Konoplja – čudesna biljka

poruka: 98
|
čitano: 15.072
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Konoplja – čudesna biljka".
3 godine

DA SE NE ZABORAVI POVIJEST:

Nixonovi glavni savjetnik John Ehrlichman (white house lawyer) i ključna osoba u skandalu Watergate rekao je da je rat protiv droga stvoren kao političko sredstvo za borbu protiv crnaca i hipija.

Godine 1968. Nixonova Bijela kuća nakon toga, imala je dva neprijatelja: antiratnu ljevicu i crnce”, rekao je bivši Nixonov šef unutarnje politike John Ehrlichman.
„Razumijete što govorim? Znali smo da ne možemo učiniti ilegalnim biti protiv rata ili protiv crnaca, ali navođenjem javnosti da povezuje hipije s marihuanom, a crnce s heroinom. A zatim strogom kriminalizacijom oboje, mogli bismo poremetiti te zajednice”, rekao je Ehrlichman. „Mogli bismo uhititi njihove vođe, pretresati njihove domove, prekidati njihove sastanke i ocrnjivati ​​ih iz noći u noć u večernjim vijestima. Jesmo li znali da lažemo o drogama? Naravno da jesmo.”

https://edition.cnn.com/2016/03/23/politics/john-ehrlichman-richard-nixon-drug-war-blacks-hippie

P.S Marihuana je manje štetna nego cigareta

https://dailymontanan.com/2024/06/26/the-science-is-clear-marijuana-is-safer-than-tobacco/

Citat legendarnog znanstvenika Carla Sagana (pale blue dot) ;

I hope that time isn't too distant; the illegality of cannabis is outrageous, an impediment to full utilization of a drug which helps produce the serenity and insight, sensitivity and fellowship so desperately needed in this increasingly mad and dangerous world.

✌🏻

and all the shipwrecks and the skeletons we keep inside are there to remind us we were meant to last
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.9.2025 8:31 (Svakakav).

4 3 hvala 0
14 godina

Udisanje duhana, marihuane, aerosola iz e-cigareta ili bilo kojeg oblika dima oštećuje pluća, samo čist zrak održava pluća zdravima.

Moj PC  
21 0 hvala 2
3 godine
Re: Konoplja – čudesna biljka
Cryogenic kaže...

Udisanje duhana, marihuane, aerosola iz e-cigareta ili bilo kojeg oblika dima oštećuje pluća, samo čist zrak održava pluća zdravima.

..apsolutno se slažem, pušenje šteti zdravlju, zato postoje tzv. Edibles 

✌️

and all the shipwrecks and the skeletons we keep inside are there to remind us we were meant to last
6 tjedana

Stara deluzija; marihuana sasvim sigurno nije manje štetna od duhana, barem ne onog pretežno prirodnog - u refužo izdanju. Kupovni duhan, prije svega onaj cigaretni, nije iole mjerodavan jer to ima veze s duhanom koliko i čokolino sa zdravim doručkom. 

U mladosti, nakon prestanka dimljenja marihuane, trebalo mi je približno 2 godine da mi se kratkotrajno pamćenje oporavi, a i upitno je jeli se oporavilo upotpunosti ili djelomično. I pritom sam bio umjeren, nisam pretjeriva. Nemojmo se zavaravat; zadese ljude svakakve poteškoće zbog uživanja marihuane, a na travarima se nerijetko vidi da su travari, počevši od načina govora. 

Osim toga, sviđa se tvoja profilna slika. Još do ima par godina, sebi sam govorio kako mi je najveća greška u životu to šta sam odrasta. Dugo me je ta tranzicija mučila, ali sam ipak odlučio igrat s kartama koje sam dobio i sad mi ide dobro u klubu odraslih, mada nebi ima išta protiv toga da se idemo vani igrat na sličice, franje/pikule, vodene ratove i još 100 drugih igara. 

5 0 hvala 0
17 godina
Udisanjem mikroplastike ostataka gume od automobila i kočionih pločica taloži ju u našem tijelu.
15 godina

Slušaj, nemoj solit hranu jer je sol nezdrava pa jedi bezukusnu hranu. Ustvarni, nemoj disat jer kisik izaziva oksidaciju stanica tj. starenje... Ti moraš imati cijenu koju ćeš platit. Ako želiš imati kako-tako kvalitetan život onda ćeš to i platit. Koliko ćeš platit ovisi o tebi. Oćeš li se naljevati kavom, oćeš li se opijati ili pušit 2 kutije duvana dnevno, prežderavanja - to je prekupo. To je  premalo kvalitete života za preveliku cijenu po zdravlje. Izvagaj. Smotuljak marice navecer je jeftino - dobiju se sati zabave, opuštenog čilanja sa suprogom i gledanja telkaca. Jeli stvarno marica takvo zlo? Kupi CBD pa napravit smotuljak sa CBD-om, čisto da pomirišeš i okusiš taj cvijet, da ga vidiš na svoje oči. Bojiš se? Nisi lud? Recite drogi NE je politička kampanja, Nixonova ja mislim, ponajviše usmjerena na halucinogene droge, jer mladi nisu tili ratovat u Vijetnamu, tili su slobodu življenja, usput je kampanja bila usmjerena i na crnacke zajednice, koje vise ne postoje, obitelji razorene, očevi po zatvorima, ubijeni ili propali. Toliko je ta kampanja uspješna da se, dan danas, ljudi, koji se CIJELI život drogiraju - boje probati lsd i čarobne gljive. Vuna :)

5 3 hvala 1
12 godina

Ko puši dobar je u duši.

1 0 hvala 0
10 godina

Kaj ste ljudi navalaili na tu marihunu? Zar nitko ne zna provesti svoje slobodno vrijeme, zar se nitko ne zna radovati životu bez opojnih droga? Evo zdravih zabava bez droge, duhana i alkohola: 1.) planinarenje, 2.) trčanje, 3.) plivanje, 4.) čitanje, 5.) promatranje zvijezda (amaterska astronomija), 6.) igranje šaha, 7.) rješavanje križaljki, 8.) učenje njemačkog, 9.) lov, 10.) ribolov, 11.) gledanje lijepih cura (dečki), 12.) bavljenje jogom, 13.) slušanje muzike, 14.) sviranje muzike, 15.) plesanje, 16.) pisanje pjesama, 17.) ljubavne aktivnosti, 18.) druženje s kolegama, 19.) druženje s rodbinom, 20.) putovanje u strane zemlje, 21.) obrađivanje vrta, 22.) uzgajanje lončanica, 23.) kuhanje specijaliteta, 24.) isprobavanje novih recepata, 25.) gljivarenje, 26.) štrikanje, 27.) heklanje, 28.) pisanje komentara za forume, 29.) razgledavanje dućana, 30.) slobodno šetanje gradom, 31.) razgovor s nepoznatim osobama u kafiću (o sportu, politici, medicini, kuhinji), 32.) gimnasticiranje kod kuće, 33.) gimnasticiranje u teretani, 34.) igranje nogometa, 35.) igranje košarke, 36.) šetanje psa, 37.) šetanje medvjeda ili slona, 38.) čitanje novina, 39.) gledanje televizije, 40.) igranje igrica na kompjutoru, 41.) igranje s psom ili mačkom, 42.) svađanje sa ženom ili punicom, 43.) bavljenje teoriskom ili praktičnom filozofijom, 44.) učenje plesa (pohađanje plesne škole), 45.) razgovar sa susjedima na ulici, 46.) bacanje kamena s ramena, 47.) rješavanje šahovskih problema, 48.) vrćenje palčeva (ili trkanje petama v rit). 

Sve skupa 48 aktivnosti, od kojih ako izabrerete pola (24) imate svaki sat nešto novo za raditi (bez jela i spavanja). Drogiranje nije ništa drugo nego bijeg od života; zar se onda nije bolje  ubiti da jednom dođe i toj dosadi koja se zove život kraj? 

16 4 hvala 2
4 godine

Gospon Raos, mislim stvarno ?!

Ipak ste vi iz najljepšeg Hippie vremena, a niste znali za vutru.

U Jugi je uvijek bilo dobre trave, a pjevalo se; "dok je Tita, bit će i šita" 

合気道 五段 Me, myself and I .....Putine smrade, vrati mi Zaporižja
Moj PC  
4 0 hvala 0
10 godina

Da, stvarno, odrsastao sam u doba Hippyja, pa ipak nisam nikad pušio travu niti sam bio u društvu u kojem se ona puši. Oba su mi roditelja pušila duhan (a prabaka ga - stara Hercerovka - šmrkala), pa ipak nisam nikad pušio (iz vica sam u životu zapalio deset cigareta, možda). To je stvar naravi, karaktera. Čovjek se treba povoditi za svojim potrebama, a ne raditi ono "što svi drugi rade" bez obzira godilo mu to ili trebalo mu to ili ne. 

15 0 hvala 0
14 godina
danen kaže...

Da, stvarno, odrsastao sam u doba Hippyja, pa ipak nisam nikad pušio travu niti sam bio u društvu u kojem se ona puši. Oba su mi roditelja pušila duhan (a prabaka ga - stara Hercerovka - šmrkala), pa ipak nisam nikad pušio (iz vica sam u životu zapalio deset cigareta, možda). To je stvar naravi, karaktera. Čovjek se treba povoditi za svojim potrebama, a ne raditi ono "što svi drugi rade" bez obzira godilo mu to ili trebalo mu to ili ne. 

Slažem se, isto tako i sa religijom i vjerom.

17 godina
danen kaže...

Kaj ste ljudi navalaili na tu marihunu? Zar nitko ne zna provesti svoje slobodno vrijeme, zar se nitko ne zna radovati životu bez opojnih droga? Evo zdravih zabava bez droge, duhana i alkohola: 1.) planinarenje, 2.) trčanje, 3.) plivanje, 4.) čitanje, 5.) promatranje zvijezda (amaterska astronomija), 6.) igranje šaha, 7.) rješavanje križaljki, 8.) učenje njemačkog, 9.) lov, 10.) ribolov, 11.) gledanje lijepih cura (dečki), 12.) bavljenje jogom, 13.) slušanje muzike, 14.) sviranje muzike, 15.) plesanje, 16.) pisanje pjesama, 17.) ljubavne aktivnosti, 18.) druženje s kolegama, 19.) druženje s rodbinom, 20.) putovanje u strane zemlje, 21.) obrađivanje vrta, 22.) uzgajanje lončanica, 23.) kuhanje specijaliteta, 24.) isprobavanje novih recepata, 25.) gljivarenje, 26.) štrikanje, 27.) heklanje, 28.) pisanje komentara za forume, 29.) razgledavanje dućana, 30.) slobodno šetanje gradom, 31.) razgovor s nepoznatim osobama u kafiću (o sportu, politici, medicini, kuhinji), 32.) gimnasticiranje kod kuće, 33.) gimnasticiranje u teretani, 34.) igranje nogometa, 35.) igranje košarke, 36.) šetanje psa, 37.) šetanje medvjeda ili slona, 38.) čitanje novina, 39.) gledanje televizije, 40.) igranje igrica na kompjutoru, 41.) igranje s psom ili mačkom, 42.) svađanje sa ženom ili punicom, 43.) bavljenje teoriskom ili praktičnom filozofijom, 44.) učenje plesa (pohađanje plesne škole), 45.) razgovar sa susjedima na ulici, 46.) bacanje kamena s ramena, 47.) rješavanje šahovskih problema, 48.) vrćenje palčeva (ili trkanje petama v rit). 

Sve skupa 48 aktivnosti, od kojih ako izabrerete pola (24) imate svaki sat nešto novo za raditi (bez jela i spavanja). Drogiranje nije ništa drugo nego bijeg od života; zar se onda nije bolje  ubiti da jednom dođe i toj dosadi koja se zove život kraj? 

• 49.) korištenje numerirane liste od tekst editora 

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.9.2025 14:46 (Gajotres).
17 godina
danen kaže...

zasto bi dosada bila losa stvar? Meni osobno jako nedostaje to vrijeme dosađivanja u kojem sam uživao... Praktički sam i zaboravio kako je to, sve više mi se čini kao neki davni san...

4 godine
Jedna prigodna 🙃
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 mjeseci
Sve ima svoje posljedice , soli hranu previše ode tlak gore, krkaj masno i nezdravo ode masnoća u krvi gore, puši travu redovito ode mozak i pluća pomalo, puši duvan oštećuješ pluća. Te tu nije kraj i opet vuče nove posljedice , kolesterol štopa arterije , visok tlak oštećuje arterije ili marihuana otupljuje mozak (da je trava dobra krava bi bila Einstein 😅 )
Ili kako ono navodno kazaše Isus u novom zavjetu , "kako siješ tako ćeš žeti"! No u malim količinama nije loše ponekad sijati kukolj, ali može se raširiti jel .

A marihuana uz sve ostale droge bila je i pošast na bojištu u Vijetnamskom ratu, te su vojnici bili letargični , odbijali zapovijedi masovno, čak cijeli napušeni vodovi su odbijali zapovijedi i bio je to veliki problem amer. vojnom vodstvu. Tako da uz navedeno u gornjim komentarima sigurno i ovo je bio razlog, premda Nixon je valjda bio najveći lažov od svih američkih predsjednika (Tramp je rekao da mu je on uzor) i svinja od čovjeka, te je iskorištavao i lagao svašta , kršio zakon samo da bi pobijedio na izborima , te svjesni su bili da će izgubiti u Vijetnamu od samog početka (i CIA i Pentagon su znali), i sami političari u vodstvu su znali i potvrdili to na audio snimkama iz Bijele kuće. Žali bože izgubljenih života te jadni vojnici. Može se zaključiti "sreća" da su imali utjehu u drogama zato što bili su svjesni svoje nemoćnosti i ludosti rata u Vijetnamu...
A slična situacija postoji i danas , jadni Ukrajinci bačeni u rovove od vodstva koje svjesno laže da pobjeđuju te tako ubijaju svoj narod. No očekuje se neko čudo valjda, dali WW3 jer Zelenski je već nekoliko puta tražio od Poljaka i ostalih susjeda da slažu da su Rusi nešto napravili na području Poljske, kao i što su bili uvjereni da su Rusi North stream uništili Nijemcima. Ili se čeka raspad Rusije ali vojnici ginu i dalje dok se čeka čudo.

A @Danen je zaboravio nešto što dosta vremena utroši
50.) biciklizam
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.9.2025 18:30 (Sirotanovic).
15 godina
danen kaže...

Moj otac isto tako travu nije moga nikako prihvatit. Obrazovani ljudi iz tog vremena nema teorije. Ali dobro mi je bilo, sjecam se, tata, kako to bude kad si pusio travu? (klinjo...) Kaze, opusteniji si, bolje pleses, "pijaniji si".  Kralj.

10 mjeseci
Ne utječe na svakoga isto , ja sam već sa 18 bacio marihuanu zato što mi je svaki puta upropastila zabavu , feštu ili dan. Budem na nekoj zabavi , noćnom izlasku te nakon pušenja ja nisam ni za K, umoran , spava mi se ,teške ruke ,teške noge, nisam niti za razgovor , sjedim blesav i svi mi se smiju kako sam kao ušlagiran ali nisam se osjećao lijepo niti kao kralj , više kao klaun. Ista stvar u toku dana ako popušim joint ili dva , oči mi se sklapaju te padam u krevet i dan je za mene upropašten. Tako da je to za neke budalaština i trebam napomenuti da inače se teško uspavam , nikad nisam zaspao uz dosadan film koliko god dosadan bio ali napušen kontra efekt 🥱😴
Kako je to bilo popularno u mom društvu , svaki petak ,subota i nedjelja , te nekad kroz tjedan. Bacio travu sa 18 i ispadao šupak u društvu koji je odbijao kad dođem na red, no onda sam počeo zarađivati prodajući šit pa više nisam bio šupak 😅 Trebam biti fer pa napisati do kraja , da nekima iz mog društva kasnije nije bila dovoljna pa su prešli na jače , valjda da budu još veći kraljevi jel, te su dvojica završila predozirana do 25te. Šteta jedan je bio dosta inteligentan.

Čitao sam da na neke udara gadno na psihu dok većini valjda godi.
6 tjedana

Jeli vam poznata mudrost?: rad oslobađa. Pritom se misli na takav rad kad nešto stvarate svojim rukama ili kakav intelektualni rad. Kad je čovjek strastven oko nečega i stvara nešto - upravo to ga upotpunosti ispunjava i nema alternative tome. Takav način življenja ga dugoročno čini zadovoljnim, ispunjenim. Ali kad se život svodi na kuća-posao-televizija-kafić-igre, tada i nije za čudit se potrazi za utjehom u alkoholu, kladionici, opijatima, ili čak suvišnom treniranju. To je poput simptomatskog liječenja, dok je stvaranje poput liječenja uzroka bolesti ili poremećaja. 

danen kaže...

Kaj ste ljudi navalaili na tu marihunu?..

Savjet iz usta više bivših new-age i okultnih stručnjaka, ljudi s dugogodišnjim iskustvom u različitim disciplinama iz tog područja, a koji su pisali knjige i podučavali druge: nemojte se bavit jogom, iznimno je opasno. Ništa manje opasno od broja 25) i 37). Svaka pozicija predstavlja čin štovanja određenog Hindu-božanstva (zloduha), šta otvara vrata snažnoj vanjskoj opresiji, pa i izravnom zaposjednuću. Time rečeno, ima puno drugih vježbi, pa i puno boljih.

Cryogenic kaže...

Slažem se, isto tako i sa religijom i vjerom.

Prava vjera ne proizlazi iz obiteljske ili društvene tradicije ili rituala/običaja. Ona se dogodi, i to često na vrlo neobične, nerijetko i natprirodne načine, u bilo kojoj životnoj dobi. Tradicijski/kulturološki vjernik uopće i nije vjernik - nema odnos s Bogom. Zato se i ponaša svakako i ne pazi na svoj integritet te je time gori od nevjernika jer čini ogromnu štetu Božjem imenu i svoj zajednici vjernika. Nažalost, takvi su u velikoj većini.  

Aldo kaže...

zasto bi dosada bila losa stvar? Meni osobno jako nedostaje to vrijeme dosađivanja u kojem sam uživao... Praktički sam i zaboravio kako je to, sve više mi se čini kao neki davni san...

Dosada slabi čovjeka i polagano ga ubija. Nije prirodna. Simptom je koji čovjeku ukazuje na to da ne živi ispunjeno, da mora nešto poduzet, da se mora zaokupit. Dosada čini dane vrlo dugima, a kad čovjek živi ispunjeno - svaki dan mu je kratak. 

17 godina
Napon kaže...

Aldo kaže...

Dosada slabi čovjeka i polagano ga ubija. Nije prirodna. Simptom je koji čovjeku ukazuje na to da ne živi ispunjeno, da mora nešto poduzet, da se mora zaokupit. Dosada čini dane vrlo dugima, a kad čovjek živi ispunjeno - svaki dan mu je kratak. 

Znanstvenici su dokazali upravo suprotno. Povećava inteligenciju, kreativnost i učinkovitost mozga. To je posebno izraženo sad u ovom modernom dobu.

Napon kaže...

Jeli vam poznata mudrost?: rad oslobađa. Pritom se misli na takav rad kad nešto stvarate svojim rukama ili kakav intelektualni rad. Kad je čovjek strastven oko nečega i stvara nešto - upravo to ga upotpunosti ispunjava i nema alternative tome. Takav način življenja ga dugoročno čini zadovoljnim, ispunjenim. Ali kad se život svodi na kuća-posao-televizija-kafić-igre, tada i nije za čudit se potrazi za utjehom u alkoholu, kladionici, opijatima, ili čak suvišnom treniranju. To je poput simptomatskog liječenja, dok je stvaranje poput liječenja uzroka bolesti ili poremećaja. 

Fizički rad ne oslobađa nego uništava ljudsko tijelo, znam iz osobnog iskustva. Doc je čak imao top komentar po ovm pitanju.  

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.9.2025 11:01 (Gajotres).
10 mjeseci
"Dosada slabi čovjeka i polagano ga ubija. Nije prirodna. Simptom je koji čovjeku ukazuje na to da ne živi ispunjeno, da mora nešto poduzet, da se mora zaokupit. Dosada čini dane vrlo dugima, a kad čovjek živi ispunjeno - svaki dan mu je kratak".

Jesi siguran u to kolega 🤔

Dosada je širok pojam. Ima ljudi kojima nikad nije dosadno , dok drugi se ubijaju od dosade a da obojica identično provode dan. To se najlakše vidi kod djece , daj nekom djetetu običan štap te će se ono danima zabavljati sa štapom i svojom bujnom maštom , daj nekom drugom djetetu čitav svijet igračaka, džabe se trudiš , njemu je dosadilo čim primi neku igračku. Toliko o ispunjenosti dana, ma da rad je koristan uvijek , a pogotovo činjenica da nešto cijenimo onoliko koliko smo truda uložili u to.
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.9.2025 11:11 (Sirotanovic).
16 godina
Napon kaže...

Jeli vam poznata mudrost?: rad oslobađa. ..

- znaš li gdje je natpis korišten? .. (radni) logor.

Napon kaže...

..

- nastavak iste filozofije ..

-klasična 'klasa vladara' koji ostale doživljavaju kao šljakere, radnu snagu, koja mora raditi, da im nešto drugo ne padne na pamet.. jer dok osoba radi, pogotovo teži fizički rad, ne može istovremeno nešto drugo, npr pobuniti se..

-upravo suprotno, kad biće, recimo čovjek, ima višak slobodnog vremena, ne samo rad-preživljavanje, skupljanje hrane, tad započinje razvoj, umjetnost, mašta.. dok je u staro doba debljina bila povezana s mudrošću, jer je ta osoba imala dovoljno hrane, dok su ostali gladovali, time i vremena za razmišljanje ili biti pametan.. itd.

-naravno, klasa vladara to želi za sebe, ne za ostale, pogotovo u to povijesno doba pri čemu paušalno 5% ljudi vlada s 95% svega.. klasno društvo, mada smo svi 'jednaki' itd.

-tad upravo takvi ljudi-ekipa-klasa smišlja takve natpise, poslovice-mudrosnice.. iz vlastitog interesa, kako bi oni ostali u poziciji 'gore' dok su oni 'dolje' šljakeri, neovisno nazovemo li ih robovi, logoraši, radnici, građani.. i za njih vrijede ta pravila, kao što su zakoni, crkveni-svjetovni.. ne za višu klasu-kastu, one debele, mudre, .. vlast.

** sažetak:

- besposlenost = prijetnja poretku. :)

- rad kao sredstvo kontrole (u zatvoru imaš hrpu pijeska, kamenja.. zatvorenici prenose s jedne hrpe, na drugu, pa nazad.. dok rade ne bune se, ako ne rade kazna itd... mada to što rade nema smisla, ima, kontrola..).

- slobodno vrijeme = razvoj .. debljina osobe znači da ima dovoljno hrane za ne-raditi, za razmišljanje, budizam-primjer.. gdje ljudi vjeruju u mudrost.. opet, radeći za šaku riže, pothranjeni..

.

🧩 Klasna manipulacija kroz "mudrosti"

Poslovice poput "rad oslobađa" često nisu univerzalne istine, već konstrukti koji služe interesima onih koji ih promoviraju. Kad se takve fraze koriste kao društveni alati, one oblikuju svijest masa – potiču poslušnost, skromnost, radnu etiku, ali samo za "dolje", dok "gore" žive po drugim pravilima.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.9.2025 11:26 (ihush).
16 godina

"Rekreativno" koristenje marihuane na nasim prostorima je budalasto jer neznas sto konzumiras, pa vjerojatno konzumiras najgore, najlosije, najeftinije sa najgorim ucinkom. I sto je takoder vazno sa kriminalnim podrijetlom. Zlo je financirati takve. Privatne domace plantazice su iznimka. Policija vise voli uvoz, tok robe, jer se tako stvara veci tok novca.

Kada budemo imali, kao u americi ducane, sa katalogom, specifikacijama i podrijetlom onoga sto planiramo konzumirati to ce biti vjerojatno blaga revolucija. Protiv toga ce se industrija a i policija boriti jer naravno ugrozava tok novca, koji ce u konacnici biti i veci ali nece ici u njihove novcanike. 

2 0 hvala 1
6 tjedana
Gajotres kaže...

Znanstvenici su dokazali upravo suprotno. Povećava inteligenciju, kreativnost i učinkovitost mozga. To je posebno izraženo sad u ovom modernom dobu.

Fizički rad ne oslobađa nego uništava ljudsko tijelo, znam iz osobnog iskustva. Doc je čak imao top komentar po ovm pitanju.  

S obzirom na to da sam, kroz dobar dio odrastanja, patio od kronične dosade - nikako se ne mogu složit s tim znanstvenicima; da dosada "povećava inteligenciju, kreativnost i učinkovitost mozga" dok čovjek gleda boju kako se suši, dok mu um pase travu jer ne zna šta bi sa sobom? Besmisleno. Nasuprot tome, kad nešto stvaraš - tada učiš o tome, razmišljaš, planiraš, improviziraš, organiziraš i tako dalje. Zar nije to neizmjerno bolja stimulacija uma?  

A glede rada, nisi me razumio. Ne misli se na tipičan rad, koji ne ispunjava i kojeg čovjek više ili manje prezire; govorim o stvaralačkom radu (zanat, umjetnost, intelektualni rad..) ili čak i o altruističnom radu (primjerice: savjestan doktor, istraživač, edukator..). Govorim o radu oko kojeg je čovjek strastven i koji mu daje snažan osjećaj postignuća, zadovoljstva. Time rečeno, ne treba čovjek mijenjat struku jer tu svrhu ispunjavaju hobiji. Može se štošta radit u slobodno vrijeme, a ponekad se to pretvori u posao, pa se spoji ugodno s korisnim.  

Sirotanovic kaže...
"Dosada slabi čovjeka i polagano ga ubija. Nije prirodna. Simptom je koji čovjeku ukazuje na to da ne živi ispunjeno, da mora nešto poduzet, da se mora zaokupit. Dosada čini dane vrlo dugima, a kad čovjek živi ispunjeno - svaki dan mu je kratak".

Jesi siguran u to kolega 🤔

Dosada je širok pojam. Ima ljudi kojima nikad nije dosadno , dok drugi se ubijaju od dosade a da obojica identično provode dan. To se najlakše vidi kod djece , daj nekom djetetu običan štap te će se ono danima zabavljati sa štapom i svojom bujnom maštom , daj nekom drugom djetetu čitav svijet igračaka, džabe se trudiš , njemu je dosadilo čim primi neku igračku. Toliko o ispunjenosti dana, ma da rad je koristan uvijek , a pogotovo činjenica da nešto cijenimo onoliko koliko smo truda uložili u to.

Da, siguran sam u to. Nije čovjek stvoren da se (kronično) dosađuje, nego da stvara i da ga vlastito stvaralaštvo zabavlja i veseli. Ima sve potrebne preduvjete za to. Analogija ti nije dobra; to drugo dijete samo treba pronać nešto šta ga zabavlja ili da mu roditelji pronađu to nešto, pa će mu bit dobro kao i prvom djetetu.

Međutim, danas je to znatno teže zbog pošasti ekrana, a koji ne utječu loše samo na djecu, nego i na roditelje, pa isti imaju manje interesa za svoju djecu. Kampiranje, ribolov, sadnja bilja, društvene igre, franje/pikule, (stolni) tenis, košarka, obilaženje muzeja, knjižnica, kuhanje, puštanje zmaja, izrađivanje raznih predmeta..? NE - jer tu je mobitel, kompjuter, televizija.  

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.9.2025 9:34 (Napon).
16 godina
Napon kaže...
.

S obzirom na to da sam, kroz dobar dio odrastanja, patio od kronične dosade - nikako se ne mogu složit s tim znanstvenicima..

A glede rada, nisi me razumio. Ne misli se na tipičan rad, koji ne ispunjava i kojeg čovjek više ili manje prezire; govorim o stvaralačkom radu (zanat, umjetnost, intelektualni rad..) ..

..

- dakle, kriterij-referenca si ti, centar svemira.. dok je rad ono što ti misliš da je rad, stvaralački ili neki drugi, tipični, atipični, .. dok truneš od dosade koju si eto prebolio pa sad jači kročiš u budućnost ili što već.. :) 

-ne slažem se ili se slažem.. tj možda ako prvo utvrdimo neke kriterije, npr što je rad, što je kreativno-stvaralački-zanat.. i zašto ga se uopće dijeli, uz podsjetnik da počinješ s 'činjenicom' da rad oslobađa, što je moguć lakmuspapir za problem, .. dok opet sve može biti problem nerazumijevanja, pa krenimo od definicija-cenzusa što je koja riječ oko koje razgovaramo, kao rad itd.

10 godina

U ovim diskusijama izgleda da brkate dosadu s dokolicom. Riječ škola potječe od grčke riječi shole-dokolica, jer se filozofijom (u najšrime smislu) bave oni koji ne moraju zarađivati za život. Intelektualni se rad uvjek povezivao s dokolicom pa je tako prvo znanstveno društvo na našim prostorima bilo dubrovačka "Akademija ispraznijih" koja je kasnije promijenila ime u "Akademija dangubnijih". Bavljenje fizozofijom te društvenim i prirodnim znanostima dugo je bila privilegija (hobi) bogatih. To se može razumijeti i tako da samo intelektualno kapacitirani ljudi mogu shvatiti učenje i intelekturani rad kao zabavu, dok ostali takve djelatnosti shvaćaju kao prisilu, dosadu, glupost itd. Oni radije provode svoje vrijeme sjedeći u birtiji, jedući i pijući, a kada se svega toga zasite odaju se drogi  jer ne mogu naći višeg smisla i sadržaja života. Nasuprot tome, intelekturalcu nikad nije dosadno jer uvijek ima nešto za čitati, nešto za pisati, nešto za razmišljati, nešto za duboko doživljavati i proživljavati. Nasuprot tome, postoje dosadni ljudi kojima se sve dosadno. Dosadno im je bilo ići u školu, doasadno im je bilo raditi, a sada im je i u mirovini dosadno. Takvima je bolje da se nisu ni rodili, kad im je život teret: kad umru neće im biti dosadno. Riješit će se konačno tog dosadnog života. (A ako mole Boga, bolje da ga ne mole - jer će im i u raju biti dosadno.) 

6 0 hvala 4
17 godina
Napon kaže...
Gajotres kaže...

S obzirom na to da sam, kroz dobar dio odrastanja, patio od kronične dosade - nikako se ne mogu složit s tim znanstvenicima; da dosada "povećava inteligenciju, kreativnost i učinkovitost mozga" dok čovjek gleda boju kako se suši, dok mu um pase travu jer ne zna šta bi sa sobom? Besmisleno. Nasuprot tome, kad nešto stvaraš - tada učiš o tome, razmišljaš, planiraš, improviziraš, organiziraš i tako dalje. Zar nije to neizmjerno bolja stimulacija uma?  

To je tvoj stav, znanost kaže drugo. Dosada je posebno bitna u ovom vremenu hiper podražaja sa svih strana. Dosada između ostalog potiće kreativnost. Dosada je posebno bitna u razvoju djece.

Ostavi se s vremena na vrijeme ekrana i bilo kakvog drugog podražaja, odi u šetnju i samo uživaj. Sjedni negdje na livadu i gledej oblake, ili kd kuće chilat. 
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.9.2025 11:09 (Gajotres).
6 tjedana
ihush kaže...

- dakle, kriterij-referenca si ti, centar svemira.. dok je rad ono što ti misliš da je rad, stvaralački ili neki drugi, tipični, atipični, .. dok truneš od dosade koju si eto prebolio pa sad jači kročiš u budućnost ili što već.. :) 

-ne slažem se ili se slažem.. tj možda ako prvo utvrdimo neke kriterije, npr što je rad, što je kreativno-stvaralački-zanat.. i zašto ga se uopće dijeli, uz podsjetnik da počinješ s 'činjenicom' da rad oslobađa, što je moguć lakmuspapir za problem, .. dok opet sve može biti problem nerazumijevanja, pa krenimo od definicija-cenzusa što je koja riječ oko koje razgovaramo, kao rad itd.

Shvati kako želiš. Nije meni cilj da budem centar svemira, nego samo iznosim svoje mišljenje, a koje je zasnovano na bogatstvu vlastitog iskustva, ali i promatranju okoline i promišljanju o dubokim stvarima, poput smisla života i načina življenja. Ili se više ne smije iznosit drugačija perspektiva?

Ne treba previše komplicirat, jer je jasno da postoji rad koji ispunjava i rad koji ne ispunjava. I jasno je da su neki radovi ili poslovi bolji od drugih, bez obzira na novac.

Neka se zanimanja i neki poslovi općenito obožavaju, dok se drugi preziru i sve između toga. I jasno je da su hobiji uvijek dobrodošli i upravo su dovoljni u tu svrhu, odnosno ne treba čovjek mijenjat struku da bi mu bilo bolje u tom smislu. Doduše, za hobi ili više njih treba imat dovoljno slobodnog vremena i energije. 

danen kaže...

U ovim diskusijama izgleda da brkate dosadu s dokolicom..

Dovoljno je da čovjek nešto uči, o nečemu razmišlja, da se za nešto zanima i tome posveti - ne treba bit filozof ili akademik. Može učit i razmišljat o materijalima (drvu, metalu, koži i tako dalje), o popravcima i mehanici, o poljoprivredi i vrtlarstvu, može samo bit knjiški moljac i tako dalje, mnoštvo toga - ima izbora napretek, ali je svakako bolje da je to nešto opipljivo jer je time korisnije i njemu i drugima oko njega. Svatko sebi može nešto pronać, pa i više različitih interesa. Čemu se dosađivat, lajat na mjesec i žalit se o besmislu življenja? 

Gajotres kaže...
To je tvoj stav, znanost kaže drugo. Dosada je posebno bitna u ovom vremenu hiper podražaja sa svih strana. Dosada između ostalog potiće kreativnost. Dosada je posebno bitna u razvoju djece.

Ostavi se s vremena na vrijeme ekrana i bilo kakvog drugog podražaja, odi u šetnju i samo uživaj. Sjedni negdje na livadu i gledej oblake, ili kd kuće chilat. 

Prijatelju, to se zove opuštanje i odmaranje, a ne dosada. Svatko tko je iskusio dugoročnu, kroničnu dosadu - zna o čemu govorim. To BOLI. Uopće nije ugodno. Dosada je simptom koji ukazuje da nešto nije u redu, da nešto nedostaje, da može bit bolje. To nije opuštanje i odmaranje nego je patnja.

Meni su nekoć dani bili vrlo dugi, a sad su mi vrlo kratki. Nekoć sam radio i vrlo dosadan posao, pa sam broja minute. Svaki radni dan kao godina. A kad je čovjeku iznimno dobro, vrijeme prolazi vrlo brzo; 10 dana nekog putovanja ili drugog užitka prođe za tren i ne bude dovoljno. To bi valjda bila ta relativnost vremena, tojest utjecaj neposredne okoline na stanje uma.   

4 godine
danen kaže...

Nasuprot tome, intelekturalcu nikad nije dosadno jer uvijek ima nešto za čitati, nešto za pisati, nešto za razmišljati, nešto za duboko doživljavati i proživljavati. 

Zašto bi intelektualac stalno morao biti zaokupljen nečime ?

Nakon elektronske oluje u mozgu zbog cjelodnevnog razmišljanja, umjesto da se čovjek lijepo umori od intelektualnoga rada, stvori se baš kontra efekat i jedan od simptoma preopterećenja sivih ćelija je da se ne mogu umiriti, čovjek ne može navečer zaspati. 

Opuštanje od svega nije dosada.

Opuštanje je reset tvorničkih postavki preopterećenoga, stalno aktivnoga mozga.

Nisu vam baš poznate koristi ljudskome organizmu od tehnika opuštanja, koje su korisne... kao i zdrava hrana, umjereno kretanje itd.

合気道 五段 Me, myself and I .....Putine smrade, vrati mi Zaporižja
17 godina
Napon kaže...
Gajotres kaže...

Meni su nekoć dani bili vrlo dugi, a sad su mi vrlo kratki. Nekoć sam radio i vrlo dosadan posao, pa sam broja minute. Svaki radni dan kao godina. A kad je čovjeku iznimno dobro, vrijeme prolazi vrlo brzo; 10 dana nekog putovanja ili drugog užitka prođe za tren i ne bude dovoljno. To bi valjda bila ta relativnost vremena, tojest utjecaj neposredne okoline na stanje uma.   

Doslovo imaš Dokov članak o ovome iz šestog mejseca. 

16 godina
Napon kaže...
..

Shvati kako želiš. Nije meni cilj da budem centar svemira, nego samo iznosim svoje mišljenje, a koje je zasnovano na bogatstvu vlastitog iskustva, ali i promatranju okoline i promišljanju o dubokim stvarima, poput smisla života i načina življenja. Ili se više ne smije iznosit drugačija perspektiva?

..

-smije.. ili kažem suprotno? no u čemu je razlika.. u kriteriju, subjektivno-objektivnom, pri čemu osoba-pojedinac-jedinka praktički ne može biti objektivan, jer je subjekt(ivan).. jer je osoba i ima osobna iskustva, navike, mišljenje, želje.. pri čemu ne moramo čak jednako vidjeti iste činjenice, npr neku boju.. -tad je svako pojedino mišljenje ekšli pogrešno, tj ima intrinističku grešku subjektivnosti a želimo objektivnost. .. tj takvih x-kriterija se tad 'stavi na papir' kao skup želja (pojedinaca) no tad postanu statistička masa, prosjek, većina.. pa kad na popisu više osoba stavi kriterij npr kućni red-buka po zgradama, tad to pitanje riješe takvim odgovarajućim dogovorom-pravilnikom.. tako riješe npr vozni red zet-linije, naplatu parkinga, cijenu kubika vode (koja je 'besplatna') itd..

-odnosno, tako pojedinim subjektivnim kriterijima dođeš do općeg, društvenog, objektivnog.. npr što je skupo-jeftino, kako za koga.. no u društvu (zajednici ljudi, država, pleme..) je to već jasniji kriterij, ne za pojedinca koji može biti bez novca ili milijarder nego ona statistička-prosjek-masa 'sarma'.. pa ako u prosjeku imamo 5€ u džepu, tad je sve do te cijene prihvatljivo, iznad skupo.. ili pre-skupo..

-ne zato jer ja tako kažem ili mislim, nego jer je to tad objektivan kriterij, tj ne extrem, nego prosjek pri čemu je sve u svemiru relativno i ne mjerimo apsolutnu vrijednost nego u odnosu na nešto, u odnosu na 'nulu' koja bi na vagi ekvilibriuma bila uravnotežena.. odnosno, zato je vaga simbol pravde uz to što ima povez preko očiju itd. :)

-zamislimo sad da nekom takvom vagom, važemo cijenu robe s jedne strane dok je s druge novac.. tad će uravnotežena cijena 'na nuli' biti ona objektivna-realna, ne neka koju ja po svojem kriteriju odredim. .. prihvatljivo kao kriterij? pokušaj objektivnosti, mada smo ljudi i time defaultno subjektivni :)

-kako nastaje društvo, civilizacija.. znanost? ideja? .. može se laički pogledati osideja 2001.. ono kad majmun lupa lubanju s kosti.. to je taj trenutak, inače 'dosadnog' dijela filma, odnosno povijesti, kad se 'ništa ne događa'.. .. i poveznica s dosadom i sl. iz postova.. :)

-civilizacija, kao suma znanja-društva, nastaje kad primat-majmun-čovjek-jedinka-skupina.. ne mora više samo preživljavati, skupljati hranu-jesti, nego kad ima ono nešto više, maštu, ideju, .. dosadu ili besposlicu, kako god nazvali 'sinonimima'.. no nužna je za samo vrijeme-višak vremena, osim jela-spavanja-preživljavanja.. mora posotjati taj višak bilo kojeg resursa a vrijeme je jedan od važnih možda najvažniji jer sve što radimo traži vrijeme + iskustvo (znanje) koje opet stječemo s vremenom .. vrijeme je novac itd.

-vrijeme je resurs.. kojeg trošimo (raspolažemo).. ne radeći ništa ili nam na um padne neka ideja, želja.. dobra-loša, zlo-pakost-ubojstvo-krađa ili izmisliti nogomet, avion, zabavu, sex.. moramo imati višak resursa da bi tim viškom nešto stvorili.. ne možemo ako nemamo višak ili dovoljno. .. a što ćemo stvoriti od viška? -ovisi.. kuharica od brašna napravi ukusne palačinke, ja nered :) .. itd.

-vrijeme je resurs, je novac, radno vrijeme mijenjamo za novac.. kupujemo vrijeme novcem itd. i u teoretski savršenom paritetu cijena sve vrijednosti su u ravnoteži, pa bi tad točno neka roba imala svoju gramažu-minutažu u pandanu cijene-vremena-zlata ili bilo kojeg drugog iskaza vrijednosti-reciprociteta, kao na vagi, pri čemu je sporedno što je lijevo a što desno, tj ne mjerimo što ili tko, nego koliko itd.

-dok za postove nije važno tko piše, nego što piše itd.. :)

-kaže se, dokon pop i jariće krsti.. a značenje je da osoba bez obveza, u dosadi, može raditi gluposti.. no može i bilo što drugo, ovisi kakvu ideju-želju ima.. pop ima želju povećati svoje 'stado' vjernika, pa krsti ovcu-janje-jare.. što je čak tad i razumljivo-logično, mada na prvu možda blesavo.. tj bilo bi blesavije u tom kontekstu reći da npr igra nogomet :) jer tad nije važan podatak da je u pitanju pop (vjera-crkva-institucija i sl.)

-kao što se kaže da je sve u očima promatrača, jer subjektivnim znanjem, iskustvom, očima, vidimo sve oko nas, svijet-svemir i ovisno o tome što smo do sad iskustveno stekli kao znanje-navike-itd. ćemo zaključiti što vidimo, npr mađioničarski trik ili čudo.. pri čemu možda vidimo isto, no možda tumačimo različito itd.

-kako to sve pomiriti? biti 'pošten' ili 'objektivan'? .. ne tako da se pomisli da sam 'ja' referenca, jer možda nisam, vjerojanto nisam.. možda netko klase trumpek, cezar, borg.. pri čemu je sve u svemiru relativno, malo toga apsolutno, pogotovo istina-činjenica, mada se na prvu pomisli da su činjenice sve oko nas :) npr što ako ja jednu riječ tumačim-doživljavam drugačije od druge osobe, što ako je strana riječ u riječniku pogrešno prevedena? što je tad istina ili ideja, misao? .. tj lako je za matematičke istine, 2+2=4 .. problem su ove ljudske, zakoni, pravda, rad, novac.. fizika-kemija-matematika su znanost, logika.. mi smo ljudi, mada smo i logični, primarno smo ljudi, ne zaboraviti tu 'sitnicu' :) ..

-razvoj, industrjska revolucija ili manufaktura.. u isto vrijeme proizvesti više robe, jer vrijeme je ograničeno-zadano, možemo samo mijenjati metode, resurse i kako ih iskoristiti, bolje-lošije.

-tako nam je taj razvoj 'kupio' vrijeme za dosadu, npr vrijeme nakon posla za gledati sport na tvu ili putovanje.. kupnju auta-pokretljivost itd.. a to je nastalo iz .. ''dosade'' tj onog trenutka kad je majmun imao vremena razmišljati, smisliti nešto.. to ne može dok spava ili skuplja hranu, bježi od lava itd..

-koji je tad najvažniji resurs? -vrijeme.. točnije, slobodno vrijeme, višak-resursa.. a kako ćemo ga upotrijebiti.. ovisi, o sreći, znanju, želji, slučajnosti.. dobro-loše. sto ljudi, sto ćudi itd..

-tako će isto to slobodno vrijeme, neki nazvati dosadom, drugi odmorom, treći hobijem, četvrti kontemplacijom peti nešto šesto.. :) odnosno, opet subjektivno i rekurzivno goto start :)) ...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice