Ima li piratstvo opravdanje? zaključana tema

poruka: 650
|
čitano: 122.344
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Zašto se ne sankcioniraju PlayStation 3 hakeri
Danny_HR kaže...
Kant kaže...

Ja neznam engleski pa nemam pojma sto sma potpisao kada sam kliknuo  i acept

Ja ne znam šta radi okidač na pištolju pa nisam znao što će se desiti kad sam ga pritisnuo dok je bio uperen u trudnicu.

Stvarno?

Wow od jailbrejkanja do ubijanja trudnica u samo 3 stranice.....Vidim da se ovdje sve svodi na 2 tabora....jedan tvrdi da nema love i da su igre skupe a drugi tvrde da ih onda ne igraju....Kad bi sve bilo nromalno tabor broj 2 bi bio 100% u pravu i ne bi bilo rasprave....naravno stvari nikad nisu tako jednsotavne....

Kad se zakon pocne provodit i kad pocnu padat prve kazne i to ce sve nestat i svesti ce se na goli minimum.....do onda svatko moze laprdat da to nije u redu i da on to ne radi...ali cinjenica je da smo mi jedna mala jadna zemlja koja je jedva prezivjela svoje osamostaljenje i trenutno smo u vecim govnima nego ikad.....lista prioriteta hebenog jailbrejkanja plejke i da li ce activision ili neka druga multinacionalna kompanija dobit 20% veću zaradu u hrv je prosjecnim hrvatima ( njih 99%) totalno irelevantna....kao sto je i njima....jerbo da ovdje nitko nista ne kupuje i da je sve piratizirano vjerujte mi da bi bilo jako puno pritiska i trazenja glava.....ovako ocito nije lose....

A sto se tice gornjeg posta----Mislim otkud uopce morala govorit nekome da je supski piratizirat kad sam navodis da si to radio prije? Mislim ne kuzim....u medjuvremenu si otiso na ispovjed i reko sad vise necu pa kao pravi mali dobri katolik okreno plocu i postao moralna vertikala =?=

16 godina
neaktivan
Bukva kaže...
Kao prvo EULA nije poluzakonski što već kako ju je ihush nazva. EULA je tip SLA dokument kojim se regulira SLM. SLA spada pod međunarodno pravo, a po pravnoj hijerarhiji međunarodno pravo je viša instanca od državnog prava.

Ukoliko ti SLA potpisuješ, ti na sebe preuzimaš KAZNENU odgovornost da si sve razumio u njoj. Pravni objekt (u ovome slučaju ugovor) ne mora biti na materinjem jeziku.

Nema više instance, niti je međunarodno pravo po hijerarhiji više od zakona bilo koje države. Država može ili ne prihvatiti određene međunarodne standarde, ali nikako ako su u suprotnosti s zakonima države. Zakon kaže da svaki proizvod na našem tržištu mora imati upute na HR jeziku, tako da ti argument ne stoji.

Danny_HR kaže...

Pa šta je zbilja netko toliko glup da potpisuje nešto a da ne zna što je?
I takve ljude treba štititi? Molim te!

Pa što ako krše zakon pri takvoj distribuciji proizvoda? Čekaj malo, ili poštujemo pravne postulate ili ne? Piratizacije je protuzakonita jer to Sony kaže, a to što naš zakon kaže da mora biti na hrvatskom nikome ništa?

Ne, zakon ne štiti glupe kako si ti to postavio, već one koji ne znaju strane jezike s jednostavnim propisom da mora biti na hr jeziku.

16 godina
neaktivan

Sry nije namjerno da kopiram tvoje postove ali ovo mi je bas bilo fora....u potpunosti se slazem ali sta mi ne zivimo u zemlji di nasa "PREMIJERKA" tvrdi da je potpisivala ugovore za prodaju najvece naftne kompanije ali da nije znala sto je u njima? Pa zasto bi ja onda znao sta pise na engleskom ugovoru sonya=?=

Hm...ovo je trebo bit odgovor na dannyev post....fulo citat valjda

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 13:27 (Gogica01).
17 godina
neaktivan
Bugofil kaže...

i ti si Danny "pao" ovim postom u očima meni, kao "zreloj" osobi, što ti reče.

šuplja ti je i glupa logika.

danas ima toliko sirotinje u Hrvatskoj da si ne mogu kupiti dovoljno mlijeka mjesečno za djecu, a po tvome razmišljanju ako nemaš love mlijeko ti ni ne treba, ili što ste pravili toliko djece kad ste sirotinja.

ili da ne idemo u krajnost; ne možeš reći ljudima da ne sanjaju, da nemaju potrebe ako nemaju novaca, da ne razmišljaju o kupovini polovnog auta od 3t Eura ako nemaju novaca.

jadno...jadno

Da pojasnim...

Prvo ću samo reći, ni mlijeko nije nužna potreba, al dobro. Kruh i voda su osnovne životne potrebe, s time se može preživjeti. Zvuči okrutno ali tako je.

I da, što si pravio toliko djece ako si sirotinja. To je sasvim normalno razmišljanje. Čovjek treba prije svega brinuti o tome da svoje dijete može uzdržavati. Jer ne donosi dijete na svijet da bi gladovalo. To rade sebični ljudi.

Dalje, softver, svaki oblik softvera je luksuz i ne treba ti da bi preživio. Ukoliko ga ne možeš kupiti ne treba ti. Ukoliko ti treba za posao osigurat će ti ga poslodavac, a ako ti treba za tvoj posao onda si ga moraš moći priuštiti inače nemaš šta imati firmu, ako ne možeš osigurati osnovne alate za rad.

Ne postoji softver koji ti treba pod mus a da ga ne možeš priuštiti. Jednostavno ne postoji, daj mi primjer ukoliko smatraš da postoji.

Čovjek koji nema 3000€ za auto, taj auto ni ne treba, jer su mu bitnije neke druge stvari.

Ja nemam za novi auto, taj mi auto ne treba. Kad će mi trebati imat ću love jer ću ga staviti višlje na listi prioriteta i tako u krug.

Gogica01 kaže...
A sto se tice gornjeg posta----Mislim otkud uopce morala govorit nekome da je supski piratizirat kad sam navodis da si to radio prije? Mislim ne kuzim....u medjuvremenu si otiso na ispovjed i reko sad vise necu pa kao pravi mali dobri katolik okreno plocu i postao moralna vertikala =?=

Ne, i ja sam bio šupak i budala koja ne cijeni novac ni tuđi rad.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 13:29 (Danny_HR).
17 godina
Danny_HR kaže...

Tako se ja mogu štititi od svakog ugovora, gle idem prestati plaćati kredit, jer eto nisam razumio što to potpisujem.

Kakve su to gluposti?

Pa da...

Imas ljude s mentalnim problemima, bolesne, ukratko, ljude koji su mentalno bolesni...

Naravno, postoje i djeca. Ili ti mislis da ih treba sve gonit jer su stisnuli gumbic i acept?

Također postoje stari ljudi koji jednostavno ne uspjevaju pratit sve novo sto se oko njih desava...

Također postoje ljudi koji su hrvati, zive u Hrvatskoj i pricaju svoje materinji jezik. Druge ne pricaju... I to je njihovo legitimno pravo.

I svi oni placaju poreze i razne dađbine ovoj drzavi...

...i zato ih ta drzava stiti...

Ja shvacam da tebi to nije jasno ali to je tako...

Kao kada pristanes na lihvarski ugovor, i uz tvoj pristanak takav ugovor je nistavan... makar tebi to nije jasno...

Ali mi nismo tu radi drzave vec drzava radi nas i njen posao jest da nas stiti...

...jer mi ju za to placamo.

I da nas stiti od Sonya ako mu je tesko jedan ugovor prevest na jezik drzave u kojom misli prodavat svoje proizvode.

A sto se tice tvoga kredita, odi na sud i pokusaj dokazat da nisi bio svjestan sto potpisujes. da si bio polestan ili pod narkozom ili da su te na prevaru laznim obecanjima naveli da potpises...

...i sud ce ponistit taj kredit...

Ne kuzim sto je tebi tu toliko cudno?

to je normalno

16 godina
odjavljen
Sinatra kaže...

Od kad su počele kružiti priče o custom firmwareu za PlayStation 3, ovaj podforum se pretvorio u ekstazu za vodiče i primjenu nelegalnih nadogradnji koje služe za igranje piratskih kopija.

S obzirom da izuzev ilegalne primjene ne postoji drugi, opravdani razlog zašto bi netko provalio konzolu, a o tome se naveliko raspravlja, zašto moderatori to ne sankcioniraju?

Zašto se ne sankcionira dučan koji prodaje noževe? Osim što njima možeš legalno rezat kruh, meso i povrće, možeš i ilegalno ubit čovjeka.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
protjeran
Kant kaže...

A sto se tice tvoga kredita, odi na sud i pokusaj dokazat da nisi bio svjestan sto potpisujes. da si bio polestan ili pod narkozom ili da su te na prevaru laznim obecanjima naveli da potpises...

Ne kuzim sto je tebi tu toliko cudno?

to je normalno

ma točno.

postoje pravne norme pri formiranju uvjeta kredita i često možeš dobiti parnicu ako je taj koji je ugovor "složio" napravio to po nepravovaljanim zakonskim, pravnim normama.

nema tu onog "tko te j*** što si glup pa nisi skontao prevaru"

“Will a drop hit my nose when it begins to rain in the park?”
16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Još bih se složio da se radi o poštenom radu. Međutim radi se o bezobrazno, nemoralno visokoj zaradi na ime prodavanja magle, a ne rada..

17 godina
neaktivan
Kant kaže...
Imas ljude s mentalnim problemima, bolesne, ukratko, ljude koji su mentalno bolesni...

Naravno, postoje i djeca. Ili ti mislis da ih treba sve gonit jer su stisnuli gumbic i acept?

Djeca i ljudi koji nisu sposobni donosit odluke moraju imati zakonske skrbnike, pa oni umjesto njih donose odluke.

Kant kaže...
Također postoje stari ljudi koji jednostavno ne uspjevaju pratit sve novo sto se oko njih desava...

Također postoje ljudi koji su hrvati, zive u Hrvatskoj i pricaju svoje materinji jezik. Druge ne pricaju... I to je njihovo legitimno pravo.

Jep, al je isto tako normalno da neće prihvaćati nešto što ne znaju pročitati ili ne razumiju. Nebi im dao apsolutno nikakvu zaštitu.

Moja stara niš ne kuži kad ju zovu na telefon i nude ugovore za ovo il ono, pa je opet dovoljno inteligentna da na to ne pristane nego da moj broj pa neka samnom razgovaraju.

Kant kaže...

Ukoliko oni poštuju ono što piše u ugovoru sumnjam da se može poništiti. Ako može žao mi je što živim u takvom svijetu i takvom društvu.

bed kaže...

Još bih se složio da se radi o poštenom radu. Međutim radi se o bezobrazno, nemoralno visokoj zaradi na ime prodavanja magle, a ne rada..

S oproštenjem, gubi se napravit tu "maglu". Sjedni u sobu, utipkaj tisuće linija koda, uloži milijune dolara u taj proizvod, zaposli desetke ljudi i plati im.

Nakon toga dođi prodaj svoju "maglu" i gledaj kako ju ekipa krade.

Sram te bilo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 13:43 (Danny_HR).
14 godina
neaktivan
Zašto se ne sankcioniraju PlayStation 3 hakeri?

Kant, tvoje je pravo prije potpisivanja ili prihvaćanja ugovora na stranom jeziku unajmiti prevoditelja da ti ugovor oformi na tebi poznatom jeziku. Naravno, to nije tvoja obaveza, te možeš potpisati ili potvrditi ugovor, odnosno uvjete korištenja "na slijepo".

1 4 hvala 0
17 godina
Danny_HR kaže...Ukoliko oni poštuju ono što piše u ugovoru sumnjam da se može poništiti. Ako može žao mi je što živim u takvom svijetu i takvom društvu.

Kakve veze ima sta oni postuju ugovor kada ugovor nije valjan? Da bi se ugovor postivao mora prvo postojat. Valjanost ugovora je vrlo vazna za njegovo postojanje.

Cudno da se pozivas na neka prava i pravicnost a smatras da je cisto uredu da te prevare pri potpisivanju ugovora...

Daj malo vise misli na sebe. Oni na sebe itekako misle...

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 13:52 (Kant).
17 godina
neaktivan
bed kaže...
Danny_HR kaže...

Na koga misliš? Na čiji rad u magli?

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
17 godina
Sinatra kaže...

Kant, tvoje je pravo prije potpisivanja ili prihvaćanja ugovora na stranom jeziku unajmiti prevoditelja da ti ugovor oformi na tebi poznatom jeziku. Naravno, to nije tvoja obaveza, te možeš potpisati ili potvrditi ugovor, odnosno uvjete korištenja "na slijepo".

Super, ja imam pravo a oni imaju obvezu.

Drugim rjecima, njihov ugovor je nistavan.

Ali ne razumijem sljedece:

Sto to vas toliko brine kada jednog Sony to ne brine? Ili EA? Ili Activision? Ili Ubi?

17 godina
neaktivan

Inače, velika je razlika između "jaibreaka" konzole i piratskog softvera. To nužno nema veze jedno s drugim. Jailbreak je prvenstveno tu zbog takozvanih "homebrew" aplikacija i Linuxa. Piratstvo zbog običnog lopovluka.

Moj PC  
5 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Inače, velika je razlika između "jaibreaka" konzole i piratskog softvera. To nužno nema veze jedno s drugim. Jailbreak je prvenstveno tu zbog takozvanih "homebrew" aplikacija i Linuxa. Piratstvo zbog običnog lopovluka.

U idealnom slučaju/društvu, da. Al kak sam već ranije napisao, jailbreak je rađen prvenstveno radi omogućavanja piratstva. Pa svi to znamo. :)

14 godina
neaktivan

Naravno da ih brine. Zato je hrvatska u kanti "tržište niske kupovne moći" i kanti "tržište visokog rizika". Prvo samo znači da će isporuke biti manje, a cijene ionako moraju biti u skladu s europskim RRP-om.

Drugo znači da hrpu naslova nikad nećeš vidjeti na hrvatskom tržištu, pogotovo posebnih izdanja. Reizdanja po niskoj cijeni su znanstvena fantastika, a jedan Microsoft ne želi službeno s Xboxom ući na tržište.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
krayzie kaže...

Svaka cast! I ja cu tako samo kad nađem posao...

Nadam se da se ne zahebavas..

Svi imaju neke isprike.. Nitko ne cita TES kad instaliraju nesto i nakon toga govore kako nisu nista napravili.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 14:10 (Caviar).
17 godina
Kant kaže...

Super, ja imam pravo a oni imaju obvezu.

ugovor se može sklopiti na stranom jeziku ako ga obje strane razumiju, ukoliko ga ne razumiju ugovor se mora prevesti. no sklapanje ugovora u kojoj je jedna strana ne razumije nije razlog ništavosti budući da je jedna strana znala da ne razumije jezik iz ugovora. prema tome ta strana nije posvetila dužnu pažnju i bila je svjesna nedostatka.

16 godina
protjeran

meni se cini da ovo nece donjet nista dobroga 

Lako oni mogu sad stavit CDkey-eve za nove igra,a to znaci da nema niti rabljenih igara 

najbitnije im je da hakeri nemogu na PSN 

CyberPunk
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Sinatra kaže...

ne pričaj bedastoće.

to bi bila istina da Kant ode u Ameriku i tamo potpisuje ugovor.

ali kad dođe u Hrvatsku Reiffeisen bank moraju mu predočiti ugovor na HRVATSKOM jeziku, a ne da on traži prevoditelja.

nonsens

“Will a drop hit my nose when it begins to rain in the park?”
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 14:22 (Bugofil).
17 godina
neaktivan
hrvatskafarkasevec kaže...

Lako oni mogu sad stavit CDkey-eve za nove igra,a to znaci da nema niti rabljenih igara

Ovo ionako već polako uvode... EA je uveo na nekoliko igara, THQ je uveo na nekoliko igara... Kad kupiš takvu igru za dodatnih 10$, ponekad 5$ kupiš novi key.

EA MMA i UFC to imaju, imat će i Homefront ako se ne varam...

17 godina
Bugofil kaže...
Sinatra kaže...

ne pričaj bedastoće.

to bi bila istina da Kant ode u Ameriku i tamo potpisuje ugovor.

ali kad dođe u Hrvatsku Reiffeisen bank moraju mu predočiti ugovor na HRVATSKOM jeziku, a ne da on traži prevoditelja.

nonsens

primjerak na hrvatskom jeziku se može zatražiti pismeno ili elektroničkm putem

ako druga strana to ne želi ili ne može učiniti, ne sklapaš ugovor

UGOVOR JE DVOSTRANA IZJAVA VOLjE, prema tome nitko ne tjera na ništa

17 godina
neaktivan
Gogica01 kaže...

Zar ti misliš da se ljudi ne razvijaju? Fizički, emocionalno, umno, etički, moralno...? 

16 godina
bed kaže...
Bukva kaže...
Kao prvo EULA nije poluzakonski što već kako ju je ihush nazva. EULA je tip SLA dokument kojim se regulira SLM. SLA spada pod međunarodno pravo, a po pravnoj hijerarhiji međunarodno pravo je viša instanca od državnog prava.

Ukoliko ti SLA potpisuješ, ti na sebe preuzimaš KAZNENU odgovornost da si sve razumio u njoj. Pravni objekt (u ovome slučaju ugovor) ne mora biti na materinjem jeziku.

Nema više instance, niti je međunarodno pravo po hijerarhiji više od zakona bilo koje države. Država može ili ne prihvatiti određene međunarodne standarde, ali nikako ako su u suprotnosti s zakonima države. Zakon kaže da svaki proizvod na našem tržištu mora imati upute na HR jeziku, tako da ti argument ne stoji.

Danny_HR kaže...

-citiram jer obuhvaća 'suprotnu stranu' (Bukva & Danny..)

-tko što podpisuje?

-KAZNENU?

-koji međunarodni zakon za software?

-što je EULA? (tko ju piše?-državno zakonodavno tijelo ili proizvođač? zakon ili ugovor?...)

-što je udruga građana? (hint: dinamo i HNS ili šahovski klub pa i ovaj forum)

Za primjer, postoji mogućnost da Ustavni sud odlučuje o deviznoj klauzuli, provođenje ZERPa, sudske odluke u Španjolskoj i Italiliji u vezi EULAe, već sam dao i link na primjer DRMa itd.

Kao i USA pokušaj da se software podigne s prekršajnog na nivo krivičnog prava, za razliku od RIAA koja je to već odavno dobila, jer se spominju svakakve gluposti, tvrdnje koje nemaju veze s (krivičnim) pravom.

-dok je Dannyjeva usporedba s 'ubojstvom trudnice' je obično $ranje.

Koja je iduća usporedba? -Ubojstvo sedmero beba? -dali su bebe bijele ili crne, ili količina crvenih krvnih zrnaca?

Svaki antiteroristički ili antipedofilski zakon krene s takvim usporedbama...

Pojednostavljeno, svi (korisnici-kupci) su (potencialni) pirati, a time i pedofili ili ubojice trudnica, te  ih treba ZAMPirati? EULAirati i RIAAti ...

-netreba miješati copyright, autorsko pravo i sve ostalo...

-pa prijedlog jedne posebne teme koja bi obuhvatila ZAMP, BSA, EULAu i ostala srodna pitanja. (autor, copy...)

Tema koja bi bila oslobođena trolanja 'ja oČu igice' i sl. ali s argumentima i linkovima na zakon, prijedloge zakona, tumačenja, sudsku praksu-presedane itd.

Uz brisanje svakog posta koji bi bio van tih okvira ili trolanje.

.. i smisliti dobar naslov koji neće bit 'mamac za muhe'.

btw. glede piratiziranja, nigdje ga ne podržavam, tu imamo manje-više slične stavove.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
bed kaže...

Ima i jest.

Kod intelektualnog vlasništva imaš dvije opcije

1. sporiti se prema državnom pravu jedne od strana u sporu
  2. sporiti se prema međunarodnom pravu

Zakon kaže da svaki proizvod na našem tržištu mora imati upute na HR, ali gdje ti se nalazi taj proizvod? SLA punim imenom je Service Level Agreement -> ti sklapaš sporazum o usluzi, koja je gdje? U SADu? Hrvatskoj? U zraku? Ti ne sklapaš ugovor o, ovome slučaju, o PS3 koji se nalazi u Hrvatskoj (i po tome bi trebale biti upute / garancija / kutija & co na Hrvatskom jeziku).

Međutim, usluga, koja je nematerijalno dobro, nije nigdje fizički locirana. Što se tiče njih, ti sklapaš ugovor u SADu koji su ti oni, jer ne možeš doći do njih, poslali elektroničkim putem.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
Sinatra kaže...
Gogica01 kaže...

Opet ti o "igranju" ?

Sta to znaci ne moralan? U ovakvoj ekonomskoj situaciji.....preko 300tisuca nezaposlenih i sa perspektivom leda na rostilju ti trazis da se banaju ljudi koji raspravljaju o necemu sto su te iste "moralne vertikale" iz svijeta napravile? Pa kaj je netko iz zagreba jailbrejko plejku ili ? Pa ja ne znam otkud hrabrosti ovim ljudima ovdje uocpe pricat o tome.....najmanje 2 tjedna u remetinec da se ohlade i da im vise takva sranja ne padnu na pamet.....a onda poslje toga mozemo organizirat jednu rasprodaju new york-zagreb.....50 dolara vs 500 kuna pa ti mozes doc kupit par igrica i otic se doma "igrat"

A

cinjenicu da sam nesto kupio i da mi onda mali zuti kaze da to ne smijem oristit kako ja hocu necu uopce komentirat....pa kaj tebi nejde u glavicu kaj to znaci? Pa da mi nebi jos malo reko kad kupim njegovu 1 cent majcu da je smijem nosit samo uz odredenu boju hlaca i to jedino kad je svjeze opeglana i oprana......pa kad vec kupim plejku onda cu je prefarbat u ljubicasto stavit masnu i "jailbrejkat" 19508123095123905812 puta JER SAM JE PLATIO.....a ti lijepo odi u tokyio i zaposli se u njihovoj pravnoj sluzbi pa lijepo pokucaj svima sa foruma na vrata i uruci sudski nalog.....

Jad i bijeda

1. Igranje je luksuz i nesmije imati nikakve veze s ekonomskom situacijom u pojedinoj državi. Ako nemaš za igre, ne budeš se igrao. Isto kao što ne voziš vlastitu jahtu.

2. Ti si kupnjom konzole pristao na njihove uvjete i tvoj je red držati ih se. Tko si ti da mijenjaš namjenu konzole i neovlašteno mijenjaš sistemski kod Sonyevih inžinjera? Imao si dovoljno izvora informacija da se raspitaš o svim mogućnostima i nemogućnostima konzole prije kupnje, i ako ti kao takva platforma nije odgovarala, mogao si uzeti Nintendo, PC, mobitel, mikrovalnu ili sasvim desetu stvar koja bi zadovoljila tvoje potrebe.

Ma poanta priče je ta da ljudi nisu dosljedni. I takvo nam je društvo u većini. U prijevodu, ako im se pruži prilika za ukrast, ukrasti će. Ali ako se njih okrade, onda će jebat sve po spisku onom ko ih je okrao. Tako i u gaming industriji. Jebiga snalažljivci, osovite vi firmu na noge i proizvodite konzole, igre i sve ostalo i onda pričajte kako je krađa vašega ispravna.

16 godina
ihush kaže...
(...)

Kako rekoh, gdje se ta usluga nalazi koja se sklapa sa SLAom?

Ako ti prebrzo voziš u Sloveniji, ćeš platiti kaznu po SLO ili RH zakonima?

Gdje se nalazi ta usluga?

Samo da disklejmam - ja ovo ne vučem iz, jel, gdje već, nego sam položio računalno i informatičko pravo, i ono što sam tamo naučio, to samo ovdje govorim.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
-tko što podpisuje?

-što je EULA? (tko ju piše?-državno zakonodavno tijelo ili proizvođač? zakon ili ugovor?...)

Nitko ne potpisuje ništa, stiskanjem one tipke ili čega već "i accept" prihvaćamo navedene uvjete korištenja, zar ne? Nema li proizvođač, bilo čega na ovom svijetu, pravo sam odabrati i diktirati uvjete korištenja njegovog proizvoda/usluge?

ihush kaže...
-dok je Dannyjeva usporedba s 'ubojstvom trudnice' je obično $ranje.

Koja je iduća usporedba? -Ubojstvo sedmero beba? -dali su bebe bijele ili crne, ili količina crvenih krvnih zrnaca?

Kaže Kant da nema pojma na što je pristao kada je stisnuo accept, pa ja kažem da ja ne znam što sam učinio kad sam stisnuo okidač.

Moja usporedba je bila sarkastična, ali bez obzira na to ona stoji i dalje. Ekstremna je ali ispravna.

Eventualno ju mogu malo preformulirati, dakle ne znam što sam napravio kad sam stisnuo gumb launch u vojnom centru za kontrolu zemlja-zemlja raketa.

Jesam li zato manje odgovoran za svoja djela?

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 14:47 (Danny_HR).
17 godina
neaktivan
bed kaže...
Danny_HR kaže...

Pod pretpostavkom da misliš na proizvođače softvera (igara), pričaš gluposti ili bedastoće. Razvoj video igara iznimno je skup, težak i nesiguran posao. Baš ovih dana priča se o tome kako su sa više od sto milijuna dolara, Biowareovci probili sve moguće rokove i limite troškova za Star Wars: The Old Republic, a koji zbog situacije na tržištu vrlo lako može propasti. Mnogi studiji propali su, propadaju i propast će baš zbog piratstva i takvih poput tebe, koji nisu za ništa drugo nego lupanje maljem po kamenu u nekom kamenolomu. Da, uvjeren sam da ovdašnja mladež i gerijatrija ne kuže pretjerano intelektualni rad, vrijednost intelektualnog rada i njegovu težinu - što je evidentno i po postotku visokoobrazovanih na ovim prostorima, koji u Hrvatskoj nikako da uhvati niti 10% populacije. To je i razumljivo s obzirom da smo dugo bili ruralna zemlja, koja je kroz 50 godina komunizma njegovala ili polje ili (rjeđe) tešku industriju. Čast pojedincima i uspjesima mnogih intelektualaca, ali oni su pretjerano rijetki. Ti si vjerojatno jedan od onih koji je mrzio ili mrzi školu, jer su sve te gluposti beskorisne u životu.

E, pa vidiš - intelektualni rad i njegovi proizvodi poput knjiga (da, zamisli), softvera i sl. itekako su zahtjevniji i vrijedniji od nabijanja motike u kamen, navidavanja cijevi u ventil ili lijepljenja pločica po podu, što može naučiti baš svatko u nekoliko dana. Dizajneri, programeri, umjetnici i sl. itekako puno rade, često puno duže od onih idealnih 8 sati. Edukacija je izrazito skupa, teška i zahtijeva dosta rada o odricanja. Stoga, to prodavanje magle ostavi za svoj balkanski mentalitet koji se uglavnom svodi na uzimanje besplatnog ili tuđeg, najčešće manifestirano kroz krađu, u većini slučajeva uredskog pribora iz nekoć državnih, a sada privatnih firmi, te kod hrabrijih iz državne blagajne. Krađa knjiga i softvera odavno je praksa i potvrda da bi i softver trebalo biti moguće vezati lancem i provesti kroz lanac 100,000V napona. Nažalost nemoguće, ali...

Ponekad je bolje biti naivčina i budaletina koja i kupi nešto na čemu je stotinu ljudi radilo nekoliko godina, poput video igre, nego proći jeftino i biti jeftin poput svih vas koji razmišljate kako razmišljate - najobičnijih muktaša koji vječno ništa ne rade, a sve hoće pa voze Q7, ali u garaži u leru, jer nemaju za gorivo statusnom simbolu ili možda bliže poput nekih koji imaju bijesna računala, ali s piratskim igrama "za koje nemaju"...

Ne, ne trebaju ti igre, nisu nužne - igraj se u pijesku i na računalu. Ako nemaš za Crysis 2, odakle ti za računalo koje ga vrti (7k+)? Ako nemaš za Killzone 3 odakle ti za Playstation 3? Da si gladan i nemaš za kruh, riječ ti ne bih rekao da ga ukradeš iz pekare, dapače ja bih ti ga kupio. Ali reći da nemaš za igre, a imaš za hardver je idiotski i licemjerno.

Ima toga još na kile za cijelu tribinu, al' mi se više neda jer imam pametnijeg posla.

17 godina
Danny_HR kaže...

Kaže Kant da nema pojma na što je pristao kada je stisnuo accept, pa ja kažem da ja ne znam što sam učinio kad sam stisnuo okidač.

Moja usporedba je bila sarkastična, ali bez obzira na to ona stoji i dalje. Ekstremna je ali ispravna.

Eventualno ju mogu malo preformulirati, dakle ne znam što sam napravio kad sam stisnuo gumb launch u vojnom centru za kontrolu zemlja-zemlja raketa.

malo si se nspretno izjavio ono što si vjerojatno htio reći je da država ima interese zakonom štititi određena prava

pa kad već uzimaš za primjer pištolj, onda ti recimo država daje pravo na posjedovanje pištolja, ali ti daje i uvjete što znači da ne možeš pištoljem hodati kao šerif i lišiti života koga želiš. Zašto? Jer država štiti pravo na život.

tako se štite i neka druga prava

tako treba razgraničiti pravo na fizičkoj stvari od samog softwarea - dok se vlastitim vlasništvom smatra medij na kojem se software nalazi, sam sadržaj softwarea ne bi trebao biti u vlasništvu, nego u posjedu. Posjedovanjem određene stvari ili prava imaš pravo na korištenje, ali ne moraš imati pravo na manipulaciju. Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Ja ti dam plantažu jabuka u posjed određujući ga kako ćeš ga koristiti. Ako ja kažem da plantažu jabuka ne smiješ pretvoriti u plantažu kruške onda ti moraš tako i činiti. Ukoliko ti nemaš namjeru slušati moje upute nećemo sklapati ugovor o posjedu.

Tako da ako meni dođe susjed i ukrade DVD s igrom, ja ću tužit susjeda. No ako susjed manipulira s softwareom na svom onda ga neću tužiti ja, već njezin vlasnik.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 15:15 (igy).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice