Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 976.477
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
PR0MATRAC kaže...

Dakle da se vratim na temu vezano za preporuku o proceoru za dkomar clana kad budes nadogradjivao proceor predji na socket 1155 i uzmi barem intel i5 2400, fx procesori su u redu ali nemogu konkurirati intelovim i5 proceorima novije serije ...

Da sada nadograđujem procesor išlo bi otprilike ovako: i5 3570k, AsRock Z77 Extreme 4, 2x4GB ram, 5850 ili gtx 660, XFX 550w PSU.

Međutim, mislim ovu platformu cijediti još dvi-tri godine i onda preći sa dvojezgrenog na tada aktualni četverojezgreni procesor, sa 128 bitne grafičke na 256 bitnu, itd..

Još ima starih igara koje nisam odigrao(Deus Ex, Mafia 1, GTA San Andreas..)

Osim najnovijih igara tipa FC3, Battlefield 3 ova konfa me potpuno zadovoljava za sve ostale zadatke.

L1nNk kaže...

Covjek kaze da ima E5200..sad koliko je to bolji proc od 5400+64x2 nebih znao ali jest bolji sad ne utolikoj mjeri ogromnoj..(10-15%)

Ja imam 6670 DDR5 grafu i imam u dosta igara ogroman bottleneck...snjom..Recimo (starije igre) jedan AC Revelation i MAss Effect proc na 100% a grafa na 50% ne moze doci.

I sad da covjek uzme 7770 koja je dosta bolja od ove moje koliki bih mu bio bottleneck...jer s saznanjem kad ga imas i kad ti proc drzi na 100% nije bas ugodan gameplay(lag)..bar ne meni osobno.

Pogledao sam usporedbu mog i tvog procesora na linku kojeg je dao PROMATRAC.

S tim da sam za svoj procesor odabrao E8400 (na nekom procesor testu mi je izbacilo ekvivalent mog naclockanog E5200 sa stock E8400)

Ispada da je kloknuti E5200 dosta brži.

Doduše, tvoj procesor je uzet u obzir kao neklokan.

PR0MATRAC kaže...

evo usporedba performansi tih dvaju procesora - ovdje u benchu je phenom 920 koji je u principu isti kao i 925

http://www.anandtech.com/bench/Product/32?vs=81

razlika je dosta velika

14 godina
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Ako se nevaram, ti imaš 22 cola monitor. Ja neznam sa kojim ti postavkama igraš da sa slabom garom i procesorom možeš biti zadovoljan. Moj drugi komp je e5300 na 3.33Ghz i HD 4850 ( koja je osjetno bolja od tvoje sadašnje grafe ) i to nije komp za igranje nikako. Može se igrati većina igara, ali stvarno na niskim postavkama i sa manjom rezom. Ako nemaš izbora, onda naravo cijedi dokle možeš, ali ti bi se preporodio da pređeš na neki moderni AMD ili Intelov procesor. Spominjao si za dvije godine da ćeš onda preći na tadašnje quad core procesore ! Za dvije godine će 8 jezgreni biti sasvim normalni i prosječni procesori kao što su danas quadovi. Anandtechova stranica je dobra za površne usporedbe, ali nije baš vjerodostojna potpuno.

Moj PC  
1 1 hvala 0
12 godina
191x7 kaže...
logi510 kaže...

proc i graficu mozete viditi pod moj pc..šta mislite jel mi preslab proc? ako da moze preporuka nekog proca ali samo da nije preskup

Jeste, ne bi bilo loše zamijeniti. I dodati još barem 2GB ram. De reci cifru s kojom raspolažeš pa da nađemo nešto...

trenutno s nekih 600 kn..

14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Ako se nevaram, ti imaš 22 cola monitor. Ja neznam sa kojim ti postavkama igraš da sa slabom garom i procesorom možeš biti zadovoljan. Moj drugi komp je e5300 na 3.33Ghz i HD 4850 ( koja je osjetno bolja od tvoje sadašnje grafe ) i to nije komp za igranje nikako. Može se igrati većina igara, ali stvarno na niskim postavkama i sa manjom rezom. Ako nemaš izbora, onda naravo cijedi dokle možeš, ali ti bi se preporodio da pređeš na neki moderni AMD ili Intelov procesor. Spominjao si za dvije godine da ćeš onda preći na tadašnje quad core procesore ! Za dvije godine će 8 jezgreni biti sasvim normalni i prosječni procesori kao što su danas quadovi. Anandtechova stranica je dobra za površne usporedbe, ali nije baš vjerodostojna potpuno.

Gdje ti vidis 8 core danas na desktop trzistu?. AMD-ovi FX se ne mogu uvrstati kao octa core CPU jer zapravo to u potpunosti nisu, to je vise kao 4 cores/8 threads, samo izvedeno na drugi nacin, iako fizicki postoji 8 jezgara unutra, ali dvije dijele iste resurse, doduse ne moram ti to objasnjavati, znas ti to odlicno i mnogo bolje od mene.

Anyway smatram da ce quad core procesori(Intel SB i IB i buduci procesori od Intela, AMD je istrosen sa quadovima i nema sanse) da ostanu jos par godina na sceni, i da ce biti dovoljni za bilo koji single gpu sustav u tih par godina.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 17:14 (Leopard_st).
17 godina
logi510 kaže...
191x7 kaže...
logi510 kaže...

proc i graficu mozete viditi pod moj pc..šta mislite jel mi preslab proc? ako da moze preporuka nekog proca ali samo da nije preskup

Jeste, ne bi bilo loše zamijeniti. I dodati još barem 2GB ram. De reci cifru s kojom raspolažeš pa da nađemo nešto...

probaj se nekako razvući do barem 700-750 Kn pa uzeti ovo:

AMD Phenom II x4 945 ili 955BE (550-650 Kn)

2 GB DDR2 800 MHz (150-210 Kn)

S tim bi se preporodio.

Provjerite Boss Game @ http://boss-game.com/forum2/index.php
13 godina
protjeran
itomic009 kaže...

Moj drugi komp je e5300 na 3.33Ghz i HD 4850 .... Anandtechova stranica je dobra za površne usporedbe, ali nije bašvjerodostojna potpuno.

itomic009! koliko ti imas godina? ak ti je E5300 bio drugi komp?ak ni tajna?sala vidio sam, ja sam do e serije promijenio 10 proceva...o grafickama necu ni govoriti stranica od anandecha je poprilicno tocna a govoriti da je povrsna {#}, jer niti jedna stranica na netu nema toliko testova za usporedbu (niti priblizno) jos nikad nisam naisao na nekaj sumljivo u njihovim  testovima,jako vjerno pokazuju razliku u procevima i grafama naravno sve na stock,ak si ti nasao javi nam pa da svi znamo.LP

Rasturam na i7-920@3.8ghz + ArticCooling Freezer 13 + ASUS P6T Deluxe Ver.2 + MSI Radeon R6850 Cyclone OC Power Edition 1GB 1010/4880mhz
12 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Ako se nevaram, ti imaš 22 cola monitor. Ja neznam sa kojim ti postavkama igraš da sa slabom garom i procesorom možeš biti zadovoljan. Moj drugi komp je e5300 na 3.33Ghz i HD 4850 ( koja je osjetno bolja od tvoje sadašnje grafe ) i to nije komp za igranje nikako.Može se igrati većina igara, ali stvarno na niskim postavkama i sa manjom rezom. Ako nemaš izbora, onda naravo cijedi dokle možeš, ali ti bi se preporodio da pređeš na neki moderni AMD ili Intelov procesor. Spominjao si za dvije godine da ćeš onda preći na tadašnje quad core procesore ! Za dvije godine će 8 jezgreni biti sasvim normalni i prosječni procesori kao što su danas quadovi. Anandtechova stranica je dobra za površne usporedbe, ali nije baš vjerodostojna potpuno.

Može se igrati.

Npr. COD4 MW. COD 2, Live for speed, Flat Out 2, HL2, F.E.A.R. 2 i slične.

Sve se te igre igraju na skoro max postavkama i naravno na nativnoj rezi (1680x1050)

Da se zaigrati i FC2, Deus Ex HR, Battlefield BC2

Kod ovih igara treba recimo isključiti AA

Što se izbora procesora i grafičke tiče, uvijek češ imati nižu, srednju i visoku klasu (i3 i5 i7 npr.)

Mislio sam reći da ću sljedećom velikom nadogradnjom izabrati srednju klasu, ma od koliko se ona jezgri tada sastojala.

14 godina
Stjepanj kaže...
itomic009 kaže...

Moj drugi komp je e5300 na 3.33Ghz i HD 4850 .... Anandtechova stranica je dobra za površne usporedbe, ali nije bašvjerodostojna potpuno.

itomic009! koliko ti imas godina? ak ti je E5300 bio drugi komp?ak ni tajna?sala vidio sam, ja sam do e serije promijenio 10 proceva...o grafickama necu ni govoriti stranica od anandecha je poprilicno tocna a govoriti da je povrsna {#}, jer niti jedna stranica na netu nema toliko testova za usporedbu (niti priblizno) jos nikad nisam naisao na nekaj sumljivo u njihovim  testovima,jako vjerno pokazuju razliku u procevima i grafama naravno sve na stock,ak si ti nasao javi nam pa da svi znamo.LP

A gle, ja ti neću objašnjavati sada semantiku rečenica jel imaš stručne literaure za to ako te zanima. Ako sam napisao moj drugi komp, mislio sam na to da imam dva kompa, a ne da mi je taj drugi u životu po redu. Jel da ti mene znaš, onda bi ti bilo već jasno koliko sam promjenio procesora {#}. Anandech koristi premalo novih igara i to je jedan od razloga zašto sam rekao da nije baš reprezentativan, a ima i drugih stvari i to hrpa. Nije sada Anandtech tema pa da nespamamo bezveze {#}.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 19:18 (itomic009).
14 godina
dkomar kaže...

Mislio sam reći da ću sljedećom velikom nadogradnjom izabrati srednju klasu, ma od koliko se ona jezgri tada sastojala.

Kužim što hoćeš reći, samo kažem da će za dvije godine prosječan CPU biti 8 jezgreni kako sada stvari stoje ( ili ajde threadova ). Neću sada ulaziti u definiranje što je to jezgra i definiranje iste, jel niti ja znam točno definiciju jezgre pa da mogu reći što je a što nije jezgra, niti zna 99% forumaša {#}.

13 godina
protjeran

onda cemo morati na pivo da se upoznamo i taj tvoj drugi komp, hehe{#}

Rasturam na i7-920@3.8ghz + ArticCooling Freezer 13 + ASUS P6T Deluxe Ver.2 + MSI Radeon R6850 Cyclone OC Power Edition 1GB 1010/4880mhz
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 19:22 (Stjepanj).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Leopard_st kaže...
itomic009 kaže...

Gdje ti vidis 8 core danas na desktop trzistu?. AMD-ovi FX se ne mogu uvrstati kao octa core CPU jer zapravo to u potpunosti nisu, to je vise kao 4 cores/8 threads, samo izvedeno na drugi nacin, iako fizicki postoji 8 jezgara unutra, ali dvije dijele iste resurse, doduse ne moram ti to objasnjavati, znas ti to odlicno i mnogo bolje od mene.

Anyway smatram da ce quad core procesori(Intel SB i IB i buduci procesori od Intela, AMD je istrosen sa quadovima i nema sanse) da ostanu jos par godina na sceni, i da ce biti dovoljni za bilo koji single gpu sustav u tih par godina.

o ovome ja stalno govorim - amd nema ''pravi 8jezgreni proc'' i tesko da ce amd preuzeti od intela vodstvo sto se tice performasni iako se najavljuju neke stvari za 2014 godinu

a sto se tice anandtecha - bezveze je govorit protiv te stranice a da pri tome ne pokazujete stranicu koja je bolja za benchmarke - koliko god da je stranica za neke od lokalnih strucnjaka ''upitna'' pokazite bolju ? i vise nece biti linkova na anandtech - 

PR0MATRAC
14 godina

O čemu ti čovječe pričaš, jesi ti pismen ili što ?? Prestani spamati više. Ja nisam napisao da će AMD procesori biti glavni ili da će preuzeti vodstvo !! Mislim jesi li ti nepismen ili što ?? Mislim dosadan si i spamaš temu. A ovo što se jezgra tiče, što je a što nije jezgra, ajde ti obasni narodu onda što to je u svjetu računala jezgra a što nije pa neka onda svima bude jasno. Evo reći ću jedan primjer za Anandtech. Kad su testirali FX 8150, bio je između ostalih i test low reza i postavke u Dirt 3 sa GTX 580. I oni dobiju da FX 8150 i GTX 580 imaju oko 112 fps ( ili tako nešto ) a Intel oko 170 fps. I ja gledam to malo i čudno mi te stavim iste postavke i sa svojom GTX 560 Ti sam odbio oko160 i nešto FPS !!!! O Anandtecu nema smisla komentirati više niti mi se tu prepire bezveze. 

P.S. Koliko vas ovdje na forumu misli da je "sveti" Intel sa i5 3330 npr. dovoljan za igranje i za iskorištavanje jedne HD 7950 ili GTX 670 u F1 2012 ???

14 godina
neaktivan

Jučer sam se igrao sa postavkama u više igrara i došao do zaključka da me cpu bottlenecka.

e4500 @ 30 (333*9)

ddr2 3gb @ 800 (2.4 multi)

gigabyte 8800gt

gigabyte p35-ds3p

Najviše mi se to osjeti u doti2 u kojoj mi je cpu konstanto na 90-100% zauzeća, a grafa je prema cpu-z oko 50-60%. FPS mi varira od 20ak ako je neka veća gužva u igri do 150+ ako se ništa bitno ne događa. FPS je više manje isti na min i max postavkama.

TF2 - ista stvat

Dishonored - ista stvar, ali u manjoj mjeri...

E sad, kako najlakše izbjeći bottleneck? Zamjeniti proc nekim polovnim? Probati izvuči još koji mhz iz njega?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Uzeti neki quad core polovan koji paše na ploču. Jedini pravi način.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
pa s tom grafickom tesko da ce mu i neki quad pomoci...mislim oce al zali boze...:(
14 godina
Najkraći i najpovoljniji put ti je upgrade na quad core. Naravno, idealno bi ti bilo promjena ploče i procesora na 1155 ili AM3+ sockete.
13 godina
protjeran
Griz kaže...

Jučer sam se igrao sa postavkama u više igrara i došao do zaključka da me cpu bottlenecka.

e4500 @ 30 (333*9)

ddr2 3gb @ 800 (2.4 multi)

gigabyte 8800gt

gigabyte p35-ds3p

Najviše mi se to osjeti u doti2 u kojoj mi je cpu konstanto na 90-100% zauzeća, a grafa je prema cpu-z oko 50-60%. FPS mi varira od 20ak ako je neka veća gužva u igri do 150+ ako se ništa bitno ne događa. FPS je više manje isti na min i max postavkama.

TF2 - ista stvat

Dishonored - ista stvar, ali u manjoj mjeri...

E sad, kako najlakše izbjeći bottleneck? Zamjeniti proc nekim polovnim? Probati izvuči još koji mhz iz njega?

ako igras samo dotu ond klokaj proc i grafu - ako namjeravas igrati novije igre a zelis sto povoljnjie proci onda prodaj proc i grafu i uzmi si nesto tipa Q8400 ili Q6600 i hd 6870 plus jos 2 gb rama - to bi ti bilo mozd i najpovoljnije

PR0MATRAC
13 godina
protjeran
i kaj ce onda s q6600+6870? pa ja s q9400 na 3,8ghz+6850 nisam mogao izvuc prek 60% gpu usage u bfbc2,sc2,farcry2,gta4 je bio neigriv a proc stalno oko 100, teski botleneck...tak da ti ja to nebi nikak preporucio ovo kaj je promatrac rekao! bjezi od starog socketa:)...
14 godina

Hej ljudi. Zanima me da li je amd x2 260 (3.2GHZ) bottleneck ati radeon hd 4250 (256 MB). Grafička je integrirana na matičnu ploču..:)

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011
13 godina
alen4430 kaže...

Hej ljudi. Zanima me da li je amd x2 260 (3.2GHZ) bottleneck ati radeon hd 4250 (256 MB). Grafička je integrirana na matičnu ploču..:)

Bože kakvo pitanje!!! Naravno da nije!!!

12 godina
191x7 kaže...
logi510 kaže...
191x7 kaže...
logi510 kaže...

S tim bi se preporodio.

a neznam kolko mi se isplati nadogradivat zato sta u roku godinu dana kupujem novi komp

17 godina
logi510 kaže...
...

S tim bi se preporodio.

a neznam kolko mi se isplati nadogradivat zato sta u roku godinu dana kupujem novi komp

Ha gle, kod mene je slična situacija (premda mijenjam samo proc) - stoga ti mogu reći pa makar koristi osamo godinu tako nadograđen - ISPLATI se.

12 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi,

nakon što sam uspiješno nabavio Hd7750 počela mi se vrtiti u glavi ta spika oko Bottlenecka.

S obzirom da imam AMD ATHLON X2 250, a matična je AsRock A785GXH/128 zanima koji procesor uzet,

te koliko bi me sve to ispalo (naravno uzeo bi još 2 gige rame) ?.

0 0 hvala 0
13 godina
Tonel kaže...

Pozdrav ljudi,

nakon što sam uspiješno nabavio Hd7750 počela mi se vrtiti u glavi ta spika oko Bottlenecka.

S obzirom da imam AMD ATHLON X2 250, a matična je AsRock A785GXH/128 zanima koji procesor uzet,

te koliko bi me sve to ispalo (naravno uzeo bi još 2 gige rame) ?.

Pašu ti svi Phenomi tako da možeš birati koji ćeš uzeti, ali ako uzimaš novo, onda uzmi x4 965 ili x4 955 koji je pedesetak kuna jeftiniji. Memoriju uzmi ako je moguće istu kao što već imaš (isti proizvođač, iste brzine i istih latencija). Izašlo bi te negdje oko 850 kuna ili 800 kuna, ako uzmeš x4 955.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.1.2013 2:48 (Mile 74).
12 godina
neaktivan

Odlično , nisam ni znao da toliko procesora podržava ova matična. Hvala Mile

14 godina
Mile 74 kaže...

Mile nemoj tako, kad bi svi sve znali nikada ne bi dobio niti jedan hvala na forumu nego samo TU...{#}

Dečki oprostite za off...

13 godina
Tiby kaže...
Mile 74 kaže...

Mile nemoj tako, kad bi svi sve znali nikada ne bi dobio niti jedan hvala na forumu nego samo TU...{#}

Dečki oprostite za off...

Imaš pravo, ali čovjek je dvije godine tu na forumu. Pogledom na njegov profil i teme koje prati, rekao bih da je već usvojio dovoljno znanja da nepita gluposti.

Tako da nisam siguran dali trolla ili baš nezna.{#}na{#}.

16 godina

Prijateljici je izgleda odapela Sapphire HD4870 1GB Vapor-X, pa sad za nju tražim neku grafičku

(kojoj niže navedeni CPU neće biti bottlneck, računajte da proc neće biti OC) za sljedeću konfiguraciju:

Phenom II X4 925 BE

Kingmax DDR3 2 GB 1333 Mhz

MBO Gigabyte MA790XT-UD4P

Corsair 450W VX

Može prijedlog više njih, u više cjenovnih razreda (možda AMD/ATI), recimo do 500, 700, 1000, do max 1200-1300kn, jer ne znam koliko će moći izdvojiti.

I da nisu baš bučne.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.1.2013 19:58 (Matozan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

HD 7770 neka i još 2GB RAM. Taman.

Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina

bog. imam taj cpu, i meni je rečeno da on nije bottleneck sve do novih amd hd7870. dakle ati/amd preporuke bi bile od slabije prema jačoj: hd 7750, hd 7770, hd 7850(imam je i ispostavilo se da nije bottle neck) ona je po cijeni na kraju rečenog max buđeta. možda bi bilo najbolje da uzme još "keks" rama i hd7770, kao što je i kolega savjetovao.

coffe,coffe,coffe.....
Moj PC  
0 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice