imam XP instaliran i sada zelim instalirati windows 7, međutim imam problem particija na kojoj je XP je 10gb i tu nemogu instalirati sedmicu kaze mi da nemam dovoljno slobodnog mjesta, na (C) .. kako da formatiram (C) sa sedmicom i povecam particiju na 30gb tj. kad pokusam da pokrenem WIN 7 nece da mi ga boot-a, postavim u bios-u; da boot-a sa dvd rom-a, međutim on i dalje pokrene XP sa HDD-a! nadam se da ste shvatili problem! ako moze pomoc savjeti itd.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
a ne kuzim, zašto mi neće da boot-a sa dvd-a. postavim u bios-u: 1st boot device dvd rom, a drugi hdd, i on opet cita sa hdd-a: a dvd nista. :S
da. a nece ni XP da boot-a da bi radio novu instalaciju.. pokusavo sam da formatiram disk sa xp-om i instaliram xp isto nece.
Ovako..ni moja 7-ca nije boot-abilna al ipak instaliram je..
Kad udjes u XP stavi dvd i pokreni..poslije kopiranja prvo sto se pokaze je dal zelis da provjeri update tu ides ne i onda se pojavi da li zelis da zadrzis svoje podatke i slicno i ispod je nova instalacija..klikni na novu znaci donje..onda imas particije..izaberi C: tj. gdje ti je XP..kod mene je moralo biti slobodno oko 6846MB i ja sam to uradio i ide..poslije instalacije samo odes u C: i zbrises windows.old
to i uradim kad pokrenem instalaciju, i kad dođem tu da biram (C) ili (D) kad stavim (C) javlja mi problem da nemam slobodnog mjesta ( a i nemam ga ta particija C je svega 10gb i tu su instalirani win xp i neki programi tako da nemam slobodnog mjesta nekih 1gb) i zato tu ne mogu instalirati win 7. a boot mi nece, da formatiram disk i povecam part. (C). i ne znam sta da radim.
to i uradim kad pokrenem instalaciju, i kad dođem tu da biram (C) ili (D) kad stavim (C) javlja mi problem da nemam slobodnog mjesta ( a i nemam ga ta particija C je svega 10gb i tu su instalirani win xp i neki programi tako da nemam slobodnog mjesta nekih 1gb) i zato tu ne mogu instalirati win 7. a boot mi nece, da formatiram disk i povecam part. (C). i ne znam sta da radim.
Kreni brisat sve programe i igre..oslobodi nekako 7GB
ni to ne pomaze, jer XP mi zauzima oko 4-5gb, mogao bi oslobiti nekih 5gb sto nije dovoljno, :S
imam 2 part. (C) i (D) imam slobodnog mjesta na (D) 50gb, ali ne zelim sistem na (D) posle mi onda ostane (C) sa samo 10gb prazan.
Koliki ti je disk uopce,evo ti link za provjeru http://www.microsoft.com/windows/windows-7/get/system-requirements.aspx
Dakle treba ti najmanje 16 gb ako Microsoft nelaze Stoga stari malo prebaci GB s D particije ako mislis sedmicu instalirati............(Partition Magic....etc)
dosao sam na ideju da povecam particiju (C) zna neko dobar program za to ;))
Patition magic.......ima ih jos ak hoces (use google).............
nije problem imam ja na (D) prostora sam trebam prebaciti na (C) nadam se da cu uspjeti. ;))
Partition Magic ..............(use Google)....ima ih na bacanje
idem traziti ;))
Ovo je najbrži i najbolji program - skini iso ,zaprži na cd i startaj pc s njega - tu onda možeš manipulirati particijama potpuno izvan Windowsa ,a to ti i treba. Potrajat će dok se sve napravi ,ali zato nema instalcije i uvijek ma možeš upotrijebiti na bilo kojem PC-u.
Naravno ,skidaš Home Edition Bootable CD ,koji je free.
instalirao sam samo sad ne mogu izbrisati XP sa part (C) i neda se formatirati..
Probaj promijeniti veličinu particije pomoću GParted-a.
http://gparted.sourceforge.net/index.php
http://gparted.sourceforge.net/screenshots.php
instalirao sam samo sad ne mogu izbrisati XP sa part (C) i neda se formatirati..
Instaliral si kaj?? I naravno ,iz samih Windowsa se NE MOŽE formatirati sistemska particija!!
Za to i postoji bootable CD ,s kojeg bootaš PC i onda u njemu uređuješ particije ,potpuno izvan Windowsa. Tu možeš raditi s particijama kaj hoćeš!!
Za to može poslužiti i bilo koji Linux LiveCD (Ubuntu ,Fedora) i GParted u njima!!
zato ja uvijek kod takvih sranja prebacim sve podatke na externi hard i radim svježe ispočetka... na svom kompu uvijek ostavim bar 50 giga na disku c...
Boze moj koja komplikacija,pa ako se Sedmica istalirala pokrenes ju i iz samih winsa pokrenes formatiranje diska ili particije....
nije komplikacija, napravio sam win7. neg ne moze se iz windowsa formatirati particija gdje je bio system,