Trebao bih uskoro prijeći na 4k.
Trenutno sam na 1080p i samo jedna ova kartica je overkill za 1080p, ali sređujem jedno po jedno :)
Trenutno sam na 1080p i samo jedna ova kartica je overkill za 1080p, ali sređujem jedno po jedno :)
Ima li uopće dovoljna ponuda 4k ekrana kod nas za sada?
Mislim da se prije jeseni iduće godine taj potez ne isplati.
a zasto bi morao kupit lcd kad ima vec sad jeftinih uhdtv-a koji su nesto i jeftiniji a malo veceg ekrana http://www.sancta-domenica.hr/televizori/led-lcd-tv.aspx?conditions=06-RazlucivostPrikaza.10
a zasto bi morao kupit lcd kad ima vec sad jeftinih uhdtv-a koji su nesto i jeftiniji a malo veceg ekrana http://www.sancta-domenica.hr/televizori/led-lcd-tv.aspx?conditions=06-RazlucivostPrikaza.10
Ti UHD TV-i su vjerojatno također LCD. Osim toga, vjerojatno su ograničeni na dvostruki HDMI, a nemaju DP1.2, kao što je vjerojatno da imaju ograničeni refresh na 30Hz, veliku točku (jer se TV ne gleda s 50cm, nego 300cm), lošije pozadinsko, lošije boje itd.
ovi malo skuplji su HDMI 2.0 i 60hz-a, ne pricaj na pamet da lose pozadinsko osvjetljenje i boje lol svi imaju UHD color opciju chroma sample 444 uz 4k/60p pricam za samsung seriju
tocnije LCD LED-ovi i imaju dosta visok ms nekih 50ak ali sa zadnjim firmom i gaming opcijom ono pada na 20ak! i fino se moze igrat ne laga puno ... ja sam par igara odigrao na 4/60p i stvarno mogu rec da sam uzivao
ne radi velicine ekrana nego kavlitete prikaza koja samsung serija daje jer neznam za druge ali vjerujem da neodstupaju u kvaliteti za isto ...
evo i pool da vidimo sto ekipa misli
15 | 4k LCD 27incha pa na gore |
---|---|
0 | 4k LCD monitor manje od 27 |
6 | UHDTV za nesto vecu cijenu |
Vriste svi da se preko 5ms nemre igrat na monitoru, ali 20ms odjednom nije lose?
Mislim ja sam zadovoljan sa svojim Dellom, iako su svi rekli da nije za gaming, meni je odlican, ali cak i ja se slazem da je 20ms relativno puno.
puno je za ratne online igre ali za avanture ,pucacine , voznje i sport na 60hz lockano je vise nego dovoljno usotalom tko hoche brzo,prezizan gaming njemu treba 1/2k-120/144hz monitor a ne 4k60
di opet dolazimo do cijene koja je oko 6k a za malo vise se opet uzme UHDT-v sto je po meni isplativije
Pa i nisu baš jeftini čini mi se. Ja se uskoro isto mislim prebaciti na 4k tako da sam se u zadnje vrijeme pročitao i pregledao dosta recenzija šta se tiče tih monitora.
Samsung 28'' U28D590D UHD Gaming je trenutno najbolji izbor na tržištu po omjeru uloženo dobiveno, a kod nas se može nabaviti od 3500 kn pa na više. Ima odziv od 1ms GTG i DP 1.2 za 60Hz tako da mi izgleda kao najbolji izbor šta se tiče gaminga
ok sto se tice gaminga ali ako oces 4k future prof bolje uzet UHDTV jer jos malo pa ce pocet dolazit i filmovi a tko ima konzolu xone,ps4 odlicno skaliraju full hd igre(odigrao ih par i ostao zapanjen !)
p.s ovi UHDT-vi imaju i evolution kit dok LCD monitri od istog nemaju , evo jos jedne prednosti
ok sto se tice gaminga ali ako oces 4k future prof bolje uzet UDTV jer jos malo pa ce pocet dolazit i filmovi a tko ima konzolu xone,ps4 odlicno skaliraju full hd igre(odigrao ih par i ostao zapanjen !)
p.s ovi UHDT-vi imaju i evolution kit dok LCD monitri od istog nemaju , evo jos jedne prednosti
Ako taj monitor neće služiti primarno za gaming na pc-u onda da. Ja osobno ne mogu zamisliti nekakav ozbiljniji gaming ako ne sjedim pred monitorom, a to mi se s tv-om čini nezamislivo
a cuj i meni se nekad neda gledat u veliki ekran zamara me nakon nekog vremena ,zato ponekad igram nes na viti zavaljen u krevet u odnosnu na ps4 :D ili igram PC igre na DELLu fino u svojoj gaming pc stolici bilo konbnacija x box kontolera ili misa i tipkovnice na sve sam naviknut
Zna se za što monitora a za što TV služi,pa prema tome..
ono što ne piše na ovoj stranici jest da EVGA nema servis u Hrvatskoj , pa ako se nešto dogodi treba grafičku slati na centralni servis u Berlin
Pa ako narucis preko neta EVGA kartice moras slat, ako si uzeo kod nas u trgovini onda doneses karticu njima i oni taj dio odrade... samo kaj to traje. Mislim da je bolja verzija onda narucit izvana (direktno od EVGA, ne preko nekog vendora) i sve rjesavat preko njih jer te ispadne najjeftinije. Iskreno dosta ljudi ovdje je narucilo kartice izvana i morat ce slat u slucaju bilo kakve reklamacije, cijena je tu negdje, pa onda moze kartica biti i EVGA, dapace, po garanciji je najbolja ternutno, a kvaliteta mislim da nije upitna.
ok sto se tice gaminga ali ako oces 4k future prof bolje uzet UHDTV jer jos malo pa ce pocet dolazit i filmovi a tko ima konzolu xone,ps4 odlicno skaliraju full hd igre(odigrao ih par i ostao zapanjen !)
Evolution kit? What?! -- I da, kako rekoh: bez DisplayPorta 4K (dakle, TV) je no-no.
Inače, za igranje, 4K donekle probavljiv jedino na TN-u što se brzine tiče (Asus PB287Q), a kome smeta TN ima Dell UP3214Q i Asus PQ321Q. S time da je Dell dosta lutrija, jer im je podrška smeće kao i firmware.
ono što ne piše na ovoj stranici jest da EVGA nema servis u Hrvatskoj , pa ako se nešto dogodi treba grafičku slati na centralni servis u Berlin
Kad i rikne, ionako je svejedno šalješ i dobijaš novu. Uvijek, ne samo EVGA. Servisi više nemaju baš smisla. Slao ti u Berlin, Zagreb ili Madrid, svejedno je.
Zna se za što monitora a za što TV služi,pa prema tome..
Neznam sto tocno zelis reci ali ja sam presao sa lcd-a na telku igrati i mogu reci da je ovo iskustvo bolje -
Pa i nisu baš jeftini čini mi se. Ja se uskoro isto mislim prebaciti na 4k tako da sam se u zadnje vrijeme pročitao i pregledao dosta recenzija šta se tiče tih monitora.
Samsung 28'' U28D590D UHD Gaming je trenutno najbolji izbor na tržištu po omjeru uloženo dobiveno, a kod nas se može nabaviti od 3500 kn pa na više. Ima odziv od 1ms GTG i DP 1.2 za 60Hz tako da mi izgleda kao najbolji izbor šta se tiče gaminga
Sudeci po recenzijama koje sam ja pročitao ovo je bolji izbor http://www.alzashop.com/28-acer-cb280hkbmjdppr-4k-uhd-d2216338.htm , trenutno best buy, a i može se i ekran rotirat kako želiš što kod samsung ne možeš.. ali više manje tu su negdje..mislio sam uzet ovaj acer ali mislim da ce cijene past cim dodu noviji modeli pa cu kupit kad cijena bude negdje 2500kn.
Evolution kit? What?! -- I da, kako rekoh: bez DisplayPorta 4K (dakle, TV) je no-no.
Inače, za igranje, 4K donekle probavljiv jedino na TN-u što se brzine tiče (Asus PB287Q), a kome smeta TN ima Dell UP3214Q i Asus PQ321Q. S time da je Dell dosta lutrija, jer im je podrška smeće kao i firmware.
kakvi display port na tv-u? koristi se hdmi, a čak i jeftiniji imaju novi 2.0 ulaz za 4k60hz
http://www.nabava.net/televizori__240/samsung-televizor-ue40hu6900-40-lcd-led__5952821
Sudeci po recenzijama koje sam ja pročitao ovo je bolji izbor http://www.alzashop.com/28-acer-cb280hkbmjdppr-4k-uhd-d2216338.htm , trenutno best buy, a i može se i ekran rotirat kako želiš što kod samsung ne možeš.. ali više manje tu su negdje..mislio sam uzet ovaj acer ali mislim da ce cijene past cim dodu noviji modeli pa cu kupit kad cijena bude negdje 2500kn.
ja isto smatram,čitajući strane recenzije,da ASUS PB287Q jede taj samsung za doručak,što se tiče svega,pogotovo rotiranja ekrana u svim mogućim smjerovima,ali NAJGORI efekt je kod samsunga da ima užasan backbleed na rubovima,sorry,nisan stručnjak,ne kontan se najbolje,ali možeš pogledat na YT ima dosta toga i u tim recenzijama se spominje taj efekt,koji nije toliki kod ASUS-a,a mogu ti osobno reći da je ASUS grom,iako san ja megaloman,ali aj opet dobro,ali imaš ih za već nekih 4.1k kn otprilike,preko UZI shopa,i to je kad dobiješ popust 3% ako tek kupuješ,iako neki stariji imaju čak i više...5% ili slično,ali opet ASUS za 4.1k ili samsung za 3.7k kn,ja san odabrao ASUS i smatram da nisan falio,a ti pogledaj još malo bolje te recenzije,a cijena je bila oko 3,7k kad san ja gleda,ali tada je i asus bio preko 5k kn,pa je cijena pala,pa san piknio jednog...iako ne gejman previše još zasad,pa da ti kažen recenzije oko tog,jer gledan i ja uskoro nabavit neku novu grafu tipa 970 i slično...ima još tu čak i AOC koji isto kažu nije loš,a vanka je moguće nabavit i te neke ILIYAMA,ali nisan baš čita o tome,samo opet kažen,pogledaj oko tog samsunga,ja san se skoro zaletio i nabavio tog odmah,ali kolega fichek me upozorio,i još ostali rambox i drugi iz teme monitori na taj nedostatak,kad odeš u stranu ekran u kantunima gubi boju i slika se slabo skroz vidi,čak je to vidljivo i na YT snimkama,pa se ne zaleti za parsto kuna uštede,makar i 500,ali kad daješ 3,5,dadi još i tih 500,pa si miran...samo moja opaska,pa ti još pogledaj...lp:)
ja isto smatram,čitajući strane recenzije,da ASUS PB287Q jede taj samsung za doručak,što se tiče svega
Da, Asusom sam i ja bio najzadovoljniji kad je 4K u pitanju, iako, ne podnosim TN pa sam ga brzo vratio. Teško je gledati u IPS van igara, a ne želim više imati dva monitora.
Inače, za igranje bih i dalje preporučio Asusov PG278Q - nije 4K, ali njegovih 144Hz pružaju iskustvo kakvo apsolutno niti jedan drugi monitor ne može kad su igre u pitanju. Bilo bi to dobro i za IPS, ali još uvijek nitko da proda 1ms 144Hz IPS, iako tehnologija postoji.
http://www.guru3d.com/news-story/144hz-ips-type-panels-developed-1440p-as-well.html
Off-topic smo, da, ali samo još ovo: nije ista. Asus je vidljivo bolji (probao sam oba).
I samo kratko: 4K je zabavan, fino je to, ali za igre je daleko bolji 144Hz, nego 4K. 4K će donijeti mrvicu bolju sliku od one koju će vam dati moderan anti-aliasing, ali će 144Hz napraviti toliku razliku da ćete se pitati zašto ste toliko čekali. :)
On-topic: da ne govorimo da za 4K trebate 2x GTX980/290X.
malo na temu,pala cijena ASUS STRIX na2850kn...970 naravno :)
u 100 trgovina ta je grafa 3200+kn u jednoj je 2800+...da bas je pala! i k tome raspoloziva iskljucivo za narudbu sto mozes objesiti macku od rep...
baren malo pozitivnog ozračja,i da se skrene s teme 4K monitori i slično...nedjelja i malo "pozitivnih " vijesti neče škodit ,makar i samo mogli "objesit mačku o rep" ;) netko bi reka da je to tendencija kretanja na niže,što bi bilo solidno i opće dobro prihvačeno,jer svi nabavljaju GIGU i MSI,a slabo ASUS,baren ode u temi koliko san pratio...
malo na temu,pala cijena ASUS STRIX na2850kn...970 naravno :)
http://www.nabava.net/graficke-kartice__150/asus-graficka-kartica-nvidia-geforce-gtx-970-4gb-ddr5-pcie__6859971
Cijena vec odavno pala na 2690 i tako stoji vec jedno vrijeme, a na lageru ih ima koliko hoces.. http://www.alzashop.com/asus-gtx970-strix-dc2oc-4gd5-d2169036.htm
To je primamljiva cijena jako, moram priznati ali nista dok AMD neizbaci svoju novu seriju...ovaj prijelaz na 900 seriju mi nikako nije opravdan za sada. Prezadovoljan sam sa gtx 770 trenutno :)