To što je RAM jeftin nikako ne opravdana Vistu. Doslovno ždere resurse!
Predrasude oko Viste
- poruka: 174
- |
- čitano: 25.467
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Nema to veze sa žderanjem resursa nego sa iskorištavanjem resursa.
Šta ti vrijedi imati 4 gb rama na xp-u kad kao prvo vidi samo 3.25gb a koristi samo 500mb?
To je jednostavno neiskorišten ram.
Vista ga ne ždere nego koristi da bi gospoda cim prije mogli pokretat svoje omiljene programe.
Ako bi i postalo knap sa slobodnim ramom sigurno ce bit oslobođen.
To što je RAM jeftin nikako ne opravdana Vistu. Doslovno ždere resurse!

Za tvoju informaciju, Microsoft je najveća svjetska kompanija i vjerovao ili ne, Windowsi su samo tek dio onoga što Microsoft proizvodi i prodaje. A gluposti poput izjave da "nikad ništa nije valjalo" same činjenice pobijaju. Najrašireniji OS, jedna od najraširenijih poslovnih platformi, jedna od najraširenijih development platformi, vrhunska periferija... bla bla.
Za tvoju informaciju, Microsoft je najveća svjetska kompanija i vjerovao ili ne, Windowsi su samo tek dio onoga što Microsoft proizvodi i prodaje. A gluposti poput izjave da "nikad ništa nije valjalo" same činjenice pobijaju. Najrašireniji OS, jedna od najraširenijih poslovnih platformi, jedna od najraširenijih development platformi, vrhunska periferija... bla bla.
Pa sad... da je micro$oft najveci... bas i nije. Nije da kazem da im love fali... istina imaju vise u banci nego hrpa vecih zemalja u godisnjem proracunu... ali po Forbesu koji svake godine izlista najvece kompanije oni su tek na 139 mjestu!!! sto je iskreno i mene iznenadilo... ali i u svakom slucaju razveselilo :D :D (u usporedbi, Intel 183., AMD 407., a IBM 15. sa time da bi od dvogodišnjeg profita mogao kupit M$ u kešu :D LOL )
http://money.cnn.com/magazines/fortune/global500/2007/full_list/101_200.html
A sta se same viste tice... izgleda da veliki Intel ostaje na svojemu... a to je NE upgrejdat na VIstu:
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/06/23/intel-dumps-vista
istina, nije bas najpovjerljiviji source, ali uboli su i oni par puta :D
Mislim da si gledao krivu listu ako je riječ o profitu:
Inače Microsoft je najveća softverska kompanija.
Mislim da si gledao krivu listu ako je riječ o profitu:
Inače Microsoft je najveća softverska kompanija.

Onda ocito ja nisam toliko citao forume u to vrijeme, jer se stvarno ne sjecam da se toliko pljuvalo o XP-u...
A i meni su bili super od predzadnje bete... nikakvih prigovora nisam imao, samo je UT malo stekao u startu :D
MS je jasan i glasan oko resursa. Minimum required - dovoljno za podici windovze, Recommended - za "svakodnevan rad"...i fakat svaki OS s navedenim zahtjevima radi OK (+/- neki SP ili patchevi)
Činjenica da je dugo trebalo da za Vistu postane dostupna vecina drivera, softvera i sl. naravno da je dosta nas odbijala od instalacije. I ja piz..m kad skuzim da mi na test masini 2GB RAM & Dual Core pokretanje neke aplikacije Offica 2007 ide sporo....Ali malo browsajuci servisima, disabliranjem servisa thema, aera i sl. sranja kaj mi fakat netrebaju za rad dodje se do ok performansi...
Iznenadjujuce je koliko mi u biti svi malo znamo o tweakingu OS-a, a cuda se mogu napraviti i podesiti da isti radi ok...tako da...malo truda, googlanja, regedita i sl...OS moze dovesti u sasvim OK stanje...
Al oni koriste ubuntu ME(muslim edition)
Al oni koriste ubuntu ME(muslim edition)

Onda ocito ja nisam toliko citao forume u to vrijeme, jer se stvarno ne sjecam da se toliko pljuvalo o XP-u...
A i meni su bili super od predzadnje bete... nikakvih prigovora nisam imao, samo je UT malo stekao u startu :D
Microsoft je najavio da produžuje suport za XP na dodatnih 6 godina. Znači do 2014 budu izlazili patchevi s tim da predviđaju izlazak novih Windowsa u 2010.
Znači XP lovers rejoice.
Microsoft je najavio da produžuje suport za XP na dodatnih 6 godina.
Piše sve po svud.
Zaguglaj Microsoft Extends Support for Windows XP
Uglavnom produžuju prodaju XP-a do 2010 za proizvođače slabih računala i ostavljaju mogućnost downgrejdanja Viste na XP.
Kupiš Vistu ali možeš instalirat XP.
Kao Vista nije baš najbolje prošla na tržištu pa XP ostaje u igri ako ništ drugo ko downgrade opcija.
Windows XP: Home Edition, Professional, x64, Media centar, Tablet PC Edition - OEM verzija i pojedinačni kupci mogu ih nabaviti do 30.06.2008., a System Builderi do 31.01.2009. Mainstream Support (besplatna korisnička podrška) do 14.04.2009., Extended Support (Update) do 08.04.2014.
Windows XP Home Edition za proizvođače Netbooka (subnotebooks) - prodaja do 30.06.2010. ili godinu dana nakon izlaska slijedeće verzije OS-a.
Windows XP Starter Edition za proizvođače Netbooka - prodaja do 30.06.2010., Mainstream Support do 14.04.2009., Extended Support do 08.04.2014.
Hm, danas piše (preko Google-a) kako će XP biti podržani sve do 2014.
Ne kužim.. kaj produljuju rok svakih par dana?
Ma kako tko želi.. uglavnom ja i dalje prezadovoljan Vistom Ultimate 64bit i ne namjeravam se više vračati na XP (osim na poslu - tamo ga svi imamo po default-u).
Dapače, na proljeće 2009. ću si najvjerojatnije 'ubost' 8GB rama tako da mogu sa 'ram diskom' malo eksperimentirati i staviti sve bitno iz OSa u ram pri podizanju sistema
kako napraviti ram disk u visti?
bilo bi dobro na to stavit virtualnu memoriju da se disk odmara
kako napraviti ram disk u visti?
bilo bi dobro na to stavit virtualnu memoriju da se disk odmara

alo momak?! ajmo krenut ispocetka:
1) kakve veze ima sto danas hard od 300-400 GB kosta 700 kn (otprilike)? stvar je u tome sto vista za svojih 5-10 GB instalacije korisniku ne daje apsolutno nista od bilokakvog dodatnog softvera. da se razumijemo, u 95% vremena radim na Windowsima, ali onih 5% ostalog vremena radim u Debianu. trenutno mi Debian zauzima oko 7 GB od danih 9 GB, ali to je sa sljedecim softwareom: kompletan GCC, OpenOffice, KDE (kompletan), GNOME (kompletan), Firefox, Opera, GIMP, Wine itd. a da ne govorimo o tome da sasvim funkcionalnu Debian distribuciju mozes napravit i na hardu od kojih 500-800 MB (jer minimal install (sa X-ima) dodje oko 300 MB).
2) opet, kakve to veze ima kad (ajmo opet na Linux) Debian, primjerice, pogotovo u najnovijoj distri, trosi ukupno valjda 20ak posto resursa kao Vista? ja imam hp nx9420 laptop sa T2400 procesorom i 1 GB rama. do sad mi se niti jednom(!!!) nije desilo da mi komp mora koristiti virtual ram za spremanje podataka. niti jednom (cak ni kad sam imao u frontendu update distre, Pidgin sa jedno 4-5 convoa, Operu sa 5-6 tabova otvorenih, a u backendu kompajliranje cijelog KDEa (freak sam, volim da mi dijelovi OSa rade najbrze i najstabilnije)).
apropos viste...imao sam RC-1 instaliran na kompu (tocnije u vmWareu), i sam OS je radio ok (osim bootanja koje je trajalo dobrih nekoliko minuta ali mislim da je to zbog vmWarea). prepoznao je sve sto sam u kompu imao (od virtualnih mreznih i slicno), cak sam i na net isao s njim. stvar je sljakala poprilicno ok. no, opet, to jedenje resursa od strane OSa je stvarno too much. i dok god to MS ne sredi, nema viste na mojem kompu.
EDIT: odgovor je na ono nabrajanje 2 posta iznad. ne znam zasto forum nije quoteao kad sam mu rekao da to napravi.
ja sam instalirao vistu zato jer sam vidio da radi bez greške kod frenda sa 1GB rama (imam 2 gige, još bolje)
nije to loš os, dosta stabilno. Iako ždere puno više resursa brže se boota od xp-a, zauzme 10 giga na disku a opet se brže instalira od xp-a.