Lansirana je prva verzije Grokipedije, navodno nep

poruka: 9
|
čitano: 1.201
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Lansirana je prva verzije Grokipedije, navodno nep".
16 godina

Par nasumicnih pretraga i usporedbi sa Wikipedijom i moram priznati, zainteresiralo me.

Ako nista drugo izostanak prefix "keyword-a" tipa "far...., "pseudo"...... , nesto sto je postalo gotovo neizbjezno u sazecima na Wikipediji, pogotovo u clancima koji obuhvacaju dnevnopoliticke teme, a sve u svrhu da se unaprijed definira stav potencijalnog citatelja.

Svakako cu pratiti kako ce se dalje sve to razvijati.

S druge strane, reakcija Wikipedije (u zasebnom okviru u tekstu) je oksimoronska.

Dakako da je svo znanje ljudsko.

Cije bi trebalo biti?

Klingonsko?

To me podsjeca na izjavu Nokijinog inzinjera kada su ga 2008. upitali sto misli o tada, novo predstavljenom, Androidu pa je izjavio kako jednostavno nema smisla, ali ni mjesta za jos jedan smarthphone OS.

Ironicno, bio je u pravu.

Nije bilo mjesta za Symbian. 

Uglavnom. u ovih par upita s kojima sam testirao (apsolutno nimalo reprezentitavan uzorak), kod Grokipedie ne kuzim na koju politicku stranu naginje tekst, dok na Wikipediji to je skoro pa vidljivo iz aviona.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

6 0 hvala 1
17 godina
Re: Lansirana je prva verzije Grokipedije, navodno
Ma objektivna 100%. Elon Musk approved.

3 3 hvala 0
2 godine

Muskopedia

2 0 hvala 1
7 godina

Pokrali wikipediju pa se frajerišu.

1 0 hvala 0
5 tjedana

Navodno..

0 0 hvala 0
14 godina

To je taj američanski san.

Halo Bing! Kako bratac?

0 0 hvala 0
17 godina
mh82 kaže...

Navodno..

ti to ozbiljno? a toliko se bune da su u Kini nehumani uvjeti jer eto u tvornicama imaju spavaonice... A šta je ovo ako je istina, kampiranje?

17 godina
syncmaster245b kaže...

Par nasumicnih pretraga i usporedbi sa Wikipedijom i moram priznati, zainteresiralo me.

Ako nista drugo izostanak prefix "keyword-a" tipa "far...., "pseudo"...... , nesto sto je postalo gotovo neizbjezno u sazecima na Wikipediji, pogotovo u clancima koji obuhvacaju dnevnopoliticke teme, a sve u svrhu da se unaprijed definira stav potencijalnog citatelja.

Svakako cu pratiti kako ce se dalje sve to razvijati.

S druge strane, reakcija Wikipedije (u zasebnom okviru u tekstu) je oksimoronska.

Dakako da je svo znanje ljudsko.

Cije bi trebalo biti?

Klingonsko?

Sve znanje je ljudsko, ali stvar je u enciklopedističkom načinu prezentacije znanja.

U enciklopedijama se u pravilu izbjegava davanje vrijednosnih sudova o drugima, a članci se baziraju na suhom, faktografskom nabrajanju provjerljivih i provjerenih podataka. 

Wikipedija je jedina "enciklopedija" (za koju ja znam) gdje se koriste vrijednosni prefiksi koje si nabrojao (pseudo...), gdje članci o živom čovjeku i njegovim stavovima o temama koje još nisu dobile konačan sud dobivaju ocjenu "teorije zavjere" i "teoretičara zavjere", gdje članke uređuju tajne službe (https://www.washingtonpost.com/archive/national/2007/08/17/wikipedia-edits-traced-to-cia-fbi-computers/2b1ec29f-3c73-46d6-a293-9210cf259a20/, https://www.reuters.com/article/technology/cia-and-fbi-computers-used-for-wikipedia-edits-idUSN16428960).

Također je indikativno da je jedan od osnivača projekta gotovo odmah napustio projekt (Larry Sanger), pa je u projektu ostao samo Jimmy Wales koji je, usput, ".. sudjelovao u prezentaciji pred američkim institucijama – primjerice u radu koji spominje da je učestvovao u raspravi o wiki alatima unutar američke „obavještajne zajednice“ u smislu "tehnologije za suradnju" (https://www.bakerinstitute.org/sites/default/files/2013-08/import/TSPP-pub-BronkSmithDiplopediaDraft-051810.pdf). 

Također "novum" da osnivač enciklopedija predstavlja svoj projekt državnim sigurnosnim službama "u smislu tehnologija za suradnju". 

Kako trebaju izgledati enciklopedijski članci može se vidjeti na pravim i stvarnim enciklopedijama (recimo Hrvatska enciklopedija - https://www.enciklopedija.hr/). 

This space for rent!
2 mjeseca
syncmaster245b kaže...

1) Par nasumicnih pretraga i usporedbi sa Wikipedijom i moram priznati, zainteresiralo me.

2) Dakako da je svo znanje ljudsko.

Cije bi trebalo biti?

Klingonsko?

1) Pa, svrha i je u tome da te zainteresira, da ti ponudi nešto bolje, kao i AI-pretraga naspram klasičnih tražilica, jer kako da ti drugačije deinstaliraju mozak te na njegovo mjesto instaliraju AI? One ring to rule them all..

2) Bi li uložio svoju imovinu u ovu konstataciju? 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice