer to mogu priuštit poslovno - srećom. Ali gledam macos...

Ne mislim se prebacit zbog ovi stvari iz clanka, iako se slazem sa principima navedenim, ali sa njima se nosim, oduvjek ne vjerujem cloudu ni operativnom sustavu ništa, iako cloud i koristim čisto pomoćno. Imam backup management, starije verzije offica, starije verzije windowssa, mogu se naći zaobilazne metode, prostora još ima... Meni vise smeta brzina u svakodnevnom radu, ne u teškim aplikacijama, nego u osnovnim radnjama sa operativnim sustavom. Windows ima registry, centralnom mjesto za konfig stvari idr. a registry ima duboko "nested" strukturu i nema teorije da to bude brzo kao linux ili unix, samo po dizajnu, a s vremenom se toliko iskomplicira da moraš reinstalirat windowse, štoviše, to je feature ugrađen u same windows... Plus želim zatvoreni softverski ekosustav optimatiziran samo za jedan hw.

Za igirice ce uvik bit win mašina...

0 0 hvala 0
8 godina
dabendji2000 kaže...

Od Linuxa kao mainstream distribucije se isprofilirale Ubuntu i Fedora kao dvije glavne distribucije. Dosta velik dio ljudi spominje LinuxMint (zbog jednostavnosti prelaska s WIndowsa), ali ja bih osobno preporučio Fedoru ili Ubuntu svima koji žele probati. Da, bit će nešto navikavanja, no workflow u modernom Gnome DE je nakon što se navikneš takav da se više ne bi vratio na Widnowse nikad pa ni tad.

Linux (Gnome DE) koristim kao primarni privatni OS od 2006. (Ubuntu sam user, probao Fedoru kroz sve skupa godinu dana u zadnjih 20 i isto je OK). Winowse samo poslovno zbog prije svega kompatibilnosti s Microsoft Office setom alata, dok će npr. profesionalci koristiti Windowse zbog korištenja Autocada, Adobe seta alata.... Što se privatnog korištenja tiče kad se navikneš na Ubuntu u mojem slučaju, to je to, npr. ne bih mijenjao ovaj workflow s modernim Gnome DE na laptopu s onim na Windowsima da me netko kolje...

Rekao bih, za nekog prosječnog korisnika, Linux je svo ovo vrijeme bio ok, a da mu popularnost raste i rast će, hoće. Trenutno je boljka igranje multiplayer AAA naslova koje mahom nije moguće jer LInux kako je sad građena struktura kernela ne dopušta Anti cheat softwareu da se spaja u root. Ali da, radi se na tome da se i modificira linuxova struktura kernela da to bude podržano. Nisam gamer pa me ne dotiče, ali razumijem one koji jesu. Većina drugih AAA igara radi preko Steama i Proton layera kompatibilnosti.

Samo OS je po prvi put ove godine u SAD prešao 5% desktop market sharea (izvor: Statcounter), ima postojan (premda polagan jer govorimo o niskim jednoznamenkasitm postotcima) rast i polako s tim rastom postaje relevantan faktor na OS tržištu.

Popularnost mu toliko raste da mu je udio u zadnjih 20 godina skočio sa 1,2% na trenutnih 3,1%, ovim tempom će stić MacOS i Windows za cca 140 godina. Linux dok god je ovoliko razdrobljen kako je trenutno, dok god imaš na desetke distribucija, dok god čak i na svakoj dristribuciji ne rade sve aplikacije, dok god večinu "normalnog" SW ( i igara) na kojeg je večina navikla ne bude radila tamo kako treba, doslovno ništa se neće promjenit i ostat će zauvjek na nekakavoj margini gdje ga samo napreda IT ekipa koristi i ništa više.

Da, ima svojih prednosti ogromno, ali nemojmo se lagat ima i ogromno minusa i ako nisi osoba kojoj je IT ili hobi ili profesija, je to iskreno maltretiranje sebe ili nekoga drugoga. Windows i MacOS su plug&play (u večini slučajeva) i to narod treba a ne npr.  beskonačno traženje na internetu kako instalirat driver za xy uređaj kojeg OS ne prepoznaje. Ljudi vole jednostavnost a LInux nije jednostavan i kako stvari stoje nema nikakvih naznaka da će se išta bitno promjenit!

5 godina
Meni it nije profesija pa koristim Linux.
Moji roditelji, penzioneri, sigurno nisu informatički potkovani pa koriste Linux. Za ono malo maila i surfanja po netu im je idealan. Bar ne mogu svakakvih sranja napunit na laptop.
17 godina
forumaš kaže...
Gallu kaže...

Performanse su 10-15% lošije na linuxu, hardver je preskup da bi se pare bacale u vjetar :D

Također problem sa online igrama zbog anticheat softvera...igre su pre skupe da bi se zajebavao sa linuxom.

Kad se nešt takvoga složi i kad bude redovno i pravovremeno nadograđivano, zašto ne.

Iz mog iskustva, +/- 5% (AMD/AMD; zašto je ovo važno? Kad sam imao Nvidiu, izgubiš radi njihove politike drivera cca 25% na Linuxu što jeste bacanje love). To je impresivno jer uzmi u obzir da translation layer pojede nešt performansi.

Ima ti tu i druga strana medalje, primjerice rado igram starije stvari kao što su KOTOR ili F3. Njih igram na Fedori jer instaliraš i igraš, nema rušenja pa onda krpanja modovima kao na Windowsima da bi bilo stabilno.

Želim reći, ako si gamer prvo i osnovno, ne bih preporučio isključivo Windows ili Linux. A za sve ostalo, dušu da. Net, spotify, filmovi/serije, razni messengeri, desktop iskustvo mi je jednostavno bolje na pingvinu i nema trackinga, copilota, pilota i sl. Ne vidim zašto se ograničavati; i da, sve radi out of the box. Ako ne želiš dirati neku nišu, terminal ti danas ni ne treba. A i da treba, nezz zašto ga se ljudi boje, pogotovo jer je sve online. Najveća mana mi je što nema dostojne alternative Paint.NET koji mi je kralj UI-a i logičnosti za brzo, a opet dovoljno kompleksno rokanje po fotkama.

@nikonja s ovim dijelom o fragmentiranosti distribucija se apsolutno slažem; s jedne strane svak si nađe neku nišu, ali s druge strane nedostaje neko centralno "poliranje" pa zna biti mušica za troubleshoot; izuzev većih igrača kao što su Canonical i Red Hat (IBM). U potonjem mi je "plug n play" jednostavniji nego na Win11 na kojem sam imao više problema, skoro svaki veći update je nešto poje**a. Jako ovisi o distri, al definitivno će ostati na par posto dokle god se geekovi ne ujedine u nešto što neće preplašiti prosječnog korisnika računala. Dakle ne govorim o onima/nama u branši.
Isto je točno i što @Gallu veli, za takve osnove rastura Windowse; isto sam svojim penzićima složio Linux laptop i ne brinem.

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2025 13:06 (Lovac).
16 godina

Svakome njegovo, zato postoji izbor. Samo navodim zašto nije izbor za mene, nemam nikakvu potrebu.

16 godina

.. sad će, samo što nije... tj veći skok zastupljenosti daje mala modifikacija kriterija formule nego ukupna-apsolutna brojka između 2-5% .. tj onima kojima to treba 'crtati', konkretno zastupljenost-korisnici su onaj glavni kriterij dok čarobiranje brojkama može prikazati 'ogroman' skok s 2 na 3 ili 5%.. no to s realnosti veze nema, odnosno s KORISNICIMA.. ili ako treba po-la-ko re-ći.. oni koji ekšli koriste os, ne vlažni snovi, fantazije ili šbbkbb..

-tisuće distri, linux je odličan os, kao i svaki drugi, win-lin-mac-and.. no pitanje je namjene, juzera-svrhe.. kao što je to s traktorom, šleperom, busom.. i mada su to vozila s četiri kotača osobno vozilo je nešto drugo.

-ajd jedna pozitivna stvar, šifting-šitinga.. koja je primjetna u ovih nekoliko postova.. barem se više cijena win-soft-licence više ne navodi kao glavni-veći ili bitan razlog izbora osa, kad izbor postoji.. a to da pravi izbor postoji je vrlo rijedak slučaj. .. npr koliko prosječan gamer potroši na gpu, coolere, miša.. ili pojedinu igru-AA-naslov.. licenca win je bagatela-nevažna u tome. .. dok oni koji trebaju acad-adobe.. izbor nemaju mada je soft tad vrlo skup, ali ne os nego ostatak.. itd. .. pa eto, jedna pozitivna stvar u temi, realnost i cijena koja nije uzrok pa time ni odgovor na ono pitanje zašto lin nije zastupljeniji.. ne zbog cijene jer je većinom đabe.. što će reć, ipak je primarno odgovor u tome da naprosto nije za juzere, za ono što juzer treba-traži-koristi.. jer traktor nije osobni auto. .. a to što je mrežni car, traktor je poljski car, šleper teretni itd.. svi imaju svoju ulogu-upotrebu i šleper je skup pa ga ipak biz plaća i zarađuje itd..

edit: .. antičit.. postoji mogućnost-šansa kroz tpm2.0-secboot, kao cod koji od jeseni traži.. vidjet ćemo.. no način rada i filozofija kažu da to neće .. no samo mjena stalna jest, moguće. .. mada je pitanje logike, svrhe, smisla.. zašto bi postojala neka app koja pristupa drugoj i kontrolira kako nešto radi, tj legalni virus-trojanac.. jer sve to tad može-mora sama apps raditi, čemu dodatni antičit soft i tad problem pristupa-kontroli koji samo riješenje trećim softom stvori.. tj proizvođači igara ako ne žele čitere, ne trebaju raditi takve rupe-mogućnosti u igri.. tj bizinisu se miješa zaštita od piraterije i klasična želja da ima kontrolu, pristup, nešto .. neki 'osigurač' tj klasična želja svakog malog firera da juzerima uvali trojanca koji će raditi u njegovom interesu, pri čemu firer naravno obeća da će biti dobar i neće zloporabiti svoju moć, no obično poklekne, zasvrbe prstići.. tj druga strana tog biza je npr pegasus, mesenđeri, svašta.. sve.. svi žele-rade-isto.. dok ako nisi ujkin dobiješ ban, kaspersky, tiktok pa do huaweija kojem zabrane android.. tj biti free, kako par postova kaže, možeš, ako si dovoljno velik-jak, ako napraviš svoje-vlastito-os.. pa veće-ozbiljne države imaju vlastitu distru, male imaju win :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2025 13:14 (ihush).

1 1 hvala 0
14 godina

Napraviš OS i daš ga besplatno. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2025 13:24 (Cryogenic).
Moj PC  
7 1 hvala 0
10 godina

Po meni to kaj linux nije popularan i HQ mu je u podrumu je super. 

Besplatan je i ne mora financirata hrpu budala u velikoj HQ zgradi koji ne znaju dal bi start stavili na sredinu ili sa  strane 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
15 0 hvala 0
16 godina

.. ili sam naslov teme .. :))

-parafrazirat-skalirat ću naslov kako bi i laik skužio problem-promašaj.. internet (i servisi kao face-twitovi-i sl.) kao jamac privatnosti? .. linux, mrežni car, srž interneta-mreže.. riba u vodi... internet i privatnost? .. a sloboda, biti riba u moru-oceanu ili maloj bari.. mala bara, mala riba.. manji problem, jer uvjek ima neka veća-predator.. sigurnost? -ne postoji. tj isti problem je promet cestama, žrtve-posljedice, alternativa je ne koristiti ceste kao 'sloboda' izbora? .. itd. čim si na cesti to je rizik, čim si na internetu, rizik.. razlika je samo u tipu opasnosti, sudar-gaženje ili podatci-krađa.. 

-gore jedan post spominje nvidiu.. i probleme-drivere.. nema problema, stvar je u interesu-kontroli, cuda.. nvidia to kontrolira, ne daje, kao što ostatak soft-it industrije ima svoje vlasništvo, kodeke, protokole, standarde, kojima ekšli drže sve.. pa tako postane važnije tko je vlasnik npr mp3 kodeka nego na kojem osu-softu-playeru ćeš ga playati, odnosno kome će na kraju dana doći pinka kroz nadporez zampa ili kad ujko kaže gasi ako nije u njegovom interesu.. adobe nije samo neki soft, apple nije samo računalo ili mobač.. sony, ms, .. oni posjeduju 'sve', oni time mogu, ostali ne. u tom kontekstu je os samo os, driver samo driver.. a za platformu-sustav treba sve uključivo i font, što juzer ne vidi kao nešto važno-bitno, no 'prevažno je' pa zato apple kupi od swiss željeznice design cagera sata i to je sad njegovo, pa ako slučajno netko ima iste cagere, kazna-naplata.. to je ono važno, ne os, nego design cagera-brojaka na satu.. zvuči čudno, nemoguće? .. pravna realnost.

-zato se linus ljuti na nvidiu, no ona radi u vlastitom interesu, ne u interesu neke linux zajednice.. koja je što.. interes canonicala, ibm-a, korporacija, proizvođača neke distre ili proizvođača softa-zabave za te platfrome, kao što to radi npr sony s pleykom i naknadama koje ubire od soft biza ili apple-ms store itd.. nvidia ima cuda, to je soft, vlasništvo.. ne komad hw-gpu koji se kupi, koji je tad vlasništvo kupca-vlasnika.. tj u textu-članku je spomenuto, ono bitno, kupac računala je vlansik nešto žica-plastike, ne softa.. a soft je ono bitno, ono što radi, ne čip-hw koji je bez tog ništa..

edit.. i šlagvort, post iznad.. strart (meni) lijevo-desno-gore... da, to je ta 'sloboda' može juzer sve, može koij želi skin, izgled.. to je razlika unificiranog osa kao win-mac koji ima jedan gui, metalgraphics ili aero, jedan gui, linux stotine.. x11 server, gnome, kde, .. tisuće varijacija, time i razmrvljenost, sloboda customizacije do pixela-buttona no time i problem unificiranosti jer to traži globalni interes-biz, ne tiusće različitih nego istih, tad soft-servisi-gaming mlati pare i gura... ne kad je pojedini, kao što ribar ne baca mrežu za jednu ribu nego jato.. biz pravila i sportski-hobistički ribolov ili bilo koja druga usporedba to karikirano prikazuje.. onaj odgovor zašto nije do sad i neće.. -zato. tj mogu ćak do kraja parafrazirati pa reći da zbog takve slobode neće.. tj jedna sloboda i granica druge, dok je sloboda privid, ideja.. ili želimo li slobodu kreiranja izgleda, trebamo li to ili želimo slobodu od korporacija, gluposti.. no to nam druga strana-biz neće dati-ponuditi, jer im je interes upravo suprotan itd.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2025 13:42 (ihush).

0 1 hvala 0
17 godina

Meni sve dela na linuxu. Sav softwer, igre. Zivio steam, zivio arch. Smrt microsoftu, a popisam se na ubuntu i gnome3. Hvala svima koji su unistili onaj unity.

Svi okorjeli windows korisnici pate od stockholmskog sindroma jer je svaka minuta koju moram koristiti windowse cista patnja i mucenje. Windows je teroriziranje svjetske populacije, a pogotovo svih administratora, gejmera, a najvise teta u racunovodstvu i ostalim uredskim poslovima. Nema bolje nego kad windows spontano odluci nakon 35. mreze sa jedinstvenim subnetom preko dhcpa spontano spawnati sebi adresu koju je dobio prije godinu dana ili kad se nakon updetja odluci uploadati sve u onedrive cloud pa si ti misli. I NE ne zelim updejtati windowse svako malo kak se on sjeti, I NE, ne zaima ne cortana, ni copilot, ni reklame jer samo zelim koristiti svoje racunalo i nastaviti dalje sa zivotom!

Kao i EOL za windows 10 pa bi sad svi masovno trebali bacati racunala i kupovati nova, tko ce to financirati? HALO! zbog tpm-a? Podsjetite me kak je secure boot prosao? Smece ideja, smece izvedba https://www.binarly.io/blog/another-crack-in-the-chain-of-trust

Najbolja stvar koju sam u zivotu napravio je instalirao linux 2010., najbolja stvar koju mozete u zivotu napraviti je instalirati linux sada.

Linux, Arch Linux.
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2025 13:45 (Ante).

11 2 hvala 1
16 godina
Ante kaže...

Meni sve dela na linuxu. Sav softwer, igre. Zivio steam, zivio arch. Smrt microsoftu, a popisam se na ubuntu i gnome3. Hvala svima koji su unistili onaj unity.

Svi okorjeli windows korisnici pate od stockholmskog sindroma jer je svaka minuta koju moram koristiti windowse cista patnja i mucenje. Windows je teroriziranje svjetske populacije, a pogotovo svih administratora, gejmera, a najvise teta u racunovodstvu i ostalim uredskim poslovima. Nema bolje nego kad windows spontano odluci nakon 35. mreze sa jedinstvenim subnetom preko dhcpa spontano spawnati sebi adresu koju je dobio prije godinu dana ili kad se nakon updetja odluci uploadati sve u onedrive cloud pa si ti misli. I NE ne zelim updejtati windowse svako malo kak se on sjeti, I NE, ne zaima ne cortana, ni copilot, ni reklame jer samo zelim koristiti svoje racunalo i nastaviti dalje sa zivotom!

Kao i EOL za windows 10 pa bi sad svi masovno trebali bacati racunala i kupovati nova, tko ce to financirati? HALO! zbog tpm-a? Podsjetite me kak je secure boot prosao? Smece ideja, smece izvedba https://www.binarly.io/blog/another-crack-in-the-chain-of-trust

Najbolja stvar koju sam u zivotu napravio je instalirao linux 2010., najbolja stvar koju mozete u zivotu napraviti je instalirati linux sada.

-ili ili problem.. tj ili jesi ili nisi win (lin) juzer, powerjuzer, admin.. a po tonu bi se to zaključilo..

-tj ako si prije desetljeće i po prešao na lin, nisi na win.. tad kako možeš imati problem koji opisuješ, izmišljen .. ili je netko drugi.. dobio jackpot na lotu? .. 

-tj ako si admin kojem bilo koji os, računalo tako spontano može promijeniti neku postavku kao subnet, tad si loš admin.. a to s osom nema neke veze, tj isto je, mreža je mreža, pravila.. dok su računala i dalje malo veći-jači calculator koji radi što mu zadaš.. odnosno, milijuni računala koriste win, pa im se ne mijenja postavka osim u tvom primjeru-opisu pri čemu ni nisi na win ako si prešao na lin 2010te.. onak, odluči se ili-ili. ili piškiš ili kakiš.. ili je to onak, pjesnička sloboda..

-tj ako želiš dati dobar savjet, preporuku, kao završna rečenica, najbolja stvar.. preduvijet takvih savjeta je da znaš nešto-dovoljno o onom što govoriš-savjetuješ, a to po opisu problema nije tako, kvaka22.

-lin je odličan os, za ono što mu je namjena.. i neovisno što ja-ti-netko-deseti.. misli, priča, vjeruje.. to gura i sam ms, microsoft, gurajući linsub, terminal.. tj ms-u je cilj gurnuti juzere na lin-servere, cloud, otkantati svu hw-os ovisnost, odgovornost, posao.. ostati samo usluga-cloud dok će hw biti glupi terminal za spajanje ili browseros, nešto kao tv uređaj, dok je glavni biz pružanje usluga, tj emitiranje programa za taj tv.. pri čemu na računalu to može biti bilo što, sve, igra-zabava, servisi-stream.. biz.. sve. .. ms gura na lin, čak i lažnim uvjetima kao tpm, ili gašenjem supporta, pa opet juzeri ostaju na win.. ono, ne da nitko neće na lin nego se ne daju ni otjerati .. i opet 'samo što nije', čak i kad ms to želi u dužem roku-roadmapu.. :)

-nije dovoljno biti dobar-odličan os, tj i win-mac su odlični... rade, no u bizu je to biz, zarada, pri čemu pokušajmo pogoditi koja firma je najviše zaradila i na čemu.. hint, npr google .. je što? meta-face je što? .. što je danas vrijedniji biz, komad hw-a ili logo-ime koje nema ništa drugo no svi ga koriste-plaćaju.. biz, kao sasvim promjenjena fizika-logika, no to je normalno, reflexija-ogledala i alisa s druge strane, tj juzer-biz su suprotne strane insteresa pa time i pogleda što-zašto itd.

16 godina
Santana kaže...

i koji ne znaju dal bi start stavili na sredinu ili sa  strane 

Biraš gdje će biti a sobzirom da su monitori sve veći i da ima sve više 21:9 monitora opcija za sredinu je odlična. Opcija je prednost.

10 godina

kad mi budu radile sve igre nativno, kad bude pokrivenost aplikacija kao na win, možda razmislim o prelasku.

kad spojim bilo koji komad hardvera mora raditi bez trunke truda, bila to zvučna, printer, hub, 3d printer, auto dijagnostika..

evo banalan primjer, kupim djeci neki mikroskop, radi samo sa svojom app, postoji samo za win.. takvih primjera bezbroj

za dr*kanje po internetu je linux ok

edit: nemam ljubav ni mržnju prema bilo kojem os-u, samo korist. jednostavno mi MORA raditi SVE što postoji, što ne postoji, što je postojalo, i što će postojati.

nekome je dovoljan browser, pa mu je i linux overkill

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2025 14:30 (digitall).
Moj PC  
5 3 hvala 1
16 godina

Ljudi koji savjetuju korisnike Windowsa da pređu na Ubuntu (Zorin) su ili ignorantske neznalice ili pokvarenjaci. Sklanjaš korisnike od Microsoft-a i daješ ih Canonical-u. Ako pri tome nastave koristiti Google-ove alate koja je poanata svega.

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.

3 2 hvala 0
14 godina
Ante kaže...

Definicija bespotrebnog pretjerivanja, pretjeruješ kolega. Opterečuješ se bespotrebno. Naprotiv, ja se uz windowse osjećam naprosto blaženo i oduševljeno, oduševljen sam lakoćom i brzinom korištenja. Žena koja je prešla sa iOS'a na windowse isto oduševljena šta sve može raditi i kako sebi može prilagoditi Windowse i sa tehničke strane a i sa vizualne. Ona sve manje koristi svoj Macbook Air. "Stockholski sindrom", majko moja mila o čemu ti trabunjaš. i kam si ti otišel. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2025 15:03 (Cryogenic).
10 godina

95%+ ljudi ne zanima ni privatnost ni sloboda. Isto tako ih nije briga što MS trpa AI gluposti i što win 11 postaje sve veće smeće. Tim ljudima ne treba Linux. Zato je market share oko 4%. Znači samo ona nerdy skupina kojoj je bilo dosta tih gluposti. 

Moj PC  
3 2 hvala 0
16 godina

Shvatite kako hocete, prema mogucnostima.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

4 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice