Imat ce vise vremena za pit kave.
Generativna AI ne utječe jednako na sve programere
- poruka: 5
- |
- čitano: 1.588
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Brzo, bacaj diplome u koš!
Iz članka vidim stvari kao:
"pri tome su posebno pogođeni visokokvalificirani poslovi i zanimanja koja zahtijevaju više diplome."
"Pokazalo se da uvođenje generativnog AI alata doista povećava produktivnost programera softvera, pri čemu bolje rezultate postižu manje iskusni programeri."
- živa istina, kod mene u firmi jedan tako niži, nadobudni liječi komplekse i sav je oduševljen što je došlo i njegovih 5 min da se može kurčiti.
"u kojoj će mjeri umjetna inteligencija služiti kao zamjena ili nadopuna visokokvalificiranim radnicima; koće li tvrtke istu količinu posla ubuduće obavljati s upola manje radnika"
- Narano da će smanjiti broj programera, a i visoke plaće programera jer je to osnova kapitalizma. Ušteda na njima dobro će doći gazdama da višak sebi stave u džep, kupe desetu nekretninu ili slično. Apsurdno je ja su visokokvalificirani programeri razvijajući ovu tehnologiju sami sebi pucali u noge.
Koliko je to generativna AI, a koliko copy/paste AI?
Koliko sam do sada vidio ako nije negdje "vidio" kako je nešto napravljeno neće ni znati dati rješenje. Meni je generativno kreiranje nečega napraviti nešto novo, ne copy paste...
Ja sam i dalje li-la sa tim "gen" AI-em... Probali smo u firmi pitati chat GPT kako nešto najjednostavnije napraviti sa Javom 17, neku trivijalnu stvar kod REST servisa, i dao je rezultat. Koji generalno radi, ali to što je dao kao rješenje koristi deprecated metode u Javi 17. Tako da ja to sve smatram nekim novim search engine-om, a ne nekom inteligencijom jer i dalje nema razumijevanja onoga što radi. Dok se "učio" je "vidio" da se to može tako napraviti i onda to servira kao rješenje, imalo smisla ili ne...
Koliko je to generativna AI, a koliko copy/paste AI?
Koliko sam do sada vidio ako nije negdje "vidio" kako je nešto napravljeno neće ni znati dati rješenje. Meni je generativno kreiranje nečega napraviti nešto novo, ne copy paste...
Ja sam i dalje li-la sa tim "gen" AI-em... Probali smo u firmi pitati chat GPT kako nešto najjednostavnije napraviti sa Javom 17, neku trivijalnu stvar kod REST servisa, i dao je rezultat. Koji generalno radi, ali to što je dao kao rješenje koristi deprecated metode u Javi 17. Tako da ja to sve smatram nekim novim search engine-om, a ne nekom inteligencijom jer i dalje nema razumijevanja onoga što radi. Dok se "učio" je "vidio" da se to može tako napraviti i onda to servira kao rješenje, imalo smisla ili ne...
U biti radi isto šta i ti, ja mi svi - na osnovu onoga što se naučila (AI) pokušava stvorit nešto novo što je u večini primjera nekakav spoj starih stvari. Gen AI to pokušava na isti način, upitna je jedino kvaliteta, ali ako pogledaš samo gdje je bila ta kvaliteta samo par godina unazad i gdje je danas, nije teško zaključit gdje će bit za par godina u budućnosti.