Lijeva traka

poruka: 66
|
čitano: 17.922
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Lijeva traka
MrBlc kaže...

Daj, pročitaj zakon! Jesam se džabe trudio izvući relevantne članke? Zakon po pitanju pretjecanja ne postavlja posebne uvjete za autocestu, već upravo suprotno - iznimno dopušta prometovanje lijevom trakom u naseljenom mjestu i/ili pod točno određenim uvjetima (pred raskrižjem, a u naseljenom mjestu i ako time ne ometaš druge vozače).

Što se oklade tiče, korištenje trake pod posebnim uvjetima se teško može nazvati normalno, a s druge strane pretjecajna traka kao pojam ne postoji. Pobjednik oklade doslovno ovisi o tumačenjima kolokvijalnih izraza, ako oni međusobno to nisu preciznije definirali, a strogo tehnički, oboje su u krivu.

Nisam citao sta si linkao,iskreno niti me ne zanima,ali kao dugogodisnji vlasnik A,B,C,E+ADR kategorije mislim da imam pravo nesta reci u svezi pitanja na temu!

Svaka kategorija je zahtjevala nove testove,nova ispitivanja,a o ADR-da i ne pricam,uglavnom,zakoni su isti,pravila su ista!

Autocesta ima zaustavni,vozni i preticajni trak i to ti je na samome ulazu znakom prikazano(barem kod nas u Sl.Brodu je) i tu je gotova prića!

Normalna cesta sa 2,3,4 ili 100 traka je normalna cesta i niti jedna traka nije niti preticajna,niti zaustavna,nikakva,to je obican traka-AKO TO ZNAKOM NIJE ODREĐENO!

Vrlo bitno je ovo podvuceno debelo na kraju,jer sve pada u vodu ako imas znak!

Što se oklade tiće,autor ne navodi traku pod posebnim uvjetima,preticajnu,zaustavnu,nego obicnu i to ja tepem cijelo vrijeme!

Evo ako ne vjerujes citiram ga:

Ja tvrdim da je lijeva traka isključivo traka za normalan promet (nikako preticajna), dok frend tvrdi da je lijeva preticajna. Sa time se ne slažem.... primjer: dvije trake (obilaznica) služe isključivo za normalan promet. Lijeva traka vrijedi samo na auto-putu, gdje se moraš maknuti u slučaju dolaska bržeg vozila. Obilaznica - NE!

E hebat ga sada

Ako želiš pobijediti,ne smiješ izgubiti!
16 godina
odjavljen
Opet se nismo razumjeli. Ja ne govorim da po gradu ne bi trebao koristiti druge trake niti da ih nije uputno koristiti. Međutim, ne možeš ih nazvati ni ravnopravnima s desnom. Ako si sporiji od normalnog toka prometa, trebao bi se maknuti u desnu traku i propustiti brža vozila. Ako si sporo ili tromo vozilo, kamion i slično, lijevu i srednju traku smiješ koristiti isključivo pred raskrižjem. Sve to uredno piše u zakonu.

Naravno da ne mislim da svi u gradu trebaju militi po desnoj traci, već kažem da su u prekršaju oni koji se nacrtaju u lijevu traku i voze 20-30 km/h ispod ograničenja dok je promet u desnoj traci brži od njih ili jednako spor.
Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
12 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Ako nekom izletiš, to je ometanje (jer si napravio prekršaj i primorao na promjenu brzine).

Ako voziš normalno i ovaj doleti, ne ometaš. Ako si u lijevoj traci, dozvoljeno je 80, ti voziš 60, moraš se maknuti jer

Jako je jednostavno i čisto. Ometanje nije ono što se većini ljudi kao ometanje (npr. netko vozi autocestom lijevom trakom 130 km/h i prolazi kolonu kamiona koja ide 100 km/h, a dolijeće Porsche s 200 i on bi da mu se ovaj makne).

Tu je i članak 51...

Ok, Iggy, to ja pokušavam cijelo vrijeme ovdje reći.... znači, normalno se uključim u lijevu traku, iza mene nema nikoga, i vozim po istoj 80 gdje je dozvoljeno 80, ne moram se micati nikome jer vozim po propisu i ne pretječem nikoga!!! Bez obzira ako flajpan doleti sa 120 iza mene, ja ne kršim zakon. Isto za obilaznicu. Dozvoljeno 80, traka u 2 smjera, ako vozim 80 u lijevoj, ne kršim zakon.... samo kaj ima preveč živčenjaka kojima se uvijek nekam žuri i misle da su u pravu.

IP
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.3.2017 21:27 (Pipe Smoker).
16 godina
odjavljen
Pipe Smoker kaže...

Ok, Iggy, to ja pokušavam cijelo vrijeme ovdje reći.... znači, normalno se uključim u lijevu traku, iza mene nema nikoga, i vozim po istoj 80 gdje je dozvoljeno 80, ne moram se micati nikome jer vozim po propisu i ne pretječem nikoga!!! Bez obzira ako flajpan doleti sa 120 iza mene, ja ne kršim zakon. Isto za obilaznicu. Dozvoljeno 80, traka u 2 smjera, ako vozim 80 u lijevoj, ne kršim zakon.... samo kaj ima preveč živčenjaka kojima se uvijek nekam žuri i misle da su u pravu.

Nije isto za obilaznicu jer navedeno pravilo vrijedi isključivo za prometnice u naselju. Iako zakon ne poznaje pojam "obilaznica", te ona u praksi može biti bilo koje kategorizacije, sama logika nalaže da obilazi - naselje. Dakle, ako je van naselja, onda vrijedi pravilo da se vozi u desnoj traci, te se nakon pretjecanja moraš vratiti u desnu. 

Isto tako, osim zakona, u prometu ti vrijede još dvije stvari: common sense i prometna kultura. Ako ti je desna traka slobodna, ali ti baš nećeš pustiš sivonju iz principa, to krši obe - niti ima smisla zbog takvih principa riskirati da te ide ugrožavati pretjecanjem s desne strane, niti je kulturno. Ovo drugo je pogotovo ako se radi o relativno maloj razlici u brzini (do 20 km/h) jer je moguće da je on i dalje unutar tolerancije (jer i sat obično pokaže malo više).

Inače, osim ovih sivonja koje navodiš, a koji ti se uredno nalijepe na guzicu iako upravo pretječeš s 10 km/h iznad ogranjičenja, još me dva tipa vozača posebno živciraju: oni koji sline u lijevoj traci, usporavaju čitavu kolonu (obično takve najčešće viđam na jedinoj cesti u Splitu koja ima ograničenje minimalne brzine), a onda se u zadnji čas pred raskrižjem prestroje desno i skrenu; te one koji ne znaju koristiti trake za ubrzavanje i usporavanje (iako sam dojma da se radi o istim ljudima).

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
Pipe Smoker kaže...
Old Iggy kaže...

Ako nekom izletiš, to je ometanje (jer si napravio prekršaj i primorao na promjenu brzine).

Ako voziš normalno i ovaj doleti, ne ometaš. Ako si u lijevoj traci, dozvoljeno je 80, ti voziš 60, moraš se maknuti jer

Jako je jednostavno i čisto. Ometanje nije ono što se većini ljudi kao ometanje (npr. netko vozi autocestom lijevom trakom 130 km/h i prolazi kolonu kamiona koja ide 100 km/h, a dolijeće Porsche s 200 i on bi da mu se ovaj makne).

Tu je i članak 51...

Izbaci ovo obilaznicu, stvara smutnju. Većina ih izlazi van granica nekakvog mjesta, ovo u VG je unutar mjesta.

Da, sve je u redu. Druga stvar je što većina vozača misli da je lijeva traka "pretjecajna" (iako je u naseljenom mjestu), gdje im je npr. "normalno micanje iz lijeve trake" u npr. Slavonskoj ili preko mostova, a s druge strane "normalno da se vozi svim trakama" po zelenom valu, Miramarskom i sličnim višetračnim ulicama.

MrBlc kaže...

Nije isto za obilaznicu jer navedeno pravilo vrijedi isključivo za prometnice u naselju. Iako zakon ne poznaje pojam "obilaznica", te ona u praksi može biti bilo koje kategorizacije, sama logika nalaže da obilazi - naselje. Dakle, ako je van naselja, onda vrijedi pravilo da se vozi u desnoj traci, te se nakon pretjecanja moraš vratiti u desnu. 

Isto tako, osim zakona, u prometu ti vrijede još dvije stvari: common sense i prometna kultura. Ako ti je desna traka slobodna, ali ti baš nećeš pustiš sivonju iz principa, to krši obe - niti ima smisla zbog takvih principa riskirati da te ide ugrožavati pretjecanjem s desne strane, niti je kulturno. Ovo drugo je pogotovo ako se radi o relativno maloj razlici u brzini (do 20 km/h) jer je moguće da je on i dalje unutar tolerancije (jer i sat obično pokaže malo više).

Inače, osim ovih sivonja koje navodiš, a koji ti se uredno nalijepe na guzicu iako upravo pretječeš s 10 km/h iznad ogranjičenja, još me dva tipa vozača posebno živciraju: oni koji sline u lijevoj traci, usporavaju čitavu kolonu (obično takve najčešće viđam na jedinoj cesti u Splitu koja ima ograničenje minimalne brzine), a onda se u zadnji čas pred raskrižjem prestroje desno i skrenu; te one koji ne znaju koristiti trake za ubrzavanje i usporavanje (iako sam dojma da se radi o istim ljudima).

Ovo s VG je problematično jer je nazivaju zaobilaznica, a u mjestu je.

Zakon ne poznaje common sense i prometnu / vozačku kulturu. Na stranu što bi ja uveo i svakih deset godina ponovno polaganje i to detaljnije (ne samo znakove i raskrižja već brdo ovakvih "real life" situacija).

Pretjecanje s desne strane (u naseljenom mjestu) ne postoji (ni kao pojam ni zabranjen postupak).

16 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

Ovo s VG je problematično jer je nazivaju zaobilaznica, a u mjestu je.

Zakon ne poznaje common sense i prometnu / vozačku kulturu. Na stranu što bi ja uveo i svakih deset godina ponovno polaganje i to detaljnije (ne samo znakove i raskrižja već brdo ovakvih "real life" situacija).

Pretjecanje s desne strane (u naseljenom mjestu) ne postoji (ni kao pojam ni zabranjen postupak).

Nisam iz VG, pa ne mogu znati kako je kategorizirana cesta, zato sam i napisao AKO.

Za prometnu kulturu i common sense nisam ni napisao da ih zakon poznaje, već da postoje paralelno sa zakonom. Ako je neka radnja nekulturna ili može dovesti do toga da te netko drugi ugrožava, čak i ako si po zakonu, pa i moralno, u pravu, bolje je izbjeći.

Pretjecanje/obilaženje je dopušteno samo s lijeve strane, osim jasno navedenih iznimki: pretjecanje vozila koje skreće lijevo i vozila koje se ne smije ili ne može kretati desnom trakom (primjerice, tramvaj možeš pretjecati s desne strane, ako su tračnice u lijevoj traci). Ono što te vjerojatno buni je Članak 75. Taj članak kaže da se ne smatra pretjecanjem ako se kolona u jednoj traci kreće brže od kolone u drugoj traci, te ako se prolazi s desne strane vozila koje po zakonu mora voziti lijevom trakom (točnije vozila koja se moraju maknuti u srednju/lijevu traku jer smetaju tramvaju). Primjeti da se taj stavak poziva samo na točku 1 (ovi koji se moraju maknuti tramvaju), ali ne i na točku 2 (prometovanje po ostalim trakama u gradu) prvog stavka članka 48. Dodatno, taj članak zabranjuje promjenu prometne trake, osim zbog skretanja, zaustavljanja i slično, ukoliko je kolona vozila u višetračnom prometu. Znači, ne radi se o tome da se smije pretjecati s desne strane, već zakone definira da se dvije situacije, u kojima bi se inače normalni tok prometa mogao smatrati pretjecanjem, ne smatraju pretjecanjem.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice