Više istovjetnih tablica?

poruka: 13
|
čitano: 5.724
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Imam problem vezan uz dizajniranje mysql baze.

Objasnit ću na konkretnom primjeru problem.

Aplikacija treba imati funkciju izračuna broja radnih sati i shodno tome izračun plaće za pojedninog radnika u firmi.

Problem je taj što radnici mogu sami za pojedini dan odlučivati koliko žele raditi, znači nije fiksno radno vrijeme.

Za svakog pojedinog radnika bi se trebalo negdje zapisati vrijeme početka rada i vrijeme kraja rada, da bi se iz toga moglo izračunati radno vrijeme za tog radnika, osim toga vrijeme početka i kraja rada služi za statistiku. Kao što rekoh, takav zapis je potreban za svakog pojedinog radnika i za svaki radni dan.

Prema meni moguće je to izvesti u ovim opcijama:

• za svaki dan kreirati tablicu koja bi sadržavala podatke o svakom tko je radio tog dana
  • za svakog radnika kreirati tablicu koja bi sadržavala koliko je koji dan radio

Prva opcija nije prihvatljiva jer bi već nakon par dana bilo previše tablica i bilo bi kaotično stanje.

Druga opcija je već izvediva, no opet se javlja isti problem jer bi za 50 radnika trebalo 50 istih tablica.

Sad trebam savjete kak da to izvedem.

Dali da riješim ovak kako je gore navedeno ili postoje neki elegantniji naćini (upotrebom xml-a, nekim dinamičnim putem)?

Sve me žene oko kuće jure, kaže majka to je zbog frizure...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Više istovjetnih tablica?

A što je problem s time da imaš za svaki dan zapis koliko je netko radio? Za to ti treba tablica s radnicima i tablica s rasponom radnog vremena.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
17 godina
neaktivan

Da, kasnije je i meni tak nešt palo na pamet.

Znači napravim tablicu sa sljedećim atributima: sifraRadnik, sifraDatum, vrijemePocRada i vrijemeKrajRada, i zatim sve kaj trebam rješavam upitima...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Rješenje je trivijalno i najjednostavnije izgleda ovako:

RADNICI

==========

ID

IME

POVIJESTRADA

==========

FK_RADNIK_ID

DATUM

BR_RADNIH_SATI

Radnici su ti u istoimenoj tablici, a njihovi radni sati u ovoj drugoj. U [POVIJESTRADA] zapisuješ za svaki datum broj radnih sati. Za svakog radnika upitom koji vraća zbroj radnih sati za određeni kriterij, dobiješ sumu.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
17 godina
neaktivan

No da, to je slično ovome gore što sam napisao. S time da mi je tu bitno i vrijeme početka i kraja rada(ajmo reći da je ovo specifičan slučaj, i tu mi nije dovoljna samo informacija tko je koliko radio nego i od kad do kad).

Jasno je da će radnici biti u posebnoj tablici.

Uglavnom, zahvaljujem na savjetima...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Onda dodaš još dvije kolumne: POCETNI_SAT i ZAVRSNI_SAT.

17 godina

Sad bi on da mu i aplikaciju napises :)

I'm going woo woo

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Sad bi on da mu i aplikaciju napises :)

da, definitivno :D

Inače mi je to došlo u glavu već nakon prvog posta(mojeg), al kad sam već pokrenul temu, nek bude par postova u njoj :)

Zahvaljujem na odgovorima, može lock jer je pitanje raščišćeno...

17 godina
moderator

Pokrenuo si ovu temu ko da nikad u zivotu nisi cuo za relacijske baze podataka (a jednu takvu koristis!), odnosno za relacijski model.

http://en.wikipedia.org/wiki/Relational_model

http://lmgtfy.com/?q=relacijske+baze+podataka

17 godina

Ma ovo ti je odavno mrtvo... odustao covjek...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ma ovo ti je odavno mrtvo... odustao covjek...

Ta, tri dana su tek prošla? :)

17 godina

Ma svejedno... mrtvo je :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nije mrtvo, samo sam bacio malo na stranu jer imam drugih obaveza.

Uglavnom svima hvala na odgovorima, a tema može u lock jer mi je sve jasno, kako i kaj :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.5.2010 11:56 (M4r10).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice