Windows 8 i 8.1 - općenito izdvojena tema

poruka: 8.531
|
čitano: 4.521.228
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 8 DEV instalacija i dojmovi, Windows 8 i 8.1 - problemi
16 godina
Re: Windows 8
gamer34 kaže...

Jel bi mi mogao netko objasniti kako sloziti win8 i neki linux dual boot?

-instaliraš OS-1., OS-2., OS-x. .. zbog boot managera, prvo stariji Win, pa prema novijem, na kraju linux (grub).

-redosljed je sporedan, ali tad moraš popravljati boot jer stariji Win pregazi noviji boot. Sve se lako fixa npr EasyBCDom (ili install medijem OSa kojeg ne možeš bootati).

mario.L_hr kaže...
..

Kaoprvo napraviš particije. Za Windows 1 a za Linux 3 (/; /home i /swap). Pri tome zaWindowse nemoj imati manju praticiju od 80 GB, dok bi za Linux particije minimum bio 40 GB. Nakon toga instaliraš Windowse a zatim Linux. Kod instalacije Linuxa moraš voditi računa o bootloaderu. Ako želiš stvar napraviti kako treba onda ćeš instalirati GRUB (on će ti prepoznati sve OS-eve) akoseželiš zezati s bcd-om onda ne instaliraš GRUB već prilagodiš .bcd sa npr EasyBCD-om.

-- ima još particija.. Win kreira skrivenu boot. (nije obavezno, može bez nje) kao i -linux-swap nije obavezna ali je preporučljiva ako ima manje RAMa od 1-2GB.

-ostale linux particije mogu biti jedna-dvije... (sve u /root ili odvojeno /home, /boot... uobičajeno je do 3, ali ako nije siguran koliko mjesta dodjeliti particiji ili disk nije dovoljno velik, tad je bolje sve u jednu)

-zbog standarda, ograničenje na 4-prmarne particije, boot mora biti primarna-aktivna. Ako se želi imati više particija, treba napraviti jednu boot npr 512MB, može FAT32, jednu extended ostatak diska, unutar extended se može kreirati proizvoljan broj particija. Zbog brzine prvo swap, Sys-OS, prema kraju neke za storage. Storage se uobičajeno formatira kao NTFS.

- novija računala (BIOS-UEFI..) poželjno postaviti stari-legacy boot, MBR, ne GPT, uz ostale opcije...

-btw, preporuka za GRUB kao boot loader, pogotovo ako se koristi više windowsa, može se napraviti sve u jednom nivou umjesto šetanja kroz ''earlier'' verzije..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 1:20 (ihush).
17 godina
Windows 8

Najjednostavniji nacin za instalirat npr. Ubuntu je kroz Wubi (vise o tome ovdje).

Instaliras Ubuntu kao da instaliras neki program, a kad zelis deinstalirat Ubuntu odes u Control Panel\All Control Panel Items\Programs and Features {#}.

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao
Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
djigibao kaže...
Instaliras Ubuntu kao da instaliras neki program, a kad zelis deinstalirat Ubuntu odes u Control Panel\All Control Panel Items\Programs and Features {#}.

Iskreno rečeno ,yebo Wubi ,ako hoćeš pravi dual boot i ne imati kasnije problema (deinstalacija ,ćiščenje).

A i koji to pravi geek kristi Wubi?! {#}{#}

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 11:17 (kizo2703).
17 godina
Osobno sam koristio dosta puta Ubuntu preko Wubi-a i nikad nikakvih problema s dual boot-om ili deinstalacijom.

Slazem se da je bolje napravit dual boot kako spada ali ovo je najjednostavnije za pocetnike.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao
17 godina

Jel netko zna da li mogu kupiti ovaj Win8 upgrade na kompu A i onda to snimiti na komp B ? a tamo bi napravio format diska pa sve lijepo ispocetka, jer komp B ima WinXP SP3 ali nece tamo pokrenuti njihov assistant.

Kupio bi i za Win7 ali isto bi radio clean install, ne volim nadogradnje posebno ne OS-ova. da li je to isto moguce sa Win7, znači bez nadogradnje samo čisti install.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 16:11 (makopos).
14 godina
Windows 8

Možeš, spremiš kao iso pa ispržiš na DVD ili već neki drugi način. Ako ćeš kupovat požuri, mislim da je danas zadnji dan za ove 40$ akcije.

1 0 hvala 0
16 godina
makopos kaže...

Jel netko zna da li mogu kupiti ovaj Win8 upgrade na kompu A i onda to snimiti na komp B ? a tamo bi napravio format diska pa sve lijepo ispocetka, jer komp B ima WinXP SP3 ali nece tamo pokrenuti njihov assistant.

Kupio bi i za Win7 ali isto bi radio clean install, ne volim nadogradnje posebno ne OS-ova. da li je to isto moguce sa Win7, znači bez nadogradnje samo čisti install.

Možeš ,u obje verzije.

Instalacija: Clean Install with Windows 8 Upgrade

17 godina
protjeran
Windows 8

zbog čega nikako nemogu naći drivere za asus k50c za windows 8... šugavi microsoft i prokleti asus(šrot marka)... covjeku digne tlak za poludit... sve zivo sam prekopao.. a kad nađem neke drivere koji uspiju staviti na normalnu rezoluciju display.. onda mi steka flash player... imam na par laptopa instaliran win 8 i odlicno radi ali na ovom srotu je to nemoguce izvest... dajte pomozite..

Play Hrad Play Cool
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
The Black Iso kaže...

zbog čega nikako nemogu naći drivere za asus k50c za windows 8... šugavi microsoft i prokleti asus(šrot marka)... covjeku digne tlak za poludit... sve zivo sam prekopao.. a kad nađem neke drivere koji uspiju staviti na normalnu rezoluciju display.. onda mi steka flash player... imam na par laptopa instaliran win 8 i odlicno radi ali na ovom srotu je to nemoguce izvest... dajte pomozite..

Zato jel ih nema ,ko ni za veliku većinu PC ,laptopa i komponenti starijih od 1-2 godine.

To ne znači da driveri za Sedmicu neće raditi.

Samo napravi backup u Sedmici sa Double Driver-om. Instaliraj Osmicu i onda pokreni Double Driver i vrati sve drivere za komponente koje ti ne rade dobro ili uopće.

16 godina
Windows 8

Ne mora stariji prema novijem ja sam na osmicu na C instalirao sedmicu na D; jedino što sad nemam ovaj novi plavi izbornik kao u obrnutom slučaju kojeg sam prvo imao prvo 7 pa 8.... u koji ću OS već onaj stari bijela slova crna podloga manje važno glavno da radi... ;)

Da dodatak jedino se više ne sjećam da li sam što sa EasyBCD.... vjerovatno.... isparilo. Ali radi...  ;)

bug caruje, um klade valja
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 17:47 (Oldy).

1 0 hvala 0
17 godina
protjeran
kizo2703 kaže...
The Black Iso kaže...

Zato jel ih nema ,ko ni za veliku većinu PC ,laptopa i komponenti starijih od 1-2 godine.

To ne znači da driveri za Sedmicu neće raditi.

Samo napravi backup u Sedmici sa Double Driver-om. Instaliraj Osmicu i onda pokreni Double Driver i vrati sve drivere za komponente koje ti ne rade dobro ili uopće.

znaci.. trebao bi instalirati windows 7... i onda sa double driverom izvuci te drivere i onda ih staviti na win 8.. i onda bi trebalo raditi dobro?
dali ovaj laptop zadovoljava min specifikacije da moze vrtiti windows 8 i da vrti youtube bez štekanja jer sada šteka i to jako iritantno..

Play Hrad Play Cool
16 godina
The Black Iso kaže...
znaci.. trebao bi instalirati windows 7... i onda sa double driverom izvuci te drivere i onda ih staviti na win 8.. i onda bi trebalo raditi dobro?

dali ovaj laptop zadovoljava min specifikacije da moze vrtiti windows 8 i da vrti youtube bez štekanja jer sada šteka i to jako iritantno..

Ako je to jedini način i ako baš moraš imati Osmicu na njemu ,da ,radit će.

Da ,zadovoljava.

17 godina
protjeran
kizo2703 kaže...
The Black Iso kaže...

Ako je to jedini način i ako baš moraš imati Osmicu na njemu ,da ,radit će.

Da ,zadovoljava.

upravo na slobodnu particiju instaliram win 7 pa cu pokusati to.. javim rezulatate.. i jos jednom pitam.. zna li netko kako rijesiti da xbox music mogu koristiti da mi ne dolazi ona neka poruka upozorenja?

Play Hrad Play Cool
16 godina
The Black Iso kaže...

zna li netko kako rijesiti da xbox music mogu koristiti da mi ne dolazi ona neka poruka upozorenja?

Sorry, we don’t have any subscriptions available in your region.

Kaj tu nije jasno? Nema Xbox Music servisa za Hrvatsku.

14 godina
Windows 8

idem u osnovnu školu, i zanima me dali ja mogu kako preko škole dobiti besplatan ključ za windowse

škola je OŠ Nikole Hribara VG

This cat Is cat A cat Good cat Way cat To cat Keep cat An cat Idiot Cat Busy cat For cat 20 cat Seconds cat Sad pročitaj rieči bez cat
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina
Windows 8

Eto, sletio i meni win8. Zasad sam super zadovoljan, brz, intuitivan i zanimljiv. Nije prekompliciran i brzo se navikavam a i lijepo mi je dosla promjena.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
protjeran
kizo2703 kaže...
The Black Iso kaže...

zna li netko kako rijesiti da xbox music mogu koristiti da mi ne dolazi ona neka poruka upozorenja?

Sorry, we don’t have any subscriptions available in your region.

Kaj tu nije jasno? Nema Xbox Music servisa za Hrvatsku.

da, ali jedno vrijeme je radilo potpuno normalno.. sta se ne moze pogram nekako prevariti da misli da sam u USA.. jer ionako mi pise da je acc USA.. nebi davio ali ja sam bez problema jedno vrijeme koristio i onda odjednom ne mogu vise...

Play Hrad Play Cool
14 godina
Windows 8

Neznam dali je to neki placebo ili sta, ali odkad sam presao na win8 koristim nativni IE (znaci app ne na desktopu)  umjesto chroma i cini mi se da je munjevito brz, ali stvarno munjevito, stranice kao da otvara instantno, uglavnom sve super.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

ne čini ti se, jako je brz... nego, jel imaš onaj bug da ti ne prikazuje sidebar (di su aktivne  teme) tu na forumu? 

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again, try to live through this night Try to die again.....
14 godina
Tony1999 kaže...

idem u osnovnu školu, i zanima me dali ja mogu kako preko škole dobiti besplatan ključ za windowse

škola je OŠ Nikole Hribara VG

Ne.

14 godina
protjeran
Windows 8

Ja sam se isto prebacio na IE i superzadovoljan sam :) Inače nemogu vjerovat koliko ljudi se još buni oko izgleda i picajzle, instalirao sam win8 svom ocu od 70 godina i sve je polovio u tjedan dana i presretan je još je otkrio ebay hahaha.

2 0 hvala 0
14 godina
skank666 kaže...

ne čini ti se, jako je brz... nego, jel imaš onaj bug da ti ne prikazuje sidebar (di su aktivne  teme) tu na forumu? 

Da imam taj bug, kad sam na pocetnoj strani foruma vidim sidebar, ali kad udem u neku temu ne.
14 godina
Windows 8

Zabranjene su rasprave o piratskim sadržajima na forumu, za to koristite PM.{#}

Valentin

2 0 hvala 0
15 godina
Pozdrav ekipa. Dali netko zna ako je moguće kod setupa extended displaya na jednom monitoru surfati a na drugom igrati neku igru? Naime kad god pokrenem igru na jednom monitoru a na drugom kliknem na explorer igra izleti u desktop mode. Ili ovo što ja tražim jednostavno nije moguće. Znači ja bi na jednom monitoru htio igrati dok netko drugi u isto vrijeme na drugom monitoru surfa internetom. Ali čim netko klikne na explorer u jednom monitoru ingra u drugom izleti u desktop i minimizira se u taskbaru, a kad ju ja kiknem onda se vratim natrag u igru ali explorer na drugom monitoru "ode u pozadinu" odnosno postane neaktivan. I čim se klikne da se iz drugog plana vrati u prvi meni na drugom monitoru igra opet izleti u desktop
15 godina
moderator
izzy007 kaže...
Znači ja bi na jednom monitoru htio igrati dok netko drugi u isto vrijeme na drugom monitoru surfa internetom.

to nije moguće

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
13 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...
izzy007 kaže...
Znači ja bi na jednom monitoru htio igrati dok netko drugi u isto vrijeme na drugom monitoru surfa internetom.

to nije moguće

Možda jedino na igrama koje imaju windowed mode, nemam monitor viška da isprobam.

Vi neznate tko sam ja, ja neznam tko ste vi i ne zanima me.
15 godina
moderator
Unix kaže...

Možda jedino na igrama koje imaju windowed mode, nemam monitor viška da isprobam.

ali on bi koristio 2 miša i 2 tipkovnice odvojeno u isto vrijeme...to neće ići...

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
15 godina
neaktivan
Windows 8

A što ako se podigne virtualka, prebaci na drugi monitor a dodatni USB miš i tipkovnica dodjele samo virtualci?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
moderator
Alkaline kaže...

A što ako se podigne virtualka, prebaci na drugi monitor a dodatni USB miš i tipkovnica dodjele samo virtualci?

virtualka i igranje u isto vrijeme? neznam baš...

al ne kažem da nije moguće...

16 godina
neaktivan
Windows 8

ako hoćeš dva miša probaj s ovime 
http://pluralinput.com/ 

a s tipkovnicom najbolje ne eksperimentirati, nek taj tko hoćeš surfati koristi OSK ( On-Screen Keyboard) ako baš mora tipkati :)

Đuro#2155,
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.2.2013 23:27 (Franjo15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 8 DEV instalacija i dojmovi, Windows 8 i 8.1 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice