Popravak grafičke kartice korištenjem pećnice

poruka: 1.692
|
čitano: 704.466
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Ma nije mi toliko ni žao grafičke, ionako je u banani bila, a i realno ne vrijedi 50 kn, nego me jebe što se pc uopće ne želi palit više. Dal sam s njom mogao možda sjebat matičnu preko PCIe utora ili nešta drugo

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Da, moguće je da je matična otišla, ali probaj staviti drugu grafu koja radi (posudi od frenda ako nemaš) da vidiš dali je ona problem ili nešto drugo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Popravak grafičke kartice korištenjem pećnice
Nikacc kaže...

Jel mi može netko stručnije objasniti što se točno događa kad se kartica peče. Mislim da nije u igri samo hladni lem, nego postoji još nešto....

Oli imalo razuman bi mogao to shvatit. Bar ja na to tako gledam ali možda samo zato jer mi je i struka. Možda je ljudima koji se bave računarstvom ipak malo teže to za shvatit.

200c ne topi lem, ne popravlja lem to su mitovi. Hladan lem je nažalost i dosta rijeđi kvar. Ako uzmemo Nvidijine čipove hladan lem je egzotika, možda 10% pa čak i manje

Bar ako pričamo o hladnom lemu između samog čipa i pcb-a

Problem leži u samom dizajnu čipa i odabiru materijala istog gdje je Nvidia očito pogriješila.

"kvar" se nalazi unutar samog čipa. Privremena solucija je grijanje čipa ali kvar će se naravno unutar kratkog vremena vratit. Vrijeme ovisi o intenzitetu termalnog stresa i broju ciklusa što objašnjava veću učestalost zakazivanja čipova na laptopima nego u desktopu. 

Netko je napisao da se nema  tu šta puno objasniti, nebih se složio.....

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1004378/why-nvidia-chips-defective

Tko uspije shvatit barem o čemu je problem i osnove lemljnja bit će mu jasno da je ovakav način popravka neučinkovit i privremen.

16 godina
odjavljen
lucco85 kaže...
Tko uspije shvatit barem o čemu je problem i osnove lemljnja bit će mu jasno da je ovakav način popravka neučinkovit i privremen.

Ma stvarno je neučinkovit, kolike su kartice ispečene i rade po godinu i više nakon pečenja bez ikakvih problema...

Ja imam jednu GF4 Ti4400 (mislim da je - legendarna kartica) koja nakon što napusti text mod (dakle BIOS) i krene u graf. mod (loading screen od windowsa ili linuxa) jednostavno krepa. Ide ona u Gorenje pećnicu...

http://nighthawk-software.blogspot.com/
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
lucco85 kaže...

Ma stvarno je neučinkovit, kolike su kartice ispečene i rade po godinu i više nakon pečenja bez ikakvih problema...

Ja imam jednu GF4 Ti4400 (mislim da je - legendarna kartica) koja nakon što napusti text mod (dakle BIOS) i krene u graf. mod (loading screen od windowsa ili linuxa) jednostavno krepa. Ide ona u Gorenje pećnicu...

Pročitaj prvo sve tekstove s onog linka. Ja sam dao pogled s tehničke strane argumentiran s činjenicama.

Također sam napisao zašto neke rade duže neke kraće...

Ajde sad probaj ti.

Za primjer:

Kako se lem "popravlja" na 200c kada mu je talište na 217-225c

Ja ću svakako razmotrit ono što ti napišeš

Možda sam se krivo izrazio, nije neučinkovit dapače vjerovatno će većina njih proradit, nepouzdan to sigurno stoji

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.7.2012 15:00 (lucco85).
16 godina
odjavljen

Pročitao sam i dobar dio nema smisla (po mom mišljenju).

A što se tiče lema i temperatura:

"...or 188 °C and 63/37 Sn/Pb used principally in electrical/electronic work."

http://en.wikipedia.org/wiki/Solder

Ili:

Common solder formulations based on tin and lead are listed below. The fraction represent percentage of tin first, then lead, totaling 100%:

63/37: melts at 183 °C (361 °F) (eutectic: the only mixture that melts at a point, instead of over a range)
    60/40: melts between 183–190 °C (361–374 °F)
    50/50: melts between 185–215 °C (365–419 °F)

[edit] - kako skinuti one male heatsinkove sa memorije? Izgleda da su zaljepljeni nekom divljom pastom. Treba ih maknuti prije pečenja grafe ali mi ne pada na pamet kako to izvest bez oštećivanja mem. čipova.

To je ta kartica samo što moja ima DVI i S-video izlaze To je ta kartica samo što moja ima DVI i S-video izlaze
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.7.2012 15:16 (Sum_of_all_fears).
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Pročitao sam i dobar dio nema smisla (po mom mišljenju).

A što se tiče lema i temperatura:

"...or 188 °C and 63/37 Sn/Pb used principally in electrical/electronic work."

http://en.wikipedia.org/wiki/Solder

Ili:

Common solder formulations based on tin and lead are listed below. The fraction represent percentage of tin first, then lead, totaling 100%:

63/37: melts at 183 °C (361 °F) (eutectic: the only mixture that melts at a point, instead of over a range)
    60/40: melts between 183–190 °C (361–374 °F)
    50/50: melts between 185–215 °C (365–419 °F)

Pretpostavio sam da ćeš takvo što linkat.

Sn63/Pb37 se NE koristi već duže vrijeme, zabranjen je u proizvodnji.(kažu da je štetan po okolinu, ameri naravno)

Na istom linku imaš malo ispod Lead-free solder pa si pročitaj.

Ako uđeš malo dublje vidjeti ćeš da je minimalna temp prelemljivanja 230.

Ali imam odličnu vijest za tebe: ona TI ti je u leaded tehnologiji

Zašto po tvom mišljenju nema smisla? ili šta ti točno nema smisla?

16 godina
odjavljen

Ne možeš reć da je metoda neučinkovita/nepouzdana kad radi u velikom broju slučajeva - očito još bolje kod starijih kartica (koje i crkavaju, jel).

Tekst kaže da nvidia koristi olovni lem i on se može srediti pećnicom (što si i sam rekao) tako da ne vidim smisao linkanja članka. Koristili su lem lošije kvalitete i što sad? Bolje grafu ubacit u pećnicu i vidit jel radi nakon toga nego ju odma bacit. Ili propuhat lemilicom na vruć zrak.

Ionako ovu metodu nitko ne reklamira kao 100% uspješnu i pouzdanu - last ditch effort prije nego što grafa ode u otpad.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.7.2012 15:27 (Sum_of_all_fears).
15 godina
neaktivan

Radi ali kratko.

Bez obzira na linkanje, radim to s opremom vrijednom sada možda i preko 100kkn pa znam točno u stupanj kada lem prelazi točku tališta.

S obzirom na iskustvo ponovno zakazivanje unutar 6mj popravkom reflow metode pa čak i skupocijenim alatima je poprilično velika.

Za desktop je bilo koja druga metoda poptuno neprihvatljiva zbog upitne isplativosti pa onda je ovo možda i jedina koja se preporuča:-)

Za skupe uređaje, mislim da je takav način popravka neopravdan.

Vidim da si postavljaš pitanje zašto sam protiv ove metode i zašto pišem ovo:

Čovjek je pitao za objašnjnje i ja sam mu pokušao objasnit koliko mogu i znam

U zadnje vrijeme dolazi mi puno takvih komponenti kupljenih/napravljenih  na taj način koji su ljudi poprilično skupo platili.

Samo želim naglasiti da nije moralno takvu komponentu prodavati pod ispravnu ili naplačivati takav popravak. Slažeš li se?

Osobna upoteba je stvar pojedinca.

17 godina
lucco85 kaže...

Radi ali kratko.

Bez obzira na linkanje, radim to s opremom vrijednom sada možda i preko 100kkn pa znam točno u stupanj kada lem prelazi točku tališta.

S obzirom na iskustvo ponovno zakazivanje unutar 6mj popravkom reflow metode pa čak i skupocijenim alatima je poprilično velika.

Za desktop je bilo koja druga metoda poptuno neprihvatljiva zbog upitne isplativosti pa onda je ovo možda i jedina koja se preporuča:-)

Za skupe uređaje, mislim da je takav način popravka neopravdan.

Vidim da si postavljaš pitanje zašto sam protiv ove metode i zašto pišem ovo:

Čovjek je pitao za objašnjnje i ja sam mu pokušao objasnit koliko mogu i znam

U zadnje vrijeme dolazi mi puno takvih komponenti kupljenih/napravljenih  na taj način koji su ljudi poprilično skupo platili.

Samo želim naglasiti da nije moralno takvu komponentu prodavati pod ispravnu ili naplačivati takav popravak. Slažeš li se?

Osobna upoteba je stvar pojedinca.

Ja sam autor teme i potpuno se slažem sa ovim napisanim. Pokušao sam napomenuti da je ova metoda ono posljednji korak pokušaja oživljavanja grafičke kartice.

Taman prije nego je mislite baciti u smeće. Nekima uspije, nekima ne... nekim traje duže, nekima kraće.

Ali ja nikada takvu karticu nebi prodavao pod ispravnu. To nikako... ovo je više jedan čudan projekt kućne radinosti. :)  

I rather like the restless nights
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.7.2012 16:05 (Bladepu).
14 godina
neaktivan

nećete vjerovati, ali meni pomoglo... :)

15 godina
neaktivan

Da li mogu 2 ili 3 odjednom staviti zajedno da se peku ili moram jednu po jednu?

http://www.speedtest.net/result/1987106167.png
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Haker_x kaže...

Da li mogu 2 ili 3 odjednom staviti zajedno da se peku ili moram jednu po jednu?

Možeš stavit sve tri u jednom plehu ali moraš imat nadzor da vidiš šta se događa kod pećenja. I nakon pečenja vadiš van da ohladi i onda staviš pastu pa hladnjak namontiraš i probaš jel se oživjela.

Nenad
15 godina
neaktivan
Nello kaže...
Haker_x kaže...

Možeš stavit sve tri u jednom plehu ali moraš imat nadzor da vidiš šta se događa kod pećenja. I nakon pečenja vadiš van da ohladi i onda staviš pastu pa hladnjak namontiraš i probaš jel se oživjela.

To sam i htio, imam 7 grafickih ali 3 max mogu stati na pleh, ostalo znam, przio sam i prije ali samo po jednu, nisam vise, pa zato pitam da li bi mogle smetati jedne drgim ako su zajedno...

16 godina
neaktivan
Haker_x kaže...
Nello kaže...
Haker_x kaže...

To sam i htio, imam 7 grafickih ali 3 max mogu stati na pleh, ostalo znam, przio sam i prije ali samo po jednu, nisam vise, pa zato pitam da li bi mogle smetati jedne drgim ako su zajedno...

Ak staviš sve tri onda grije podjednako... A ovako kad pečeš po jednu pa opet jednu onda bi to dugo trajalo dok se sve ne opeče grafu... Kod pečenja niš mu ne smetra barem da ima susjedi, hehe

Nenad
15 godina
neaktivan
Nello kaže...
Haker_x kaže...
Nello kaže...
Haker_x kaže...

Ak staviš sve tri onda grije podjednako... A ovako kad pečeš po jednu pa opet jednu onda bi to dugo trajalo dok se sve ne opeče grafu... Kod pečenja niš mu ne smetra barem da ima susjedi, hehe

A jos bi i vise struje potrosio przuci posebno :D

17 godina
neaktivan

Nakon 4 i pol godine, 8800 gts pocela radit probleme {#}

Sve radi normalno, nekih 30min +-, i cim baci artefakte slika se zaledi.

Nakon restarta u biosu i u win sve cisto ko suza, dok se opet ne zaledi.

Gotovo isto kao na ovom videu:

,

samo što zvuk ne stane nego media player i dalje svira, a kad se dogodi na desktopu miš radi i mogu ga micat.

Isplati se ovo probat ispeč ili je gotova?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

A nemaš što izgubit.

Jesi možda pratio kakve su temperature grafičke, možda se pregrijava?

17 godina
neaktivan

Temp idle 55-60 load max 75.

Povecao sam vent na 72% dok su sad vrucine, inace je na 60%.

Kolko se sjecam temp su bile visoke i kad je bila nova.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

A možeš prije pečenja još provat drivere nanovo instalirat al male su šanse da je do toga, čisto da isprovaš sve prije pečenja.

Počni lagano grijat pećnicu

17 godina
neaktivan

Najvjerojatnije ide u pečnicu, drivere sam reinstaliral.

Al zanima me kolika šansa je da je zbog napajanja? Kako da to provjerim, nemam drugo napajanje?

Sad sam na integriranoj 6100 a ona vuce malo struje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Nije loše to napajanje što imaš, trebalo bi držat tu karticu, a i nisam još vidio da ako je slabo napajanje da grafa baca artafekte.

15 godina
neaktivan
nadimak888 kaže...

Nakon 4 i pol godine, 8800 gts pocela radit probleme {#}

Sve radi normalno, nekih 30min +-, i cim baci artefakte slika se zaledi.

Nakon restarta u biosu i u win sve cisto ko suza, dok se opet ne zaledi.

Gotovo isto kao na ovom videu:

,

samo što zvuk ne stane nego media player i dalje svira, a kad se dogodi na desktopu miš radi i mogu ga micat.

Isplati se ovo probat ispeč ili je gotova?

Imam i ja istu grafu, 768MB mislim da je 192-bitna, ne znam tacno sada, ja sam nju dobio 100% neispravnu to znam, ja sam nju ispekao i sada nemam napojne kako treba da je probam, JAO tugo moja... :(

A imam jos nekih dobrih grafickih sve sam isprzio samo sto ni jednu ne mogu probat, a imam i ATI Radeon HD 4870 X2 (1GB x 2) 2x 256-bitna ali ona trazi 600-650W napojnu ccc, jest mi zao sto ih ne mogu isprobati :(((

17 godina
neaktivan

Problem sam rješio sa radeon HD 6750 {#}

Nije mi se dalo zajebavat s tim, pogotovo jer nije sigurno kolko ce dugo radit nakon toga.

(Dat cu nekom pa nek je proba ozivit, ako proradi super :))

Ali... novi problemi :D

Cim sam ubacio novu graf (10 min prije sa integriranom je sve bilo ok!), upalim pc i 10 sec se cuje "klik klik" iz harda, kao da se duže pali i tek onda dođe POST!

Da li je to ok za hard, ili ce krepat uskoro? (2006. kupljen, hd tune sve zeleno, jedino je kod smarta spinup time dosta visok)

Mozda u maticnoj problem.

Kupio sam i ram 2x2 GB ddr2, stara DFI mi je krepala sad imam  Gigabyte GA-M61SME-S2 v2.

Jel moguce da je ploca "preopterecena" ??

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nadimak888 kaže...

Problem sam rješio sa radeon HD 6750 {#}

Nije mi se dalo zajebavat s tim, pogotovo jer nije sigurno kolko ce dugo radit nakon toga.

(Dat cu nekom pa nek je proba ozivit, ako proradi super :))

Ali... novi problemi :D

Cim sam ubacio novu graf (10 min prije sa integriranom je sve bilo ok!), upalim pc i 10 sec se cuje "klik klik" iz harda, kao da se duže pali i tek onda dođe POST!

Da li je to ok za hard, ili ce krepat uskoro? (2006. kupljen, hd tune sve zeleno, jedino je kod smarta spinup time dosta visok)

Mozda u maticnoj problem.

Kupio sam i ram 2x2 GB ddr2, stara DFI mi je krepala sad imam  Gigabyte GA-M61SME-S2 v2.

Jel moguce da je ploca "preopterecena" ??

Vjerovatno negdje slab kontakt a da probaš ištekaš i uštekaš kablove od hdd, od  CD/DVD,  od napajanja . Nekad zna popravit stanje...

Nenad
17 godina
neaktivan

Probat cu to, samo mi je cudno jer nisam nista diral, a 10 min prije ubacivanja graficke je radilo normalno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Još ti je dugo trajala :). Inače je 8xxx serija nvidia poznata da su "kmičave" , znam iz vlastitog iskustva. 

Imam 8800 gt alpha doga,isto prepečen i već radi 1.5god {#}{#}

Inače 8800 serija su mrcine još i danas FTW !

Ako je nećeš daj je meni :D

16 godina

Pa ja nevjerujem, ovo radi :O
Jos u sebi mislim nema sanse da ovo radi, kad ono...

Autoru teme, javi ako kad budes dolazio u Zagreb, da ti kupim pivu! 

I don't ask why people lie, I just assume they all do. // Steam: http://steamcommunity.com/id/Hexx2012
15 godina
neaktivan
rocker55555 kaže...

Pa ja nevjerujem, ovo radi :O
Jos u sebi mislim nema sanse da ovo radi, kad ono...

Autoru teme, javi ako kad budes dolazio u Zagreb, da ti kupim pivu! 

Kupit cu mu i ja ako dodje u Visoko :D

EDIT:

Ako mozda ne pije, kupit cu mu sok ili kahvu :D

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.7.2012 8:19 (Haker_x).
17 godina

Popravio jednu grafu, komp se nije uopće pokretao sa njom (ni boota). 9 ipo min u pećnici na 200°C i zasad radi :D
Hahaha a bio sam 75% siguran da neće radit al bezveze probao 

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice