Kako krenuti ?! Stariji Bugovci dajte savjete

poruka: 66
|
čitano: 21.690
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Evo da osvježim temu.Odlučio sam se upisati u tehnicara za elektroniku i idem u ponedjeljak na upise.Pratio sam programe tehnicara za elektroniku i racunalstvo i uocio sam razliku u 2 predmeta , a ostalo je sve isto.2 stručna predmeta vezane uz pojmove racunala koji se uce u 3 i 4 razredu.Zanjima me jesam li dobro odlucio ako uzmemo u obzir da se namjeravam aktivno baviti matematikom i fizikom kasnije u zivotu.Struja, informatika itd.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja još uvijek mislim da ti možda nebi bilo loše razmisliti i o gimnaziji! :) Jer si u prvom postu naveo da želiš postat vrhunski informatičar. A sad, to je malo preširok pojma, iz daljnjih postova sam mogao zaključit da te dosta zanima programiranje. Već je puno puta bilo riječi o tome na forumu i samo ću ponovit da ti školovanje daje 5% znanja o programiranju, a sam naučiš preostalih 95%, e sada ispada da je stvar samo diplome... :/ Dobro nije baš sve, učiš neku logiku razmišljanja, učiš kako se ponest u određenim situacijama, itd.  Uglavnom, ako želiš biti, kako ti kažeš, vrhunski informatičar, možda nebi bilo loše da počneš razmišljat o tome da svakako upišeš nakon srednje fakultet neki, ili barem višu, jer danas bez toga ti se dosta sužava krug potencijalnog zaposlenja!  Zato sam rekao da možda nebi bilo loše razmislit o gimnaziji još uvijek, jer onda te za upis na fakultet ćeka državna matura, a sa strukovnom školom si tu u dosta nepovoljnoj situaciji! ;) Nije gimnazija baš toliki bauk koliko neki predstavljaju, završiš ju relativno lako sa nekom četvorkom ili ćak peticom, tako da se toga nemoraš bojat. A programirat ti možeš bez problema u slobodno vrijeme. Ja sam tako  naučio programirat!

Što se tiće literature, kad si pitao za knjižnicu, ja sam prije većinu svojih knjiga iz tog područja kupovao, dok nisam "otkrio" da sve te knjige mogu naći u knjižnici! -.-' Za početak bi preporučio knjigu "C++ za apsolutne početnike" autora Ratka Jakopca! Knjiga na vrlo, vrlo pristupačan način uvodi čitatelja u svijet programiranja, i to na primjeru C++ jezika! ;)

A da odgovorim i na ovo zadnje pitanje što si postavio, nemogu reć sa stopostotnom sigurnošću, jer nemam vlastitog iskustva, ali mislim da nebi trebalo biti prevelike razlike, jer si rekao da te zanima i struja, odnosno elektronika i fizika/matematika..... Tako da mislim da nečeš pogriješiti niti s jednim od ta dva smjera! ;) ( Jesi mislio baš na smjer tehničar za elektroniku, ili elektrotehniku??? :))

The power of dreams!

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Hvala Vam na ovom postu , koji je doista poučan.Ja cu nastaviti dalje kroz tehnicku skolu , koja nudi i sirok spektar nastavnih programa prije svega mislim  , na matematiku  , hrvatski jezik i strani koji se uce u tek nesto manjoj mjeri nego u gimnazijama , a matematika cak i jednako (4 sata tjedno ).Tako da idem u tehnicku skolu , necu se protiviti niti jednom niti drugom smjeru ( elektrotehnika,elektronika), jer volim i telekomunikacije koje se nude u elektortehnicarima.Također , moj djed je diplomirani inzinjer elektrotehnike, aktivan u poslu i dan danas , pa me je i on na neki nacin "zaljubio" u sve to.Volim informatiku , skolovanju cu se posvetiti sa zadovoljstvom makar i u strukovnoj skoli , koja traje 4 godine i uz volju i zelju , kako kazete ni matura nece biti bauk.Uostalom  , uvjeren sam da ce jos 101 put promijeniti maturu i štošta toga vezanog  uz nju.Srdaćan pozdrav svima , drzite mi fige.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo malo starijeg kolege da udijeli pokoji savjet... Smijeh

Ako naučite logiku programiranja u bilo kojem jeziku (izuzev loga xD), vrlo brzo ćete svladati onaj "napredniji". Krenite polako - QBasic je idealan za početak. Onda prijeđite na VB6. Pa na .NET tehnologiju. A onda gdje već želite. Mnogi danas griješe misleći kako nema potrebe poznavati osnove, ali one su zapravo jako, jako bitne. Imate vremena, mladi ste - obavite to kako treba. Uostalom, što više jezika naučite sada znači samo veću plaću kasnije. Think about it.

No, može vam se dogoditi da u jednom trenutku shvatite kako se ne želite baviti programiranjem... Nema veze - evo jednog prijedloga kojem će malo tko moći naći zamjerku: prebacite se onda u sysadmin vode! To znači manje doticaja sa samim kodom, ali zato morate stvarno razumijeti kako nešto funkcionira. Što nije ni najmanji problem ako ste se ranije bavili programiranjem. Ex-programeri su poseban sloj sysadmina koji bivaju jaaako dobro plaćeni za svoj posao.

Slobodno pitajte ako vas što još zanima, nastojat ću odgovoriti što je prije moguće. Cool

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.6.2010 1:33 (vlad0).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Evo ga riješili smo i to.Postao sam Tehničar za elektroniku.Dvojmio sam se između toga i elektrotehnike , jer u eleketroehnici je u biti sve spojeno u jedno...računalstvo,radiokuminkacije,telekomunikacije i struja...

Međutim...Pronašao sam jedan stari enter , gdje se davaju savjeti kakvu skolu odabrati , ako se zelis nastaviti baviti informatikom.I naišao sam na svoj smjer (elektronika) gdje je dan poveci broj strucnih predmeta vezanih uz racunala.

• Digitalna elektronika
  • Elektronički sklopovi
  • Informacije i komunikacije
  • Mikroračunala
  • Pokretne mreže
  • Računalstvo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pozdrav opet ja.Javio sam se s vijestima sa upisa.Pa mi recite,jesam li dobro odabrao ? Tehnicar za elektroniku , ili kako to neki zovu-elektrotehnika,usmjerene slaba struja ? Gore sam naveo neke predmete koje je enter predstavio u pogledu informatickih usmjerenja.Matematike imam 3 sata tjedno,u sva 4 razreda , fizike 2 sata tjedno u sva 4 razreda , mada fiziku imam kroz skoro SVE stručne predmete.Pa molim vas da mi jos malo prosvijetlite pamet.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa sad si se upisao, nema povratka Cool

Uzivaj ostatak ljeta i provedi se, jer te ocekuje grijanje stolice na jesen.

Vjerojatno ce ti biti malo sok na pocetku, jer je drugaciji pristup ucenicima, ocjenjivanju, ispitivanju, kolicini gradiva i sl. prema osmogodisnjoj skoli.

Nemoj se previse zabrinjavati kad dobijes jedinicu, to je normalno. Ispraviti ce se.

Nadam se da si svjestan da kad produ ove cetiri godine da ces "morati" upisati neku visu ili visoku skolu.

I smatram da ces biti u prednosti pred gimnazijalcima, ako budes isao u neku elektro visoku ili visu. Ne mislim na sam upis, nego u polaganju ispita kad dodes do toga.

Ali neka te to jos previse ne brine, jer "daleko" je to. A nije bezveze poslovica: "Najljepse doba, je dzacko doba." (bez obzira kako glupo zvuci dok ides u skolu).

Postat ce ti jasna kad prode to doba, ali tada vise ne mozes vratiti vrijeme unazad.

Cypher: Ignorance is bliss.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Ja sam zavrsio u ST elektrotehnicku > tehnicar za elektroniku. Mislim da si dobro odabrao, ali opet, to ovisi od grada do grada, od profesora do profesora itd.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Da , obojica imate pravo.Slažem se s Vama.Ja sam inače pohađao Osnovnu školu , koja je sigurno prvi pick , škole tipa u kojoj ti je biti ili ne biti.U mom gradu (Zadar) , i ove godine za navedeno zanimanje su ispunjena sva mjesta vec u prvom krugu.Nadam se da cu uspjesno privesti kraju , sve sto mi se nađe na putu , mada je to dalek' put jos uvijek to su 4 godine...Eto hvala Vam jos jedanput , ako ima netko jos za pridodati sto neka slobodno kaže,svaka nova rečenica meni je dobro došla.

Pozdrav.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A može li meni netko sada rasvijetliti pamet i odgovoriti na pitanje.Kod nas u Zadru postoje u tehničkoj školi tri smjera.Tehničar za elektroniku,elektrotehničar i računalni za strojarstvo.U istoj zgradi tehničke škole postoji i strukovna , gdje je tehničar za računalstvo.Ja sam upisao elektroniku.Kod nas je elektrotehnika , elektrotehnika.Dok u drugim gradovima sam vidio , smjer elektrotehničar i piše izborni blok A: Informatika i računalstvo , a onda u produžetku popis predmeta koje ću i ja učiti kroz 4 godine , mislim na ove stručne.Dok kod nas u elektrotehničarima nema nikakvih izbornih blokova.I taj izborni blok A kada spojimo sa opčim i zajedničkim dijelom elektrotehničara , u nekom drugom gradu ja sam sada gledao VŽ npr. dobijemo Tehničara za elektroniku.Sada je li elektronika u biti elektrotehnika , slaba struja ?

KOPIRANO PITANJE S DRUGE TEME NA KOJE NISAM DOBIO ODGOVOR , A ZANIMA ME.HVALA.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo i mene !!!

JA sam sad 3 raz strojarstvo tj racunalni tehnicar za strojarstvo ,sto uopce po meni ne lici ni malo na nesto sa racunalima naime imas dve godine racunalsta koji je lagan da lkasi nemre bit imam 5 iz njega bez pol frke ucimo kreirat novu mapu na desktopu j*bote i da stvar bude bolja jos stroja u ove 2 god nismo vidjeli samo turpija i lemilica i deri miki :| nadam se da ce u 3 godini bit bolje ma da nema vise racunalstva :((((((

PS

jedino sta je dobro sto je sad strojarstvo trazeno zanimanje ,evo ti npr mog frenda zavrsio isti smjer prije 2 god nije iso dalje na vts ni fakultet zaposlio se u zg-u ima poslovni auto,visoku placu (oko 5k-7k) i sve putne troskove placene a ko fol nadzire neku tvornicu nekih trubina ili svrdala a zapravo celi dan j*be po kompu !!!!!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Strojarstvo je dobro, cijenjeno i traženo zanimanje.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Kako krenuti ?! Stariji Bugovci dajte savjete
ivan-zd kaže...
Strojarstvo je dobro, cijenjeno i traženo zanimanje.

meni je strojarstvo super jos sam ko mali sa starim barato oko strojeva al vise me zanima informatika tak da mislim posle srednje na informatiku ic

17 godina
neaktivan
Može li meni tko odgovoriti na pitanje ?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ivan-zd kaže...
Može li meni tko odgovoriti na pitanje ?

Nije bitno koji si smjer.Ti kada maturiraš,ti si elektrotehničar-tehničar za ...Tako je barem kod nas.Program-elektrotehničar,zanimanje-tehničar za računalstvo.

alrighty then
17 godina
neaktivan
Jeli ? Zanimljivo.Ja sad krećem teh.za elektroniku i što ću biti kad završim ? Po vašem kako to ide.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ne znam,to moraš pitati u školi.

alrighty then

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ma uglavnom je to sve usko povezano , tako da mi je svejedno i radujem se početku škole.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ivan-zd kaže...
Ma uglavnom je to sve usko povezano , tako da mi je svejedno i radujem se početku škole.

ma uglavnom isto razlikuje se u par predmeta mozda ja npr nemam biollogiju dok elektortehnicari imaju

17 godina
neaktivan
Ma mislio sam na stručnu razliku , vi strojariste podosta razlikujete od ostalih.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ivan-zd kaže...
Ma mislio sam na stručnu razliku , vi strojariste podosta razlikujete od ostalih.

naravno da NE :) kolko ja znam u nasoj Skoli i elektrotehničari i strojariste sve rade isto turpijaju leme vare pigaju samo se razlikuje u 2-3 predmeta:)

16 godina
made kaže...

Evo i mene !!!

....

auto,visoku placu (oko 5k-7k) i sve putne troskove placene a ko fol nadzire neku tvornicu nekih trubina ili svrdala a zapravo celi dan j*be po kompu !!!!!

Sve je to od škole do škole, mi smo iz računalstva u drugoj učili c++, a od strojeva smo radili sa tokarilicom ,glodalicom,stupnom bušilicom,varili smo itd.

McLaren Mercedes
17 godina
ivan-zd kaže...
Jeli ? Zanimljivo.Ja sad krećem teh.za elektroniku i što ću biti kad završim ? Po vašem kako to ide.

Bez fakulteta - ništa. Ono što ti je bitno jest da provjeriš za fakultet na koji bi želio ići koji predmeti su traženi i na koje bodove se najviše gleda prilikom upisa tako da se znaš pripremiti za državnu maturu.

Možeš raditi i bez faksa, no čeka te gomilica certificiranja da bi se dokazao...

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
15 godina

Ako ideš u školu di imaš 2 godine informatike bilo bi ti bolje onda odma počet učit c jezik. U drugom razredu te to čeka pa nebi škodilo malo pripreme. Nama u razredu su ljudi padali na popravni samo zbog c jezika. Tako da ti je to moja preporuka. Inače sad ću 3. razred, elektrotehničar.

Na svijetu postoji 10 vrsta ljudi. Oni koji znaju binarni sustav i oni koji neznaju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ma nema bojazni , pogledaj moje postove od prije već dosta znam iz C++ ono što učimo na kraj drugog razreda , naravno.

Ako bih i htio što studirati , onda je to fakultet Tehničkih znanosti.I predmeti koji se traže su najćešće uz 3 obvezna su informatika i fizika kao izborni.Dosta velik zalogaj , ali barem što se tiče fizike kod nas je to dosta razvijeno.U 4 razreda po 2 sata tjedno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.8.2010 9:58 (ivan-zd).
15 godina

A znan tek san kasnije svatija da nisan sve pročita nego samo prvih par postova....

Na svijetu postoji 10 vrsta ljudi. Oni koji znaju binarni sustav i oni koji neznaju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

cuj kod nas su ti pricali to ti je tesko zasto ovo zasto ono a sad svi idu , nemoj slusat gluposti ako je drugom tesko nemora znacit da je i tebi  evo npr meni je sve supp oosim usrane dinamike i statike to mi nikako nede a sve ostalo nema beda :)))

Ovo sta je neko reko da su radili na strojevima na praksi samo jedno porucujem OS SE MJENJAT :))))))) pa da vidis ovde nes vidit stroja do zadnje godine

0 0 hvala 0
16 godina
made kaže...

Ovo sta je neko reko da su radili na strojevima na praksi samo jedno porucujem OS SE MJENJAT :))))))) pa da vidis ovde nes vidit stroja do zadnje godine

ne :) kod nas su dosta ulagali u opremu samo 2 učionice oko (2 mil. kn,sad neznam točno za ostale) pa ima svašta nešta ,sad u iducoj godini (3.raz) ucimo programirati cnc strojeve

McLaren Mercedes
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.8.2010 15:18 (loky4i4).
15 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...
made kaže...

ne :) kod nas su dosta ulagali u opremu samo 2 učionice oko (2 mil. kn,sad neznam točno za ostale) pa ima svašta nešta ,sad u iducoj godini (3.raz) ucimo programirati cnc strojeve

u koju si reko da ides skolu????

16 godina
made kaže...

u koju si reko da ides skolu????

Pa računalni tehničar u strojarstvu al ak misliš na mjesto: Vinkovci Namigiva

McLaren Mercedes
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.8.2010 16:29 (loky4i4).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice