jel mi neko može reć kako da pan narebu u autocadu mapiram na neku tipku na tipkovnicu (neki palatal, č,ć,ž,đ,š) ili na neki drugi gumb na mišu? naime, potrgo sam si srednji klik :(
znam da je OT, al bilo mi je glupo novu temu otvarat za to
jel mi neko može reć kako da pan narebu u autocadu mapiram na neku tipku na tipkovnicu (neki palatal, č,ć,ž,đ,š) ili na neki drugi gumb na mišu? naime, potrgo sam si srednji klik :(
znam da je OT, al bilo mi je glupo novu temu otvarat za to
Eo malo sam se igro danas u lightwaveu i samo s njime i uz pomoc lako dostupnih slika (textura) sam prtljo i pokusavao napraviti neki planet. Ove prstenove oko M class planeta treba doradit. Al sam iznenadjen kako se razliciti planeti mogu vrlo jednostavno napravit.
Iduce sto sljedi je malo duzi projekt. Probat cu slozit xwinga ili jos bolje raptora iz galatice (meni osobno prekrasan brodic ). Napraviti asteroidni pojas oko planeta M klase i tako. Space the final fronteer
Odlicno! Jedva cekam da se zasjaji u renderu
Odlicno! Jedva cekam da se zasjaji u renderu
hehe :) Hvala :D
hvala :)
Znam da link na ovu temu već ima,ali ovih dana se održava natjecanje pa možete ocjenjivati i komentirati radove.Broj dignutih palčeva odlučuje pobjednika i pobjednik dobiva nekakav pehar(ne pravi)ja osobno sudjelujem u natjecanju i moj rad je već tamo objavljen, pravila ocjenjivanja i natjecanja saznajte na linku.Link
Ovdje ti smijem dati TU
Tamo nemogu jer se i sam natječem...
Damn!
Ja kasnim :P
Još moram u školu danas, poa ću neš skemijat nabrzaka kad se vratim :D
Evo jedno pitanjce za 3D radove i modelaciju:
jel ok raditi s Google SketchUp 7.1 i Podium (plugin) + Twilight render?
rade se neke kuće i sl.
Evo jedno pitanjce za 3D radove i modelaciju:
jel ok raditi s Google SketchUp 7.1 i Podium (plugin) + Twilight render?
rade se neke kuće i sl.
Možeš radit u njemu, ali bih ti preporučio neki profesionalni 3d alat ako se u budučlnosti misliš baviti profesionalno 3d-om...
Ako je samo za hobi, onda će ti google sketchup bit ok :)
SketchUp je po meni najbolji alat za arhitekture, najlaganiji, najbrzi, uz neki dobar dodatak za rendanje gotovo da mu i nema ravna...
Mozda do nekog nivoa koncepta. Istrazivanja volumena i slicno. Kasnije je govno.
to si ti reko
A ja sam slucajno 4ta godina arhitekture i slucajno radim u jednom arh. uredu upravo vizualizacije. Znam sta pricam. Sketchup je daleko od lošeg programa, za koncepte, volumene, recmo neku cetvrt grada izvuc samo kroz volumene i nabrzinu provuc kroz Vray. Daleko je od programa koji se koristi za ozbiljne stvari.
I nisam to samo ja reko. Statistika?
A kaj preporucas onda?
Nemoj krivo shvatit nije sketchup loš. Za pocetnika je odlican. Vrlo je intuitivan, lako se koristi i nauci i brzo se vide prvi rezultati. Ali ima svoje granice.
Sta preporucam. Ne znam...Bilo koji od "ozbiljnijih" programa uzmeš (npr. Lightwave, Max, Cinema, i sl.) ti je OK. Jednom kad naucis mozes gotovo sve. Ja osobno koristim Lightwave. Nisam ga ja izabro nego sam imao priliku naucit raditi i uzeo sam je. Nakraju nisam pozalio. Program je odlican, renderi odlicni i ja zadovoljan. Mogucnosti su astronomske, moze se napravit sta god pozelis. Samo baci pogled na tuotirjale razne po netu. No to sve isto ima i za max npr. Mogu preporucit Lightwave na temelju svojih iskustava. Ali neces pogriješit ni sam maxom npr.
Hocu rec da je bitno odabrat jedan program i drzat se njega, jer kad ga savladaš tesko da ce te nesta ogranicavat. Razlike su u sucelju, brzini ucenja i slicno. Probaš pa vidiš. Ne znam...
tako je :)
Svaki program je isti, zato bi ja preporučio neki program koj se dosta koristi u raznim firmama, maya, max, cinema, lightvawe...i drugi :)
ali da, sketchup je početnički program i nenudi baš neke najbolje rezultate...za razliku od nekih profesionalnih ;)
Je to što kažeš, ali neznam koliko je blender raštrkan po firmama...Zato to kažem, a sad...neznam koliko je raširen, zato sam tamo stavio i drugi...a naveo sam na pvo mjesto za koje znam da su najrašireniji, a to su maya i max :)
(barem koliko sam se ja informirao)
JPEG visoke rezolucije dovoljno je dobar. Ovdje kod mene je mala reza i velika kompresija, pa je samim time dosta smanjena kvaliteta slike. Probaj u TIFF (visoke rezolucije; 1600 x 1200 i onda u PS-u napraviš visoko kvalitetnu JPEG kompresiju)
.exr, .png, .tga
Bilo što što podržava iznad 8-bit.
Pogotovo ako radiš sa linear workflow (ako uopće znaš što je to). Ja obično u .exr (32-bit) exportam, možeš i u layerima exportat pa kasnije layer po layer tweak-at u PS-u, kad završiš samo prebaciš u 8-bit ili koji već mod hoćeš (ako misliš u .jpg na kraju spremit onda u 8-bit moraš) i to ti je to. Zadržao si maksimalnu kvalitetu, a na kraju opet možeš spremit u .jpg ako želiš. PNG je podržan svuda (i na forumima), a kvalitetan je, eto, možeš njega koristit ako ti se neda zafrkavat sa .exr
PNG - odlična kompresija bez ikakvog gubitka kvalitete. TIFF je isto OK, ali nije toliko raširen i podržan kao PNG.
EDIT: nindža!
EDIT 2: vjerojatno već znate, ali Bugov forum ionako sve pretvara u JPG pa nema veze kako spremite. Koristite vanjske hostinge za PNG.
Slažem se. Jedini razlog zapravo zašto preferiram .exr (po kvaliteti jednak PNG-u) je što mogu rastaviti u layer-e render pa imam npr. zasebno refleksije, zasebno specular, zasebno diffuse itd. pa imam više kontrole nad tim stvarima u post-u. Naravno ovo možeš i sa png ali razlika je u tome što ovdje imaš jedan EXR file i u njemu sve layere dok u PNG slučaju moram imati za svaki layer zasebnu sliku.
Ma u principu na isto ti dođe al eto... ugl. PNG FTW!