Još dokaza o štetnosti visokoprocesirane hrane

poruka: 12
|
čitano: 1.915
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Još dokaza o štetnosti visokoprocesirane hrane".
17 godina

Prije dva dana 07.05. sam sa sobom proslavio punu godinu bez zrnca šećera, brašna i škroba.

Naravno, također ništa ultraprocesuirano.

Dobio:

- brutalan umni fokus

- čistoća misli nevjerojatno (logika, kalkulacija, prosudba, brzina donošenja ispravne odluke)

- niti jedan dan bezvoljnosti

- spavam kao kamen.. 7-8 sati nepomično

- krvna slika bezprijhekorna. nemam nikakve tegobe

- ljeti mi se dogodilo 3-4 puta da sam pojačao suplement magnezija (logično..znojenja, elektroliti itd)

- ne smrdiš.. ljeti mogu u istoj majici biti 3 dana. nema niakvog mirisa. nema soli na majici

- sol ne ostaje u organizmu, samim tim ne potežeš silnu vodu i natečenost

Članak je dobar. No, usredotočen je na Parkinsa jer je očito ovo baš, što se kaže.. obilato sveobuhvatno istraživanje.

Slobodno pronađite identične studije koliko uništavamo mikrobiom ultraprocesuiranom hranom.

Zbog čega je gužva na gastr.en odjelu. Debelo crijevo odavno na prvom mjestu nacionalne propasti (cijeli balkan i turska No1 u svijetu).

Ultraprocesuirana hrana + još 10ak parametara. 

Čovjek kada sve skupa sagleda..nema spasa i nema rupe u koju se sakriti. I da se počneš hraniti ne znam kako korisno.. kontaminacija je zastrašujuća.

Svako par dana se piše koliko pojedemo kreditnih kartica.

Sve skupa jako loše. Droga i narkomanija. Oni što imaju djecu, znaju o kakvoj se narkomaniji radi. Oduzmite im ovaj čips sa naslovnice ili kinder bueno... pa prepričajte u kakav delirij zapadaju.

Bolje nam ne može biti, samo gore.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
6 0 hvala 3
13 godina
Re: Još dokaza o štetnosti visokoprocesirane hrane
torrente kaže...

Prije dva dana 07.05. sam sa sobom proslavio punu godinu bez zrnca šećera, brašna i škroba.

Naravno, također ništa ultraprocesuirano.

Dobio:

- brutalan umni fokus

- čistoća misli nevjerojatno (logika, kalkulacija, prosudba, brzina donošenja ispravne odluke)

- niti jedan dan bezvoljnosti

- spavam kao kamen.. 7-8 sati nepomično

Svaka čast, ja sam mislio da ovo možeš postići samo ako umirišeš crtu. 

torrente kaže...

Oni što imaju djecu, znaju o kakvoj se narkomaniji radi. Oduzmite im ovaj čips sa naslovnice ili kinder bueno... pa prepričajte u kakav delirij zapadaju.

Bolje nam ne može biti, samo gore.

Ne trebam njih gledati, vidim sebe. Probao sam izbaciti to iz prehrane ali nije išlo pa sam napravio inverted selection, izbacio kuhanu hranu i povrće tako da mlatim samo grickalice i slatkiše i ako me zakači nedjelja, centri zatvoreni, idem u dežurnu ljekarnu tražiti Toblerone ili Jimmy Fantastic ali ne light nego onaj kraft. Posljednje BIO što sam kupio je album Danijela Popovića "Bio sam naivan". Kako si se ti uspio disciplinirati?

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.5.2025 18:00 (ante_etna).
17 godina
ante_etna kaže...
 Kako si se ti uspio disciplinirati?

Jučer ovdje čitam članak o novoj seriji Eternaut.

Reko, odoh je pogledati. Završim prvu seriju od 6.. odlična navlakuša i volim onakvu tematiku.

No, problem je što sam godinu dana resetiran hormonalno i napad lučenja hormona sna tj melatonina je toliko jak, da sam kliknuo S01.SE2, ali se gasim.. gotov. Želim gledati, ali se glava gasi.

22.40 do 23h u vrh glave. To i jest prirodna satnica melatonina.

Prije uvijek isti problemi. U krvotoku inzulin u nebesima, danju-noću. Gledaš seriju, grickaš otpad, glukoza divlja, gušterača vrišti... budan si kao da si u gvantanamu. Nesanica. Melatonin odustao od svog posla.

Radio- ne radio, subota-nedjelja.. 6:30 jump-jump.. idemo, luda kuća, što ću prvo napraviti. Jednostavno postaneš usklađen sa prirodnim pravilima ponašanja.

Prije. Subota 10 sati. Prenemaganje i proljevanje po kući do 11. Kafica i komad štrudela ili kroasan...u 12 pospanost. Naravno, glukoza u nebesima, inzulin divlja i rješava probleme...tebi se opet spava. Usereš cijeli dan.

Naravno..pečenka u 15h sa gomilom kruha. Opet bezvoljnost i zijevanje.

+

Nabila se kila i prošle godine u ovo doba... jbte moram skinut 15kg. Ovo ću - ono ću.. izbacio šećer. Tri dana nenormalnih glavobolja (kriza narkomanije).. nakon mjesec dana izbacio kruh i sve od brašna... odoše kila i sve se zaustavilo na normalnoj kilaži.

O stanju uma ne bih više davio.. no, skoro je faza koju spominješ "potezanje linije". Btw, smirenost i strpljivost.

Jeli to lako?

Nikako!

Pa mi smo narkomani..svi. Samo snifamo crte shita koje su po frižiderima. Hajde se skini s toga...biti će bolno.

Za kraj.. broj 40 je izgleda univerzumski čaroban. Nakon 40 dana ti si čist čovjek.

Odeš na rođendan i zgražaš se kako se drugi tebi zgražaju... "pa uzmi torte", a ti je ne bi uzeo za 1BTC

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
15 godina

Daj jos malo za wannabe ekipu...

Kako si krenija s tim? Jesi samo ostavija sve ili polako izbaciva? Sta jedes umjesto toga? Kako ti izgleda prehrana kroz neki normalan dan? Sta je s picem? Vjezbom i slicno?

Obalo suncana, ti moj si cijeli svijet

2 0 hvala 0
17 godina
Antonic kaže...

Kako si krenija s tim? Jesi samo ostavija sve ili polako izbaciva? Sta jedes umjesto toga? Kako ti izgleda prehrana kroz neki normalan dan? Sta je s picem? Vjezbom i slicno?

Nemam vježbe jer sam već i u nekim godinama (neda mi se), no auto upalim za radijus preko 3km.

- ništa nisam naglo niti je poželjno išta naglo

- prvo izbacio sve što ima veze sa šećerom.. mislim da je bilo 25-30 dana. pojavila se nekakva unutarnja živost..višak energije. što bi rekli, bolje si volje. prva tri dana strašna glavobolja

- vaga je pokazala nekakvu siću (minus 2-3kg) u tih mjesec dana

- i dalje ne gladujem, izbacujem kruh. unutar par dana iz mene izlazi silna voda koju su vezivali ugljikohidrati iz svih jela povezanih s brašnom.  jedem sve bez kruha..ali se osjećam munjeno.. kao kada pušač prestaje pušiti, ali u ustima drži nepripaljenu cigaretu. i za to je trebalo 10 dana da mozak skonta.. pa hrana je ukusna bez kruha.  mislio se (pošto imam pekač) dali peći integralne ražene cigle i sl.. na kraju nisam (sreća, jer to bi bilo varanje mozga)

- tako sam pičio možda 20 dana. i dalje sit..nema patnji. kilogrami mic po mic opadaju. uvidim uz par jela da mi doslovno počinju škodit tj remetit balans koji se počeo kreirati..a to je škrob.  krumpir i riža. e kada sam i to izbacio, otopio sam se u roku hitno. 

- da ne bi bilo zabune, a ovaj forum je bio u nekoliko navrata bombardiran filozofiranjima xy prehrana... ja ovdje ništa ne propagiram, ali sa dosada navedenim, približavao sam se KETO prehrani, premda u nju nisam ušao.  jesam kasnije, čisto da vidim efekt.

Što sam jeo:

- puno mikroplastike , imam ribarnicu, a kada nema friške ribe, kupujem po Lidlu losos, srdele, komarče. (recimo sutra pečem losos)

- meso jedem.  lešo/kuhano. ako želimo dobro svojim resicama na crijevima i kakav takav mir napaćenim crijevima, nećemo jesti pečeno. evo info od jednog mog dr poznanika sa abdomenalne kirurgije. pečeni krumpir - probava 14 sati.  pire kuhani krumpir - 7 sati. znači dodatnih 7 sati gnjavaže crijeva.

- mi dolje kažemo kašika za žlicu...sve što ide s kašikom, navali.  leća, slanutak, variva.

- svu zelen..blitva, kupusi, brokule, tikvice.. baš sve što postoji

- puno puno kefira, jogurta, svježih sireva i svih ostalih punomasnih sireva

- puno domaćeg maslinovog ulja

- svo bobičasto voće, jabuka, kiwi.. izbjegavam banane

I za kraj, kome što odgovara. Meni doručak ne odgovara. Jedem ručak i večeru. Između 15 i 21h. Ako si čuo onaj koncept 8/16 ili ovo 6/18. Crijeva jako cijene tih 16 sati odmora. Samim tim inzulin spušten i nema debljanja. Svi organi "odahnu".

Inače ne pijem sokove ni alkohol. Pijem puno kave..cijeli život.

Eto, ukratko , to je to.

Jedite zdrave masnoće.. maslinovo, maslac, jaja, meso i sl. (izbjegavam suhomesnato, pa makar i domaće sušeno..jer to nije ultra procesuirano, već se računa pod klasično procesuirano meso).

Jedite hranu koja ima oblik hrane.

Tijelo prepoznaje da unosite hranu koja ima prirodan oblik.

16 godina
Moje iskreno divljenje!

Samo, ja čitam među redovima: nisi u braku.
17 godina
Ovo je kraj kaže...

20 funkcionalnih godina. 

Ali dobro si potegao ovo pitanje.

Bitno je da čovjek ima MOTA za skuhat. Uvijek sam volio skuhat i gurmanski pojest.

Supruga ima crohnovu bolest, pa smo svakako osuđeni za odvojene menue. A svaka nevolja, donosi i nešto korisno.

Zbog njene situacije "doktorirali" smo cijeli digestivni koncept, bakterije, mikrobiome i sl. Što ja kažem, od usta do guzice..što se događa.

Eto, nekoga natjera bolest da nešto nauči, a mene je natjeralo 15kg sala.

I kada sam spomenuo djecu.. ni ja ni žena ne znamo kako sredit tu narkomaniju. Misli.. posluša te dijete 2 minuta i onda počne kolutat očuma..čeka da završiš, kako bi moglo nastavit jest otpad koji zadovoljava mozak naviknut na nagradu.. ja tebi čips, ti meni dopamin.

15 godina

Mislim da je ok napravit test intolerancije na hranu i u širokom luk izbjegavat ove pečvarnice brze hrane. Po mogućnosti jest domaće ili prirodno i to je to (provjereni uzgoj). Nema tu neke filozofije, gledaj na hranu kao na gorivo za svaku sekundu života i kakva kvaliteta hrane takva kvaliteta života.

Moj PC  
3 0 hvala 0
9 godina
torrente kaže...
Ovo je kraj kaže...

20 funkcionalnih godina. 

Ali dobro si potegao ovo pitanje.

Bitno je da čovjek ima MOTA za skuhat. Uvijek sam volio skuhat i gurmanski pojest.

Supruga ima crohnovu bolest, pa smo svakako osuđeni za odvojene menue. A svaka nevolja, donosi i nešto korisno.

Zbog njene situacije "doktorirali" smo cijeli digestivni koncept, bakterije, mikrobiome i sl. Što ja kažem, od usta do guzice..što se događa.

Eto, nekoga natjera bolest da nešto nauči, a mene je natjeralo 15kg sala.

I kada sam spomenuo djecu.. ni ja ni žena ne znamo kako sredit tu narkomaniju. Misli.. posluša te dijete 2 minuta i onda počne kolutat očuma..čeka da završiš, kako bi moglo nastavit jest otpad koji zadovoljava mozak naviknut na nagradu.. ja tebi čips, ti meni dopamin.

Prehranu svatko treba sebi prilagodit ovisno o tome kaj radi kroz dan.

Kalorije su tu da se trose, ak ih se trosi puno treba ih i nadomjestit. Kad ides u neke vece brojke onda je to vec malo teže, a neces to valjda nadomjestit sa maslacem i uljem.

Nego svaka cast na disciplini. Malo je takvih.

Cura je pokusala nesto slicno jer je imala nekakvu situaciju i izdrzala je 2 tjedna kolko je trebalo, al to su joj bila najgora 2 tjedna u zivotu haha tak barem veli.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
5 mjeseci
Kad već spominjemo čini mi se da žene više žude za ugljikohidratima i šećerima, pogotovu u slučaju navale hormona i onih dana u mjesecu. Dok muškarci kao da su više za meso, ili sam u krivu 🤔

Što se tiče ugljikohidrata , mislim na složene (spore ugljikohidrate), integralno, raženo, riža, zob,... (ne bijelo brašno, šećer i ostale brze- jednostavne ugljikohidrate) trebalo bi uzimati onoliko koliko čovjek troši energije . Znači tko sjedi u uredu šnita kruva a tko trči maraton veknu kruha. Dok ostale namirnice jedi da se zasitiš.
Jer kako ono kažu sita ovca i vuka gleda u oči 😅

Što se tiče šećera tj. jednostavnog ugljikohidrata , disciplinirana osoba bi trebala jesti u tragovima (ono kocka čokolade ili jedan kolačić) , a ovisnici nažalost moraju potpuno izbaciti, zato što oni ne mogu stati na kocki čokolade već najmanje tri reda ako ne i cijela čokolada pukne.
Eventualno šećer je poželjan kod sportaša za nekakvo natjecanje ili šprinteve, tko ne šprinta treba izbaciti šećer.
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 15:03 (Sirotanovic).
3 godine
torrente kaže...
 Pijem puno kave..cijeli život.

Svaka ti dala na promjenama prehrambenim.

Sve je ok, samo nisi naveo da ne treba pretjerivati ni u zdravim namirnicama.

E, ovo je zdravo, pa ću rokati koliko hoću. Opet ne valja.

Ja sam prije deset godina zamijenio prvo kafu s kofeinom za bezkofeinskom, a poslije sam i bezkofeinsku zamijenio Frankovom Cikorijom.

Čak i kahva bez kofeina ometa metabolizam masti.

Uzdravlje 

合気道家 - Yondan
17 godina
Sirotanovic kaže...
Kad već spominjemo čini mi se da žene više žude za ugljikohidratima i šećerima, pogotovu u slučaju navale hormona i onih dana u mjesecu. Dok muškarci kao da su više za meso, ili sam u krivu 🤔

Što se tiče ugljikohidrata , mislim na složene (spore ugljikohidrate), integralno, raženo, riža, zob,... (ne bijelo brašno, šećer i ostale brze- jednostavne ugljikohidrate) trebalo bi uzimati onoliko koliko čovjek troši energije . Znači tko sjedi u uredu šnita kruva a tko trči maraton veknu kruha. Dok ostale namirnice jedi da se zasitiš.
Jer kako ono kažu sita ovca i vuka gleda u oči 😅

Što se tiče šećera , jednostavnog ugljikohidrata disciplinirana osoba bi trebala jesti u tragovima (ono kocka čokolade ili jedan kolačić) , a ovisnici nažalost moraju potpuno izbaciti zato što oni ne mogu stati na kocki čokolade već najmanje tri reda ako ne i cijela čokolada.
Eventualno šećer je poželjan kod sportaša za nekakvo natjecanje ili šprinteve, tko ne šprinta baciti šećer.

Problem naše civilizacije je 24/7/365 potpuna zatrpanost i okruženost hranom i poluhranom.

Ja se nedavno nasmijah sam sebi.. zadnjih 100g naše vrste su suprotna od prethodnih xy tisuća godina.

Pa kaže, nahrani i napoji gladnoga i žednoga. Pomozi siromahu.

Ti danas recimo, da ideš po nekim osnovama vjerskih nauka, postupati po vjerskim klasicima.. nahraniti gladnoga, podijeliti sa njim obrok... GDJE DA NAĐEM GLADNOG ČOVJEKA?

U pravu si. Jako je malo discipliniranih..i tome su razlog "gladne oči". Svi ti kolačići i kesice sa snekovima zure u tebe iz svih uglova. A i kesicu čipsa je malo neugodno na pola kesice smotati u zamotuljak.. pojedeš do zadnje mrvice i baciš u smeće kesu.

Jednom sam gledao dokumentarac iz Indije, te sva ona čudesa sa jogijima. Pojašnjava jedan od njih.. da, jedem dva puta tjedno i ta dva obroka odmah zaustavim kada mi je najukusnije. Ne jedem sve što je ispred mene.

Pa to je neizvedivo za naše umove. Nakon 5 zalogaja pečenog mesa i pečenih krumpira, došlo je do vulkanske eksplozije enzima, molekula, čudesa u našoj usnoj šupljini i aktivirani su svi hormoni sreće i užitka.

Koji to djelić uma tada ima snage reći podivljalom probavnom sustavu..."sada prekini" .  Ne, jedemo dok se ne natrpamo.

Medicinski zaključak je taj... koliko držimo podignutu glukozu u krvi, toliko nam se brzo vraća glad i sav višak inzulin putem jetre tjera u masnu stanicu. Namirnice koje ne podižu glukozu, samim tim ne stvaraju dodatnu glad.  Na kraju ispada da se to postiže bez šećera, brašna i škroba.

Zaporožac kaže...

Čak i kahva bez kofeina ometa metabolizam masti.

Jest, ovo je sve istina što si napisao. Puno puta sam popio bezkofeinsku i osjetiš to na svom krvotoku. Makar to ne bi trebalo biti teško za prebaciti se i vrlo vjerojatno hoću. Ne zbog masti, već zbog samog kofeina. Zašto prag smirenosti organizma ne sniziti za još jedan level ako se već nudi opcija.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice