Fino izrendano! Ali smješno mi je kako ti pomorci i nakon svih tih tehnologija još uvijem vole imati klasično kormilo na ruke :) a ovi su si stavili i sportski volan čak :D
Nije to radi toga jer im je to "cool" :) To je tako da je konzola za onog koji vozi odvojena i da je on drži uvijek obje ruke na volanu i potpuno je koncentriran na to, te mu je to jedina zadaća; sve ostalo netko drugi obavlja. A i volan ko takav daje bolje "feedback" onome koji ga koristi i moguće je dosta preciznije i koncentriranije obavljat neke zadaće... A znamo svi kak je završila Costa Concordia :D A i inaće, taj volan se ne koristi stalno; za precizno manevriranje brodom u lukama i sl. koriste se posebni kontroleri koji su na konzolama ljevo i desno od središnje konzole (pogledaj donji video) i to je više slično joystick-u i više je "digitalno"...
Evo i jedan prilog sa BBC-a o cijelom sustavu:
http://www.bbc.co.uk/news/world-radio-and-tv-24579570
da odlicno odradjen render berko,inace pri ulazu u luku timunjeri koriste kormilo te navigavaju uz pomoc naredbi pilota koji stize na brod vecinom helikopterom.Da li imas mozda berko vise infa o simulatoru?Posto su mi u obitelji svi vecinom pomorci pa kao takvome meni je taj svijet zanimljiv.