Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 7.186
|
čitano: 1.356.758
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama

Što ćeš... Čovjek pati od bolesti učestale nadogradnje računala, kao i većina nas ovdje. To nemaš mira dok nešto ne promijeniš. Gadan je to poremećaj.

Ha, evo ja imam 2 računala i sada već razmišljam da u jednom trenu Ryzen 5 3600 zamijenim sa 5700X i ugradim tom prilikom 2x16 GB RAM-a. I onda iskoristim Ryzen 3600 i 2x8 GB RAM-a za sastavljanje mini ITX računala. To je ono, nije da mi treba, ali mi je želja složiti jednom i ITX računalo.

Pravdam to sebi činjenicom da imam dvije sestre i brata, pa onda mogu, ako im zatreba, dati računalo. Jedno ili dva (u slučaju da sastavim to treće). Ali da imam tri računala u stanu u kojem sam sam, mislim da je ipak bolesno 

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2024 14:51 (Izzy).
12 godina
Kec na desetku kaže...
chorba69 kaže...

Sve u svemu los skok, slazem se, ali nije mi vrag dao mira.

Vidi šteta je samo ako si se sada odlučio javiti kada si i sam vec sve isplanirao i napravio da se nisi javio i prije svega pa da ti se posavjetuje.

Meni je prvestveno krivo jer ispucavaš finu lovu a prakticki za nista, to sta dobiješ nebudes ni skuzio garant bez FPS brojača, i jos kazes ni ne zanima te veliki framerate gledas na oko 60fps za to ti je moglo godinama sluziti i ovo sta si imao, cak i osjetno slabiji sistem.

Još ti je najbolje bilo kupiti neki OLED monitor ako vec nemas pa da barem uživas u boljem prikazu 

Mozda sam se malo krivo izrazio.

Nije da me ne zanima veliki framerate, zato sam i kupio LG 27GR83Q. Ali mislim da ce za 5 godina 7900 GRE i dalje dati stabilnih 60 fps u AAA titlovima koji ce tek izaci.

Ali nije da nisam ja znao to sve odnosno i kad sam prodavao i CPU i GPU sam znao da prijelazom na 7800X3D necu vidjeti neku razliku u usporedbi s 7600 jer mi je 7600 stvarno bio dovoljan.

"problem" je bio u glavi sto sam htio uzeti trenutno najbolji CPU trenutno koji ce se lakse prodati kasnije kad budem radio upgrade nego npr 7600.

7600 sam i sad "jedva" prodao. Naravno, da sam ga dao za 100€ prodao bi se odmah ali nije toto.

Za GPU sam se zeznuo u pocetku naravno s 6800 XT jer sam ju isao prodavat ali malo i zbog optickih razloga sam htio 7800 XT Nitro koji nije nikakav upgrade, koju sam imao u medjuvremenu jako kratko vrijeme koju sam jedva koristio jer nisam imao vremena.

Ali nju sam prodao za ok novce tako da ce mi upgrade na 7900 GRE necu osjetiti jer ju mogu kupiti vani.

Cijene u HR su stvarno iznad nekih normalnih granica tak da i da ne idem uskoro u DE, narucio bih ju preko mailboxde.

Kao sto Izzy poremecaj je to u glavi i protiv toga se ne moze :-)

Dovoljno je reci da sam imao 32GB CL32 6000 RAM i prodao s gubitkom od 10€ samo da bih kupio isti taj RAM ali s CL30.

Razlika je mozda 0,01%, ali glava je cudo ;-)

Tako da eto kad kupim 7800X3D tu ce mi srce biti na mjestu jer imam odlican gaming CPU, koji naravno kosta duplo vise od 7600 koji me je bez problema mogao sluziti.

s 7900 GRE mi nece bit srce 100% na mjestu jer bih radije kupio 4080 Super FE ili ProArt koji stanu u Formd T1, ali trenutno nisam zainteresiran dati 1000€ za GPU.

15 godina
R3nchi kaže...

Ovo mi je najidiotskija izjava ikad..

90% ljudi kupuje suv iz prakticnih razloga ,(laksi ulazak i izlazak iz auta,vise prostora,prtljaznik) a ne da 

se vozaju po "travi"..

A grafe (u ovom slučaju one iz Nvidia preduzeća) inače kupuju babe za gatanje ?

Lol

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2024 22:11 (zabranjeniples).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
R3nchi kaže...

Za grafe me bk..

Za grafe te boli tuki i to napišeš u temi ''rasprava o grafickim karticama'' , lol na kvadrat.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Tema je: "Rasprava o grafičkim karticama".

1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Ne znam jel još tko prati sapunicu (nisam ni vidio vijest od prije dva tjedna), AMD je autora ZLUDA-e natjerao da makne kod (kojega su mu prije toga dali da objavi kao open source - toliko o "demokratskom i slobodnom" zapadu).

https://www.phoronix.com/news/AMD-ZLUDA-CUDA-Taken-Down

E sad, jel to znači da ih je Nvidia stisla (premda nema na temelju čega jer nisu vlasnici koda) ili misle uzeti kod nazad i implementirati ga kao svoj (a to bi značilo da su postigli dogovor s Nvidiom?).

Baš me zanima kaj nam budućnost nosi...

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time

0 0 hvala 0
4 godine
fer-de-lance kaže...

Ne znam jel još tko prati sapunicu (nisam ni vidio vijest od prije dva tjedna), AMD je autora ZLUDA-e natjerao da makne kod (kojega su mu prije toga dali da objavi kao open source - toliko o "demokratskom i slobodnom" zapadu).

https://www.phoronix.com/news/AMD-ZLUDA-CUDA-Taken-Down

E sad, jel to znači da ih je Nvidia stisla (premda nema na temelju čega jer nisu vlasnici koda) ili misle uzeti kod nazad i implementirati ga kao svoj (a to bi značilo da su postigli dogovor s Nvidiom?).

Baš me zanima kaj nam budućnost nosi...

Vjerovatno nikakvu jer je taj "kod" ako procitas pravila od GameWorksa samo djelomicno "open source" što znaci da bez dopustenja zelenih piši propalo! Vjerovatno u nekom tamnom čosku pišu pravila o koristenju super sitnim slovima
Nvidija je trenutno toliko teska da se svima gace tresu na bilo kakvo diranje u bilo što njihovo makar i djelomicno

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2024 18:20 (Boris grozni).
9 godina
neaktivan

Samo je stvar u tome da ZLUDA uopće ne koristi nikakav tuđi kod, nego samo reinterpretira naredbe u drugi oblik.

Iz istog razloga nitko ne može ništa autorima emulatora, jer ne koriste ništa kaj pripada nekome drugome, samo pišu kod koji reinterpretira naredbe.

Naravno, Yuzu ekipa je nadrapala zato jer je baš koristila kod pod vlasništvom Nintenda, a to se pravno ne smije.

Nvidia je dodala stavku u CUDA EULA-u da zabranjuju interpretere, ali to nema nikakvu pravnu prođu (naravno mali čovjek odustane jer ne može na sud s njima, ali da neka firma hoće, odmah bi im srušila tužbu).

Uostalom, nitko iz Nvidie ni nije kontaktirao autora, a AMD je prekršio ugovor (jer su ugovorom dozvolili da kod objavi kao open source), i zato uopće nema smisla cijela situacija...

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
3 godine

Amd je danas izdao novi adrenalin 24.8.1 WHQL ali ga je ubrzo povukao, release note ispod...

Highlights

New Game Support

Black Myth: Wukong
Call of Duty®: Black Ops 6 Open Beta
Concord™
Star Wars Outlaws™

Expanded HYPR-Tune Support

HYPR-Tune support allows HYPR-RX to enable in-game technologies like AMD FidelityFX™ Super Resolution.
Support now added to automatically configure AMD FSR 3 frame generation in:
Call of Duty®: Modern Warfare® III
Marvel’s Spider-Man Remastered
Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

AMD Radeon™ Anti-Lag 2 Support for Ghost of Tsushima DIRECTOR’S CUT
Takes responsive gaming to the next level by introducing an in-game option to optimally pace frames, further reducing input lag on AMD RDNA™ architecture-based discrete and integrated graphics products.
Get a decrease in latency in Ghost of Tsushima DIRECTOR’S CUT at 4K “Very High” settings of up to 28% when using AMD FidelityFX™ Super Resolution 3 with frame generation with AMD Radeon™ Anti-Lag 2 compared to using it without AMD Radeon™ Anti-Lag 2 on the AMD Radeon™ RX 7800 XT graphics card. RS-669
Users looking for a way to measure response time can use our Frame Latency Meter (FLM) or the built-in latency monitor in AMD Radeon™ Anti-Lag 2.

Fixed Issues and Improvements

Intermittent application crash may occur while playing Kunitsu-Gami: Path of the Goddess on some Radeon™ RX 6600 and 6700 series GPUs.
Intermittent application crash or driver timeout may occur while launching Pacific Drive or KINGDOM HEARTS -HD 1.5+2.5 ReMIX-.
Anti-Aliasing and Anisotropic Filtering settings from AMD Software: Adrenalin Edition may fail to correctly apply for OpenGL® applications.
Artifacts may appear while playing certain games such as Marvel’s Spider-Man: Miles Morales or Rust.
Increased memory usage may be observed while playing certain versions of Minecraft Java Edition.
Improved “Optimizing Shaders” time when initially launching Forza Motorsport.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.8.2024 1:06 (notloB).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Zašto si toliko rezigniran glede nevidije kako nabijaju cijenu za ništa te kako extra naplačuju svoju bolju tehnologiju? To što sebe želiš uvjerit u to nije istina jer cijene su podjednake po klasama.Cijena 7900xtx= rtx4080super, 7900xt 100eu jeftiniji od 4070ti super, 7900gre= 4070super sve sa amazona cijene. Dapače nevidija nudi više za iste novce tako da tvoje izjave ispadaju "butthurt". 

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
16 godina

Ide nova  path tracig kampanja za novu nvidija seriju, objašnjeno na 13:00

Tu je nova rtx 4070 sa običnom ddr 6 memorijom, treba pripaziti kod kupovine.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
dery kaže...

....7900gre= 4070super sve sa amazona cijene. Dapače nevidija nudi više za iste novce tako da tvoje izjave ispadaju "butthurt". 

Da ima 16gb memorije ajde ali ima 12gb memorije i za godinu ili ranije će biti kao što je danas za 8gb, btw. koji si se moj navrnuo na mene, prestani me j3bati s tim sranjima, šta hoćeš od mene već sam ti napisao šta da si staviš u potpis i skineš mi se s grbe što se te teme tiče.

16 godina

Ove path tracing performanse u novom star warsu su urnebesne 🤣

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ako češ uživat u full vizualama kako je zamišljeno uzmeš nevidiju ako nečeš uzmeš opet nevidiju ugasiš sve i eto ga kao da imaš amd grafu. On/off pa kako ti se sviđa "akcija dva za jedan" samo za kolegu "forumaš" ko stvoreno.

13 godina
dery kaže...

Ako češ uživat u full vizualama kako je zamišljeno uzmeš nevidiju ako nečeš uzmeš opet nevidiju ugasiš sve i eto ga kao da imaš amd grafu. On/off pa kako ti se sviđa "akcija dva za jedan" samo za kolegu "forumaš" ko stvoreno.

I kad je uzimas?

maximum effort
16 godina
metallic kaže...
dery kaže...

I kad je uzimas?

Čim stalker izađe.

16 godina
Ak ju misli staviti na taj cpu imal bu spajkove kao u predinfarktnom stanju...čak i ako GPU renda RT donekle OK bez vrhunskog CPUa iskustvo može biti za drek. Nek pripremi pare za komplet novi komp za RT igre.
16 godina
forumaš kaže...
Ak ju misli staviti na taj cpu imal bu spajkove kao u predinfarktnom stanju...čak i ako GPU renda RT donekle OK bez vrhunskog CPUa iskustvo može biti za drek. Nek pripremi pare za komplet novi komp za RT igre.

Malo ću testirat sa ovim pa 5700x3d,  ako to ne ide onda 7800x3d

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.8.2024 15:46 (dery).
16 godina
Otprilike tim redom :D
13 godina
dery kaže...
metallic kaže...
dery kaže...

I kad je uzimas?

Čim stalker izađe.

Rokni je odma i vjezbaj uz Chernobliyte...

maximum effort
5 godina
protjeran
forumaš kaže...

Kao sto sam objasnio u drugoj temi ti spajkovi su prvenstveno vezani za UE5 engine, a RT moze dodatno pogorsati stvar jedino ako je bazni fps debelo preko 100 fpsa. Posto ne postoji kartica koja tako zahtjevne RT naslove moze gurati preko 100 baznih fps-a straha nema.

Rjesenje za problem je Frame Generator koji je neovisan o procesoru, drugim rijecima dovoljno je imati 50-60 baznih fps-a koje taj 5700x3d bez problema obradi i onda FG fino podupla fps na 100-120, a Reflex rijesi input lagg.

EDIT: Evo da i potkrijepim ovo o cemu pricam (Techspot = Hardware Unboxed u pisanom obliku).

Nvidia DLSS 3: Fake Frames or Big Gains?

"DLSS 3 was a real joy to use in Microsoft Flight Simulator most of the time and we suspect you'll find the same in other games that are not latency sensitive or are CPU limited. As DLSS 3 simply generates its own frames without game engine input, it can avoid the CPU bottleneck and deliver a smoother experience."

Nvidia DLSS 3 Revisit: We Try It Out in 9 Games

"With that said, Spider-Man and Hogwarts can be quite CPU demanding in some areas, so frame generation is one of the only ways to improve smoothness in those scenarios. It can be quite useful there, especially when roaming around the Hogsmeade area in Hogwarts Legacy as one example."

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.8.2024 17:31 (DaddyFit).
16 godina
metallic kaže...
dery kaže...
metallic kaže...
dery kaže...

I kad je uzimas?

Čim stalker izađe.

Rokni je odma i vjezbaj uz Chernobliyte...

Ta igra je pregažena sa ovim šta imam.Ali nije mi ta napeta poput stalker koji će imat lokacije kao prijašnji ali vizualno UE engine sa RT je-beno.

15 godina

Meni osobno je RTX4090 isto debelo neisplativa, jer bi mi služila isključivo samo za igre.

Ovu sam platio cca 1200€ onda kad sam kupovao.

Da platim 100% više za koliko, cca 20% veće performanse na 1440p ?

Tnx, but no tnx.

Grafa je avion, u to nema sumnje, ali da mi koristi za nešto više, a ne samo igre, to bi bila druga priča.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Meni je prvi kriterij TDP pa kad sam kupovao zadnju jedva sam je nekako ugurao u zamišljenu kategoriju do 200 w. Nakon toga uloženo/ dobiveno, pa hlađenje i za kraj softverska podrška.
Opcije koji dižu fps su dobrodošle, one koje ga spuštaju zaobilazim.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
forumaš kaže...
Meni je prvi kriterij TDP pa kad sam kupovao zadnju jedva sam je nekako ugurao u zamišljenu kategoriju do 200 w. Nakon toga uloženo/ dobiveno, pa hlađenje i za kraj softverska podrška.
Opcije koji dižu fps su dobrodošle, one koje ga spuštaju zaobilazim.

Ja obavezno gledam da je neki bolji model iz serije, ne volim uzet prvu zbog cijene.

A da, potrošnju sam isto zaboravio gore napomenut, u razlici u cijeni/performansama i ona mi je igrala ulogu.

13 mjeseci
protjeran

Gdje ti vidis da je 4090 duplo skuplja? Razlika u cijeni je nekih 70%, oko 700e za nekih 30% vise FPS na 4K.

Prošle godine su išle po 1500-1600e po Njemačkoj tada sam i sebi kupio jednu jer sam znao da ce im opet zbog AI skočti cijena, tako je i bilo a prodao sam je nedugo za 1500e bez ikakvih problema i imao pušing svega 100e a igrao se cca godinu i pol na njoj. Sada imam neke igre sta nisu nikad sa PS5 došle na PC pa cu to lagano riješiti do dolaska 5090 i dodati nekih 200e na tih 1500e od prodaje i opet uz marginalan ulog imati flagship.

Inače, ti si mogao ladno uzeti 4090 da si uzeo 7800X3D, jeftiniju matičnu koja ti je ionako nepotrebna za zaključan CPU a i da nije opet si mogao max OC izvuci na ploči za 250e, i 32GB RAM. O bling bling AIO itd da ne pričam.

Naravno ako ti platforma služi pored gaminga i za render i neke poslovne stvari onda OK, pricam po dojmu i upisima koje si imao pa sam stekao dojam das amo igraš na PC, možda griješim 

0 0 hvala 0
15 godina
Kec na desetku kaže...

Nisam htio R7 7800X3D, već isključivo R9 7950X3D, zbog nekih svojih zahtjeva.

Doduše, skoro sam se zahebo, pa uzeo R9 7900X3D, dok mi ekipa na forumu nije ukazala na neke nedostatke (nisam tad pratio kako stoje stvari oko navedenih preocesora).

Hardver inače kupujem isključivo kod nas, ništa Njemačka, ništa amazon.

A tu je situacija da su RTX4090 100% skuplje od moje, a meni osobno to zbog omjera cijena/performanse, ne igra ulogu.

Kažem isto tako da kupujem bolje modele, nikako one što su eto jeftine.

16 godina
Potrošnja ko potrošnja mi je nebitna, TDP mi je bitan tj. koju količinu topline izbacuje u prostor, gejmam se ljeti isto ko zimi pa zakaj da mi žena zvecka kak se soba zagrijala.
17 godina
4090 i isplativost. Samo ako je za rad.

Kada se pogledaju value chartovi za grafe najbolji value su jeftine grafe kao rx6600/6750xt rtx3060ti i slicne, a te hi end grafe su na dnu table kao neisplative samo za igre.

Meni je davanje skoro 2k za igranje par sati tjedno previse. Da sam klinac s viskom para i igram 8h+ sati na dan zasto ne.
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 mjeseci
protjeran
zabranjeniples kaže...

Kažem isto tako da kupujem bolje modele, nikako one što su eto jeftine.

To su isto jedne od žeščih zabluda kod ljudi zadnjih godina jer se na kraju dana sve isto klokaju a binanje se više ne radi odavno, masu puta sam dobio kvalitetniji čip na jeftinijim nego skupim modelima, uz to sve imaju iste probleme i greške u dizajnu hoces skupi ili jeftin model istog proizvođaca i razloge za kvar.

A to sta se neko peca na stvari da flagship modeli imaju jači vrm to na kraju ne znači bas ništa jer to ima utjecaja tek na LN2, na vodi i zraku tako svejedno jer nemozes ni najslabiji vrm preopteretiti.

Još bitnija stvar je da sada sve imaju 600w konektor pa nisi zakinut kao nekad sa 2x8 ili 3x8 pina za OC iživljavanje, na svakoj imas max ulaz od najskuplje do najjeftinije, a BIOS se lako flasha tko ima želje za neko jače benchanje od bilo kojeg modela, a naravno tu su dostupni i custom EVGA XOC BIOS-i itd...

U suštini uzmes bilo koji model da nema slim hladnjak i to je to, svi dans imaju brutalne hladnjake od 3.5 - 4 slota i velike ventove tako da ni hlađenje ne igra ulogu na zraku.

Izbjegneš riskantne modele kao Giga sa tankim PCB-om, MSI Trio modele koji nemaju vapor chamber i užasan PCB quality i osobno bi Asusice križao jer je Asus support žešće govno 

Iskreno mogao bi jedno 10 videa staviti koje sve greške i šrot kvalitetu imaju ti skupi modeli od Gige, Asusa do MSI imaju ali vjerojatno se ljudima nebi dalo toliko čitati pa evo u startu jedan sa Suprim X modelom pa vidite sta je to i da na kraju sve odlaze jednako kao i jeftiniji modeli

MSI Ventus i Trio su ozbiljan kriminal kako su oni taj PCB izveli, generalno je MSI dosta pao kvalitetom ali i generalno cijela ponuda ostalih vendora je u banani.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.8.2024 20:01 (Kec na desetku).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice