Software za video obradu - pitanja&odgovori izdvojena tema

poruka: 1.976
|
čitano: 671.245
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovori
hrvatskafarkasevec kaže...

ma trebo je odma i taj interlace sredit 

Ako mu je cilj DVD, onda nije - onda je bolje da mu je interlace ostao, s obzirom da mu je izvorni video interlacean (iz kamere). Postoji razlika između 25 i 50 sličica u sekundi. Kako znam? Snimao sam nešto malo na Velebitu, između ostalog zmije. I nisam baš bio zadovoljan fluidnošću pokreta, tj. neke od tih snimki su trebale biti prikazane u jednoj TV emisiji, pa im onda hoćeš dati apsolutno maksimalnu kvalitetu. S obzirom da je TV kod nas još uvijek u 50i, probam uz 25p eksportirati i u 50i. I znaš što ću ti reći? Itekako se vidi razlika. {#} I sad si mislim, da bi takve stvari imalo ljudima čak više smisla pokazivati u 50 fps, bilo 50i bilo 50p. Nije to to na samo 25 sličica u sekundi.

16 godina
protjeran
mbaksa kaže...

ma trebo je odma i taj interlace sredit 

Ako mu je cilj DVD, onda nije - onda je bolje da mu je interlace ostao, s obzirom da mu je izvorni video interlacean (iz kamere). Postoji razlika između 25 i 50 sličica u sekundi. Kako znam? Snimao sam nešto malo na Velebitu, između ostalog zmije. I nisam baš bio zadovoljan fluidnošću pokreta, tj. neke od tih snimki su trebale biti prikazane u jednoj TV emisiji, pa im onda hoćeš dati apsolutno maksimalnu kvalitetu. S obzirom da je TV kod nas još uvijek u 50i, probam uz 25p eksportirati i u 50i. I znaš što ću ti reći? Itekako se vidi razlika. {#} I sad si mislim, da bi takve stvari imalo ljudima čak više smisla pokazivati u 50 fps, bilo 50i bilo 50p. Nije to to na samo 25 sličica u sekundi.

da onda nije ,ali mi se sve cini da mu to nije bio cilj

13 godina
neaktivan
RENT-A-IDIJOT kaže...

Problem s vegasom 10...  Video materijal kad prebacim na program imam samo video a nema tona...

Imao sam vegas 9 i sve je stimalo do prije mj dana kad mi se komp gasio pa sam i na njemu primjetioda nema tona i kontao sam da je tu neki problem.... i izbrisao ga. Promjenih u medju vremenu graficku i instalirah vegas 10 i opet isto.. nema tona.  Kad prebacim neku pjesmu onda nju svira normalno....

Heeelp

nitko ništa {#}

Usput jos jedno pitanje   Snimam sa HD fotićem i hd kamericom (contour ) i sad je stvar sta mi win movie maker nečita mp4 datoteke a kad probam s vegasom onda nemam ton! Imam 2 programa a koji ce mi rac kad jedan kenja oko zvuka drugi oko formata :)

Heeeelp!

A imam problem kad rendeniram video s bilo kojim programom i stavim da renderira na mpeg onda mi se komp jednostavno sam resetira tj izgasi i upali....  Mjenjah 2 grafičke i opet isto....Naravno polovnjače

:(

17 godina
moderator

Je li ti kompjuter 100% ispravan? Jesi istestirao memoriju programom memtest86+? Jesi li provjerio hard disk? Kakve su ti temperature procesora i grafičke kartice?

Možda bi bilo dobro da napraviš čistu instalaciju Windowsa.

WMV ti ne čita .mp4 vjerojatno zato jer nemaš odgovarajuće DirectShow filter (jesi instalirao ffdshow i omogućio H.264 kodek?) ili zato jer imaš uključeno hardversko dekodiranje H.264 kodeka, a nemaš kodek koji to može napraviti i softverski.

Ako te Vegas zeza oko zvuka - koji kodek imaš za zvuk? Možda ima problema s AC3 ili štoveć? Uzmi Avidemux pa prekodiraj zvuk u MP4 datoteci (pomoću njega možeš prekodirati zvuk, a da ti ne dira video).

15 godina
Software za video obradu - pitanja&odgovori

Bok dečki,čitam vaše komentare ( u vezi mog posta ) i ne razumijem baš sve o čemu govorite ( ne kažem to jer se pravim pametan nego jer nemam dovoljno znanja ).

Puno toga još ne znam ali voljan sam učiti{#}

Ovak,dajte mi savjet, cilj mi je napraviti iz onih MTS datoteka...

VIDEO ( 4777Kbps, 1440x1080, 16:9, 25fps, Interlaced )

AUDIO ( AC3, 448Kbps, 6 channels., 48.0 KHz, )--Audio će biti 2ch-Stereo!

...što je moguće bolji DVD za gledanje u linijskim DVD playerima u 16:9 formatu.

Koje postavke bi se tu trebale primjeniti?

U PowerDirectoru imam također i opciju direktne izrade DVD-a i nudi mi:

AVCHD ( SD 720X576 i HD 1440x1080,1920x1080,1280x720p,1920x1080p ) i DVD-Video ( bez odabira rezolucije )

Koja je razlika između njih ( podrška DVD-Playera,kvaliteta videa,veličina videa,minutaža na DVD-u...)

To prvenstveno pitam radi AVCHD formata jer nisam siguran da li će se moći gledati na svim linijskim DVD Playerima i kolika minutaža takvog videa bi stala na obični DVD?

AVCHD opcija AVCHD opcija
DVD-Video opcija DVD-Video opcija
Jel tako? Tako je!!!
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.10.2011 23:35 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

MTS datoteke koje si dohvatio s kamere su ti AVCHD. Reci ti nama podržava li ti DVD player to.

Klasični DVD playeri podržavaju samo DVD-Video. Mnogi napredniji uz DVD-Video podržavaju DivX/Xvid, a kakva je situacija s H.264, odnosno AVCHD-om, moraš pogledati za svaki player posebno. Uglavnom, ne računaj previše na to - na kraju krajeva, "izmislili" su Blu-ray playere zato da bi oni mogli reproducirati H.264 kodek, odnosno AVCHD standard.

15 godina

Ništa od AVCHD-a na standardnim DVD Playerima 

Znači, preostaje mi samo DVD Video!

Koje onda postavke trebam primjeniti a da je DVD Video što kvalitetniji?

Ima li koristi ( osjetnog poboljšanja kvalitete ),  dizati sa orginalnog MTS-a koji ima "4777Kbps" na recimo "8000-10000Kbps" a DVD Video je 720x576 rezolucije?

Šta bi se desilo da promjenim rezu u "1280x720" jel bi to bio još DVD Video ili ta reza prelazi u HD format?

Jel tako? Tako je!!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.10.2011 10:17 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
andi.cro kaže...

Ništa od AVCHD-a na standardnim DVD Playerima 

Znači, preostaje mi samo DVD Video!

Koje onda postavke trebam primjeniti a da je DVD Video što kvalitetniji?

Ima li koristi ( osjetnog poboljšanja kvalitete ),  dizati sa orginalnog MTS-a koji ima "4777Kbps" na recimo "8000-10000Kbps" a DVD Video je 720x576 rezolucije?

Šta bi se desilo da promjenim rezu u "1280x720" jel bi to bio još DVD Video ili ta reza prelazi u HD format?

nista neces dobiti povecanjem bitratea

15 godina

A povečanjem rezolucije ?

To onda više ne bi bio DVD-Video nego HD-Video, jel tak?

Šta se uopče može napraviti da DVD-Video ima što bolju kvalitetu?

Jel tako? Tako je!!!
16 godina
protjeran
andi.cro kaže...

povecanjem rezolucije (ne vecom od source-a ,nego  vecom od dvd-a) bi se dobilo na kvaliteti naravno samo neznam kak bi se to na njemu vrtilo 

nego dal taj tvoj dvd podrzava divx/xvid ? to bi moglo proc jer moj neki quadro za 250kn podrzava xvid 

15 godina
andi.cro kaže...

povecanjem rezolucije (ne vecom od source-a ,nego  vecom od dvd-a) bi se dobilo na kvaliteti naravno samo neznam kak bi se to na njemu vrtilo 

nego dal taj tvoj dvd podrzava divx/xvid ? to bi moglo proc jer moj neki quadro za 250kn podrzava xvid 

Moram to probat, napravit ću DVD sa 1280x720,25fps, 6000Kbps iz onog MTS-a pa ću probat je l DVD Player to vrti!

Moj DVD Player ne podržava divix/xvid.

Jel tako? Tako je!!!
16 godina
protjeran
andi.cro kaže...
andi.cro kaže...

Moram to probat, napravit ću DVD sa 1280x720,25fps, 6000Kbps iz onog MTS-a pa ću probat je l DVD Player to vrti!

Moj DVD Player ne podržava divix/xvid.

netreba ti 6000kbps 
bitrate veci od source-a je nepotreban ,a i na kakvom tv-u to gledas ? Da i ti i uspije 1280x720 takva rezolucija ti je nepotrebna ako je tv recimo CRT 

15 godina

Gledalo bi se većinom na Full HD i HD Ready telkama , za te telke mi treba DVD!

Usko grlo su obični DVD-Video playeri koji ne mogu vrtit HD sadržaj, jel sam dobro shvatio?

Jel tako? Tako je!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ako hoćeš klasičan dvd-video nemaš ti tu što kemijati. Potraži blue boook dvd video i naći ćeš standard za dvd video. Brže i lakše će ti biti stisnuti gumbić na nekom programu koji već ima te postavke za standard. A dvd playeri vare standard.. A to je rezolucija od 720x576 (za naše područje) i nema veće rezolucije na dvd videu. Ako želiš da disk bude čitljiv na svim dvd playerima, nemaš neku alternativu..

16 godina
protjeran
andi.cro kaže...

Usko grlo su obični DVD-Video playeri koji ne mogu vrtit HD sadržaj, jel sam dobro shvatio?

da ,ali opet kaj ce ti Full HD televizor kad ga nemozes iskoristit ,ako imas DVD player i ako ne podrzava xvid onda je jako star ili je bio za 200kn na placu 

malo mi je to bezveze 

17 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

da ,ali opet kaj ce ti Full HD televizor kad ga nemozes iskoristit ,ako imas DVD player i ako ne podrzava xvid onda je jako star ili je bio za 200kn na placu 

malo mi je to bezveze 

A i sumnjam da ima funkciju bilo kakvog upscalea tvoj DVD player...

You are already dead!
15 godina

Ma ne radim ja to samo sebi  nego za 20-tak ljudi a oni u večini slučajeva imaju HD telke i ko zna kakve Playere pa ne bih želio napraviti projekt koji ne bi mogli gledati zbog loših DVD Playera!

Radit ću SD 720X576 pa sam onda siguran, kvaliteta im neće biti nešto super ali kaj se može {#}

Jel tako? Tako je!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

jel zna netko kako popravit discolored piksel linije sa avisynth ? 

slika

uvecano

mislim da treba nesto oko saturizacije samo neznam kako to primjeniti i kako odrediti da djeluje samo na određene linije

google i doom9 mi bas nisu od neke pomoci

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.10.2011 9:13 (hrvatskafarkasevec).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

slika

uvecano

mislim da treba nesto oko saturizacije samo neznam kako to primjeniti i kako odrediti da djeluje samo na određene linije

Ovo mi izgleda kao artefakti kod deinterlaceanja + možebitno promjene dimenzija slike.

Ne vidim kako bi drugačije to popravio osim da jednostavno napraviš kopiju tog videa, kropaš samo na tu jednu liniju, korigišra svjetlinu/boju i staviš (pomoću funkcije layer) preko originalnog videa.

16 godina
protjeran
mbaksa kaže...

slika

uvecano

Ovo mi izgleda kao artefakti kod deinterlaceanja + možebitno promjene dimenzija slike.

Ne vidim kako bi drugačije to popravio osim da jednostavno napraviš kopiju tog videa, kropaš samo na tu jednu liniju, korigišra svjetlinu/boju i staviš (pomoću funkcije layer) preko originalnog videa.

ovo je m2ts stream sa bluray diska 1080p 

i napokon sam nasao post po kojem sam i dobio ovu ideju da to popravim 

"You can use single column/line masks and tweak() to turn those edges into normal picture (usually manipulating contrast works, sometimes you need to up saturation)" 

17 godina
moderator
i napokon sam nasao post po kojem sam i dobio ovu ideju da to popravim 

"You can use single column/line masks and tweak() to turn those edges into normal picture (usually manipulating contrast works, sometimes you need to up saturation)" 

To ti je u osnovi isto ono što sam ti i ja rekao. {#} Ti ionako moraš napraviti duplikat videa pa njega primijeniti masku pa onda efekte i onda taj video nalijepiti preko početnog. Samo što ti je ovo što sam ti ja napisao bolje/brže, jer kad kropaš pa onda radišlayer, radiš preslikavanje samo jednog retka (ili stupca) preko početnog videa, a ako koristiš masku i ne kropaš, AviSynth treba proći kroz cijelu tu drugu korigiranu sliku (mada je u njoj "aktivna" samo jedna linija - mora provjeriti cijelu masku).

17 godina
neaktivan

Fotic* snima HD [1280x720 stereo] u sugavom .mov formatu i zelim da se to konvertira u mp4 bez da se bilo sto izgubi na kvaliteti pogotovo ne na dimenzijama videa. Znam da ima "milijun" programa za konverziju ali ja koristim Freemake Video Converter [preporucite nesto drugo ako ima potrebe]

Zbunjuje me visoki bitrate koji ima izvorni video a predlosci koji idu uz program stavljaju smjesan bitrate naspram originala [i time se dobija mnogo manji file sa istim dimenzijama]

Dale, ne zelim da stelam odokativno vec da zadrzim kvalitetu.

Mediainfo - Copy/paste

General
Complete name :..........\MVI_0247.MOV
Format : MPEG-4
Format profile : QuickTime
Codec ID : qt
File size : 106 MiB
Duration : 36s 870ms
Overall bit rate : 24.2 Mbps
Encoded date : UTC 2011-10-06 15:15:02
Tagged date : UTC 2011-10-06 15:15:02

Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : Baseline@L4.1
Format settings, CABAC : No
Format settings, ReFrames : 1 frame
Codec ID : avc1
Codec ID/Info : Advanced Video Coding
Bit rate : 22.6 Mbps
Width : 1 280 pixels
Height : 720 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 29.970 fps
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.819
Stream size : 99.4 MiB (94%)
Language : English
Color primaries : BT.709-5, BT.1361, IEC 61966-2-4, SMPTE RP177
Transfer characteristics : BT.709-5, BT.1361
Matrix coefficients : BT.601-6 525, BT.1358 525, BT.1700 NTSC, SMPTE 170M

Audio
ID : 2
Format : PCM
Format settings, Endianness : Little
Format settings, Sign : Signed
Codec ID : sowt
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 1 536 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 48.0 KHz
Bit depth : 16 bits
Stream size : 6.75 MiB (6%)
Language : English

*Canon SX 130 IS

Max Headroom

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Pazi - kamera ti kod snimanja najvjerojatnije ima konstantni bitrate. Zato ti je i tako visok - preko 20 Mbit/s. Međutim, to je zato jer procesor u kameri nije brz i zato jer je cilj da potroši što je moguće manje energije (baterije) pa stoga bitrate ispadne nepotrebno visok. Za 720p bi ti uz dvoprolazno kodiranje na računalu trebali biti dostatni daleko niži bitrateovi. Na kraju krajeva, 720p na DVB-T-u zauzima bijednih 4 Mbit/s. Ipak je velika razlika između 720p i 1080i/p. Probaj prvo pomoću programa AviDemux prepakirati .MOV (u potpunosti te razumijem - i ja mrzim taj format - Quickime - najbolje je da je MP4, a u krajnjem slučaju može i MTS, ali MOV...) u MP4 ili MKV - ako uspije, super. Ako ne - možeš i pomoću njega prekodirati snimke. Što se bitratea tiče - uvijek koristi dvoprolazno kodiranje i isprobaj - probaj zakodiarati recimo sa 6, 9 i 12 Mbit/s pa vidi kako će ti ispasti. Pa kad otkriješ optimalni bitrate, koristi njega.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Pazi - kamera ti kod snimanja najvjerojatnije ima konstantni bitrate. Zato ti je i tako visok - preko 20 Mbit/s. Međutim, to je zato jer procesor u kameri nije brz i zato jer je cilj da potroši što je moguće manje energije (baterije) pa stoga bitrate ispadne nepotrebno visok. Za 720p bi ti uz dvoprolazno kodiranje na računalu trebali biti dostatni daleko niži bitrateovi.

Ha! Kamo srece da je bio MTS ili m2ts ...oni su nativno podrzani na mom TV-u [Sony Bravia]

Ma nema veze. Malo sam se igrao i dobio sam 50% manji file [mp4] sa dvoprolaznim rekodiranjem i "otkrio" sam da ne vredi ici na vise od 9 Mbit/s. Ja nisam primjetio razliku izmedu 9 i 12 Mbit/s

Max Headroom
16 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...
mbaksa kaže...

Pazi - kamera ti kod snimanja najvjerojatnije ima konstantni bitrate. Zato ti je i tako visok - preko 20 Mbit/s. Međutim, to je zato jer procesor u kameri nije brz i zato jer je cilj da potroši što je moguće manje energije (baterije) pa stoga bitrate ispadne nepotrebno visok. Za 720p bi ti uz dvoprolazno kodiranje na računalu trebali biti dostatni daleko niži bitrateovi.

Ha! Kamo srece da je bio MTS ili m2ts ...oni su nativno podrzani na mom TV-u [Sony Bravia]

Ma nema veze. Malo sam se igrao i dobio sam 50% manji file [mp4] sa dvoprolaznim rekodiranjem i "otkrio" sam da ne vredi ici na vise od 9 Mbit/s. Ja nisam primjetio razliku izmedu 9 i 12 Mbit/s

koristi CRF mod

16 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

Tsmuxer čita *.mov, a piše *.m2ts. Tj. samo promjeniš kontejner iz mov u m2ts, nema rekodiranja, kvaliteta identična. Brzina koliko ti hdd brzo radi, otprilike par minuta cijeli (igrani) film. Ali ostaje ti i ista veličina file-a.. (googlaj - besplatan program)

14 godina
neaktivan

Koji program preporucujete za sljedece:

Video uradak sa jednom slikom te muzickom podlogom ali da mogu dodavat efekte na tu sliku kako se muzicka podloga mijenja. Nesto kao da se zatrese, blur, zoom, promjena boje, itd.

The best way to be boring is to leave nothing out.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Sale_ds kaže...

Koji program preporucujete za sljedece:

Video uradak sa jednom slikom te muzickom podlogom ali da mogu dodavat efekte na tu sliku kako se muzicka podloga mijenja. Nesto kao da se zatrese, blur, zoom, promjena boje, itd.

Za to ti je dovoljan i Windows Movie Maker. Za jače stvari, probaj LightWorks - mislim da može koristiti i plug-inove za Premiere i/ili After Effects, a takvih imaš i besplatnih.

14 godina
neaktivan

WMM sam koristio do sad ali zelim ici korak dalje pa sam mislio da je najlogicniji izbor upoznavanje sa efektima i pluginovima na slikama, a kasnije eventualno krenut sa videom..cisto iz zabave i da naucim nesto. Nabavio sam Magix i Pinneacle ali nula bodova, nis ne kuzim. Morat su potrazit neke tutove.

Ovaj Lightworks mi se cini user friendly, definitivno probam..

The best way to be boring is to leave nothing out.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Sale_ds kaže...

Ovaj Lightworks mi se cini user friendly, definitivno probam..

Mislim da si jedan od rijetkih kojima se tako čini. Vidjet ćeš kad probaš o čemu govorim. {#} Ali bez brige - imaš tutorijale na YouTubeu (iako su neki zastarjeli i može ti se dogoditi da nešto ne znaš napraviti, a način na koji ti to tutorijal pokazuje jednostavno nije moguć, jer su to promijenili u međuvremenu. Mislim da je takva stvar s tranzicijama - mislim da treba kliknuti desnom tipkom miša između videozapisa ili tako nešto, a gledao sam tutorijal na kojem je to bilo posve drugačije objašnjeno (jer je rađen sa starijom verzijom programa).

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice