Popravak grafičke kartice korištenjem pećnice

poruka: 1.692
|
čitano: 699.398
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
RE: Popravak grafičke kartice korištenjem pećnice

A vec znam da je graficki cip..jer kad bi sad ugasia laptop on mi se nebi vise upalia a caps-lock i ostale ove led bi svitlile 5 puta sta znaci da je kvar na maticnoj ploci. A reci mi jeli mogu fenom za kosu (posto imam fen koji ima jako vruc zrak i nemozes ga dugo drzat nad glavom haha) ugrijat taj cip. Jer citan na jednon forumu da je lik svoj laptop popravia tako da je fenom za kosu ugrija i radilo mu je. Sta kezes ?

15 godina
Pave Techno kaže...

A vec znam da je graficki cip..jer kad bi sad ugasia laptop on mi se nebi vise upalia a caps-lock i ostale ove led bi svitlile 5 puta sta znaci da je kvar na maticnoj ploci. A reci mi jeli mogu fenom za kosu (posto imam fen koji ima jako vruc zrak i nemozes ga dugo drzat nad glavom haha) ugrijat taj cip. Jer citan na jednon forumu da je lik svoj laptop popravia tako da je fenom za kosu ugrija i radilo mu je. Sta kezes ?

Ako može dogurati do 200 stupnjeva onda da...tako da sumnjam, za to se obično osim pećnice koriste i ona industrijska puhala vrućeg zraka. jer su puno jači nego fen, ali možeš probati.

Ako si siguran da je grafa onda moraš vidjet jel diskretna ili integrirana, ako je diskretna onda je izvadi, i peci samo nju, ili probaj grijat fenom pa vidi. Ako je integrirka onda moraš cijelu matičnu skinut i u peć, ili probat grijet tamo do je graf čip, tj oko njega.

Bottom line...uspješnost ovisi najviše o vrsti kvara...

14 godina
neaktivan

Hmm..fen ima 2300 V i jako vruc zrak al jos cu vidit. Grafa je integrirana to vec znan. A jeli znas di se taj cip nalazi ili kako otprilike izgleda ?

15 godina
neaktivan

da li mogu u pečnicu tako stavit neispravnu matičnu i disk

0 1 hvala 0
15 godina
Pave Techno kaže...

Hmm..fen ima 2300 V i jako vruc zrak al jos cu vidit. Grafa je integrirana to vec znan. A jeli znas di se taj cip nalazi ili kako otprilike izgleda ?

To ćeš morat sam pronać,  čip izgleda kao čip i na njemu će bit oznaka Nvidia, ili ATI, ili Intel, ovisi koju grafu imaš. Pitanje je samo (ako je kvar popravljiv pečenjem) gdje je točno došlo do prekida, to ne mora nužno biti oko čipa, zato je pećnica bolje rješenje.

Jughead kaže...

da li mogu u pečnicu tako stavit neispravnu matičnu i disk

Naravno, ali samoako kad kažeš disk misliš na elektoniku diska...sam disk NE u pećnicu. Dakle skinieš elektroniku sa diska i onda samo tu elektroniku na pečenje.

14 godina
neaktivan
miki1981 kaže...

To ćeš morat sam pronać,  čip izgleda kao čip i na njemu će bit oznaka Nvidia, ili ATI, ili Intel, ovisi koju grafu imaš. Pitanje je samo (ako je kvar popravljiv pečenjem) gdje je točno došlo do prekida, to ne mora nužno biti oko čipa, zato je pećnica bolje rješenje.

Ja san uvjeren da je oko cipa. Jesu te crne crte kao nekakvi artefakti ? Ako jesu nema sta drugo bit osin graficke jel tako ?

15 godina
Pave Techno kaže...
miki1981 kaže...

Ja san uvjeren da je oko cipa. Jesu te crne crte kao nekakvi artefakti ? Ako jesu nema sta drugo bit osin graficke jel tako ?

Dobro, ja ti samo kažem da ne mora bit oko čipa, može i drugdje do kle idu vodovi.

Ma gle, ako je tebi grafički čip u banani t iga ovim postupkom nećeš popravit. Na ovaj način se mogu sredit načet vodovi po matičnoj, ili bilo kojoj tiskanoj pločici. I ispostavilo se da u praksi je dosta kvarova ovakvog tipa. Ali ako je baš čip pred odlaskom onda ga ovako nećeš popravit.

14 godina
neaktivan
miki1981 kaže...

Dobro, ja ti samo kažem da ne mora bit oko čipa, može i drugdje do kle idu vodovi.

Ma gle, ako je tebi grafički čip u banani t iga ovim postupkom nećeš popravit. Na ovaj način se mogu sredit načet vodovi po matičnoj, ili bilo kojoj tiskanoj pločici. I ispostavilo se da u praksi je dosta kvarova ovakvog tipa. Ali ako je baš čip pred odlaskom onda ga ovako nećeš popravit.

A da je cip u potpunosti crka ja sad nebi moga gledat u ekran zar ne ? A nista probat cu fenom..ako bude neuspjesno onda u pecnicu..javin rezultate kad buden stiga.

15 godina
Pave Techno kaže...
miki1981 kaže...

A da je cip u potpunosti crka ja sad nebi moga gledat u ekran zar ne ? A nista probat cu fenom..ako bude neuspjesno onda u pecnicu..javin rezultate kad buden stiga.

Ja nisam ni rekao da je čip crknuo, nego ako je pred odlaskom...

14 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
Pave Techno kaže...
miki1981 kaže...

Ja nisam ni rekao da je čip crknuo, nego ako je pred odlaskom...

Ma sve uredu. Javi nti rezultate kad buden radia.

14 godina
neaktivan

Evo baci oko ovde. Njemu je radilo a ima je isti problem ko i ja.

http://www.edaboard.eu/hp-6735b-epilog-t405863.html

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Pave Techno kaže...

Evo baci oko ovde. Njemu je radilo a ima je isti problem ko i ja.

http://www.edaboard.eu/hp-6735b-epilog-t405863.html

Ajmo dosta OT. Poanta je da bez obzira na iste probleme uzroci mogu biti drukčiji. Ja tri preporučujem da je skineš i cijelu staviš u pećnicu, pritom pazeći da skineš sve plastike i sve što se može skinut. Fenom ne znam koliko ćeš postić, ako ide super...ja probao običnim fenom nisam nit imam potrebe.

P mom iskustvu do sada, a pekao sam doslovce hrpetine hardvera, ja bi napravio kako sam ti rekao, a ti radi kako tebi više odgovara. Nema potrebe za daljnjim spamanjem teme nepotrebnim postovima. kad probaš onda kažeš točno što si radio i kakvi su bili rezultati i to je to. Ako ti fenom uspije onda navedeš i snagu fena i vrijeme itd, ako ne uspje onda nvedeš da nije uspjelo, ako uspije pećnicom navedi da je, ako nije da nije. Ako je bilo ikakvih problema sa otopljenim dijelovima plastike navedeš i to. Cilj je da netko slijedeći kad dođe da može videjt info ak oje to netko već radio.

14 godina
neaktivan
miki1981 kaže...

Ajmo dosta OT. Poanta je da bez obzira na iste probleme uzroci mogu biti drukčiji. Ja tri preporučujem da je skineš i cijelu staviš u pećnicu, pritom pazeći da skineš sve plastike i sve što se može skinut. Fenom ne znam koliko ćeš postić, ako ide super...ja probao običnim fenom nisam nit imam potrebe.

P mom iskustvu do sada, a pekao sam doslovce hrpetine hardvera, ja bi napravio kako sam ti rekao, a ti radi kako tebi više odgovara. Nema potrebe za daljnjim spamanjem teme nepotrebnim postovima. kad probaš onda kažeš točno što si radio i kakvi su bili rezultati i to je to. Ako ti fenom uspije onda navedeš i snagu fena i vrijeme itd, ako ne uspje onda nvedeš da nije uspjelo, ako uspije pećnicom navedi da je, ako nije da nije. Ako je bilo ikakvih problema sa otopljenim dijelovima plastike navedeš i to. Cilj je da netko slijedeći kad dođe da može videjt info ak oje to netko već radio.

OK OK a samo mi reci jos nesto..jeli moran skinit pastu i kako cu nanit novu ?

16 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
xZero kaže...

A eto ja isporbao ovu metodu na svojoj Sapphire Radeon HD2600 PRO AGP,i neuspjesno.

Graf je prije smrzavala u igricama i pokazivala artefekate ne benchmarkovima,a sad uopce neradi jer su elektroliti,napuhali se i procurili.

Sve uradi po uputama:

Stavio u zagrijanu pecnicu...

Pecnica je bila na 200C

"Pekao" je 9 i pol min štopao sam.

Ali nazalost glupi elektroliti su se morali napuhat i procuriti i sad je potpuno mrtva. {#}

Nemam sreće {#}

Planiram zamjeniti te elektrolite,hoce li je to vratiti u zivot? (anketa)

Možda hoće možda neće...ako je problem bio takav da se prženjem mogao popraviti onda kad zamijeniš kondenzatore lako moguće da će proradit...

Inače ak osu oni procurili nakon samo 9i pol minuta onda su već bili na samrti, a ako su oni bili na samrti to može biti i jedan od znakova da grafa nema problem koji se može riješiti pečenjem.

Pa koliko ja poznajem elektroniku pretpostavlajm da su ti kondezatori ako su bili na samrti mogli praviti padove napona koji su uzrokovali smrzavanje prilikom prikaza 3D grafike,jer GPU tad obicno zahtjeva vise napona,zar ne? Ja sam prije popravio 2-3 graf kartice od frendova okolo,zamjenom napuhanih elektrolita. Na nekim karticama koje su pravile probleme elektroliti nisu bili napuhani vec normalno izgledali ali bi se skidanjem elektrolita i mjerenjem kapaciteta pokazalo koliko su ispravni. Npr. elektrolit koji bi morao imati 680uF,mjerenjem pokazuje 538uF,sto je jasno da je neispravan,tj. Osusen.

Nadam se da je to bio problem i kod moje grafe... 

8 Da,to je problem
0 Ne,nesto drugo je problem
Forum: http://www.elite7hackers.byethost16.com/
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.11.2010 15:08 (xZero).
15 godina
xZero kaže...

Pa koliko ja poznajem elektroniku pretpostavlajm da su ti kondezatori ako su bili na samrti mogli praviti padove napona koji su uzrokovali smrzavanje prilikom prikaza 3D grafike,jer GPU tad obicno zahtjeva vise napona,zar ne? Ja sam prije popravio 2-3 graf kartice od frendova okolo,zamjenom napuhanih elektrolita. Na nekim karticama koje su pravile probleme elektroliti nisu bili napuhani vec normalno izgledali ali bi se skidanjem elektrolita i mjerenjem kapaciteta pokazalo koliko su ispravni. Npr. elektrolit koji bi morao imati 680uF,mjerenjem pokazuje 538uF,sto je jasno da je neispravan,tj. Osusen.

Ja se nadam da će ti to riješiti stvar. Ali kažem, ne mogu reć sigurno. istina je da ako su samo kondići rikli onda ih zamijeniš i t oje to. Međutim treba vidjeti i zbog čega su oni bili na samrtnoj postelji prije pečenja...

Imam i ja dosta ploča, MB npr, koje su m idošle sa napuhnutim kondićima, samo ih zamijeniš i to je to, ploča radi slijedećih 5 godina bez frke, bez ikakvog pečenja, bez ičega...Uglavnom probaj pa ćemo vidjeti, ja smislim da će ti bti ok, ali čekam rezultate da postaš.

16 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
xZero kaže...

Ja se nadam da će ti to riješiti stvar. Ali kažem, ne mogu reć sigurno. istina je da ako su samo kondići rikli onda ih zamijeniš i t oje to. Međutim treba vidjeti i zbog čega su oni bili na samrtnoj postelji prije pečenja...

Imam i ja dosta ploča, MB npr, koje su m idošle sa napuhnutim kondićima, samo ih zamijeniš i to je to, ploča radi slijedećih 5 godina bez frke, bez ikakvog pečenja, bez ičega...Uglavnom probaj pa ćemo vidjeti, ja smislim da će ti bti ok, ali čekam rezultate da postaš.

Mislim da su mozda bili na samrtnoj postelji radi starosti graficke. Kupljena je 2008 god. Koliko se ja sjecam. Kupio ju je moj frend za 600KN novu i onda prosle godine meni prodao za 200KN,jer je nabavio novi komp. Naravno ja sam jedva docekao tu graficku da zamjeni moj prastari ATi Radeon 7500 kojeg sam tada imao (i sada ga imam dok ne sredim ovu grafu).  Napominjem da je frend neki "gamer" pa je tu grafu koristio za intezivno igranje. Uz to dolazi povecano zagrijavanje grafe,elemenata,veca potrosnja, sto je mozda uz neko vrijeme tim ritmom elektrolite dovelo do samrti. ON je meni rekao da su elektroliti na njoj vjerojatno slabi, jer je dugo intezivno koristena. Ja kad sam je otkupio pamtim 2-3 mj gotovo savrsenog rada,a onda su pocele poteskoca,sto je cudno jer sam ja komp,jako rijetko koristio za igranje. Najvise sam se bavio programiranjem. I sve je zapocelo jednog dana kad sam pokrenuo igricu i komp se zastekao,slika smrzla,i monitor u iducem trenu vise nije primao signal a zvuk bi brejkao sve dok ne restartam komm. Kad bi se komp ukljucio ATi driver bi samo javio da se prethodno bio srusio zbog hardwerske greske. I to se od tada dogadja kada treba pokrenut neki 3D, ili kada bi je stavio na benchmark,prvo bi se pojavili artifekati,a zatim bi se komp "uspjesno" smrzao,i sve ista prica: monitor vise ne prima signal itd...

U svakom slucaju rezultate cu javiti u utorak kada budem dosao do opreme i novih elektrolita.

EDIT: EVo slika na kojima je moja grafa. SVi elektroliti su oznaceni (koji su se napuhali i iscurili). Isprike zbog lose kvalitete - slikano mobitelom.

Svi elektroliti su prije "pecenja" izgledali normalno. Eto slika nakon "pecenja":

Elektroliti 1 Elektroliti 1

Elektroliti 2 Elektroliti 2

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.11.2010 15:44 (xZero).
16 godina
neaktivan

I na kraju evo mene da podtam rezultat: Graficka mrtva...

Nakon skidanja kondenzatora provjerio sam njihova mjesta,i na mjesta za 2 kondezatora,instrument pokazuje kratki spoj... {#}

24 To je loša sreća...
3 Nešto si krivo napravio...
0 Kriv je tutorial...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
xZero kaže...

I na kraju evo mene da podtam rezultat: Graficka mrtva...

Nakon skidanja kondenzatora provjerio sam njihova mjesta,i na mjesta za 2 kondezatora,instrument pokazuje kratki spoj... {#}

Ništa nisi krivo napravio, jednostavn oima puno drugih mogućih kvarova koje pećnica ne može ispraviti. A to je jedan od njih

16 godina
neaktivan
dacho kaže...

Hvala PUNO PREVIŠE Bladepu i nixass. Long story short:

Prije: http://www.bug.hr/forum/topic/komponente-oprema/prodaja-neispravna-hd3870/76198.aspx

Nakon: Normalno boota, normalno se igram (samo Minecraft isprobao zasad, ali temperatura je išla do 85 i sve je oke vrtilo, sad ću probat ostalo)

Nisam sasvim siguran da se neće opet sjebat kao što je i bila, ali u svakom slučaju - ne da nisam napravio nikakvu štetu, nego sam ju možda čak i popravio. Kao što je rečeno u prvom postu, zagrijao na 200, držao malo manje od 9 i po minuta I RADI.

Hvala još jednom <3

Update na ovo ^

Eto, radila puna dva tjedna bez ikakvih problema/tantruma/itd. Danas mi opet usred igre izartefaktirala ekran i smrzla komp. Ako (tj. kad) se ponovi, ide na ~11 minuta pa ćemo vidjet.

15 godina
neaktivan
joze kaže...

ili popravljanje rama u mikrovalnoj Izlanuo se

aha mikrovalna bas dobra ideja.

To ti je isto ko EMP samo slabije.

&lt;a href=&quot;http://www.onbux.com/?r=GamerMaster204&quot;&gt;&lt;img src=&quot;http://images.onbux.com/banner1.jpg&quot; border=&quot;0&quot; width=&quot;468&quot; height=&quot;60&quot;&gt;&lt;/a&
15 godina
neaktivan
dokly kaže...

nemojte bit smijesni..

kako si nas prokuzio.

pa ovo je sala.

ali je istina da radi :P

&lt;a href=&quot;http://www.onbux.com/?r=GamerMaster204&quot;&gt;&lt;img src=&quot;http://images.onbux.com/banner1.jpg&quot; border=&quot;0&quot; width=&quot;468&quot; height=&quot;60&quot;&gt;&lt;/a&
15 godina
protjeran
mikrovalna i metal? -.-
WP

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ljudi PRESTANITE to raditi !

da se malo bar uputite u temu vidjeli bi koliko stete radite i koliko dugo ce trajati taj vas "popravak"

pa ajd da vam malo objasnim nacin popravka i tehnike.

ono sto svi pogresno radite je sama tehnika zagrijavanja koja ni priblizno ne smije biti 200 celzijusa odjednom nego ima faze

ukratko :

1-85- 140sec

1-140- 45sec

1-170- 55sec

1-200- 25sec

1-225- 35sec

ocigledno je da sa pecnicom bez temperaturnog kontrolera to ne mozete napraviti kako spada.

zasto je tome tako ?

samo predgrijavanje je faza gdje se moraju zadovoljiti neki tehnicki uvjeti da komponente i lem naprave savrsene spojeve.

primjer objasnjenja iste u grafu je :

http://www.google.hr/imgres?imgurl=http://www.solder.net/images/dev_profile2.gif&imgrefurl=http://www.solder.net/technical/technique.asp&h=288&w=400&sz=41&tbnid=5YRail4tdjyWHM:&tbnh=89&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dreflow%2Bprofile&zoom=1&q=reflow+profile&hl=hr&usg=__-rbBlm_Pzb3X4FVGhYKuxobmKbQ=&sa=X&ei=Xjb-TM_3C9Hp4gb2sOjNCA&ved=0CCkQ9QEwBA 

tako to itreba izgledati.

Popravak se radi sa vrucim zrakom i sablonama za cipove te "rucnim" reflowom.

http://www.zeph.com/bgarework_stations_systems_qfn_smd_hot_air_repair.htm

Bolja i sofisticiranija metoda je sa IC dark infrared lemilicom jer se profili mogu isprogramirati

http://glf-tool.en.alibaba.com/product/270449916-200634449/IR3000_BGA_DARK_IR_rework_station.html

NEMOJTE , ponavljam NEMOJTE prodavati takve kartice jer u najboljem slucaju mogu raditi koji tjedan, a da ne velim koju stetu ste napravili na eventualno popravljivoj kartici.

Kad mi dodje kartica iz pecnice u ruke(koja je riknula opet) onda joj u vecini slucajeva nema spasa.

Manite se loseg posla jer u najboljem slucaju ste dobili karticu koja ce raditi koji dan/tjedan , a skuriti mozete sve zivo.

pozz,

p.s. bolje ubacite nekog pajceka i koristite pecnicu za to za kaj je i namjenjena

15 godina
ZYXY kaže...

ljudi PRESTANITE to raditi !

...

Manite se loseg posla jer u najboljem slucaju ste dobili karticu koja ce raditi koji dan/tjedan , a skuriti mozete sve zivo.

pozz,

p.s. bolje ubacite nekog pajceka i koristite pecnicu za to za kaj je i namjenjena

Ja imam potpuno suprotnih iskustava, i tu po susjedstvu mi radi popriličan broj ploča i grafa koje sam pekao u pećnici i to neke od pred možda i više od godinu i pol - dve.

A u zadnje vrijeme i par diskova se izliječilo na taj način.

Tako da iako ne kažem da tvoja metoda sa stepenastim zagrijavanjem nije dobra ( vjerojatno je, i bolja i učinkovitija od ove moje, i ove koju se ovdje opisuje) al ise nikako ne slažem sa ovim da će se dobiti nešto što radi par dana / tjedana. Iako je bilo i takvih slučajeva naravno, ali po slobodnoj procjeni više od 80% onoga što sam oživio pečenjem radi već danima /tjednima /mjesecima /godinama bez ikakvih problema.

15 godina
neaktivan

Ja mislim da je u pitanju samo faktor sreče, nije to dugoročno rješenje i nikad ona nebude bila ista.

0 3 hvala 0
17 godina
neaktivan

Isprobano na nVidiji 6600GT crkloj prije tri godine na način da je pri uključenju odjednom počela prikazivati zeleni iscrtani ekran i ništa drugo.

.

.

.

.

!!!!I RADI!!!!!

Nevjerojatno, nisam vjerovao, pripremio sam i aparat za gašenje požara iz auta, cura pobjegla iz kuće, mačak emigrirao kod susjeda, ma komedija živa..!

Inače, išao sam s tom grafom svojedobno na servis, rekli mi da je krepala memorija i da je popravak nemoguć/neisplativ.

Dobro da im je nisam ostavio u servisu, sad imam grafu za curin komp...

LP,

M.

Prodajem zjake...povoljno!
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo ako se neko sjeca ove moje teme http://www.bug.hr/forum/topic/graficke-kartice/8800gts-problem/75739.aspx Samo sam htjeo reci da sam probo ovu metodu radi!! Ja svoju "uskrsno iz mrtvih"JEAAAAAAAAA Samo neznam doklen ce ostati živa .XD Hvala autoru teme--nisam znao da postoje ovakve metode popravljanja

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Neznam zašto svi forsiraju pećnicu, stvarno nije dobro radi ostalih konponenti pogotovo kondenzatora koji jedva trpe i 100 stupnjeva a kamo li 217 što je minimum za bezolovni lem...Moj savjet ako već mora bit ssm onda bi sigurno bilo bolje to radit s fenom za skidanje boje.Folijom se omota sve osim grafičkog chipa i time se sprečava temperaturni stres ostalih komponenti..eventualno neki termometar pokraj čipa... U svakom slučaju niti jedno riješenje nažalost nije trajno makar se to radilo i s ir3000 ili bilo čim drugim, ukoliko se ne čip ne skine i prekugla s kuglicama s primjesom olova...bar je to moje mišljnje...Al na kraju ako je grafička tako i tako bila za otpis....

15 godina
neaktivan
ma kakvi fenovi samo pec :-) ... samo da javim da je jedna kartica danas 9800GT ozivljena na ovaj nacin i radi sve dobro za sad .. a nije se htjela upaliti nikako .. eto .. pozz
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

mogu samo zahvaliti na ovom postu koji mi je jako puno pomogao i da.....moja 8600 GT je ponovno u pogonu !!!!

speedfreak
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice