Redovno čiščenje i mjenjanje termalne paste

poruka: 16
|
čitano: 18.716
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Koja je praksa u krugu IT profesionalaca (govorim o održavanju u firmama) po pitanju čiščenja kučišta računara, kao i mijenjanja termalne paste? Da li postoji neka praksa koja definiše vremenski period nakon kog bi trebali raditi ovo održavanje?

Hvala unaprijed!

Znam puno, ali ne i dovoljno...
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ovisi kako gdje, ali većina tih računala radi dok ne rikne nešto, kad rikne nešto onda se eventualno ispuše prašina, a pasta se zamjeni ako se zna kako i ako se ima volje za to raditi.

Inače preporuka bi bila to raditi barem jednom u godinu dana.

Valentin

2 0 hvala 1
13 godina

Ja čistim komp svakih 3 mjeseca.. Inače imam tepih u sobi, a to je užasno loše.. komp mi je doslovno pun prašine nakon 3 mjeseca, ali temperature su i dalje super, makar ja svejedno počistim, nemogu ga gledat takvog.. xD .. A termalnu pastu promjenim otprilike svake godine prije ljetnih vručina, uglavnom nema tu neke prakse i period kad bi trebalo..Ali obavezno ako ne volis češće, jednom godišnje pod obavezno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2013 12:50 (kameni_zg).

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Re: Redovno čiščenje i mjenjanje termalne paste

Hvala na odgovorima. Imam u firmi oko 30-tak računara starih oko 3 godine. Rade svi kao zuce... Na jednom mi se dok su bili ovi topli dani kuler čuo malo više. Temperatura procero se vrtila oko 80 C... Izduvao sam ga malo (i nije bilo neke prašine). Stavio sam mu novu termalnu pastu na procesor (stara se bila stvrdnula) i sada opet radi savršeno 55 C... 

Mislio sam da nemaju neki IT standardi koji opisuju ovako ova redovna održavanja, mada predpostavljam da oni variraju od proizvođača do proizvođača... 

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2013 16:35 (dachoxl).
15 godina
neaktivan

preventivno održavanje za serveraj u mojoj firmi radimo 2 puta godišnje. na picekima se radi više kako tko ima vremena, iako 1-2 puta godišnje je OK, jer neki ni to ne rade {#}

što se paste tiče, ako se stavi kvalitetnija ne mora se duže mijenjati, ali recimo paste koje se nalaze na brand PC-ima su obično jako loše, tako da je njih dobro zamijeniti kada se ulovi prilika.

Its no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ma kakvo mjenjanje paste? to se mijenja samo ako se skida hladnjak. To je samo praksa sa laptopima jer tamo najčešće treba skinuti hladnjak da bi se stvar dobro očistila od prašine ali obične kante su lako čistive.

1 0 hvala 0
14 godina

Nakon koliko vremena se pasta stvrdne?

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Pa ako su temperature postojane,dakle,nisu se mjenjale od početka korištenja lapa ili kompa,nema potrebe mijenjati pastu,samo povremeno propuhati komp..

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja temeljito očistim komp i promjenim pastu prije ljeta. Nije da je neophodno,al zlu ne trebalo,i to mi je nekih 45 min posla.

Bears, Beets, Battlestar galactica!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Kod laptopa redovito čišćenje i promjena termalne paste je od presudne važnosti, pogotovo tko ga ima naviku držati na pokrivačima i sl.

Kod stolnih računala to nije tako jako bitno ako komponente rade na stock postavkama, malo je druga priča ako je računalo overclockirano.

Većinom kad se čisti prašina iz laptopa, potrebno je ukloniti heatsink i vent., a onda je potrebno i promjeniti termalnu pastu, a i bolje je napraviti posao kako se spada.

Valentin

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

imam kompove stare i preko 6 godina,

nikad nije ništa dirano, eventualno se sa vremena na vrijeme (svakih par godina) usiše kučište više reda radi - čitaj kad ubacujem koji novi disk unutra ili memoriju

ja se držim stare IT mantre

Dok radi NE DIRAJ !!!!! {#}

Moj PC  
4 2 hvala 1
14 godina
Darky kaže...

imam kompove stare i preko 6 godina,

nikad nije ništa dirano, eventualno se sa vremena na vrijeme (svakih par godina) usiše kučište više reda radi - čitaj kad ubacujem koji novi disk unutra ili memoriju

ja se držim stare IT mantre

Dok radi NE DIRAJ !!!!! {#}

Evo kad si probio led, sad možemo i svi ostali to potvrditi :)

Ima ionako previše posla da bi se stiglo "čistit prašinu i mijenjat tremalnu pastu".... a i korisnici bi poludili da im kažeš "sad ne možete raditi jer idem čistit komp od prašine"...

13 godina
neaktivan

O.K. Hvala kolege!

17 godina
neaktivan
Darko1983 kaže...

Evo kad si probio led, sad možemo i svi ostali to potvrditi :)

Ima ionako previše posla da bi se stiglo "čistit prašinu i mijenjat tremalnu pastu".... a i korisnici bi poludili da im kažeš "sad ne možete raditi jer idem čistit komp od prašine"...

ma ja to gledam sa čisto ekonomske strane
1. uz današnju tehnologiju - MBO i CPU uredno rade 3+ godina

2. MBO i CPU svake dvije godine mijenjaju sockete i postaju nekompatibilni iz razloga promjena čipseta

3. samim time svako raskapanje stroja starijeg od 3 godine povlaći za sobom opasnost da nekaj stvarno i krepa iz xyz razloga (ako ništa drugo, zato jer si to taknuo na petak 13 itd....)

4. raskapanje stroja mlađeg od 3 godine ako nije nadogradnja opet nema smisla - čemu kvariti nekaj kaj radi?

5. usisavanje prašine - sa vremena na vrijeme - ovisno o lokalnoj mikroklimi - poznato je da su računala genetski alergična na cufave tepihe, tepisone i slične gluposti - u tom slučaju imate od samog početka problem sa pregrijavanjem, a ne sa prašinom, ako pak računalo stoji na parketu, pločicama ili nekoj sličnoj ravnoj i tvrdoj podlozi, čak i 10 godina mu neće trebati intervencija usisavanja

6. mjenjanje paste su izmislili servisi i trgovci => kod svakog rakapanja postoji šansa da nešto potrgaš => znači kupi novo, sa druge strane servis uredno naplati svoju uslugu, koja u 99% slučajeva nije ni potrebna ako je računalo sklopljeno kako treba => ako je pasta postavljena kako treba na početku

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.7.2013 13:52 (Darky).
16 godina

Pozdrav svima na forumu.Evo jedne dileme,laptop(Toshiba C670 121) je star skoro 2 godine i još nije čišćen iznutra(ventilator),povremeno sam znao usisati usisavačem ispuh ventilatora.

Temperature su ovakve u mirovanju i pod opterećenjem i nema nikakvih problema,radi ko švicarski sat.Jeli vrijeme da se laptop očisti  i zamjeni termalna pasta

jer neki kažu na diraj dok je sve radi kako treba.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

- Ove temperature nisu tako visoke, da bi čišćenje bilo prijeko potrebno, ali može to i niže. Ako ga očistiš mogao bi to spustiti za cca. 10*C, što nije malo.

- Preporučio da ga otvoriš, detaljno očistiš prašinu i promjeniš termalnu pastu, preporuka je to raditi barem jednom godišnje, na taj način mu budeš produžio životni vijek.

- Ako nisi stručan u tome, bolje se nemoj upuštati u to sam, servis ti to može sredit za nekakvih 150-200 kn, bolje izdovojiti te novce, nego nešto oštetiti kod otvaranja, pa da popravak toga onda bude višestruko skuplji.

Valentin B.
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2013 15:49 (Valentin17).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice