Može li mi netko objasniti u kojim praktičnim situacijama primjenjujemo vanjsko spajanje tj. kada nam primjena vanjskog spajanja daje korisnu (potrebnu) informaciju. Vidio sam na wikiu šta ima, ali bi trebao neki praktični primjer. I ako može da ima neke veze sa NULL znakom.
Uz to, trebao bi u seminarskom radu spomenuti neki Pascalom prijedolg o mogućnosti izbjegavanja primjene null znaka kroz dizajn (neko uvođenje meta podataka?). Našao sam samo njegovu knjigu za kupiti u kojoj je to opisano, ništa da je besplatno.
Svaka pomoć je dobrodošla...
SQL vanjsko spajanje
- poruka: 4
- |
- čitano: 3.616
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Bump...
Još uvijek nisam ništa našao, svaka pomoć je dobrodošla... Tnx!
Evo sto mogu ovako na brzinu smisliti. Uzmi na primjer neku banku, ima bazu podataka i dvije tablice
prva se zove korisnici, druga crna_lista, i sad ta banka zeli ispisati/sastaviti view, sto vec svih korisnika ali da
je naznaceno dali su na crnoj listi. To bi onda radio nekako ovako:
select ime,prezime,...,...,'status crna lista' = case when crna_lista.crnaListaID is null then 'Ne' else 'Da' end
from korisnici left outer join crna_lista on korisnici.korisnikID = crna_lista.korisnikID
Nazalost nisam sad u mogucnosti da isprobam, al trebalo bi raditi.
Mogu zamisliti slicne situacije npr. ispis liste studenata s ocjenom kolokvija, moguce je da neki studenti nisu izasli na kolokvij
pa imaju pod ocjenom null ali zelis da i ti studenti budu na listi.
Outer join se uglavnom koristi ako zelis dodati nesto ekstra, kao ovo s crnom listom ili ako zelis da ti ispise neki podatak unatoc
tome sto je na primjer nepotpun tj. nema ocjenu iz kolokvija.