SQL -pitanje(faks)

poruka: 13
|
čitano: 6.405
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
SQL -pitanje(faks)

Za fakultet imam odabrati izborni predmet u ponudi mi je Baze podataka i još jedan predmet zanima me je li ovo teško za shvatiti, po pričama sam čuo da ovo valja znati ako bi se tražio posao u tom području, studiram na FESB-u pa ako je netko imao ovaj predmet moze li ukratko opisati kakvi su kolokviji, nisam se nikako susretao s ovima ali po literaturi kojoj sam nekako preletio vidio sam da je zanimljivo, pa me zanima ako je netko imao na faksu ovaj predmet ili se bavi ovime je li to nešto baš komplicirano?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: SQL -pitanje(faks)

Naravno da valja znati. Kakvi su kolokviji na FESB-u nemam pojma, ali inače, SQL, kao jezik je veoma lagan, najbitnije je shvatiti logiku relacijskih baza podataka.

Odaberi to!

BTW Što je drugi predmet?

16 godina
odjavljen

Ja sam na EFRI i tamo sam imao kolegij Baze podataka.

Vrlo zanimljiv predmet - vjerojatno ćeš krenuti od Accessa, izrada tablica, upita, izvješća, formi... Kasnije u priču dolazi SQL koji se može primjeniti i na Accessu jer on u osnovi funkcionira na SQL jeziku - svaki upit se može napisati kao SQL naredba.

Teško da ćete učiti kako se instalira i podešava SQL server ali ove gore osnove hoćete siguno. Kolegij nije težak, samo treba biti na prvim predavanjima i dobro naučiti relacijski model baze podataka. Ako to znaš, svejedno ti je u kojoj si bazi - access, sql, mysql, oracle... Sve se svodi na objekt-veza.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
14 godina
neaktivan
SQL -pitanje(faks)

Drugi predmet je bežićne senzorske mreže ali tu nemam kolokvija nego samo seminarski rad...

Evo ovdje je sadržaj predmeta:

https://nastava.fesb.hr/nastava/predmeti/364

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Broken kaže...

Drugi predmet je bežićne senzorske mreže ali tu nemam kolokvija nego samo seminarski rad...

Evo ovdje je sadržaj predmeta:

https://nastava.fesb.hr/nastava/predmeti/364

Moj savjet su baze podataka, ali čekaj još nekoga. Baze možeš naučiti (čak i bolje) ako učiš sam iz knjiga ili određenih tutorijala, no ne znam za FESB i kako tamo predaju baze podataka.

12 godina
neaktivan

Dobar izbor. Ja sam uzeo Baze na ETF-u i nisam požalio - to je jedino znanje od četiri godine faksa koje aktivno koristim i danas.

Najveća korist je bila u prolazu kroz formalnu relacijsku algebru, što vidim da često nedostaje ekipi priučenoj uz tutoriale i praksu. Sam predmet nije bio pretežak, ali ni trivijalan - ima matematike, a pojedini zadaci iz labosa su znali biti tricky.

14 godina
neaktivan
SQL -pitanje(faks)

Pozdrav svima

Da ne otvaram novu temu ,zamolio bih vas da mi ovdje pomognete kako da na najjednostavniji nacin napisem u SQL-u da mi iz baze podataka ispise osobe samo starije od 18 godina.(racunajuci eto npr. danasnji datum 30.3.2013 ,to znaci svi koji su rodjenji prije 30.3.1995 godien su stariji od 18 godina,ali ne znam kako ovo da napisem u SQL-u).

Hvala unaprijed

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

U MSSQL serveru imaš funkciju dateadd kojom možeš od nekog datuma dodavati/oduzimati vremenske intervale:

SELECT *
FROM tablica
WHERE tablica.datum_rodjenja < DATEADD(year, -18, GETDATE())

12 godina
neaktivan
SQL -pitanje(faks)
Pozz novi sam u ovome pa me zanima šta mi znaci ovaj c kod Customers? SELECT * FROM Customers c WHERE c.contactName=N'Marcoo Daccorti'

0 0 hvala 0
17 godina

Vjerojatno alias, ali mislim da bi ispravno bilo "Select * from Customers AS c....." 

Kasnije se i pozivas na c.contactName (tj polje contactName u c, odnosno Customers)

***** Maxxy *****
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.4.2013 7:55 (Maxxy).
17 godina
odjavljen
Sum_of_all_fears kaže...

Teško da ćete učiti kako se instalira i podešava SQL server ali ove gore osnove hoćete siguno.

Instalirati SQL je danas toliko trivijalno da bi vjerojatno 90% ljudi koji prvi puta vide tu instalaciju znalo dobro instalirati

Maxxy kaže...

Vjerojatno alias, ali mislim da bi ispravno bilo "Select * from Customers AS c....." 

Kasnije se i pozivas na c.contactName (tj polje contactName u c, odnosno Customers)

"AS" nije obavezan nikada, samo pridonosi čitljivosti. Inače, aliasi su obavezni ako u izrazu koristiš npr istu tablicu više puta.

Freak Show Inc.
16 godina
neaktivan
SQL -pitanje(faks)

neznam di da pitam pa budem ovdje 

radi se o PostgreSQL

www.postgresql.org/docs/9.1/static/sql-createtable.html

recimo da imam tablicu  dobavljac koja  ima stupce (stupac1,stupac2,stupac3,stupac4) i sad ja želim kreirati tablicu dobavljač2 pomocu 'Create table...LIKE' al  samo sa stupcima stupac3,stupac4  ?

pomocu LIKE mi se automatski kreiraju svi stupci iz dobavljac,a to ja ne zelim

Znam da bi mogao ovako:

create table dobavljac2(

LIKE dobavljac);

pa kasnije da s alter table drop column maknem si stupce koje ne zelim....

Vidim da ima jos like options no sprobavao sam sa including/excluding columns no ništ ne pali...

Sex is like Nokia (connecting people), like Nike (just do it), like Pepsi (ask for more) and like Samsung ( everyone is invited)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
SQL -pitanje(faks)

Pozz, evo dobio sam seminarski rad pa trebam napraviti bazu podataka u koju ćemo spremati podatke koji su perzistentni. Barem:

- jednu 1-1 vezu među tablicama

- Barem jednu 1-N vezu među tablicama

- Barem jednu N-N vezu među tablicama

- Barem jednu generalizaciju koju možemo implementirati na razne načine

Sad ovo se radi u grupi od 3 studenata, pa smo mislili napraviti kao bazu podataka za knjižnicu, treba imati barem 10 tablica, još što nisam uspio odrediti je veza N-N među tablicama pa ako mozete dati neki primjer.

Zamislio sam da to bude otprilike ima tablicu knjiga, autor, izdavač, knjižnica, osoba, osoblje.

Vezu 1-1 bila bih Osoba-Knjiga

Veza 1-N bila bih Autor-Knjiga

Sad ne znam šta bi stavio pod vezu N-N, pa ako mi mozete predloziti, hvala,

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice