BoF pravila komuniciranja i novinarskih tekstova zaključana tema

poruka: 10
|
čitano: 6.988
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
BoF pravila komuniciranja i novinarskih tekstova

za početak, pravila foruma.. s kojma svatko mora biti upoznat i (važnije) pridržavati se, provoditi (kao mod/bugovac..).

.. dok bi naslov teme mogao proširiti i npr činjenice-argumenti, zakoni i tumačenje istih kao i pravila, ali je predugo...

 

* * *

 

Pravila komuniciranja - Od forumaša se očekuje da druge forumaše tretiraju s poštovanjem, bez vrijeđanja, psovanja i omalovažavanja. Postovi kojima je isključiva svrha vrijeđanje nekoga, posebice oni u kojima se koriste psovke bit će izbrisani, a forumaši koji opetovano krše pravila normalne komunikacije bit će opomenuti i na kraju izbačeni s foruma. Zabranjeno je vrijeđanje na rasnoj, spolnoj, vjerskoj, političkoj i bilo kojoj drugoj osnovi koja je uvredljiva za pojedinca ili grupe ljudi.  

 

 * * *

 

kao i zakon o medijima, koji kaže da se govor mržnje, neistine, itd. moraju eliminirati-sankcionirati kao i svaki nepoćudan sadržaj, što neovisno o BoF pravilniku vrijedi i za BUGovce tj mora biti usklađeno sa zakonom i poštivati/provoditi ga.

 

Zabranjeno je vrijeđanje na rasnoj, spolnoj, vjerskoj, političkoj i bilo kojoj drugoj osnovi koja je uvredljiva za pojedinca ili grupe ljudi.

 

-provode li bugovci to pravilo, poštuju li ga?

 

kako protumačiti naslov koji glasi:

Dvije trećine Hrvata glazbu sluša ili skida iz ilegalnih izvora

Hrvatska diskografska udruga i Hendal proveli su istraživanje o načinima slušanja glazbe među Hrvatskim korisnicima Interneta

autor: Sandro Vrbanus

 

-bilo što ilegalnog je prekršaj-kazneno djelo. Skidati glazbu i pri tome kršit zakone što naslov implicira je jednako kao napisati lopov. Hrvati su narod, dakle po nacionalnoj osnovi generaliziranje i jednako može pisati Hrvati su lopovi što bi bilo jednako uvredljivo i zabranjeno, zakonom i pravilnikom BoFa.

-dodatno, sama tvrdnja je jednostavno neistina (efemernost, jer treba nešto napisati, bez razmišljanja za dnevne potrebe i/ili eufemizam za laž, koja se kao riječ pravno ne smije koristiti bez dokaza i tad se koristi neistina za jednaku tvrdnju ali nekažnjivu..).

-može se naslov za primjer izmijeniti, npr rasno, pa napisati, 'dvije trećine crnaca..' ili bilo koja rasna, vjerska, etnička i sl. da bi se naglasila greška u takvom naslovu?

-kao i to da je činjenica, zakon, nešto sasvim suprtono od sugeriranja naslova, tj download je legalan! Ne postoje za korisnika nelegalni izvori, to je stvar države-zakona-odgovornih institucija koje imaju nadzor, dok se npr spominje youtoube.. i prvo pitanje (bez odgovora, upućeno autoru) je upravo to, jel YT (i)legalan? .. no to ne mijenja ništa?

-kako može naslov članka biti takav, da je protivan zakonima, pravilima i suprotan činjenicama? Bez odgovora, demantija, ispravka, reakcije?

.. odnosno, reakcija modova je često sankcija prema onom tko postavi takvo pitanje, ne bi se pretjerano začudio da sad proradi čudotvorni čarobni štapić i 'viša sila'.. kartoniranjem ili banom. No neka, neke stvari je bolje reći nego okretati glavu i šutjeti.. ili što već.

-može li se BUG-BoF 'izvlačit' da samo prenose tuđe vijesti? -ne, jer to je kako god uobličimo, ipak izvlačenje, činjenice, pozitivni zakoni i pravila igre to kažu.

 

-idući primjer. Isti autor.. (slučajno, ne vidim da je g.Sandro nešto posebno kriv-drugačiji i sl.)

naslov: 19-godišnji zaprešićki haker...

sadržaj: .. Ovaj zaprešićki "poduzetnik" zapravo se i ne može smatrati hakerom, ..

-pa što je? čemu tad takav naslov? Nije li ovo IT forum, koji možda za razliku od coolinarke i sl. razlikuje takve termine? Sam autor to vidi, navodi i očigledno zna razliku, no što je važnije, efektivni naslov ili činjenice?

-zašto ga se jednostavno ne nazove kriminalcem ili kojim već prigodnim terminom? .. zar je cilj popularizirati kriminal, simpatije? RobinHood i cybercrime je OK? Zar je cilj propagirati takvo ponašanje i simpatizerstvo? Poduzetnik u navodnicima, može i ''dobrotvor'' ili što.. da bi bio draži, bolji, prihvatljiviji ili uzor ostalima?

 

-to su svježi primjeri naslova, tekstova-sadržaja.

Naslov je važna stvar, novinari to uče-znaju. Kao što svi u branši znaju što je demantiranje.. ili barem ograđivanje.

 

što kad inače vrlo korektan autor izgubi živce kao mod.. i kažnjava, mada mu se citira njegov tekst koji pobija njegove navode u temi oko čega je upravo i rasplamsana rasprava.

-posljedice, baniranje jednog forumaša, brisanje postova i kartoniranje s 'presudom' trollanje, jer tako kaže 'viša sila'?

 

-prijavljivanje postova u temi prečesto ne rezultira primjerenom reakcijom modova, kojima je i bez prijave obveza pratiti sadržaj i reagirati.. no propuštaju dok se ne dođe do 'partizana&ustaša' .. i tad 'mačem' prerežu.

-prijava za post još ponekad i funkcinira, no kako prijaviti sam BoF-BoFu..? -nema, nema prigovora ni mogućnosti npr otvaranja teme u npr kategoriji 'pravila'.. pa eto ovdje, ovako, u ''sugestije (dobronamjerne, zbog svih nas) i probleme'', jer to je problem.

 

-svaki post kad se nekog nazove krezubim, krotalibanom, crvenim jugonostalgičarom, četnikom-ustašom i sl. se može opomenuti-sankcionirati, kao i svako vrijeđanje na osobnoj razini.

-svaki put kad se to odnosi na rasu, spol, naciju, vjeru.. generalizirajući, tad se mora sankcionirati, neovisno tko je s koje strane, jer je u suprotnom kršenje zakona, širenje mržnje i sl. i jer tad forum ne radi ono što mora, tj moderiranje koje ne mora biti po buttonu-prijavi, nego je i bez tog obveza. Svaki put kad se umjesto svađe na osobnoj razini, generalizira i optuži npr narod, kao npr Hrvati, tad se jednostavno mora reagirati-ispraviti, neovisno jel to djelatnik buga ili nekom drag. Kao što jednako nije samo riječ (narodnost) hrvat, nego bilo koja druga narodnost, vjera, rasa.. kao što tekst ne može ni prenosti neistine (da ne kažemo laži) odnosno, činjenice su kao i argumeti.. vrlo precizne, jasne, terminologija. Pogotovo kad se u nekoj temi raspravlja recimo argumentima-činjenicama (ne mišljenjima..).

Tako bi u svakom BSA pamfletu, sam BUG-časopis i BoF morao reagirati na takve navode, netočnosti, činjenice, zakone. Ne dozvoljavati npr 'u zatvor zbog windowsa'.. ili ignoriranje zakona, tumačenja zakona, sudskih i ustavnih presuda, presuda drugih država-sudova i sve korisnke trpati u pirate.. jer eto, tako je nalsov efektan ili je lobistički dio BSA-ZAMP tako odradio.. Predstavnici BSA-ZAMPa znaju zakon, moraju ga znati, jer upravo oni ga i koriste, pa opet prečesto su njihove izjave 'ko babe s placa'.. onako, ofrlje, ne slučajne, takve da paušalno optuže građane za kriminal-pirateriju (pedofiliju, terorizam .. može i kugu).

 

-mogu li se BSA-ZAMPovci 'sakriti' iza neke ''studije''? A to im tad daje za pravo kreirati takve naslove?

.. posljednjih dana imamo studiju o 'genijatoru'.. neštistudije.. :) gdje svi koji nešto o tome znaju ili su relevantni okreću očima i tresu glavom..

-zar studija ima kriterij nacionalnu pripadnost u anketi? Moguće da je neki anketirani građanin ili stranac? 800 ispitanika? Ako su geblesove metode primjenjive tad može, ako je pak zakon, tad ne.

 

Ako se BUG ogradi, opravda npr da je nešto tako preneseno i na drugim medijima, npr hacker na TV dnevniku/portalima.. to im svejedno ne daje legitimitet, tj upravo obrnuto, ako drugi mediji ne znaju razliku-terminologiju, tad je upravo BUG kao IT časopis taj koji treba koristiti pravilne termine, ne ofrlje, ne copy-paste vijesti ili zbog atraktivnosti.

Može li BUG to? Može li se kriterij postaviti i održati? Može li biti nešto osim samo 'slova na papiru' .. ili pravilnika kojeg se selektivno primjenjuje dok je samovolja i nepogriješivost imlpicitna s modovskim statusom..

Pravila i zakoni, vrijede ili ne vrijede?

 

- Ako se npr neku osobu nazove glupom, ok, to je nepristojno-vrijeđanje i može biti sankcionirano, no ako se tako uvrijedi po osnovi grupe-generaliziranjem (rasa, narod, vjera itd.) tad se to MORA sankcionirati, ne dozvoliti, neovisno s koje strane dolazi. Neovisno jel nam netko simpatičan, koju stranu u temi zastupa ili slažemo li se s mišljenjem, još manje po kriteriju ''vaši-naši''.

- vrijede li pravila u slučaju ovih nalsova? ili u ovom slučaju ne vrijede? Činjenice, terminologija, u čemu je problem provoditi pravila?

- što je govor mržnje, što je iznošenje neistina, argument-činjenica ili izmišljotina i lažna vijest?

- Što je novinarstvo ili naslov teksta vs sardžaj?

 

Dosta?

 

fusnote: :))

'baba s placa'..  Marina Ferić Jančić, glasnogovornica Zaštite autorskih muzičkih prava .. kaže za policiju, dok glasnogovornik MUPa, Borovec, kaže, ne.. recimo u 2010-11-12toj..

-slučajno brka riječi-tumačenje zakona, tumači što je legalni izvor i sl..?

 

-godinama se takvo stanje provlači, sad nešto manje, jer su se zakoni ustabilili, EU.. no treba to i provoditi, primjenjivati, ponavljati ljudima, jer inače ostane ono što su netočno prezentirali prije.

-ponovo pitanje, npr autoru teme-texta koje je postavljeno kao prvo pitanje, jel youtoube legalan ili ebay? Ako je.. što s tekstom, implikacijama, ako nije.. itd.

.. dok forumaši (kao picajzla..) izvlače članke zakona i presude kao dokaz, no nema reakcije, odgovora ili ispravka? (u vezi legalnosti downloada, interneta, sveg dostupnog..).

 

-možda će netko 'iz više sile' ovo doživjeti kao napad ili nešto nedozvoljeno pravilima foruma, ne bi se iznenadio, ni sankcijama ni brisanju.. no, vidjet ćemo :)

-možda dobijem bar neko tumačenje, pravila, zakona.. možda.

-spomenuti autori su slučajno.. zapravo spadaju u bolje autore kao i ostatak bug tima.. ali, dio su tima, buga i zato pitanje bugu, ne njima.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2018 16:07 (ihush).
 
14 1 hvala 7
12 godina
protjeran
offline
Re: BoF pravila komuniciranja i novinarskih teksto
A da ti budes moderator, ocigledno ih nema ili ima premalo?!lp
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
1 0 hvala 1
7 godina
offline
Re: BoF pravila komuniciranja i novinarskih teksto
ihush kaže...

....

 

 

Pa druže moj dragi, ko mi te opet razljutio...? 

 

15 godina
offline
Re: BoF pravila komuniciranja i novinarskih teksto
Stjepanj kaže...
A da ti budes moderator, ocigledno ih nema ili ima premalo?!lp

- ni blizu.. :) hobi je ipak hobi, tad je gušt..

 

bunker kaže...
ihush kaže...

....

 

 

Pa druže moj dragi, ko mi te opet razljutio...? 

 

- nitko.. i to je problem, jer netko ipak mora o nečamu voditi računa. Pa ovo kao 'skretanje pozornosti'.. na problem, ništa više. Ako želimo imati normalan forum, normalno društvo .. i šire, moramo.. 'nitko' je tad problem.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
protjeran
offline
BoF pravila komuniciranja i novinarskih tekstova

Sve je to uzelo danak...

 lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
5 0 hvala 0
6 godina
protjeran
offline
BoF pravila komuniciranja i novinarskih tekstova

Ajde neka meni netko iskreno rece za sto su pravila? Prijavis hrpu ljudi s affilate linkom nitko od njih ne dobije ban. Zabrani se korisnicima stavljanje affilate linkova, a bugovci ih stavljaju u vijestima, sute i nista ne govore o tome. Netko te navodi na spam, odgovoris mu i TI dobijes ban. Bezveze iskoristavanje korisnika eto sto ti je to. Napises pravila, a pola ljudi se ne drzi toga i na to mislim na admine/modove. Izjasnjavas svoje misljenje i opale ti karton ili ban zbog nekog tamo razloga koji nema veze s vezom. Ljudi pobjegli sa vidia, pcplaya, forumhra na bug dosli ovdje kad ista stvar -.- Eto sada mi dajte karton da ljudi vide da sam u pravu.

http://www.aocsource.com/
Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: BoF pravila komuniciranja i novinarskih teksto
ihush kaže... 

'baba s placa'..  Marina Ferić Jančić, glasnogovornica Zaštite autorskih muzičkih prava .. kaže za policiju, dok glasnogovornik MUPa, Borovec, kaže, ne.. recimo u 2010-11-12toj..

-slučajno brka riječi-tumačenje zakona, tumači što je legalni izvor i sl..?

 nije to ništa novo da razni izvori različito tumače zakone, pa čak i izvori koji bi o tematici trebali znati više

isto tako nije rijetkost da firme/udruge s javnim ovlastima pokušavaju nametnuti svoje viđenje propisa, jer umišljaju da im s javnim ovlastima dolaze i neka veća prava

razlog je u tome što takve firme/udruge sudjeluju u kreiranju zakona, ali nikad ne mogu dobiti sve što bi htjeli - jer za razliku od pojedinog ravnatelja/direktora, onaj koji na kraju piše zakone zna da mora taj zakon usuglasiti s ostalim zakonima, ustavom, eu direktivama itd.

 

primjer je hrt i njihov pravilnik po kojem su ulaženje njihovih inkasatora u kuću/stan stavili kao obavezu svima koji misle odjaviti tv - pa im je nadležni sud "objasnio" da time krše druge propise o pravu na privatnost i slično

tako će i raznorazne udruge za zaštitu autorskih prava, štiteći svoje članove, a u suradnji sa zampom koji je također udruga sa sličnim interesom, vrlo rado tumačiti zakone na "svoju" stranu

 

novinarima, koji su uglavnom laici o temama koje pišu, teško je razaznati tumačenje zamp-a i tih udruga od onoga što propis stvarno govori - zato su ovih dana i drugi portali i novine prenijeli vijest skoro na isti način

kvragu, pa nisu novinari pravnici, a i da jesu - i među pravnicima ima različitih mišljenja i zato je na kraju važno samo tumačenje nadležnog tijela, bilo zakonodavca, upravnog ili ustavnog suda

 

nije sigurno nadležno niti moje tumačenje - jest ono ustavnog suda, ali iz teme na forumu opet je vidljivo da i mišljenje ustavnog suda može ostaviti nedoumice (recimo da jedan kolega, a vjerojatno i više njih, još uvijek nije uvjeren da je skidanje glazbe s neta za privatno korištenje ustvari legalno)

 

 

15 godina
offline
Re: BoF pravila komuniciranja i novinarskih teksto
picajzla0707 kaže...
..

 

novinarima, koji su uglavnom laici o temama koje pišu, teško je razaznati tumačenje zamp-a i tih udruga od onoga što propis stvarno govori - zato su ovih dana i drugi portali i novine prenijeli vijest skoro na isti način

kvragu, pa nisu novinari pravnici, a i da jesu - i među pravnicima ima različitih mišljenja i zato je na kraju važno samo tumačenje nadležnog tijela, bilo zakonodavca, upravnog ili ustavnog suda

 

..

 

 -ali novinari mogu postaviti pitanje, tražiti odgovor.. od nadležnih. Nije li to konkretna tema upravo za BUG, licence, download, internet + osvrt na zakone koji se uvode/odgađaju pa i trgovniski ugovori/ratovi između usa-eu-kina.. a sve to ima veze ili politička volja za/protiv da bi nešto bilo (ne)zakonito..

- najžalosnije (ko ona druga tema..) kad još dobar dio ljudi papagasjki ponavlja ono o 'originalnom' CDu.. ignoriraju desetljeće digitalizacije i izjedančavanje svih medija, kao i njurganje protiv zampa (kojeg svi plaćamo pa i ja mogu biti protiv, ali je istovremeno dobra stvar, jer je tad regulirano-legalno).

- Postoji tako npr tema poštanskih paketa 4,5kn itd .. i recimo hakomovo tumačenje. osom mbaksinog angažmana u temi, zašto nema nešto konkretnog, neki novinar koji se tog primi, istraži.. što je bug, časopis ili promo novog telegonćića..

soft, piraterija, cybercrime, .. sve to su teme BUGa, ne coolinarke ili drugih portala kao index i sl.. koji mogu i ne moraju.. bug bi 'morao'.. ako im je to core biz, IT. Hoću li tražiti takve textove na npr ''mili-gloriji..'' ili na bugu? Od kojeg novinara očekijem da zna barem terminologiju.. i koji kao u gornjem primjeru, u textu navede da to nije hacker.. ali svejedno to ide u naslov, kao i poduzetništvo pod navodnicima.. stavarnje slike RobinHooda? Kriminal? Tko ako ne bug..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
offline
Re: BoF pravila komuniciranja i novinarskih teksto
ihush kaže...

1. -ali novinari mogu postaviti pitanje, tražiti odgovor.. od nadležnih. Nije li to konkretna tema upravo za BUG, licence, download, internet + osvrt na zakone koji se uvode/odgađaju pa i trgovniski ugovori/ratovi između usa-eu-kina.. a sve to ima veze ili politička volja za/protiv da bi nešto bilo (ne)zakonito..

 

2. - Postoji tako npr tema poštanskih paketa 4,5kn itd .. i recimo hakomovo tumačenje. osom mbaksinog angažmana u temi, zašto nema nešto konkretnog, neki novinar koji se tog primi, istraži.. što je bug, časopis ili promo novog telegonćića..

 

3. soft, piraterija, cybercrime, .. sve to su teme BUGa, ne coolinarke ili drugih portala kao index i sl.. koji mogu i ne moraju.. bug bi 'morao'.. ako im je to core biz, IT. Hoću li tražiti takve textove na npr ''mili-gloriji..'' ili na bugu? Od kojeg novinara očekijem da zna barem terminologiju.. i koji kao u gornjem primjeru, u textu navede da to nije hacker.. ali svejedno to ide u naslov, kao i poduzetništvo pod navodnicima.. stavarnje slike RobinHooda? Kriminal? Tko ako ne bug..

1. ...ako posumnja naravno, samo što je problem kod takvih izvora što najčešće nemaš razloga sumnjati na prvu

 

2. pa istraživali su novinari tu temu, pogotovo nakon angažmana borzanice i njenih priopćenja koja su stizala širom redakcija

samo je pitanje dokle istraživati i dalje kopati, ako ti agencija poput hakom-a, koja je jedina nadležna u rh za ta pitanja, pošalje javno priopćenje s njihovim tumačenjem

 

3. jesu to sve izvrsne teme, samo što to zahtjeva ozbiljan novinarski angažman... a bug kao informatički časopis/portal, kao i druge "light" grane novinarstva poput primjerice glorije, baš i nemaju novinarskih kapaciteta za takvo što - doduše, sve manje takvih kapaciteta imaju i mediji koji se bave nazovi ozbiljnim novinarstvom i to je opća pošast novinarstva

 

čast izuzecima naravno, ali ti izuzeci nemaju vremena za obraditi sve i najčešće im nakon nekog vremena dopizdi biti tovar kojeg će takve teme redovito dopasti - a učinak im se također najčešće procjenjuje po broju kartica koje napišu ili broju klikova, pa s višednevnim ili čak višetjednim istraživanjem i nemilom zajebancijom ispadne jednako učinkovit kao i netko tko ubaci vijest sa stranih portala u gugelj prevoditelj i malo to uredi

7 godina
offline
Re: BoF pravila komuniciranja i novinarskih teksto
ihush kaže...

 -ali novinari mogu postaviti pitanje, tražiti odgovor.. od nadležnih. 

 

 

Samo kaj ovdje nebudeš našao prave novinare.

 

Punoljetan si, obrazovan, iskusan čovjek i jasno ti je kako danas funkcioniraju stvari na ovoj planeti.

Sve je danas mjerljivo kroz prizmu uloženo-dobiveno. Neznam koje bih riječi odabrao, a da budu shvatljive svima i da se pritom nitko nenađe povrijeđen i sl....

 

Pravi novinar, kao i svaki vrhunski profesionalac, papreno košta. U Hrvatskoj takve stručnjake teško financijski mogu platiti i velike medijske kuće poput HRT-a, RTL-a, NOVATV-a i sl

a ovakvi internetski portali nažalost nemogu platiti niti onoga koji je desetak stepenica od onog profića sa početka priče. No nevidim u tome nikakvi problem , jer ovakvi portali imaju svoje mjesto u današnjem prostor-vremenu i manje više većina energije i resursa im je usmjerena na puko preživljavanje od mjeseca do mjeseca te da donese neku lovicu svima koji su u to uključeni. Čest je i slučaj da im je ovo "novinarstvo" tek usputna zanimacija ( uz fax npr ) ili to rade uz neki drugi primarni posao a ovo im je lakše nego da vikendom dostavlja pizze ili dila letke u cilju dodatne zaradice. 

 

Kao i sve u životu, tako je i nekakvo istraživanje ( pa i ono novinarsko ) radnja koja im svoje ciljeve, vrijeme trajanja i novčane resurse koje je netko spreman i motiviran uložiti u tu radnju.

Na ovakvim portalima nema para koje bi trebalo uložiti u ikaj ozbiljnije, a bez para su ti sva vrata zatvorena pa onda dobiješ situaciju da se manje više kopiraju tekstovi objavljeni negdje drugdje te moliš boga čim većoj posjećenosti da bi mogao potencijalnim klijentima obrazložiti zakaj bi ti davali neku mjesečnu pinkicu da bi im baš ovdje vrtio reklamu....

 

Rat može dobiti država čije gospodarstvo je u stanju par godina to finacijski izdržati. Dobar novinar prvo mora imati sreću da je netko spreman dobro platiti nekakvu priču. A onda mora biti i sposoban, pa onda mora imati i nekakvih veza ( poslovnih, političkih i sl..) , a na kraju krajeva mora biti i flegma jer sa veličinom priče raste i broj i snaga onih koje će oštetiti tom pričom pa se često desi i odmazda , od paljenja auta , do bugarskog kišobrana ( ili suvremenije verzije toga tipa onaj rus i njegova kćer u londonu )...  

 

U IT-u se isto vrti dost velika lova , pa su i na tom polju karte odavno podijeljene , i bez dobrih poslovnih i prijateljskih veza unutar tog segmenta većini nebu nikad jasno kaj se tu uopće događa i zakaj se desilo to kaj se desilo i zakaj se desilo baš tad kad se desilo  ( poveži uzročno posljedičnim vezama npr x-san, vojničina , f-16 , izrael, jasenovac .... ) i odmah bu ti jasno da ovakav tip "portalskih novinara" nema kaj tražiti u tim korelacijama...

 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice