Sve se češće susrećem s ovim problemom kod mnogih PC igrača.
Neki žele promijeniti novu grafičku koju su kupili jačom jer nisu zadovoljni performansama, neki su uvjereni da im je grafička slabija nego što bi trebala biti (ili neispravna) itd...
Onda malo popričam sa njima i saznam da imaju dvojezgreni procesor; najčešće neki Athlon X2, Athlon II x2, Pentium D ili Intel Core 2 Duo na defaultno niskom taktu.
Tada im pojasnim u čemu je problem, jer mnogi nisu ni čuli za pojam bottleneck (usko grlo) a kamo li što predstavlja.
Pa da prvo ukratko kažem što jest bottleneck, za one kojima pojam nije poznat.
Bottleneck se koristi kao izraz za pojavu da jedna komponenta (ili više komponenti) ograničava performanse ostalih komponenti odnosno cijelog sustava.
Kao nekakvo suženje, npr na cijevi kroz koju teće voda, na cesti s više traka koja ima dijelove s po jednom trakom u svakom smjeru (npr autoput sa tunelima), od tud i naziv - usko grlo, grlić boce.
Procesorski bottleneck grafičke očituje se tako što procesor nema dovoljno procesorske snage da radi i svoje zadaće (npr proračun fizike u igri, upravljanje umjetnom inteligencijom u igri) i zadaje zadatke grafičkoj (što da ona radi i kako) jer procesor je zadužen za svoje vlastite zadatke i upravljanje ostalim komponentama). U biti dolazi do toga da, laički rečeno, procesor ne može dovoljno brzo puniti (fillati) grafičku (što da ona radi cijelo vrijeme) i ona se ne iskorištava u potpunosti.
Primjer toga je npr kombinacija jedne moderne grafičke kartice (recimo 1000 Kn) i dvojezgrenog procesora starog nekoliko generacija. Događa se to da se u kombinaciji s tim procesorom s tom grafičkom ima jednake performanse kao s npr karticom od 600 Kn. I onda se uzme jači procesor koji može "iskoristiti" tu grafičku od 1000 Kn te ta kombinacija ima recimo duplo veće performanse nego taj novi procesor i grafička od 600 Kn, da taj novi procesor i grafa od 600 Kn imaju tek neprimjetno bolje performanse nego stari procesor i grafička od 600 Kn. To je sindrom procesorskog bottlenecka -> slabiji procesor može iskoristiti slabiju karticu u potpunosti jednako kao i neki jači procesor (stoga taj jači procesor s tom karticom ima tek malo bolje performanse nego slabiji proc s tom grafom - sam procesor je jači), no jaču karticu ne može (jer je preslab).
Kako primjetiti radi li se o bottlenecku u trenutnom sustavu?
Praćenjem zauzeća grafičke. Ako ne ide do 100% u igrama (i benchmarcima), u pitanju je bottleneck.
Baš sam nedavno razgovarao s jednim forumašem na jednom drugom forumu; posjeduje Athlon II x2 240 na tvorničkom taktu, 4GB DDR2 memorije i AMD Radeon HD 6770 grafičku.
Htio je prodati svoju karticu + dodati još jednu poveću svotu i uzeti ~30% jaču grafičku (HD 6850). Objasnio sam mu da je bolje da te novce uloži u procesor jer s trenutnim i tom novom 6850 neće imati bolje performanse nego što sada ima, a ako uzme neki npr Phenom II x4 procesor da će imati puno bolje performanse. Nije mi povjerovao dok se nije sam uvjerio da mu zauzeće grafičke kartice ne prelazi 70% u igrama.
Kako sam mu demonstrirao (kako možete provjeriri koći li vam procesor grafičku):
1.
Treba skinuti odavdje MSI Afterburner i instalirati ga:
http://event.msi.com/vga/afterburner/download.htm
2.
Pokrenuti Afterburner i pod Settings -> Monitoring označiti "GPU Usage" i stavi kvačicu pred "Show in On-Screen display".
Kliknuti na "U redu", "Ok", "Accept" ili što već piše i pokreni neku zahtjevnu igru.
Dok MSI Afterburner radi u pozadini pokazivat će koliko ide zauzeće grafičke.
Dakle s procesorom koji bi omogućavao grafičkoj da se iskoristi 100% taj forumaš imao bi najmanje 30% bolje performanse. S samom promjenom procesora.
A da ostavi procesor i zamijeni grafičku 30% jačom nju ne bi koristio ni 50% što bi značilo da neki porast performansi ne bi uopće osjetio.