Najbolji fakultet za project managera

poruka: 25
|
čitano: 9.225
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Već po 3. put otvaram sličnu temu, ali ovaj put imam konkretan upit u naslovu.

Naime, smatram da bi mi zanimanje project managera najviše "sjelo", jer se u tome bavim organizacijom projekta i bavim se ljudima, tj. potičem suradnju itd., te baš osjećam da bi mi to zanimanje bilo najbolje.

Isto tako, sa znanjem project managera uvijek mogu otvoriti svoju tvrtku (koja će, primjerice, raditi računalne igre) i biti CEO/project manager.

Jednostavno sam izgubio onu žar za programiranjem i sada me trenutno zanima crtanje i animacija, ali više od svega me zanima koji bi fakultet bio najbolji za ovaj posao (jer mi je rad s ljudima i organizacija sveg tog posla nekako najprivlačnija).

Ljudi su mi u prošloj temi rekli (tj., samo jedan korisnik, ako se sjećam Ranko Kukumar), da je za project managera najbolji izbor FOI (Fakultet Organizacije i Informatike).

Što vi kažete?

Unaprijed hvala!

Memento mori.
Moj PC  
1 10 hvala 0
15 godina

Za project managera potrebno je da si psihopat i da uživaš mučiti podređene. Nikakav fakultet nije potreban. Doduše neki MBA je prednost, ali u osnovi, najbitniji je profil goniča robova.

16 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nemojte se uvrijediti, ali ne razumijem zašto mi niste preporučili fakultet (ne odnosi se na Punti -a).

Naime, stvarno bih želio raditi kao project manager da potičem suradnju i radim s ljudima u IT -u. Zanima me tehnologija, da, ali me zanima i rad s ljudima, pa kada se to spoji u jedno dobije se project manager.

Tako da, ako nemate što pametno reći (Punti je barem dao nekakav smisleni odgovor), nemojte pretpostavljati da sam ja neki balonja koji želi preuzeti svijet sa svojom tvrtkom.

I sam znam da vođenje tvrtke zahtjeva jako jako puno posla, ali bih stvarno htio biti project manager, jer me programiranje više posbeno ne privlači, jedino osim toga čime bih se mogao baviti je crtanjem (ali ne bih tome posvetio 5 godina fakulteta).

Prema onome što je rekao Punti, izgleda da bi FOI puno bolje odgovarao od ostalih fakulteta, jer ima i informatike i ekonomije u sebi.

Memento mori.
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Na kojim primjerima si primjetio da potičeš ljude na suradnju?

I zašto misliš da biti project manager znači sjediti u stolcu i delegirati, u povremeno reći "mi to možemo jer smo team", ili "dignuli smo kredit za našu poslovnu zgradu da vama bude bolje i da imate di raditi"?

Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan

U svakom slučaju za project management niti jedan IT studij...

EDIT: eventualno diplomski dio na www.racunarstvo.hr

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.8.2014 13:47 (West).
Moj PC  
2 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ne mislim da znači sjediti u stolcu i delegirati, nego mislim da to znači organizirati i dati zadatak svakom članu tima, provjeravati njihov progress, poticati ih na suradnju itd.

Memento mori.
Moj PC  
1 3 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Najbolji fakultet za project managera
TheGh0st kaže...

Ne mislim da znači sjediti u stolcu i delegirati, nego mislim da to znači organizirati i dati zadatak svakom članu tima, provjeravati njihov progress, poticati ih na suradnju itd.

Pa to upravo znači delegirati drugima jer se tebi ne da {#}

15 godina
odjavljen
TheGh0st kaže...

Već po 3. put otvaram sličnu temu, ali ovaj put imam konkretan upit u naslovu.

Naime, smatram da bi mi zanimanje project managera najviše "sjelo", jer se u tome bavim organizacijom projekta i bavim se ljudima, tj. potičem suradnju itd., te baš osjećam da bi mi to zanimanje bilo najbolje.

Isto tako, sa znanjem project managera uvijek mogu otvoriti svoju tvrtku (koja će, primjerice, raditi računalne igre) i biti CEO/project manager.

Jednostavno sam izgubio onu žar za programiranjem i sada me trenutno zanima crtanje i animacija, ali više od svega me zanima koji bi fakultet bio najbolji za ovaj posao (jer mi je rad s ljudima i organizacija sveg tog posla nekako najprivlačnija).

Ljudi su mi u prošloj temi rekli (tj., samo jedan korisnik, ako se sjećam Ranko Kukumar), da je za project managera najbolji izbor FOI (Fakultet Organizacije i Informatike).

Što vi kažete?

Unaprijed hvala!

Preddiplomski FER, PMF, FOI, ili negdje po tvom izboru, diplomski FOI, ili vani, 5-10 godina specijalizacije u niši, dodatna edukacija po mogućnosti vani. S time da ovo što si ti napisao nema veze sa poslom project managera. Otegotna okolnost je činjenica da si izgubio čar za programiranjem, jer si upravo ti najodgovorniji za lifecycle projekta, te u svakom trenutku moraš razumjeti u kojem je stadiju projekt. Ovo što si gore napsiao je gomila gluposti iskreno. CEO, animacija, on what trip are you dude? Jesi ikad razvijao komadić softvera koji je ikako završio u produkciji? Usput, koliko si star?

14 godina
neaktivan

17 godina.

Ma samo kažem da me zanima crtanje.

I mislim da bi project manager bio najbolji posao za mene, jer moram biti upućen u sve te razvojne tehnologije, organizaciju, ali i raditi s ljudima.

Memento mori.
Moj PC  
0 7 hvala 0
13 godina
neaktivan

prvo malo na baustelu.. 

xfact
Moj PC  
11 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Ne postoji faks za project managera. Ne možeš ravno s faksa biti CEO i baviti se organizacijom ako nemaš nikakvog radnog iskustva i ne razumiješ kako funkcioniraju poslovni procesi u praksi. Onaj tko bi te takvog bez iskustva postavio za CEO-a bi si praktički potpisao "smtrnu" presudu.

Svi bi mi najrađe s faksa direktno na direktorska mjesta ili bili članovi uprave, ali u stvarnosti to ide drukčije. Počinješ kao običan šljaker, a kad se dokažeš onda s vremenom napreduješ u npr. suradnika, pa savjetnika, pa voditelja odjela itd. itd. Put do CEO-a je jako težak, a čak niti tada ništa nije garantirano, a pogotovo ako se politika uplete i kada ljudi preko veze dobiju takav posao.

I na TVZ specijalističkom studiju se radi organizacija projekata poprilično ozbiljno, pa čak i elementi psihologije za rad u timovima, načinu komuniciranja itd itd. Vjerujem da svaki ozbiljniji studij ima takve kolegije na višim godinama pa ćeš svudje imati šansu nešto čuti o tome. No ono što je najbitnije - prečaca do CEO-a nema. Jedino ako si ti ili tvoj tata vlasnik firme.

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina

Svi bi u menađere {#}

Lijepo si ti to zamislio, ali nažalost stvari u realnosti tako ne funkcioniraju. Bolje se uhvati nečega konkretnog gdje i ti možeš doprinijeti u razvoju i onda s vremenom kako i ako se poveća tim ljudi s kojim budeš radio radiš preraspodjelu poslova.

Koliko je samo tema otvoreno s projektima gdje ljudi imaju ideju i žele biti voditelji projekta, a traže ljude koji će im pomoći (zapravo sve napravit) i svi su u tome 50%... na to ti nitko neće pristati.

Druga opcija je da imaš XXXXX.XX kuna kapitala i onda zaposli ljude i budi im voditelj/šef itd, isplaćuj im plaću i govori im što da rade.

Upisivat faks s namjerom da budeš CEO je po meni skroz pogrešno... pogledaj samo koliko ima ekonomista i ostalih wannabe managera po burzi pa ćeš vidjeti da se danas traže konkretna znanja, a ako si sposoban CEO pozicija će sama doći s vremenom.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

FER + MBA

4 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

OK, ali koji fakultet je za to najbolji?

Nekako mi se čini da je FOI, jer mi on daje najbolju perspektivu (da mi znanje iz ekonomije, ali i praktična znanja da mogu raditi kao "šljaker").

Memento mori.
Moj PC  
0 3 hvala 0
17 godina
neaktivan

FER ti je banana na svjetskoj sceni, ali je u Hr miljama ispred FOIa...

5 2 hvala 0
15 godina
Zoidberg kaže...

FER ti je banana na svjetskoj sceni, ali je u Hr miljama ispred FOIa...

Možeš li obrazložiti podebljano?(sry na off topicu)

“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
17 godina

Htio je rec da je vecina sveucilista/veleucilista velika banana u Hrvatskoj, a time i u svijetu[1], ali je FER od svih nasih banana ipak malo kvalitetnija banana.

Banana, e.

[1]http://www.topuniversities.com/node/3262/ranking-details/world-university-rankings/2013

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.8.2014 10:15 (Ante).
14 godina
neaktivan

Koliko vidim sa stranice, tu se govori o Sveučilištu u Zagrebu, u koje spada i FOI...

Inače, baš sam gledao predmete i vidim da je FOI više menanđerski orijenitran, iako se na FOI -u dobije znanja iz programiranja.

Na FER-u nema ekonomije i ne radi se toliko na organizaciji (logično), ali im je matematika puno jača, imaju fiziku i jednostavno bolje nauče programirati.

Ne vidim zašto bih išao na FER, ako je FOI bliži mojim osobnim ciljevima, a sada da odem na FER samo zbog njegove "reputacije", to me ne zanima ni 15%.

Memento mori.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
TheGh0st kaže...

Koliko vidim sa stranice, tu se govori o Sveučilištu u Zagrebu, u koje spada i FOI...

Inače, baš sam gledao predmete i vidim da je FOI više menanđerski orijenitran, iako se na FOI -u dobije znanja iz programiranja.

Na FER-u nema ekonomije i ne radi se toliko na organizaciji (logično), ali im je matematika puno jača, imaju fiziku i jednostavno bolje nauče programirati.

Ne vidim zašto bih išao na FER, ako je FOI bliži mojim osobnim ciljevima, a sada da odem na FER samo zbog njegove "reputacije", to me ne zanima ni 15%.

Zato što bi ti (možda) bilo bolje završiti FER pa za vrijeme fakulteta ili nešto kasnije uhvatiti se malo osnove ekonomije, Paula Eckmana i sličnih stvari koje bi ti mogle koristiti

S ferom ćeš imati veće znanje pa samim tim i bolji uvid u mogućnosti

Možda griješim, ne znam jer još nisam na fakultetu niti imam neko široko životno iskustvo. To je samo moje mišljenje

“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
14 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...
TheGh0st kaže...

Zato što bi ti (možda) bilo bolje završiti FER pa za vrijeme fakulteta ili nešto kasnije uhvatiti se malo osnove ekonomije, Paula Eckmana i sličnih stvari koje bi ti mogle koristiti

S ferom ćeš imati veće znanje pa samim tim i bolji uvid u mogućnosti

Možda griješim, ne znam jer još nisam na fakultetu niti imam neko široko životno iskustvo. To je samo moje mišljenje

U potpunosti te razmuijem, ali na FOI -u imam ekonomiju kao jedan od predmeta, tako da je ona odmah implementirana.

Memento mori.
14 godina
neaktivan

Ekipa, molio bih vas da ovo shvatite ozbiljno.

Pitao sam ovo pitanje jer tražim fakultet s kojim mogu raditi, ali koji će se više fokusirati na informatiku i društveni dio IT -a, a ne na računarstvo.

Pitao sam ovdje jer znam da ima ljudi koji su išli i na FER i na FOI, pa čisto da mi kažu jer je ove godine odluka preda mnom, a radi se o odluci koja će direktno utjecati na 5 godina mog života, a nakon završenog fakulteta općenito utječe na život.

Tako da, rekao sam svoje ciljeve, želio bih raditi prvo, naravno, da steknem iskustvo i nekakav eventualni kapital za vlastitu tvrtku, koju sam jako željan otvoriti.

Opet naglašavam, želio bih više raditi s ljudima, a mislim da je u cijelom IT -u project manager najbliži tom mom "idiličnom" opisu posla.

Guglao sam, čitao po drugim forumima i tako dalje i neki kažu da je FER bolji od FOI -a daleko, dok neki kažu da ako te zanima više društveni aspekt informatike (kao mene), da je FOI bolji.

Ako netko ima vremena za Skype, barem na kratko, bio bih mu zahvalan da mi pošalje privatnu poruku pa da se dogovorimo i popričamo. Idem i na kavu s čovjekom koji je išao na FER, a na kavu će doći i FOI -evac, pa će biti nekakava debata.

Uglavnom, ne kažem da svi ovo niste shvatili ozbiljno, samo kažem da uopće ne argumentirate svoje odgovore i meni se osobno čini da postoje forumaši FER -ovci koji smatraju da je FER > FOI bez nekog konkretnog razloga.

Naravno FER je možda (tj. ne možda, nego sigurno) bolji u tehničkom aspektu, ali mislim da je FOI prilagođenij mojim potrebama, tj. mojim željama, a mislim da se u ovoj temi ipak radi o tome koji je faks u skladu sa mojim željama, a ne o tome koji ima jaču matematiku ili bolje programiranje. Bez uvrede.

Tako da, ako imate vremena malo i za Skype bilo bi super i stvarno se nadam da ću čuti i od ostalih forumaša (bilo bi dobro da su studenti i/ili završili fakultet) njihovo mišljenje.

Memento mori.
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.9.2014 12:45 (TheGh0st).
Moj PC  
2 3 hvala 0
12 godina

U malim startup tvrtkama od <10 zaposlenih je stvar drugacija, kao i kojekakvim drzavnim uredima gdje uhljebi od 20g mogu do mjesta sefa. Ako cemo gledat malo vece zapadne firme, onda imas krivi dojam sto project manager radi. Nista neobicno ako si 17.

Manageri "koji govore inzinjerima sto da rade" u IT firmama su uglavnom ljudi koji su poceli kao inzinjeri, pokazali se kao sposobni i vise ih je zanimao managerski put nego nesto tipa arhitekt. Govorimo o tehnickim/engineering managerima.

Project manager (PM) upravlja projektom, ne ljudima. Jasno, oni rade s ljudima, ali u smislu koordinacije. Recimo primjer: PM dobije projekt za koji ce trebat 3 razlicita tima. Tehnicki manageri tih timova ce odredit inzinjere koji ce radit na tome i javit obim posla, procijenit potrebno vrijeme kao i ovisnosti o drugim timovima. PM ce to poslozit i sastavit rokove kad bi koja faza trebala bit gotova i periodicno provjeravat napredak, redovno pripremat status glavonjama te eskalirat situaciju kad je potrebno (npr. zahtjev managerima za vise resursa itd). Uglavnom radis s Visiom, Excelom i sl, a manje govoris ljudima sto da rade, a pogotovo ne motiviras. Dapace, inzinjer je taj koji tebi govori sto se mora napravit.

Imam jednu prezentaciju o ulozi PM-a, steta sto ti je zbog NDA ne mogu dati. Nije bas zahvalan posao - tvoja ocjena ovisi manje-vise o drugim ljudima kojima nisi nadredjen i koji te principijelno mogu otpilit. Mislim, ne doslovce iz cista mira, ali prioriteti inzinjera se ne moraju ravnat prema tebi.

Cak i PM-ovi kod mene obicno krenu kao inzinjeri. Dosta ih imaju PMP certifikat: http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Management_Professional
S te strane ne bih rekao da je FOI bolje prilagodjen od FER-a. Prije bih preporucio FER, tehnicki sposobni PM-ovi se puno vise cijene od ovih "drustvenih"...

Osvrnuo bih se i na otvaranje vlastite firme. Imas statistike po netu, ovisno o istrazivanju nekakvih 80-90% startup firmi propadne u prve dvije godine. Tako da ovo skupio bi novce i otvorio firmu jer sam "jako željan otvoriti" nije samo po sebi dobar razlog. Firmu otvaras zato sto imas neku dobru ideju/produkt, imas potencijalno trziste i mozes napraviti zdravi poslovni model, a ne jer ti se hoce imat firmu. NHF.

16 godina
neaktivan

Gh0st ne razmisljas logicki. Sta mislis ko je vodja tima u naprimjer MS-u kad rade novi Office? Neki "drustveni" informaticar ili neki tamo ekonom? Ne, nego inzinjer podkovan sa 10+ godina rada u tom istom MS-u kao programer. Mani se tih snova da nakon zavrsetka FOI-a postanes CEO. Gledaj kako da naucis sto vise da budes dobar radnik a kasnije je lako biti project manager ili CEO.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2014 0:07 (Arxi).

3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Hvala ljudi na objašnjenju samoga posla, ja sam imao potpuno drugo shvaćanje posla.

Evo što bih ja htio zapravo raditi. Ako možete, na osnovu ovoga mi dajte neke sugestije. Možda zapravo ispadne da takvog posla nema u IT -u uopće.

Ovako, htio bih posao gdje mogu raditi s ljudima. Znači, pomagati ljudima, promicati suradnju, sve što sam već i rekao.

Od IT -a me ne zanima programiranje kao samo programiranje, nego me više zanimaju stvari vezane uz marketing - SEO i slično.

Znači, u jednom large-scale IT projektu, više bi me zanimao marketing i takve neke odluke nego čisto programiranje. Nije da ne volim programiranje, ali da moram svaki dan 8 sati pisati kod i razmišljati o nekim matematičkim problemima, vjerojatno bih dao otkaz.

Tako da, ako ima neki posao gdje mogu raditi na ovaj način, htio bi znati koji je fakultet najbolji za to.

Znači, i da se razvija proizvod, želio bih raditi na njegovom marketingu, a ako bi se radilo o igri uvijek bi prije odabrao crtanje (ili rad na priči) nego programiranje.

Najveća želja od svega mi je raditi igre i znam da za to treba programirati, ali me evo sada trenutno dizajnerski, tj. artistički dio zanima mnogo više nego programiranje.

Prije sam bio zainteresiran za programiranje, ali nekako sada baš i nisam. Za web dizajn i dizajn ovako jesam, ali za programiranje ne, tako da inžinjer ne bi volio biti.

Memento mori.
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.9.2014 23:15 (TheGh0st).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
TheGh0st kaže...

Hvala ljudi na objašnjenju samoga posla, ja sam imao potpuno drugo shvaćanje posla.

Sad prema ovome što si gore naveo odličan izbor posla za tebe je, ne nužno tim redoslijedom, konobar, socijalni radnik, i eventualno da radiš u nekoj marketinškoj agenciji ili kako si rekao u nekom razvojnom timu za igre. Sama želja nažalost nije dovoljna, tako da je odličan izbor za tebe neki humanistički fakultet, ili grafički/arhitektonski ako imaš stvarno dobru mapu s radovima.

Sretno {#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice