Digitanli prijamnik i trzanje slike

poruka: 18
|
čitano: 9.340
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Digitalni prijamnik i trzanje slike

Imam staru televiziju Blaupunkt. Posto je sada u tijeku akcija prebacivanja digitalnog signala u Hrvatskoj kupio sam digitalni prijamnik Strong: Digital Terrestrial Receiver SRT 5203.

Na televiziji ukupno ima 9 kanala + AVo, AV1 i AV2. Kada upalim televiziju a zatim upalim digitalni prijamnik automatski mi prebacuje na AVo kanal, koji je po nekom mojem shvacanju neka vrsta neutralnog kanala preko kojeg ti uredaju prikazuju sliku.

Uredaj radi savrseno međutim slika na televiziji stalno ''šeta'' po ekranu, tj ne moze se normalno gledat. Pretrazio sam sve moguce kanale itd međutim na nijednom od njih slika ne stoji kako bi inace trebala stajati.

Dodao bih da je televizija prije bila spojena sa videom tako da je glavna antena ulazila u video, a zatim izlaz iz videa spaja ulazni dio antene za televiziju, ali smatram da ako spojim video sa digitalnim prijamnikom preko SCART kabela nece imati nikakav utjecaj na poboljsanje slike.

Sto se tice digitalnog prijamnika iza se nalaze sljedeci priključci:

ANT IN

TO TV

S/PDIF (coax)

USB

SCART

VCR SCART

Posto nisam neki znalac u tom polju jako bih cjenio pomoc bilo kakvu kako bih rijesio problem.

Unaprijed hvala.

It's not who u are, it's who u know.
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.1.2010 12:57 (Obi Wan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Digitalni prijamnik i trzanje slike

Kako si spojio DVB-T, preko SCART-a ili antenskog priključka? Ja svoj uređaj spajam na TV preko SCART-a i sve normalno radi, ali kad spojim preko antene slika se vrti gore-dolje.

Ako spajaš preko SCART-a, televizor mora biti na AV kanalu. Ako imaš neke druge SCART kablove isprobaj i njih, možda su oštećeni pa slabo prenose sliku.

Google is your friend. Use Google before asking dumb questions.
17 godina

Cekaj samo malo. Da li tribaju bit istovremeno bit ukljuceni i SCART kable i kabel antene u uređaj. Ne razumin. Mozes li mi objasnit sta to znaci ''Kako si spojio DVB-T, preko SCART-a ili antenskog priključka?'' i kako onda kabeli moraju bit spojeni?

16 godina
neaktivan
Obi Wan kaže...

Cekaj samo malo. Da li tribaju bit istovremeno bit ukljuceni i SCART kable i kabel antene u uređaj. Ne razumin. Mozes li mi objasnit sta to znaci ''Kako si spojio DVB-T, preko SCART-a ili antenskog priključka?'' i kako onda kabeli moraju bit spojeni?

Vanjska antena mora obavezno biti uključena u prijemnik (ANT IN), a od prijemnika do televizora možeš spojiti na više načina. Jedan način je opet preko antenskog kabela (TO TV), drugi način je preko SCART-a.

Pitanje: jesi li spojio preko SCART-a ili TO TV antenskog priključka?

17 godina

oba san usteka unutra. iden sad odpojit jedan po jedan pa vidit sta se desava.

16 godina
neaktivan

Evo sam nešto nabrzinu nacrtao. Prva dva načina su ispravna, treći nije. Ne smiješ spojiti TV sa DVB-Tom preko dva kabla, jer se onda to dešava (trzanje slike). Preporučam drugi način (SCART), a ako neće tako, probaj prvi.

17 godina

hmm jednostavno kako god probam slika trza

bilo da su oba kabela spojena ili pojedinacno SCART ili antena. do kabela nije oba sam kupio nova, jedino postoji mogucnost da ne valja antenski kabel u sto cisto sumnjam jer je slika sasvim u redu.

moguce je cak i do digitalnog prijamnika ali cisto sumnjam.

hvala ti i na ovoj slici i na pomoci, osjecam se ko da si mi rijesio problem Namigiva

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.1.2010 14:58 (Obi Wan).
16 godina
neaktivan

Pogledaj u postavkama prijemnika i nađi ove opcije:

• Omjer slike: LB/PS/AUTO
  • RGB/CVBS
  • NTSC/PAL
Pokušaj ih mijenjati i vidi što se događa.

17 godina

kad prominim jos gore ispadne. na automatskim postavkama je sve dobro samo slika ide gori doli... to je to...

16 godina
neaktivan
Obi Wan kaže...

kad prominim jos gore ispadne. na automatskim postavkama je sve dobro samo slika ide gori doli... to je to...

Hm, ako si u mogućnosti spoji prijemnik na neki drugi televizor i vidi da li se događa isto. Također probaj spojiti neki drugi prijemnik na taj televizor. Tako ćeš vidjeti da li je problem u TV-u ili prijemniku.

15 godina
neaktivan

Meni isto slika tu i tamo trza na nytroboxu.... spojen je prek scarta

17 godina
neaktivan

Vama kojima slika šteka - signal vam je slab, stavite vanjsku antenu.

I da normalno je da vam nekad zašteka, ali ako je to svakih 10-15 sec. onda vam je preslab signal.

Rješenje: vanjska antena ili jača unutarnja.

Random chance seems to have operated in our favor.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

nema drugi analogni televizor. jedan je digitalni, a drugi je zapravo tv kartica.

evo sad finalno:

kad spajam samo priko SCART kabela slike ima, ali šeta gori doli (druga slika), a kad spojim priko antene samo nema nicega, ama bas nista (prva slika). eto takvo je stanje.

ne znam vise poludija san Viče

P.S. na ostale uređaje se spajam priko vanjske antene tako da ne bi smilo bit problema na ovom analognom uređaju

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.1.2010 15:31 (Obi Wan).
17 godina
neaktivan
Obi Wan kaže...

nema drugi analogni televizor. jedan je digitalni, a drugi je zapravo tv kartica.

evo sad finalno:

kad spajam samo priko SCART kabela slike ima, ali šeta gori doli (druga slika), a kad spojim priko antene samo nema nicega, ama bas nista (prva slika). eto takvo je stanje.

ne znam vise poludija san Viče

P.S. na ostale uređaje se spajam priko vanjske antene tako da ne bi smilo bit problema na ovom analognom uređaju

Posudi od nekoga drugi uređaj/kabel pa probaj s njim ako je sa drugim uređajem uredu, onda nazad u dućan reklamirat..

Random chance seems to have operated in our favor.
17 godina

a jedino mi to preostaje...

15 godina
neaktivan

Ja sam svoj prijemnik spojila preko antenskog kabla (scart nemam) i ništa se ne događa. Kod nas u Slavoniji jošnije počelo emitiranje digitalnog signala. Je li to razlog što mi prijemnik ne radi ili da kupujem scart kabl? Trebam li nešto podešavati na TV-u?

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Mislim da većina tih prijamnika zapravo nema RF modulator već samo antenski prolaz. U prijevodu, to znači da prijamnik ne šalje na antenski izlaz ono što šalje na SCART, već samo propušta ono što prima na antenski ulaz, kako bi se i dalje na taj način mogao pratiti i analogni program dok ga ne isključe (ili lokalni programi ako njih još nisu isključili) ili kako bi se na taj izlaz mogao spojiti drugi prijamnik za drugi TV.

Ukoliko na antenski izlaz šalje i svoj signal, obično u specifikaciji piše na kojem kanalu to šalje ili čak u opcijama postoji mogučnost promjene tog kanala.

Što se treperenja i šetanja slike na TV-u tiće, problem može biti:

- neispravan prijamnik

- neispravan ulaz na TV-u

- neispravan SCART kabel

- SCART kabel prolazi kraj izvora EM zračenja i skuplja smetnje

Pokušaj:

- micati SCART kabel

- spojit prijamnik na drugi TV istim SCART kabelom (obično i digitalni TV ima SCART ulaz)

- ako u gornjem slučaju nema smetnji, vjerojatno je ulaz u TV. Ako i dalje ima smetnji, pokušaj sa drugim kabelom. Ako to riješi, do kabela je, ako ne onda je do prijamnika.

Ako je do ulaza u TV, a TV ti ima chinch ulaze (to su ona tri okrugla, žuti, crveni i bijeli - pretpostavljam da ih ima kad ima čak 3 AV kanala), možeš kupiti kabel sa SCART-a na chinch-eve. Ako TV nema chinch ulaze, a prijamnik nema mogučnost slanja slike na antenski izlaz, možeš ili kupiti prijamnik koji tu mogučnost ima ili unirverzalni RF modulator sa standardnim ulazima i kabel sa SCART-a na ulaze koje modulator ima. Obično se takvi modulatori mogu naći u dučanima s elektroničkom opremom tipa chipoteka i sl. i u dučanima koji prodaju opremu za igrače konzole (jer se najčešće koristio za spajanje konzola na starije televizore bez video i scart ulaza).

@mrkvica: Prvi i zadnji paragraf se odnose i na tebe.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.2.2010 1:51 (MrBlc).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Digitanli prijamnik i trzanje slike

OK, hvala. Samo sam očekivala da ću uz prijemnik dobiti sve potrebne kablove. Idem u shoping!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice