Windows 11 Insider preview, beta, developer

poruka: 1.048
|
čitano: 463.615
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 - problemi, Windows 11 - općenito
14 godina
neaktivan
Windows 11

Za sve koji su se pitali, hrvatska tipkovnica i dalje ne postoji već se za hrvatski layout koristi ona standardna. 

Toliko forsiraju Microsoft račun da su me prilikom instalacije valjda tri ili četiri puta pitali želim li se s istim prijaviti. 😁

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.6.2021 11:13 (Marko :D).

4 0 hvala 4
15 godina
Windows 11

Ovo je već sumnjivo. Ili nas netko ozbiljno sabotira, ili nas koriste eksperimentalno za objedinjavanje svih balkanskih jezika. A možda su skontali da je Hr najstariji jezik u vaseljeni pa nam učinili čast i nazvali ga Standard. 

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.

1 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
Re: Windows 11
uss kaže...

Ovo je već sumnjivo. Ili nas netko ozbiljno sabotira, ili nas koriste eksperimentalno za objedinjavanje svih balkanskih jezika. A možda su skontali da je Hr najstariji jezik u vaseljeni pa nam učinili čast i nazvali ga Standard. 

Bosanski jezik na win 10 kao i 11 ima oznaku BOS, ali je ispod tipkovnica svrstana pod standard.

15 godina
Windows 11

To ti i govorim čini se da to namjerno rade i unificiraju jezične pakete. Vjerojatno konfiguraciju tipkovnice vuče iz iste datoteke. Posebno im je zbrkano naknadno podešavanje jezika i tipkovnice, ako ne podesiš sve odmah pri instaliranju. Nekada prikazuje HRV a nekada ST. Ipak mi nije jasno kako ne mogu promijeniti jedan hebeni string iz Standard u Croatian.

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.

0 0 hvala 0
14 godina
Marko :D kaže...

Za sve koji su se pitali, hrvatska tipkovnica i dalje ne postoji već se za hrvatski layout koristi ona standardna. 

Toliko forsiraju Microsoft račun da su me prilikom instalacije valjda tri ili četiri puta pitali želim li se s istim prijaviti. 😁

Pa zato jel imaš HR windowse, pa je po defaultu standardna tipkovnica upravo naša nema druge.

Da staviš ENG windowsi i ostaviš standardnu dobio bi ENG tipkovnicu..

Ne?

16 godina
ivicask kaže...

Pa zato jel imaš HR windowse, pa je po defaultu standardna tipkovnica upravo naša nema druge.

Ne?

da.. tj oni kojima nije jasno što znači izbor jezika i ostale podrazumijevane regionalne-standardne postavke.. nikako da uđe, upravo riječ standardno, nasuprot nečeg nestandardnog-drugačijeg-izuzetka ili dodatno..

za hr jezik, standardna tipkovnica je standardna, što uključuje da će na odgovarajućim mjestima biti naša slova, euro-€ itd. odnosno sve na tržištu kad se kupi u trgovini ako ima oznaku hr kao tipkovnica tad ima upravo taj raspored, standardni.. dok se regionalno to podudara s recimo slovenskim layoutom no ne i jezikom itd itd..

-sam layout može biti qwertz-y, dvorak, više-manje tipki, numerički dio ili bez...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
neaktivan
Windows 11

Kod mene je windows totalno cudan sto se tice jezika. Instalirana je engleska verzija, nikada nisam instalirao jezicne pakete i vecina stvari je na engleskom, medjutim aplikacije mi se prikazuju na njemackom a neke postavke na bosanskom/hrvatskom  Jedino sto imam podeseno jeste te 3 tipkovnice, BOS, END i DEU ali jezicne pakete nisam instalirao.

Od sinoc sam na win 11 i moram reci da sam iznenadjen kako je dobro prosao update i to sa pirat verzije win 10, sve mi radi bez problema i jedina zamjerka je s performansama, odnosno sjeckanje, ali dobro to je i za ocekivati na ovako ranom buildu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.6.2021 15:11 (gamex1423).

0 0 hvala 0
15 godina
Windows 11

Dečki nije stvar tako trivijalna. Znači problem postoji od Windowsa 7, i dobro je dokumentiran i prijavljen na MS Q&A stranicama. Instaliram ENG Windowse, odaberem US zonu, i krenem da odaberem HR tipkovnicu i nema na listi, ima samo Standard.

1 0 hvala 0
14 godina
Windows 11

Hrvatsku tipkovnicu je moguće dodati u instalaciji uz englesku. Opcija za dodavanje je na slici i na popisu je i hrvatska tipkovnica.

AMD/Intel ljubitelj/mrzitelj, ovisno kakav mi je dan. :D

0 0 hvala 0
14 godina
uss kaže...

Dečki nije stvar tako trivijalna. Znači problem postoji od Windowsa 7, i dobro je dokumentiran i prijavljen na MS Q&A stranicama. Instaliram ENG Windowse, odaberem US zonu, i krenem da odaberem HR tipkovnicu i nema na listi, ima samo Standard.

Ja i dalje ne kužim gdje je problem instalirao sam valjda 1000 pceva zadnjih 15 god, i na full ENG windowsima dodaš HR tipkovincu u postavkama, piše samo HRV i ništa drugo(osim ako ne otvoriš popis) i nikakvih problema.

Što vas tolko muči što piše standardna kad proširiš puni opis?Gdje je točno problem ne kužim i dalje?

EDIT:Sad sam skužio pričate o setup wizardu nakon friškog installa? Ako nema tamo jasno, manji bug, lagano se doda naknadno u postavkama.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.6.2021 15:40 (ivicask).
14 godina
neaktivan
ivicask kaže...

Ne?

Ne fora je u tome da hrvatska verzija ne postoji. Sve do Windowsa 10, pri instalaciji bila je ponuđena hrvatska tipkovnica. Skineš lijepo engleski ISO, odabereš regiju Croatia i automatski ti namjesti tipkovnicu na Croatian.

Sad umjesto Croatian piše Standard, dok za srpsku tipkovnicu (koja je identična) piše Serbian (Latin). Iz kojeg su razloga izbacili hrvatsku tipkovnicu i stavili standardnu, nemam pojma. Ljudi su postavljali pitanje na Microsoftovom forumu, nitko nikada nije dobio neki konkretan odgovor.

Tako se u jednoj verziji Windowsa 10 pojavio problem gdje ako bi imao namješten Windows na engleski, a hrvatsku tipkovnicu, Windowsi bi startali s engleskom bez obzira što si ti stavio hrvatsku kao primarnu.

https://www.google.hr/search?q=site:answers.microsoft.com%20windows%2010%20croatian

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.6.2021 15:46 (Marko :D).
17 godina
Windows 11

...fino ugasic ikonu od tipkovnice u system tray-u i stvar rijesena....

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
djigibao kaže...

Not so easily!

Ako koristiš Windows na engleskom s hrvatskom tipkovnicom, automatski imaš instalirane dvije tipkovnice. Programi (ili ti sam) je možeš slučajno promijeniti, a isključivanjem istog nemaš nikakav način da provjeriš koja je tipkovnica uključena. Naravno, počneš tipkati čćđšž i vidiš da se pojavljuju neki znakovi. Onda opet moraš ići u postavke i pokazati indikator jezika tipkovnice da bi je promijenio.

Iz tog razloga, jezik tipkovnice kod mene ostaje prikazan. To da ja mogu uklonit englesku tipkovnicu, a Windows zadržat na engleskom, to bi bila druga priča. Onda bi taj jezik tipkovnice odmah bio uklonjen iz traya.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.7.2021 10:59 (Marko :D).
16 godina

-problem nepotrebno stvarate korištenjem eng verzije umjesto hr u samom installu, tj kao primarni jezik...

-već smo x-puta lamentirali kako je 'jednako'.. dodati jedan ili drugi jezik-tipkovnicu, tj kad je jednako tad KISS kaže, koristi hr, ako trebaš hr, da ste francuzi tad fr, da ste japanci-japansku ver.. i tad problema nema, dok je dodavanje jednako lako.

-kiss daje prednost 'domaćoj' verziji jer neovisno što želite npr engleski prikaz na ekranu, ostale stvari su potrebne-potrebnije lokalne-regionalne-jezične.. kao pravopis-gramatika, kao kodna stranica txt-enkodinga za čćž i recimo titlovi filmova itd itd.. zato je prednost i kiss .. tj svaki pravi kompjuteraš poštuje kiss-pravilo, dok oni koji pišaju protiv vjetra znaju posljedice :))

-karikirano, soprotno kissu, najnelogičnije bi bilo instalirati recimo japansku verziju, pa dodavati eng+hr i uklanjati jap.. čisto kao primjer extrema koji tad naglasi razliku kad je nešto 'jednako' a nije baš jednako.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.7.2021 11:35 (ihush).
14 godina
neaktivan

Ne stvaramo mi nikakav problem nego jednostavno postavke jezika i tipkovnice nisu iste kao što su bile u XP, Visti, 7, 8 i 8.1. Tamo si mogao zadržati Windows na engleskom i ostaviti samo hrvatsku tipkovnicu, ovdje ne možeš. Windows baš želim imati na engleskom jer mi se puno lakše snalaziti na istom nego na hrvatskom.

Mogu ja instalirati hrvatski ISO, ali onog trenutka kada idem prebaciti Windows na engleski, pojavljuje se engleska tipkovnica koja se ne može ukloniti dok se sve do verzije 8.1 mogla ukloniti bez ikakvih problema.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.7.2021 11:57 (Marko :D).
16 godina

.. ha? (ili.. lupetaš..) :)

14 godina
neaktivan

Probaj, javi jesi uspio.

6 godina

Ne stvaramo mi nikakav problem nego jednostavno postavke jezika i tipkovnice nisu iste kao što su bile u XP, Visti, 7, 8 i 8.1. Tamo si mogao zadržati Windows na engleskom i ostaviti samo hrvatsku tipkovnicu, ovdje ne možeš. Windows baš želim imati na engleskom jer mi se puno lakše snalaziti na istom nego na hrvatskom.

Mogu ja instalirati hrvatski ISO, ali onog trenutka kada idem prebaciti Windows na engleski, pojavljuje se engleska tipkovnica koja se ne može ukloniti dok se sve do verzije 8.1 mogla ukloniti bez ikakvih problema.

Slazem se. Prije si mogao sve podesiti bez problema a sada trenutno u win10 je grozno (w10 radi onako kako on zeli, zbrkan je od samog izlaska i nonstop ima musica). I ja koristim win na engleskom jos od win95 kao i sve ostale app. Hr mi treba samo na tipkovnici.

14 godina

Probaj, javi jesi uspio.

Ako te baš jako iritira može se maknuti kroz registry...

Friški install full eng win, regija i sve živo je dalje ENG samo je keyboard HRV i nema ga dolje kod sata, 5minuta posao..

Moraš ovdje izbrisati eng layoute:

HKEY_USERS\.DEFAULT\Keyboard Layout\Preload
HKEY_CURRENT_USER\Keyboard Layout\Preload

Eng su ti tipa 809 i 409(us i uk) njih izbrišeš

HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\International\User Profile
HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\International\User Profile System Backup

I dalje u ovim User profile izbrišeš sve gdje piše ENG-GB tipa.(cijelu mapu ključa)

Restart done.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.7.2021 13:15 (ivicask).
17 godina

... Ako koristiš Windows na engleskom s hrvatskom tipkovnicom, automatski imaš instalirane dvije tipkovnice. Programi (ili ti sam) je možeš slučajno promijeniti, a isključivanjem istog nemaš nikakav način da provjeriš koja je tipkovnica uključena. Naravno, počneš tipkati čćđšž i vidiš da se pojavljuju neki znakovi. Onda opet moraš ići u postavke i pokazati indikator jezika tipkovnice da bi je promijenio. ...

Šta, Alt+Shift ne radi ako nema tog indikatora?

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
16 godina

Probaj, javi jesi uspio.

-smisao?

-ako dodaješ jezik-automatika dodaje sve i tipkovnicu.. tj tad želiš i tipkovnicu, dok će defaultno biti sukladno jeziku.. a uklanjati tad dodatnu ne vidim smisao, tj kad krećeš s eng verzijom imaš eng tipkovnicu i dodaš hr, ne uklanjaš eng jer nema potrebe .. tj tad po želji-potrebi + automatika u appsima prebacije po potrebi jezik-tipkovnicu npr pravopis u wordu unutar stranice texta gdje možeš miksati odlomak-text s različitim jezicima..

-koji smisao je uklanjati eng tipkovnicu? ako već želiš taj jezik i tipkovnica je dio tog, tj češće je potreba obrnuta, imaš jedan jezik prikaza-osa s više tipkovnica-layouta ovisno kojim jezikom trenutno pišeš..

-naravno da se eng. tipkovnica 'pojavi' kad prebaciš na eng jezik.. što bi trebalo, japanska? .. + imaš slobodu kombiniranja, nema problema osim kad ga sam stvoriš.. tj probaj ne pišati protiv vjetra, vidjet ćeš prednosti čak i kad je 'isto' :) ... ili ako je isto, kako to da nije baš pa da drugi koji to koriste nemaju tvoje probleme što će reć nešto radiš pogrešno, forsiraš bez potrebe iz recimo navike, kao što ti smeta što je unutar jezika standardna tipkovnica ona koja je podrazumijevana za izabrani jezik, tj može to biti na francuskoj ver francuski, tad je standardno za taj jezik, kao kineska za kinseki.. itd. tj samo o fizičkom rasporedu tipkovnice koji može biti drugačiji s više-manje tipki i primjer dvožak.. umjesto klasičnog (standardnog) qwertz-y-a.. tj to je smisao i značenje riječi 'standard' kao i riječi default i sl. ili podrazumijevane regionalne postavke + vremenska zona-kontintetnt i sl. mada japanac može jednako živjeti na madagaskaru ili hvaru i tad će podesiti odgovarajuću vremensku zonu u odnosu na japan itd.

-ne vidim problem, ne vidim zašto.. a još manje potrebu da to idem isprobavati tj ako postoji tad problem to je zato jer ms-odjel nije predvidjeo takvu kombinaciju.. s razlogom, jer je nelogično, upravo suprotno od logičnog, tj pretpostaviti možeš da japanac živi u japanu i koristi japanski jezik, tipkovnicu.. mada može živjeti bilo gdje i koristiti bilo koji jezik, no tad je to izuzetak-različito od defaulta ili standarda za većinu.. ok?

edit: @ivan.. radi, uvijek tj ovisi ako nije izmjenjena postavka, defaultno radi .. + kao btw ja taj default iz navike (i ostalih potreba) mijenjam na crtl+shift.. npr nemaju sve tipkovnice left-right tipke npr laptopi i sl..

-indikator na systrayu je samo indikator i nešto klikabilno, ostalo je ispod haube identično i postoji, radi..

+ npr tipkanje x5 puta tipke i paljenje ljepljivih-sticky.. kao i sve ostale kratice, naravno ako juzer to nije promijenio kao npr brzina tipkanja-ponavljanja, pointer miša što može promijeniti i driver miša itd..

edit-2 .. razlog za jedan ili drugi jezik?

npr upgrade je jezično ovisan, kao o verziji 32-64bit tako i o jeziku.

-pošto sad većina appsa koristi regionalne postavke npr pravopis, kao i mobitel autotext i sl.. tad je važno imati pravilno podešen jezik, tj ono što se korsiti, neovisno za surfanje-googlanje, razne apps kao word ili komunikacije whatsup i sl.. najmanje je bitan os i jezik ikona-menija tj piše li na ikoni računalo ili computer.. da piše na kinsekom snašli bi se tj tome služe pictogrami-ikone kao prometni znaci u vožnji.

-naravno, kao u vožnji lakše nam je na 'domaćem terenu..' ali možemo i po drugim zemljama pa i engleskoj osim što tad svi voze u krivom smjeru :))

-razlog, za konkretnu jezičnu verziju.. je inicijalni default ta sve, na nivou osa, koji nasljeđuju svi ostali tj appsi koji to pitaju os i defaultno koriste upravo te defaulte.

-npr ja u pravilu promjenim oblik datuma u long.. ništa bitno, samo primjer.

-jednako lako je na bilo koji jezik dodati dodatni, ali inicijalni je 'glavni' i sve ostaje od tog dana na tom jeziku povezano, u reg i ispod haube tj nije isto ako se to kasnije želi promijeniti tj tad kreću problemi ili kako koja apps čita.. npr mediaplayer za titlove.. pošto je jednako dodati bilo koji jezik ili tipkovnicu-layout, nema baš nikakvog razloga ići s eng pa dodati hr ili bilo koji durugi (za druge državljane ili potrebe) u odnosu da to bude inicijalni a dodan eng. .. ili je jednako ili nije, tj jednako je po težini, nije po svemu što je tad povezano i zato treba iskoristiti mogućnost tj postojanje izbora jezika u startu koje prije nismo imali i tad taj izbor nije ni postojao.. to je prednost dok 'majstori' i dalje pišaju protiv vjetra iz navike.. besmisleno.

onaj tko ima neki konkretan razlog za recimo eng jezik nije većina nego izuzetak, po takvom izuzetku se ne postavlja pravilo ili 'standard' tj on potvrđuje pravilo i ostaje izuzetak pa oni koji se smatraju 'kompjuteraši' i iz tog razloga (ili navike) koriste eng nisu relevantni za 'normalne korisnike' .. kojima iskusni trebaju sugerirati što je za njih bolje-primjereno, ne za nekog 'hakera' ili programera itd.. ili dobijemo rezultat da se žaba ide potkivati jer to radi i konj..

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.7.2021 13:54 (ihush).
17 godina
djigibao kaže...

Not so easily!

Ako koristiš Windows na engleskom s hrvatskom tipkovnicom, automatski imaš instalirane dvije tipkovnice. Programi (ili ti sam) je možeš slučajno promijeniti, a isključivanjem istog nemaš nikakav način da provjeriš koja je tipkovnica uključena. Naravno, počneš tipkati čćđšž i vidiš da se pojavljuju neki znakovi. Onda opet moraš ići u postavke i pokazati indikator jezika tipkovnice da bi je promijenio.

Iz tog razloga, jezik tipkovnice kod mene ostaje prikazan. To da ja mogu uklonit englesku tipkovnicu, a Windows zadržat na engleskom, to bi bila druga priča. Onda bi taj jezik tipkovnice odmah bio uklonjen iz traya.

Imam Win na eng i tipkovnica na Hr, eng tipkovnica je obrisana (QWERTY) i ostavljena je Standard QWERTZ.

Sve mi radi uvijek uredno i nikad se ne promijeni jer nema u šta.

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.7.2021 20:30 (djigibao).
14 godina
Windows 11

eto žena se požalila da joj je laptop usporio - a nije ni skužila da je nešto novo osim kaj je sada start u sredini taskbara... znači savršeni prosječni korisnik 

uglavnom, ovaj prvi build (očekivano) malo je tromiji. desetka je bila eksplozivna u klasičnim radnjama (excell, word, youtube i čisto amaterski davinci resolve). sada je prisutan kratki lag pri navigiranju kroz file explorer, kada se ide preimenovati fajl, paljenje programa i te neke banalnosti, a još je izraženije kada se napaja iz baterije.

laptop je novijeg datuma (ryzen 3500u sa vega 8 grafom, 12gb ram, 256gb m.2, fhd reza), pa mi je svejedno čudno da je ovako osjetno tromiji.

ne znam gdje je nestao onaj kliznik za namještanje režima rada, max performance - battery saver. jel našao to netko?

Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Apachy kaže...

eto žena se požalila da joj je laptop usporio - a nije ni skužila da je nešto novo osim kaj je sada start u sredini taskbara... znači savršeni prosječni korisnik 

uglavnom, ovaj prvi build (očekivano) malo je tromiji. desetka je bila eksplozivna u klasičnim radnjama (excell, word, youtube i čisto amaterski davinci resolve). sada je prisutan kratki lag pri navigiranju kroz file explorer, kada se ide preimenovati fajl, paljenje programa i te neke banalnosti, a još je izraženije kada se napaja iz baterije.

laptop je novijeg datuma (ryzen 3500u sa vega 8 grafom, 12gb ram, 256gb m.2, fhd reza), pa mi je svejedno čudno da je ovako osjetno tromiji.

ne znam gdje je nestao onaj kliznik za namještanje režima rada, max performance - battery saver. jel našao to netko?

Je, usporenje je očito, nadam se da bude bolje nakon nekih updejta

Ali no regrets, sviđa mi se izgled zasad

16 godina
Ja sam start menu vratio tamo gdj mu je i mjesto - donji lijevi ugao
morrisoN

0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
dmanz kaže...
Apachy kaže...

Je, usporenje je očito, nadam se da bude bolje nakon nekih updejta

Ali no regrets, sviđa mi se izgled zasad

Da, meni je to jedina zamjerka sto sjecka i zna bit malo sporiji ali takodjer ne zalim, rijesit ce se to kroz koje azuriranje.

Sto se tice mijenjanja tipkovnice samo win tipka + space i prebaci se.

14 godina
neaktivan
ivicask kaže...

Probaj, javi jesi uspio.

Friški install full eng win, regija i sve živo je dalje ENG samo je keyboard HRV i nema ga dolje kod sata, 5minuta posao..

I dalje u ovim User profile izbrišeš sve gdje piše ENG-GB tipa.(cijelu mapu ključa)

Restart done.

Već sam imao tako namješteno, pa mi je nadogradnja vratila englesku tipkovnicu.

Samo neka vrate mogućnost uklanjanja tipkovnice jezika prikaza i ja sretan.

15 godina
Windows 11

Ja sam već 5 dana na win 11 i nemam nikakvih problema, sve uredno radi čak i brže nego win 10, build je bio 2004 win 10, radio sam upgrade.

I5 8400, 16Gb rama, 1060 vga, TPM 2.0 sam zaobišao, komp se ponaša uredno i sve ok.

0 0 hvala 0
14 godina
ivicask kaže...

Probaj, javi jesi uspio.

Restart done.

I izbrisao si ove donje sve ključeve?Svih 4 mjesta?Samo kompletno novi build windwosa bi to eventualno vratio inače ne ako si dobro pobriso.

16 godina
ivicask kaže...
..

-kad forsiraš.. umjesto logike, ili koji smisao-želja uklanjati tipkvnicu za odgovarajući jezik prikaza? U čemu je problem ako imaš više od jednog jezika ili layouta tipkovnice ako već želiš više od jednog a ne želiš 'normalan' jezik-komplet nego frankenštajnosvki mix?

-naravno, tad zbog ovisnosti installera-upgradea (realno besmislena msova politika-logika ali je tako..) imaš ponavljanje problema svakih 6mj i sl. koji će to resetirati ili odbiti upgrade i sl. (no i to se može zaobići, promjenom u reg odgovarajućeg upisa jezika-install-upgradea jednako kao verzijski broj postoji za jezik i ostalo povezano, ponovo po meni nepotrebno ali tako odlučuje šef-ms..).

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 - problemi, Windows 11 - općenito
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice